Gimmick | dinsdag 23 mei 2023 @ 13:35 |
Vervolg van NWS / 1000 onderzoekers vlees is belangrijk voor de gezondheid Sorry, kan hem niet linken. | |
Starhopper | dinsdag 23 mei 2023 @ 13:37 |
Leuk dat vlees belangrijk is maar dat neemt niet weg dat we wat aan het dierenleed moeten doen. | |
Monolith | dinsdag 23 mei 2023 @ 14:46 |
Waar mensen je hier vooral in proberen te onderwijzen is dat je niet moet vallen voor het zoveelste domme dieet dat wonderbaarlijke effecten zou hebben, waarbij de testimonials je om de oren vliegen over hoe fantastisch het allemaal wel niet is, ook al wordt het gepropageerd door iemand die 'arts' is. De basale kennis uit de voedingswetenschappen staat gewoon ferm overeind. Wil je daar aan tornen, dan zul je toch met gedegen RCTs moeten komen zoals je nu al meermaals te kennen is gegeven. Sonja Bakker, Montignac, keto, een vleesdieet...stop toch eens met die onzin. | |
Frutsel | dinsdag 23 mei 2023 @ 15:57 |
Gewoon lekker eten wat je wil. | |
Nober | dinsdag 23 mei 2023 @ 16:00 |
Moeten de overheid het niet bewust duurder gaan maken. | |
Frutsel | dinsdag 23 mei 2023 @ 16:01 |
alles wordt duurder... met de meest waanzinnige taxen en taksen... en zeker alles wat ongezond is wordt duurder. Tis wachten op de frituurtaks en de obesitaks | |
PiyeReloaded | dinsdag 23 mei 2023 @ 16:17 |
Net even een mexicano weggewerkt puur omdat ik er zin in had. Bohhh wat gezond! Domme vega's met hun bleke huid en holle ogen die niet snappen dat ik juist de health freak ben. ![]() | |
Wantie | dinsdag 23 mei 2023 @ 16:23 |
https://degrotegoesting.be/product/mexicano-vegetarisch/ Mexicano, vegetarisch Gekookte pittige veggiesnack in de vorm van een sparerib. | |
Weltschmerz | dinsdag 23 mei 2023 @ 16:23 |
Het stoort mij ook wel, maar ik heb nog nooit een tafelgenoot met een vork gestoken. Met als beoogd effect dat de zorg nog veel duurder wordt door meer hoogbejaardheid. | |
Forbry | dinsdag 23 mei 2023 @ 16:38 |
Ik heb nog nooit zo'n Mexicano gegeten, maar dacht altijd dat het iets met vlees was. ![]() Is dit niet een speciale, vegetarische en dat de 'normale' wél met vlees is? | |
Gimmick | dinsdag 23 mei 2023 @ 16:39 |
Ik kan ook deze video aanraden voor mensen die geïnteresseerd zijn in voedingswetenschap. Het is een interview met Christopher Gardner, die veel RCT heeft geleidt. Het gaat in op methodiek, de moeilijkheden en 'het beste dieet'. Hij is super enthousiast over zijn vakgebied en legt het begrijpelijk uit voor ons leken. Hij spreekt liever niet van een best dieet maar wel van een fundamenteel dieet. Dingen waar iedereen het over eens is tot items waar meer discussie over is. Er is een vrij duidelijke consensus over wat gezond is en niet. Over de kern is iedereen het wel eens. | |
Wantie | dinsdag 23 mei 2023 @ 18:11 |
![]() | |
thedeedster | dinsdag 23 mei 2023 @ 18:24 |
Waarom is de kop van de draad nu minder? | |
Gimmick | dinsdag 23 mei 2023 @ 18:36 |
Uit het artikel: “In dit verband benadrukken de onderzoekers dat wanneer de dagelijkse inname van vlees minder dan 75 gram is, er geen aanwijzingen zijn dat dit ongezond is.” Aangezien we daar gemiddeld boven zitten is het advies dus om minder te eten. | |
Tanatos | dinsdag 23 mei 2023 @ 18:45 |
Er zit veel verschil in hoeveel beweging mensen krijgen, en er zit ook veel verschil in microbioom. Geen idee hoever de wetenschap nou werkelijk is wat betreft voeding & spijsvertering, ik vermoed dat we nog heel veel te leren hebben. Bij wetenschappers die al te overtuigd zijn van hun gelijk krijg ik altijd het gevoel dat ze voor de marketing afdeling werken. | |
Tanatos | dinsdag 23 mei 2023 @ 18:52 |
Volgens mij krijgen de mensen in die zones ook tot op hoge leeftijd veel (matig inspannende) beweging. Als mensen ouder worden, en amper nog bewegen gaan ze naar mijn idee vaak heel hard achteruit. | |
Monolith | dinsdag 23 mei 2023 @ 19:08 |
Het YouTube filmpje hierboven is wat dat betreft prima. Er is gewoon een hele brede basis waar iedereen het over eens is en er is nog best heel veel ruimte voor debat en nuance aan de randen, maar dat verandert niet veel aan de basis van een gezond dieet. | |
Tanatos | dinsdag 23 mei 2023 @ 19:22 |
Ik heb het filmpje niet gekeken maar gematigd en gevarieerd lijkt me het beste met daarnaast ook genoeg beweging . Daarnaast ben ik er wel van overtuigd dat we nog het nodige hebben te leren over voeding, onze spijsvertering, ons microbioom en de interactie daartussen. Ook zijn eten en drinken de belangrijkste genotsmiddelen in mijn leven, dus af en toe wat ongezonds is goed voor mijn psyche. Ik eet eerder om van mijn eten te genieten dan puur om gezond te eten. Wat trouwens niet betekent dat ik ongezond eet, ik vind juist gevarieerd eten lekker. Ik vind vlees lekker, maar een dieet van alleen maar vlees lijkt me een verschrikking. | |
Gimmick | dinsdag 23 mei 2023 @ 19:23 |
Dit onderzoek is ook uitgevoerd door het team van Gardner en betaald door Beyond Meat (maker van vleesvervangers). Daar is hij open over, zoals het hoort. Maar de opzet van de studie is herhaalbaar en controleerbaar. Er is voor de hoogste kwaliteit vlees gekozen (biologische, gras gevoerd). Daarnaast is het een cross-over design: alle personen hebben een periode zowel vlees als de vleesvervangers gehad. | |
michaelmoore | dinsdag 23 mei 2023 @ 19:30 |
veel bier is ook niet goed voor je | |
FlippingCoin | dinsdag 23 mei 2023 @ 19:31 |
Niet dreamerbulken met triple cheeseburgers. ![]() Fucking ecto's | |
Monolith | dinsdag 23 mei 2023 @ 19:44 |
Het hele punt is natuurlijk dat de basis goed is en niet dat je tot in het extreme door moet gaan met bijvoorbeeld snelle koolhydraten of verzadigde vetten volledig uit je voedingspatroon te verwijderen. En ja, als de basis goed is kan daar natuurlijk best af en toe iets "ongezonds" tussen, maar in mijn ogen is een voedingspatroon gezond of ongezond. Als je het lekker vindt kun je best af en toe eens langs de Mac, maar een vriend van me die onder andere elke werkdag op weg naar huis nog even langs de Mac ging zit inmiddels met prediabetes. | |
Cause-mayhem2 | woensdag 24 mei 2023 @ 00:54 |
Iedereen doet wel dingen die minder gezond zijn omdat het leuk/lekker is Dat is dan ook geen punt verder. Dat geeft ook niets zolang je verder gevarieerd eet. Waar het over gaat is dat er oa door dit soort artikelen de suggestie wordt gewekt dat het wel gezond is. Terwijl zelfs deze lobby ergens in een voetnoot toe moet geven dat de onderzoeken die ze afkraken wel degelijk kloppen. Dat is niet ok. | |
michaelmoore | woensdag 24 mei 2023 @ 07:04 |
dieren kiesrecht actief en passief | |
Boussaadia | woensdag 24 mei 2023 @ 07:15 |
Goh, wie had nou gedacht dat vlees eten van dieren die ziek zijn, slechte leefomstandigheden hebben, mishandeld worden, slecht te eten krijgen, en waar tumoren van het vlees soms niet eens helemaal weg worden gesneden, niet goed voor je is. | |
Akathisia | woensdag 24 mei 2023 @ 07:31 |
Ik doe al vijf maanden over De dieetmythe van Tim Spector (omdat ik het net niet interessant genoeg vind) maar het geeft, ondanks de tenenkrommende ondertitel, een heel degelijk onderbouwde inkijk in voeding en lichaam:
| |
Monolith | woensdag 24 mei 2023 @ 08:12 |
Lijkt me wel een beetje gevalletje beroepsdeformatie. Ja je persoonlijke microbioom heeft effect, maar nee het is zeker niet allesbepalend. Of de synopsis is gewoon wat sensationalistisch. | |
Gimmick | woensdag 24 mei 2023 @ 10:48 |
Dan kan ik deze presentatie aanraden, die gaat over hetzelfde onderwerp: Hij zegt dat het advies van de gepersonaliseerde apps toch altijd weer is eet groente en volkorenproducten. Een interessant gedeelte gaat over het verschil tussen westerse landen en traditionele jager/verzamelaars qua darmbacteriën. Jager/verzamelaarstammen krijgen ongeveer 150 gram vezels binnen. Het advies van het Voedingscentrum is minimaal 40 gram, veel mensen halen dat niet. Het hele idee dat jager/verzamelaars dus grote vleeseters (waar het in het vorige topic over ging) zijn klopt niet (je haalt geen 150 gram vezels in een vleesrijk dieet). Tenzij de huidige stammen een stuk slechter in het jagen zijn dan onze voorouders. De nadruk ligt meer op verzamelen van zetmeelrijke groenten (yams) dan jagen. | |
Akathisia | woensdag 24 mei 2023 @ 12:36 |
Nee dat klopt wel, er ligt veel nadruk op zijn eigen onderzoeksgebied, maar hij betrekt er ook andere fysiologische aspecten bij, alhoewel dan vaak wel weer in relatie tot het bioom. Tegelijkertijd is dit een heel lange tijd een ondergeschoven kind geweest, dus ter correctie is het an sich niet verkeerd om er juist wat meer nadruk op te leggen voor het algemene publiek. [ Bericht 0% gewijzigd door Akathisia op 24-05-2023 12:44:03 ] | |
Akathisia | woensdag 24 mei 2023 @ 12:43 |
Leuk, ga 'm even kijken. Toevallig was ik zelf al de hoogte van het belang van vezels als colitis ulcerosa-lijer. Ik vraag me wel of of de vergelijking tussen de huidige en historische jagers niet op meerdere vlakken mank gaat, met name wegens geografische verschillen, maar vooral vraag ik me af of deze jagers het toonbeeld van gezondheid zijn. Wellicht waren jager- verzamelaars in meer vleesrijke-gebieden wel beter af. [ Bericht 2% gewijzigd door Akathisia op 24-05-2023 12:52:56 ] | |
Cause-mayhem2 | woensdag 24 mei 2023 @ 13:18 |
De stammen die nu nog zo leven zitten juist vaak in vlees rijke gebieden. Jagen zonder Moderne middelen is simpelweg niet zo makkelijk. Roofdieren hebben ook lang niet altijd succes. Die zijn niet voor niets gebouwd op zichzelf vol stouwen wanneer het maar Kan, dat is niet omdat het normaal is elke dag wat te vangen. | |
Gimmick | woensdag 24 mei 2023 @ 13:27 |
Dat van de jagers/verzamelaars was mijn conclusie, dus daar kan ik zeker naast zitten. Je hebt zeker gelijk dat het sterk verschilt per locatie (de mens eet wat beschikbaar is). Ik denk dat het niet zo zeer vleesrijk is (al deze regio's hebben voldoende dieren als je ze weet te vangen) maar meer (eetbare) plantarm. In de koude regio's waar weinig groeit moest je wel vlees eten. Uiteraard zal de moderne jager/verzamelaar verschillen van die van 10 000 jaar geleden, maar de onderzochte (moderne) stammen verschilde nogal per locatie: Tanzanië, Brazilië maar bijvoorbeeld ook Mongolië. Geen van deze stammen (uitgaande van hun vezelconsumpie) eet de hoeveelheid vlees die wij supermarktaaseters halen. Ons prehistorische dieet zal qua vleesconsumptie meer lijken op de huidige jager/verzamelaar dan op die van de westerse consument. Maar goed, uiteindelijk doet het historische dieet er niet zo veel toe. Jagers/verzamelaars maken keuzes vanuit schaarste en wij vanuit overvloed. Zij hebben niet de luxe om te kiezen en te weten wat gezond is, wij wel. | |
Akathisia | woensdag 24 mei 2023 @ 13:35 |
Nou ja goed, dan heb je nog een voorwaarde: middelen om de diertjes te kunnen vangen, hetgeen (net als het soort dier) evenmin gelijk verdeeld was over tijd en locatie. Je haakt hier onbedoeld in op een anders aspect mbt eten en gezondheid: de tijdsspanne tussen elk maal. In de longevity-hoek benadrukken ze tegenwoordig steeds luider dat we minder vaak moeten eten omdat het verteringsproces zèlf een aanslag is op ons gestel, incl. cellen. Probleem wat ik daarmee zie: we hebben meer maaltijden nodig dan ons lichaam gewend was, omdat we tegenwoordig gedurende de hele dag inspanning verrichten, hetgeen ook weer meegenomen moet worden met het advies qua hoeveelheden van elke voedingsstof. | |
Cause-mayhem2 | woensdag 24 mei 2023 @ 13:55 |
Nu gedurende de dag inspanning verrichten? Vroeger was dat vele malen meer. Toen koste alles inspanning. We doen juist veel minder aan inspanning. |