FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Groot verlies DNB Schatkist loopt ¤10 miljard aan dividend mis
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 16:51
Groot verlies voor DNB: schatkist loopt ¤10 miljard aan dividend mis

De Nederlandsche Bank (DNB) stevent af op een groot verlies, oplopend tot mogelijk 11 miljard euro. De snel stijgende rente kost de centrale bank heel veel geld. Pas in 2028 zal DNB weer zwarte cijfers schrijven en tot die tijd gaat er een streep door de winstuitkering voor de Nederlandse schatkist.

Dat zegt DNB-president Klaas Knot bij de presentatie van het jaarverslag van de centrale bank. „Wat wij aan verliezen lijden, gaan we niet uitkeren aan de Staat.” Over 2022 is het verlies opgelopen tot 460 miljoen euro. Volgens berekeningen van DNB zullen die verliezen aanhouden tot en met 2027.

Zodra er weer winst wordt gemaakt, zal DNB nog zo’n vijf tot zes jaar nodig hebben om weer een nieuwe buffer op te bouwen, verklaart Olaf Sleijpen, directielid van DNB. Dat betekent dat de Staat zeker twaalf jaar geen dividend zal ontvangen. Opgeteld is dat een verlies voor de overheid van circa 10 miljard euro, blijkt uit een berekening van DNB.

quote:
„Ons netto financieel vermogen was 11,3 miljard euro en het kan best dat het verlies oploopt tot dat bedrag”, aldus Knot. Hij noemt de situatie ’niet ideaal’. Een centrale bank kan in principe functioneren met een negatief eigen vermogen, maar als dat te lang duurt, gaat dat ten koste van de geloofwaardigheid, zo waarschuwt hij.
Winstuitkering
De afgelopen jaren ontving het ministerie van Financiën jaarlijks een winstuitkering van DNB. Die bedragen wisselen van tientallen miljoenen tot honderden miljoenen per jaar. Sinds de invoering van de euro in 1999 is het gemiddelde jaarlijkse dividend aan de Staat 800 miljoen euro, aldus Sleijpen.

Om de inflatie te bestrijden heeft de Europese Centrale Bank (ECB) in korte tijd de rente fors verhoogd, van -0,5 procent naar 3 procent. Knot zegt dat DNB zich heeft voorbereid op een periode van oplopende rente. „Maar dit is wel het meest ruige scenario.” DNB maakt verlies omdat nu een veel hogere rentevergoeding moet worden betaald aan banken die een tegoed aanhouden.

Omvallende banken
In een toelichting op het jaarverslag ging Knot ook in op de onrust rond omvallende banken in de VS en de redding van het Zwitserse Credit Suisse. „Dat zijn problemen die op zichzelf staan en elk een eigen verhaal hebben.”

De Amerikaanse regiobanken kwamen in de problemen door de snel stijgende rente. De DNB-president stelt dat Europese banken daarop veel beter zijn voorbereid. „In beginsel zijn hogere rentes juist goed voor financiële instellingen.” De rente van de ECB is 3 procent maar grote banken geven in Nederland nog maar 0,5 procent op spaargeld. Knot wilde niet zeggen of de spaarrente omhoog moet: „Dat is een vraag voor de heren bankiers.”

https://www.telegraaf.nl/(...)ard-aan-dividend-mis

Tot 2028 aanzien komen dat je al je eigen vermogen verspeelt en gewoon blijven zitten :')
Gelukkig is de situatie slechts niet ideaal :') _O- _O-
Er zijn mensen er voor minder uitgetrapt met een veroordeling voor wanbeleid met een beroepsverbod :7
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 16:54
quote:
„In beginsel zijn hogere rentes juist goed voor financiële instellingen.” De rente van de ECB is 3 procent maar grote banken geven in Nederland nog maar 0,5 procent op spaargeld. Knot wilde niet zeggen of de spaarrente omhoog moet: „Dat is een vraag voor de heren bankiers.”
In beginsel :') ja voor elke gewone bank wel ja als je miljarden spaargeld parkeert bij DNB tegen 3.0% en vergoed aan je klanten slechts 0.5% dan wel ja Gelukkig staat Klaas deze diefstal bij klaar lichte dag toe en legt de verantwoording bij de bankiers waar hij nu juist toezicht op houdt :') En laat de burger gewoon belazerd worden :r

Als je DNB bent en agressief de rente verhoogt en daarmee

Op al de tegoeden honderden miljoenen aan rente moet betalen terwijl dat eerst negatief was
Een shitload aan obligaties heb gekocht die nu in waarde dalen door de stijgende rente

Dan ben je gewoon destructief bezig :7
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 17:00
Dijsselbloem: ’Goed als ongezonde banken door deze crisis omvallen’

De economie is nog steeds veel te afhankelijk van grote banken. Het zou daarom niet erg zijn als de onrust rond de bankensector leidt tot een vermindering van het aantal banken. Dat zegt Jeroen Dijsselbloem, oud-minister van Financiën en voormalig voorzitter van de eurogroep, in een gesprek met deze krant. „Nu komen de zwakheden bloot te liggen. Het is de vraag of het erg is dat ongezonde banken omvallen. Ik denk van niet.”

https://www.telegraaf.nl/(...)deze-crisis-omvallen

Nou Jeroen dan heb ik nieuws voor je

• Elke bank die de komende tijd 11 miljard verspeelt en eindigt met een negatief eigen vermogen is ongezond DNB dus
• Elke gewone bank die 3.0 % aan rente krijgt en 0.5 % aan rente vergoed aan zijn klanten is gewoon doodziek en een rovershol

Tijd om in te grijpen Jeroen en snel :7
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 17:13
Klaas Knot (DNB): 'Nederlandse banken zijn veilig'

Opeens vallen er weer banken om. Het lijkt wel de kredietcrisis van 2008. Toch is DNB-baas Klaas Knot het daar niet meer eens. We spraken hem uitgebreid over de paniek rond de banken. En over de gevolgen van de rente die centrale banken in recordtempo verhogen.

https://www.rtlnieuws.nl/(...)e-banken-zijn-veilig

Hij is echt de leukste thuis :')
Al het spaargeld van Nederland staat bij gewone banken die het weer doorstorten naar DNB die daar 3% over betaald
Maar DNB gaat failliet en dus is dan het spaargeld ook weg en moet de belastingbetaler het weer oplossen
Dat begint nu al door het niet uit betalen van dividend van 1 miljard per jaar

Banken veilig terwijl de centrale bank waar ze allemaal bankieren failliet gaat 8)7 _O- _O-
RM-rfdonderdag 23 maart 2023 @ 17:14
quote:
6s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:00 schreef ikweethetookniet het volgende:

Tijd om in te grijpen Jeroen en snel
Wat wil je dan dat volgens jou moet gebeuren?


en waarom denk je dat de burgemeester van Eindhoven daar een rol in moet spelen?
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 17:16
Medewerkers DNB de fout in met privébeleggingen

De Nederlandsche Bank is verantwoordelijk voor het bankentoezicht in Nederland, maar ook bij de toezichthouder zelf gaat het soms flink mis met het naleven van de regels. In 2022 werden er 51 integriteitsincidenten gemeld. Medewerkers gingen onder meer de fout in met privébeleggingen.

Zestien keer werden de regels voor beleggingen overtreden. Een fikse toename ten opzichte van een jaar eerder, toen het er nog maar negen waren. DNB laat weten dat de fouten vooral gemaakt worden omdat medewerkers onvoldoende op de hoogte zouden zijn van het verbod voor DNB'ers op daghandel op de beurs.

Ook insiders blunderen met de regels :')
Maar dat is niet het enige probleem. Het ging ook fout met het verkopen van aandelen. Medewerkers moeten daarvoor toestemming vragen aan de afdeling compliance. Verkopen mag bijvoorbeeld niet als er voorkennis over dat specifieke aandeel aanwezig is binnen DNB. Handel met voorkennis is namelijk ten strengste verboden.

Bij de medewerkers van DNB die onterecht geen toestemming hebben gevraagd voor de transacties, zitten zowel mensen die vanuit hun functie niet met voorwetenschap te maken hebben als zogenaamde insiders. Dat zijn mensen die wel werken met vertrouwelijke en mogelijk koersgevoelige informatie. "In al deze gevallen was overigens wel toestemming verkregen van Compliance wanneer hierom gevraagd was", voegt de woordvoerder eraan toe.

Geen bankaandelen
Er vonden ook transacties plaats die simpelweg niet door de beugel konden. Zo deed een partner van een medewerker die insider is een aandelenaankoop op een gezamenlijke rekening, die niet is toegestaan. Medewerkers van DNB mogen nooit aandelen kopen van bedrijven die onder toezicht staan van de centrale bank, zoals banken en verzekeraars.

Twee andere medewerkers belegden zelf in bedrijven die verboden zijn. Ook was er nóg een insider die belegde in een beleggingsfonds dat niet aan de voorwaarden voldeed, laat de woordvoerder weten. Medewerkers van DNB mogen in principe wel beleggen in beleggingsfondsen, waarbij je niet in één bedrijf belegt, maar in een keer een heel mandje aandelen koopt.

Voor insiders zijn daar echter extra regels aan verbonden. Zo mag het beleggingsfonds niet voor meer dan de helft beleggen in financiële instellingen, of voor meer dan de helft gericht zijn op daghandel en handel in Europese staatsobligaties.

DNB laat verder weten dat bij de overtre :') dingen niet is vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake was van handel met voorkennis. De centrale bank wil verder niet ingaan op de persoonlijke consequenties voor de medewerkers in kwestie. De woordvoerder houdt het erop dat er een interne sanctieprocedure is voor het schenden van de integriteitsregels, en dat er conform dat beleid is gehandeld.

https://www.rtlnieuws.nl/(...)r-trading-voorkennis

Gelukkig hebben ze intern alles op orde :') _O-
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 17:18
IT is ook niet op orde daar :')

Datalekken
Naast de fouten met de beleggingsregels, ging er bij DNB ook het nodige mis met het zorgvuldig omgaan met gegevens. In 2022 werden er 37 datalekken gemeld, 6 daarvan waren ernstig genoeg om melding te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

In twee gevallen ging het om problemen met de software. In het eerste geval hadden na een migratie te veel mensen rechten om bepaalde handelingen uit te voeren. In het tweede geval werd er informatie gedeeld met de softwareleverancier, die daar niet terecht had mogen komen.

Verder werden er per abuis poststukken verwisseld, er werden een keer te veel gegevens verstrekt na een informatieverzoek en er werd een incident gemeld waarbij een emailadres per ongeluk niet afgeschermd was, 'waardoor gebruik van software te koppelen is aan individuele medewerker'.

Het laatste incident ging om camerabeelden van een ander incident die niet beschikbaar bleken, maar uiteindelijk is die melding ingetrokken omdat de beelden toch werden gevonden.

https://www.rtlnieuws.nl/(...)r-trading-voorkennis

En dat verhullen we door andere die onder ons toezicht staan extra scherp de maat te nemen :') :r
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 17:20
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:14 schreef RM-rf het volgende:
en waarom denk je dat de burgemeester van Eindhoven daar een rol in moet spelen?
Omdat hij zijn mond open doet terwijl hij al lang daar niet meer over gaat ;)
Maar meneertje wil zich nog even laten gelden dat hij zo brilliant is
Hopeloos geval :(
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 17:24
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:14 schreef RM-rf het volgende:
Wat wil je dan dat volgens jou moet gebeuren?
• Incompetente mensen eruit trappen te beginnen met Klaas Knot
• Rente niet verder verhogen want de economie groeit helemaal niet hard dat is niet de onderliggende reden van de inflatie
• De oorlog is de reden van inflatie en dus door prijsaanpassingen van die duurdere grondstoffen demp je de inflatie en geef je de burger weer wat lucht
• Zoals prijs plafond op energie en accijns op brandstof dat zou je ook moeten doen voor alle voedingsmiddelen die sterk gestegen zijn in prijs
• La Garde eens op haar bekwaamheid testen, die is er namelijk niet als jurist zijnde op monetair vlak
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 17:28
FSC roept DNB en AFM op om potentiële liquiditeitsrisico’s bij pensioenfondsen op te volgen :') _O-

Daarnaast heeft het FSC gesproken over een onderzoek naar potentiële liquiditeitsrisico’s bij pensioenfondsen. Het FSC vindt het belangrijk om opvolging te geven aan dit onderzoek en doet daarom een aanbeveling aan DNB en de AFM om risicogebaseerd en daarmee vooral gericht op grote pensioenfondsen en betrokken uitvoerende vermogensbeheerders liquiditeitsrisico’s nader in kaart te brengen en – indien nodig - maatregelen te laten nemen om deze te beheersen.

https://www.dnb.nl/algeme(...)ondsen-op-te-volgen/

FSC roept op om anderen in de gaten te houden terwijl DNB binnen 8 jaar failliet is :') 8)7 _O- _O-
hollandia02donderdag 23 maart 2023 @ 17:30
quote:
6s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:24 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]
• Incompetente mensen eruit trappen te beginnen met Klaas Knot
• Rente niet verder verhogen want de economie groeit helemaal niet hard dat is niet de onderliggende reden van de inflatie
• De oorlog is de reden van inflatie en dus door prijsaanpassingen van die duurdere grondstoffen demp je de inflatie en geef je de burger weer wat lucht
• Zoals prijs plafond op energie en accijns op brandstof dat zou je ook moeten doen voor alle voedingsmiddelen die sterk gestegen zijn in prijs
• La Garde eens op haar bekwaamheid testen, die is er namelijk niet als jurist zijnde op monetair vlak
Nee hoor, het gros van de prijzen stegen inderdaad in eerste instantie door de energieprijzen. De energieprijzen zijn echter weer bijna normaal terwijl de rest nog gigantisch stijgt. Dat komt doordat in de cao’s al salarisverhogingen zijn afgesproken, en dus wordt het gene waar die mensen werken duurder.
Ze gaan dat geld niet meer afpakken.

De inflatie oplossen is dan ook naar 2%. Dus niet in de - (deflatie). De prijzen zullen dus blijven stijgen.
Mutsaers__78donderdag 23 maart 2023 @ 17:31
quote:
6s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:24 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]
De oorlog is de reden van inflatie
Nee. Dat is het continue bijdrukken van geld door de ECB de afgelopen jaren.

De oorlog is hoogstens een trigger geweest om de langverwachte inflatie te starten.
Mutsaers__78donderdag 23 maart 2023 @ 17:33
quote:
6s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:24 schreef ikweethetookniet het volgende:
• Zoals prijs plafond op energie en accijns op brandstof dat zou je ook moeten doen voor alle voedingsmiddelen die sterk gestegen zijn in prijs
Als communisme jouw ding is, laten we dat dan vooral doen.

En als het voedsel een plafond heeft, dan ook het water, kleding, auto's, etc. en c.
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 17:35
DNB verwacht dramatische jaren na historisch verlies

Door de snel gestegen rente heeft De Nederlandsche Bank (DNB) een historisch verlies geleden van bijna een half miljard euro. Voor het eerst sinds 1931 noteert de Nederlandse centrale bank rode cijfers. Ook voor komende jaren is de verwachting dat er onder de streep een verlies wordt genoteerd, blijkt uit het jaarverslag van de bank.

Pas in 2028 verwacht de centrale bank weer zwarte cijfers te kunnen schrijven. Topman Klaas Knot waarschuwde eerder al voor het scenario dat zich nu uitvouwt. Zo moet de centrale bank veel uitgeven aan rentes, terwijl de afgelopen jaren massaal obligaties werden opgekocht die amper in waarde zijn gestegen.

quote:
Trucje
Met een handig trucje heeft DNB boekhoudkundig geen verlies geleden. Door 460 miljoen euro uit de reserves te halen (waar ruim elf miljard op staat), kon het nettoresultaat op nul uitkomen. De staat kan echter geen dividend verwachten van DNB.
https://www.bnr.nl/nieuws(...)lies-door-hoge-rente

Nou Klaas gefeliciteerd je hebt een record verbroken tijd voor een award, bonus en een promotie :')
Kickinalfadonderdag 23 maart 2023 @ 17:47
Hoe kan een staatsbank nu verlies lijden?
NaarMensjedonderdag 23 maart 2023 @ 17:50
Mooi toch? Laat maar lekker omvallen met z'n allen.
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 17:51
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:47 schreef Kickinalfa het volgende:
Hoe kan een staatsbank nu verlies lijden?
Wanbeleid want burgers betalen toch wel het verlies :(
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 17:52
quote:
1s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:50 schreef NaarMensje het volgende:
Mooi toch? Laat maar lekker omvallen met z'n allen.
En verantwoordelijken kaalplukken en in de gevangenis :7
sjorsie1982donderdag 23 maart 2023 @ 18:41
quote:
1s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:31 schreef Mutsaers__78 het volgende:

[..]
Nee. Dat is het continue bijdrukken van geld door de ECB de afgelopen jaren.

De oorlog is hoogstens een trigger geweest om de langverwachte inflatie te starten.
nee een verstoring in vraag en aanbod is de reden van inflatie.
Mutsaers__78donderdag 23 maart 2023 @ 18:50
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2023 18:41 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
nee een verstoring in vraag en aanbod is de reden van inflatie.
Ja, dat is de omschrijving van wat een inflatie is.

Lees nu nog eens mijn reactie: er is teveel geld in omloop om op een normale manier aan de vraag te voldoen.
suijkerbuijkdonderdag 23 maart 2023 @ 19:14
Er word geld in omloopt gepompt omdat er veel geld dood op de banken staan.
Als iedereen gewoon geld uit geeft dan blijft het gewoon in de omloop.

Daarom is valuta de grootste piramide spel .
Waarde is nergens meer vast gelegt .
De rijke verzameling als een gek en dat geld blijft vast zitten .

Geld moet rollen maar het rolt niet.
Dus moet er meer en meer geld bij gedrukt worden om er voor te zorgen dat de werkende mensen geld in hun handen hebben.

Tot dat je tegen de lamp gaat aan lopen.
En de boel gereset moet gaan worden.
suijkerbuijkdonderdag 23 maart 2023 @ 19:16
De Nederlandsche Bank is verantwoordelijk voor het bankentoezicht in Nederland, maar ook bij de toezichthouder zelf gaat het soms flink mis met het naleven van de regels. In 2022 werden er 51 integriteitsincidenten gemeld. Medewerkers gingen onder meer de fout in met privébeleggingen.

Zestien keer werden de regels voor beleggingen overtreden. Een fikse toename ten opzichte van een jaar eerder, toen het er nog maar negen waren. DNB laat weten dat de fouten vooral gemaakt worden omdat medewerkers onvoldoende op de hoogte zouden zijn van het verbod voor DNB'ers op daghandel op de beurs.

Geen bankaandelen
Er vonden ook transacties plaats die simpelweg niet door de beugel konden. Zo deed een partner van een medewerker die insider is een aandelenaankoop op een gezamenlijke rekening, die niet is toegestaan. Medewerkers van DNB mogen nooit aandelen kopen van bedrijven die onder toezicht staan van de centrale bank, zoals banken en verzekeraars.

Bron.

https://www.rtlnieuws.nl/(...)r-trading-voorkennis
MichaelScottdonderdag 23 maart 2023 @ 19:18
Zelf aan het stuur zitten en dan toch verlies maken is op zich ook wel weer een prestatie.
sjorsie1982donderdag 23 maart 2023 @ 19:42
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2023 18:50 schreef Mutsaers__78 het volgende:

[..]
Ja, dat is de omschrijving van wat een inflatie is.

Lees nu nog eens mijn reactie: er is teveel geld in omloop om op een normale manier aan de vraag te voldoen.
ja en de oorzaak is dat het evenwicht tussen vraag en aanbod verstoort is.
Dat kan betekenen:
- meer vraag dan aanbod
- minder aanbod dan vraag

meer vraag kan door meer geld komen, maar ook door bv investeringen ivm de klimaatcrisis. Minder aanbod kan door een oorlog komen.

Een oorlog leidt praktisch altijd tot inflatie wanneer er moderne wapens worden gebruikt. Deze moeten namelijk extra worden gemaakt wat de vraag versterkt en na afloop stijgt de vraag vanwege een wederopbouw.

Meer geld leidt niet tot inflatie wanneer de extra vraag door dit geld wordt gecompenseerd door een stijging van het aanbod met het extra geld.
Mutsaers__78donderdag 23 maart 2023 @ 19:44
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2023 19:42 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
ja en de oorzaak is dat het evenwicht tussen vraag en aanbod verstoort is.
Dat kan betekenen:
- meer vraag dan aanbod
- minder aanbod dan vraag

meer vraag kan door meer geld komen, maar ook door bv investeringen ivm de klimaatcrisis. Minder aanbod kan door een oorlog komen.
Kan inderdaad. Mijn mening is toch echt dat het door veel te veel bijgedrukt geld komt en dat de oorlog hoogstens een trigger is geweest.
sjorsie1982donderdag 23 maart 2023 @ 19:45
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2023 19:44 schreef Mutsaers__78 het volgende:

[..]
Kan inderdaad. Mijn mening is toch echt dat het door veel te veel bijgedrukt geld komt en dat de oorlog hoogstens een trigger is geweest.
dat kan. Meningen mogen er zijn. Net zoals andere meningen.
ikweethetooknietdonderdag 23 maart 2023 @ 20:00
quote:
14s.gif Op donderdag 23 maart 2023 19:18 schreef MichaelScott het volgende:
Zelf aan het stuur zitten en dan toch verlies maken is op zich ook wel weer een prestatie.
Handelen met voorkennis en verlies lijden _O- _O-
Dusthor92donderdag 23 maart 2023 @ 21:13
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2023 19:44 schreef Mutsaers__78 het volgende:

[..]
Kan inderdaad. Mijn mening is toch echt dat het door veel te veel bijgedrukt geld komt en dat de oorlog hoogstens een trigger is geweest.
100% dit.

Het financieel wanbeleid tijdens de coronacrisis begon zijn uitwerking al te hebben, ook mbt de inflatie. Dat de oorlog kort daarna begon versterkte het effect, maar de oorzaak was daarvoor al gecreëerd.
#ANONIEMdonderdag 23 maart 2023 @ 21:16
Op zich wel een aardig topic, maar waarom ts dan (zoals wel vaker) gelijk een shitload aan posts moet neerzetten waardoor het een beetje het karakter van een hetze krijgt is mij een raadsel.
Nielschvrijdag 24 maart 2023 @ 10:59
quote:
6s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:52 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]
En verantwoordelijken kaalplukken en in de gevangenis :7
wow dit is echt jouw oplossing voor alles he :O :O
sjorsie1982vrijdag 24 maart 2023 @ 11:13
quote:
85s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 10:59 schreef Nielsch het volgende:

[..]
wow dit is echt jouw oplossing voor alles he :O :O
Dat is tich zo bij alle criminelen of vind je een gevangenisstraf voor criminelen geen oplossing?
Het ongedaan maken is beter, maar dat kan vaak niet, net zoals hier.
Nielschvrijdag 24 maart 2023 @ 11:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 11:13 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Dat is tich zo bij alle criminelen of vind je een gevangenisstraf voor criminelen geen oplossing?
Het ongedaan maken is beter, maar dat kan vaak niet, net zoals hier.
ik ben ook niet tegen straf voor daders maar dit is zo'n beetje het enige wat TS kan roepen.
sjorsie1982vrijdag 24 maart 2023 @ 11:16
quote:
6s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 11:14 schreef Nielsch het volgende:

[..]
ik ben ook niet tegen straf voor daders maar dit is zo'n beetje het enige wat TS kan roepen.
Maar het klopt wel!
TheFreshPrincevrijdag 24 maart 2023 @ 11:18
Grappig, is dat die DNB die altijd zoveel kritiek heeft op bitcoin?

Bitcoin heeft nog niet gemeld dat het met schulden, renteverhogingen of inflatie kampt.
TheFreshPrincevrijdag 24 maart 2023 @ 11:53
Ook grappig: alle banken moeten een goede buffer aanhouden maar blijkbaar heeft DNB een groot deel van z'n winst al die jaren als dividend uitbetaald aan de staat.
sjorsie1982vrijdag 24 maart 2023 @ 12:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 11:18 schreef TheFreshPrince het volgende:
Grappig, is dat die DNB die altijd zoveel kritiek heeft op bitcoin?

Bitcoin heeft nog niet gemeld dat het met schulden, renteverhogingen of inflatie kampt.
De euro heeft dat ook niet gemeld
Mexicanobakkervrijdag 24 maart 2023 @ 12:01
Moeten zij weten
TheFreshPrincevrijdag 24 maart 2023 @ 12:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 12:00 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
De euro heeft dat ook niet gemeld
Nee klopt, maar het bijdrukken van Euro's en Dollars zorgt wel voor de inflatie.
tjoptjopvrijdag 24 maart 2023 @ 12:19
quote:
14s.gif Op donderdag 23 maart 2023 19:18 schreef MichaelScott het volgende:
Zelf aan het stuur zitten en dan toch verlies maken is op zich ook wel weer een prestatie.
Nou ja, aan het stuur zitten... ze mogen af en toe een raampje open of dicht doen in de ECB auto
sjorsie1982vrijdag 24 maart 2023 @ 12:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 12:18 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Nee klopt, maar het bijdrukken van Euro's en Dollars zorgt wel voor de inflatie.
Nee, een verstoring in vraag en aanbod zorgt voor de- of inflatie.
Geld bijdrukken kan een reden hiertoe zijn, net zoals ontelbaar andere redenen.
Jan_Lulvrijdag 24 maart 2023 @ 12:35
het zoveelste schuimbektopic van deze persoon, waarin hij weer raaskalt over dingen waar hij geen verstand van heeft.
sjorsie1982vrijdag 24 maart 2023 @ 12:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 12:35 schreef Jan_Lul het volgende:
het zoveelste schuimbektopic van deze persoon, waarin hij weer raaskalt over dingen waar hij geen verstand van heeft.
Toch heeft deze ts wel vaak gelijk
ikweethetooknietvrijdag 24 maart 2023 @ 17:10
DNB boekt fors verlies, negatief eigen vermogen mogelijk

In het kort

Door de gestegen rente zit DNB 'scheef': rentebetalingen aan banken nemen toe, terwijl aangekochte obligaties weinig opbrengen.
Deze situatie zet zich de komende jaren door, waardoor een negatief eigen vermogen tot de mogelijkheden behoort.
Als dat te lang duurt, is dat slecht voor het vertrouwen, aldus DNB. In dat geval komt een kapitaalstorting van de staat in zicht.

De snel gestegen rente raakt ook De Nederlandsche Bank. In 2022 boekte de centrale bank een operationeel verlies van ¤460 mln, zo blijkt uit het donderdag verschenen jaarverslag. Een negatief eigen vermogen is inmiddels een reëel scenario.

SPOILER
Zo'n situatie is niet verboden in het eurosysteem. Maar, zo staat in het jaarverslag: 'Bij een langdurig negatief kapitaal komt op op termijn de onafhankelijkheid en geloofwaardigheid van DNB in het geding'. Een aantal Oost-Europese centrale banken in de eurozone heeft nog nooit een positief eigen vermogen gehad, benadrukte Knot tijdens een persconferentie. 'En ze kunnen gewoon lid blijven.'
Buffers

De impact van een negatief eigen vermogen is beperkt, zegt Knot. 'Bij een paar jaar in het rood verwacht ik ook geen invloed op het vertrouwen. Maar je weet niet wat er verder nog gebeurt en als zo'n situatie tien of twintig jaar zou duren... dat is onwenselijk. Wij roepen banken op stevige buffers te hebben. Dan voelt het niet lekker als je balans dit soort gaten vertoont. Het past niet bij de status van een land met een triple A-kredietstatus.'

Het verlies (dat geheel ten laste komt van eerder getroffen voorzieningen) heeft alles te maken met de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank. DNB moet daarvoor fors meer vergoeden aan commerciële banken die geld bij de centrale bank aanhouden. Tot voor kort werden die partijen met een negatieve rente aangemoedigd zo veel mogelijk uit te lenen.
Heel duur

De opbrengsten stijgen niet mee met de kosten. En die opbrengsten zijn nog steeds laag, omdat DNB gedurende de coronacrisis voor grote bedragen aan (staats)obligaties heeft aangekocht om de economie te stimuleren. 'Die stukken hebben we gekocht tegen marktwaarde in de wetenschap dat ze toen heel duur waren.' Het verlies betekent dat DNB geen dividend uitkeert aan aandeelhouder de Nederlandse staat. Toekomstige winsten zullen allereerst worden gebruikt om reserves op te bouwen.

In het uiterste geval is een kapitaalstorting door de staat mogelijk. Dat is nu nog niet aan de orde, aldus Knot. 'Maar in extreme situaties kunnen de verliezen groter worden. Dan moeten we in gesprek met de aandeelhouder.' Die heeft jarenlang juist geprofiteerd van de lage rente, benadrukt DNB, die dat voordeel voor de staat tussen 2015 en 2020 op ¤28 mrd schat. 'Daar vallen onze verliezen bij in het niet.'
Geen bankrun

Eerder deze maand raakte in de Verenigde Staten Silicon Valley Bank (SVB) in de knel door de stijgende rente. Toen klanten hun geld terugtrokken, moest de bank langlopende obligaties verkopen die inmiddels veel minder waard waren geworden. Immers, nieuw uitgegeven obligaties leveren veel meer rente op.

De schade voor DNB verloopt via een ander kanaal. De centrale bank houdt de aangekochte obligaties tot de aflosdatum vast, waardoor er niet hoeft te worden afgeboekt omdat de marktwaarde tussentijds een dip vertoont. 'Wij hoeven nooit gedwongen te verkopen', aldus Knot. 'We hebben geen depositohouders die een bankrun kunnen doen.'

Bovendien zag DNB dit probleem aankomen sinds de grootschalige obligatieaankopen in 2015 begonnen. Knot: 'We hebben voorzieningen opgebouwd. Het heeft anderen kennelijk verrast, tot onze verbazing. Het renterisico is een elementair risico in het bankenboek. Daar zijn internationaal strenge regels over. Maar dat raamwerk wordt in de VS slechts toegepast op de grootste acht banken. Voor de regionale banken was kennelijk geen vervangend regime.'
Hardnekkig

De door DNB aangekochte obligaties hebben een gemiddelde looptijd van 7,25 jaar. De lage opbrengsten voor de bank zijn dus hardnekkig, terwijl de rentevergoeding aan banken verder zal toenemen naarmate de ECB de rente verder verhoogt. Daarmee zijn de mogelijkheden om de buffers aan te vullen vooralsnog beperkt. Uitgaande van de marktverwachtingen rekenen Knot en de zijnen op een totaal verlies van ¤10,2 mrd in de periode 2023-2028. 'Dit is iets minder dan de totale buffers van ¤10,8 mrd die we hebben', zo staat in het jaarverslag. 'Hierna verwachten we weer winst te maken, dit is echter met de nodige onzekerheden omgeven.'
De kans op een negatief eigen vermogen is dus aanwezig, zo stelde Knot tijdens een persconferentie over het jaarverslag. 'Maar je kunt hier elke dag een nieuwe berekening over maken.' :') :|W

https://fd.nl/economie/14(...)en-vermogen-mogelijk
Gunnervrijdag 24 maart 2023 @ 17:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 12:44 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Toch heeft deze ts wel vaak gelijk
Of dat waar is of niet laat ik in het midden, hij heeft wel een bijzondere obsessie met Wobke Hoekstra. En deze topictitel vind ik erg dubieus en zeer stemmingmakend.

Ik zie niet echt in hoe DNB failliet kan gaan.
sjorsie1982vrijdag 24 maart 2023 @ 17:14
quote:
6s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 17:10 schreef ikweethetookniet het volgende:
DNB boekt fors verlies, negatief eigen vermogen mogelijk

In het kort

Door de gestegen rente zit DNB 'scheef': rentebetalingen aan banken nemen toe, terwijl aangekochte obligaties weinig opbrengen.
Deze situatie zet zich de komende jaren door, waardoor een negatief eigen vermogen tot de mogelijkheden behoort.
Als dat te lang duurt, is dat slecht voor het vertrouwen, aldus DNB. In dat geval komt een kapitaalstorting van de staat in zicht.

De snel gestegen rente raakt ook De Nederlandsche Bank. In 2022 boekte de centrale bank een operationeel verlies van ¤460 mln, zo blijkt uit het donderdag verschenen jaarverslag. Een negatief eigen vermogen is inmiddels een reëel scenario.

SPOILER
Zo'n situatie is niet verboden in het eurosysteem. Maar, zo staat in het jaarverslag: 'Bij een langdurig negatief kapitaal komt op op termijn de onafhankelijkheid en geloofwaardigheid van DNB in het geding'. Een aantal Oost-Europese centrale banken in de eurozone heeft nog nooit een positief eigen vermogen gehad, benadrukte Knot tijdens een persconferentie. 'En ze kunnen gewoon lid blijven.'
Buffers

De impact van een negatief eigen vermogen is beperkt, zegt Knot. 'Bij een paar jaar in het rood verwacht ik ook geen invloed op het vertrouwen. Maar je weet niet wat er verder nog gebeurt en als zo'n situatie tien of twintig jaar zou duren... dat is onwenselijk. Wij roepen banken op stevige buffers te hebben. Dan voelt het niet lekker als je balans dit soort gaten vertoont. Het past niet bij de status van een land met een triple A-kredietstatus.'

Het verlies (dat geheel ten laste komt van eerder getroffen voorzieningen) heeft alles te maken met de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank. DNB moet daarvoor fors meer vergoeden aan commerciële banken die geld bij de centrale bank aanhouden. Tot voor kort werden die partijen met een negatieve rente aangemoedigd zo veel mogelijk uit te lenen.
Heel duur

De opbrengsten stijgen niet mee met de kosten. En die opbrengsten zijn nog steeds laag, omdat DNB gedurende de coronacrisis voor grote bedragen aan (staats)obligaties heeft aangekocht om de economie te stimuleren. 'Die stukken hebben we gekocht tegen marktwaarde in de wetenschap dat ze toen heel duur waren.' Het verlies betekent dat DNB geen dividend uitkeert aan aandeelhouder de Nederlandse staat. Toekomstige winsten zullen allereerst worden gebruikt om reserves op te bouwen.

In het uiterste geval is een kapitaalstorting door de staat mogelijk. Dat is nu nog niet aan de orde, aldus Knot. 'Maar in extreme situaties kunnen de verliezen groter worden. Dan moeten we in gesprek met de aandeelhouder.' Die heeft jarenlang juist geprofiteerd van de lage rente, benadrukt DNB, die dat voordeel voor de staat tussen 2015 en 2020 op ¤28 mrd schat. 'Daar vallen onze verliezen bij in het niet.'
Geen bankrun

Eerder deze maand raakte in de Verenigde Staten Silicon Valley Bank (SVB) in de knel door de stijgende rente. Toen klanten hun geld terugtrokken, moest de bank langlopende obligaties verkopen die inmiddels veel minder waard waren geworden. Immers, nieuw uitgegeven obligaties leveren veel meer rente op.

De schade voor DNB verloopt via een ander kanaal. De centrale bank houdt de aangekochte obligaties tot de aflosdatum vast, waardoor er niet hoeft te worden afgeboekt omdat de marktwaarde tussentijds een dip vertoont. 'Wij hoeven nooit gedwongen te verkopen', aldus Knot. 'We hebben geen depositohouders die een bankrun kunnen doen.'

Bovendien zag DNB dit probleem aankomen sinds de grootschalige obligatieaankopen in 2015 begonnen. Knot: 'We hebben voorzieningen opgebouwd. Het heeft anderen kennelijk verrast, tot onze verbazing. Het renterisico is een elementair risico in het bankenboek. Daar zijn internationaal strenge regels over. Maar dat raamwerk wordt in de VS slechts toegepast op de grootste acht banken. Voor de regionale banken was kennelijk geen vervangend regime.'
Hardnekkig

De door DNB aangekochte obligaties hebben een gemiddelde looptijd van 7,25 jaar. De lage opbrengsten voor de bank zijn dus hardnekkig, terwijl de rentevergoeding aan banken verder zal toenemen naarmate de ECB de rente verder verhoogt. Daarmee zijn de mogelijkheden om de buffers aan te vullen vooralsnog beperkt. Uitgaande van de marktverwachtingen rekenen Knot en de zijnen op een totaal verlies van ¤10,2 mrd in de periode 2023-2028. 'Dit is iets minder dan de totale buffers van ¤10,8 mrd die we hebben', zo staat in het jaarverslag. 'Hierna verwachten we weer winst te maken, dit is echter met de nodige onzekerheden omgeven.'
De kans op een negatief eigen vermogen is dus aanwezig, zo stelde Knot tijdens een persconferentie over het jaarverslag. 'Maar je kunt hier elke dag een nieuwe berekening over maken.' :') :|W

https://fd.nl/economie/14(...)en-vermogen-mogelijk
Zolang er genoeg liquiditeit is, is er niks aan de hand.
ikweethetooknietvrijdag 24 maart 2023 @ 17:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 17:14 schreef sjorsie1982 het volgende:
Zolang er genoeg liquiditeit is, is er niks aan de hand.
Gewoon blijven prutsen dus, als het mis gaat betaalt het volk de rekening wel en verantwoording is een keuze :') :r
hertogjan_lekkermanvrijdag 24 maart 2023 @ 17:42
ok, maar mag hopen dat de green deal of het onderzoek naar de rol in het slaverij verleden niet wordt stopgezet. Dat is veel belangrijker dan een beetje verlies.
byahvrijdag 24 maart 2023 @ 17:58
De DNB kan niet failliet, dan zou de NL staat failliet zijn
sjorsie1982vrijdag 24 maart 2023 @ 18:12
quote:
6s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 17:40 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]
Gewoon blijven prutsen dus, als het mis gaat betaalt het volk de rekening wel en verantwoording is een keuze :') :r
zolang er liquiditeit is, is er niks aan de hand.
Ferzaterdag 25 maart 2023 @ 07:02
Als ik geld op de bank zet, krijg ik 0,5% en als
Ik leen kost dat 5%. Is dat anders bij de DNB?

Is de rente daar altijd 3%, zowel voor leningen als voor tegoeden?
tizitl2zaterdag 25 maart 2023 @ 08:08
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:47 schreef Kickinalfa het volgende:
Hoe kan een staatsbank nu verlies lijden?
Dit komt door het opkoopprogramma voor obligaties van de afgelopen jaren. Hierdoor heeft DNB bijvoorbeeld staatsobligaties van Nederland op de balans staan.

Stel de DNB heeft in 2018 staatsobligaties gekocht van met een looptijd van 10 jaar voor 1% rente. Die staat dus op de balans.

Nu is de rente gestegen en geeft de staat staatsobligaties uit voor 10 jaar met 3% rente.

Die obligaties van 1% op de balans zijn nu minder waard geworden, immers als jij kunt kiezen voor een obligatie van 3% of van 1 % is de keuze niet moeilijk. Dus de handelsprijs van de obligaties van 1% daalt tot een niveau waar zo ook ongeveer 3% rendement geven.

DNB moet dat afboeken, leidt dus op papier verlies en heeft minder vermogen. Hoe verder de rente afloopt hoe meer afgeboekt moet worden. Zolang ze echter niet hoeven te verkopen en er gewoon terugbetaald wordt door de staat is er eigenlijk vrij weinig aan de hand.

Dit werkt overigens ook de andere kant op als de rente weer zou gaan dalen.
michaelmoorezaterdag 25 maart 2023 @ 08:40
De NB bleef veel te lang doorgaan met geld uitgeven tegen 0% rente , terwijl europees de rente al lang op 3 % lag

met vele honderden miljarden per week gaat dat niet lang goed
ikweethetooknietvrijdag 23 februari 2024 @ 11:46
Miljardenverlies voor DNB door steun aan Zuid-Europa: tot 2031 geen winstuitkering aan de Staat

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft over 2023 een verlies geboekt voor ¤3,5 miljard en verwacht ook dit jaar weer voor miljarden in het rood uit te komen. Het duurt nog tot zeker begin van het volgende decennium voordat de schatkist weer dividend ontvangt van de centrale bank.

Een speciaal aangelegde pot met voorzieningen om verliezen op te vangen is leeg, zodat DNB nu inteert op zijn buffer. De oorzaak van de verliezen zit hem in het beleid van kwantitatieve verruiming dat de Europese Centrale Bank voerde om de economie te stimuleren tijdens de coronaperiode. Dat kwam erop neer dat aangesloten centrale banken in eigen land voor grote bedragen staatsobligaties opkochten. Dat hield de marktrente laag en stimuleerde zo de Europese economie en moest zwakke Zuid-Europese landen ondersteunen.

Deze staatsleningen die DNB nog steeds op de balans heeft staan, leveren de bank echter een veel lagere rente op dan het tarief dat de centrale bank nu moet uitkeren. Nadat de inflatie de kop opstak, heeft de Europese Centrale Bank(ECB) de rente snel verhoogd om de geldontwaarding te bestrijden. Commerciële banken krijgen inmiddels 4% op tegoeden die ze bij de Europese centrale banken aanhouden, wat fors hoger is dan de rente die DNB zelf incasseert uit de opgekochte staatsobligaties. Nederland wordt extra hard getroffen, omdat de kredietwaardigheid van onze Staat hoog is en de rente op het overheidsschuldpapier relatief laag.

Saillant is dat DNB-president Klaas Knot kritisch is geweest op het ECB-beleid om in de eurozone staatsschulden op te kopen. Knot meende dat de ECB, waar hij zelf in het bestuur zit, hiermee te lang is doorgegaan. „Dit brede pakket aan maatregelen, en met name het opnieuw opstarten van het aankoopprogramma van obligaties staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden", stelde Knot in september 2019. „En er zijn gegronde redenen om de effectiviteit in twijfel te trekken.”

Nog jaren verlies
Dat de bank verlies maakt, is volgens divisiedirecteur Financiële Markten van DNB Aert Houben ’vervelend’, maar in principe geen probleem. Hoewel DNB ook de komende jaren nog verlies op verlies zal stapelen, zullen zijn reserves volgens de huidige schattingen niet uitgeput raken. De bank kan zelfs functioneren met een negatief eigen vermogen, al kan dat volgens Houben op de lange termijn een probleem opleveren voor zijn geloofwaardigheid in de uitvoering van zijn monetair beleid. Nadeel is wel dat de bank geen dividend kan uitkeren aan de schatkist. Tussen 1999 en 2021 spekte De Nederlandsche Bank de staatskas zo met ¤16,2 miljard.

Voor de rest van dit decennium zit dat er niet in. Volgens de huidige ramingen blijft DNB nog tot 2029 verlies maken en moet daarna tot zeker 2031 of 2032 de winst opzij worden gezet om de buffers weer aan te vullen. De andere kant van het verhaal is dat Nederlandse staat door kwantitatieve verruiming heeft kunnen profiteren van een lagere rente op zijn staatsschuld. Dit zou volgens economen ¤28 miljard hebben gescheeld, wat aanzienlijk meer zou zijn dan de verliezen die DNB nu lijdt. Van die lagere rente hebben ook consumenten en bedrijven kunnen profiteren.

Winstgevend bedrijfsmodel
Het verlies van DNB staat niet op zichzelf en komt niet onverwacht. Ook vorig jaar draaide de bank ¤460 miljoen verlies uit zijn bedrijfsvoering, dat toen boekhoudkundig werd gecompenseerd met een vrijval uit de voorzieningenpot. Dit jaar trekt DNB de laatste ¤2,3 miljard uit de voorzieningenpot, zodat ruim ¤1,1 miljard ten koste gaat van de normale buffer van de bank. Bij andere banken is hetzelfde te zien. De ECB noteerde donderdag een verlies van ¤7,9 miljard, de Amerikaanse Fed zelfs $114 miljard en ook de Duitse Bundesbank zal vandaag verliezen bekendmaken.

In een normale situatie is het bedrijfsmodel van een centrale bank winstgevend. Ze geven bankbiljetten uit waarop ze nul procent rente uitkeren en kunnen de tegenwaarde uitzetten in leningen waarop ze wel rente incasseren.

https://www.telegraaf.nl/(...)tkering-aan-de-staat

Nog twee jaar zo door en ze zijn failliet :o :')
Idisromvrijdag 23 februari 2024 @ 12:09
Ach, de Vennootschapsbelasting van ING en ABN-Amro is vorig jaar behoorlijk hoger uitgevallen dan door de Nederlandse staat begroot was.
ikweethetooknietvrijdag 23 februari 2024 @ 13:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 februari 2024 12:09 schreef Idisrom het volgende:
Ach, de Vennootschapsbelasting van ING en ABN-Amro is vorig jaar behoorlijk hoger uitgevallen dan door de Nederlandse staat begroot was.
Doordat ze de burgers uitgeperst hebben met 1% credit rente te bieden en hun geld bij DNB neer te zetten tegen 4%
Van dat gejatte geld van de burgers komt dus 25% terug in de schatkist na aftrek van bonussen
De rest mag de burger weer aanvullen, die is dus twee keer genaaid
Idisromzaterdag 24 februari 2024 @ 14:38
quote:
6s.gif Op vrijdag 23 februari 2024 13:07 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]
Doordat ze de burgers uitgeperst hebben met 1% credit rente te bieden en hun geld bij DNB neer te zetten tegen 4%
Van dat gejatte geld van de burgers komt dus 25% terug in de schatkist na aftrek van bonussen
De rest mag de burger weer aanvullen, die is dus twee keer genaaid
Ik heb het gevoel dat de ING niet meer wil groeien, maar alles momenteel doet om kleiner te worden.
De winst na belastingen is een kleine 7,29 miljard. De eigen inkoop was 4 miljard euro en de dividend met slotuitkering wordt 3,8 miljard euro.
Ze ING kachelt 500 miljoen in eigen vermogen achteruit. Dan moeten de balanstellingen navenant na beneden.
Aan de spaarderskant worden ze weggejaagd, en aan de leningen kant krijgen jarenlange trouwe klanten vervroegde aflossingsnota's zonder een echte reden, terwijl er een meer dan perfecte dekking was..

Ja, dan wordt je balans snel kleiner. De ING krimpt.
michaelmoorezaterdag 24 februari 2024 @ 17:00
quote:
6s.gif Op donderdag 23 maart 2023 16:54 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]
In beginsel :') ja voor elke gewone bank wel ja als je miljarden spaargeld parkeert bij DNB tegen 3.0% en vergoed aan je klanten slechts 0.5% dan wel ja Gelukkig staat Klaas deze diefstal bij klaar lichte dag toe en legt de verantwoording bij de bankiers waar hij nu juist toezicht op houdt :') En laat de burger gewoon belazerd worden :r

Als je DNB bent en agressief de rente verhoogt en daarmee

Op al de tegoeden honderden miljoenen aan rente moet betalen terwijl dat eerst negatief was
Een shitload aan obligaties heb gekocht die nu in waarde dalen door de stijgende rente

Dan ben je gewoon destructief bezig :7
20 jaar lang de indexatie voor pensioenen op nul laten staan omdat de rente zo laag is ( domme rotsmoes) terwijl het rendement in die jaren 7% was jaar na jaar

en nu worden de pensioenaanspraken in andere potjes gedaan , 30% voor het fonds zelf in een vereeveningsfonds en de overige 70% blijft in jouw potje

En dat blijft voortaan zo , van de maandelijkse pensioenafdracht gaat voortaan 30% in het vereveningsfonds
vroeger noemden we dat een woekerpolis

Maar gelukkig heeft de wetgever hier de goedkeuring aangegeven.

ik durf te stellen dat de vereveningsfondspot voortaan een hoog rendement zal krijgen en de pensioenpotjes van de deelnemers een laag rendement

Op een goede dag haalt men de pensioenspaarverplichtig eraf , dan is de ZZP er dus gelijk aan de werknemer in dat opzicht en dan is de vereveningspot eigendom van de pensioenfonds zelf, dat gaat gebeuren

https://www.telegraaf.nl/(...)ert-doe-het-dan-goed

[ Bericht 2% gewijzigd door michaelmoore op 24-02-2024 18:16:17 ]
ikweethetooknietzaterdag 2 maart 2024 @ 13:32
DNB probeert met verhullende taal verliezen te verbloemen

Zo komt het miljardenverlies van De Nederlandsche Bank (DNB) toch vooral ‘door de hogere rente die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft doorgevoerd om de inflatie te beteugelen’ :')

.
quote:
De werkelijke reden is dat de Europese centrale banken in het kader van kwantitatieve verruiming veel te veel obligaties hebben aangekocht. Met een stijgende kapitaalmarktrente lijden ze dan verliezen die de capaciteit van hun balansen overstijgen.
quote:
DNB stelt dat het niet zo erg is dat zij verliezen lijdt, omdat herkapitalisatie van DNB niet aan de orde is. Maar het vermogen van DNB behoort via de Staat der Nederlanden toe aan alle Nederlanders. En of we nu wel of niet bijstorten; verlies is verlies. Als de Nederlandse schatkist langdurig winstuitkering van DNB ontbeert, is dat ook een vorm van bijstorten. Immers, de belastingbetaler moet het gat in de Rijksbegroting dekken. DNB stelt verder dat zij best tijdelijk kan opereren met een negatief vermogen. Dit is wel heel bijzonder: de toezichthouder op de solvabiliteit van het bankwezen verspeelt zelf met het uitoefenen van haar bedrijfsactiviteiten haar eigen vermogen. Dat maakt haar toezicht op het commerciële bankwezen er niet geloofwaardiger op
.

Voor oorzaken moet je vaak in het verleden duiken. Centrale banken hebben op veel te grote schaal en zonder voldoende monetaire argumentatie verruimd. Ze hebben zelf onvoldoende rekening gehouden met verliesrisico’s. .

https://fd.nl/opinie/1508(...)liezen-te-verbloemen

Als je het hele artikel leest zie dat ze nu al 30 miljard aan koersverliezen hebben geleden wat gelijk is aan hun hele kapitaal basis
Ze zijn dus feitelijk al failliet maar niemand die ingrijpt of opstapt
Nee, we vragen gewoon belasting geld van de burgers ipv dividend te geven
Zo naaien we ze twee keer en blijft het tuig buiten schot :r :r :r :r
ikweethetooknietzaterdag 2 maart 2024 @ 13:42
DNB boekt miljardenverlies maar ‘geen reden voor bezorgdheid’

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar bijna 3,5 miljard euro verlies geleden door de sterk gestegen rente. De bank lijdt nu al twee jaar verliezen, en verwacht dat de komende jaren ook nog te doen. Toch zijn de buffers groot genoeg om deze verliezen op te vangen, en hoeft de belastingbetaler waarschijnlijk niet bij te springen, stelde de bank vrijdag bij de publicatie van het voorlopige resultaat over 2023.

Het forse verlies komt niet onverwacht en volgt op een negatief resultaat van bijna een half miljard euro in 2022. DNB-president Klaas Knot had eerder al gewaarschuwd dat er als gevolg van gestegen rentes een aantal jaren met verliezen aan zat te komen. Daardoor hoeft de Nederlandse staat voorlopig dus geen dividendbetaling te verwachten van DNB. Pas vanaf 2029 verwacht de centrale bank weer een positief resultaat neer te zetten.

Wel gunstiger dan verwacht
De belastingbetaler hoeft dus waarschijnlijk niet bij te springen om de buffers van De Nederlandsche Bank (DNB) aan te vullen, denkt de bank. Aerdt Houben, directeur van de divisie financiële markten van DNB, verwacht dat de buffers voldoende zullen zijn om de verliezen komende jaren op te vangen. Daarmee zien de vooruitzichten er gunstiger uit dan eerder gecommuniceerd. Dit zou betekenen dat DNB niet bij de Staat hoeft aan te kloppen voor steun.

Ten laste van kapitaal en reserves
Het grootste deel van de min van bijna 3,5 miljard euro wordt opgevangen door een eerder genomen voorziening voor financiële risico's. Maar dan rest nog steeds een verlies van ruim 1,1 miljard euro. Dat gaat volgens DNB ten laste van kapitaal en reserves. Intussen kalven de buffers van de centrale bank flink af. Eind 2021 bedroegen die ruim 11 miljard euro.
quote:
Daar is nog ruim 7 miljard euro van over.
https://www.bnr.nl/nieuws(...)den-voor-bezorgdheid

30 miljard verlies lijden en presenteren als 3.5 miljard
Reserves zijn 7 miljard maar 30 miljard nog verlies te boeken
We hoeven ons geen zorgen te maken
Ook met geen eigen vermogen blijft DNB bestaan

Er zijn bankdirecteuren voor minder eruit getrapt en levenslang geschorst door......... DNB :o :')
Er zijn banken voor minder failliet verklaard door ............ DNB DSB bijvoorbeeld

En Klaas Knot, die blijft gewoon zitten 8)7 8)7
ikweethetooknietzaterdag 2 maart 2024 @ 13:49
DNB maakt afspraak met de Staat over kapitaalherstel na verliezen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft met de Staat afspraken gemaakt over hoe om te gaan met haar tijdelijke maar omvangrijke verliezen in de komende jaren. Dit aangepaste kapitaalbeleid stelt DNB in staat om op termijn haar buffers via inhouding van winsten te herstellen.

DNB heeft in september 2022 de minister van Financiën in een brief gewaarschuwd voor omvangrijke verliezen. Ook heeft DNB dit nader toegelicht in het jaarverslag 2022. Deze verliezen worden veroorzaakt door de verhogingen van de beleidsrente om de hoge inflatie te bestrijden.

Dit jaar heeft een gezamenlijke werkgroep van het ministerie van Financiën en DNB zich gebogen over hoe DNB met deze verliezen omgaat. De werkgroep concludeert dat het kapitaalbeleid, dat sinds 2019 van kracht is, met enkele technische aanpassingen toekomstbestendig is. De minister van Financiën en de president van DNB hebben besloten het bestaande kapitaalbeleid met deze aanpassingen voort te zetten.

De buffers van DNB bedragen momenteel bijna EUR 11 miljard en nemen af zolang DNB verlies maakt. De buffers zullen mogelijk enige jaren negatief zijn, al is dit met de nodige onzekerheid omgeven.

Negatieve buffers staan de operationele effectiviteit van DNB niet in de weg. Een herkapitalisatie van DNB is dan ook niet aan de orde. Wanneer DNB in de toekomst weer winstgevend wordt komen de winsten volledig ten goede aan de buffers van DNB. Van een dividend aan de Staat is pas weer sprake wanneer DNB al haar risico’s heeft afgedekt. Naar verwachting is hiervan sprake in het midden van de jaren ’30. In 2028 zullen het ministerie en DNB het kapitaalbeleid opnieuw evalueren.

https://www.dnb.nl/algeme(...)erstel-na-verliezen/

De burger betaalt dus gewoon

Passief door 10 jaar geen dividend te ontvangen
Actief door bij te storten als het uit de klauwen loopt

Wanbeleid afgewenteld dus om te :r
ikweethetooknietzaterdag 2 maart 2024 @ 13:51
Lees hier het rapport 'Bestendiging van het kapitaalbeleid van DNB' :')

https://open.overheid.nl/(...)67-0dd6befb08d6/file

Titel had moeten zijn: Hoe wentelen we ons wanbeleid af op de burger en blijven we zelf buiten schot
ikweethetooknietzaterdag 2 maart 2024 @ 13:57
Dit is hoe het gaat bij een beursgenoteerde bank

Koers New Yorkse bank keldert na miljardenafboeking

De New York Community Bank, een middelgrote regionale Amerikaanse bank, is dieper in de problemen gekomen door de problemen op de Amerikaanse markt voor commercieel onroerend goed. Nadat de bank eerder al groter dan verwachte verliezen moest melden, zijn er bij het opstellen van de jaarrekening ‘materiële zwakheden’ geconstateerd in het risicobeheer. Ook is voor ¤2,4 mrd aan bookwill afgeboekt en de topman per direct vervangen.

De bank heeft zich onder meer verslikt door de overname van onderdelen van de omgevallen Signature Bank vorig jaar. Eerder dit jaar halveerde de aandelenkoers al door verliezen op kredieten in het commercieel vastgoed. Bij kredietbeoordelaar Moody’s werd de rating al verlaagd naar junk status

https://fd.nl/financiele-(...)a-miljardenafboeking

Junk status en topman eruit getrapt

Eat that Klaas Knot :7
ikweethetooknietzaterdag 2 maart 2024 @ 18:14
Column: de rente, misbruikt als herverdelingsinstrument

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar een verlies van ¤3,5 miljard geleden en verwacht dit jaar ook weer een miljardenverlies. Een deel van het verlies gaat ten laste van het eigen vermogen, waarop ook in de komende jaren ingeteerd gaat worden. De bank verwacht pas vanaf 2029 een positief resultaat en voordat DNB weer dividend aan de staat kan gaan uitkeren, zijn we zo een jaar of acht verder.

https://www.telegraaf.nl/(...)verdelingsinstrument

Nog een complimentje van Oud Robeco voorzitter aan Klaas Knot
Wees er maar trots op Klaas :')
ikweethetooknietzaterdag 2 maart 2024 @ 18:19
En andere wel de maat nemen, maar zelf boekhoud trucs en geen eigen vermogen meer :')

Overzicht Financiële Stabiliteit - najaar 2023

In deze halfjaarlijkse publicatie schetst DNB de ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de financiële stabiliteit in Nederland.

Gepubliceerd: 09 oktober 2023

Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) signaleert DNB dat de risico’s voor de financiële stabiliteit het afgelopen half jaar zijn toegenomen. Wij beschrijven drie risico’s voor de financiële stabiliteit in de overgang van lage naar hoge rentes als gevolg van de serie renteverhogingen door centrale banken. Allereerst is sprake van lagere liquiditeit op financiële markten waardoor prijsschommelingen in een markt sneller over kunnen slaan naar andere delen van het financiële systeem. Ten tweede groeien de rente- en kredietrisico’s bij financiële instellingen, vooral vanwege hogere herfinancieringsrisico’s en een lagere terugbetaalcapaciteit onder bedrijven. Het derde risico heeft te maken met de overheidsschulden. Die drukken zwaarder op de begroting van overheden door de hogere rente.

https://www.dnb.nl/public(...)iliteit-najaar-2023/

Zo kennen we de hypocrieten weer :r
ikweethetooknietzaterdag 2 maart 2024 @ 18:24
FSC: “Nederlandse economie stabiliseert, maar gezonde overheidsfinanciën belangrijk voor weerbaarheid”

Focus
Hoewel de Nederlandse economie al drie kwartalen krimpt, lijkt deze niet verder weg te zakken, blijft de arbeidsmarkt krap en daalt de inflatie; zo constateert het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) in haar vergadering van 1 december 2023.
quote:
Risico’s voor de financiële stabiliteit zijn niet verder toegenomen, maar het FSC benoemt wel onzekere vooruitzichten.
Dat geldt bijvoorbeeld voor (geo)politieke ontwikkelingen en de inflatie-dynamiek, waarbij markten sterk kunnen reageren op negatieve berichten. Tot slot benoemt het FSC het belang van goed functionerende geldmarktfondsen en repomarkten, zodat instellingen in periodes van stress van deze liquiditeitsbronnen gebruik kunnen maken zonder negatieve effecten op het financiële systeem.

Actuele ontwikkelingen en risico’s financiële stabiliteit
De Nederlandse economie stabiliseert in een omgeving van hogere rentes, een krappe arbeidsmarkt en afnemende inflatie. Hoewel de inflatie recent gedaald is, blijft deze in 2024 sterk afhangen van (geo)politieke onzekerheid en de loongroei. Geopolitieke onzekerheid kan leiden tot aanbodschokken door verstoringen in productieketens. Het FSC noemt in deze context ook cyberrisico’s als belangrijk risico vanwege het disruptieve karakter van cyberaanvallen op de samenleving en het financiële systeem.

Voor overheden zijn gezonde overheidsfinanciën van belang, zodat spanningen in Europese obligatiemarkten voorkomen worden en de kosten van het (her)financieren van overheidsschuld beheersbaar blijven . Het advies van de Studiegroep Begrotingsruimte(Verwijst naar een externe site) vormt daarbij een belangrijk uitgangspunt.[1] Gezonde overheidsfinanciën stellen de Nederlandse economie in staat om weerbaar te zijn bij internationale schokken. Daarnaast is consistent overheidsbeleid van belang voor private partijen om lange-termijn investeringen in Nederland te doen.

Kredietrisico’s voor financiële instellingen kunnen de komende tijd toenemen, onder meer door betalingsproblemen bij klanten. Dat geldt specifiek voor een cyclische sector als commercieel vastgoed. Vooralsnog zijn er echter geen signalen dat deze risico’s materialiseren, maar dit kan veranderen wanneer rentes voor lange tijd op een hoger niveau blijven.

Liquiditeitsrisico’s pensioenfondsen
Uit een door DNB en de AFM uitgevoerd onderzoek naar liquiditeitsrisico’s in derivatenportefeuilles van pensioenfondsen en betrokken pensioenuitvoeringsorganisaties blijkt dat zij in stressscenario’s in staat zijn om aan de margeverplichtingen te voldoen zonder een massale verkoop van activa.[2] In geen van de scenario’s hoeft te worden overgegaan op massale verkoop van kortlopend schuldpapier (of andere activa). Hierbij benadrukt het FSC het belang van goede regelgeving voor geldmarktfondsen en het stabiel functioneren van de Europese repomarkt (beide essentieel om aan margeverplichtingen te voldoen), zodat pensioenfondsen in stresssituaties toegang tot deze liquiditeitsbronnen hebben.

FSC-leden steunen de aanbevelingen die uit het onderzoek voortkomen: i het blijven monitoren van de liquiditeitspositie van pensioenfondsen en het functioneren van geldmarkten, (ii) het versterken van het macroprudentieel raamwerk voor niet-bancaire financiële instellingen, zoals geldmarktfondsen, en (iii) het vertalen van de bevindingen in de bestaande DNB good practices over het liquiditeitsrisicomanagement van pensioenfondsen.

https://www.dnb.nl/algeme(...)k-voor-weerbaarheid/

Gelukkig houden ze de pensioenfondsen wel in de gaten _O-
ikweethetooknietvrijdag 15 maart 2024 @ 15:50
Klaas Knot: grootschalig aankopen gaat de ECB ‘niet snel weer doen’

De Europese Centrale Bank staat klaar om de rente te verlagen, zegt bestuurslid Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Maar de ultralage niveaus van voor 2022 ziet hij niet terugkeren, en onconventioneel beleid wordt behoedzamer ingezet.ECB-bestuurder Klaas Knot: ‘Hoe dan ook zal dat pad van renteverlagingen heel geleidelijk moeten zijn, omdat we nog steeds flinke loondruk hebben.’

In het kort

De ECB geeft zichzelf meer vrijheid in plaats van ‘forward guidance’, zegt Klaas Knot in gesprek met het FD.
Voor een renteverlaging later dit jaar is de ontwikkeling van lonen, winsten en productiviteit cruciaal.
De lat voor grootschalige obligatieaankopen is hoger komen te liggen. Knot vindt het effect in rustiger tijden niet overtuigend.

Wat zijn de lessen van de inflatiepiek? Wat zou ‘Frankfurt’ nu anders doen? Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, hoort de vragen geduldig aan. Het langstzittende bestuurslid van de ECB wil eerst wel even kwijt dat de 25-jarige centrale bank in korte tijd ‘twee enorme schokken’ heeft doorgemaakt (de coronacrisis, gevolgd door de oorlog in Oekraïne) die de inflatie opjoegen tot naoorlogse records.

SPOILER
‘We zijn nu tweeënhalf jaar verder en de inflatie is weer bijna onder controle, zonder dat we noemenswaardige schade aan de economie hebben toegebracht in de vorm van een echte recessie. Volledige werkgelegenheid is behouden. Dus we mogen best tevreden zijn. In de jaren 70 hebben we er aanzienlijk langer over gedaan, al zijn we er nog niet helemaal.’

Maar, erkent Knot: de ECB wordt verweten te laat te zijn begonnen met het verhogen van de rente, toen de inflatie al eind 2021 begon op te lopen. ‘In december 2021 hadden we al wel aangekondigd dat we onze aankoopprogramma’s zouden gaan afbouwen, maar we zaten toch een beetje gevangen in onze eigen forward guidance, onze aankondiging dat we de rente pas zouden verhogen nadat we die aankopen hadden beëindigd. Daardoor hebben we tussen december 2021 en juli 2022 de beleidsrente ongemoeid gelaten. Waardoor we, toen we eenmaal begonnen, een paar keer fors het been moesten bijtrekken, met renteverhogingen die hoger waren dan de markt had verwacht. De rentes voor burgers en bedrijven, zoals de tienjaarse hypotheekrente, liepen overigens al op voordat we voor het eerst de beleidsrente verhoogden. We zullen ons niet snel weer zo lang vastleggen, de zaken per vergadering bekijken, en meer vrijheid behouden.’
De kritiek is nu meer: gaat de ECB niet te lang door met het huidige hogerentebeleid?

‘Wij hebben gewoon te maken met een tweezijdig risico: we kunnen te veel en te weinig doen. Volgens de ramingen die nu op tafel liggen komt de inflatie in 2025 weer op de nagestreefde 2% uit. Wij moeten ons ook afvragen wat de risico’s daarbij zijn.’

‘Een daarvan is dat de inflatie toch wat langzamer omlaag zal gaan. Dat is mijn voornaamste zorg nog op dit moment, en heeft te maken met loonvorming, productiviteitsgroei en winstmarges. De huidige hogere loongroei hoort bij deze fase van de inflatie, daar is niets mis mee. Die loongroei wordt helaas gecombineerd met lage productiviteitsgroei, dus dat betekent dat de impact op loonkosten per eenheid product groot is. Vervolgens moet je je afvragen: hoeveel ruimte zit er nog in de winstmarge? Nou, bij sommige bedrijven veel, maar zeker niet bij alle bedrijven. Dat is nog steeds een risico op hernieuwde prijsstijgingen.’

‘En dan is er anderzijds het risico dat de hoge rente de economie meer afkoelt dan we nu denken, waardoor de inflatie weer onder de 2% kan uitkomen. Elke zes weken maken we een inschatting van deze twee risico’s, en wegen we ze tegen elkaar af. Om zeker te zijn dat het risico van een te langzaam dalende inflatie niet optreedt, moeten we eerst een duidelijk afname van de loondruk zien. Medio mei hebben we nieuwe cijfers voor de hele eurozone: loongroei, productiviteitsgroei en ontwikkeling van de winstmarges. Daarop zou ik toch nog wel even willen wachten voordat ik bereid ben om te zeggen: brand meester, nu kunnen we beginnen met het verlagen van de rente. Ik heb juni met potlood in de agenda staan als de eerste mogelijkheid om dat traject in te gaan.’
Komt de rente dan weer uit op de ultralage niveaus die we zagen vóór de pandemie? Anders gezegd: wat is nu de neutrale rente waarmee de economie niet gestimuleerd, maar ook niet wordt afgeremd?

‘De schattingen die daarover worden gemaakt schieten alle kanten op. Wat wij moeten doen is kijken wat er gebeurt met de inflatie en inflatieverwachtingen en daarop blijven sturen. En dan ontdekken we wel of de neutrale reële rente (rente gecorrigeerd voor inflatie, red.) nul is of +0,5% of wat dan ook. Hoe dan ook zal dat pad van renteverlagingen heel geleidelijk moeten zijn, omdat we nog steeds flinke loondruk hebben.’

‘Ik denk overigens dat we niet teruggaan naar de recordlage niveaus. In de jaren 10 hadden we globalisering, meer goederen en diensten tegen steeds lagere prijzen op de wereldmarkt. Tegenover dat uitdijende aanbod stond juist een lagere vraag, want we kwamen uit de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis. Er was dus een dubbele neerwaartse druk op de inflatie. Nu staat de globalisering in de achteruitversnelling. En er is geen sprake van een vraagtekort in de economie. Dus eerlijk gezegd, ik zie die omstandigheden waarin zich die lage rente voordeed voorlopig niet weer terugkeren.’
Mocht dat dan wel zo zijn, zou de ECB opnieuw grootschalige opkoopprogramma's (‘QE’) starten?

‘Zoiets gaan we niet snel weer doen, behalve misschien in een situatie waarin de rente eerst weer is teruggebracht tot nul, of negatief. Daarover moeten we het dan ook hebben, of we dan wel weer naar de -0,5% willen of dat we dan bij nul stoppen. We nemen natuurlijk wel onze ervaringen mee. We hebben afgesproken dat we in het vervolg een proportionaliteitstoets doen op de inzet van dit soort onconventionele instrumenten. Dus dat betekent dat we verder kijken dan: de inflatie is te laag, de rente kan niet verder naar beneden, nou ja, dan moeten we dus maar gaan aankopen. Er volgt een meer expliciete afweging. Wat is nou eigenlijk de effectiviteit hiervan? Wat zijn de neveneffecten, zoals zeepbellen door gratis geld?’

‘Als het gaat om de effectiviteit van obligatieaankopen, dan denk ik dat één van de conclusies die wel door veel mensen gedeeld wordt, is dat obligatieaankopen zeer, zeer effectief zijn als het gaat om de stabilisering van markten. Dus als er ergens op de obligatiemarkten onrust is met oplopende risicopremies, dan is geen enkel instrument zo effectief om de markt snel weer tot bedaren te brengen en serieuze deflatierisico's af te wenden. Maar de effectiviteit als instrument om in rustiger tijden een inflatie van 1% à 1,5% naar 2% te brengen…. nou ja, ik val er niet van achterover. Voordat we het aankoopinstrument weer gaan activeren om structureel lage inflatie weer omhoog te brengen, moet er veel water door de Rijn gaan.’
Betekent dit dat de ECB het voortaan accepteert als de inflatie wat langer afwijkt van de doelstelling?

‘Nee, nee, nee, zover wil ik zeker niet gaan. Ik denk dat de lat voor aankopen hoger zal liggen. Dat betekent niet dat we het op een bepaald moment niet weer zouden kunnen doen. Het blijft wel een afweging natuurlijk, wat gaat het doen met inflatieverwachtingen? En het is ook niet zo dat we alleen maar obligatieaankopen in onze gereedschapskist hebben. Europa heeft een door banken gedomineerd financieel systeem, waardoor TLTRO’s (goedkope langlopende ECB-leningen aan banken, verstrekt onder de voorwaarde dat die banken het gebruiken voor extra kredietverlening, red.) effectief zijn in het aanjagen van de kredietverlening.’
Uw termijn bij De Nederlandsche Bank loopt af. Commerzbank ziet u als opvolger van ECB-president Christine Lagarde, wier termijn in 2027 afloopt.

‘Wie dan leeft, wie dan zorgt. Ik zit hier nog bijna anderhalf jaar en als ik even terugkijk op de afgelopen twaalfenhalf jaar op deze post, en de snelheid waarmee dingen zich hebben voltrokken, dan denk ik dat ook de komende anderhalf jaar hier nog mijn volle aandacht vereisen.’
https://fd.nl/economie/15(...)-niet-snel-weer-doen

God hij heeft wat geleerd van zijn wanbeleid waardoor het hele eigen vermogen en meer is weggespoeld :') _O-
Maar ook hij wordt niet gestraft :r Nee genoemd als opvolger van La Garde bij de ECB promotie dus :|W