abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zaterdag 18 maart 2023 @ 00:34:10 #1
269689 crew  Viv
pi_208430860
quote:
Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin voor kinderdeportaties

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Poetin vanwege Russische oorlogsmisdaden in Oekra´ne. Het ICC noemt de deportatie van kinderen uit Oekra´ne naar Rusland als hoofdreden. Onafhankelijke onderzoekers stelden onlangs vast dat minstens 6000 kinderen daarheen zijn gebracht.

Het ICC verdenkt Poetin van betrokkenheid bij de onwettige deportatie van kinderen uit bezette gebieden in Oekra´ne naar Rusland. Moskou erkent het in Den Haag gevestigde hof niet en een woordvoerder noemt het arrestatiebevel in een eerste reactie "zonder betekenis, ook juridisch gezien".

Het kabinet benadrukte vanmiddag zijn steun voor het ICC. Volgens minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft het ICC een "belangrijke taak om straffeloosheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te bestrijden". Nederland zal volgens hem "het uiterste doen om het ICC in staat te stellen om deze moeilijke taak veilig en onafhankelijk uit te oefenen".

Zeer kleine kans
Advocaat Geert-Jan Knoops noemt de kans bijzonder klein dat het daadwerkelijk tot een zaak komt, omdat een proces bij het hof alleen kan plaatsvinden als de verdachte fysiek aanwezig is in Den Haag. "Rusland zal niet meewerken aan uitlevering en Poetin kan nog gewoon zonder opgepakt te worden reizen naar landen die het ICC niet erkennen."

Wel wordt de Russische president door het arrestatiebevel verder diplomatiek en juridisch ge´soleerd, zei Knoops in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Ook tegen Maria Lvova-Belova is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Zij is de Russische commissaris voor kinderrechten en ook zij wordt beschuldigd van verantwoordelijkheid voor de kinderontvoeringen. "Het is mooi dat de internationale gemeenschap de hulp aan onze kinderen erkent: dat we ze niet in oorlogsgebieden achterlaten (...)", luidt haar opmerkelijke reactie tegenover staatspersbureau RIA.

Oekra´ne blij
EU-buitenlandchef Josep Borell noemt het arrestatiebevel "nog maar het begin van Rusland verantwoordelijk houden voor gepleegde misdaden en wreedheden". En de Oekra´ense minister van Buitenlandse Zaken reageert verheugd op het nieuws uit Den Haag. Op Twitter zegt hij dat "internationale misdadigers altijd verantwoordelijk zullen worden gehouden voor de ontvoeringen van kinderen en andere misdaden."

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt het besluit van het ICC "een belangrijke dag voor de vele slachtoffers van misdaden begaan door Russische troepen sinds 2014". "Dit laat zien dat orders geven om serieuze misdaden tegen burgers te begaan of te tolereren kunnen leiden tot een gevangeniscel in Den Haag."

Het Internationaal Strafhof heeft geen eigen politie om daadwerkelijk mensen op te laten pakken en is voor het afdwingen van een arrestatiebevel afhankelijk van de internationale gemeenschap.

Het hof buigt zich al over in Oekra´ne gepleegde oorlogsmisdaden. Maar het strafhof heeft geen bevoegdheid om een oordeel te vellen over een besluit tot een militaire invasie. Speciaal daarvoor komt, eveneens in Den Haag dus, het Internationaal Centrum voor de Vervolging van de Misdaad van Agressie in Oekra´ne te staan.

Het centrum is bedoeld als opmaat voor de eventuele komst van een Oekra´netribunaal. Zo kan alvast bewijsmateriaal worden veiliggesteld voor het geval er daadwerkelijk zo'n tribunaal komt.
https://nos.nl/artikel/24(...)or-kinderdeportaties
  zaterdag 18 maart 2023 @ 00:41:27 #2
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_208430889
Leuke nieuwsdump, “beste crewmember”.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zaterdag 18 maart 2023 @ 00:41:40 #3
269689 crew  Viv
pi_208430891
Eerdere artikelen hierover:

01-12-2022

quote:
Rusland plaatst Oekra´ense kinderen in pleeggezinnen: 'Nog een oorlogsmisdaad'

In Rusland wordt openlijk gesproken over het verplaatsen van kinderen uit Oekra´ne naar Rusland, ondanks internationale veroordelingen en waarschuwingen dat het zich hiermee schuldig maakt aan oorlogsmisdaden.

Onder meer mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties hebben Moskou veroordeeld. Ook EU-buitenlandchef Borrell liet zich erover uit: "Indien bevestigd zou dit neerkomen op nog een oorlogsmisdaad", stelde hij vast. De VN kondigde half oktober een onderzoek aan naar Russische mensenrechtenschendingen, waaronder deze "vermeende versnelde adoptie van kinderen".

De afgelopen weken circuleerde er een vijfdelige Russische serie onder de naam Kindertijd. Terugkeer op sociale media. In de serie worden Oost-Oekra´ense kinderen ge´nterviewd die zijn ondergebracht in Russische pleeggezinnen. Beelden van kinderen die vertellen over hun "nieuwe familie" en de mogelijkheden in hun nieuwe land worden afgewisseld met beelden van verwoestingen in hun steden van herkomst.

In de serie vertelt een aantal kinderen hun ouders te zijn verloren door bombardementen. Dat geldt niet voor alle gedeporteerde kinderen. Zo vertelden Oekra´ense ouders aan ABC News hoe hun kinderen door Rusland ontvoerd werden. En uit onderzoek van persbureau AP blijkt dat kinderen ook zijn voorgelogen.

Ruim 12.000 Oekra´ense kinderen zijn sinds 24 februari gedeporteerd, maakte de persdienst van de Oekra´ense openbaar aanklager gisteren bekend. Cijfers over vermiste, gewonde of overleden kinderen worden dagelijks bijgewerkt door de Oekra´ense overheid. Veel van de gedeporteerde kinderen bevinden zich in Rusland, waar ze in pleeghuizen of pleeggezinnen verblijven. Oekra´ne heeft Rusland opgeroepen de kinderen terug te laten keren naar Oekra´ne.

'Liefde voor Rusland'
Maria Lvova-Belova is als presidentieel commissaris voor kinderrechten in Rusland verantwoordelijk voor het halen van de Oekra´ense kinderen. Regelmatig deelt ze foto's en verhalen over hen op sociale media. Hieruit blijkt dat de kinderen in tegenstelling tot in de documentaire niet altijd heel enthousiast zijn bij aankomst in Rusland.

Zo berichtte de Russische nieuwswebsite Meduza dat Lvova-Belova deelde dat kinderen uit Marioepol allerlei nare dingen riepen over Poetin en het Oekra´ense volkslied zongen. Nu de kinderen in pleeggezinnen zitten zou "deze negativiteit" zijn omgeslagen in "liefde voor Rusland".

Lvova-Belova is door onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie gesanctioneerd vanwege haar rol in de illegale deportaties van kinderen.

Genocide
"Veel mensen in Rusland zien er niets verkeerds in, omdat zij het zien als iets humanitairs: arme kinderen lijden, zij hebben gezinnen nodig en wij hebben gezinnen", zegt Lisa Gaufman, docent Russische discours en politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens Gaufman weten de meeste Russen niet dat kinderen op een gewelddadige manier van de ene groep naar een andere groep brengen, kan worden gezien als een handeling van genocide.

"Het is inderdaad een aanwijzing die kan duiden op genocide, als het gepaard gaat met specifieke opzet om de Oekra´ners te vernietigen", zegt Marieke de Hoon, docent internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam.

Dat er zo openlijk gepraat wordt over het opnemen van Oekra´ense kinderen in Russische gezinnen, is deels het gevolg van retoriek van de Russische staat, zegt Gaufman. "Er wordt al jarenlang op gehamerd dat Oekra´ne geen echt land is, en geen echte taal en cultuur heeft."

Naast de 'verplaatsing' van Oekra´ense kinderen zijn ook volwassenen onder druk meegenomen naar Russisch grondgebied, waarbij zij worden vastgehouden in zogenaamde filtratiekampen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelt dat Rusland hiermee het oorlogsrecht ernstig schendt en zich mogelijk schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

Kinderen teruggekeerd
Of het verplaatsen van kinderen van de Donbas naar Rusland onder genocide valt, is lastig vast te stellen zonder dat het specifieke doel van vernietiging bewezen is. Kinderombudsvrouw Lvova-Belova laat regelmatig weten dat kinderen kunnen terugkeren naar Oekra´ne als daar familieleden zijn bij wie ze terechtkunnen.

Volgens de Oekra´ense autoriteiten zijn slechts 119 kinderen teruggekeerd, een fractie van het totale aantal gedeporteerde kinderen.
https://nos.nl/artikel/24(...)g-een-oorlogsmisdaad

15-02-2023:
quote:
Yale: Rusland bezig met heropvoeding duizenden Oekra´ense kinderen

Duizenden Oekra´ense kinderen worden sinds het begin van de oorlog in Russische heropvoedingskampen vastgehouden. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse universiteit Yale, een van de hoogst aangeschreven universiteiten in de Verenigde Staten.

Volgens de onderzoekers is er een netwerk van minstens 43 kampen waarin meer dan 6000 Oekra´ense kinderen hebben verbleven of nog steeds zitten. Vermoedelijk gaat het om aanzienlijk meer locaties en kinderen. De onderzoekers van Yale stellen dat er sprake is van oorlogsmisdaden gepleegd door Rusland.

Oekra´ne zegt al langer dat duizenden kinderen gedeporteerd worden naar Rusland. In december vorig jaar had het land het over ruim 12.000 Oekra´ense minderjarigen. De Verenigde Naties kondigden half oktober aan onderzoek te gaan doen naar Russische mensenrechtenschendingen.

De Yale-onderzoekers hebben nu uitgezocht waar de kampen zijn en om hoeveel kinderen het gaat. De kampen zouden zijn gevestigd op het geannexeerde Oekra´ense schiereiland de Krim en in Rusland zelf, tot aan de provincie Magadan, zo'n 6000 kilometer van de grens met Oekra´ne.

Op 'zomerkamp'
Volgens het Public Health's Humanitarian Research Lab van Yale, dat op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in Oekra´ne, is er sprake van een grootschalig en systematisch netwerk. Tot in de hoogste kringen in Rusland zou worden besloten over de heropvoedingskampen.

Het rapport stelt dat het niet alleen om (vermeende) weeskinderen gaat, maar ook kinderen die onder het mom van een 'zomerkamp' naar Rusland gaan. Vaak, zo stellen de onderzoekers, hebben Oekra´ense ouders door de oorlog geen andere keuze en worden ze gedwongen hun kinderen in te schrijven voor de kampen.

Het jongste kind dat de onderzoekers konden identificeren was vier maanden oud. Sommige kinderen zouden na hun verblijf in een kamp 'doorstromen' naar jeugdzorg of adoptieouders in Rusland.

In 10 procent van de kampen die de onderzoekers hebben gevonden, wordt een terugkeer volgens de ouders van de kinderen uitgesteld. In twee kampen is dat voor onbepaalde tijd en tasten ouders in het duister over de verblijfplaats van hun kind en hoe het ermee gaat.

Russische politieke heropvoeding
Volgens de onderzoekers is er in bijna 80 procent van de kampen sprake van politieke heropvoeding. Het doel daarvan zou zijn om kinderen de Russische geschiedenis, cultuur en maatschappij mee te geven.

In een reactie op het rapport zegt de Russische ambassade in de VS dat Rusland kinderen opneemt die als gevolg van de oorlog in Oekra´ne hun thuis moeten ontvluchten.

"Wij hebben kennis genomen van de absurde verklaringen van de woordvoerder het ministerie van Buitenlandse Zaken die ons land beschuldigt van het 'gedwongen overbrengen en deportatie van Oekra´ense kinderen' naar het Russisch grondgebied", schrijft de ambassade op zijn Telegram-kanaal.

Volgens Rusland zorgt het land juist voor de "bescherming van hun leven en welzijn". "Wij herinneren eraan dat Rusland kinderen accepteert die gedwongen waren te vluchten voor de beschietingen en wreedheden van de strijdkrachten van Oekra´ne", aldus de Russische ambassade in de VS.
https://nos.nl/artikel/24(...)-oekraiense-kinderen
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zaterdag 18 maart 2023 @ 00:44:44 #4
269689 crew  Viv
pi_208430908
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2023 00:41 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Leuke nieuwsdump, “beste crewmember”.
Ik was nog bezig relevante artikelen erbij te zoeken. }:|

Mijn mening hierover: dat arrestatiebevel gaat natuurlijk helemaal niks uithalen, maar wel goed dat het als oorlogsmisdaad beschouwd wordt. Als erkenning van het leed dat de kinderen, hun ouders (indien geen wees) en andere familieleden aangedaan wordt.
  Humorvolste user 2022 zaterdag 18 maart 2023 @ 01:28:23 #5
459912 FlippingCoin
pronouns: papoea/zakazulu
pi_208431077
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2023 00:41 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Leuke nieuwsdump, “beste crewmember”.
Crewlid, blinde vink.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
pi_208442625
Komt er ook een arrestatiebevel voor de Saudische koningshuis voor de moord op honderdduizenden mensen in Jemen?
Taalpurist.
  Moderator / Redactie FP + Sport zaterdag 18 maart 2023 @ 21:56:23 #7
408813 crew  trein2000
pi_208442728
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2023 00:44 schreef Viv het volgende:

[..]
Ik was nog bezig relevante artikelen erbij te zoeken. }:|

Mijn mening hierover: dat arrestatiebevel gaat natuurlijk helemaal niks uithalen, maar wel goed dat het als oorlogsmisdaad beschouwd wordt. Als erkenning van het leed dat de kinderen, hun ouders (indien geen wees) en andere familieleden aangedaan wordt.
Is dat wel zo? Elke vorm van rechtstreekse onderhandelingen tussen Europa en Poetin zijn hiermee toch de facto onmogelijk, zowel nu als in de toekomst? Zie jij Scholz al op de foto staan met een gezochte oorlogsmisdadiger?

Daarnaast, vraag eens aan Slobodan Milosevic of Ratko Mladic hoe lang het geduld van dit soort clubjes is. De rest van z’n leven zal hij afhankelijk zijn van goede wil van een machthebber.
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
pi_208442768
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2023 00:44 schreef Viv het volgende:

[..]
Ik was nog bezig relevante artikelen erbij te zoeken. }:|

Mijn mening hierover: dat arrestatiebevel gaat natuurlijk helemaal niks uithalen, maar wel goed dat het als oorlogsmisdaad beschouwd wordt. Als erkenning van het leed dat de kinderen, hun ouders (indien geen wees) en andere familieleden aangedaan wordt.
Dat wordt nu al duidelijk, de criminele organisatie die Rusland heet trekt zich niks aan van het ICC en kondigt doodleuk aan door te gaan met de genocide op Oekra´eners:

Russia Signals It Will Take More Ukrainian Children, a Crime in Progress
https://www.nytimes.com/2(...)arrant-children.html

quote:
Across southern Ukraine, local Russian proxy leaders are issuing new “evacuation orders” before an expected Ukrainian military offensive this spring. Such orders have often been a prelude to stepped-up deportations. And about a month ago, Russian forces closed all roads leading from occupied areas into the rest of Ukraine, making it much harder for people to escape. Now, the only open roads head deeper into occupied territory or into Russia.

[...]

“Russians are deporting more and more people from the temporarily occupied districts of Zaporizhzhia and Kherson,” the Ukrainian National Resistance Center, the government agency that monitors events in occupied Ukraine, said on Friday, noting public statements by the local Russian authorities.
Positief is wellicht dat ook de Russen klaarblijkelijk weinig vertrouwen lijken te hebben in een lang verblijf in Oekra´ne, anders druk je dergelijk achterlijk beleid niet even snel door.
pi_208442822
Overigens mag ook wel eens benadrukt worden dat het hier om genocide gaat volgens de definitie van de Verenigde Naties:

quote:
In Artikel II wordt een definitie gegeven van het misdrijf genocide. Daaronder wordt verstaan een van de volgende handelingen, gepleegd met de bedoeling om een nationale, etnische, godsdienstige groep, dan wel een groep, behorende tot een bepaald ras, geheel of gedeeltelijk als zodanig te vernietigen:

a. het doden van leden van de groep;
b. het toebrengen van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel aan leden van de groep;
c. het opzettelijk aan de groep opleggen van levensvoorwaarden die gericht zijn op haar gehele of gedeeltelijke lichamelijke vernietiging;
d. het nemen van maatregelen, bedoeld om geboorten binnen de groep te voorkomen;
e. het gewelddadig overbrengen van kinderen van de groep naar een andere groep.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Genocideverdrag
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zaterdag 18 maart 2023 @ 23:08:05 #10
269689 crew  Viv
pi_208444276
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2023 21:56 schreef trein2000 het volgende:

[..]
Is dat wel zo? Elke vorm van rechtstreekse onderhandelingen tussen Europa en Poetin zijn hiermee toch de facto onmogelijk, zowel nu als in de toekomst? Zie jij Scholz al op de foto staan met een gezochte oorlogsmisdadiger?

Daarnaast, vraag eens aan Slobodan Milosevic of Ratko Mladic hoe lang het geduld van dit soort clubjes is. De rest van z’n leven zal hij afhankelijk zijn van goede wil van een machthebber.
Ja, daar zit wat in. :) Ik dacht meer praktisch van: Rusland erkent het Internationaal Strafhof Řberhaupt niet, en het Internationaal Strafhof kan hem niet zelf van zijn bed lichten. Maar het beperkt zijn toekomstige doen en laten binnen de internationale gemeenschap inderdaad wel.

quote:
1s.gif Op zaterdag 18 maart 2023 22:00 schreef J.B. het volgende:
Overigens mag ook wel eens benadrukt worden dat het hier om genocide gaat volgens de definitie van de Verenigde Naties:
[..]

Dat werd in het artikel van 01-12-2022 wat ik hierboven linkte ook genoemd. :) Voor deze oorlog wist ik dat overigens nog niet, ik dacht dat genocide altijd het doden betrof. :@
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zondag 19 maart 2023 @ 15:17:11 #11
269689 crew  Viv
pi_208452550
@trein2000 it has begun:

quote:
Arrestatiebevel Poetin brengt Zuid-Afrika mogelijk in verlegenheid

Een voorgenomen bezoek van de Russische president Poetin brengt Zuid-Afrika mogelijk in een lastig parket. Poetin is van plan om in augustus de BRICS-top bij te wonen, de bijeenkomst van vijf opkomende economieŰn BraziliŰ, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Afgelopen vrijdag vaardigde het hof een arrestatiebevel uit tegen Poetin vanwege Russische oorlogsmisdaden in Oekra´ne, met name de ontvoering van Oekra´ense kinderen uit bezette gebieden. Dat betekent dat landen die het hof erkennen hem zouden moeten oppakken. Het land is wel aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC), maar heeft de Russische inval in Oekra´ne niet veroordeeld.
https://nos.nl/liveblog/2(...)restatiebevel-poetin

:Y)quote quotesplits me

Omdat je een nieuwe gebruiker bent willen we je erop wijzen dat het niet is toegestaan reclame te maken of FOK! te gebruiken voor commerciŰle doeleinden. Blijf ontopic en wees aardig voor je medeFOK!kers.
smilie   Pagina 1 / 1
Let op: Met het plaatsen van een bericht verklaar je akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden van 27-05-2020, privacy policy van 27-05-2020 en Policy
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')