Het effect of Europa is nihil. Hooguit een beetje ruis op de allerdaagse stromingen der atmosfeer.quote:Op maandag 13 maart 2023 11:25 schreef aloa het volgende:
Kan in Europa wederom voor een hete zomer gaan zorgen. El Nino dan.
Klein idd, maar kan invloed hebben.quote:Op dinsdag 11 april 2023 15:13 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Het effect of Europa is nihil. Hooguit een beetje ruis op de allerdaagse stromingen der atmosfeer.
quote:In onze omgeving is de invloed van El Nio en La Nia heel klein maar in andere delen van de wereld zijn de gevolgen groot. Zo komen daar ernstige droogtes en hevige regens voor. Daarom is het erg belangrijk tijdig te weten of er een nieuwe El Nio aankomt. Maar als we kijken naar het historische verloop (figuur 1, links), valt op hoe grillig en onregelmatig het verloop van El Nio en La Nia is. Het is erg lastig om overgangen ruim van tevoren aan te zien komen. Toch is de kans groot dat deze lente en zomer zich een volgende El Nio aandient. Dat komt omdat we al een paar jaar hebben gehad met een La Nia, en omdat de zeewatertemperaturen voor de kust van Zuid-Amerika stijgen. De officile verwachting van de NOAA, de Amerikaanse weerdienst,
https://www.knmi.nl/over-(...)5d-8bd3-15c573ae414a
Orkanen beginnen meestal toch voor de kust daar van Afrika (dat donkerrode gebied) en gaan dan richting de VS. Hoewel koeler water daar ze waarschijnlijk minder sterk maakt.quote:Op zondag 16 april 2023 18:22 schreef aloa het volgende:
Al duidelijk te zien dat het water daar al een stuk warmer is.
[ afbeelding ]
Dat donkerrode gebied is voor de kust van zuid Amerika...daar zit de opwarming.quote:Op maandag 17 april 2023 13:29 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Orkanen beginnen meestal toch voor de kust daar van Afrika (dat donkerrode gebied) en gaan dan richting de VS. Hoewel koeler water daar ze waarschijnlijk minder sterk maakt.
Haha moet een bril kopen denk ikquote:Op dinsdag 18 april 2023 19:09 schreef aloa het volgende:
[..]
Dat donkerrode gebied is voor de kust van zuid Amerika...daar zit de opwarming.
Dit gaat een bijzonder weerjaar worden. En dat zal niet in de positieve zin zijn voor hen die ermee te maken krijgenquote:Op dinsdag 18 april 2023 19:10 schreef aloa het volgende:
Dit gaat wat wordenNu al ver boven het gemiddelde..
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
De lijn ligt er idd wel heel ver boven. Dit gaat in een aantal landen voor zeer extreem weer zorgen.quote:Op woensdag 19 april 2023 10:37 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Niet alleen daar, de global surface temperatuur gaat over 60N tot 60S, dus ook in de Atlantische Oceaan en Indische Oceaan.
Zie hier: [ twitter ]
Het lijkt erop dat gedurende El Nina er heel veel warmte is opgenomen en naar diepere lagen is vervoerd, en dat komt nu weer naar boven, en El Nina heeft 3 jaar geduurd, dus er is gigantisch veel warmte opgeslagen. Ik denk niet dat de huidige oppervlakte temperaturen alleen door El Nino komen. Voor de westkust van Zuid-Amerika wel, maar elders (nog) niet. Dit is zoveel warmer dan het vorige record, dat is ongekend, een beetje vergelijkbaar met de recordtemperaturen van bijna 50C in Canada in 2021. Alleen dat was iets regionaals, dit is wereldwijd. Wij hebben dan nog geluk dat El Nino in Noord-West Europa zo'n beetje de minste invloed heeft wereldwijd gezien, maar we gaan het wel merken.
Orkanen worden juist minder, omdat de wind op hoogte toeneemt. Maar de kracht kan wel sterker worden (als ze ontstaan) door het warmere zeewater.quote:Op woensdag 19 april 2023 10:50 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
In heel veel landen ja. Droogte in Indonesie, Australie, Amazone, en zuidelijk Afrika, met toename bosbranden in Indonesie, Australie en Amazone (zuidelijk Afrika brand meeste jaren wel). Door droogte en branden ook verminderde CO2 vastlegging in de tropische bossen. Tenminste, dat zijn normaliter effecten van El Nino. Globaal is er wel een goed idee van de invloed van El Nino, maar dit is niet alleen El Nino. Mogelijk zwaardere orkanen, met vooral meer neerslag, door warmer oppervlaktewater. Het water in de gebieden waar orkanen ontstaan die de Caribbean en Florida enzo raken is ook warmer dan normaal bijv.
En het is ook weer een voorbeeld dat wat er in je eigen omgeving gebeurd (waar blijven de mooie, zonnige, warme lentedagen?) niet representatief is voor water in de rest van de wereld gebeurd.
Tekst: Robert de Vriesquote:De hittegolf in India leidt tot meerdere problemen. Eerder waren er al enkele mensen omgekomen door de hitte tijdens een evenement. Nu sluiten de scholen voor een week tot de ergste hitte voorbij is.
De maatregelen worden vooral genomen in de deelstaten Tripura en West-Bengalen. De temperatuur komt daar met gemak boven de 40 graden. In Calcutta, de hoofdstad van West-Bengalen werden vorige week ook al temperaturen gemeten van 40 41 graden. Dat is ongeveer 5 graden boven het gemiddelde. De hittegolf blijft tot zeker aan het einde van deze week aanhouden.
Er was al gewaarschuwd door de nationale weerdienst van India dat er tussen maart en mei een hittegolf zou komen. Februari dit jaar was de warmste ooit gemeten.
Bron:quote:How strong of an El Nio are we talking?
That’s a lot of support for El Nio developing, but how strong it will get if it forms is a different question. Some of the models are predicting pretty extraordinary Nio-3.4 values, but we put a lot less trust in those predictions—models tend to overestimate, especially in the spring.
The ENSO team has a method of predicting the strength of an El Nio or La Nia event that combines human forecasts and model predictions. This method has shown promise so far, although we’ve only been using it for a couple of years. (Lots more detail in Tom’s post on the topic.) By that method, the current chance for a strong El Nio (Nio-3.4 greater than 1.5 C) is about 4 in 10; a clearer picture of the potential strength of El Nio will develop as we emerge from the spring barrier.
Orkanen worden kapotgeblazen voor ze ook maar de kans hebben gekregen, warm zeewater maakt dat alleen maar lastiger. Als ze al ontstaan zal dat direct voor de kust zijn, en dan is orkaan wel een heel duur woord voor onweersstormquote:Op woensdag 19 april 2023 10:56 schreef aloa het volgende:
[..]
Orkanen worden juist minder, omdat de wind op hoogte toeneemt. Maar de kracht kan wel sterker worden (als ze ontstaan) door het warmere zeewater.
Dat verwachtten ze al voor El Nino begon. Ze zijn bang dat 'wet bulb' temperaturen kunnen worden bereikt. Die term, 'wet bulb', gaan we nog heel veel horen de komende tijd. Dat is de combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid waarbij je niet meer kunt zweten om af te koelen, en je dus snel gevaar loopt op overhitting.quote:Op woensdag 19 april 2023 11:08 schreef aloa het volgende:
Nu al extreme hitte in India.
[..]
Tekst: Robert de Vries
Bron informatie: WXcharts.com
https://twitter.com/weerm(...)FRwNaKEdazuDJsQ&s=19
We gaan er dus allemaal weer aan?quote:Op maandag 24 april 2023 20:54 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
De sea surface temperature blijft verder omhoog gaan. Nu bijna 4.7 standaard deviates boven het gemiddelde, ongekend en gaat ongekende gevolgen hebben voor de weerpatronen in grote delen van de aarde komende jaren.
[ twitter ]
[ twitter ]
[ twitter ]
Dat niet, maar je kunt wel flink wat hongersnoden door droogte, mogelijk flink veel vluchtelingen daardoor, bosbranden en orkanen verwachten komende jaren.quote:Op maandag 24 april 2023 21:20 schreef dick_laurent het volgende:
[..]
We gaan er dus allemaal weer aan?
Daar ben ik ook benieuwd naar, of je dat zo 1 op 1 door kan rekenen en de effecten dus ook veel groter zullen zijn. We zullen het zien dit jaar.quote:Op maandag 24 april 2023 23:46 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Dat niet, maar je kunt wel flink wat hongersnoden door droogte, mogelijk flink veel vluchtelingen daardoor, bosbranden en orkanen verwachten komende jaren.
Het verschil tussen de huidige temperatuur en het gemiddelde, en de huidige temperatuur en de enahoogste temperatuur is ongekend. Maar waar ik minder zicht op heb eigenlijk is in hoeverre weersextremen (droogte, orkanen, overstromingen) en de gevolgen ervan (bosbranden bijv) zich relateren tot het verschil tussen 1 sd onder de gemiddelde temperatuur en 1 sd boven de gemiddelde temperatuur bijv. Ben daar eigenlijk wel benieuwd naar. Denk dat er komende dagen/weken wel wat meer artikelen zullen opduiken die daar wat meer licht op kunnen laten schijnen.
Oh fuckquote:Op maandag 1 mei 2023 19:23 schreef aloa het volgende:
[ afbeelding ]
https://twitter.com/SophiaKianni/status/1652332905891500033
https://eenvandaag.avrotr(...)-klimaatverandering/quote:Wat gaan we merken van de voorspelde 'super El Nino'? 'Het komt bovenop klimaatverandering'
Meteorologen vrezen overstromingen, bosbranden en temperatuurrecords. Of in andere woorden, ze vrezen voor een super El Nio met wereldwijde effecten. 'Het is een extra zetje bovenop de klimaatverandering die wel al hebben.'
Het water in een gemiddeld zwembad is een stuk minder warm.quote:Op vrijdag 5 mei 2023 20:23 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Dertig graden, dat is bijna badwater.
Ik volg die man al een tijdje maar ik krijg steeds meer het gevoel naar een dominee te zitten kijken.quote:Op maandag 8 mei 2023 06:38 schreef Basp1 het volgende:
Interessante beschouwing over wat mogelijk dit jaar met het zeeijs bij de noordpool zou kunnen gebeuren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |