quote:
Golfwereld in rep en roer omdat ballen mogelijk worden aangepast
Ambras in de internationale golfwereld, waar nieuwe ballen voor een revolutie zouden kunnen zorgen. “Het meest afschuwelijke dat je de golfsport zou kunnen aandoen”, volgens de ene kampioen. “Cool en beter voor het golf”, volgens een andere. Hoe een balletje opgooien door de beleidsmakers het komende half jaar voor flinke discussies zal zorgen.
Tien dagen geleden sloeg topgolfer Rory McIlroy tijdens de Players Championship op TPC Sawgrass in Florida de bal 331 meter ver. Als het van de beleidsbepalers in het internationale golf afhangt, zal de 33-jarige Noord-Ier dat over drie jaar niet meer kunnen. Zij willen de evolutie van ‘steeds harder en verder’ een halt toeroepen. In 2002 was de gemiddelde slagafstand in het professionele golf 255 meter, vorig seizoen bedroeg die bijna 275 meter. Dat is één meter verder per jaar. Te danken aan betere golfclubs en meer atletische spelers.
Die straffere prestaties brengen echter één praktisch probleem met zich mee: de gereputeerde golfbanen worden te kort voor de grootste slagkanonnen. Zo zal de iconische 13th hole van de Masters in Augusta komende maand 35 meter worden opgeschoven, naar 498 meter, omdat ze tijdens recente edities te makkelijk werd bevonden voor de wereldtop. Andere golfbanen kunnen door plaatsgebrek niet uitbreiden of zien ecologische en financiële bezwaren: meer onderhoudskosten en waterverbruik voor de peperdure grasvlaktes.
Bijgevolg kwamen de twee belangrijkste beleidsbepalers in het internationale golf – de Schotse R&A en de Amerikaanse USGA – met een creatief voorstel op de proppen: nieuwe ballen die minder ver vliegen. Concreet, in een gecontroleerde labo-omgeving zou die nieuwe bal als hij aan een (enorm hoge) clubsnelheid van 204 kilometer per uur wordt afgeslagen niet verder dan 292 meter mogen landen. Na de invoering van de nieuwe ballen zou de gemiddelde lengte van de tee shots met zo’n 14 meter moeten verminderen.
De USGA en de R&A willen op 1 januari 2026 rond zijn. De nieuwe ballen moeten nog worden ontwikkeld en zouden enkel gebruikt worden op toptoernooien. Het is niet de bedoeling dat Jan met de golfpet ze zou gebruiken. “We hebben sterk het gevoel dat we qua afstand de Rubicon zijn overgestoken en dat we iets moeten doen”, verduidelijkte R&A-topman Martin Slumbers aan BBC. “Niets doen is geen optie en zou volkomen onverantwoord van ons zijn.”
Kloof tussen elite en recreanten
De golfwereld heeft zes maanden de tijd om op het voorstel te reageren, maar de kritiek kwam de voorbije dagen uit alle hoeken. De invloedrijke PGA en DP World Tours zijn niet enthousiast om de imposante slagkracht van zijn topspelers te limiteren en ook de fabrikanten willen liever het maximum uit het potentieel van hun producten halen in plaats van het tegenovergestelde te doen. “Deze beslissing zou de golfsport opsplitsen in de elite en de recreanten. Dat zou vooral voor veel verwarring zorgen”, reageerde de Acushnet Company, de belangrijkste producent van golfballen.
Zij worden bijgetreden door een rits topspelers, de Amerikaan Justin Thomas, winnaar van de US PGA, op kop. “Dit zou héél slecht voor onze sport zijn. Het geweldige aan golf is net dat elke recreant met exact dezelfde bal als ik kan spelen. Voor een amateursporter is het uniek dat hij met een identieke uitrusting als die van een prof aan de slag kan. Men probeert een oplossing te zoeken voor een probleem dat niet bestaat. ”
De voormalige nummer één van de wereld maakt de vergelijking met records in andere sporten. “De mens loopt sneller dan ooit, maar gaan ze de mijl langer maken zodat de snelste tijd ooit niet meer wordt verbeterd? Gaan ze de basketbalring in de NBA hoger hangen omdat spelers nu hoger kunnen springen? Natuurlijk niet. Dit is gewoon evolutie. Nooit eerder was onze sport zo populair. Laten we er dan niet mee beginnen knoeien.”
Ook krachtpatser Bryson DeChambeau, ex-winnaar van de US Open en één van de mannen die de bal het verst kan slaan, steekt zijn afkeer niet onder stoelen of banken. “Het is het meest afschuwelijke dat je de golfsport zou kunnen aandoen. Fantasielozer en ongeïnspireerder kan niet. Laat golfballen niet minder ver gaan, maak golfbanen moeilijker. Iedereen wil atleten verder zien slaan. Dat is een deel van de reden waarom veel mensen houden van wat ik doe. En waarom veel mensen niet van mij houden.”
Niet iedereen in het circuit is gekant tegen de eventuele innovatie. Brandon Matthews, de man met de snelste swing van de PGA Tour, verwelkomt het voorstel. Omdat het de sport opnieuw iets technischer zou maken en bepaalde slagen die verdwenen zijn, zou kunnen terugbrengen. “Zoals een stijgende balvlucht. Die zie je nu niet meer. Het zou cool zijn als die een beetje zouden kunnen terugkomen. Ik denk dat die nieuwe ballen de sport een beetje beter zullen maken. Het geeft meer ruimte voor creativiteit in plaats van gewoon de bal zo hard en recht mogelijk slaan.”
De discussie is losgebarsten en zal de komende maanden een heet hangijzer blijven. Op het einde van de zomer wordt de knoop doorgehakt.