Voor meer foto's van deze fotograafquote:Adembenemend noorderlicht valt over IJsland
Amateurfotograaf Kristján Unnar Kristjansson is een specialist in het fotograferen van het spectaculaire noorderlicht. En dat zie je! Geniet mee van dit adembenemdende lichtspel boven IJsland.
Het noorderlicht of aurora borealis - genoemd naar de Romeinse godin Aurora (dageraad) en het Griekse woord 'boreas' (wind) - is vooral zichtbaar in de poolgebieden en wordt meestal 's nachts waargenomen. Het kleurt de noordelijke horizon groenachtig of met een rode gloed.
Kristján Unnar Kristjansson maakte de voorbije negen jaar het zo prachtig mogelijk vastleggen van het noorderlicht tot zijn missie. De 31-jarige fotograaf zegt dat hij vaak op zoek gaat naar afgelegen plekken waar er geen lichtpollutie is om het beste shot te verkrijgen. Dat betekent dat hij soms 10 tot 15.000 kilometer moet omrijden voor het perfecte plaatje. Maar dat loont dan ook de moeite.
"De ervaring valt met geen woorden te beschrijven", zegt hij in de Telegraph. "Ook al heb ik het nu al vaak gezien, ik ben nog altijd helemaal van mijn melk als het verschijnt." Technisch gezien is het ook geen makkelijke karwei en er is, volgens Kristjansson, ook veel geluk mee gemoeid. "Maar geen enkel ander natuurfenomeen kan hieraan tippen. Ik raad iedereen aaan om IJsland, Noorwegen, Groenland of Alaska te bezoeken, alleen al voor het noorderlicht."
quote:Noorderlicht goed zichtbaar boven grote delen van het land: ‘Had niemand verwacht’
Boven grote delen van het land was zondagavond een bijzonder natuurverschijnsel te zien: het noorderlicht. Dat is een aantal keer per jaar in het noorden van het land te fotograferen, maar is niet vaak met het blote oog te zien. ,,En dat hij zó zuidelijk zou komen had niemand verwacht”, zegt weerman Wouter van Bernebeek enthousiast. De laatste keer was in 2015.
Hoe verder naar het noorden, hoe beter zichtbaar het poollicht was. Twitteraars uit onder meer Genemuiden (Overijssel), Dokkum (Friesland), Franeker (Friesland), Lauwersoog (Groningen) en het Waddengebied legden het bijzondere natuurverschijnsel vast. Maar zelfs in Cuijk, in het noorden van Brabant, was het beeld goed zichtbaar. Daar maakte Van Bernebeek onderstaande foto.
Wat is het noorderlicht?
Het noorderlicht, ofwel poollicht, ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon met enorme snelheden van honderden kilometers per seconde botsen met stikstof- en zuurstofdeeltjes hoog in onze atmosfeer, zo tussen de 100 en 300 kilometer hoogte. De deeltjes bereiken de aarde op de Noordpool. Door deze botsingen krijgen de deeltjes in onze atmosfeer een verhoogd energieniveau. Om van dit verhoogde energieniveau af te komen, zenden de deeltjes energie uit in de vorm van licht: het noorderlicht.
Afhankelijk van de richting en de kracht worden de deeltjes van de zonnestorm naar het zuiden geblazen, legt Van Bernebeek van Weerplaza uit. Dat gebeurt vrij regelmatig boven Scandinavië, waar je het noorderlicht van onderen kunt bekijken. Daar is dan een groene gloed te zien. Door de bolling van de aarde kijken we vanuit Nederland naar de bovenkant van de zonnestorm. Dat licht is rood.
Dat was zondagavond samen met de bijbehorende verticale strepen erg goed te zien. Het verschijnsel komt gemiddeld zo'n zeven keer per jaar voor, maar dan vooral in de noordelijke provincies. Meestal is het dan slechts met een fotocamera met lange sluitertijd in beeld te brengen, als er tenminste geen bewolking is. Dat het licht gisteravond zó goed zichtbaar was met het blote oog, en in grote delen van het land, is volgens Van Bernebeek bijzonder.
De meteoroloog waarschuwde vlak voor het gebeurde al fotografen dat de zonnestorm ons land zou kunnen bereiken. ,,We kunnen volgen wat een zonnewind doet. Als die naar beneden duikt, naar het zuiden, weet je dat er kans is op noorderlicht dat te fotograferen is. Dat kun je in principe al als zo'n zonnestorm loskomt van de zon, ongeveer drie dagen voor hij hier is. Maar dat hij zó zuidelijk zou komen had niemand verwacht.”
We moeten hier dus het geluk hebben dat de zonnestorm zeer krachtig is, dat hij onze kant op wordt geblazen én dat het hier helder weer is. ,,We hadden echt veel geluk, het viel goed.” Hoewel het als een verrassing kwam, hebben veel mensen het bijzondere beeld vastgelegd.
Meer bijzondere verschijnsels
Zondagavond en de rest van de week is nog een tweede opvallend verschijnsel te zien in de lucht. Aan het begin van de avond kun je twee heldere hemellichamen zien, die opvallend dicht bij elkaar staan: Jupiter en Venus.
Vanavond nieuwe kansen, mogelijk nog betere zelfsquote:Op maandag 27 februari 2023 09:28 schreef Zwansen het volgende:
Shit, helemaal gemist en het was hier zo helder. Overigens wel midden van het land.
Nu kan je genieten van plaatjes uit Nederland ipv andersomquote:Op maandag 27 februari 2023 09:56 schreef Viv het volgende:
Met deze activiteit had het spectaculair kunnen zijn waar wij wonen in Zweden, maar het was bewolkt. Niks gezien!
quote:Op maandag 27 februari 2023 09:59 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Nu kan je genieten van plaatjes uit Nederland ipv andersom![]()
Ja klopt! Hopelijk vanavond een herkansing.quote:Wel balen!Op plekken in Scandinavië waar het wel helder was, daar zijn waanzinnige foto's gemaakt.
Met sterke stormen zijn er wel degelijk kleuren te zien in IJsland. Maar vaak is het gewoon een witte gloed inderdaad. Als je dit niet van te voren weet kan ik mij voorstellen dat het een enorme teleurstelling is.quote:Op maandag 27 februari 2023 10:18 schreef Ronald-Koeman het volgende:
Paar maanden geleden het noorderlicht in IJsland gezien. Wat een teleurstelling. Met het blote oog is het totaal niet indrukwekkend, alleen met een goede camera en de juiste instellingen wordt het pas mooi en kleurrijk. Waarom is iedereen hier zo enthousiast over? Ben ik de enige die het belangrijk vind dat het met het blote oog mooi moet zijn i.p.v. alleen op camera?
Als het in je eigen achtertuin te zien is wel ja, maar niet als je het niet weet en ervoor naar een ver koud oord afreistquote:Op maandag 27 februari 2023 10:34 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Met sterke stormen zijn er wel degelijk kleuren te zien in IJsland. Maar vaak is het gewoon een witte gloed inderdaad. Als je dit niet van te voren weet kan ik mij voorstellen dat het een enorme teleurstelling is.
Hieronder een onscherpe telefoonfoto maar je ziet een witte gloed achter de wolken net boven de horizon. Zo was het ongeveer met het blote oog te zien gisteravond. En ja, dat is niet zo spectaculair als op de foto maar ik kan er wel enthousiast van worden![]()
[ afbeelding ]
Ja, de foto's uit de reisgidsen zijn pure clickbaitquote:Op maandag 27 februari 2023 10:37 schreef Ronald-Koeman het volgende:
[..]
Als het in je eigen achtertuin te zien is wel ja, maar niet als je het niet weet en ervoor naar een ver koud oord afreist
Heel soms is het ook met het blote oog zo spectaculair, maar dat zijn wel de uitzonderingen inderdaad.quote:Op maandag 27 februari 2023 10:49 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Ja, de foto's uit de reisgidsen zijn pure clickbait
quote:Op maandag 27 februari 2023 10:49 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Ja, de foto's uit de reisgidsen zijn pure clickbait
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |