abonnement Unibet Coolblue
pi_208130039
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 17:04 schreef Piles het volgende:

[..]
NOS maakt er helemaal een lekker titel van: Britse uitgever zwicht voor kritiek in rel rond aanpassing boeken Roald Dahl :')

De eerste 'zwicht' is in dit hele gedoe is het überhaupt aanpassen van de boeken.
Woke nieuws
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 vrijdag 24 februari 2023 @ 19:31:13 #77
269689 crew  Viv
pi_208130051
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 17:12 schreef Piles het volgende:

[..]
Echt? :o :D
Zou best kunnen, zo goed heb ik het niet gevolgd :@ Ik ging er vanuit dat er vast weer één of ander clubje daartoe opgeroepen had.
Ze hadden zelf "sensitivity readers" ingeschakeld, natuurlijk om gezeik van clubjes voor te zijn. ;)
pi_208552284
Ja hoor, de volgende boekenreeks is aan de beurt...
:')

Ook omstreden termen uit teksten Agatha Christie gehaald - https://nos.nl/l/2469013

Alle boeken die niet meer mogen op de brandstapel, net als 80 jaar geleden.
:')
pi_208552383
quote:
Net als eerder het werk van Roald Dahl en James Bond-schepper Ian Fleming, zijn de teksten van een aantal van Christies boeken nu 'hertaald' naar deze tijd, melden Britse media. Verwijzingen naar etniciteit, zoals zwart, Joods of zigeuner, zijn geschrapt. Hetzelfde geldt voor termen als 'oosters' en het n-woord. Dat was al eerder gesneuveld in de titel van een boek uit 1939, dat sinds 1977 And Then There Were None heet.
Oosters? Joods? Zwart? Zigeuner? Wat is daar mis mee dan?

En ik moet altijd lachen als NOS "het n-woord" zegt :')
Conscience do cost.
  maandag 27 maart 2023 @ 10:51:25 #80
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_208552501
Woke politieke correctheid is in deze net als de Taliban of de Moslimbroederschap. Historische zaken vernietigen omdat ze niet passen in hun huidige wereldbeeld. De Taliban bliezen standbeelden op, de Moslimbroederschap wil alle historische monumenten in Egypte weg, want afgoderij.
  maandag 27 maart 2023 @ 11:06:12 #81
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_208552657
Volslagen idioot, boeken verpesten want iemand zou er eens aanstoot aan kunnen nemen dat er vroeger van alles anders was en anders werd gezegd dan nu.
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_208552824
De geschiedenis wordt gewoon herschreven lijkt het wel...

Wie deden dat ook alweer..?
Hm..
pi_208553204
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 10:43 schreef ems. het volgende:

[..]
Oosters? Joods? Zwart? Zigeuner? Wat is daar mis mee dan?

En ik moet altijd lachen als NOS "het n-woord" zegt :')
Ja wat bedoelen ze daar dan mee? Neger, nee, nietsnutten,, etc.
Plaats dan een sterretje maar neem niet dat achterlijke Amerikaanse gebruik over.

Overigens lijkt het mij veel zinvoller om ze te laten wat het is maar 1 of 2 pagina's begeleidende tekst toe te voegen over de historische context. Daar bereik je veel meer mee dan dit gedoe.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  maandag 27 maart 2023 @ 13:15:08 #84
44679 Leshy
Held met sokken.
pi_208554265
Och jee. Een buitenlandse uitgever past wat ouderwetse omschrijvingen aan in de komende edities van een aantal boeken, en alle sneeuwvlokjes komen weer tevoorschijn gedwarreld om te roepen hoe gekwetst ze zijn dat er iets verandert zonder dat zij daar akkoord mee zijn gegaan.

Wat voor generatie is dit toch, die niet met de minste verandering om kan gaan, maar elke keer meteen moord en brand begint te schreeuwen dat hun hele wereldbeeld en realiteit wordt uitgevaagd? Wellicht zouden ze eens wat Darwin moeten lezen, over het overleven van datgene dat zich het best aanpast aan verandere omstandigheden.

Rustig maar. De overheid heeft geen programma opgezet om alle voorgaande veertig edities van Roald Dahl of Agatha Christie op te sporen en te vernietigen. Er komt geen SWAT-team door je ramen naar binnen op het moment dat jij je kinderen uit de tweede druk van De Griezels voorleest. Als jij op de tweedehands boekenbeurs een originele eerste uitgave van Hercule Poirot koopt, kom je niet op een internationale watchlist te staan. Het heeft absoluut nul komma nul invloed op jouw leven dat iemand anders straks een boek in de kast heeft staan waarin een fictief karakter "enorm" is in plaats van "dik".

Om je gerust te stellen, duik eens even in je boekenkast en kijk hoeveel van je boeken een herziene uitgave of een zoveelste druk zijn, en realiseer je dan dat daar gegarandeerd allemaal wijzigingen in zitten ten opzichte van de eerste druk. Heb je je kinderen wel eens voorgelezen van de sprookjes van Hans Christiaan Andersen? Vertel dan wel de originele gruwelijke versies, anders ben je een cultuurvervalser! En als het Sinterklaas is, leer je kinderen dan wel zingen over een bromtol en twee kaatseballen, want moderniseringen die aansluiten bij hun leefwereld zijn uit den boze!

Ergens in het buitenland past een uitgever wat omschrijvingen in boeken aan, zodat ze weer een paar tientallen jaren verkocht en gelezen blijven worden en de auteur nog een stukje langer meegaat. Als jij zo'n hekel hebt aan die auteur dat je vindt dat zijn of haar boeken zo snel mogelijk moeten verouderen en niemand ze meer leest, mag je dat zelf weten.

Maar hou toch allemaal eens op met dat gejammer over "er verandert iets en hoewel dat geen enkele betrekking op mij heeft vind ik dat niet leuk en kan ik daar niet mee omgaan en het is allemaal de schuld van woke". Besteed je tijd en aandacht lekker aan iets dat er toe doet en dat daadwerkelijk invloed heeft op je leven. Het gezeur over woke is echt honderd keer erger dan het gezeur van woke.
pi_208554335
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 11:44 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
Ja wat bedoelen ze daar dan mee? Neger, nee, nietsnutten,, etc.
Plaats dan een sterretje maar neem niet dat achterlijke Amerikaanse gebruik over.

Het is me ook onduidelijk of daar dan neger of nikker mee bedoeld wordt, en hoe je onderscheid gaat maken tussen die twee als je ze beiden niet durft op te schrijven. Inderdaad, als je n*ger of n*kker zou schrijven is het wel duidelijker.

Maar nog liever heb ik dat die Amerikaanse verkramptheid hier niet wordt overgenomen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')