Wat kunnen we doen aan deze zakkenvullerij? Ik heb wel een aantal ideetjes. Want het kan toch niet zo zijn dat we arme mensen laten creperen en naar de voedselbank laten gaan terwijl de rijken ervan profiteren.quote:Nu de jaarcijfers van grote voedingsconcerns bekend zijn, blijkt dat ze niet hebben geleden onder de stijgende prijzen van levensmiddelen. Hun winsten zijn zelfs gestegen, en daarmee lijken hun aandeelhouders de winnaars te zijn van de inflatie. Zij kregen de afgelopen jaren grote winstuitkeringen in de vorm van dividend.
Uit de jaarcijfers van afgelopen week blijkt dat voedingsbedrijven opnieuw miljardenwinsten hebben gedraaid. Ahold Delhaize kwam uit op 2,5 miljard euro, Heineken maakte 2,7 miljard euro winst, Unilever 8,3 miljard euro en Amerikaans levensmiddelenproducent Procter & Gamble zo'n 12,8 miljard euro. De jaarcijfers van Nestlé moeten nog komen.
Winststijgingen kunnen ook komen door factoren die niets met de prijzen van levensmiddelen te maken hebben, zoals de gestegen waarde van de dollar (aldus Ahold Delhaize) of de verkoop van bedrijfsonderdelen (zoals bij Unilever).
Toch lijken de stijgende prijzen van het afgelopen jaar voornamelijk voor rekening van de consument te zijn gekomen. Hoe zit dat?
"Wat ik interessant vind", zegt Sustainable Finance Lab-directeur Rens van Tilburg, "is dat periodes van inflatie door bedrijven gebruikt worden om prijzen extra te verhogen, omdat er voor consumenten veel onduidelijk is en het niet opvalt."
Van Tilburg wijst erop dat een bedrijf als Shell vaste productiekosten heeft, terwijl de olieprijs op de wereldmarkt wordt bepaald. "Maar dat een bedrijf als Unilever dit doet vind ik verbazingwekkend. Ze pakken een te klein deel van de pijn."
De Unilever-topman vindt van niet, hij zei eerder dat het bedrijf slechts 75 procent van de hogere kosten doorberekent. Ahold Delhaize wijst erop dat zijn winstmarges wereldwijd met 0,1 procent gedaald zijn, en in Europa nog sterker.
Van Tilburg maakt zich er zorgen over dat grote bedrijven hogere winsten maken, terwijl dat het koste gaat van de consument. "Ahold zegt dat de klant op één staat, maar dat zie je niet in de cijfers. De aandeelhouders staan op één. Dat is een kwalijke zaak, want er is niet een maatschappelijke reden waarom ze dat moeten doen."
In Nederland was volgens Van Tilburg het Rijnlandse kapitalistische model lang de norm. Daarbij wordt gestreefd naar evenwicht tussen de belangen van aandeelhouders, werknemers, consumenten en maatschappij.
Maar sinds de jaren '90 ziet Van Tilburg bij grote Nederlandse bedrijven een verschuiving naar het Angelsaksische model, waar de markt de prioriteiten bepaalt. En die ligt volgens de directeur al snel bij geld verdienen.
"Deze multinationals hadden bijvoorbeeld kunnen kiezen om de prijsverhogingen te beknotten of de lonen van hun werknemers te verhogen, maar ze kiezen eerst voor zichzelf met topbeloningen, en daarna voor hun aandeelhouders."
Om de waarde voor de maatschappij weer tot de belangrijkste pijler te maken, moeten volgens Van Tilburg de regels worden verscherpt. "Het is door een groep juristen eerder geprobeerd dit explicieter in de wet te krijgen, maar dat is niet gelukt."
Volgens Joost Schmets van de Vereniging van Effectenbezitters is het niet per se zo dat aandeelhouders verwachten dat de dividenduitkeringen verhoogd worden. "Als bedrijf straal je er wel vertrouwen mee uit: het gaat goed hier, we hebben investeringen niet meer nodig en geven geld terug."
Aandeelhouders zijn er volgens Schmets overigens ook niet bij gebaat als bijvoorbeeld de consument te hoge prijzen betaalt, "Want dan gaan ze naar de concurrent en dat is uiteindelijk ook niet goed voor de aandeelhouder."
ook aan de lange termijn."
De bedrijven verhogen niet alleen het dividend, maar kopen ook eigen aandelen in. Ook dat komt direct ten goede aan de aandeelhouders, omdat de waarde over minder aandelen verdeeld wordt.
Zo koopt Ahold Delhaize dit jaar voor 1 miljard euro eigen aandelen in. Unilever kondigde in 2022 aan voor 3 miljard euro aandelen in te kopen.
Dat lijkt me irrelevant, ik heb een dagboektopic waar je hierover kan klagen. Laten we het on topic houden a.u.b.quote:Op woensdag 15 februari 2023 22:35 schreef Raw85 het volgende:
Zakkenvullers de maat nemen als bewuste wanbetaler is ietwat hypocriet lijkt me
14 miljard extra bestedingsruimte vind je weinig, maar als er een maatregel om de armen te ondersteunen zou worden ingevoerd van 2 miljard euro zou je daar ook tegen zijnquote:Op woensdag 15 februari 2023 22:40 schreef Confetti het volgende:
Populistisch gelul. De grote winsten zijn vrijwel altijd behaald in vele landen. Leuk dat Shell 40 miljard winst draait. Moeten we dan de winst van Shell Italië in Nederland belasten? Wat zou Italie dan gaan doen?
De grootste besparing is efficienter werken en innovatie. Heffen van meer belasting op een handvol makkelijke, high-profile slachtoffers is kansloos.
Even ter info nog : Groenlinks wilt de winst-en vermogensbelasting meedogenloos verhogen met maar liefst 14 miljard euro per jaar.
De Staatsbegroting per jaar? 350 miljard euro
Laat me niet lachen. Zelfs bij de meest extreme plannen hebben we dan 4% meer te besteden. Poeh poeh.
Dat gaat gelijk al naar de asielbeleid.quote:Op woensdag 15 februari 2023 22:50 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
14 miljard extra bestedingsruimte vind je weinig, maar als er een maatregel om de armen te ondersteunen zou worden ingevoerd van 2 miljard euro zou je daar ook tegen zijn
Dit topic gaat over de hoge voedselkosten terwijl het grootkapitaal almaar meer geld verdient, niet over het asielbeleid.quote:Op woensdag 15 februari 2023 23:04 schreef suijkerbuijk het volgende:
[..]
Dat gaat gelijk al naar de asielbeleid.
Gaat niks terug stromen naar de burger toe.
Het is wachten op een moderne Robin hood
Ik heb het over jouw reactiequote:Op woensdag 15 februari 2023 23:07 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Dit topic gaat over de hoge voedselkosten terwijl het grootkapitaal almaar meer geld verdient, niet over het asielbeleid.
Het is niet niks maar het is niet genoeg om die honderd dingen te doen die populisten claimen. Lachwekkend zelfs dat mensen erin trappen. Uitkeringen moeten ermee omhoog, minimumloon, toeslagen, zorgverzekering omlaag, huizen bouwen, meer geld naar de zorg.quote:Op woensdag 15 februari 2023 22:50 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
14 miljard extra bestedingsruimte vind je weinig, maar als er een maatregel om de armen te ondersteunen zou worden ingevoerd van 2 miljard euro zou je daar ook tegen zijn
Als je het artikel had gelezen, had je gezien dat die winst niet naar een vakkenvuller avn 15 bij de AH gaat, maar naar grootaandeelhouders.quote:Op woensdag 15 februari 2023 23:07 schreef cosmosis het volgende:
Haten op supermarktenn. Accepteer nu maar dat elk bedrijf maximale winst wil. Als je bij de AH werkt ben je blij met die extra winstuitkering en ga je zeker niet ergens anders werken vanwege schaamte door de graaijerij van je werkgever. Zo werkt de wereld helaas. Breng je stem uit op de overheid, dont judge de bedrijven gevormd door de maatschappij...
Je kan ook andere maatregelen bedenken om de staatskas te spekken die niet ten koste van jan modaal en arme mensen gaan.quote:Op woensdag 15 februari 2023 23:10 schreef Confetti het volgende:
[..]
Het is niet niks maar het is niet genoeg om die honderd dingen te doen die populisten claimen. Lachwekkend zelfs dat mensen erin trappen. Uitkeringen moeten ermee omhoog, minimumloon, toeslagen, zorgverzekering omlaag, huizen bouwen, meer geld naar de zorg.
Het is volstrekt absurd als je het op een bierviltje narekent.
Wat opgelegd dient te worden door de overheid, geen gezond bedrijf zal dit uit liefdadigheid doen, denk maar eens na wanneer jij zo'n bedrijf zou runnen.quote:Op woensdag 15 februari 2023 23:12 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Je kan ook andere maatregelen bedenken om de staatskas te spekken die niet ten koste van jan modaal en arme mensen gaan.
Maximumprijzen voor basale voedingsmiddelen is een goede eerste stap.
Dat is inderdaad precies wat ik voorstel: een lijst van basale voedingsmiddelen die supermarkten verplicht moeten aanbieden tegen een maximumprijs.quote:Op woensdag 15 februari 2023 23:14 schreef cosmosis het volgende:
eerste stap.
Wat opgelegd dient te worden door de overheid, geen gezond bedrijf zal dit uit liefdadigheid doen, denk maar eens na wanneer jij zo'n bedrijf zou runnen.
Een terugkeer naar het Rijnlandmodel zou beter zijn. Dat kan gedaan worden door de navelstreng tussen aandeelhouder en management door te knippen. Nu is waarde creëren voor de aandeelhouders de belangrijkste drijfveer voor de bedrijfsleiding vanwege de manier waarop zij beloond worden, en dan krijg je perverse prikkels om dit soort acties uit te halen.quote:Op woensdag 15 februari 2023 22:32 schreef sirdanilot het volgende:
Wat kunnen we doen aan deze zakkenvullerij? Ik heb wel een aantal ideetjes. Want het kan toch niet zo zijn dat we arme mensen laten creperen en naar de voedselbank laten gaan terwijl de rijken ervan profiteren.
- Maximumprijzen voor bepaalde basislevensmiddelen. Denk aan melk, eieren, basale types brood (bruin, wit, volkoren), groenten en fruit, basale soorten vlees (kipfilet, half om half gehakt, karbonades, braadworsten), aardappelen, meel, suiker, olie etc. Als dat betekent dat er met verlies moet worden verkocht hebben de bedrijven lekker pech gehad
- Regels omtrent maximale beloningen voor aandeelhouders en de bedrijfstop
Is het communisme misschien wat voor je ? Prijsplafond voor alles wat los en vast zit?quote:Op woensdag 15 februari 2023 23:15 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Dat is inderdaad precies wat ik voorstel: een lijst van basale voedingsmiddelen die supermarkten verplicht moeten aanbieden tegen een maximumprijs.
Hogere prijs dan de maximumprijs aanbieden betekent een boete. Een basisproduct helemaal niet meer aanbieden betekent een boete.
Meer dan de helft van de wereld is lactose intolerant? Kun je dat ook ergens mee onderbouwen misschien? Trouwens nooit echt begrepen waarom dat dan maar een reden moet zijn om geen zuivelproducten te consumeren. Dan laat je maar wat meer scheten dan normaal...so what? Scheten zijn vermakelijk, kijk hier maar eens naar https://fb.watch/iJ8IZnUJso/quote:Op donderdag 16 februari 2023 00:09 schreef LinkseHippie het volgende:
Wat is er essentieel aan melk? Meer dan de helft van de wereldbevolking is sowieso lactose-intolerant. Verder kun je ook prima in leven blijven zonder braadworsten en karbonades. Wel met je eens wat betreft groente en fruit.
Wat is er essentieel aan groente en fruit? Je kan ook prima in leven blijven met alleen vlees.quote:Op donderdag 16 februari 2023 00:09 schreef LinkseHippie het volgende:
Wat is er essentieel aan melk? Meer dan de helft van de wereldbevolking is sowieso lactose-intolerant. Verder kun je ook prima in leven blijven zonder braadworsten en karbonades. Wel met je eens wat betreft groente en fruit.
Daar is het niet veel goedkoper.quote:Op donderdag 16 februari 2023 00:55 schreef ACT-F het volgende:
Je hoeft niet naar de supermarkt. Jij bepaalt of een supermarkt winst maakt of niet....
https://findfarm.nl/
Maar wel beter. Melk van de melktapquote:Op donderdag 16 februari 2023 01:00 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Daar is het niet veel goedkoper.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |