sirdanilot | vrijdag 10 februari 2023 @ 23:32 |
Misschien weten niet zo veel mensen op dit forum dat ik half buitenlands ben, ik heb namelijk veel familie in Brazilie. Nou ja wij eten toch wel wat andere dingen dan alleen maar hollandse pot zoals pure/autochtone Nederlanders. Ik denk dat de meeste pure Nederlanders dit niet aandurven, maar zou jij het wel proeven? Het is echt heel lekker hoor. Maar ja dan moet je dus wel wat avontuurlijker zijn. 1. Week de witte bonen in koud water totdat ze wat groter zijn. Je zou natuurlijk blik kunnen gebruiken maar dat is niet lekker, het is de apocalyps niet. Gewoon zelf weken a.u.b. Kook deze in de snelkookpan met extra laurierblaadjes voor de smaak. Doe geen zout want dan wordt het velletje zo hard, zout komt later ok? Ik doe ook ' Asafoetidapoeder' zodat ik niet zo moet ruften van de bonen, dit heeft verder niet echt een smaak. Niet echt traditioneel maar het helpt mij. 2. Neem pens (tripe, tripas, dobradinha, koeienmaag, tripes) van de slager die al schoon is want als hij nog groen is sta je een uur te schrobben dat doe je alleen als je op de boerderij woont of zo. Doe hier een behoorlijke lading zout en azijn op. (dit kun je ook zo eten maar vind ik niet lekker rauw ![]() Schrob dit goed bijvoorbeeld met de achterkant van je mes. Was nu de tripas heel goed totdat alle zout en azijn er weer uit is. Dat duurt wel even. Het water wordt steeds schoner. Echt niet beknibbelen op het water. 3. 1e keer koken van de tripas. Vanuit koud water, en doe een stukje citroen voor de geur zegmaar. Zodra dit kookt afgieten en weer de tripas zeer uitgebreid wassen in koud water, het water is goor ! 4. 2e keer koken van de tripas. Vanuit koud water, en deze keer met zout voor de smaak (die 1e keer was dat niet nodig want je kookte hem maar kort). Doe ook extra laurierblaadjes voor de smaak en zodat het zacht wordt, en stukje citroen voor de geur (pak een nieuwe a.u.b.) Kooktijd ongeveer 10 minuten of zo. 5. Bak uien en knoflook in een behoorlijke lading olie. Bak de linguiça worst (sorry ik weet niet wat dit in het Nederlands is), chouriço, buikspek, varkensribben en gerookte varkenspoot of ander vlees ook even. Je kan allerlei soorten vlees doen maar ik kon niet de goede bloedworst vinden dat maakt het nog lekkerder. Voeg deze colorau toe (ik kon alleen de pasta vinden maar dat poeder is beter). Sorry ik weet niet wat het in het nederlands is, ik denk gewoon Anatto? Doe ook wat paprikapoeder en komijnpoeder maar niet te veel. 6. Het liefste had ik Portugese wijn maar helaas, die hadden ze niet. Als je dit Braziliaanse stijl maakt doe je geen wijn want wijn is in Brazilie te duur, de mensen zijn er arm. 7. Maak rijst (rijst wassen, drogen, dan bakken in veel olijfolie met knoflook, als het BIJNA gaat verbranden doe je water erbij en goed losroeren). Ja kom op als je dit niet kan weet ik het ook niet meer. 8. Doe ook wortel erbij en de al gekookte bonen en de tripas. Worsten mogen er op het einde bij anders worden die droog. Tadaa !!! Je kan dit natuurlijk met maar een paar soorten vlees doen, nu doe ik het een beetje overdreven. Als je het voor een heel restaurant maakt doen ze echt superveel soorten vlees dan kan dat uit. ![]() | |
#ANONIEM | vrijdag 10 februari 2023 @ 23:48 |
![]() | |
Molo | vrijdag 10 februari 2023 @ 23:48 |
No thanks | |
sirdanilot | vrijdag 10 februari 2023 @ 23:50 |
![]() Weet je wat ik nou ben vergeten? Farofa ofwel gebakken cassave poeder. Dat zou het echt afmaken. Morgen eens zoeken in de winkel. | |
sirdanilot | vrijdag 10 februari 2023 @ 23:51 |
Dan maar een boterham met hagelslag he. Wat de boer niet kent, eet hij niet. | |
cosmosis | vrijdag 10 februari 2023 @ 23:52 |
Ik ben gestopt met traditionele ranzige landelijke gerechten te eten. Vooral uit de UK/Schotland/Ierland komt bijna alleen maar kotswekkende rommel, met als toppunt Haggis, wat me een aardig gevoel geeft bij dit topic. | |
#ANONIEM | vrijdag 10 februari 2023 @ 23:54 |
Ik kan mij nog wel een heleboel andere lekkers bedenken om te eten, maar ik eet liever een boterham met hagelslag dan pens. Gr gr | |
golfer | vrijdag 10 februari 2023 @ 23:59 |
CUL / [FOK!-kookboek]Post hier je recepten en opmerkingen deel 2 | |
sirdanilot | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:01 |
Haggis komt uit Schotland, niet uit Ierland. Black pudding en white pudding is wel iers en dat is wel lekker. Haggis nooit op. | |
sirdanilot | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:02 |
Kijk ik wil het daar best plaatsen. Maar ik doe niet echt aan hoeveelheden, zeg maar. Ik kook met gevoel. Dat kan je niet uitleggen. Het is 1 kilo pens zover ben ik nog maar verder? Hoeveel colorau, hoeveel komijn, hoeveel zout? Is ook een beetje je eigen smaak snap je. | |
mootie | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:03 |
De rijst ziet er niet gebakken uit. | |
sirdanilot | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:03 |
Nee dit is braziliaanse rijst. Eerst bakken een beetje in de olie, en daarna koken. Het moet niet bruin worden dan is het verbrand. | |
mootie | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:05 |
Het moest toch bijna aanbranden, en waar is de knof? Ook als je er water bij gooit heb je niet ineens weer spierwitte, droge korrels. | |
cosmosis | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:06 |
Helaas moet ik die werelddelen "UK/Schotland/Ierland" dan ook helaas samenvoegen tot 1 geheel als het gaat om wat er it de traditionele keuken komt, daadwerkelijk niets heb ik kunnen ontdekken wat de moeite waard is (met het toppunt de maagomdraaiende Fish&Chips) | |
111210 | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:07 |
2x gegeten, de eerste keer was de stank en geur niet te harden. Heb het bij een hapje gehouden. De tweede keer in een goed restaurant geproefd en toen smaakte het mij erg goed. Denk dus dat er die eerste keer gewoon slecht gespoeld was | |
Lienekien | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:08 |
Ja, nou moet ik toch protesteren. Wat is er nou ‘maagomdraaiend’ aan fish and chips? Dat is toch gewoon een lekkerbekje met patat? Trouwens, werelddelen??? | |
sirdanilot | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:09 |
Maar 1x gekookt Slecht gewassen Geen azijn gebruikt etc. Je moet weten wat je doet, volg mijn methode en succes is gegarandeerd. | |
cosmosis | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:12 |
In Nederland ben ik het met je eens, niets mis met Patat en een goed stuk gefrituurde lekkerbek, maar heb je die wel eens in Engeland gehad? Ik heb daar niets anders dan met extreme laag aan paneermeel vetzuigende laag om een matig stuk vis zitten eten, en dan verder niets vermeldend aan de matig slappe patat, zowel in London als aan de kust (misschien had ik alle keren pech) Owja en dan ook nog eens azijn er bovenop om de olie te ontbinden.... | |
sirdanilot | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:13 |
Zo hoort het inderdaad zo is het in Ierland ook Vind het op zich prima maar ik eet het niet vaak. Liever een lekkerbekje. | |
sirdanilot | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:14 |
Het moet niet bruin worden, maar zogeheten glazig. En deze methode zorgt voor droge korrels en de juiste smaak. Je kan ook zout toevoegen. Sommige brazilianen voegen limoen toe maar dat vind ik ![]() Ui kan ook. | |
Molo | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:14 |
Ik ken het, op verschillende wijzen geprobeerd, maar ik hoef het echt niet meer | |
Lienekien | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:15 |
Ja, vaker in Engeland gegeten. In een vissersdorp, dus verser kan je de vis niet krijgen. En als je het vraagt laten ze de azijn gewoon achterwege. | |
Molo | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:17 |
Fish and chips met paneermeel?? ![]() Heerlijk juist, mushy peas erbij, jum! Vind haggis ook heerlijk trouwens, heb vaak wel ingeblikt in huis. Goeie aardappelpuree erbij, geglaceerde wortelen ofzo, zalig | |
cosmosis | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:18 |
De keren dat ik het heb gegeten werd de verse vis gewoon verkracht door de vette drap eromheen, zo zonde. Maarja ik heb dan ook geen uitzondering gevraagd op de "traditionele" manier zoals het bereid werd. De engelse traditionele gerechten kan ik helaas niet warm van worden in tegenstelling tot de rest van europa. | |
sirdanilot | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:19 |
Nou zeg overdrijven is ook een vak. Een cornish pasty of shepherd's pie is niks mis mee. Of probeer een Beef & Guinness Stew. | |
bijdehand | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:19 |
Dit ziet er nou niet smakelijk uit. Heb in mijn leven veel geprobeerd maar dit gaat mij te ver. | |
cosmosis | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:19 |
Jij geniet ook van surströmming? ![]() | |
Lienekien | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:21 |
Imo kun je in Engeland echt prima eten. | |
cosmosis | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:21 |
Ik moet eerlijk bekennen dat de pies en de stews wel lekker zijn inderdaad (alhoewel de beef-stews in andere delen van de wereld 10x beter zijn) | |
Lienekien | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:22 |
Ja, dan ga ik met je mee. Maar die pens mag je houden. | |
Lienekien | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:22 |
10 x beter. Echt, wat een gelul. | |
cosmosis | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:23 |
In elk land kun je prima eten, maar ben je bekend buiten Engeland met een restaurant dat Engelse delicatessen serveert? Das vrij zeldzaam en met een reden..... | |
sirdanilot | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:26 |
In Engeland eten ze de pens rauw, met azijn ![]() Rauw eet ik het niet hoor. | |
Lienekien | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:27 |
Heb je gemist hoe ontzettend veel fameuze chefs Engeland de laatste jaren heeft voortgebracht? De kookcultuur is daar echt niet meer zoals vroeger. Traditionele Engelse gerechten zijn zeker ook buiten hun landsgrenzen geliefd. | |
cosmosis | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:30 |
Nou, als stoofvlees liefhebber ben ik zeer geinteresseerd, welke Engelse stew is beter dan de Hongaarse/Bulgaarse/ , goulash zelfs de heerlijke Hollandse versie van de Hachee, heerlijk.... Ik heb verschillende stoofpotjes in Engeland/Schotland en Ierland gehad, zeker niet verkeerd, maar om nou te zeggen dat het de trots van het land is.. | |
Lienekien | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:31 |
De structuur trekt me niet aan en het idee dat het aanvankelijk ranzig ruikt en dat je het eerst uitgebreid moet wassen maakt het ook niet echt aantrekkelijk. Het lijkt me iets wat je lekker kunt vinden als je het jong hebt leren eten. | |
Molo | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:34 |
Gebakken haring vind ik heerlijk, surströmming mogen ze blik van dicht houden ![]() | |
Lienekien | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:34 |
Het is duidelijk je smaak niet. Ik krijg altijd een beetje jeuk van mensen die zo omstandig de keuken van een land lopen af te kraken. | |
cosmosis | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:34 |
Maar zijn de Fameuze Britse chefs beroemd omdat ze de traditionele Engelse gerechten promoten? Ik betwijfel dit zeer. | |
Molo | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:36 |
Heston ![]() | |
cosmosis | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:36 |
Dat wordt wel duidelijk, ik zal er mee stoppen, ligt gevoelig blijkbaar ![]() | |
Lienekien | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:37 |
Ik kom er niet vandaan, hoor. | |
sirdanilot | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:40 |
De structuur maakt het lekker. Er zijn ook andere dingen die je moet wassen voordat het lekker is om te eten, bijvoorbeeld prei zit altijd vol zand. Ik zou zeggen probeer het eens. Misschien lust je het niet, nou ja dan niet he. Maar dan heb je het geprobeerd. | |
Lienekien | zaterdag 11 februari 2023 @ 00:45 |
Ja, maar zand. Dat vind ik wel wat anders, hoor. Het trekt me echt niet. | |
Metalfrost | zaterdag 11 februari 2023 @ 04:42 |
Lijkt me niet appetijtelijk. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 11 februari 2023 @ 10:00 |
Rauwe droge rijst in wat olie in een koekenpan bakken tot het begint te kleuren en daarna koken geeft een loskorrelige rijst die nootachtig smaakt. Erg lekker. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 11 februari 2023 @ 10:02 |
Met nep mout azijn erover? Of "Gravey"? Soggy chips? nee dank je | |
Jan_Onderwater | zaterdag 11 februari 2023 @ 10:05 |
Klopt, het eten in UK in restaurants kan heel erg goed zijn, en het eten is veel beter dan de naam. In Frankrijk is het eerder andersom gegaan, de naam is nog heel erg goed, de realiteit valt vaak tegen. Duitsland is prima als je je lekker vol wilt eten, maar is ergens al 30 jaar aan het stil staan. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 11 februari 2023 @ 10:08 |
Heston BLumenthal, Tom Kerridge, | |
mootie | zaterdag 11 februari 2023 @ 10:48 |
Dat weet ik, maar dat zie ik niet terug in de foto. Dat is droge, witte rijst. | |
Molo | zaterdag 11 februari 2023 @ 11:13 |
Surinaamse rijst zo te zien, niet lekker die zit | |
sirdanilot | zaterdag 11 februari 2023 @ 11:22 |
Ik gebruik Thai Jasmin Je kan het ook wel iets meer bakken hoor maar ik vind het zoals dit goed genoeg. | |
sirdanilot | zaterdag 11 februari 2023 @ 11:25 |
Ja voor Braziliaanse dingen maak ik het zo. Voor Aziatische gewoon gekookt. |