FOK!forum / Culinesse à gogo / Eten bereidt op vuur smaakt wel/niet beter
koos_vriendloosvrijdag 3 februari 2023 @ 15:40
Het is lang geleden dat ik op vuur heb gekookt maar ik heb iemand eens horen beweren dat koken op vuur veel lekkerder smaakt. Gasfornuis vs inductie dus

Klopt dit?
golfervrijdag 3 februari 2023 @ 15:43
Nee.
Tenzij je kookt op houtvuur.
Harvest89vrijdag 3 februari 2023 @ 15:44
Lijkt me sterk. Je bakt eten in een pan en niet rechtstreeks op een kookplaat of gaspit.
mailyvrijdag 3 februari 2023 @ 15:44
Of iets wel of niet lekker smaakt is heel persoonlijk.

Smaken verschillen.
TheFreshPrincevrijdag 3 februari 2023 @ 15:44
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 februari 2023 15:40 schreef koos_vriendloos het volgende:
Het is lang geleden dat ik op vuur heb gekookt maar ik heb iemand eens horen beweren dat koken op vuur veel lekkerder smaakt. Gasfornuis vs inductie dus

Klopt dit?
Het is onzin. Geen verschil in smaak.

Wel verschil in schoonmaaktijd.
Dat alleen al is een reden om voor inductie te gaan.
mvdejongvrijdag 3 februari 2023 @ 15:48
Hitte is hitte. Tenzij je kookt/bakt op een manier waarop het eten daadwerkelijk blootgesteld wordt aan de vlammen of rook van het vuur, zoals bij een barbecue.

Maar als je van gas naar een van de electrische kookmethoden overstapt moet je wel je techniek aanpassen, omdat opwarm- en afkoeltijden van de pitten heel erg verschillen (dat maakt natuurlijk niet uit voor ovens, die je voorverwarmt naar de gewenste temperatuur).
TheFreshPrincevrijdag 3 februari 2023 @ 15:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2023 15:48 schreef mvdejong het volgende:
Hitte is hitte. Tenzij je kookt/bakt op een manier waarop het eten daadwerkelijk blootgesteld wordt aan de vlammen of rook van het vuur, zoals bij een barbecue.

Maar als je van gas naar een van de electrische kookmethoden overstapt moet je wel je techniek aanpassen, omdat opwarm- en afkoeltijden van de pitten heel erg verschillen (dat maakt natuurlijk niet uit voor ovens, die je voorverwarmt naar de gewenste temperatuur).
Inductie gaat sneller met opwarmen (als je de hoogste stand gebruikt) maar het afkoelen is ongeveer gelijk aan gas.
Bij een keramische kookplaat gaat het afkoelen wel langzamer, dat vind ik niet fijn werken.
Daarnaast heb je voor een keramische kookplaat pannen nodig met een perfect vlakke bodem (ivm contactwarmte), waar het bij inductie niet zoveel uitmaakt dat je pannen wat krom zijn.

Een groot voordeel van inductie vind ik ook dat handvatten koeler blijven.
JeMoedervrijdag 3 februari 2023 @ 15:52
Nee. Verschil tussen houtvuur/kolen/welk type kookplaat dan ook kan je wel proeven. Maar inductie/elektrisch/gas... nee.
Thaddeusvrijdag 3 februari 2023 @ 16:44
Geen verschil

Anders gewoon even de bbq aanslingeren
Jordy-Bvrijdag 3 februari 2023 @ 17:23
Nee. Hout of houtskool proef je wel, maar verder maakt het geen verschil waar je je pan op zet.


Inductie werkt eigenlijk wel het mooiste. Inductie kan heter dan gas (vergeleken met een normaal gasstel), maar ook lager dan een gasstel met vlamverdeler.
golfervrijdag 3 februari 2023 @ 18:56
Ik denk dat TS intussen wel begrepen heeft wat het antwoord op zijn vraag is. :')
Jeroboamzaterdag 4 februari 2023 @ 13:43
quote:
14s.gif Op vrijdag 3 februari 2023 18:56 schreef golfer het volgende:
Ik denk dat TS intussen wel begrepen heeft wat het antwoord op zijn vraag is. :')
Bepaal jij wanneer de discussie klaar is?
golferzaterdag 4 februari 2023 @ 13:52
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2023 13:43 schreef Jeroboam het volgende:


Bepaal jij wanneer de discussie klaar is?
Welke discussie?
Zie jij de TS nog meeposten?
Jeroboamzaterdag 4 februari 2023 @ 13:53
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 februari 2023 13:52 schreef golfer het volgende:

[..]
Welke discussie?
Zie jij de TS nog meeposten?
Dat is geen voorwaarde voor een discussie toch ook al was de reden van het openen in eerste instantie omdat er een vraag was.
Jeroboamzaterdag 4 februari 2023 @ 13:56
OT: Ik denk dat het wel uitmaakt, ik bak mijn biefstukje het liefst in een pan die denk ik niet geschikt is voor inductie.
TheFreshPrincezaterdag 4 februari 2023 @ 14:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2023 13:56 schreef Jeroboam het volgende:
OT: Ik denk dat het wel uitmaakt, ik bak mijn biefstukje het liefst in een pan die denk ik niet geschikt is voor inductie.
En waarom zou die pan niet geschikt zijn voor inductie?

Tenzij het gemaakt is van aluminium, gaat dat prima.
Er zijn overigens ook aluminiumpannen met metaal in de bodem zodat ze toch werken op inductie.
Jeroboamzaterdag 4 februari 2023 @ 14:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2023 14:05 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
En waarom zou die pan niet geschikt zijn voor inductie?

Tenzij het gemaakt is van aluminium, gaat dat prima.
Er zijn overigens ook aluminiumpannen met metaal in de bodem zodat ze toch werken op inductie.
Wist ik niet, bedankt voor deze nuttige toevoeging aan de discussie.
Jeroboamzaterdag 4 februari 2023 @ 14:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2023 14:05 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
En waarom zou die pan niet geschikt zijn voor inductie?

Tenzij het gemaakt is van aluminium, gaat dat prima.
Er zijn overigens ook aluminiumpannen met metaal in de bodem zodat ze toch werken op inductie.
Bekenden met een sociale huurwoning die van het gas af ging en dus waar ze gingen koken op inductie kregen een compensatie van een paar honderd euro voor nieuwe pannen
111210zondag 5 februari 2023 @ 00:28
Volgens mij heeft pitmaster x op youtube een keer een testje gedaan met houtskool, briketten en gas.

Verschil was er bijna niet.

Let wel, dit waren goed gebrande briketten en houtskool, als je er rookhout tussen gooit is het een ander verhaal en als je goedkope meuk houtskool gebruikt en je vlees laat cremeren dan proef je ook verschil ja.
TheFreshPrincezondag 5 februari 2023 @ 00:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2023 14:09 schreef Jeroboam het volgende:

[..]
Bekenden met een sociale huurwoning die van het gas af ging en dus waar ze gingen koken op inductie kregen een compensatie van een paar honderd euro voor nieuwe pannen
Dat is netjes maar niet nodig, tenzij je met aluminium pannen kookt.
111210zondag 5 februari 2023 @ 07:02
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2023 00:58 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Dat is netjes maar niet nodig, tenzij je met aluminium pannen kookt.
Veel van die goedkope pannen zijn aluminium. Dus waarschijnlijk was het wel nodig voor deze mensen
Whiskers2009zondag 5 februari 2023 @ 10:49
Gebakken aardappels kan ik meer naar mijn zin bakken op gas dan op een andere manier. En die vind ik dus ook lekkerder als ze op gas gebakken zijn. En ik kook al 24 jaar niet op gas, dus het is geen kwestie van "even wennen dat je niet meer op gas kookt".