FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Zonnepanelen. Deel 56 - Op naar het zonnige voorjaar !
Leandravrijdag 3 februari 2023 @ 10:18
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over *O*

In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

Wil je laten zien wat jouw zonnepanelen opgebracht hebben vandaag ?


Ook dat kan ! Graag zelfs !

Het heeft niet zoveel zin om te zeggen, vandaag heeft mijn systeem xx kWh opgeleverd.
Beter is het om het uit te drukken als kWh/kWp.

Een voorbeeld:

Ik heb 23 kWh opbrengst vandaag
Mijn totale vermogen aan wattpiek is : 4500 Wp.
Dat is 4,5 kWp aan vermogen

De formule is kWh/kWp

23 / 4,5 = 5,11 kWh/kWp :)
L6X73Kz.jpg

SPOILER
Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.
kzaCUyo.jpg

SPOILER
Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.
KjrOyVB.jpg
SPOILER
Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.
gnQZ7WU.jpg
SPOILER
Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.
xnjf8Uf.jpg
SPOILER
Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).
evzSSUO.jpg
SPOILER
Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.

Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Terugleverproblemen? Hier de zoektool op adres per netbeheerder:
SPOILER
Een overzichtje van de diverse zonnepaneel installaties die FOK!'ers hebben vind je hieronder in de spoiler tag.
SPOILER
Arvensis: 12*375 Wp = 4500 Wp, O-W, met de lage zon schaduwvorming op 1 paneel, 40°
Bambino: 42*330wp = 13.860 Wp, 30x ZW 12x ZO
Bami: 10*360Wp = 3600Wp, ZWW, gedeeltelijke schaduw van dakkapel en airco, circa 35°
BroesWillems 20x445wp=8,9kWp 14x Op pannendak en 6x op platdak. Z. Wel veel schaduw van bomen.
CoolGuy: 29*300 = 4200 Wp O, 2700 Wp W, 1800 Wp Z
daNpy: 10x 350 Wp O 10x 365 Wp W, = 7150 Wp meeste op 30°
Deepfreeze: 3640 Wp Z, 45°
Densmee: 12*360Wp = 4320Wp Z, 30°
Elpis 12*325Wp = 3900 Wp , Z, 45°
Estate2: 2.36 kWp O-W, in winter veel schaduw, 2.5 kWp Z, iets schaduw.
Faraday01: 4050 Wp, ZW, 45°
freak1: 86*315 = 27.1 kWp ZZO, 54*465 = 25.1 kWp ONO, 24*465 = 11.2 kWp ZZO, totaal 63.4 kWp
Herkauwer: 28*290 = 8120 Wp - W - 11°
Greys 10x 365, waarvan 4 op Noord-west en 6 op Zuid-oost.
Ikweethetookniet: 14*260 = 3640 Wp Z, 35°
Jan_Onderwater 24*37Wp ZZW, 35° 7,7 kWh Accu
June: 12*300 = 3600 Wp W, 40°
Kreator: 10*365 = 3650 Wp Z, 10°
Leandra: 21*330 = 6930 Wp ZZW, 45°
Leolinedance: 30*170 Wp = 5100 Wp Z, 45°
MaJo: 10*410 Wp = 4100 ZZW
Makrolon: 6680 Wp O, 6480 Wp W
MevrouwCactus: 9*380 = 3420 Wp Z, schaduw op 1 paneel
Monkyyy: 18*300 = 5400 Wp Z, 40°
NicolasJoy: 8*390 = 3120 Wp W, schaduw op 1 paneel.
NightDancert: 11*325 = 3575 Wp, ZO
Notorious_Roy 6 Panelen ZW
prld: 7*395 = 2765 Wp Z, 1 paneel heeft rond 4 uur schaduw, 45°
qajariaq 5*360 = 1809 Wp O + 4*360 = 1440 Wp W, 45°, west regelmatig schaduw in de winter.
ShoNuf: 3.685 Wp O, 4.020 Wp Z en 4.940 Wp N, 50°
Ridocar 10x375Wp, opstelling west, 32?, geen schaduw.
SKPM 14 x 320Wp = 4480 Wp, Zuid, 40 graden
Sport_Life 26x 360wp = 9360WP oost/west op plat dak (geen schaduw)
TheFreshPrince: 25*300 Wp ZZO, 11*300 Wp NNW, 16*300 Wp WZW, 16*300 Wp ONO, totaal 20.4kWp
Vanyel: 5000 Wp Z, 10°
Vonkenboer : 1620 Wp Z; platdak; gedeeltelijk schaduw
Zedi: 16*315 = 5.040 Wp, ZO
zoz: 1100 Wp O, 4744 Wp W



[ Bericht 1% gewijzigd door Leandra op 03-02-2023 11:11:10 ]
Leandravrijdag 3 februari 2023 @ 10:25
Ik heb de Liander terugleverproblemen zoektool in de OP gezet, als andere netbeheerders vergelijkbare tools hebben graag even melden, dan kunnen die ook in de OP.
Sport_Lifevrijdag 3 februari 2023 @ 11:01
Mijn installatie mag in de op: 26x 360wp = 9360WP oost/west op plat dak (geen schaduw).
investeerdertjevrijdag 3 februari 2023 @ 11:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2023 10:25 schreef Leandra het volgende:
Ik heb de Liander terugleverproblemen zoektool in de OP gezet, als andere netbeheerders vergelijkbare tools hebben graag even melden, dan kunnen die ook in de OP.
https://www.enexis.nl/zak(...)et-elektriciteitsnet
Leandravrijdag 3 februari 2023 @ 11:12
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 februari 2023 11:01 schreef Sport_Life het volgende:
Mijn installatie mag in de op: 26x 360wp = 9360WP oost/west op plat dak (geen schaduw).
✅️
quote:
✅️
investeerdertjevrijdag 3 februari 2023 @ 11:52
6x 410 wp oost 45°
9x 410 wp west 45°
5x 410 wp zuid 45°

Maakt in totaal 8200 wp
MaJovrijdag 3 februari 2023 @ 13:54
In januari een opbrengst van 75,3kWh met 10 panelen van 410kWh op ZZW. Geen idee of dit goed is maar ten opzichte van december (57,6kWh) al een derde meer *O*
MeisPluisvrijdag 3 februari 2023 @ 13:54
Onze panelen liggen ook!

19x405 wp: 8 zuid, 3 zuid, 8 west. Ik ben erachter dat ik het echt heel leuk vind om de metertjes te kijken wat het die dag realtime oplevert :D

[ Bericht 0% gewijzigd door MeisPluis op 03-02-2023 14:06:55 ]
investeerdertjevrijdag 3 februari 2023 @ 14:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2023 13:54 schreef MeisPluis het volgende:
Onze panelen liggen ook!

19x405 wp: 8 zuid, 3 zuid, 8 west. Ik ben erachter dat ik het echt heel leuk vind om de metertjes te kijken wat het die dag realtime oplevert :D
Je bedoel 8 oost, 3 Zuid en 8 West?
Sport_Lifevrijdag 3 februari 2023 @ 16:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2023 13:54 schreef MeisPluis het volgende:
Onze panelen liggen ook!

19x405 wp: 8 zuid, 3 zuid, 8 west. Ik ben erachter dat ik het echt heel leuk vind om de metertjes te kijken wat het die dag realtime oplevert :D
Herkenbaar..
MeisPluisvrijdag 3 februari 2023 @ 18:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2023 14:50 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
Je bedoel 8 oost, 3 Zuid en 8 West?
Ja klopt :)
Kreatordinsdag 7 februari 2023 @ 11:27
RIP #perfecte analyse.

2 dagen geleden ging de stroom er ineens af in mijn kantoor (en op het dak liggen de panelen). In de meterkast de groep weer aangezet en verder niet meer aan gedacht (behalve dan dat het wel gek is dat je stroom eraf gaat zonder aanwijsbare reden).

Blijkt nu dat er ook een groep van de zonnepanelen uitlag en er dus sinds de 5e geen stroom meer werd opgewekt. :(. Kwam ik toevallig achter omdat ik net even keek naar de status van deze maand.
Deze groepen zitten in een andere meterkast in kantoor. ;(. Stom.

Hopelijk werkt het nu weer. Anderhalve dag matig februari-weer verloren... ;(

6IXarmQ.png

[ Bericht 13% gewijzigd door Kreator op 07-02-2023 11:33:53 ]
d.k.dinsdag 7 februari 2023 @ 11:51
Ik kan weer eens niet op de site van Goodwe, app doet het nog wel. Jammer want ik wilde even snel wat vergelijken met vorig jaar maar dat is inmiddels via de app gelukt. De opbrengst nam hier straks, zonder wolkje aan de lucht, ineens af. Even vergeleken met vorig jaar, dat was toen ook zo, wrs dakrand die schaduw geeft.
daNpydinsdag 7 februari 2023 @ 11:53
quote:
9s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 11:27 schreef Kreator het volgende:

Hopelijk werkt het nu weer. Anderhalve dag matig februari-weer verloren... ;(
Matig?
Hier was gisteren de beste dag van het jaar tot nu toe :P En de 5e was ook niet slecht.

Troost je, ik heb het weleens in juli gehad, en voor 2 weken met stralend weer :')
MaJodinsdag 7 februari 2023 @ 18:14
Hier ook zeker niet matig, vandaag was de beste dag tot nu toe, 9,9kWh *O* Het laatste record was 7kWh in januari dus gelijk flink er overheen. Gisteren eindigden we op 6,9kWh dus het gaat sowieso de goede kant op!
Vonkenboerdinsdag 7 februari 2023 @ 18:19
Bijna 3 kWh met 4 x 405 wp behaald hier vandaag. Lang niet slecht eigenlijk ^O^ *O*
MevrouwCactusdinsdag 7 februari 2023 @ 18:51
We zitten nu al ruim over de helft van heel januari *O*
CoolGuydinsdag 7 februari 2023 @ 19:10
Gisteren was hier geen zon maar vandaag 20.2 kWh.
foetredinsdag 7 februari 2023 @ 20:57
Onze installatie van 8 panelen hebben we sinds 1 februari van dit jaar. Vandaag 11,4 Kw , dik tevreden
MaJodinsdag 7 februari 2023 @ 22:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 18:51 schreef MevrouwCactus het volgende:
We zitten nu al ruim over de helft van heel januari *O*
Goed bezig! Als het hier zo doorgaat halen we dat morgen ook *O*

Ik las hier dat vorig jaar maart de beste maand was (@Leandra dacht ik?), ik snap nog steeds niet hoe dat kan :D hoe langer de dagen hoe meer kans op zon lijkt mij? Of was het een hele bewolkte zomer?
CoolGuydinsdag 7 februari 2023 @ 22:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 22:40 schreef MaJo het volgende:

[..]
Goed bezig! Als het hier zo doorgaat halen we dat morgen ook *O*

Ik las hier dat vorig jaar maart de beste maand was (@:Leandra dacht ik?), ik snap nog steeds niet hoe dat kan :D hoe langer de dagen hoe meer kans op zon lijkt mij? Of was het een hele bewolkte zomer?
Maart was héél erg zonnig vorig jaar. 813 kWh hier, '21 was 691 kWh en '20 was 762 kWh, dus ja, maart was hier vorig jaar ook het beste van de maand maart hier inderdaad, maar niet all time hier, want dat was mei '20 met 1.291 kWh.
Adamesdinsdag 7 februari 2023 @ 22:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 22:40 schreef MaJo het volgende:

[..]
Goed bezig! Als het hier zo doorgaat halen we dat morgen ook *O*

Ik las hier dat vorig jaar maart de beste maand was (@:Leandra dacht ik?), ik snap nog steeds niet hoe dat kan :D hoe langer de dagen hoe meer kans op zon lijkt mij? Of was het een hele bewolkte zomer?
Warmte is weer slecht voor zonnepanelen. Koude zonnige dagen zijn dus perfect
Leandradinsdag 7 februari 2023 @ 22:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 22:40 schreef MaJo het volgende:

[..]
Goed bezig! Als het hier zo doorgaat halen we dat morgen ook *O*

Ik las hier dat vorig jaar maart de beste maand was (@:Leandra dacht ik?), ik snap nog steeds niet hoe dat kan :D hoe langer de dagen hoe meer kans op zon lijkt mij? Of was het een hele bewolkte zomer?
De zomer was ook goed, maar maart 2022 was uitzonderlijk goed.
Plus zonnig met lage temperaturen is vaak gunstiger dan zonnig met hoge temperaturen.
RICK262dinsdag 7 februari 2023 @ 22:53
Misschien worden de panelen in de zomer uitgeschakeld vanwege het overvolle net.
Leandradinsdag 7 februari 2023 @ 22:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 22:53 schreef RICK262 het volgende:
Misschien worden de panelen in de zomer uitgeschakeld vanwege het overvolle net.
Hier is dat nog niet gebeurd.
TheFreshPrincedinsdag 7 februari 2023 @ 23:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 22:53 schreef RICK262 het volgende:
Misschien worden de panelen in de zomer uitgeschakeld vanwege het overvolle net.
Er is geen sprake van dat er panelen worden uitgeschakeld.
Niet in de zin van "ze worden op afstand uitgezet", dat kan niet eens (of ze moeten je hele woning van het net loskoppelen maar dan loopt het gehakt vroeg of laat ook zelfstandig uit de vriezer).

Het enige wat regionaal (soms zelfs op straat- of wijkniveau) gebeurt is dat het voltage te hoog oploopt en de omvormer bij 253 volt zichzelf uitschakelt.

Dat is soms eenvoudig op te lossen en soms niet.
Het betekent ook niet dat het altijd gebeurt en soms is het ook maar enkele minuten per dag.

Bij m'n moeder viel de omvormer soms enkele malen uit, met name op zonnige zondagen.
Blijkbaar is het stroomverbruik in de straat op zondag relatief laag en steeg het voltage soms net boven de 252 volt, waar de pieken op andere dagen nog net er onder bleven.
Ik zag het in de opbrengstgrafieken en heb het toen bij Liander gemeld.
Na melding bij de netbeheerder is dat in minder dan 2 weken opgelost), het voltage komt nu op maximaal 245 volt.
Dat is helaas niet overal zo makkelijk aan te passen, ligt vooral aan de wijktrafo.

Veel opbrengst heeft het niet gekost, minder dan 1%. Maar het is wel vervelend en ook niet fijn voor de overige apparaten in de woning. Zo weet ik dat er Siemens koffiemachines (EQ6 serie) zijn die bij voltages hoger dan 252 volt ook in storing kunnen schieten.

Het "overvolle net" is meer een probleem voor bedrijven die willen uitbreiden of het aansluiten van zonneweides. Maar ook lang niet overal, de knelpunten verschillen per regio.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 07-02-2023 23:43:02 ]
d.k.woensdag 8 februari 2023 @ 06:35
Bij mijn ouders in de buurt besloot de woningbouw op alle huurhuizen panelen te leggen en toen ging het mis, dat trok het net niet. Afgelopen jaar waren er dagen dat de spanning tussen 10 en 15 uur te hoog opliep en dus de omvormer uit sprong. Nou hebben mijn ouders een oude omvormer (ik gok bijna 10 jaar oud) dus de netbeheerder wees eerst daarop, maar het zit echt in de wijk last. Ik geloof dat ze nu binnenkort er iets aan gaan doen, bijna 9 maanden na de melding. Het kan dus ook tegenvallen hoe snel ze zijn.

Wij hadden gisteren de hoogste opbrengst van dit jaar, koud en zonnig, dat werkt wel.
MaJowoensdag 8 februari 2023 @ 11:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 22:46 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Maart was héél erg zonnig vorig jaar. 813 kWh hier, '21 was 691 kWh en '20 was 762 kWh, dus ja, maart was hier vorig jaar ook het beste van de maand maart hier inderdaad, maar niet all time hier, want dat was mei '20 met 1.291 kWh.
Oh wacht, gaat het om de beste maart ooit? Dan snap ik het. Ik dacht dat maart de beste maand van het hele jaar was en dat leek me nogal sterk :D

quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 22:47 schreef Adames het volgende:

[..]
Warmte is weer slecht voor zonnepanelen. Koude zonnige dagen zijn dus perfect
Dat wist ik inderdaad wel. Wat dat betreft zou airco voor de zonnepanelen in de zomer en verwarming in de winter een uitkomst zijn :P

quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 22:53 schreef Leandra het volgende:

[..]
De zomer was ook goed, maar maart 2022 was uitzonderlijk goed.
Plus zonnig met lage temperaturen is vaak gunstiger dan zonnig met hoge temperaturen.
Ik ben erg benieuwd wat de komende maanden ons gaan brengen. Ik zie het nu vooral als een leuk spelletje om te kijken hoe het loopt. Vandaag wordt ook weer een lekker dagje, we zitten alweer boven de 2kWh :s)
Deepfreezewoensdag 8 februari 2023 @ 11:30
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 11:24 schreef MaJo het volgende:
Oh wacht, gaat het om de beste maart ooit? Dan snap ik het. Ik dacht dat maart de beste maand van het hele jaar was en dat leek me nogal sterk

Nou, vorig jaar maart was echt hoog. Maar toch nog 7 kWh onder augustus 2022. En allebei hoger dan alles van het jaar ervoor.

Hier draait het ook lekker. De zon al net iets hoger en lekker zonnig en koel.
MaJowoensdag 8 februari 2023 @ 12:22
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 11:30 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]
Nou, vorig jaar maart was echt hoog. Maar toch nog 7 kWh onder augustus 2022. En allebei hoger dan alles van het jaar ervoor.

Hier draait het ook lekker. De zon al net iets hoger en lekker zonnig en koel.
Ok wow, dat is wel echt veel dan :Y

Hier inmiddels al 4,5kWh :s)
itchycoowoensdag 8 februari 2023 @ 13:41
Hier worden ze as we speak gelegd. Het zou mooi zijn als ik gelijk wat mooie zonuren mee kan pakken. Anders komt het vast later dit jaar helemaal goed :D
TheFreshPrincewoensdag 8 februari 2023 @ 13:59
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 13:41 schreef itchycoo het volgende:
Hier worden ze as we speak gelegd. Het zou mooi zijn als ik gelijk wat mooie zonuren mee kan pakken. Anders komt het vast later dit jaar helemaal goed :D
Dit is precies de goede maand om ze te leggen, aangezien maart meestal een flinke sprong laat zien in de opbrengst.

Om een idee te geven: de opbrengst van dit jaar is 500kWh tot nu toe op een gemiddeld totaal van 15.000kWh per jaar.

Je mist dus hooguit 3 tot 4% van de totale opbrengst dit jaar door ze nu te leggen ipv op 1 januari.
Leandrawoensdag 8 februari 2023 @ 14:02
Bij mij had maart werkelijk de hoogste opbrengst van het jaar: 1.038,6 kWh voor maart, augustus was met 1.023,8 kWh de nummer 2.
Isdatzowoensdag 8 februari 2023 @ 14:02
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 13:41 schreef itchycoo het volgende:
Hier worden ze as we speak gelegd. Het zou mooi zijn als ik gelijk wat mooie zonuren mee kan pakken. Anders komt het vast later dit jaar helemaal goed :D
Prima op tijd hoor: de opbrengst van een gemiddelde januari is bij mij ongeveer hetzelfde als die van twee goede dagen in de zomer.
Isdatzowoensdag 8 februari 2023 @ 14:04
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 14:02 schreef Leandra het volgende:
Bij mij had maart werkelijk de hoogste opbrengst van het jaar: 1.038,6 kWh voor maart, augustus was met 1.023,8 kWh de nummer 2.
Typisch, bij mij scoorden april, mei, juni, juli, en augustus beter dan maart. O-Z-W opstelling.
MaJowoensdag 8 februari 2023 @ 14:23
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 14:02 schreef Leandra het volgende:
Bij mij had maart werkelijk de hoogste opbrengst van het jaar: 1.038,6 kWh voor maart, augustus was met 1.023,8 kWh de nummer 2.
Ik blijf het wonderlijk vinden :D Ik ben erg benieuwd hoe het bij ons gaat lopen.

We zitten nu met de opbrengst van vandaag ook over de helft van de hele maand januari *O*
Faraday01woensdag 8 februari 2023 @ 14:32
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 11:30 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]
Nou, vorig jaar maart was echt hoog. Maar toch nog 7 kWh onder augustus 2022. En allebei hoger dan alles van het jaar ervoor.

Hier draait het ook lekker. De zon al net iets hoger en lekker zonnig en koel.
Grappig, hier was juli toch vrij ruim de beste maand vorig jaar.
Leandrawoensdag 8 februari 2023 @ 15:18
quote:
7s.gif Op woensdag 8 februari 2023 14:04 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Typisch, bij mij scoorden april, mei, juni, juli, en augustus beter dan maart. O-Z-W opstelling.
Hier vol zuid, of eigenlijk ZZW, de hellingshoek van 45° zal ook best meewerken, en geen enkele schaduw.
Als de hellingshoek van mijn dak 30° was geweest dan zou de opbrengst in maart waarschijnlijk lager zijn geweest dan in de zomer.
Maar goed, ik heb pas data vanaf mei 2021 dus we gaan het zien dit jaar ;)
MadMasterwoensdag 8 februari 2023 @ 15:49
a7152b62deb6012c3d388f6a3598a8cd89336164.jpg?1675867323

Even een vraagje als electra-/zonnepanelen noob:
In de afbeelding hierboven staat bovenin dat er vandaag en gisteren van 3.00 tot 3.15 uur 0,2kWh aan energie is 'geproduceerd'.
In de grafiek zie je, als er er over de balkjes per kwartier over heen 'hovert', 0,9kW als geproduceerd vermogen staan.

Hoe verhouden die 0,2kWh en 0,9kW (en ik zie dat dat geen kWh is) zich tot elkaar c.q. hoe moet ik dit lezen/interpreteren?
Herkauwerwoensdag 8 februari 2023 @ 15:51
quote:
7s.gif Op woensdag 8 februari 2023 15:49 schreef MadMaster het volgende:
[ afbeelding ]

Even een vraagje als electra-/zonnepanelen noob:
In de afbeelding hierboven staat bovenin dat er vandaag en gisteren van 3.00 tot 3.15 uur 0,2kWh aan energie is 'geproduceerd'.
In de grafiek zie je, als er er over de balkjes per kwartier over heen 'hovert', 0,9kW als geproduceerd vermogen staan. 0,2 KWh * 4 is ongeveer 0,9 KWh

Hoe verhouden die 0,2kWh en 0,9kW (en ik zie dat dat geen kWh is) zich tot elkaar c.q. hoe moet ik dit lezen/interpreteren?
Het geproduceerde getal is volgens mij per uur. En niet ieder staaf is een uur. Als je 1KW produceert is dat 1KWh, als je dat meet over 30 minuten dan heb je maar 0,5KWh.

In deze grafiek gaat het per kwartier. 0,2KWh opgeleverd maal 4 is ongeveer 0,9 KWh
MadMasterwoensdag 8 februari 2023 @ 16:14
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 15:51 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
Het geproduceerde getal is volgens mij per uur. En niet ieder staaf is een uur. Als je 1KW produceert is dat 1KWh, als je dat meet over 30 minuten dan heb je maar 0,5KWh.

In deze grafiek gaat het per kwartier. 0,2KWh opgeleverd maal 4 is ongeveer 0,9 KWh
Dank voor je reactie.

Ik had ook iets dergelijks bedacht, maar als je kijkt maar de Y-as van de grafiek dan geeft die kWh aan en de waarden 'geproduceerde energie' per kwartier komen overeen met de hoogte van de staafjes per kwartier in de grafiek.
Daarbij geeft de eenheid per staafje geproduceerd vermogen in kW aan en niet kWh, waarbij de 'h' voor uur staat.
Daarom ben ik niet zeker van mijn eigen interpretatie c.q. jouw uitleg...

3.gif - Is de waarde van het geproduceerd vermogen niet het maximaal behaalde piekvermogen binnen het geselecteerde kwartier?
SEMTEXwoensdag 8 februari 2023 @ 16:44
8,73kWh in totaal vandaag (10panelen op ZO)
Jan_Onderwaterwoensdag 8 februari 2023 @ 16:48
tot nu toe 25,4 vandaag. Verrassend goed, das de helft van een goede dag in de zomer, het gemiddelde van het vorig jaar per dag.
Deepfreezewoensdag 8 februari 2023 @ 16:56
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 14:32 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Grappig, hier was juli toch vrij ruim de beste maand vorig jaar.
Vorig jaar was een mooi blok van maart tot augustus. Alles tussen de 405 en 476.
En dan 2021 met maar 2 maanden net boven de 400. Vorig jaar was echt een record daardoor.
TheFreshPrincewoensdag 8 februari 2023 @ 17:46
46,3kWh opbrengst vandaag.
Beste van het jaar 2023.
MaJowoensdag 8 februari 2023 @ 23:00
Hier het record van gisteren meteen verbroken, 10kWh *O* Dat is meteen ook de eerste keer in de dubbele cijfers :)
Jan_Onderwaterdonderdag 9 februari 2023 @ 00:42
Net geen 25kWh hier gisteren (Woensdag)
Beste dag van dit jaar.
lazinessdonderdag 9 februari 2023 @ 08:26
13kWh met 3180wp op ZO gisteren.

Helaas vandaag alweer bewolking ipv stralend blauw zoals gisteren.
Faraday01donderdag 9 februari 2023 @ 08:58
Na gisteren heb ik in 2023 al weer meer stroom opgewekt dan afgenomen *O*

over de gasrekening heb ik het niet :X
YoshiBignosedonderdag 9 februari 2023 @ 09:30
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2023 00:42 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Net geen 25kWh hier gisteren (Woensdag)
Beste dag van dit jaar.
Gisteren zei je 25,4 :')

Ik 12 kWh teruggeleverd gisteren. Geen idee wat de werkelijke opbrengst is omdat ik twee chinese kroepoek omvormers heb waar ik niet in kan :') maar overdag is er niemand thuis dus zal niet veel hoger zijn.
Jan_Onderwaterdonderdag 9 februari 2023 @ 09:43
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2023 09:30 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Gisteren zei je 25,4 :')
De getallen in de App veranderden in de loop van de avond.
Deepfreezedonderdag 9 februari 2023 @ 17:09
Zo, 2 dagen verwend met zon. Nu weer 5 kWh.

Ze waren hier achter vandaag bezig met het plaatsten van zonnepanelen. Toen ik net keek bleken er wel 2 panelen te zitten op het dak. ZO richting, dus dat geeft een klein kickje in de ochtend, maar meer ook niet. Vraag me af waarom ze het dan niet voller leggen. Wij hebben datzelfde dakvlak op zuid zitten en er passen bij ons toch wel 13 panelen op(zijn echt dezelfde huizen, alleen andere richting). Vanavond eens kijken wat ze aan de voorkant hebben (op NW, maar hoge bomen vlakbij).
bambinodonderdag 9 februari 2023 @ 18:15
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2023 08:58 schreef Faraday01 het volgende:
Na gisteren heb ik in 2023 al weer meer stroom opgewekt dan afgenomen *O*

over de gasrekening heb ik het niet :X
Dan verbruik je ook niet heel veel :P

Ik zit nu op 266kWh opgewekt.
Januari verbruik was 1307
Ik moet nog wel ff :D

Ik ben nu lid sinds oktober en teller staat t/m januari nu op 4431 gekochte stroom en 688 teruggeleverd.
Dus ik loop momenteel (m.u.v. 9 dagen februari dus) 3743 achter.

Dus hopelijk ergens in juni dat ik weer op 0 sta.
Dan juli/augustus/september de winst pakken (mits Innova niet failliet gaat voor die tijd).
Pualadonderdag 9 februari 2023 @ 19:48
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2023 08:58 schreef Faraday01 het volgende:
Na gisteren heb ik in 2023 al weer meer stroom opgewekt dan afgenomen *O*

over de gasrekening heb ik het niet :X
Maar jij hebt een accu toch dus slaat ook op en gebruikt waarschijnlijk heel weinig?

Hier dit jaar 276,97 kWh opgewekt en dik 1000 kWh verbruikt. Dus dat duurt nog wel ff voor dat op 0 staat.
Faraday01donderdag 9 februari 2023 @ 20:22
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2023 19:48 schreef Puala het volgende:

[..]
Maar jij hebt een accu toch dus slaat ook op en gebruikt waarschijnlijk heel weinig?

Hier dit jaar 276,97 kWh opgewekt en dik 1000 kWh verbruikt. Dus dat duurt nog wel ff voor dat op 0 staat.
Hoe kom je daar bij :D ik heb geen accu en dat kan voorlopig ook niet uit.

Grote verschil is dat ik geen warmtepomp heb en voorlopig nog op gas stook. Mijn jaarverbruik is ongeveer 1600 kWh
Leandradonderdag 9 februari 2023 @ 20:24
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2023 19:48 schreef Puala het volgende:

[..]
Maar jij hebt een accu toch dus slaat ook op en gebruikt waarschijnlijk heel weinig?

Hier dit jaar 276,97 kWh opgewekt en dik 1000 kWh verbruikt. Dus dat duurt nog wel ff voor dat op 0 staat.
@Jan_Onderwater heeft een accu, in Duitsland kan dat wel uit ;)
Pualadonderdag 9 februari 2023 @ 21:03
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2023 20:22 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Hoe kom je daar bij :D ik heb geen accu en dat kan voorlopig ook niet uit.

Grote verschil is dat ik geen warmtepomp heb en voorlopig nog op gas stook. Mijn jaarverbruik is ongeveer 1600 kWh
ik haal je door de war met een andere user zie ik net bij @Leandra :D :@
Ah ik heb een jaarverbruik van een 9000 kWh :D
investeerdertjedonderdag 9 februari 2023 @ 23:32
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2023 17:09 schreef Deepfreeze het volgende:
Zo, 2 dagen verwend met zon. Nu weer 5 kWh.

Ze waren hier achter vandaag bezig met het plaatsten van zonnepanelen. Toen ik net keek bleken er wel 2 panelen te zitten op het dak. ZO richting, dus dat geeft een klein kickje in de ochtend, maar meer ook niet. Vraag me af waarom ze het dan niet voller leggen. Wij hebben datzelfde dakvlak op zuid zitten en er passen bij ons toch wel 13 panelen op(zijn echt dezelfde huizen, alleen andere richting). Vanavond eens kijken wat ze aan de voorkant hebben (op NW, maar hoge bomen vlakbij).
1 fase aansluiting? Stopcontact setje? Betaalbaar en snel te leggen. Het kanm
d.k.vrijdag 10 februari 2023 @ 13:41
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 14:02 schreef Leandra het volgende:
Bij mij had maart werkelijk de hoogste opbrengst van het jaar: 1.038,6 kWh voor maart, augustus was met 1.023,8 kWh de nummer 2.
Grappig wat ligging en de plek in het land dan met opbrengsten doet. Maart was goed voor 421, maar april tot en met september scoorden hoger afgelopen jaar. Maart bracht toen zo'n 9% van de totale jaaropbrengst binnen, dat is vergelijkbaar met de jaren ervoor. November - februari is voor ons extra slecht, dan komt de zon niet hoog genoeg om de panelen op west vol te pakken. Nu is dat in de middag elke dag al weer meer, dat zie je dus in maart extra goed terug.
MaJovrijdag 10 februari 2023 @ 15:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2023 13:41 schreef d.k. het volgende:

[..]
Grappig wat ligging en de plek in het land dan met opbrengsten doet. Maart was goed voor 421, maar april tot en met september scoorden hoger afgelopen jaar. Maart bracht toen zo'n 9% van de totale jaaropbrengst binnen, dat is vergelijkbaar met de jaren ervoor. November - februari is voor ons extra slecht, dan komt de zon niet hoog genoeg om de panelen op west vol te pakken. Nu is dat in de middag elke dag al weer meer, dat zie je dus in maart extra goed terug.
Ik ben wel benieuwd hoeveel wij op gaan brengen wat dat betreft. Wij wonen zo'n 20km van @Leandra vandaan met ook panelen op ZZW dus dan kun je echt goed zien of locatie veel verschil maakt :)

Gaat vandaag ook weer lekker, we zitten alweer over de 8kWh. Wat een verschil maakt zo'n februari zon al met de zon van januari :o
Sport_Lifevrijdag 10 februari 2023 @ 18:21
Vandaag 14,1kwh. Mijn collega met de helft vd panelen op zuid heeft meer opbrengst 8)7.
Hier liggen ze ono/wzw.
Herkauwervrijdag 10 februari 2023 @ 18:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2023 18:21 schreef Sport_Life het volgende:
Vandaag 14,1kwh. Mijn collega met de helft vd panelen op zuid heeft meer opbrengst 8)7.
Hier liggen ze ono/wzw.
Hier 9,2 kWh met 28 panelen op het westen. Niet teveel naar kijken, ligging is wat het is daar verander je niet meer aan
Leandravrijdag 10 februari 2023 @ 20:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2023 15:38 schreef MaJo het volgende:

[..]
Ik ben wel benieuwd hoeveel wij op gaan brengen wat dat betreft. Wij wonen zo'n 20km van @:Leandra vandaan met ook panelen op ZZW dus dan kun je echt goed zien of locatie veel verschil maakt :)

Gaat vandaag ook weer lekker, we zitten alweer over de 8kWh. Wat een verschil maakt zo'n februari zon al met de zon van januari :o
De hellingshoek van je dak is denk ik wat lager, waardoor je relatieve opbrengst in de winter minder gunstig is en in de zomer gunstiger dan bij ons.
MaJovrijdag 10 februari 2023 @ 22:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2023 20:53 schreef Leandra het volgende:

[..]
De hellingshoek van je dak is denk ik wat lager, waardoor je relatieve opbrengst in de winter minder gunstig is en in de zomer gunstiger dan bij ons.
Ik gok dat ons dak ook een helling heeft van zo’n 45 graden maar dat weet ik niet precies. Maar inderdaad, dan kun je het pas écht vergelijken :Y
Jan_Onderwaterzaterdag 11 februari 2023 @ 10:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2023 15:38 schreef MaJo het volgende:

[..]
Ik ben wel benieuwd hoeveel wij op gaan brengen wat dat betreft. Wij wonen zo'n 20km van @:Leandra vandaan met ook panelen op ZZW dus dan kun je echt goed zien of locatie veel verschil maakt :)

Gaat vandaag ook weer lekker, we zitten alweer over de 8kWh. Wat een verschil maakt zo'n februari zon al met de zon van januari :o
Klopt
December is het slechtst
investeerdertjezaterdag 11 februari 2023 @ 11:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2023 18:21 schreef Sport_Life het volgende:
Vandaag 14,1kwh. Mijn collega met de helft vd panelen op zuid heeft meer opbrengst 8)7.
Hier liggen ze ono/wzw.
11.1kwh hier. Maar inderdaad ook op drie windrichtingen verspreid. Straks als het salderen weg is ben ik er blij mee haha
bambinozaterdag 11 februari 2023 @ 12:27
Gisteren beste dag van het jaar tot nu toe. 24,08
Nog een maandje, dan komen de panelen weer echt goed in de zon. Heb nu nog veel last van schaduw
Sport_Lifezaterdag 11 februari 2023 @ 12:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 februari 2023 11:22 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
11.1kwh hier. Maar inderdaad ook op drie windrichtingen verspreid. Straks als het salderen weg is ben ik er blij mee haha
Ja dat weet ik niet, ik wil juist im de winter zoveel mogelijk opbrengst want dan draait de warmtepomp.
In de zomer is het leuk voor een zwembad of zo.

Al hadden er op zuid veel minder gepast.
investeerdertjezaterdag 11 februari 2023 @ 18:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 februari 2023 12:41 schreef Sport_Life het volgende:

[..]
Ja dat weet ik niet, ik wil juist im de winter zoveel mogelijk opbrengst want dan draait de warmtepomp.
In de zomer is het leuk voor een zwembad of zo.

Al hadden er op zuid veel minder gepast.
Ik had hetzelfde. Zo goed mogelijk gespreid en winter verbruik. De warmte in huis als "accu"
Leandrazaterdag 11 februari 2023 @ 19:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 februari 2023 12:27 schreef bambino het volgende:
Gisteren beste dag van het jaar tot nu toe. 24,08
Nog een maandje, dan komen de panelen weer echt goed in de zon. Heb nu nog veel last van schaduw
Toch apart hoe groot die verschillen zijn, ik had gisteren 24,3 kWh, dus dat is vergelijkbaar, maar ik had 7 en 8 februari (dinsdag en woensdag) 32,5 en 32,7 kWh.
investeerdertjezaterdag 11 februari 2023 @ 20:45
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 februari 2023 19:28 schreef Leandra het volgende:

[..]
Toch apart hoe groot die verschillen zijn, ik had gisteren 24,3 kWh, dus dat is vergelijkbaar, maar ik had 7 en 8 februari (dinsdag en woensdag) 32,5 en 32,7 kWh.
Nja, ik kom daar ruim niet aan. Maar ik heb niet alles op het zuiden liggen. Dat maakt het verschil ook al enorm.
bambinozondag 12 februari 2023 @ 13:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 februari 2023 19:28 schreef Leandra het volgende:

[..]
Toch apart hoe groot die verschillen zijn, ik had gisteren 24,3 kWh, dus dat is vergelijkbaar, maar ik had 7 en 8 februari (dinsdag en woensdag) 32,5 en 32,7 kWh.
7 en 8 had ik heel iets lager dan 24. Dus die dagen waren bij mij vrijwel gelijk.
monkyyyzondag 12 februari 2023 @ 23:01
quote:
Salderingsregeling: Tweede Kamer legt hoogte terugleververgoeding en salderen per tariefperiode in wet vast

De Tweede Kamer heeft bij de stemming over de afbouw van de salderingsregeling amendementen aangenomen om de hoogte van de terugleververgoeding tot 2027 in de wet vast te leggen en te salderen per tariefperiode.

[..]

Daarmee is nu geregeld en vastgelegd dat vanaf de inwerkingtreding van de wet en tot 1 januari 2027 de redelijke vergoeding wordt vastgesteld op 80 procent van het kale leveringstarief. Dat is het leveringstarief exclusief energiebelasting, ODE en btw. Vanaf 1 januari 2027 zal de minister tweejaarlijks de minimale hoogte of de berekeningswijze van de redelijke vergoeding vaststellen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal hierover voorafgaand adviseren.
https://solarmagazine.nl/(...)fperiode-in-wet-vast
investeerdertjemaandag 13 februari 2023 @ 07:20
quote:
Best prima tarief denk ik zo, alleen is er nog niets geregeld. We zijn slechts een stapje verder.
Speekselkliermaandag 13 februari 2023 @ 07:40
quote:
1s.gif Op maandag 13 februari 2023 07:20 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
Best prima tarief denk ik zo, alleen is er nog niets geregeld. We zijn slechts een stapje verder.
Ik vind het wel grappig dat de overheid teruglevertarief/80% dus bijna salderen oplegt aan de energiebedrijven. En dat terwijl ze blijkbaar bij energiebelastingen het tarief gelijk op 0 zeten.

Voor de oorlog waren de energiebelastingen het grootste deel van de prijs.
Nuffmaandag 13 februari 2023 @ 08:35
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2023 23:01 schreef monkyyy het volgende:
Salderingsregeling: Tweede Kamer legt hoogte terugleververgoeding en salderen per tariefperiode in wet vast

De Tweede Kamer heeft bij de stemming over de afbouw van de salderingsregeling amendementen aangenomen om de hoogte van de terugleververgoeding tot 2027 in de wet vast te leggen en te salderen per tariefperiode.
Salderen per tariefperiode is toch heel ongunstig? Als je bijvoorbeeld per kwartaal een tariefperiode hebt kun je je overschot van de zomer niet tegen de winter wegstrepen.

Of als een maatschappij elke maand een minimale tariefwijziging zou doorvoeren zou dat per saldo salderen per maand betekenen en het failliet van de salderingsregeling.
Speekselkliermaandag 13 februari 2023 @ 12:12
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2023 08:35 schreef Nuff het volgende:

[..]
Salderen per tariefperiode is toch heel ongunstig? Als je bijvoorbeeld per kwartaal een tariefperiode hebt kun je je overschot van de zomer niet tegen de winter wegstrepen.

Of als een maatschappij elke maand een minimale tariefwijziging zou doorvoeren zou dat per saldo salderen per maand betekenen en het failliet van de salderingsregeling.
Neem je toch gewoon een jaar-contract
Ivo1985maandag 13 februari 2023 @ 12:35
Vandaag weer een mooie dag in het zuiden.
Zojuist is de opbrengst van deze maand de totale opbrengst van december voorbij gegaan. En als het zo zonnig blijft, dan gaan we vanmiddag ook de opbrengst van januari voorbij.
Jan_Onderwatermaandag 13 februari 2023 @ 16:38
21kWh vandaag tot nu toe, Airco aangegooid boven om het daar "gratis" warm te stoken.
MaJomaandag 13 februari 2023 @ 17:58
Yes record weer verbroken, vandaag was het 10,2 kWh *O* Nog 3 kWh erbij en we zitten al boven het totaal van januari :o
Jan_Onderwatermaandag 13 februari 2023 @ 18:15
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2023 17:58 schreef MaJo het volgende:
Yes record weer verbroken, vandaag was het 10,2 kWh *O* Nog 3 kWh erbij en we zitten al boven het totaal van januari :o
ik nog 15kWh, daar voor morgen en overmorgen 9 uur zon wordt voorspelt hier, gaan we daar morgen overheen.
MevrouwCactusmaandag 13 februari 2023 @ 18:23
Wij zijn december en januari al lang voorbij. Heerlijk, die winterzon O+
Jan_Onderwatermaandag 13 februari 2023 @ 18:43
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2023 18:23 schreef MevrouwCactus het volgende:
Wij zijn december en januari al lang voorbij. Heerlijk, die winterzon O+
Jan was hier 164kWh, December 114 kWh
MaJomaandag 13 februari 2023 @ 20:06
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2023 18:15 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
ik nog 15kWh, daar voor morgen en overmorgen 9 uur zon wordt voorspelt hier, gaan we daar morgen overheen.
Hier ook goede voorspellingen dus dat gaan we zeker halen! :Y ik zie wel dat verderop in de week een paar dagen regen wordt voorspeld dus dat is weer minder.
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2023 18:23 schreef MevrouwCactus het volgende:
Wij zijn december en januari al lang voorbij. Heerlijk, die winterzon O+
Fijn hè? O+
architomaandag 13 februari 2023 @ 22:29
Vandaag zijn eindelijk onze 9 panelen geïnstalleerd van 400 wp. 6 op ozo en 3 op zzw. Sinds 12 uur aangesloten en de eerste 5 kwh is binnen. 😜
Hopelijk later deze week toegang tot de app zodat ik meer inzicht krijg in de opbrengst.

Installatie ging wel goed, kwam er alleen bij het afronden achter dat ze toch panlathaken hebben gebruikt en geen schroefhaken. Ben met onze tuile du nord dakpannen een beetje bang voor breuk.
Maar goed, het is geen nieuwigheid meer en inmiddels heeft een derde van de huizen zonnepanelen. Ik hoop dat ik me zorgen maak om niks.
CoolGuymaandag 13 februari 2023 @ 22:45
20.7 kWh hier vandaag. 126 kWh deze maand tot nu, tegenover 117 kWh in januari.
Leandramaandag 13 februari 2023 @ 23:29
Ik verwacht morgen Januari te evenaren of voorbij te gaan, het zal er om spannen.
investeerdertjemaandag 13 februari 2023 @ 23:34
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2023 23:29 schreef Leandra het volgende:
Ik verwacht morgen Januari te evenaren of voorbij te gaan, het zal er om spannen.
Same here. Een dag als vandaag en ik ben er voorbij. Als dit de tendens is qua panelen ben ik wel blij.
Leandramaandag 13 februari 2023 @ 23:43
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2023 23:34 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
Same here. Een dag als vandaag en ik ben er voorbij. Als dit de tendens is qua panelen ben ik wel blij.
De voorspelling voor morgen is volgens de app 22,2 kWh, ik heb er 23,4 nodig om januari te evenaren en vandaag was de opbrengst 24,3 :D
Anyway, het wordt dus spannend, als de opbrengst morgen net zoveel is als vandaag ga ik januari voorbij, is de opbrengst morgen gelijk aan de voorspelling ben ik januari nog net niet voorbij, zit het er tussenin dan evenaar ik januari net.

Anyway, spannend, spannend spannend... place your bets *O*
Isdatzomaandag 13 februari 2023 @ 23:47
Ja jeetje wat een spanning zeg ik weet niet of ik vannacht nog kan slapen hoor
Isdatzomaandag 13 februari 2023 @ 23:49
Geen idee of ik januari al voorbij ben of wat de opbrengst van vandaag is. Allemaal geneuzel in de marge: twee goede zomerdagen levert ongeveer evenveel productie op als heel januari.
Leandradinsdag 14 februari 2023 @ 00:10
quote:
7s.gif Op maandag 13 februari 2023 23:49 schreef Isdatzo het volgende:
Geen idee of ik januari al voorbij ben of wat de opbrengst van vandaag is. Allemaal geneuzel in de marge: twee goede zomerdagen levert ongeveer evenveel productie op als heel januari.
Hier echt niet, ik heb ruim 4 hele goede zomerdagen nodig om de opbrengst van januari te evenaren.

Mijn dag met de hoogste opbrengst was 17 april, met 47,3 kWh, dus zelfs daarvan heb ik er meer dan 4 nodig om januari (207,4) voorbij te gaan.
oppiedoppiedinsdag 14 februari 2023 @ 11:20
Onze accu's zijn sinds afgelopen week weer ruim 90% gevuld. Yeeeey.
We hebben de koelkast inmiddels weer aan en heb afgelopen weekend ook de oven weer gebruikt.
Straks kunnen we de waterkoker ook weer gebruiken, nu warmen we water op de houtkachel, overlapt elkaar mooi zo.

Wij zijn deze winter goed doorgekomen off-grid zonder extra stroom van de buren te 'krijgen'.
Was af en toe afzien, we hebben ook 2 weken zonder water gezeten, maar we wilden het gewoon proberen.
Nu kijken hoe we het wat makkelijker kunnen maken. We gaan een 'koelkast' maken (of graven) die geen stroom gebruikt bijvoorbeeld en wat extra accu's en zonnepanelen aanschaffen.
qajariaqdinsdag 14 februari 2023 @ 11:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 11:20 schreef oppiedoppie het volgende:
Onze accu's zijn sinds afgelopen week weer ruim 90% gevuld. Yeeeey.

Dan moet je toch een aardige overcapaciteit hebben over het jaar gezien. Bovendien je opstelling optimaliseren voor de winter verwacht ik. Netjes hoor.

OT: Hoe is het met de molenplannen?
Patroondinsdag 14 februari 2023 @ 11:31
quote:
1s.gif Op maandag 13 februari 2023 23:43 schreef Leandra het volgende:

[..]
De voorspelling voor morgen is volgens de app 22,2 kWh, ik heb er 23,4 nodig om januari te evenaren en vandaag was de opbrengst 24,3 :D
Anyway, het wordt dus spannend, als de opbrengst morgen net zoveel is als vandaag ga ik januari voorbij, is de opbrengst morgen gelijk aan de voorspelling ben ik januari nog net niet voorbij, zit het er tussenin dan evenaar ik januari net.

Anyway, spannend, spannend spannend... place your bets *O*
Ik zou het maar gewoon een beetje op zijn beloop laten. De ene maand wat meer wolkjes dan de andere maand..als het 1x op je dak ligt heb je toch geen invloed meer over de opbrengst. Als de zon goed schijnt wek je wat meer op dan een bewolkte dag. Veel spannender gaat het niet worden.
oppiedoppiedinsdag 14 februari 2023 @ 11:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 11:29 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Dan moet je toch een aardige overcapaciteit hebben over het jaar gezien. Bovendien je opstelling optimaliseren voor de winter verwacht ik. Netjes hoor.

OT: Hoe is het met de molenplannen?
Die molen levert net niet genoeg capaciteit op om het gat te vullen. Helaas. We gaan voor wat uitbreiding door extra accu's en panelen erbij aan te schaffen. We hebben ook maar 6 panelen nu en 9 accu's.
En de boom waar die eigenlijk in zou komen te hangen is 2 weken geleden neergehaald dus dat idee gaat m ook niet meer worden.
qajariaqdinsdag 14 februari 2023 @ 11:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 11:31 schreef Patroon het volgende:
als het 1x op je dak ligt heb je toch geen invloed meer over de opbrengst.
Wel op je verbruik natuurlijk. Ik merk dat ik doordat het een zachte winter is met dus 'veel' overschot iets makkelijker omga met verbruik. Iets langer douchen en vaker de kachel aanlaten als ik een paar uur van huis ga. Luxe dus.

quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 11:38 schreef oppiedoppie het volgende:

[..]
Die molen levert net niet genoeg capaciteit op om het gat te vullen. Helaas. We gaan voor wat uitbreiding door extra accu's en panelen erbij aan te schaffen. We hebben ook maar 6 panelen nu en 9 accu's.
En de boom waar die eigenlijk in zou komen te hangen is 2 weken geleden neergehaald dus dat idee gaat m ook niet meer worden.
Een molen in een boom lijkt me sowieso niet logisch :?

Wat ga je in de zomer doen met stroom overschot?
oppiedoppiedinsdag 14 februari 2023 @ 12:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 11:53 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Wel op je verbruik natuurlijk. Ik merk dat ik doordat het een zachte winter is met dus 'veel' overschot iets makkelijker omga met verbruik. Iets langer douchen en vaker de kachel aanlaten als ik een paar uur van huis ga. Luxe dus.
[..]
Een molen in een boom lijkt me sowieso niet logisch :?

Wat ga je in de zomer doen met stroom overschot?
Die boom stond op de juiste plek en is een kaarsrechte boom van 10 meter, leek logisch.

Zomers doen we veel meer elektrisch en de buren kunnen het overschot ook krijgen.

Wij douchen nu op (flessen)gas en koken ook dus we zitten er ook aan te denken om er een elektrische boiler bij aan te schaffen. Ondanks dat we maar 10 euro gas per maand verbruiken. Zo hebben we meerdere opties, we hebben ook een houtgestookt fornuis om swinters op te koken maar ook een elektrisch en dus ook een op gas. We hebben dus 3 verschillende 'fornuizen'.
ES_FOKdinsdag 14 februari 2023 @ 12:38
December voorbij, Januari bijna.
Vandaag precies een jaar de panelen liggen, 3225 opbrengst bij verwachting van 2875 door installateur.
Goed zonnejaar gehad natuurlijk maar ben zeker niet ontevreden.
SuzukiSwiftdinsdag 14 februari 2023 @ 13:35
Ik heb sinds afgelopen oktober en zestal zonnenpanelen van 450wp per stuk laten plaatsen op het platte dak van mijn garage. Totaal 2700wp.

Op het schuine dak van de woning zelf zijn in 2017 al door de vorige eigenaar 8 panelen van ieder 330wp geplaatst. Totaal 2640.

Beide installaties hebben geen last van schaduw en liggen in dezelfde richting.

Echter vind ik dat er veel verschil zit in de opbrengst van beide systemen:
07 feb: Dak 12,6 kWh, Garage 4,4 kWh
08 feb: Dak 12,5 kWh, Garage 4,5 kWh
09 feb: Dak 9,3 kWh, Garage 4,7 kWh
10 feb: Dak 7,0 kWh, Garage 4,0 kWh
13 feb: Dak 12,4 kWh, Garage 4,7 kWh

Wordt dit puur veroorzaakt door het verschil tussen plat of schuin dak?
MaJodinsdag 14 februari 2023 @ 13:38
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2023 23:29 schreef Leandra het volgende:
Ik verwacht morgen Januari te evenaren of voorbij te gaan, het zal er om spannen.
Wij hadden nog 3 nodig en zitten nu al op 7,6, gaat dus lekker *O*
Speekselklierdinsdag 14 februari 2023 @ 13:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 13:35 schreef SuzukiSwift het volgende:
Ik heb sinds afgelopen oktober en zestal zonnenpanelen van 450wp per stuk laten plaatsen op het platte dak van mijn garage. Totaal 2700wp.

Op het schuine dak van de woning zelf zijn in 2017 al door de vorige eigenaar 8 panelen van ieder 330wp geplaatst. Totaal 2640.

Beide installaties hebben geen last van schaduw en liggen in dezelfde richting.

Echter vind ik dat er veel verschil zit in de opbrengst van beide systemen:
07 feb: Dak 12,6 kWh, Garage 4,4 kWh
08 feb: Dak 12,5 kWh, Garage 4,5 kWh
09 feb: Dak 9,3 kWh, Garage 4,7 kWh
10 feb: Dak 7,0 kWh, Garage 4,0 kWh
13 feb: Dak 12,4 kWh, Garage 4,7 kWh

Wordt dit puur veroorzaakt door het verschil tussen plat of schuin dak?
Ik heb ook een stel plat en een stel schuin liggen. Bij mij is het verschil veel en veel kleiner, zal het ff opzoeken.
Ik zou maar eens kijken of de boel juist is aangesloten.

Op het dak ligt vanaf 2015: 2500wp schuin, pal zuid
Op mijn schuur ligt vanaf maart 1500wp, plat (microomvormers)
wat schaduw betreft heeft de schuur meer schaduw. Maar dan vooral als de zon onder gaat.

verhouding schuur/dak zou dus op basis van WP moeten zijn: 37,5 om 62,5 %
DATUM ZON_DAK ZON_SCHUUR ZON_TOTAAL schuur/dak
2023-02-13 4946 3427 8395 41/59%
2023-02-12 1044 686 1760 39/59%
2023-02-11 1463 949 2442 39/60%
2023-02-10 6121 3638 9779 37/63%
2023-02-09 5521 3442 9006 38/61%
2023-02-08 5658 3051 8726 35/65%
2023-02-07 4987 3038 8043 38/62%
Ze presteren dus nagenoeg gelijk en de nieuwe op de schuur, plat dus zelfs iets beter.


Dezelfde panelen, maar dan op maandbasis:
JAAR TOTAAL JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2023 37/62% 37/62% 38/61%
2022 39/61% 39/61% 39/61% 39/61% 40/60% 40/60% 40/60% 37/62% 36/62%

[ Bericht 13% gewijzigd door Speekselklier op 14-02-2023 15:17:52 ]
Leandradinsdag 14 februari 2023 @ 13:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 11:31 schreef Patroon het volgende:

[..]
Ik zou het maar gewoon een beetje op zijn beloop laten. De ene maand wat meer wolkjes dan de andere maand..als het 1x op je dak ligt heb je toch geen invloed meer over de opbrengst. Als de zon goed schijnt wek je wat meer op dan een bewolkte dag. Veel spannender gaat het niet worden.
Volgens mij neem je m'n post een beetje te serieus :D
Ik vroeg me vooral af of ik januari vandaag net wel of net niet voorbij zou gaan.

Ik heb al sinds 2015 zonnepanelen dus ik snap prima hoe het werkt, en ook dat de omstandigheden bij dit huis totaal anders zijn dan bij het vorige huis.
Leandradinsdag 14 februari 2023 @ 14:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 13:35 schreef SuzukiSwift het volgende:
Ik heb sinds afgelopen oktober en zestal zonnenpanelen van 450wp per stuk laten plaatsen op het platte dak van mijn garage. Totaal 2700wp.

Op het schuine dak van de woning zelf zijn in 2017 al door de vorige eigenaar 8 panelen van ieder 330wp geplaatst. Totaal 2640.

Beide installaties hebben geen last van schaduw en liggen in dezelfde richting.

Echter vind ik dat er veel verschil zit in de opbrengst van beide systemen:
07 feb: Dak 12,6 kWh, Garage 4,4 kWh
08 feb: Dak 12,5 kWh, Garage 4,5 kWh
09 feb: Dak 9,3 kWh, Garage 4,7 kWh
10 feb: Dak 7,0 kWh, Garage 4,0 kWh
13 feb: Dak 12,4 kWh, Garage 4,7 kWh

Wordt dit puur veroorzaakt door het verschil tussen plat of schuin dak?
Waarschijnlijk wel,de kans is groot dat de opbrengst van de garage in de zomer hoger is dan die van het dak.
Jan_Onderwaterdinsdag 14 februari 2023 @ 14:55
Jan inmiddels dik voorbij.
Speekselklierdinsdag 14 februari 2023 @ 14:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 14:01 schreef Leandra het volgende:

[..]
Waarschijnlijk wel,de kans is groot dat de opbrengst van de garage in de zomer hoger is dan die van het dak.
Dat betwijfel ik, vind de verschillen wel heeeeeel groot
Deepfreezedinsdag 14 februari 2023 @ 15:14
Hier nog wel een dagje of 2 te gaan voor we februari voorbij zijn. 1 dag zoals vandaag of 2 wat mindere.

Mijn ouders krijgen waarschijnlijk ook panelen. 14x400/405 en dan verdeeld over hun dakvlakken. En ze hebben daken alle richtingen op. ik denk een redelijk deel op oost/west en een paar op zuid. Mijn oom regelt het voor ze, waarschijnlijk doen ze er ook een zonneboiler bij. De mensen die het dak op durven zijn in ieder geval geregeld :P
architodinsdag 14 februari 2023 @ 15:24
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2023 22:29 schreef archito het volgende:

Installatie ging wel goed, kwam er alleen bij het afronden achter dat ze toch panlathaken hebben gebruikt en geen schroefhaken. Ben met onze tuile du nord dakpannen een beetje bang voor breuk.
Maar goed, het is geen nieuwigheid meer en inmiddels heeft een derde van de huizen zonnepanelen. Ik hoop dat ik me zorgen maak om niks.
Ik maak me bij nader onderzoek toch enigszins zorgen over de gebruikte montagemethode. Panlathaken geven toch meer risico op breuk van pannen etc. Alle panlatten zijn vorig jaar vervangen en geschroefd (dus niet genageld) en de dakpannen vervangen door nieuwe, dus steviger. Hopelijk is dat voldoende zekerheid.
Wat zijn jullie ervaringen t.o.v. geschroefde en geklemde haken? Ik heb een beetje spijt dat ik me van tevoren onvoldoende heb ingelezen.
Speekselklierdinsdag 14 februari 2023 @ 15:24
Jaarverbruik staat vandaag op 0.

Ik krijg mijn jaarrekening in mei.
Vandaag is mijn verbruik exact even veel als mijn teruglevering. Ik heb dus tot vandaag al mijn opgewekte energie gesaldeerd. Nu een tijdje energie van het EB verbruiken dus. Ik ga er zefls van uit dat ik dit half maart en april weer teruglever en dat mijn rekening heel dicht bij 0 verbruik zal zitten,
CoolGuydinsdag 14 februari 2023 @ 17:48
21 kWh vandaag.
Leandradinsdag 14 februari 2023 @ 17:50
31,7 kWh vandaag, januari (ruim) voorbij.
MaJodinsdag 14 februari 2023 @ 18:02
Weer een record vandaag, 10,5 kWh *O* Ik val een beetje in herhaling maar het blijft zo leuk _O-
DWMLiondinsdag 14 februari 2023 @ 18:43
Vandaag weer om de tafel gezeten om tot een offerte te komen. Qua service en aandacht voor de klant zat het wel goed, alleen het aanbod en prijs....

15x Denim 410 Wattpiek Glas-Glas Bifacial Mono Full Black Half Cut Cells (totaal
6.150 Wattpiek) 35 jaar productgarantie en
lineaire vermogensgarantie tot 81% (fabrieksgarantie).

Huawei SUN2000-4.6KTL-L1 (with optimizers) 25 jaar fabrieksgarantie.

15x Smart PV Optimizer SUN2000 450W-P 25 jaar fabrieksgarantie.

15x Van der Valk en Solarstell voor respectievelijk schuine en platte daken.

Excl. btw ¤ 9.409,00
MadMasterdinsdag 14 februari 2023 @ 18:54
Met onze schaduwloze 10 x 410Wp op 25 º Z (plat dak) zijn we januari nu ook voorbij.
Vandaag voor het eerst boven de 10kWh sinds installatiedatum 2 januari 2023…

[ Bericht 6% gewijzigd door MadMaster op 14-02-2023 22:05:44 (Hellingshoek is anders…) ]
investeerdertjedinsdag 14 februari 2023 @ 18:55
Zo. Januari is ingehaald.
investeerdertjedinsdag 14 februari 2023 @ 19:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 14:55 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Jan inmiddels dik voorbij.
Ben je nog dieper gegaan?
qajariaqdinsdag 14 februari 2023 @ 19:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 19:31 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
Ben je nog dieper gegaan?
Ja, inmiddels is hij geheel Onderwater.
Vonkenboerdinsdag 14 februari 2023 @ 22:01
Ik heb geen idee of dit direct te maken heeft met een hellingshoek die anders is, hebben de panelen op je schuine dak geen optimizers oid ?
investeerdertjedinsdag 14 februari 2023 @ 23:58
Bij mij is praktisch mijn hele februari verbruik tot nog toe gesaldeerd en eigen opwekking. Scheelt nog geen 10kwh.

Dat daar in maart anders zijn (wp) maar het geeft wel hoop voor mijn eigen verbruik en mijn winter "over"dimensionering.

Ik kan amper wachten
Jan_Onderwaterwoensdag 15 februari 2023 @ 08:07
Gisteren met 4kWh over januari gegaan. Gisteren 23,5 kWh geproduceerd, das de helft van een goede zomerdag.
bambinowoensdag 15 februari 2023 @ 10:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 18:43 schreef DWMLion het volgende:
Vandaag weer om de tafel gezeten om tot een offerte te komen. Qua service en aandacht voor de klant zat het wel goed, alleen het aanbod en prijs....

15x Denim 410 Wattpiek Glas-Glas Bifacial Mono Full Black Half Cut Cells (totaal
6.150 Wattpiek) 35 jaar productgarantie en
lineaire vermogensgarantie tot 81% (fabrieksgarantie).

Huawei SUN2000-4.6KTL-L1 (with optimizers) 25 jaar fabrieksgarantie.

15x Smart PV Optimizer SUN2000 450W-P 25 jaar fabrieksgarantie.

15x Van der Valk en Solarstell voor respectievelijk schuine en platte daken.

Excl. btw ¤ 9.409,00
Sorry maar die prijs slaat nergens op.
Ze pakken optimizers van een merk dat bij lange na nog niet volledig in die markt zit. En glas-glas panelen die gewoon erg duur zijn.

Met normale panelen (monokristallijn) en SolarEdge optimizers kom ik bijna 1500 euro goedkoper uit.
Heb je kwalitatief mindere panelen (maar daar zit geen risico in) en een omvormer van een merk dat al jaren koploper is in optimizer technologie.

Die 1500 ga je never nooit goed maken omdat het glas-glas is.
Jan_Onderwaterwoensdag 15 februari 2023 @ 11:53
Soo, de Airco in het hele huis aan op 24 graden, overal ff lekker warm stoken op zonnestroom.
Frozen-assassinwoensdag 15 februari 2023 @ 13:07
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2023 11:53 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Soo, de Airco in het hele huis aan op 24 graden, overal ff lekker warm stoken op zonnestroom.
Jemig, loop je dan in korte broek en t-shirt?
Jan_Onderwaterwoensdag 15 februari 2023 @ 13:07
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2023 13:07 schreef Frozen-assassin het volgende:

[..]
Jemig, loop je dan in korte broek en t-shirt?
Nee, een joggingbroek en een polo
DWMLionwoensdag 15 februari 2023 @ 13:59
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2023 10:46 schreef bambino het volgende:

[..]
Sorry maar die prijs slaat nergens op.
Ze pakken optimizers van een merk dat bij lange na nog niet volledig in die markt zit. En glas-glas panelen die gewoon erg duur zijn.

Met normale panelen (monokristallijn) en SolarEdge optimizers kom ik bijna 1500 euro goedkoper uit.
Heb je kwalitatief mindere panelen (maar daar zit geen risico in) en een omvormer van een merk dat al jaren koploper is in optimizer technologie.

Die 1500 ga je never nooit goed maken omdat het glas-glas is.
Vond het ook al aan de hoge kant, had wel gedacht dat de glas-glas panelen duurder waren maar om daar op uit te komen... Ik dm je even @bambino .
Leandrawoensdag 15 februari 2023 @ 14:31
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2023 11:53 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Soo, de Airco in het hele huis aan op 24 graden, overal ff lekker warm stoken op zonnestroom.
Je accu's zitten vol en anders ga je stroom terugleveren terwijl je huis dan vanavond duur warmgestookt moet worden?
Jan_Onderwaterwoensdag 15 februari 2023 @ 15:40
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2023 14:31 schreef Leandra het volgende:

[..]
Je accu's zitten vol en anders ga je stroom terugleveren terwijl je huis dan vanavond duur warmgestookt moet worden?
Precies.
Hele huis is nu aangenaam warm, was is gedaan en droog, afwasmachine is bijna klaar en accu is vol.
Als ik de stroom niet had gebruikt om het hele huis warm te stoken (wat ik met gas zeker niet doe) had me dat nog geen 60 cent opgeleverd aan vergoeding.
MaJowoensdag 15 februari 2023 @ 15:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 23:58 schreef investeerdertje het volgende:
Bij mij is praktisch mijn hele februari verbruik tot nog toe gesaldeerd en eigen opwekking. Scheelt nog geen 10kwh.

Dat daar in maart anders zijn (wp) maar het geeft wel hoop voor mijn eigen verbruik en mijn winter "over"dimensionering.

Ik kan amper wachten
Hier precies hetzelfde :Y Dat geeft hoop voor wat het gaat opbrengen in een jaar tijd *O*
Herkauwerwoensdag 15 februari 2023 @ 16:03
Hier nu ook januari voorbij :)

En ik kom niet in de buurt van neutraal door eigen opwekking, dat moet ergens in de zomermaanden gebeuren (weer). Maar wij hebben ook een elektrische auto. Ik heb deze maand tot nu toe 362 kwh verbruikt waar al 41 kwh teruglevering in verrekent zit.

Dit hele jaar zit ik op bijna 1200 kwh wat ik nog moet inlopen met mijn panelen :D Vorig jaar heb ik 1500 kwh verbruikt na saldering.
Blikwoensdag 15 februari 2023 @ 16:30
Ik ben nu bezig met een offerte-traject voor mijn nieuwbouwwoning, had al sinds 2015 panelen liggen op mijn oude huis maar daarna nooit meer echt georienteerd.

Ik heb een plat dak, ongeveer 60 m2 ruimte, dus daar moet genoeg van te maken zijn met panelen op zuid ofwel panelen in oost-west opstelling. Maar wat is nu tegenwoordig een beetje een normale prijs om te betalen per Wp? Heb een eerste offerte binnen met panelen op zuid voor 1.33 per Wp, maar had het idee dat het nog wel scherper zou kunnen.
Elpisdonderdag 16 februari 2023 @ 11:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 18:43 schreef DWMLion het volgende:
Vandaag weer om de tafel gezeten om tot een offerte te komen. Qua service en aandacht voor de klant zat het wel goed, alleen het aanbod en prijs....

15x Denim 410 Wattpiek Glas-Glas Bifacial Mono Full Black Half Cut Cells (totaal
6.150 Wattpiek) 35 jaar productgarantie en
lineaire vermogensgarantie tot 81% (fabrieksgarantie).

Huawei SUN2000-4.6KTL-L1 (with optimizers) 25 jaar fabrieksgarantie.

15x Smart PV Optimizer SUN2000 450W-P 25 jaar fabrieksgarantie.

15x Van der Valk en Solarstell voor respectievelijk schuine en platte daken.

Excl. btw ¤ 9.409,00
Wij waren voor 12 glas/glas panelen, optimizers en solaredge omvormer iets van 6700 excl kwijt. Maar goed dat was vrij kort voor de vraag losbarstte.
Heb recent een aanvraag gedaan voor 4 extra panelen, montagemateriaal en arbeidsloon : 3000 euro. :o
Die hebben te veel aanvragen lopen en/of denken dat ik wel erg wanhopig ben. Nee dank je.
Kreatorwoensdag 22 februari 2023 @ 20:14
Zit nu op 50% van februari vorig jaar. Dat was toen ook wel een topmaand qua zon.
Dit jaar is het wel vaak donker droevig weer.

Gelukkig brengt de nieuwe haard wel wat licht en warmte.
ZwOcYnH.jpeg
bambinodonderdag 23 februari 2023 @ 08:04
quote:
14s.gif Op woensdag 22 februari 2023 20:14 schreef Kreator het volgende:
Zit nu op 50% van februari vorig jaar. Dat was toen ook wel een topmaand qua zon.
Dit jaar is het wel vaak donker droevig weer.

Gelukkig brengt de nieuwe haard wel wat licht en warmte.
[ afbeelding ]
Grappig die verschillen.

Ik ben feb bijna voorbij, nog 13kWh.
Maar vorig jaar eind maart kreeg ik pas de 12 extra panelen dus ik kan pas vanaf april 1:1 vergelijken met jaar er voor.
Faraday01donderdag 23 februari 2023 @ 08:40
quote:
0s.gif Op donderdag 23 februari 2023 08:04 schreef bambino het volgende:

[..]
Grappig die verschillen.

Ik ben feb bijna voorbij, nog 13kWh.
Maar vorig jaar eind maart kreeg ik pas de 12 extra panelen dus ik kan pas vanaf april 1:1 vergelijken met jaar er voor.
Dit is de 5e februarimaand dat ik panelen op mijn dak heb en ik verwacht uit te komen rondom de opbrengst van 2020, wat de slechtste februari was tot nu toe.
MevrouwCactusdonderdag 23 februari 2023 @ 08:45
Wij moeten nog 50kWh om februari van vorig jaar in te halen. Gister hadden we 3kWh en de komende dagen is het weer niet veel beter. Vanaf zondag een paar dagen zon, zie ik, maar daar gaan we vorig jaar niet mee inhalen.
lazinessdonderdag 23 februari 2023 @ 08:49
quote:
0s.gif Op donderdag 23 februari 2023 08:40 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Dit is de 5e februarimaand dat ik panelen op mijn dak heb en ik verwacht uit te komen rondom de opbrengst van 2020, wat de slechtste februari was tot nu toe.
Hier sluit ik bij aan met 7 jaar data.
Vorig jaar was een uitzonderlijk goed zonjaar.
Leandradonderdag 23 februari 2023 @ 08:52
Het is mijn 2de februari maar er moet wel een wonder gebeuren wil ik februari vorig jaar evenaren.
Faraday01donderdag 23 februari 2023 @ 08:56
quote:
1s.gif Op donderdag 23 februari 2023 08:49 schreef laziness het volgende:

[..]
Hier sluit ik bij aan met 7 jaar data.
Vorig jaar was een uitzonderlijk goed zonjaar.
Over het hele jaar zeker een topjaar. Per maand nog steeds veel verschillen.

Daarom een overzichtje met de beste opbrengst per maand:

januari - 2019
februari - 2019
maart - 2022
april - 2020
mei - 2020
juni - 2019
juli - 2022
augustus - 2022
september - 2020
oktober - 2018
november - 2022
december - 2019
d.k.donderdag 23 februari 2023 @ 12:42
Wij hebben gisteren 9 panelen en een nieuwe omvormer besteld. Deze panelen kunnen we zelf leggen, hopelijk is het voldoende voor ons verbruik. Zo niet kunnen er nog extra panelen op het dak van het huis, maar dat is gedoe en hoog, dus dat moet een bedrijf doen. Dan sta je met 5 panelen achteraan in de rij. Nou hopen dat ze snel leveren en dat het weer daarna goed genoeg is om het dak op te gaan.

Februari is hier tot nu toe ook redelijk waardeloos, opbrengst vorig jaar halen we echt niet.
Herkauwerdonderdag 23 februari 2023 @ 12:49
quote:
0s.gif Op donderdag 23 februari 2023 08:52 schreef Leandra het volgende:
Het is mijn 2de februari maar er moet wel een wonder gebeuren wil ik februari vorig jaar evenaren.
Ik voorzie nog 4 goede (zon)dagen in februari. Die moeten echt heel goed zijn om vorig jaar te halen.

Ik zit nu op 70% van 2022
Isdatzodonderdag 23 februari 2023 @ 13:53
Er komen nog wel een aantal aardige dagen aan:

63f684128dd2f.png

Of we februari 2022 overtreffen? Dat lijkt me sterk, maar gelukkig hoeft dat ook niet.
itchycoodonderdag 23 februari 2023 @ 16:30
Ze lagen er al twee weken maar nu eindelijk doen mijn zonnepanelen het ook gewoon. Leverancier moest blijkbaar nog een of andere update uitvoeren. Daarvoor kwamen ze vanmiddag langs, maar sinds vanochtend werkt de hele handel ineens. Die update kunnen ze dus gewoon remote initiëren, dus ik snap niet zo goed waarom ze niet twee weken geleden gewoon op de knop gedrukt hebben... :')

Uiteindelijk heb ik ze alsnog laten komen, want er zat ook een vage streep/kras op een van de panelen die er na wat regen niet af ging. Die hebben ze gelijk vervangen dus dat is mooi. Nu hopen op zonnige dagen. *O*
bambinovrijdag 24 februari 2023 @ 10:37
quote:
0s.gif Op donderdag 23 februari 2023 16:30 schreef itchycoo het volgende:
Ze lagen er al twee weken maar nu eindelijk doen mijn zonnepanelen het ook gewoon. Leverancier moest blijkbaar nog een of andere update uitvoeren. Daarvoor kwamen ze vanmiddag langs, maar sinds vanochtend werkt de hele handel ineens. Die update kunnen ze dus gewoon remote initiëren, dus ik snap niet zo goed waarom ze niet twee weken geleden gewoon op de knop gedrukt hebben... :')

Uiteindelijk heb ik ze alsnog laten komen, want er zat ook een vage streep/kras op een van de panelen die er na wat regen niet af ging. Die hebben ze gelijk vervangen dus dat is mooi. Nu hopen op zonnige dagen. *O*
Er zijn weinig omvormers die je op afstand kan updaten als installateur.

Heb je SolarEdge?
MaJovrijdag 24 februari 2023 @ 10:47
Het is momenteel erg triest inderdaad, in de laatste 8 dagen hebben de panelen maar 14 kWh opgebracht -O- De zon mag dus weer even flink gaan schijnen :s)
JDxvrijdag 24 februari 2023 @ 10:48
Koude maar zonnige dagen op komst!

Goed voor de paneeltjes, minder voor verwarmen met de airco, krijg je weer defrosts enzo.
YoshiBignosevrijdag 24 februari 2023 @ 11:07
quote:
1s.gif Op donderdag 23 februari 2023 12:42 schreef d.k. het volgende:
Wij hebben gisteren 9 panelen en een nieuwe omvormer besteld. Deze panelen kunnen we zelf leggen, hopelijk is het voldoende voor ons verbruik. Zo niet kunnen er nog extra panelen op het dak van het huis, maar dat is gedoe en hoog, dus dat moet een bedrijf doen. Dan sta je met 5 panelen achteraan in de rij. Nou hopen dat ze snel leveren en dat het weer daarna goed genoeg is om het dak op te gaan.

Februari is hier tot nu toe ook redelijk waardeloos, opbrengst vorig jaar halen we echt niet.
Ja ik had er vorig jaar ook zelf 5 bij geplaatst, had nog een omvormertje liggen. Hoop dat ik dit jaar een beetje uitkom qua verbruik (stook nu veel met airco en heb ook een warmtepompboiler). Mocht ik nog meer nodig hebben dan is er nog wat plek op m'n berging :P Panelen plaatsen op een platdak zijn prima zelf te doen. Schuin dak waag ik me niet aan.

quote:
0s.gif Op donderdag 23 februari 2023 16:30 schreef itchycoo het volgende:
Ze lagen er al twee weken maar nu eindelijk doen mijn zonnepanelen het ook gewoon. Leverancier moest blijkbaar nog een of andere update uitvoeren. Daarvoor kwamen ze vanmiddag langs, maar sinds vanochtend werkt de hele handel ineens. Die update kunnen ze dus gewoon remote initiëren, dus ik snap niet zo goed waarom ze niet twee weken geleden gewoon op de knop gedrukt hebben... :')

Uiteindelijk heb ik ze alsnog laten komen, want er zat ook een vage streep/kras op een van de panelen die er na wat regen niet af ging. Die hebben ze gelijk vervangen dus dat is mooi. Nu hopen op zonnige dagen. *O*
Je hebt niks gemist deze twee weken :') als het 2 zonnige weken waren geweest in mei dan had ik ze een factuur gestuurd >:)
qajariaqvrijdag 24 februari 2023 @ 13:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 10:37 schreef bambino het volgende:

[..]
Er zijn weinig omvormers die je op afstand kan updaten als installateur.

Heb je SolarEdge?
De installateur misschien niet maar de fabrikant? Het komt allemaal uit china uiteindelijk dus zou mij het niet verbazen als er een achterdeurtje in zit.

Maar goed, dat is een andere discussie.
Hupjevrijdag 24 februari 2023 @ 19:16
Weersverwachting: "een zonovergoten week". *O* Ik ben benieuwd.
itchycoovrijdag 24 februari 2023 @ 20:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 10:37 schreef bambino het volgende:

[..]
Er zijn weinig omvormers die je op afstand kan updaten als installateur.

Heb je SolarEdge?
Enphase IQ8M omvormers. Moesten blijkbaar nog een firmware update krijgen en ineens de ochtend op de dag dat de monteurs kwamen deden ze het…
mrPaneraizaterdag 25 februari 2023 @ 12:04
Weet iemand hoe het komt dat mijn systeem energie terug naar het net stuurt en niet naar mijn batterij die niet vol is.

106-DE261-2735-492-A-9626-D186-F663-FB16.jpg
Leandrazaterdag 25 februari 2023 @ 12:14
Misschien omdat je batterij nu ook aan het huis levert?

Zomaar een gok, ik heb er geen verstand van, maar als ik naar het plaatje kijk dan zou dat mijn eerste ingeving zijn.

Kan je batterij wel tegelijk laden en leveren?
Jan_Onderwaterzaterdag 25 februari 2023 @ 12:14
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 12:04 schreef mrPanerai het volgende:
Weet iemand hoe het komt dat mijn systeem energie terug naar het net stuurt en niet naar mijn batterij die niet vol is.

[ afbeelding ]
Het kan zijn dat het optimaal laden aan capaciteit zit en er een overschot is?
bambinozaterdag 25 februari 2023 @ 12:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 12:04 schreef mrPanerai het volgende:
Weet iemand hoe het komt dat mijn systeem energie terug naar het net stuurt en niet naar mijn batterij die niet vol is.

[ afbeelding ]
Is een moment opname.
Stroom vloeit maar 1 kant op. Maar je monitoring systeem is niet 100% accuraat op elke seconde.

In dit geval vraagt je woning meer dan je opwekt. Dus je woning trekt stroom aan (jip janneke)
Zonnepanelen zeggen, ik lever nu een deel dus dat krijg je
Batterij zegt, ik heb wel wat(t) dus levert die stroom ook
Doordat je zonnepanelen spanning continu fluctureert, en je huis vraag ook is dit continu een spel wie levert hoeveel.

Als beide niet genoeg hebben, krijg je ook nog wat van het net.
Als beide samen teveel hebben, gaat er ook wat naar het net.

Ik weet niet zeker of de batterij wel kan leveren terwijl hij ook opgeladen wordt terwijl de zonnepanelen ook aan de woning stroom leveren.

Dit ligt compleet aan de manier van aansluiting en de controller die dat allemaal behandeld.

Normaal heb je deze setup:

Panelen -> accu -> omvormer -> meterkast -> woning
Net -> meterkast -> woning

In 1 zo'n lijn, kan stroom maar 1 kant op. Niet tegelijkertijd beide kanten op.

Wat ook kan is panelen -> omvormer -> meterkast -> woning
Accu -> meterkast -> woning
Net -> meterkast -> woning

Of
Panelen -> omvormer -> accu -> meterkast -> woning
Net -> meterkast -> woning

Overal geldt dezelfde regel.
1 lijn = 1 richting a->b of b->a

De lijntjes in jouw app laten alleen op dat moment zien wat er gebeurd, niet hoe het fysiek aangesloten zit.
bambinozaterdag 25 februari 2023 @ 12:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 20:54 schreef itchycoo het volgende:

[..]
Enphase IQ8M omvormers. Moesten blijkbaar nog een firmware update krijgen en ineens de ochtend op de dag dat de monteurs kwamen deden ze het…
Ik heb wel een aantal Enphase systemen draaien. Normaal is dat redelijk plug en play al moet ik ze op afstand nog wel inregelen zodat jij het kan monitoren.

Dus ik durf niet te zeggen wat hier gedaan moest worden. Firmware updates pusht Enphase volgens mij zelf. Maar ik verkoop het niet vaak genoeg om dit echt te kunnen bevestigen.
Vonkenboerzaterdag 25 februari 2023 @ 13:04
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 12:04 schreef mrPanerai het volgende:
Weet iemand hoe het komt dat mijn systeem energie terug naar het net stuurt en niet naar mijn batterij die niet vol is.

[ afbeelding ]
Geen storing in de laadinstallatie ?
investeerdertjezaterdag 25 februari 2023 @ 13:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 12:51 schreef bambino het volgende:

[..]

Dus ik durf niet te zeggen wat hier gedaan moest worden. Firmware updates pusht Enphase volgens mij zelf. Maar ik verkoop het niet vaak genoeg om dit echt te kunnen bevestigen.
Dit klopt
JDxzaterdag 25 februari 2023 @ 14:17
Gaat lekker, nu al de beste dag van de maand.
Faraday01zaterdag 25 februari 2023 @ 14:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 14:17 schreef JDx het volgende:
Gaat lekker, nu al de beste dag van de maand.
Hier bij lange na niet. Nu wel zon maar vanochtend en begin van de middag regen en hagel.
JDxzaterdag 25 februari 2023 @ 14:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 14:23 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Hier bij lange na niet. Nu wel zon maar vanochtend en begin van de middag regen en hagel.
Hier ook, maar diffuus licht geeft nu ook al veel meer zonne-energie dan begin deze maand.

Zon schijnt er nog amper direct op zo plat liggen ze. Heb 8x300 panelen.

Vandaag is gewoon redelijk, de rest van de maand was gewoon heel erg slecht bij mij. Zit nu op 3,71kWh.
itchycoozaterdag 25 februari 2023 @ 18:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 12:51 schreef bambino het volgende:

[..]
Ik heb wel een aantal Enphase systemen draaien. Normaal is dat redelijk plug en play al moet ik ze op afstand nog wel inregelen zodat jij het kan monitoren.

Dus ik durf niet te zeggen wat hier gedaan moest worden. Firmware updates pusht Enphase volgens mij zelf. Maar ik verkoop het niet vaak genoeg om dit echt te kunnen bevestigen.
Dat dacht ik ook begrepen te hebben, maar dan is het mogelijk wat anders geweest of extreem toevallig dat het nét die ochtend ineens is gaan werken
CoolGuyzaterdag 25 februari 2023 @ 18:06
17.01 kWh vandaag, 237.4 kWh totaal voor deze maand. Vorig jaar februari was een stuk beter, want toen had ik 304 kWh. Dat ga ik deze maand niet meer halen lijkt mij zo, want zelfs al zou ik de resterende 3 dagen van deze maand nog 20 kWh per dag pakken, dan zit ik op 60 + 237,4 maakt 297,4 kWh. Dan mis ik nog steeds 6,6 kWh. :P
Herkauwerzaterdag 25 februari 2023 @ 18:16
Hier 11,3 kWh vandaag. En moet nog 41 kWh om vorig jaar te halen. Ik ga ook net te kort komen.
Ivo1985zaterdag 25 februari 2023 @ 18:28
Onze panelen zijn op 17 februari vorig jaar geïnstalleerd. Desondanks hebben we deze maand de opbrengst van februari 2022 nog niet geëvenaard (178kWh vorig jaar vs 168kWh tot nu).
Het was vorig jaar na de installatie dan ook de rest van februari zonnig. Als het komende dagen zonnig is, verwacht ik nog wel tussen de 15 en 20 kWh per dag.
investeerdertjezaterdag 25 februari 2023 @ 18:29
Ik ga sowieso meer halen dan vorig jaar. Maar toen had ik ook 758wp.

Maar vandaag was een uitstekende dag. 17.6kwh
Jan_Onderwaterzaterdag 25 februari 2023 @ 18:30
Vorig jaar Feb had ik nog geen panelen, maar vandaag 24 kWh, accu is nu vol, en 8,5 kWh verkocht. Heb ff niet opgelet, had liever boven de boel ff warm gestookt.
investeerdertjezaterdag 25 februari 2023 @ 18:35
En met het huidige gasverbruik van vandaag zou ik een dag als vandaag 100% van mn paneeltjes kunnen leven :D (vanaf volgende week dan)

Warmteopslag in woning door overdag hoger te stoken. Mogelijk een accutje voor in de zomer.

Genieten.
JDxzondag 26 februari 2023 @ 11:25
Gister 5kWh, hoogste tot nu toe was 3kWh op de 15e.

Het gaat nu eindelijk lopen, in de zomer zit ik ook op iets van 17kWh per dag. Maar nu al in februari kan de verwarming uit als de zon vol naar binnen schijnt, dus zo gauw als ik weer ga opwekken heb ik de stroom niet meer nodig. Beetje jammer wel, want ik zou niet hoe ik mijn stroom over een paar jaar direct ga gebruiken.

Juist in november, december en januari wanneer ik vrijwel niets opwek heb ik de stroom nodig. Daarna gebruik ik nog maar 2kWh over de hele dag en nacht. Gelukkig nog een paar jaar om iets te bedenken.
investeerdertjezondag 26 februari 2023 @ 11:33
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 11:25 schreef JDx het volgende:
Gister 5kWh, hoogste tot nu toe was 3kWh op de 15e.

Het gaat nu eindelijk lopen, in de zomer zit ik ook op iets van 17kWh per dag. Maar nu al in februari kan de verwarming uit als de zon vol naar binnen schijnt, dus zo gauw als ik weer ga opwekken heb ik de stroom niet meer nodig. Beetje jammer wel, want ik zou niet hoe ik mijn stroom over een paar jaar direct ga gebruiken.

Juist in november, december en januari wanneer ik vrijwel niets opwek heb ik de stroom nodig. Daarna gebruik ik nog maar 2kWh over de hele dag en nacht. Gelukkig nog een paar jaar om iets te bedenken.
Je verwarmt elektrisch? Je kan er voor kiezen om in de winter (als je overproductie hebt) dan automatisch meer te stoken.

In de zomer kan je kiezen voor je verbruikgedrag aanpassen of om een accu te plaatsen. Altijd maar 2kwh verbruik lijkt wat weinig overigens (wasmachine etc). Ook is de stroom in de zomer verkopen dan een uitmiddeling voor de winter natuurlijk. Niet 1 op 1, maar het helpt wel (iets)
JDxzondag 26 februari 2023 @ 11:51
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 11:33 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
Je verwarmt elektrisch? Je kan er voor kiezen om in de winter (als je overproductie hebt) dan automatisch meer te stoken.

In de zomer kan je kiezen voor je verbruikgedrag aanpassen of om een accu te plaatsen. Altijd maar 2kwh verbruik lijkt wat weinig overigens (wasmachine etc). Ook is de stroom in de zomer verkopen dan een uitmiddeling voor de winter natuurlijk. Niet 1 op 1, maar het helpt wel (iets)
Wasmachine draait eens per week, koelvriescombi gebruikt niet zo veel, dat is het wel.

Ja ik ik heb mijn vebruik jaren geleden al extreem verlaagd, diepvries weg enzo. Heb de meeste stroom eigenlijk alleen nodig in de wintermaanden voor de airco om te verwarmen, krijg binnenkort nog eentje voor boven.
investeerdertjezondag 26 februari 2023 @ 11:53
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 11:51 schreef JDx het volgende:

[..]
Wasmachine draait eens per week, koelvriescombi gebruikt niet zo veel, dat is het wel.

Ja ik ik heb mijn vebruik jaren geleden al extreem verlaagd, diepvries weg enzo. Heb de meeste stroom eigenlijk alleen nodig in de wintermaanden voor de airco om te verwarmen, krijg binnenkort nog eentje voor boven.
Oh mijn passieve verbruik is ook vrij laag. Maar als ik ga koken of iets, ja dan loopt het wel op ;)
JDxzondag 26 februari 2023 @ 11:56
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 11:53 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
Oh mijn passieve verbruik is ook vrij laag. Maar als ik ga koken of iets, ja dan loopt het wel op ;)
Ja dat doe ik nog op gas, koken en douchen, 3x per week douchen en koken kost een keer 0,1m3 ofzo? Doe ook veel in de oven of magnetron omdat koken voor 1 persoon zo duur is hou ik veel over voor de volgende dag.

Als ik boven ook een airco heb om koelen en verwarmen dan maar eens kijken voor een elektrische boiler en kookplaat, kan die boiler overdag opwarmen. Eventueel overdag warm eten, maar dat zal amper helpen, wat gebruikt zo'n inductieplaat voor een stuk vlees en gebakken aardappels?
investeerdertjezondag 26 februari 2023 @ 12:34
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 11:56 schreef JDx het volgende:

[..]
Ja dat doe ik nog op gas, koken en douchen, 3x per week douchen en koken kost een keer 0,1m3 ofzo? Doe ook veel in de oven of magnetron omdat koken voor 1 persoon zo duur is hou ik veel over voor de volgende dag.

Als ik boven ook een airco heb om koelen en verwarmen dan maar eens kijken voor een elektrische boiler en kookplaat, kan die boiler overdag opwarmen. Eventueel overdag warm eten, maar dat zal amper helpen, wat gebruikt zo'n inductieplaat voor een stuk vlees en gebakken aardappels?
Geen idee wat hij exact verbruikt. Ik zie gewoon een piekje terug haha

Hier ben ik wel slow cooker fan ook. kan je alsnog s avonds eten :)
CoolGuyzondag 26 februari 2023 @ 12:35
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 11:56 schreef JDx het volgende:

[..]
Ja dat doe ik nog op gas, koken en douchen, 3x per week douchen en koken kost een keer 0,1m3 ofzo? Doe ook veel in de oven of magnetron omdat koken voor 1 persoon zo duur is hou ik veel over voor de volgende dag.

Als ik boven ook een airco heb om koelen en verwarmen dan maar eens kijken voor een elektrische boiler en kookplaat, kan die boiler overdag opwarmen. Eventueel overdag warm eten, maar dat zal amper helpen, wat gebruikt zo'n inductieplaat voor een stuk vlees en gebakken aardappels?
Inductieplaat verbruikt niet zo veel. Ja, het is een hoog verbruik als in, als je dat ding aan gooit (afhankelijk van wat je doet natuurlijk) kan dat ding zomaar 1500 watt vermogen trekken, maar dat is geen uur lang, maar hoogstens een paar minuten, dus je uiteindelijke verbruik dat je hebt door die plaat als je klaar bent met koken is niet veel.

Wasmachine staat aan, droger staat aan, koelkast staat aan op zn debieleweetnietwatiedoetprogramma, alles voor niks :P

qjgoCxF.png

[ Bericht 6% gewijzigd door CoolGuy op 26-02-2023 12:48:22 ]
investeerdertjezondag 26 februari 2023 @ 12:40
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 12:35 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Inductieplaat verbruikt niet zo veel. Ja, het is een hoog verbruik als in, als je dat ding aan gooit (afhankelijk van wat je doet natuurlijk) kan dat ding zomaar 1500 watt vermogen trekken, maar dat is geen uur lang, maar hoogstens een paar minuten, dus je uiteindelijke verbruik dat je hebt door die plaat als je klaar bent met koken is niet veel.

Wasmachine staat aan, droger staat aan, vaatwasser staat aan, alles voor niks :P
Paar minuten? Man, dat is opwarmen 🤣
CoolGuyzondag 26 februari 2023 @ 12:41
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 12:40 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
Paar minuten? Man, dat is opwarmen 🤣
Nou ik chargeer, maar je snapt wat ik bedoel toch? Het is leuk dat dat ding bij wijze van 7000 watt vermogen KAN trekken, maar dat gebeurt in de praktijk vrijwel niet, en het vermogen dat ie trekt trekt ie geen uur lang, dus als je plaat 2500 watt trekt, en hij zou dat een uur lang doen, ja, dan heb je 2,5 kWh verbruikt, maar ik denk niet dat dat bij JDx het geval is.
investeerdertjezondag 26 februari 2023 @ 12:46
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 12:41 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nou ik chargeer, maar je snapt wat ik bedoel toch? Het is leuk dat dat ding bij wijze van 7000 watt vermogen KAN trekken, maar dat gebeurt in de praktijk vrijwel niet, en het vermogen dat ie trekt trekt ie geen uur lang, dus als je plaat 2500 watt trekt, en hij zou dat een uur lang doen, ja, dan heb je 2,5 kWh verbruikt, maar ik denk niet dat dat bij JDx het geval is.
Ik denk ook niet dat dat het geval was zoals ik zn post lees. Maar vond paar minuten wel heel hoopvol ;)
CoolGuyzondag 26 februari 2023 @ 12:49
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 12:46 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
Ik denk ook niet dat dat het geval was zoals ik zn post lees. Maar vond paar minuten wel heel hoopvol ;)
Ja nou ja, ik probeer dus te zeggen dat ie niet moet schrikken van wat zo'n plaat KAN gebruiken, want dat is wat anders dan wat ie daadwerkelijk gebruikt, met (zo te lezen) zijn manier van koken.
TheFreshPrincezondag 26 februari 2023 @ 12:51
M'n inductiekookplaat kan ook 11kW trekken maar dan moet ik wel iedere zone op "boost" zetten.
En als ik dan even niet oplet, is alles overgekookt of zwartgeblakerd :P

In de praktijk trekt het een paar kW, verdeeld over 3 fasen.
Jan_Onderwaterzondag 26 februari 2023 @ 12:54
zooo, accu weer vol en nu het huis warm stoken, broodjes bakken en de vaatwasser laten lopen.
CoolGuyzondag 26 februari 2023 @ 12:58
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 12:54 schreef Jan_Onderwater het volgende:
zooo, accu weer vol en nu het huis warm stoken, broodjes bakken en de vaatwasser laten lopen.
Ja, die accu is financieel nog geen goed idee hier in Nederland, maar toch laat dat idee me niet los.
RoW_0zondag 26 februari 2023 @ 13:10
Vraagje he. Ik heb 3 panelen achter elkaar. Vlak daarnaast hebben mijn buren mij gekopierd. Maar zij hebben nu een string panelen, en ik heb micro-inverters.

Nu wek ik alleen bij de voorste panelen wat op, en de achterste 2 bijna niets. Betekent dit dat bij de buren alle drie zo goed als niks opwekken (omdat zij geen micro-inverters hebben)? Of begrijp ik dat verkeerd.

c40833-SR_String&MicroInverters3.jpg

[ Bericht 18% gewijzigd door RoW_0 op 26-02-2023 13:32:05 ]
Sport_Lifezondag 26 februari 2023 @ 13:16
Gaat lekker nu 4000watt overschot wat t net ingaat :P.
Jan_Onderwaterzondag 26 februari 2023 @ 13:24
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 13:16 schreef Sport_Life het volgende:
Gaat lekker nu 4000watt overschot wat t net ingaat :P.
Produceer nu 7,5kW, verbruik opgeschroefd naar 6. Woonkamer is al lekker warm, straks in de rest van het huis ook.
Jan_Onderwaterzondag 26 februari 2023 @ 13:26
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 12:58 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja, die accu is financieel nog geen goed idee hier in Nederland, maar toch laat dat idee me niet los.
Zet zolang je nog kan Salderen dat bespaarde geld en de terugleververgoeding in een indexfonds of spaarrekening, als het dan niet meer kan, heb je geld om er eentje te kopen of iig een flink deel daarvan. Nu kopen is een desinvestering in NL.
CoolGuyzondag 26 februari 2023 @ 13:28
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 13:26 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Zet zolang je nog kan Salderen dat bespaarde geld en de terugleververgoeding in een indexfonds of spaarrekening, als het dan niet meer kan, heb je geld om er eentje te kopen of iig een flink deel daarvan. Nu kopen is een desinvestering in NL.
Ik heb dat geld nu ook, ik zit nl te kijken naar een (rond de) 10 kWh accu, en ik doe het niet omdat salderen. Vanaf 2025, dus minder dan 2 jaar, wordt dat salderen afgebouwd, dus eind 2024 zou ideaal zijn om er een te hebben staan, maar ja, dan zal ik niet de enige zijn die dat bedenkt, dus ik weet niet goed wat de sweet spot is om er een aan te schaffen.

Ik weet ookf niet of er in Nederland straks een subsidie voor komt ja of nee. Allemaal onduidelijkheden nog. Maar er gáát er een komen, de vraag is alleen wanneer.
TheFreshPrincezondag 26 februari 2023 @ 13:40
quote:
1s.gif Op zondag 26 februari 2023 13:10 schreef RoW_0 het volgende:
Vraagje he. Ik heb 3 panelen achter elkaar. Vlak daarnaast hebben mijn buren mij gekopierd. Maar zij hebben nu een string panelen, en ik heb micro-inverters.

Nu wek ik alleen bij de voorste panelen wat op, en de achterste 2 bijna niets. Betekent dit dat bij de buren alle drie zo goed als niks opwekken (omdat zij geen micro-inverters hebben)? Of begrijp ik dat verkeerd.

[ afbeelding ]
Moderne panelen hebben een aantal bypass-diodes. Als (een deel van) het paneel niets oplevert, gaat de stroom van de overige panelen daar doorheen, met een klein verlies.

Uiteindelijk moet je nog wel voldoende panelen in de zon hebben om je omvormer aan het werk te houden.

Het effect van micro-omvormers of optimizers is kleiner dan veel mensen denken.
Jan_Onderwaterzondag 26 februari 2023 @ 13:59
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 13:28 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ik heb dat geld nu ook, ik zit nl te kijken naar een (rond de) 10 kWh accu, en ik doe het niet omdat salderen. Vanaf 2025, dus minder dan 2 jaar, wordt dat salderen afgebouwd, dus eind 2024 zou ideaal zijn om er een te hebben staan, maar ja, dan zal ik niet de enige zijn die dat bedenkt, dus ik weet niet goed wat de sweet spot is om er een aan te schaffen.

Ik weet ookf niet of er in Nederland straks een subsidie voor komt ja of nee. Allemaal onduidelijkheden nog. Maar er gáát er een komen, de vraag is alleen wanneer.
Tja, wat is nu een wijze investering, dat is de vraag. Meer panelen leggen? Ik zit er serieus aan te denken aan de andere kant van het dak een 6-8 bij te laten leggen om dan smorgens vroeger al stroom te produceren. Krijg eind mei mijn Q5
CoolGuyzondag 26 februari 2023 @ 14:00
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 13:59 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Tja, wat is nu een wijze investering, dat is de vraag. Meer panelen leggen?
Dat kan niet, geen plek meer voor. Daken liggen al vol.
investeerdertjezondag 26 februari 2023 @ 14:03
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 12:51 schreef TheFreshPrince het volgende:
M'n inductiekookplaat kan ook 11kW trekken maar dan moet ik wel iedere zone op "boost" zetten.
En als ik dan even niet oplet, is alles overgekookt of zwartgeblakerd :P

In de praktijk trekt het een paar kW, verdeeld over 3 fasen.
Als je dan niet oplet breken je pannen haha
investeerdertjezondag 26 februari 2023 @ 14:23
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 13:28 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ik heb dat geld nu ook, ik zit nl te kijken naar een (rond de) 10 kWh accu, en ik doe het niet omdat salderen. Vanaf 2025, dus minder dan 2 jaar, wordt dat salderen afgebouwd, dus eind 2024 zou ideaal zijn om er een te hebben staan, maar ja, dan zal ik niet de enige zijn die dat bedenkt, dus ik weet niet goed wat de sweet spot is om er een aan te schaffen.

Ik weet ookf niet of er in Nederland straks een subsidie voor komt ja of nee. Allemaal onduidelijkheden nog. Maar er gáát er een komen, de vraag is alleen wanneer.
Afgebouwd. Maar niet ineens naar 0. Tot 2028 kan je waarschijnlijk nog meer dan de helft van je eigen verbruik salderen. Dit maakt een accu minder interessant omdat elke kWh die je uit je accu trekt in de zomer, dan 640 tot 440 Wattuur is die je niet kan salderen in de winter. Ik heb hier geen rekenwerk op gedaan maar ik gok dat tot en met 2027 het nog niet rendabel zal zijn en men nog geen subsidie ter beschikking zal stellen.

Maar wie weet.
TheFreshPrincezondag 26 februari 2023 @ 14:54
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 14:23 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
Afgebouwd. Maar niet ineens naar 0. Tot 2028 kan je waarschijnlijk nog meer dan de helft van je eigen verbruik salderen. Dit maakt een accu minder interessant omdat elke kWh die je uit je accu trekt in de zomer, dan 640 tot 440 Wattuur is die je niet kan salderen in de winter. Ik heb hier geen rekenwerk op gedaan maar ik gok dat tot en met 2027 het nog niet rendabel zal zijn en men nog geen subsidie ter beschikking zal stellen.

Maar wie weet.
Thuisaccu's worden pas echt interessant zodra je functies krijgt als "Autobidder", zoals waar Tesla nu mee experimenteert.

Je kan dan stroom inkopen als het goedkoop is en terug verkopen als het duur is (of zelf gebruiken).

In de US heb je het dan ook echt soms over $40 per kWh, simpelweg omdat een "peaker plant" inschakelen ook heel duur is.

Het slimme van Autobidder is, dat het constant afweegt op welke manier de stroom het meest voor je oplevert.
Je hoeft je accu-grootte dan ook niet te beperken tot wat je zelf gebruikt, je zou ook 50 of 100kWh neer kunnen zetten als je de ruimte hebt.

Uiteraard moet je dan wel eerst een energiemarkt hebben met echt variabele tarieven.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 26-02-2023 14:59:47 ]
investeerdertjezondag 26 februari 2023 @ 15:40
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 14:54 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Thuisaccu's worden pas echt interessant zodra je functies krijgt als "Autobidder", zoals waar Tesla nu mee experimenteert.

Je kan dan stroom inkopen als het goedkoop is en terug verkopen als het duur is (of zelf gebruiken).

In de US heb je het dan ook echt soms over $40 per kWh, simpelweg omdat een "peaker plant" inschakelen ook heel duur is.

Het slimme van Autobidder is, dat het constant afweegt op welke manier de stroom het meest voor je oplevert.
Je hoeft je accu-grootte dan ook niet te beperken tot wat je zelf gebruikt, je zou ook 50 of 100kWh neer kunnen zetten als je de ruimte hebt.

Uiteraard moet je dan wel eerst een energiemarkt hebben met echt variabele tarieven.
Zoals nu met uurtarieven een dag vooruit zou je dit zelf al prima kunnen implementeren. Maar het hele stroomnet in de usa is best wel brak, daarom heb je dit soort prijzen. Dit als voorbeeld nemen lijkt mij niet het beste.

Thuisaccu's voor... Thuis. Worden interessant zodra je zelf de opgewekte stroom kan gebruiken. In mijn geval heb ik per nacht +-3kwh nodig. Laten we voor t gemak zeggen dat een accu 12 jaar mee gaat en 4000 euro kost. Ik kan heb 7 maanden per jaar (conservatief) volladen van eigen productie. Dan heb ik 2520 dagen eigen stroom. 3150kwh. 7560 kWh. Dan ben ik met een stroomtarief (incl belasting) van 52 cent quitte gespeeld. Ik zie overigens ook accus van 6kwh die 4k kosten, dan kan het stroomtarief weer omlaag om quitte te spelen, evenals elk jaar langere levensduur.

Ik heb dat liever dan de Amerikaanse markt :)
Leandrazondag 26 februari 2023 @ 17:15
Lekker dagje vandaag.... beste dag van de maand (en het jaar) tot nu toe, morgen schijnt vergelijkbaar te worden, dan hangt het er een beetje om wat het dinsdag wordt, of we februari 2022 gaan evenaren.
Nog 46 kWh te gaan om februari 2022 te evenaren en vandaag was het tot nu toe 36,5 kWh...... dus in principe zou het moeten lukken met een zeer zonnige maandag en een redelijk zonnige dinsdag.

Het is alleen voor vandaag nu wel zo ongeveer klaar, dus veel meer dan 37 kWh gaat het niet worden, maar dat is ook genoeg.
JDxzondag 26 februari 2023 @ 17:16
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 17:15 schreef Leandra het volgende:
Lekker dagje vandaag.... beste dag van de maand (en het jaar) tot nu toe, morgen schijnt vergelijkbaar te worden, dan hangt het er een beetje om wat het dinsdag wordt, of we februari 2022 gaan evenaren.
Nog 46 kWh te gaan om februari 2022 te evenaren en vandaag was het tot nu toe 36,5 kWh...... dus in principe zou het moeten lukken met een zeer zonnige maandag en een redelijk zonnige dinsdag.
Met de 5 van vandaag erbij zit ik op 51, ga de 66 van vorig jaar februari niet halen.

Begin het nu wel weer eindelijk terug te zien in de Eneco app, gister al 2 van de 5 teruggeleverd.
Leandrazondag 26 februari 2023 @ 17:19
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 17:16 schreef JDx het volgende:

[..]
Met de 5 van vandaag erbij zit ik op 51, ga de 66 van vorig jaar februari niet halen.

Begin het nu wel weer eindelijk terug te zien in de Eneco app, gister al 2 van de 5 teruggeleverd.
Nee, dat verschil is dan idd te groot om nog te overbruggen.
MevrouwCactuszondag 26 februari 2023 @ 17:26
Vandaag ineens 10kWh *O* We hebben nog 28kWh minder dan vorig jaar februari dus dat gaan we niet meer halen, maar we komen wel dichtbij O+
Pualazondag 26 februari 2023 @ 17:26
Gister al een prima dagje (23 kWh), maar vandaag gaat er overheen met 30 kWh :D

gaat lekker zo :D
Faraday01zondag 26 februari 2023 @ 17:45
4,6 kWh/kWp vandaag. Dat is voor februari helemaal niet verkeerd :9
CoolGuyzondag 26 februari 2023 @ 18:03
27 kWh vandaag. In theorie kan ik over februari 2022 heen gaan als morgen en overmorgen ook zo zijn. 304 is het doel. 265 is tot nu toe.
Herkauwerzondag 26 februari 2023 @ 18:25
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 18:03 schreef CoolGuy het volgende:
27 kWh vandaag. In theorie kan ik over februari 2022 heen gaan als morgen en overmorgen ook zo zijn. 304 is het doel. 265 is tot nu toe.
Bij mij precies hetzelfde, maar dan 14,3kWh vandaag. Nog 27 kWh te gaan om het record te evenaren. Doel is 209 kWh
Jan_Onderwaterzondag 26 februari 2023 @ 18:58
33,4 kWh vandaag, beste dag dit jaar.
Deepfreezezondag 26 februari 2023 @ 19:27
Ik ga februari vorig jaar echt niet inhalen. Zit nu op 132 ipv 196 vorig jaar. Veel grijze dagen gehad. Al was vandaag wel een fijne.
arvensiszondag 26 februari 2023 @ 19:42
Vorig jaar februari was 148 kWh, nu 129 kWh. Met ook vandaag de beste dag in februari. :)

Had al een hele poos niet in de app gekeken.
JDxzondag 26 februari 2023 @ 20:07
quote:
1s.gif Op zondag 26 februari 2023 19:42 schreef arvensis het volgende:
Vorig jaar februari was 148 kWh, nu 129 kWh. Met ook vandaag de beste dag in februari. :)

Had al een hele poos niet in de app gekeken.
Dat moet je eigenlijk ook niet te veel doen in de winter :+
arvensiszondag 26 februari 2023 @ 20:07
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 20:07 schreef JDx het volgende:

[..]
Dat moet je eigenlijk ook niet te veel doen in de winter :+
Daarom :D Ik zag vandaag de zon en kwam meteen weer in deze modus. :+
JDxmaandag 27 februari 2023 @ 15:44
quote:
1s.gif Op zondag 26 februari 2023 20:07 schreef arvensis het volgende:

[..]
Daarom :D Ik zag vandaag de zon en kwam meteen weer in deze modus. :+
Ik hoop dat mijn app een storing heeft, want laden lukt bijna niet en toen het lukte stond er maar 600kWh ofzo.
Leandramaandag 27 februari 2023 @ 23:45
Het gaat er toch nog om spannen of we vorig jaar februari in gaan halen: Ik moet nog 17,67 kWh om februari 2022 te evenaren en vandaag had ik een opbrengst van 27,95 kWh... dus als het weer wordt zoals voorspeld dan zou dat moeten lukken, maar als de sneeuw of bewolking langer aanhoudt dan gedacht dan wordt het spannend.
MaJomaandag 27 februari 2023 @ 23:50
Hier ook weer records verbroken. Het record was 14 februari met 10,5 kWh maar gisteren was het 15,1 kWh en vandaag 13,5 kWh *O* Wat een verschil in sterkte van de zon al zo in 2 weken tijd :o
Essebesdinsdag 28 februari 2023 @ 07:24
quote:
0s.gif Op maandag 27 februari 2023 23:45 schreef Leandra het volgende:
Het gaat er toch nog om spannen of we vorig jaar februari in gaan halen: Ik moet nog 17,67 kWh om februari 2022 te evenaren en vandaag had ik een opbrengst van 27,95 kWh... dus als het weer wordt zoals voorspeld dan zou dat moeten lukken, maar als de sneeuw of bewolking langer aanhoudt dan gedacht dan wordt het spannend.
Nou, dat ga ik bij lange na niet halen. Februari 2022 was 202 (febr.2021 zelfs 217) en nu zitten we pas op 163 😢
Leandradinsdag 28 februari 2023 @ 07:31
quote:
0s.gif Op maandag 27 februari 2023 23:50 schreef MaJo het volgende:
Hier ook weer records verbroken. Het record was 14 februari met 10,5 kWh maar gisteren was het 15,1 kWh en vandaag 13,5 kWh *O* Wat een verschil in sterkte van de zon al zo in 2 weken tijd :o
Vooral een verschil in onbewolkt ;)

Eergisteren was hier ook een topdag, maar niet met dezelfde verschillen als bij jou.
Ik had 7 en 8 februari een hogere opbrengst dan 14 februari en de opbrengst van eergisteren (26-02) was 15% hoger dan die van 8 februari en 19% hoger dan 14 februari.
JDxdinsdag 28 februari 2023 @ 08:58
quote:
0s.gif Op maandag 27 februari 2023 23:50 schreef MaJo het volgende:
Hier ook weer records verbroken. Het record was 14 februari met 10,5 kWh maar gisteren was het 15,1 kWh en vandaag 13,5 kWh *O* Wat een verschil in sterkte van de zon al zo in 2 weken tijd :o
Ja heel erg, vooral ook diffuus juist, zelfs met bewolking al meer opwek dan in januari. Bewolking viel hier gisteren erg tegen, veel slechter dan de voorspellingen. Zou 3 a 4 dagen volop zonnig worden, nu ook bewolkt weer.
hilliebilliedinsdag 28 februari 2023 @ 09:03
quote:
0s.gif Op maandag 27 februari 2023 23:45 schreef Leandra het volgende:
Het gaat er toch nog om spannen of we vorig jaar februari in gaan halen: Ik moet nog 17,67 kWh om februari 2022 te evenaren en vandaag had ik een opbrengst van 27,95 kWh... dus als het weer wordt zoals voorspeld dan zou dat moeten lukken, maar als de sneeuw of bewolking langer aanhoudt dan gedacht dan wordt het spannend.
Hier nog niet in de buurt gekomen van februari vorig jaar. Dit jaar 415 kWh, vorig jaar Feb 495 kWh
MaJodinsdag 28 februari 2023 @ 13:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 februari 2023 07:31 schreef Leandra het volgende:

[..]
Vooral een verschil in onbewolkt ;)

Eergisteren was hier ook een topdag, maar niet met dezelfde verschillen als bij jou.
Ik had 7 en 8 februari een hogere opbrengst dan 14 februari en de opbrengst van eergisteren (26-02) was 15% hoger dan die van 8 februari en 19% hoger dan 14 februari.
Nee ik bedoel echt de kracht van de zon. Begin februari haalden de zonnepanelen max 50% van het vermogen en nu gaat dit al boven de 75% uit. Ik had dat nooit zo vroeg in het jaar al verwacht.
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 februari 2023 08:58 schreef JDx het volgende:

[..]
Ja heel erg, vooral ook diffuus juist, zelfs met bewolking al meer opwek dan in januari. Bewolking viel hier gisteren erg tegen, veel slechter dan de voorspellingen. Zou 3 a 4 dagen volop zonnig worden, nu ook bewolkt weer.
Ook dit ja :Y eerst hadden we met bewolking 0 opwekking en nu halen we al een paar kWh als het bewolkt is. Aangezien wij zelf weinig kWh verbruiken ben ik erg benieuwd hoeveel we gaan terugleveren *O*
MadMasterdinsdag 28 februari 2023 @ 13:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 februari 2023 13:12 schreef MaJo het volgende:

[..]
Nee ik bedoel echt de kracht van de zon. Begin februari haalden de zonnepanelen max 50% van het vermogen en nu gaat dit al boven de 75% uit. Ik had dat nooit zo vroeg in het jaar al verwacht.
Welke rekenregel hanteer je in beide gevallen?
Debsterrdinsdag 28 februari 2023 @ 13:27
Met februari nu wel november (1e volle maand) ingehaald :) dus dat is leuk.
MaJodinsdag 28 februari 2023 @ 13:30
quote:
7s.gif Op dinsdag 28 februari 2023 13:26 schreef MadMaster het volgende:

[..]
Welke rekenregel hanteer je in beide gevallen?
Mijn app geeft aan hoeveel vermogen er op dat moment verbruikt wordt. De max is 4100 kw en op dit moment is er opbrengst 3054 (om precies te zijn), dus 74,5%. Begin deze maand kwam de opbrengst niet boven de 2000 uit :)
Isdatzodinsdag 28 februari 2023 @ 13:33
4100 kW :o ?

Ik denk dat je 4100 watt, of 4.1 kW bedoelt :P .
CoolGuydinsdag 28 februari 2023 @ 13:36
Er gaat hier iets niet goed. Iets klopt er niet, en dat is of de meter in huis, of de app van de zonnepanelen (SolarEdge). Ik heb een P1 metertje aangesloten op de elektra meter in huis, en ik lees alle data uit met Home Assistant.

Ik zie voor vandaag het volgende:

Zbh57Rx.png

Blauw is import, geel is eigen verbruik en paars is teruglevering. Vanaf 09u heb ik dus volgens dat plaatje geen verbruik meer. Niet eens eigen verbruik of geimporteerd, maar gewoon GEEN verbruik. Dat is gelul, want PC staat aan, meer dingen in huis staan aan, dus, ik moet verbruik hebben maar het wordt niet als zodanig gezien in Home Assistant.

Vervolgens kan ik in Home Assistant ook uitlezen wat er op de 3 fases op de E-meter gebeurt. Ik zie dat daar verbruik op is, dus het verbruik kán niet 0 zijn, is simpelweg onmogelijk. Sterker nog, volgens het plaatje is er nu 8.7 kWh geproduceerd, terwijl de teruglevering (11,1 in paars) hoger is dan wat er geproduceerd is. Dat kan niet. Het eigen verbruikte % zonne energie is 0, maar dat kan ook niet, daar vanochtend nog wel eigen verbruik vanaf het dak is geregistreerd.

De 8,7 die rechts in het gehele bolletje staan is informatie die vanaf de SolarEdge komt. Als ik de SolarEdge op mijn telefoon open zegt die inderdaad ook 8,7, terwijl, nogmaals, ik al 11,1 kWh heb terug geleverd. Dus ik moet minstens 11.1 kWh hebben geproduceerd, maar eigenlijk meer dan dat, want ik verbruik ook, dus moet het meer zijn dan dat.

De enige manier nu voor mij om te achterhalen (denk ik) wat nu de totaalopbrengst is (er vanuit gaande dat de E-meter in huis wel correct registreert wat er over de telwerken heen gaat) is geel + paars optellen. Als ik dat doe, dan kom ik op 13.22 kWh. Dat is in ieder geval meer dan de 11.1 die ik terug geleverd heb.

Maar Home Assistant update dit scherm maar 1x per uur. Het is nu half 2, dus ik mis een half uur aan data. Kijk ik in de app van de P1 meter zelf, dan zie ik dat het verbruik vanaf vannacht 0.00u 11.3 kWh is geweest. Dat kan kloppen, want toen de zon nog niet scheen heeft de warmtepomp dik verbruik gehad want het heeft gevroren vannacht.

Wat ik echter aan zonnenergie heb terug geleverd volgens diezelfde app is 12.3 kWh. Oftewel, ik heb mijn verbruik vanaf vannacht weg gepoetst en sta nu 1 kWh in de min. Dat kan kloppen, maar, de cijfers zijn onbetrouwbaar.

Kijk ik nu weer in de SolarEdge app, dan ziet dat er echt vreemd uit, maar hij zegt dat de totale opbrengst nu op 296 kWh zit. ALS dat klopt, dan heb ik nog 8 kWh te gaan maar die gaan vandaag niet meer binnen komen denk ik. Hoe dan ook, vreemde situatie.

Edit: er is iets gebeurd, want net bij het bijwerken van de data om 15u (gebeurt automatisch) heeft ie ineens een debiel hoog eigen verbruik genoteerd, dus ik vermoed dat dat het opgetelde verbruik is van de uren daarvoor waar ie niks laat zien. De totaalproductie is ook ineens bijna verdubbeld.

[ Bericht 3% gewijzigd door CoolGuy op 28-02-2023 15:19:35 ]
MadMasterdinsdag 28 februari 2023 @ 14:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 februari 2023 13:30 schreef MaJo het volgende:

[..]
Mijn app geeft aan hoeveel vermogen er op dat moment verbruikt wordt. De max is 4100 kw en op dit moment is er opbrengst 3054 (om precies te zijn), dus 74,5%. Begin deze maand kwam de opbrengst niet boven de 2000 uit :)
Je bedoelt het maximaal piekvermogen op enig moment?
Leandradinsdag 28 februari 2023 @ 15:47
Ik ben niet thuis en de app loopt 2 uur achter op dit moment, maar daar staat een score die 0,5 kWh onder het benodigde is om februari vorig jaar te evenaren, dus ik ga er vanuit dat dat wel gelukt is, tenzij het midden van het land al 2 uur spontaan donker is ofzo :D :')

Edit: en nadat ik dit gepost heb check ik nog een keer en is hij wel weer bij (kwartiertje achterstand), maar we zijn februari 2022 met minstens 12 kWh voorbij *O*
Herkauwerdinsdag 28 februari 2023 @ 16:01
Nog 1 kWh en ik heb de beste (evenaring) feb ooit (sinds 2020). Dat moet gaan lukken. Had ik niet verwacht 4 dagen geleden en met de natte sneeuw vanochtend. *O*

[ Bericht 14% gewijzigd door Herkauwer op 28-02-2023 16:07:33 ]
Jan_Onderwaterdinsdag 28 februari 2023 @ 16:12
Mmm
Mijn app doet het vandaag niet goed, geen zicht op hoeveel er geproduceerd is en hoeveel naar het net gegaan is. Wel de Accu vol, wasmachine, droger en vaatwasser gelopen en het hele huis warm gestookt met eigen stroom. Had daar niet aan gedacht toen ik de boel bestelde, maar op zonnige dagen in het stookseizoen zoals vandaag voor een paar dubbeltjes het hele huis warm. Heerlijk.
JDxdinsdag 28 februari 2023 @ 17:08
Beste dag van het jaar en morgen meteen maart goed beginnen.

Bijna nog de 66 van vorig jaar gehaald. Doel voor maart wordt de 243 van 2022.
CoolGuydinsdag 28 februari 2023 @ 17:28
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 februari 2023 15:47 schreef Leandra het volgende:
Ik ben niet thuis en de app loopt 2 uur achter op dit moment, maar daar staat een score die 0,5 kWh onder het benodigde is om februari vorig jaar te evenaren, dus ik ga er vanuit dat dat wel gelukt is, tenzij het midden van het land al 2 uur spontaan donker is ofzo :D :')

Edit: en nadat ik dit gepost heb check ik nog een keer en is hij wel weer bij (kwartiertje achterstand), maar we zijn februari 2022 met minstens 12 kWh voorbij *O*
Dat is geinig, want ik heb nu ineens wél alle data binnen, en ik zie dat ik vandaag (tot nu toe, want er druppelt nog wat binnen nu) 28,03 kWh geproduceerd heb. Eergisteren zat ik al op 27,95 kWh, dus het is geen gek getal in die zin.

Daarmee komt het totaal voor deze maand tot nu toe op ruim 314,5, en februari vorig jaar was 304 kWh, dus ik ben daar met minstens 10,5 kWh aan voorbij nu. :P
MevrouwCactusdinsdag 28 februari 2023 @ 17:41
Wij komen slechts 7 kWh tekort om vorig jaar te evenaren. Ik had niet verwacht dat we nog zo dichtbij zouden komen!
MaJodinsdag 28 februari 2023 @ 18:02
quote:
7s.gif Op dinsdag 28 februari 2023 13:33 schreef Isdatzo het volgende:
4100 kW :o ?

Ik denk dat je 4100 watt, of 4.1 kW bedoelt :P .
Ja sorry, lettertje teveel _O- 4100w bedoel ik :Y

Vandaag 14,1kWh. Daarmee zitten we in heel februari op ruim het dubbele van januari :s)
YoshiBignosedinsdag 28 februari 2023 @ 18:35
Mag ook wel... ik in februari 400 kWh verbruikt, 130 kWh teruggeleverd. En nog 84 kuub gas. Vind het nog lastig inschatten of ik jaarlijks een beetje rond de 0 ga komen met stroom. Denk dat het wel uit komt, aangezien de zomer maanden ook zo 400/500 kWh opleveren.
investeerdertjedinsdag 28 februari 2023 @ 19:50
19.9kwh.
Oef.

Nou, ik heb echt maar 30 kWh ofzo verbruikt uit het net 🤣
JDxdinsdag 28 februari 2023 @ 20:02
30, wow. Hele huis met de warmtepomp?

Ik had gisteren 5kWh opwek, 3kWh teruggeleverd en 9kWh uit het net gehaald.

Hele dag van 6:00 tot 23:00 airco op verwarmen in de woonkamer.
Leandradinsdag 28 februari 2023 @ 21:25
Februari 2022 idd ruim voorbij gegaan, toch nog.... daar zag het begin deze week niet naar uit.
Lospedrosadinsdag 28 februari 2023 @ 22:02
Vandaag meer opgewekt dan verbruikt Incl WP _O_
Lospedrosadinsdag 28 februari 2023 @ 22:08
Eigenlijk zijn zonnepanelen voor de WP in NL vrij nutteloos (denk subsidie en salderen weg)
Geloof dat de afgelopen 3 maanden die dingen geen reet hebben opgebracht en juist dan moet je verwarmen.
Daar kan de grootste thuis accu geen enkel verschil in maken.
Sport_Lifedinsdag 28 februari 2023 @ 22:26
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 februari 2023 22:08 schreef Lospedrosa het volgende:
Eigenlijk zijn zonnepanelen voor de WP in NL vrij nutteloos (denk subsidie en salderen weg)
Geloof dat de afgelopen 3 maanden die dingen geen reet hebben opgebracht en juist dan moet je verwarmen.
Daar kan de grootste thuis accu geen enkel verschil in maken.
Als de zon in de winter schijnt doen mijn panelen 3-4kwh tussen 11u en 15u, daar kan een 9kw wp met een cop van 3-4 toch best veel vermogen uit pompen ?

Bij elkaar 9360wp.
arvensisdinsdag 28 februari 2023 @ 22:28
quote:
1s.gif Op zondag 26 februari 2023 19:42 schreef arvensis het volgende:
Vorig jaar februari was 148 kWh, nu 129 kWh. Met ook vandaag de beste dag in februari. :)

Had al een hele poos niet in de app gekeken.
Wauw, toch nog februari 2022 ingehaald! :) En januari ook! Dat belooft wat!
Lospedrosadinsdag 28 februari 2023 @ 22:30
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 februari 2023 22:26 schreef Sport_Life het volgende:

[..]
Als de zon in de winter schijnt doen mijn panelen 3-4kwh tussen 11u en 15u, daar kan een 9kw wp met een cop van 3-4 toch best veel vermogen uit pompen ?

Bij elkaar 9360wp.
Ja die schijnt haast nooit ;)
investeerdertjewoensdag 1 maart 2023 @ 00:08
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 februari 2023 22:08 schreef Lospedrosa het volgende:
Eigenlijk zijn zonnepanelen voor de WP in NL vrij nutteloos (denk subsidie en salderen weg)
Geloof dat de afgelopen 3 maanden die dingen geen reet hebben opgebracht en juist dan moet je verwarmen.
Daar kan de grootste thuis accu geen enkel verschil in maken.
Maar uiteindelijk is het niet eens zo relevant want het in die maanden doet. Er is nog een deel buiten die maanden.

Plus in december hebben mijn panelen iets van 50kwh gegeven. Op tijden dat mijn huis zelf amper gas gebruikt (want zon). Die 50kwh dan daarna kunnen gebruiken is al een besparing. Dan nog vergetend dat het toen 80ct per kWh was ofzo

Mag jij weinig vinden, ik noem dat 0.4% van mijn investering. 4.9% op jaarbasis. Dat het nu even goedkoper is (tegen de 3% op jaarbasis) maakt het geen slechte deal. In januari deden ze al weer 100kwh
Lospedrosawoensdag 1 maart 2023 @ 07:37
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 00:08 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
Maar uiteindelijk is het niet eens zo relevant want het in die maanden doet. Er is nog een deel buiten die maanden.

Plus in december hebben mijn panelen iets van 50kwh gegeven. Op tijden dat mijn huis zelf amper gas gebruikt (want zon). Die 50kwh dan daarna kunnen gebruiken is al een besparing. Dan nog vergetend dat het toen 80ct per kWh was ofzo

Mag jij weinig vinden, ik noem dat 0.4% van mijn investering. 4.9% op jaarbasis. Dat het nu even goedkoper is (tegen de 3% op jaarbasis) maakt het geen slechte deal. In januari deden ze al weer 100kwh
Mijn WP doet 50kwh op een koude dag.

Nee je snapt niet wat ik zeg.
Zeg dat als je alle subsidies en saldering wegdenkt dan zijn zonnepanelen Swinters best ineffectief.
Zowel voor de gebruiker als voor de netbeheerder.
En die laatste zal dat uiteindelijk doorbelasten.

Zelf heb ik al wat jaren 32 panelen en een warmtepomp all electric. Maar ik geloof steeds minder in het concept ansich.
Een groenere (aardgas) zou voor de transitie in nederland vele malen beter zijn
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 07:47
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 februari 2023 22:08 schreef Lospedrosa het volgende:
Eigenlijk zijn zonnepanelen voor de WP in NL vrij nutteloos (denk subsidie en salderen weg)
Geloof dat de afgelopen 3 maanden die dingen geen reet hebben opgebracht en juist dan moet je verwarmen.
Daar kan de grootste thuis accu geen enkel verschil in maken.
Alle zonnige dagen had ik het hele huis warm met PV stroom, voor een cent of 50 aan niet ontvangen terugleververgoeding. Ik kan niet salderen en krijg 6,43 Cent per kWh terugleververgoeding, toch zorgt mijn PV plus Accu ervoor dat ik ca 90% van mijn stroomverbruik zelf dek, en de Zomerse overproductie die ik teruglever voor een groot deel van wat ik aankoop. Dit maakt dat ik mijn PV plus accu, afhankelijk hoe de stroomprijs zich ontwikkeld, in 8-10 jaar is terugverdient, alleen op Stroom.
Daarnaast heb ik op zonnige dagen in herfst, winter en voorjaar, op het moment dat ik meer produceer dan ik verbruik, de warmtepomp aan op mijn eigen stroom en het hele huis warm. Woon in vrijstaand huis uit de jaren 70 en heb het rond de 21 graden altijd op de BG, deze winter 800 Kuub gas verstookt tot nu toe, incl warm water en koken. De besparing die ik heb op gas door eigen stroom in de WP zorgt dus voor een extra besparing, hoe groot die is, geen idee, maar hij is er
De WP is bij mij een airco, die ik niet aangeschaft heb om te stoken, dat is bijkomend voordeel, hij is er vooral om het huis in de zomer op 21 graden te houden. Pure luxe
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 07:50
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 07:37 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Mijn WP doet 50kwh op een koude dag.

Wat stookte je aan gas op een koude dag voordat je de warmtepomp had?
50kWh is 175kWh aan warmte bij een efficientie van 3,5, dat is rond de 20-22 Kuub gas met een efficiënte ketel.
Zou voor mij een 21 Euro aan stroom zijn (als ik alles moest kopen, wat ik dus niet hoef) en een slordige 30 Euro aan gas
Leandrawoensdag 1 maart 2023 @ 07:53
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 07:37 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Mijn WP doet 50kwh op een koude dag.
Dat is dan ook best veel.
Mijn WP heeft in januari 311 kWh verbruikt en in februari 277 kWh, dan kom je dus op heel andere dagverbruiken.
investeerdertjewoensdag 1 maart 2023 @ 07:54
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 07:37 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Mijn WP doet 50kwh op een koude dag.

Nee je snapt niet wat ik zeg.
Zeg dat als je alle subsidies en saldering wegdenkt dan zijn zonnepanelen Swinters best ineffectief.
Zowel voor de gebruiker als voor de netbeheerder.
En die laatste zal dat uiteindelijk doorbelasten.
als je warmtepomp zoveel verbruikt betekend het dat bij een zonnetje je 100% eigen verbruik kan hebbben. Klinkt vrij efficiënt.

Jij stelt alleen dat omdat je stroom van extern moet betrekken het nutteloos is, die mening deel ik gewoon niet. Zelfs de beperkte opwekking die er is geweest is bij 100% eigen gebruik gewoon serieus geld waard, zelfs zonder salderen.

Daarnaast is er gewoon het teruglever tarief, sure niet 1 om 1 maar het maakt wel dat je totale rekening daalt en procentueel is het een prima, veilige, investering.

Waarom ga ik werken straks? Het is niet alsof ik dan over een jaar miljonair ben (even in het extreme getrokken)
quote:
Zelf heb ik al wat jaren 32 panelen en een warmtepomp all electric. Maar ik geloof steeds minder in het concept ansich.
Een groenere (aardgas) zou voor de transitie in nederland vele malen beter zijn
Er bestaat geen groener aardgas voor een transitie. Aardgas is by default niet groen. Nu is electrisch ook niet een heilige graal maar een stuk minder eindig.

Ik snap heel goed wat je zegt, ik ben het alleen principieel oneens. Net als accu discussies dat een accu nutteloos is.

Als ik met een accu 9 maanden per jaar niet het net hoef te gebruiken, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid naar de maatschappij (pieken afvlakken) en ik heb er zelf economisch voordeel aan.

En voor mn panelen in de winter. Een keurig rendement
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 08:34
Feb
354 kWh productie
95 kWh upload
62% autark
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 08:52
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 07:54 schreef investeerdertje het volgende:

Als ik met een accu 9 maanden per jaar niet het net hoef te gebruiken, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid naar de maatschappij (pieken afvlakken) en ik heb er zelf economisch voordeel aan.

Leuk die accu's om je verantwoordelijkheid te nemen' maar het is een zinloze en dure oplossing hiervoor.
(het is niet voor niets dat er geen subsidie op accu's zit)
1) de pieken zijn slechts een paar uren op de dag, een paar dagen per jaar. Dat zijn ook nog eens de uren dat de stroom (zeker in geval van dynamisch tarief) geen enkele waarde heeft. Je kan er ook voor kiezen om die uren even geen stroom op te wekken. Kost je hooguit een relais om je omvormer uit te zetten maar spaart je een accu uit.

2) die accu heeft helemaal geen effect. Pieken vlak je af op zonnige dagen. Dagen dat je helemaal geen stroom verbruikt. Jou accu zit nog propvol van de vorige dag en als je hem al hebt leeggetrokken dan is hij smorgens vroeg al weer opgeladen.

3) pieken vlak je af door te zorgen dat je accu leeg is tijdens een stroompiek. Tijdens de piek kan je hem dan opladen. Als de piek voorbij is moet je zorgen dat ie weer leeg is. Dat doe je niet door te verbruiken, want je loopt die dagen toch al op je panelen. Dat doe je door de accu te onladen op het net. Dat ga jij nooit doen want als je laad en ontlaad van het met heb je al wel energiebelasting betaald. Een buurtaccu, of een accu van Stedin heeft dat probleem niet, de stroom is nog niet geleverd dus de energiebelasting komt later.

Kortom, neem zeker een accu. Je hebt er economisch voordeel van.
Maar wil je je verantwoordelijkheid nemen... zorg dan dat je een paar uur per jaar even niet opwekt.

[ Bericht 2% gewijzigd door Speekselklier op 01-03-2023 09:07:28 ]
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 09:07
quote:
99s.gif Op woensdag 1 maart 2023 08:52 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Leuk die accu's om je verantwoordelijkheid te nemen' maar het is een zinloze en dure oplossing hiervoor.
(het is niet voor niets dat er geen subsidie op accu's zit)
1) de pieken zijn slechts een paar uren op de dag, een paar dagen per jaar. Dat zijn ook nog eens de uren dat de stroom (zeker in geval van dynamisch tarief) geen enkele waarde heeft. Je kan er ook voor kiezen om die uren even geen stroom op te wekken. Kost je hooguit een relais om je omvormer uit te zetten maar spaart je een accu uit.
2) die accu heeft helemaal geen effect. Pieken vlak je af op zonnige dagen. Dagen dat je helemaal geen stroom verbruikt. Jou accu zit nog propvol van de vorige dag en als je hem al hebt leeggetrokken dan is hij smorgens vroeg al weer opgeladen.

Kortom, neem zeker een accu. Je hebt er economisch voordeel van.
Maar wil je je verantwoordelijkheid nemen... zorg dan dat je een paar uur per jaar even niet opwekt.
In Jan en Feb dit jaar zorgt mijn accu ervoor dat ik 50% van mijn stroom zelf opwek en gebruik (50% autark), zonder accu zou het 25% zijn geweest.
Vorig jaar, vanaf eind mei 85% van mijn stroom opgewekt en gebruikt (85% Autark), zonder accu was het 54% geweest.
Door mijn stroomverbruik te sturen icm een accu zorg ik er wel degelijk voor dat pieken in productie afvlakken.
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 09:08
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 09:07 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
In Jan en Feb dit jaar zorgt mijn accu ervoor dat ik 50% van mijn stroom zelf opwek en gebruik, zonder accu zou het 25% zijn geweest.
Vorig jaar, vanaf eind mei 85% van mijn stroom opgewekt en gebruikt, zonder accu was het 54% geweest.
Door mijn stroomverbruik te sturen icm een accu zorg ik er wel degelijk voor dat pieken in productie afvlakken.
Nou je hebt je verantwoordlijkheid genomen. Helemaal top.
Wanneer hadden we stroompieken de afgelopen twee maanden? En was dat op hetzelfde moment dat jou panelen vol produceerden?

Ook in de zomer waren de pieken beperkt. Heeft jouw accu echt op die momenten staan laden of was hij toe al vol? Tijdens die pieken je panelen uitzetten had je een dure accu uitgespaart als het net afvlakken je doel was.
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 09:11
quote:
99s.gif Op woensdag 1 maart 2023 09:08 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Nou je hebt je verantwoordlijkheid genomen. Helemaal top.
Wanneer hadden we stroompieken de afgelopen twee maanden? En was dat op hetzelfde moment dat jou panelen vol produceerden?
Iedere zonnige dag produceerde ik duidelijk meer dan mijn verbruik, incl accu opladen. Dit gebruikte ik ook om huis te verwarmen mbv de airco. Met betrekking tot de zonnige dagen en accu, een slordige 8-10kWh aan productie die door de Accu werd afgevlakt, afhankelijk van de bewolking..
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 09:14
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 09:11 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Iedere zonnige dag produceerde ik duidelijk meer dan mijn verbruik, incl accu opladen. Dit gebruikte ik ook om huis te verwarmen mbv de airco. Met betrekking tot de zonnige dagen en accu, een slordige 8-10kWh aan productie die door de Accu werd afgevlakt, afhankelijk van de bewolking..
Dat snap ik, maar welke piek heb je daarmee afgevlakt. Ik snap wel dat je in je huishouden geen pieken had maar 'het net' had helemaal geen pieken.

Als er al een piek zou zijn dan was dat door de wind, niet door de zon. En dus niet op de momenten dat jij produceerde. Op het moment dat er pieken door de wind waren liep jouw huishouden op de accu (omdat de zon niet scheen) terwijl je op dat moment juist je accu had moeten opladen!. Je hebt juist het omgekeerde gedaan dan 'je verantwoordelijkheid ' nemen.

Dus je hebt het vooral voor jezelf gedaan.

[ Bericht 4% gewijzigd door Speekselklier op 01-03-2023 09:19:42 ]
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 09:19
quote:
99s.gif Op woensdag 1 maart 2023 09:14 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Dat snap ik, maar welke piek heb je daarmee afgevlakt. Ik snap wel dat je in je huishouden geen pieken had maar 'het net' had geen pieken. Dus je hebt het vooral voor jezelf gedaan.
Wat doet mijn motivatie ertoe? Feit is gewoon dat de accu ervoor zorgt dat de piekproductie tijdens de zon wordt afgevlakt en de vraag in de nacht omlaag gaat. De hoeveelheid stroom die tijdens de zonneschijn wordt geproduceerd en in het net geleverd wordt verlaagd.
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 09:21
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 09:19 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Wat doet mijn motivatie ertoe? Feit is gewoon dat de accu ervoor zorgt dat de piekproductie tijdens de zon wordt afgevlakt en de vraag in de nacht omlaag gaat. De hoeveelheid stroom die tijdens de zonneschijn wordt geproduceerd en in het net geleverd wordt verlaagd.
Niks, gewoon doen wat economisch goed voor je is. Ik neem ook gewoon accu's.
Ik reageerde in eerste instantie ook niet op jou maar op @investeerdertje die aangaf zijn verantwoordlijkheid te nemen door het net af te vlakken met accu's.
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 09:24
quote:
99s.gif Op woensdag 1 maart 2023 09:21 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Niks, gewoon doen wat economisch goed voor je is. Ik neem ook gewoon accu's.
Ik reageerde in eerste instantie ook niet op jou maar op @:investeerdertje die aangaf zijn verantwoordlijkheid te nemen door het net af te vlakken met accu's.
En? Dat klopt toch? Net zo goed als dat je ook je gebruik kan sturen om productie af te vlakken.
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 09:27
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 09:24 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
En? Dat klopt toch? Net zo goed als dat je ook je gebruik kan sturen om productie af te vlakken.
Nogmaals, jouw accu zit al helemaal propvol tijdens stroompieken, die vooral in de zomer plaatsvinden. Je panelen hebben doorvoor al uren staan loeien en hebben je accu al gevuld. Daarbij is het een accu een heel dure oplossing voor dat probleem. Panelen even afkoppelen is veel goedkoper en affectiever
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 09:28
quote:
99s.gif Op woensdag 1 maart 2023 09:27 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Nogmaals, jouw accu zit al helemaal propvol tijdens stroompieken, die vooral in de zomer plaatsvinden. Je panelen hebben doorvoor al uren staan loeien en hebben je accu al gevuld. Daarbij is het een accu een heel dure oplossing voor dat probleem. Panelen even afkoppelen is veel goedkoper en affectiever
Ik begrijp echt niet wat jouw probleem is
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 09:35
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 09:28 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Ik begrijp echt niet wat jouw probleem is
Ik heb geen probleem. Zoals ik al aangaf neem ik zelf ook binnenkort een accu.

Ik zeg alleen dat je even moet kijken waneer we daadwerkelijk stroompieken hadden en kijk eens wat jouw accu's er aan hebben bijgedragen om die af te vlakken (zoals @investeerdertje beweert). Stonden ze op dat moment vol te laden of zaten ze al vol (en liep je dus alsnog het net vol te stouwen met zonnestroom). ALs je dat weet kan je pas bepalen wat jouw bijdrage in het afvlakken van de pieken was. Ik kan het je vast je verklappen: HELEMAAL NIETS.

[ Bericht 6% gewijzigd door Speekselklier op 01-03-2023 09:50:26 ]
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 09:51
quote:
99s.gif Op woensdag 1 maart 2023 09:35 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Ik heb geen probleem. Zoals ik al aangaf neem ik zelf ook binnenkort een accu.

Ik zeg alleen dat je even moet kijken waneer we daadwerkelijk stroompieken hadden en kijk eens wat jouw accu's er aan hebben bijgedragen om die af te vlakken (zoals @:investeerdertje beweert). Stonden ze op dat moment vol te laden of zaten ze al vol. ALs je dat weet kan je pas bepalen wat jouw bijdrage in het afvlakken van de pieken was. Ik kan het je vast je verklappen: HELEMAAL NIETS.
1. Als er door de zonnepanelen meer stroom wordt geproduceerd dan er verbruikt wordt, wordt dit in het net geladen. Dan is er dus sprake van een netbelasting. Correct?
2. Zet er een accu tussen die oplaad, dan is die netbelasting er niet, of, wanneer er meer overschot geproduceerd wordt dan de accu kan opnemen dan is sprake van een afvlakking, correct?
3. Komt bewolking voor de zon, accu neemt het over en er is geen piek in vraag, correct?
4. Wolken zijn weer weg, panelen produceren weer veel stroom, maar dit gaat de accu in, niet het net in, correct?
5. 1-4 kan je ook combineren met de afwas machine, wasmachine, droger, etc aan te zetten als er veel stroom wordt geproduceerd.
Kortom, je vlakt wel degelijk pieken af, en veel bij weer waarbij er continue wolken voor de zon komen.
zoals ik eerder zei
Vorig jaar, vanaf eind mei 85% van mijn stroom opgewekt en gebruikt (85% Autark), zonder accu was het 54% geweest.
Door mijn stroomverbruik te sturen icm een accu zorg ik er wel degelijk voor dat pieken in productie afvlakken. 31% van mijn verbruik is door de accu verplaats, dus afvlakking in vraag en aanbod.
TheFreshPrincewoensdag 1 maart 2023 @ 10:02
Uiteraard kan een accu geen piek in productie afvlakken als deze vol is.
Maar je hebt die dag wel x kWh opgeslagen en niet het net opgestuurd, waarmee je toch wat afvlakt.

Daarnaast trek je de accu weer leeg op het moment dat er geen zon is, waarmee je de vraag aan het net afvlakt.

Dus ja, je vlakt af. En nee, dat is niet maximaal want dan zou je ~25kWh aan opslag per woning neer moeten zetten. Maar naarmate er meer mensen EV's en thuisaccu's hebben en netbeheerders over meer wijkaccu's en accuparken beschikken, is het wel een totaaloplossing.

Het is niet zo ingewikkeld en ook geen reden om iemand op aan te vallen.
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 10:04
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 09:51 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
1. Als er door de zonnepanelen meer stroom wordt geproduceerd dan er verbruikt wordt, wordt dit in het net geladen. Dan is er dus sprake van een netbelasting. Correct?
Nee, netbelasting ontstaat als er meer stroom op het net wordt gezet dan er wordt gebruikt. De stroom die jij onder normale omstandigheden produceert wordt elders gebruikt en er is dan dus geen netbelasting. Tijdens deze uren je accu opladen is voor de netbelasting dan ook zinloos.
quote:
2. Zet er een accu tussen die oplaad, dan is die netbelasting er niet, of, wanneer er meer overschot geproduceerd wordt dan de accu kan opnemen dan is sprake van een afvlakking, correct?
Zoals ik al aangaf, die netbelasting is er onder normale omstandigheden niet. Die komt pas midden op de dag. De tijden dat jouw accu's al lang en breed vol zitten. De tijden dat jouw overtollige stroom van je panelen op het net worden gezet.
quote:
3. Komt bewolking voor de zon, accu neemt het over en er is geen piek in vraag, correct?
Dat antwoord is lastig te geven. Als er in een klein deel van de regio bewolking is zal er nog steeds een piek in het aanbod zijn. Verschil is dat jij het vanuit je huis bekijkt en ik vanuit het net.[/quote]
quote:
4. Wolken zijn weer weg, panelen produceren weer veel stroom, maar dit gaat de accu in, niet het net in, correct?
Ok, jij vult weer heel snel je accu's en je overtollig stroom gaat het net weer op. Als je pieken wilde voorkomen had je ook je panelen even uit kunnen zetten, spaarde je een accyu uit,
quote:
5. 1-4 kan je ook combineren met de afwas machine, wasmachine, droger, etc aan te zetten als er veel stroom wordt geproduceerd.
Kortom, je vlakt wel degelijk pieken af, en veel bij weer waarbij er continue wolken voor de zon komen.
Punt 5 heb je helemaal gelijk.... Maar daar heb je dus geen accu voor nodig (terwijl daar wel de discussie over gaat.) En als je ook nog je panelen even uitzet heb je nog meer pieken afgevlakt.
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 10:36
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 10:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
Uiteraard kan een accu geen piek in productie afvlakken als deze vol is.
Maar je hebt die dag wel x kWh opgeslagen en niet het net opgestuurd, waarmee je toch wat afvlakt.
[quote]Stroom de je buren waarschijnlijk goed konden gebruiken, bedoel je?
quote:
Daarnaast trek je de accu weer leeg op het moment dat er geen zon is, waarmee je de vraag aan het net afvlakt.

Dus ja, je vlakt af.
De vraag is of je af vlakt op het moment dat daar behoefte aan is. Op een zonnige dag sta je tot 10u af te vlakken terwijl de piek om 13u is. De tijd dat je zelf ook zonnestrom op het net zet. Om 13u je zonnepanelen uitzetten is dan goedkoper en effectiever dan een accu.
quote:
En nee, dat is niet maximaal want dan zou je ~25kWh aan opslag per woning neer moeten zetten. Maar naarmate er meer mensen EV's en thuisaccu's hebben en netbeheerders over meer wijkaccu's en accuparken beschikken, is het wel een totaaloplossing.
wijkaccus hebben wel zin. Die zorgen dat ze leeg zijn op de momenten dat er moet worden afgevlakt.
quote:
Het is niet zo ingewikkeld en ook geen reden om iemand op aan te vallen.


[ Bericht 2% gewijzigd door Speekselklier op 01-03-2023 10:43:27 ]
Lospedrosawoensdag 1 maart 2023 @ 10:43
De productie, afvalstroom en delving voor accu’s moet je ook meerekenen.
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 10:46
quote:
99s.gif Op woensdag 1 maart 2023 10:04 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Nee, netbelasting ontstaat als er meer stroom op het net wordt gezet dan er wordt gebruikt. De stroom die jij onder normale omstandigheden produceert wordt elders gebruikt en er is dan dus geen netbelasting. Tijdens deze uren je accu opladen is voor de netbelasting dan ook zinloos.

Dat is je definitie zo definieren dat het je uitkomt. Netbelasting is stroom afnemen of leveren, je belast daarmee het stroomnet. Stroom die ik produceer en door de buuv gebruikt wordt is ook netbelasting.
quote:
Zoals ik al aangaf, die netbelasting is er onder normale omstandigheden niet. Die komt pas midden op de dag. De tijden dat jouw accu's al lang en breed vol zitten. De tijden dat jouw overtollige stroom van je panelen op het net worden gezet.
[..]
Zie boven.
quote:
Dat antwoord is lastig te geven. Als er in een klein deel van de regio bewolking is zal er nog steeds een piek in het aanbod zijn. Verschil is dat jij het vanuit je huis bekijkt en ik vanuit het net.
[/quote]
nee, jij bekijkt het vanuit je ik heb gelijk en wil je argumenten niet zien.
quote:
Ok, jij vult weer heel snel je accu's en je overtollig stroom gaat het net weer op. Als je pieken wilde voorkomen had je ook je panelen even uit kunnen zetten, spaarde je een accyu uit,
Je redeneert hier om de brij om, feit is, en dat geef je toe, dat het de netbelasting afvlakt, of de panelen nu uit staan of in de accu leveren.
quote:
Punt 5 heb je helemaal gelijk.... Maar daar heb je dus geen accu voor nodig (terwijl daar wel de discussie over gaat.) En als je ook nog je panelen even uitzet heb je nog meer pieken afgevlakt.
Je spreekt jezelf tegen, stroomverbruik van huishoudelijke apparatuur tijdens veel zon vlakt wel de piek af, maar het laden (en ontladen) van de accu niet?

Hoewel je het niet wilt, geef je me gewoon gelijk.
Lospedrosawoensdag 1 maart 2023 @ 10:47
Het aardgas net is een compleet net voor net zoveel PJ als stroom kan leveren.
Dit wegdoen is denk ik een slechte beslissing
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 10:50
Ok ok, je vlakt af als je dat wilt horen. Echter doe je het niet op de momenten dat het voor het net nodig is.

Ook blijf ik er bij dat je op de momenten dat het nodig beter je panelen uit kan zetten. Dat is goedkoper dan een accu.
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 10:53
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 10:43 schreef Lospedrosa het volgende:
De productie, afvalstroom en delving voor accu’s moet je ook meerekenen.
Economisch zit dat in de prijs van de accu.
Energie technisch 50–65 kWh per kWh accu, voor de productie, als we de assumptie maken dat transport afval en delving dat verdubbelen, is een accu dus na een 100-130 keer opladen en ontladen, laten we gek doen, 200 keer ontladen en opladen, zichzelf teruggeleverd.
TheFreshPrincewoensdag 1 maart 2023 @ 10:59
Als er problemen zijn met het net, dan is het aan netbeheerders om dat op te lossen.
Dat is waar ze jaarlijks geld voor krijgen en aangezien dat tarief omhoog is gegaan, dit jaar nog meer geld voor krijgen.

Wat betreft het afvlakken: een thuisaccu die de laadstroom kan beperken zodat er gedurende de hele dag met 1kW minder terug geleverd wordt zou een oplossing kunnen zijn. Een lagere laadstroom is ook beter voor de levensduur van de accu.

1kW minder terug levering is bij een gemiddeld zonnedak al snel een verlaging van 35% van de netbelasting, wat substantieel is.

Tesla heeft nu al "Storm Watch" op z'n Powerwall, als er storm verwacht wordt dan ontlaadt hij zich niet en bewaart hij de stroom voor dat moment. Dus het zou ook niet zo moeilijk moeten zijn om zoiets met locatie aan een weerradar te koppelen zodat je laadstroom zo optimaal mogelijk wordt afgestemd op de verwachte opbrengst.

Er wordt altijd uitgegaan van "domme systemen" maar ook thuisaccu's worden steeds intelligenter.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 01-03-2023 11:06:09 ]
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 10:59
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 10:50 schreef Speekselklier het volgende:
Ok ok, je vlakt af als je dat wilt horen. Echter doe je het niet op de momenten dat het voor het net nodig is.

Ook blijf ik er bij dat je op de momenten dat het nodig beter je panelen uit kan zetten. Dat is goedkoper dan een accu.
Zoals ik zei, als je je verbruik ook in de mix gooit, dus 's morgens de afwas en de was aanzet, vlak je het nog meer af. Je panelen uitzetten is niet goedkoper dan een accu, je bouwt in NL geen saldering op, je autarkie gaat omlaag.
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 11:00
Eind mei krijg ik mijn Q5, dan ga ik trouwens nauwelijks tot niet meer terugleveren.
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 11:06
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 10:59 schreef TheFreshPrince het volgende:

Er wordt altijd uitgegaan van "domme systemen" maar ook thuisaccu's worden steeds intelligenter.
Dat klopt, als ze met de netbeheerder gaan cummoniceren zou het helemaal perfect zijn. De oplossing van SMA lijkt wat voorspellend te zijn.
TheFreshPrincewoensdag 1 maart 2023 @ 11:10
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 11:06 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Dat klopt, als ze met de netbeheerder gaan cummoniceren zou het helemaal perfect zijn. De oplossing van SMA lijkt wat voorspellend te zijn.
Tesla Powerwall heeft in de US al "Time-Based Control", waarbij het gedrag wordt afgestemd op de dynamische tarieven van je energieleverancier. Dat is nog niet overal gemeengoed maar op die manier zou de koppeling met je energieleverancier ook prima werken.

Is stroom goedkoop, dan is er overschot.
Is stroom duur, dan is er een relatief tekort.

Je bereikt dan hetzelfde op basis van tarieven.

Met de integratie van "Autobidder" word je onderdeel van een "Virtual Power Plant" en wordt dat nog iets verder doorgevoerd en kan je ook echt gaan bijverdienen met je thuisaccu.

Dat klinkt allemaal als toekomstmuziek en dat is het in Nederland ook. De energiemarkt zal eerst open moeten staan voor dit soort verandering.
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 11:27
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 11:10 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Tesla Powerwall heeft in de US al "Time-Based Control", waarbij het gedrag wordt afgestemd op de dynamische tarieven van je energieleverancier. Dat is nog niet overal gemeengoed maar op die manier zou de koppeling met je energieleverancier ook prima werken.

Is stroom goedkoop, dan is er overschot.
Is stroom duur, dan is er een relatief tekort.

Je bereikt dan hetzelfde op basis van tarieven.

Met de integratie van "Autobidder" word je onderdeel van een "Virtual Power Plant" en wordt dat nog iets verder doorgevoerd en kan je ook echt gaan bijverdienen met je thuisaccu.

Dat klinkt allemaal als toekomstmuziek en dat is het in Nederland ook. De energiemarkt zal eerst open moeten staan voor dit soort verandering.
Er zal belasingtechnisch ook nog wat moeten veranderen. Als ik energiebelasting betaal bij levering en bij teruglevering geen enerbiebelasting terugkrijg dan duurt het even voordat dit soort zaken in Nederland financieel aantrekkelijk zijn.

Mogelijkheden om te leveren aan de buren, daar wordt nu in Den Haag praktijkonderzoek naar gedaan bij een aantalhuishoudens in de vogelwijk..
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 11:29
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 10:53 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Economisch zit dat in de prijs van de accu.
Energie technisch 50–65 kWh per kWh accu, voor de productie, als we de assumptie maken dat transport afval en delving dat verdubbelen, is een accu dus na een 100-130 keer opladen en ontladen, laten we gek doen, 200 keer ontladen en opladen, zichzelf teruggeleverd.
Je hebt die er energie er ook in gestopt (zelfs iets meer want rendement <100% ).
Dat maakt wat lastig berekenen hoeveel energie er bespaard is met zo'n accu.
Mathijzwoensdag 1 maart 2023 @ 11:58
Een vraag: Wij gaan de schuur vergroten en daarbij zou ruimte ontstaan om een eenvoudige plug en play installatie te kunnen monteren. Dit is niet op een vrije groep, dus daar zou je 500 wp op kunnen aansluiten.

Nu dacht ik dat die setjes wel in overvloed zouden bestaan maar dat valt tegen. Maak ik een denkfout of is het financieel toch niet aantrekkelijk genoeg dat hier markt voor is?
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 12:15
quote:
99s.gif Op woensdag 1 maart 2023 11:29 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Je hebt die er energie er ook in gestopt (zelfs iets meer want rendement <100% ).
Dat maakt wat lastig berekenen hoeveel energie er bespaard is met zo'n accu.
Een accu is voor mij een economische keuze, het zorgt voor stijging van zelfvoorzienend en een geprojecteerde besparing van een 700 euro dit jaar. Afhankelijk van wat de stroomprijs gaat doen, verdien ik hem terug in 8-10 jaar.
TheFreshPrincewoensdag 1 maart 2023 @ 12:23
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 11:58 schreef Mathijz het volgende:
Een vraag: Wij gaan de schuur vergroten en daarbij zou ruimte ontstaan om een eenvoudige plug en play installatie te kunnen monteren. Dit is niet op een vrije groep, dus daar zou je 500 wp op kunnen aansluiten.

Nu dacht ik dat die setjes wel in overvloed zouden bestaan maar dat valt tegen. Maak ik een denkfout of is het financieel toch niet aantrekkelijk genoeg dat hier markt voor is?
Je kan met een PV-verdeler wel meer aansluiten.
JDxwoensdag 1 maart 2023 @ 13:32
quote:
99s.gif Op woensdag 1 maart 2023 11:27 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Mogelijkheden om te leveren aan de buren, daar wordt nu in Den Haag praktijkonderzoek naar gedaan bij een aantalhuishoudens in de vogelwijk..
Bij in de straat is iedereen werkloos, dus ik kan de stroom dan overdag wel kwijt :9
Lospedrosawoensdag 1 maart 2023 @ 13:33
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 10:59 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Zoals ik zei, als je je verbruik ook in de mix gooit, dus 's morgens de afwas en de was aanzet, vlak je het nog meer af. Je panelen uitzetten is niet goedkoper dan een accu, je bouwt in NL geen saldering op, je autarkie gaat omlaag.
Het is idd aan de netbeheerder om die pieken en dalen op te pakken. Ik geloof wel in het individuele nut van een accupakket.
Maar heb twijfel naar de all-electric weg die nederland is ingeslagen. Helemaal onderaan de streep denk ik niet dat dit de eerste 10-15 jaar CO2 besparing gaat opleveren.
Tel maar mee, verdubbeling capaciteit hoog en middenspanningsnet, verzwaren laagspanningsnet.
Miljoenen thuis accu’s . De productie en delving en verwerking van miljoenen tonnen koper.

Terwijl je met relatief schoon aardgas uit diverse bodems in Europa superschoon kunt verwarmen.
Zonder uitbreiding van het net (op laadpunten auto’s na)
Lospedrosawoensdag 1 maart 2023 @ 13:35
Trouwens op de ultieme pieken vlakt een accu niks af

Winter: 7 dagen donker en vriezend weer, piekbelasting in de avond. Accu is na 1 dag leeg, de pieken zullen na het diner plaatsvinden

Zomer: 30 dagen zonnig heet weer: rond het middaguur zitten accu’s bomvol en wordt er volop teruggeleverd.
Isdatzowoensdag 1 maart 2023 @ 13:39
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 13:33 schreef Lospedrosa het volgende:
Terwijl je met relatief schoon aardgas uit diverse bodems in Europa superschoon kunt verwarmen.
Dan is het nog steeds efficiënter om dat aardgas te gebruiken om stroom mee op te wekken waarmee je je warmtepomp van energie kan voorzien dan om dat aardgas in je CV-ketel te verstoken.

Nog beter natuurlijk wanneer je, nu je die warmtepomp toch hebt, dat ding voedt met stroom die opgewekt wordt zonder daarbij een hoop broeikasgassen de atmosfeer in te slingeren.
Lospedrosawoensdag 1 maart 2023 @ 13:49
quote:
7s.gif Op woensdag 1 maart 2023 13:39 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Dan is het nog steeds efficiënter om dat aardgas te gebruiken om stroom mee op te wekken waarmee je je warmtepomp van energie kan voorzien dan om dat aardgas in je CV-ketel te verstoken.

Nog beter natuurlijk wanneer je, nu je die warmtepomp toch hebt, dat ding voedt met stroom die opgewekt wordt zonder daarbij een hoop broeikasgassen de atmosfeer in te slingeren.
Ja dat vraag ik me dus af.
Ten eerste omdat te doen zul je eerst enorm moeten investeren met alle co2 verbruik van dien.
De netten verzwaren is 1 dan nog meer duurzaam opwekken of met kernenergie (+30jaar)

Trouwens is het niet zo dat wanneer je van gas electriciteit maakt en dat in je WP stopt het enige CO2 besparing oplevert. Door de omzetverliezen in de centrale

Een beetje dit plaatje:
Rob-afbeelding-1.png

Dit verhaal is te negatief maar wel staan er waarheden in die onverlegbaar zijn.
https://www.climategate.n(...)nnig/comment-page-1/

[ Bericht 8% gewijzigd door Lospedrosa op 01-03-2023 14:01:27 ]
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 15:18
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 13:32 schreef JDx het volgende:

[..]
Bij in de straat is iedereen werkloos, dus ik kan de stroom dan overdag wel kwijt :9
Het gaat er niet zo zeer om dat je het in een emmertje voor de deur zet en dat je een dag later een emmertje terugkrijgt. Het gaat er vooral om hoe je dit onderling verrekend. Je bent plots energieleverancier.
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 15:19
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 13:35 schreef Lospedrosa het volgende:
Trouwens op de ultieme pieken vlakt een accu niks af

Winter: 7 dagen donker en vriezend weer, piekbelasting in de avond. Accu is na 1 dag leeg, de pieken zullen na het diner plaatsvinden

Zomer: 30 dagen zonnig heet weer: rond het middaguur zitten accu’s bomvol en wordt er volop teruggeleverd.
Kijk uit, je hebt zo bonje als je dit zegt.
MadMasterwoensdag 1 maart 2023 @ 15:22
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 13:32 schreef JDx het volgende:

[..]
Bij in de straat is iedereen werkloos, dus ik kan de stroom dan overdag wel kwijt :9
Koffie + 1kWh stroom voor de schappelijke prijs van ¤1,30.
Bij elk 10e kopje koffie 1kWh gratis! :+
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 15:34
quote:
6s.gif Op woensdag 1 maart 2023 15:22 schreef MadMaster het volgende:
Koffie + 1kWh stroom voor de schappelijke prijs van ¤1,30.
En de eerste 2900 kopjes koffie + 2900 kwh stroom tijdelijk voor 40ct dankzij het prijsplafond
mrPaneraiwoensdag 1 maart 2023 @ 15:38
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2023 15:40 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
Zoals nu met uurtarieven een dag vooruit zou je dit zelf al prima kunnen implementeren. Maar het hele stroomnet in de usa is best wel brak, daarom heb je dit soort prijzen. Dit als voorbeeld nemen lijkt mij niet het beste.

Thuisaccu's voor... Thuis. Worden interessant zodra je zelf de opgewekte stroom kan gebruiken. In mijn geval heb ik per nacht +-3kwh nodig. Laten we voor t gemak zeggen dat een accu 12 jaar mee gaat en 4000 euro kost. Ik kan heb 7 maanden per jaar (conservatief) volladen van eigen productie. Dan heb ik 2520 dagen eigen stroom. 3150kwh. 7560 kWh. Dan ben ik met een stroomtarief (incl belasting) van 52 cent quitte gespeeld. Ik zie overigens ook accus van 6kwh die 4k kosten, dan kan het stroomtarief weer omlaag om quitte te spelen, evenals elk jaar langere levensduur.

Ik heb dat liever dan de Amerikaanse markt :)
Wij hebben wel gekozen voor een batterij, mede omdat er nog een premie van 1800¤ op zat.
hierdoor vangen de panelen alle stroom op die we overdag gebruiken (vnl sluiverbruik) en zit ik 's avonds met ongeveer 6kw in de batterij waar we de hele avond van kunnen koken, tv-kijken, enz.
tegen de ochtend is ze wel weer zo goed als leeg.
tegen mei verwacht ik elke dag wel een volle batterij
Leandrawoensdag 1 maart 2023 @ 15:40
Ik heb vanmorgen de wasmachine ingesteld dat hij anderhalf uur later pas aan ging, want dan staat de zon iig op de panelen, en het was een 60 graden was, dus kost al genoeg stroom.
De droger daarna was sowieso tijdens volle bak in de zon.

Morgen maar eens kijken hoe dat vanmorgen gegaan is.
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 15:40
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 15:38 schreef mrPanerai het volgende:
Wij hebben wel gekozen voor een batterij, mede omdat er nog een premie van 1800¤ op zat.
premie, ik weet alleen dat het btw tarief 0% is...
JDxwoensdag 1 maart 2023 @ 15:49
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 15:40 schreef Leandra het volgende:
Ik heb vanmorgen de wasmachine ingesteld dat hij anderhalf uur later pas aan ging, want dan staat de zon iig op de panelen, en het was een 60 graden was, dus kost al genoeg stroom.
De droger daarna was sowieso tijdens volle bak in de zon.

Morgen maar eens kijken hoe dat vanmorgen gegaan is.
Ik gebruik een airco om te verwarmen, die begint om 6 uur om het op 17 graden te krijgen, zodat hij niet zo hard hoeft te werken, later naar 18 en nog later naar 18,5 graden.

Maar omdat de zon nu al op tijd schijnt en het overdag niet meer ijskoud is (en dus geen last van defrosts) denk ik eraan om hem niet meer vroeg al aan te zetten, maar gewoon later op de dag wat harder laat draaien.

Ik gebruik maar 2 van de 5 opgewekte kWh's direct deze dagen. Ga vandaag de 6 zelfs halen.
CoolGuywoensdag 1 maart 2023 @ 15:56
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 15:38 schreef mrPanerai het volgende:

[..]
Wij hebben wel gekozen voor een batterij, mede omdat er nog een premie van 1800¤ op zat.
hierdoor vangen de panelen alle stroom op die we overdag gebruiken (vnl sluiverbruik) en zit ik 's avonds met ongeveer 6kw in de batterij waar we de hele avond van kunnen koken, tv-kijken, enz.
tegen de ochtend is ze wel weer zo goed als leeg.
tegen mei verwacht ik elke dag wel een volle batterij
Dit is exact de reden waarom ik een batterij wil. Niét voor de winterdagen, want daarvoor is de zon niet toereikend, maar wel voor het sluip/avond/nachtverbruik in de rest van het jaar. Zeg even 8 maanden is 240 nachten grofweg, en ik verbruik in de periode nadat de zon onder is gegaan tot de dag erna de zon weer op is, ergens iets van tussen de 3 en de, mwah, pak 'm beet 5 a 6 kwh, dus wil ik een 10 kWh batterij, precies voor die 240 nachten.

Dat geeft je ook iets meer ruimte als de saldering er straks niet meer is om de wasmachine 's avonds aan te zetten mocht dat nodig zijn, zonder dat je die stroom uit het net hoeft te trekken.
MadMasterwoensdag 1 maart 2023 @ 16:09
quote:
99s.gif Op woensdag 1 maart 2023 15:34 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
En de eerste 2900 kopjes koffie + 2900 kwh stroom tijdelijk voor 40ct dankzij het prijsplafond
Ben je besodemieterd, weet je wat de koffie tegenwoordig kost?
En de stroom die je nodig hebt om die koffie te zetten? :P
Lospedrosawoensdag 1 maart 2023 @ 16:15
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 15:56 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dit is exact de reden waarom ik een batterij wil. Niét voor de winterdagen, want daarvoor is de zon niet toereikend, maar wel voor het sluip/avond/nachtverbruik in de rest van het jaar. Zeg even 8 maanden is 240 nachten grofweg, en ik verbruik in de periode nadat de zon onder is gegaan tot de dag erna de zon weer op is, ergens iets van tussen de 3 en de, mwah, pak 'm beet 5 a 6 kwh, dus wil ik een 10 kWh batterij, precies voor die 240 nachten.

Dat geeft je ook iets meer ruimte als de saldering er straks niet meer is om de wasmachine 's avonds aan te zetten mocht dat nodig zijn, zonder dat je die stroom uit het net hoeft te trekken.
Maar die batterijen kunnen weleens elk jaar 30% in prijs zakken en tegelijkertijd 30% in capaciteit toenemen, waarom niet wachten tot 2026?
CoolGuywoensdag 1 maart 2023 @ 16:23
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 16:15 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Maar die batterijen kunnen weleens elk jaar 30% in prijs zakken en tegelijkertijd 30% in capaciteit toenemen, waarom niet wachten tot 2026?
Maar ik koop er NU geen? Ik wil het wel, maar ik doe het niet. Het kan inderdaad, maar volgens die redenering kon je ook nooit een nieuwe harddisk kopen want zelfde redenering, etc :P
J.B.woensdag 1 maart 2023 @ 16:24
Wellicht een domme vraag, maar kunnen een accu en zonnepanelen (8800Wp) op dezelfde 3-fase groep? Ik heb de omvormer van de zonnepanelen zo laten hangen dat er later eventueel plaats is voor een accu ernaast, zou wel handig zijn als ik een tweede kabel naar de meterkast kan besparen.
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 16:25
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 13:49 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Ja dat vraag ik me dus af.
Ten eerste omdat te doen zul je eerst enorm moeten investeren met alle co2 verbruik van dien.
De netten verzwaren is 1 dan nog meer duurzaam opwekken of met kernenergie (+30jaar)

Trouwens is het niet zo dat wanneer je van gas electriciteit maakt en dat in je WP stopt het enige CO2 besparing oplevert. Door de omzetverliezen in de centrale

Een beetje dit plaatje:
[ afbeelding ]

Dit verhaal is te negatief maar wel staan er waarheden in die onverlegbaar zijn.
https://www.climategate.n(...)nnig/comment-page-1/
Een moderne Gasgestookte centrale heeft een efficiëntie van ca 65%, transport een verlies van tussen de 1 en 4% afhankelijk van hoe hoog de spanning is. Laten we negatief zijn en van 60% uitgaan
Jij koopt gas, en jij hebt een geweldige ketel, die 100% van de energie die hij binnenkrijgt van het gas omzet in warmte in huis.
Per Kuub gas is dat dus ongeveer 10kWh aan energie, afhankelijk van wat voor een aardgas je hebt.
Nu stook ik het gas in een moderne centrale, maar daar stroom mee, van iedere kuub gas komt dan 6kWh aan stroom bij mij thuis aan. Een heel gewone airco met binnen en buiten unit heeft een rendement van 3,5 als warmtepomp. De 6kWh aan stroom levert dan 21 kWh aan warmte op omdat ie de warmte uit de buitenlucht trekt.
En dat is als je alle stroom uit gas zou halen, haal je een deel uit PV of wind, is de CO2 uitstoot nog lager.
Isdatzowoensdag 1 maart 2023 @ 16:38
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 13:49 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Ja dat vraag ik me dus af.
Nou, dan probeer je het toch eens grofweg uit te rekenen?
quote:
Ten eerste omdat te doen zul je eerst enorm moeten investeren met alle co2 verbruik van dien.
De netten verzwaren is 1 dan nog meer duurzaam opwekken of met kernenergie (+30jaar)
Ah ja, dus omdat iets een initiële investering vergt (die je later terugverdient) is het per definitie niet de moeite? 'Interessante' argumentatie.
quote:
Trouwens is het niet zo dat wanneer je van gas electriciteit maakt en dat in je WP stopt het enige CO2 besparing oplevert. Door de omzetverliezen in de centrale
Nee hoor. Wederom: reken het maar na. Je weet het rendement van een gascentrale, het rendement van een warmtepomp, en het rendement van een CV-ketel. Do the math.
quote:
Een beetje dit plaatje:
[ afbeelding ]

Dit verhaal is te negatief maar wel staan er waarheden in die onverlegbaar zijn.
https://www.climategate.n(...)nnig/comment-page-1/
En aan welke 'onweerlegbare' waarheden moeten we dan denken? Houd toch eens op met dat domme geroeptoeter van je joh.
Speekselklierwoensdag 1 maart 2023 @ 17:28
quote:
7s.gif Op woensdag 1 maart 2023 16:09 schreef MadMaster het volgende:

[..]
Ben je besodemieterd, weet je wat de koffie tegenwoordig kost?
En de stroom die je nodig hebt om die koffie te zetten? :P
je krijgt dan toch 90ct van de overheid? het prijsplafond?
MadMasterwoensdag 1 maart 2023 @ 17:35
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 17:28 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
je krijgt dan toch 90ct van de overheid? het prijsplafond?
Als ze die 90 cent per kWh daadwerkelijk op mijn rekening storten, dan kan ik er mee leven...
Leandrawoensdag 1 maart 2023 @ 17:39
Mooi begin van de maand, helaas zo te zien voorlopig ook gelijk de laatste onbewolkte dag en vanaf zaterdag zelfs veel neerslag.
Lospedrosawoensdag 1 maart 2023 @ 17:49
quote:
7s.gif Op woensdag 1 maart 2023 16:38 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Nou, dan probeer je het toch eens grofweg uit te rekenen?
[..]
Ah ja, dus omdat iets een initiële investering vergt (die je later terugverdient) is het per definitie niet de moeite? 'Interessante' argumentatie.
[..]
Nee hoor. Wederom: reken het maar na. Je weet het rendement van een gascentrale, het rendement van een warmtepomp, en het rendement van een CV-ketel. Do the math.
[..]
En aan welke 'onweerlegbare' waarheden moeten we dan denken? Houd toch eens op met dat domme geroeptoeter van je joh.
Kan ook aan jou vragen dat te berekenen hè?
Want jij beweerd dus het tegendeel zonder berekening ;)
Lospedrosawoensdag 1 maart 2023 @ 17:55
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 16:25 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Een moderne Gasgestookte centrale heeft een efficiëntie van ca 65%, transport een verlies van tussen de 1 en 4% afhankelijk van hoe hoog de spanning is. Laten we negatief zijn en van 60% uitgaan
Jij koopt gas, en jij hebt een geweldige ketel, die 100% van de energie die hij binnenkrijgt van het gas omzet in warmte in huis.
Per Kuub gas is dat dus ongeveer 10kWh aan energie, afhankelijk van wat voor een aardgas je hebt.
Nu stook ik het gas in een moderne centrale, maar daar stroom mee, van iedere kuub gas komt dan 6kWh aan stroom bij mij thuis aan. Een heel gewone airco met binnen en buiten unit heeft een rendement van 3,5 als warmtepomp. De 6kWh aan stroom levert dan 21 kWh aan warmte op omdat ie de warmte uit de buitenlucht trekt.
En dat is als je alle stroom uit gas zou halen, haal je een deel uit PV of wind, is de CO2 uitstoot nog lager.
Dat klopt maar kost je wel 6kwh op je aansluiting terwijl dit normaliter 1kwh gemiddeld is + 10kwh gas. Het gasnet ligt er al. Voor de komende 8 miljoen woningen op WP moet het net nog gerealiseerd worden.
Je kunt ook een andere weg kiezen bedoel ik.
Inmenging van met zonnestroom gemaakt gas e.d.

Tevens is als het echt koud is (piekmomenten) < -10C de cop van l/w nog maar 1,5 tot 2,5
Jan_Onderwaterwoensdag 1 maart 2023 @ 18:41
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 17:55 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Dat klopt maar kost je wel 6kwh op je aansluiting terwijl dit normaliter 1kwh gemiddeld is + 10kwh gas. Het gasnet ligt er al. Voor de komende 8 miljoen woningen op WP moet het net nog gerealiseerd worden.
Je kunt ook een andere weg kiezen bedoel ik.
Inmenging van met zonnestroom gemaakt gas e.d.
6kWh kan je aansluiting echt wel aan, tenzij je in een 1920 huis woont met 2 stoppen in de kast. Zo een mooie villa in Baarn ofzo. :-)
quote:
Tevens is als het echt koud is (piekmomenten) < -10C de cop van l/w nog maar 1,5 tot 2,5
"SCOP en energie verbruik als je verwamt met airco's:
Een moderne airco (oftewel lucht-lucht-warmtepomp) kan heel energie efficiënt verwarmen. De efficiëntie van warmtepompen wordt gemeten volgens de europese norm EN14825 en uitgedrukt in de Seasonal Coëfficient of Performance (SCOP). De norm doet dat in drie klimaatzones, een koud klimaat (Scandinavië), een warm klimaat (Spanje) en een gematigd of gemiddeld klimaat (Zwitserland). De SCOP van moderne airco’s in het gemiddeld klimaat ligt meestal boven de 4. Een SCOP van 4 betekent dat je, gemeten over een heel stookseizoen, met 1 kWu elektriciteit, 4 kWu warmte produceert (oftewel een rendement van 400%). Het Nederlandse klimaat is net iets gunstiger dan dat van de EN14825 norm, met gemiddeld hogere temperaturen, dus de SCOP in Nederland ligt voor moderne airco’s nog hoger. Door de hoge SCOP zit je qua energieverbruik voor verwarmen met een moderne airco dus wel goed. "
https://warmtepompberekenen.nl/meer/verwarmen-met-airco/
qajariaqwoensdag 1 maart 2023 @ 18:51
Ik vraag me alleen waarom jullie kWh schrijven als je KW bedoelt.
investeerdertjewoensdag 1 maart 2023 @ 19:02
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 13:35 schreef Lospedrosa het volgende:
Trouwens op de ultieme pieken vlakt een accu niks af

Winter: 7 dagen donker en vriezend weer, piekbelasting in de avond. Accu is na 1 dag leeg, de pieken zullen na het diner plaatsvinden

Zomer: 30 dagen zonnig heet weer: rond het middaguur zitten accu’s bomvol en wordt er volop teruggeleverd.
En weer, de ultieme pieken. En de pieken van dag en nacht in de zomer? Niet relevant?

De pieken van een wasmachine? Niet relevant?

Maar verder ga ik er niet op in. We verschillen fundamenteel van mening.
mrPaneraiwoensdag 1 maart 2023 @ 19:17
quote:
1s.gif Op woensdag 1 maart 2023 16:15 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Maar die batterijen kunnen weleens elk jaar 30% in prijs zakken en tegelijkertijd 30% in capaciteit toenemen, waarom niet wachten tot 2026?
Zo kun je ook wachten tot 2028, of 30...
Ow en deze gaat zo'n 12 jaar mee... Wat denk je dat je dan voor je geld krijgt