Dinsdagavond om 20 uur onze tijd begint in Liverpool de loting voor de halve finales van het Songfestival van dit jaar. Er doen deze keer 37 landen mee. De BIG5-landen en de winnaar van vorig jaar Oekraïne zijn rechtstreeks gekwalificeerd voor de finale. De overige 31 landen moeten zich zien te plaatsen voor deze eindronde in twee halve finales op dinsdag 9 en donderdag 11 mei. In deze twee semi's van 15 en 16 landen plaatst telkens de Top 10 zich voor de finale.
Een kleine disclaimer is natuurlijk dat een goed liedje zich sowieso wel kwalificeert in een veld van 15 à 16 deelnemers en dat het moeilijk is iets te zeggen op het moment dat nog maar 3 liedjes gekozen zijn. Maar een finale met Nederland is sowieso leuker en op basis van historische rendementen kan je op het ESF doorgaans al een heel redelijke inschatting maken.
Met minder landen dan gebruikelijk is het dus een iets makkelijkere taak voor Nederland en de anderen om zich te kwalificeren. Er is echter nog wel een wijziging doorgevoerd die potentieel licht nadelig voor ons kan zijn. Dat is dat de vakjury niet meer meestemt in de halve finale, maar alleen in de finale. Na jarenlange onderlinge jury-afspraken in de halve finale, vielen vorig jaar meerdere landen door de mand, waarop besloten werd dat het publiek voortaan alleen de finalisten bepaalt. Een goed liedje kwalificeert zich sowieso wel, maar bij het publiek is er natuurlijk sprake van diaspora- en burenstemmen en wat meer liefde voor 'ludieke' inzendingen, en op al die vlakken blinkt Nederland niet echt uit. Het moet hierbij gezegd worden dat met name de kleine en meer excentrisch gelegen landen hier echt last van hebben, zoals Ierland, Malta, San Marino, Australië of Azerbeidzjan.
![https%3A%2F%2Fstatic.limburger.nl%2FAssets%2FImages_Upload%2F2022%2F11%2F01%2F0d5aad3c-b5b8-4e5d-858d-3a98480f7780.jpg]()
De loting gaat via vijf potten van 6 en één van 7 landen. Nederland is ingedeeld in Pot 5. Dat lijkt tegen te vallen op basis van de recente prestaties, maar de indeling is gemaakt op basis van stempatronen in het verleden. De EBU wil vooral voorkomen dat alle ex-Sovjetrepublieken of ex-Joegoslavische landen bij elkaar komen, omdat dat die landen nogal bevoordeelt. Omdat er wat landen zijn weggevallen is de potindeling deze keer wel iets willekeuriger. De vriendjes als Nederland en België zitten bijvoorbeeld bij elkaar, net als Roemenië en Moldavië, maar daar zitten ook Polen en Tsjechië bij. Het maakt verder niet zo'n groot verschil. De kans dat Nederland bij België komt en de eerste 12 punten binnen heeft, is nog altijd 40%.
Belangrijker is waar in de show geloot wordt. Er wordt namelijk ook meteen gekozen voor de eerste of de tweede starthelft. Nederland is er vrij sterk in om de eerste helft te trekken, dus het zou mooi zijn als dat niet gebeurde. Later in de show liggen de liedjes verser in het geheugen, en er stemmen ook mensen mee die pas later ingeschakeld zijn. De ideale startpositie is de laatste positie, waar vanaf nagenoeg alles (Hallo Toppers) zich kwalificeert. Meestal wordt daar wel een vrolijke uitsmijter gezet, zoals België dit jaar stuurt, dus het vermoedelijk meer serieuze Nederlandse lied zou daar waarschijnlijk niet voor in aanmerking komen.
Idealiter dus 2e helft en met België. Verder zijn er landen die er op basis van de historie vrij weinig van kunnen, en landen die nagenoeg altijd doorgaan. Iedereen zal vrezen om bij Eurovisietoppers als Zweden of Nederland terecht te komen, want dat is meestal alvast een garantie voor 1 finaleplek minder. Andersom kan de vlag uit als Letland of Georgië erbij komt, want die sturen meestal lokale genieën die onbegrepen blijven. Met het systeem van alleen televoting geldt dus dat je idealiter ook wat landen trekt die op dat vlak in het nadeel zijn, zoals boven genoemd. De landen die het meeste voordeel hebben in dit systeem hebben fanatiek stemmende buren,en een verspreide bevolking over Europa, zoals de deelnemers van het Scandinavische blok elkaar altijd erg leuk vinden. In de Joegoslavische regio is vooral Servië populair bij de buren en de over Europa verspreide bevolking, met name richting de Alpenlanden. De meest fanatieke groep in recente jaren lijkt uit Litouwen te komen. Dat land is met niet de meest briljante liedjes telkens gekwalificeerd of heeft er juist naast gegrepen. Polen zitten ook overal, maar die laten zich meestal niet zo gelden.
Dit is de potindeling:
![FntnCJmXEAAsFyU?format=png&name=large]()
De landen uit Pot 6 doen niet mee, maar stemmen wel mee. Drie in beide semi's. De beste vrienden voor Nederland lijken hierbij UK en Frankrijk te zijn. Met name Oekraïne en Italië zijn beter te vermijden. Nog een ander voordeeltje is om in de semi met 15 landen te komen.
[ Bericht 0% gewijzigd door Fred_B op 30-01-2023 15:12:29 ]