nee, het CBS gebruikt gewoon gestandaardiseerde rekenmethodesquote:Op vrijdag 27 januari 2023 09:06 schreef Red_85 het volgende:
Heb ik ook meerdere keren gezegd in nws topics. Als je naar de prijsstingingen zelf kijkt, zit de werkelijke inflatie rond de 20-25%, dus waar die 12% vandaan komt?
Cbs zn duim..
Volgens mij zijn de huren maar 2% gestegen, koopwoningen zelfs gedaald. Dat zijn twee zaken die hard tellen want zijn een flink deel van je salaris.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 09:49 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Wat id er vorig jaar gedaald of gelijk gebleven dan?
Dank u.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 08:41 schreef asco het volgende:
[..]
https://m.aktionspreis.de/angebote/pepsi-1-5l
Nee komt omdat een deel met prijsafspraken vast ligt. Veel mensen met een hypotheek hebben dat.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 09:12 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Dat ligt met name aan je energiebronnen en verbruik.
Inflatie is persoonlijk ivm uitgiftepatronen.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 09:58 schreef RM-rf het volgende:
[..]
nee, het CBS gebruikt gewoon gestandaardiseerde rekenmethodes
bv voor de gebruikte inflatie-index rekenen zij met de consumentenprijsindex (CPI)
https://www.cbs.nl/nl-nl/(...)d-consumentenprijzen
ook bv Eurostat gebruikt een vastgestelde rekenmethode (een ietwat andere dan het CBS, nl de Harmonised Index of Consumer Prices)
https://ec.europa.eu/eurostat/web/hicp
https://ec.europa.eu/euro(...)efault/table?lang=en
voor het hoogtepunt van de inflatie, in october 2022 lag de CPI toen op 14,5%... op hetzelfde moment was de HICP voor nederland 17,1% (in december 2022 is deze echter weer naar 11% gedaald, CPI staat in dec 2022 op 9,6%)
het is niet zo dat deze statistische organisaties 'zomaar'eventjes lukraak wat bonnetjes nemen en 'eventjes' een rekensommetje maken met de natte vinger..
ze gebruiken zeer exact vastgestelde lastenverdelingen om juist zeker te stellen dat de genoemde statistieken over een langere periode een consistente en vergelijkbare waarde oplevert en het niet zo makkelijk is dat zomaar te vertekenen...
alhoewel het verder altijd mogelijk is statistieken ook politiek-ideologisch te misbruiken door heel bewust een uitsnede te maken of enkel 'outliners' aan te halen (wat ikzelf eigenlijk al ded door bewust het maximale punt van inflatie te nemen als voorbeeld)
Och een boer die klaagt, dat zien we niet veel.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 10:35 schreef fjs het volgende:
Bijvoorbeeld eieren. Las hierover dat een boer heel weinig hieraan verdient terwijl de prijzen in de supermarkten enorm verhoogt zijn.
Dat komt dus ook omdat slechts een handvol supers de markt in handen heeft.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 10:35 schreef fjs het volgende:
Krijg al meer de indruk van kartelvorming van de supermarkten.
Onder de noemer van inflatie hebben ze hun prijzen enorm omhoog gegooid. Gaat echt nergens over is gewoon ordinair geld graaien. Ze hebben nog nooit zoveel winst gemaakt als het afgelopen jaar.
nee, dat is misschien je persoonlijke effect dat de inflatie op die ene persoon heeft... maar in statistieken (en inflatie is een macro-economische term en betreft altijd juist een grotere groep waarover dus deze inflatie berekent wordt via een gestandaardiseerd 'boodschappenmandje')quote:Op vrijdag 27 januari 2023 10:37 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Inflatie is persoonlijk ivm uitgiftepatronen.
Als antwoord krijg je dan dat dit een gemiddelde is. Zonder enige onderbouwde berekening. Ik kom er in ieder geval in geen enkel geval op uit.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 09:06 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Heb ik ook meerdere keren gezegd in nws topics. Als je naar de prijsstingingen zelf kijkt, zit de werkelijke inflatie rond de 20-25%, dus waar die 12% vandaan komt?
Cbs zn duim..
Dat kan. Maar dan heb je waarschijnlijk een compleet andere levensstijl als de gemiddelde Nederlander. Zo niet dan wil ik die berekening wel eens zien!quote:Op vrijdag 27 januari 2023 09:11 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik heb het ook weleens berekend ik kwam rond de 5% uit
Moet je nagaan wat er gaat gebeuren als alleen de AH en de Jumbo overblijvenquote:Op vrijdag 27 januari 2023 10:35 schreef fjs het volgende:
Krijg al meer de indruk van kartelvorming van de supermarkten.
Onder de noemer van inflatie hebben ze hun prijzen enorm omhoog gegooid. Gaat echt nergens over is gewoon ordinair geld graaien. Ze hebben nog nooit zoveel winst gemaakt als het afgelopen jaar.
Bijvoorbeeld eieren. Las hierover dat een boer heel weinig hieraan verdient terwijl de prijzen in de supermarkten enorm verhoogt zijn.
Er bestaat geen gemiddelde nlerquote:Op vrijdag 27 januari 2023 10:45 schreef de_boswachter het volgende:
[..]
Dat kan. Maar dan heb je waarschijnlijk een compleet andere levensstijl als de gemiddelde Nederlander. Zo niet dan wil ik die berekening wel eens zien!
Faar heeft niemand wat aan. Het gaat om persoonlijke inflatiequote:Op vrijdag 27 januari 2023 10:42 schreef RM-rf het volgende:
[..]
nee, dat is misschien je persoonlijke effect dat de inflatie op die ene persoon heeft... maar in statistieken (en inflatie is een macro-economische term en betreft altijd juist een grotere groep waarover dus deze inflatie berekent wordt via een gestandaardiseerd 'boodschappenmandje')
Het is zeker zo dat er een verschil is tusen statistiek die altijd een brede groep betreft, en een algemeniserende trend beschrijft, en het effect dat dit kan hebben op één individu.
goed samengevat in het citaat: "De statisticus verdronk in een plas water van gemiddeld 5 centimer diep"
op individueel niveau of gericht op één specifieke uitgavepost kan een individu ook een enorm groot prijsverschil moeten betalen, zelfs al zou de inflatieindex een lage inflatie aangeven...
zo zijn bv de huizenprijzen in Noord-Holland sinds 2013 tot 2022 met 120% toegenomen, een zeer ruime verdubbeling van de prijzen in 9 jaar... dat zou een inflatie van een zeer ruime 12% per jaar gedurende 9 jaar betekenen, maar dat is dus enkel een heel specifieke uitgavepost en enkel mensen die dus vorig jaar een huis kochten merken dat ten opzichtte van mensen die 9 jaar terug een huis kochten.
In inflatieindexen komen bv de huizenprijzen praktisch niet voor... in bv de HICP is er wel een woonlasten-component, maar die is gebaseerd op gemiddelde huur... deels is dat omdat een huis kopen iets is dat niemand jaarlijks doet en als men eenmaal een huis gekocht heeft zijn bv de financieringslasten redelijk stabiel de tijd erna.
Nonsens ... voor algemene nieuws-berichtgeving heeft niemand juist wat aan de vraag of Bertus Grutjes uit Schubbekutteveen nu uitgeeft aan zijn persoonlijke boodschappen..quote:Op vrijdag 27 januari 2023 10:51 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Faar heeft niemand wat aan. Het gaat om persoonlijke inflatie
Klopt maar voor jezelf gaat het om je eigen situatie.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 10:56 schreef RM-rf het volgende:
[..]
Nonsens ... voor algemene nieuws-berichtgeving heeft niemand juist wat aan de vraag of Bertus Grutjes uit Schubbekutteveen nu uitgeeft aan zijn persoonlijke boodschappen..
tenzij je dol bent op allerhande subjectieve persoonlijke bevindingen.
Zodra het gewoon gaat om wat het CBS meld (en ik reageerde daar op iemand die çlaimde'dat "het CBS inflatie cijfers uit zn duim zuigt"), gaat het om generieke en algemene stiatstieken volgens een gestandardiseerd format
Is er wel een berekening?quote:Op vrijdag 27 januari 2023 10:49 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Er bestaat geen gemiddelde nler
Het cbs zal die wel hebben.quote:
Laat maar eens zien hoe je aan die 5% komt. Je komt hier om mensen uit de tent te lokken maar wordt nooit concreet. Zoals nooit eigenlijk, zeer verrassend. Vijf proces meer kosten tov eerdere jaren kan bijna niet als je benzine, energie en boodschappen moet betalen. Dus dan ben ik heel benieuwd hoe je dit doet, zonder hierop te beknibbelen.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 11:13 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Oh kut, heb ik in het salaris topic geschreven...?
Sjorsie heeft geld genoeg en loopt daar altijd graag mee te koop hier op het forum. Dodelijk vermoeiend.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 11:19 schreef de_boswachter het volgende:
[..]
Laat maar eens zien hoe je aan die 5% komt. Je komt hier om mensen uit de tent te lokken maar wordt nooit concreet. Zoals nooit eigenlijk, zeer verrassend. Vijf proces meer kosten tov eerdere jaren kan bijna niet als je benzine, gas en boodschappen moet betalen. Dus dan ben ik heel benieuwd hoe je dit doet, zonder hierop te beknibbelen.
Sjors doet gewoon lekker anoniem een lulverhaal verkopen op een forum. Iedereen moet hem geloven, maar niemand doet het. Veel geblaat en weinig wol.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 11:19 schreef Jor_Dii het volgende:
Sjorsie heeft geld genoeg en loopt daar altijd graag mee te koop hier op het forum. Dodelijk vermoeiend.
Duitsers zijn niet zo van de oude kaas, al kan je wel gewoon Old Amsterdam hier krijgen. Prijs daarvan is wel redelijk vergelijkbaar met Nederland. Het verschil zit vooral bij jonge kaas en Leerdammer, als voorbeeld is deze week bij Edeka is de Frico Gouda jong voor ¤6,90 per kilo (vers gesneden!) in de aanbieding, terwijl Jonge Goudse bij AH voorverpakt ruim het dubbele kost: https://www.ah.nl/product(...)-goudse-jong-48-stukquote:Op vrijdag 27 januari 2023 06:47 schreef Tengano het volgende:
[..]
Ik koop altijd mijn oude kaasbij de Aldi hier in Nederland en gebruik daar best veel van
Die kost 5,99 per stuk en is dus 13,31 per kilo.
Maar gek genoeg kan ik hem bij Aldi Duitsland on line niet vinden? Weet jij misschien wat oude kaas in Duitsland kost?
https://www.aldi.nl/produ(...)leeswaren-tapas/kaas
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |