Bij mensen die nauwelijks salarisstijgingen willen inderdaad. Die zijn er genoeg.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 11:48 schreef Havermout2 het volgende:
Inflatie is een nuttig instrument voor monetair beleid maar betekent niet zoveel voor het individu. Koopkracht zegt veel meer en die boodschap is niet zo fijn:
https://opendata.cbs.nl/#(...)opkrachtontwikkeling
Ik heb de filters voor mezelf aangepast naar periode 2012-2021 en de huishoudenskenmerken naar gestandaardiseerd inkomen per 10% interval.
Daarin zie je dat de groei in de afgelopen 10 jaar totaal (dus niet per jaar) zo'n 4% was voor de onderste 30% van de inkomens, 10% voor licht onder modaal en de bovenste helft zo'n 16%. (De vermogensverschillen zijn nog veel groter, dit is inkomen)
De prijsstijgingen die we nu zien raken vooral primaire levensbehoeftes zoals voedsel en energie die een groter deel van de uitgaven van het inkomen van de lagere inkomens omvat. Je kunt vrij simpel natellen waar nu de pijn het meest wordt gevoeld.
De CocaMac als nieuwe indexquote:Op vrijdag 27 januari 2023 01:12 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
De Big Mac-Index is anders best bekend als een economische graadmeter.
Willen?quote:Op vrijdag 27 januari 2023 11:56 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Bij mensen die nauwelijks salarisstijgingen willen inderdaad. Die zijn er genoeg.
Ja, anders zouden ze wel van baan wisselen. Andere dingen vinden ze dus belangrijker.quote:
haha wie heeft je dat doen laten gelovenquote:Op vrijdag 27 januari 2023 00:19 schreef Dven het volgende:
Prijzen in landen verschillen? Wow![]()
![]()
![]()
Wie had dat gedacht.
En nog janken ook, terwijl het in Nederland naar verhouding vrij goedkoop boodschappen doen is
Nogal kort door de bocht, vind je zelf ook niet? Of is dit weer een poging een knuppel in het hoenderhok te gooien?quote:Op vrijdag 27 januari 2023 12:03 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ja, anders zouden ze wel van baan wisselen. Andere dingen vinden ze dus belangrijker.
Allemaal mooi om het ingewikkeld te maken, tot er een politicus langskomt en zegt 'dat en dat moet je ff laten zitten en daar niet te veel aandacht aan besteden'.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 09:58 schreef RM-rf het volgende:
[..]
nee, het CBS gebruikt gewoon gestandaardiseerde rekenmethodes
bv voor de gebruikte inflatie-index rekenen zij met de consumentenprijsindex (CPI)
https://www.cbs.nl/nl-nl/(...)d-consumentenprijzen
ook bv Eurostat gebruikt een vastgestelde rekenmethode (een ietwat andere dan het CBS, nl de Harmonised Index of Consumer Prices)
https://ec.europa.eu/eurostat/web/hicp
https://ec.europa.eu/euro(...)efault/table?lang=en
voor het hoogtepunt van de inflatie, in october 2022 lag de CPI toen op 14,5%... op hetzelfde moment was de HICP voor nederland 17,1% (in december 2022 is deze echter weer naar 11% gedaald, CPI staat in dec 2022 op 9,6%)
het is niet zo dat deze statistische organisaties 'zomaar'eventjes lukraak wat bonnetjes nemen en 'eventjes' een rekensommetje maken met de natte vinger..
ze gebruiken zeer exact vastgestelde lastenverdelingen om juist zeker te stellen dat de genoemde statistieken over een langere periode een consistente en vergelijkbare waarde oplevert en het niet zo makkelijk is dat zomaar te vertekenen...
alhoewel het verder altijd mogelijk is statistieken ook politiek-ideologisch te misbruiken door heel bewust een uitsnede te maken of enkel 'outliners' aan te halen (wat ikzelf eigenlijk al ded door bewust het maximale punt van inflatie te nemen als voorbeeld)
Anders de verplichting behouden voor producenten, maar in bepaalde omstandigheden wel toelaten dat winkels produkten uit het buitenland verkopen. Bvb bij schaarste, of wanneer het prijsverschil erg groot is.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 08:28 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
Nou ja, de labels dienen ook wel een doel. Wel handig als ze gelezen kunnen worden door het gros van de mensen.
Ik heb dat dus met mayonaise. Dat flikker ik bijna overal over bahalve op pasta.quote:Op donderdag 26 januari 2023 23:30 schreef 111210 het volgende:
[..]
Niks mis met overal een pot appelmoes over flikkeren, hollandser kan niet!
En mensen dan zeker teleurgesteld zijn dat het geen schijf cocaïne is.quote:
Schijnt dat Polen dat weer wel doen over hun pizza, pasta en lasagnes.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 18:07 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Ik heb dat dus met mayonaise. Dat flikker ik bijna overal over bahalve op pasta.
Gelukkig sport ik nog een beetje anders was ik nu @:ViesDik
Dat verschil ben je dan weer kwijt aan je ziektekostenverzekering.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 00:33 schreef koos_vriendloos het volgende:
Salarissen in Duitsland zijn hoger en de boodschappen goedkoper…
Je snapt toch wel dat dit soort vergelijkingen alleen maar tellen als het in je eigen voordeel isquote:Op zaterdag 28 januari 2023 00:28 schreef loveli het volgende:
[..]
Dat verschil ben je dan weer kwijt aan je ziektekostenverzekering.
Ik weet nooit of hier dezelfde spelregels gelden als in KLB, of niet.quote:Op zaterdag 28 januari 2023 00:29 schreef Dven het volgende:
[..]
Je snapt toch wel dat dit soort vergelijkingen alleen maar tellen als het in je eigen voordeel is
Hoelang ben jij al niet meer in NL geweest? Want alles is hier nu 50-60% duurder dan dat het een jaar geleden was.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 00:19 schreef Dven het volgende:
Prijzen in landen verschillen? Wow![]()
![]()
![]()
Wie had dat gedacht.
En nog janken ook, terwijl het in Nederland naar verhouding vrij goedkoop boodschappen doen is
In verhouding zegt hij toch, in andere landen is boodschappen veel duurder, zowel noord als zuid europa.quote:Op zaterdag 28 januari 2023 04:02 schreef Hathor het volgende:
[..]
Hoelang ben jij al niet meer in NL geweest? Want alles is hier nu 50-60% duurder dan dat het een jaar geleden was.
Buiten dat niet alles 50-60% duurder is geworden zijn in andere landen de prijzen ook niet bepaald gedaald he. Jij betaalt bij jou in de Lidl minder dan ik doe in een land waar het gemiddelde inkomen niet boven de 750 euro per maand komt.quote:Op zaterdag 28 januari 2023 04:02 schreef Hathor het volgende:
[..]
Hoelang ben jij al niet meer in NL geweest? Want alles is hier nu 50-60% duurder dan dat het een jaar geleden was.
uiteraard mag dat want etiket is NLquote:Op vrijdag 27 januari 2023 00:55 schreef crystal_meth het volgende:
Zou misschien niet slecht zijn als die taalverplichting geschrapt werd. Dan hadden we tenminste echt vrij verkeer van goederen. Hier in België moet het er zelfs in drie talen (Nl, Fr, Du) op staan.
Btw: zouden winkels in Frankrijk, Duitsland of Nederland in principe wel produkten geproduceerd voor de Belgische markt mogen verkopen?
Dat vertaalt zich weer terug in andere dingen. België bijvoorbeeld heeft duurdere boodschappen maar geen zorgverzekering.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 00:33 schreef koos_vriendloos het volgende:
[..]
Naar verhouding goedkoper???
Salarissen in Duitsland zijn hoger en de boodschappen goedkoper…
Ik ben al jaren een bijzonder tevreden klant.quote:Op zaterdag 28 januari 2023 00:33 schreef loveli het volgende:
[..]
Ik weet nooit of hier dezelfde spelregels gelden als in KLB, of niet.
Verder is Picnic een verschrikkelijke toko, die vooral netwerk/klantenbestand wil uitbreiden om uiteindelijk te verkopen. Als er steeds geld bij moet van (durf)investeerders als Bill Gates en er geen winst gemaakt wordt op je boodschappen, dan ben jij als klant het product.
Zorgverzekering gaat daar gewoon verplicht via de werkgever, die 13,07% van je loon inhoudt voor allerlei sociale potten zoals zorg, nog buiten de aanvullende betalingen. Zorg is wel iets goedkoper daar, maar niet veel en al helemaal niet gratis.quote:Op zaterdag 28 januari 2023 07:57 schreef Seven. het volgende:
[..]
Dat vertaalt zich weer terug in andere dingen. België bijvoorbeeld heeft duurdere boodschappen maar geen zorgverzekering.
Medicijnen uit het buitenland worden vrij eenvoudig omverpakt in een ander doosje met een Nederlandse stikker en bijsluiter. Het bedrijf waar ik werk heeft een afdeling die niets anders doet dan dat.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 17:47 schreef crystal_meth het volgende:
[..]
Anders de verplichting behouden voor producenten, maar in bepaalde omstandigheden wel toelaten dat winkels produkten uit het buitenland verkopen. Bvb bij schaarste, of wanneer het prijsverschil erg groot is.
Zo waren er de laatste maanden in veel EU landen problemen met de levering van medicijnen. De tekorten waren voor de meeste medicijnen niet EU-wijd, er waren landen die nog voldoende voorraad hadden. Duitse apotheken wilden voor hun klanten medicijnen aankopen bij apotheken in andere EU landen, maar als ze dat deden zouden die klanten de volledige prijs moeten betalen: Een Duitse apotheek mag geen medicijnen zonder Duitse verpakking en bijsluiter verkopen, dus betaalt de verzekering zo'n aankoop niet terug. Patienten moeten dus kiezen tussen weken of maanden hun asthma, bloeddruk of andere medicatie niet nemen, of honderden euros extra uitgeven.
Dat kwam ook naar voren in de aflevering van 'stuntprijzen' van keuringsdienst van waarden. Nederlanders zijn gevoeliger voor koopjes.quote:Op vrijdag 27 januari 2023 09:58 schreef AgLarrr het volgende:
Ik heb ooit eens een docu gezien die (deels) verklaarde waarom: Nederlanders zijn gevoelig voor koopjes en aanbiedingen (koopmansgeest oid). Dus houden supermarkten de prijzen hoog en "stunten" vervolgens met artikelen, die ze dan voor 'Duitse' prijzen aanbieden. Duitsers willen gewoon goedkoop kopen en geven minder om het idee van aanbiedingen, één van de redenen waardoor daar de prijzen structureel lager liggen.
Dat weet ik, ik heb er jaren gewoond. Maar het punt is natuurlijk dat je uiteindelijk ongeveer dezelfde levensstandaard hebt in Duitsland, Nederland en België.quote:Op zaterdag 28 januari 2023 08:12 schreef Akkerdjie het volgende:
[..]
Zorgverzekering gaat daar gewoon verplicht via de werkgever, die 13,07% van je loon inhoudt voor allerlei sociale potten zoals zorg, nog buiten de aanvullende betalingen. Zorg is wel iets goedkoper daar, maar niet veel en al helemaal niet gratis.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |