FOK!forum / Culinesse à gogo / Oproep om frikpics te maken; "frikandel is hét Nederlandse streetfood"
mailydonderdag 26 januari 2023 @ 11:17
Oproep om frikpics te maken; het is een beetje ordinair, maar frikandel is hét Nederlandse streetfood
quote:
Een oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics.

Het duurt nog een paar weken, maar de frituurbranche is helemaal klaar voor Nationale Frikandellendag. Voor wie mee wil vieren: het is op 4 februari. Om deze feestdag op te vrolijken, hebben de snackbars een actie waarbij iedereen de vraag krijgt zijn frikpics op te sturen. Als bijdragen aan de frikandellencultuur, zo luidt de toelichting.

,,Beter dan carnaval”, vindt ook tv-chef Danny Jansen. ,,De vlag gaat uit die dag.” Hij is groot fan van frikandellen én aangesloten bij de facebookgroep Frikandel Speciaal Geeks. ,,Daar zie je alleen maar frikpics.”

Normaal gesproken houdt hij het niet bij eentje. ,,Ik haal altijd een triootje uit de vriezer. Lekker. Drie is meer dan genoeg.” Niet een tikje ordinair, zo'n frikpic-actie? ,,Het past wel bij de frikandel, vind ik.”

Hoe meer aandacht de frikandel krijgt, hoe beter, vindt Jansen, bekend van 24Kitchen. ,,Het is hét Nederlandse streetfood.” In zijn boek Vet Lekker vertelt hij hoe je zelf frikandellen maakt. Naar verluidt zouden we er jaarlijks 600 miljoen stuks van naar binnen werken.

De oproep om mee te doen aan de frikandellenfotowedstrijd komt van Frituurwereld.nl en het Nederlands Frituurcentrum in Veldhoven. ,,Het is goed om te zien dat er aandacht is voor alle soorten frikandellen”, zegt snackfan Eke Bosman, die op Instagram 100.000 volgers heeft. De naam van zijn account? Snackspert. ‘Lekker inclusief’ noemt hij de oproep.

Want er zijn er nogal wat, aldus de initiatiefnemers: culinaire frikandellen, loaded frikandellen en frikandellen speciaal, totaal of abnormaal. Frikandellen van oesterzwammen, andere plantaardige frikandellen, XXL-frikandellen of duurzame frikandellen met restvlees. En dan zijn er ook nog gladde frikandellen, ruwe frikandellen, gepaneerde frikandellen en frikandellenbroodjes.

Veel fans vinden dat er maar eentje de echte is: frikandel speciaal. De vleesstaaf is volgens hen op één correcte wijze te serveren, namelijk opengesneden en met uitjes en curry - geen ketchup en geen mosterd.

Verwarring met die andere pics
Echt een goed idee, vindt Snackspert. Zelf zet hij zo’n drie à vier keer per week een foto van een snack online. ,,Ik heb volgens mij de meeste frikpics van Nederland op het internet gezet.”

Gastropedia omschrijft de frikandel als een ‘hotdog aan de steroïden’. Frituurkenner Ubel Zuiderveld noemt de frikandel 'de Big Mac van de ongedeelde lage landen’. Ook in Vlaanderen is de snack namelijk de favoriet in de frituur, schetst de frituurbranche. Toen vorig jaar een tekort dreigde, zei Roel Theelen van grossier Bidfood tegen het Friesch Dagblad: ,,Frikandellen zijn de halsslagader van de cafetaria.”

Omdat verwarring met die andere pics op de loer ligt, waarschuwen de frituurders om het netjes te houden. Wie wil meedoen, kan de foto tot en met woensdag 1 februari insturen. Op de site van frituurwereld.nl staat hoe je dat doet.
SPOILER
ik ben meer van de bitterballen maar deze actie kan ik tóch waarderen!
:Y)

[ Bericht 0% gewijzigd door maily op 26-01-2023 20:28:14 ]
dimmakdonderdag 26 januari 2023 @ 11:21
Ik doe mee!
Speedfightdonderdag 26 januari 2023 @ 11:33
Vanavond allen naar de locale snackbar *O*
Gunnerdonderdag 26 januari 2023 @ 12:00
quote:
17s.gif Op donderdag 26 januari 2023 11:33 schreef Speedfight het volgende:
Vanavond allen naar de locale snackbar *O*
't is nog geen 4 februari al is het natuurlijk wel een goed idee :P
Marsenaldonderdag 26 januari 2023 @ 12:01
Wil heel graag een frikpic van mn frikadel XXL posten maar ben bang dat mensen dan vinden dat ik loop te pochen
herverwijderddonderdag 26 januari 2023 @ 12:02
917c904d33_frikandelvlag.jpg?w=600&s=7f43e8fed49a582425d31a0e07b83ffd
w/ w/ w/
de_boswachterdonderdag 26 januari 2023 @ 12:09
Chefkok Danny Janssen is dan ook mokervet. Met z’n trio frikandellen. Wat een walgelijke man.
marc0871donderdag 26 januari 2023 @ 12:10
quote:
17s.gif Op donderdag 26 januari 2023 11:33 schreef Speedfight het volgende:
Vanavond allen naar de locale snackbar *O*

Ik ben mijn eigen snackbar

W0oimGO.jpeg
Speedfightdonderdag 26 januari 2023 @ 12:29
quote:
2s.gif Op donderdag 26 januari 2023 12:00 schreef Gunner het volgende:

[..]
't is nog geen 4 februari al is het natuurlijk wel een goed idee :P
Weet de foto toch niet B-)
marc0871donderdag 26 januari 2023 @ 12:32
De mijne zit op de post B-)
marc0871donderdag 26 januari 2023 @ 12:38
quote:
14s.gif Op donderdag 26 januari 2023 12:01 schreef Marsenal het volgende:
Wil heel graag een frikpic van mn frikadel XXL posten maar ben bang dat mensen dan vinden dat ik loop te pochen
Blöf.
Nou willen we hem zien.
Speedfightdonderdag 26 januari 2023 @ 12:38
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2023 12:38 schreef marc0871 het volgende:

[..]
Blöf.
We willen hem zien.
Wel in een spoiler graag!!
Farenjidonderdag 26 januari 2023 @ 12:41
Zijn er hier ook mensen die frikandellen zelf "from scratch" maken of trekt iedereen ze prefab uit de vriezer of haalt ze bij de snackbar?
marc0871donderdag 26 januari 2023 @ 12:42
quote:
17s.gif Op donderdag 26 januari 2023 12:38 schreef Speedfight het volgende:

[..]
Wel in een spoiler graag!!
Gewoon zijn frikandel xxl :o
Niet dat andere ding }:|
Dat regelen jullie maar via PM, of zo :O
Thaddeusdonderdag 26 januari 2023 @ 12:46
Geen plaatje en niet van mijzelf maar leuk recept voor een feestje oid van de bbq:

marc0871donderdag 26 januari 2023 @ 12:47
quote:
1s.gif Op donderdag 26 januari 2023 12:41 schreef Farenji het volgende:
Zijn er hier ook mensen die frikandellen zelf "from scratch" maken of trekt iedereen ze prefab uit de vriezer of haalt ze bij de snackbar?
Staat wel nog op de bucket list.
Kroketten en bitterballen heb ik al afgevinkt.
Evenals zelf mayo en currysaus/kruidenketchup maken.
Patat maak ik al tientallen jaren zelf.
Frozen-assassindonderdag 26 januari 2023 @ 12:47
quote:
Lekker stukjes keukenpapier die aan frik blijven hangen naar binnen werken :')

Gekkigheid
Whiskers2009donderdag 26 januari 2023 @ 19:09
Dé streetfood?! :'(
Managarmdonderdag 26 januari 2023 @ 19:48
quote:
1s.gif Op donderdag 26 januari 2023 12:41 schreef Farenji het volgende:
Zijn er hier ook mensen die frikandellen zelf "from scratch" maken of trekt iedereen ze prefab uit de vriezer of haalt ze bij de snackbar?
Ik ga van het weekend de eerste poging wagen, frikandellen zijn hier wel te koop in Portugal via een webshop maar ja, reteduur.
SnodeSnuiterdonderdag 26 januari 2023 @ 20:03
quote:
@Viesdik kan hier niet tegen
SnodeSnuiterdonderdag 26 januari 2023 @ 20:05
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2023 19:48 schreef Managarm het volgende:

[..]
Ik ga van het weekend de eerste poging wagen, frikandellen zijn hier wel te koop in Portugal via een webshop maar ja, reteduur.
Heb je frikandelkruiden? Toen ik ze zelf maakte kreeg ik de smaak niet goed, het was het allemaal net niet

Toen hoorde ik pas van een potje frikandelkruiden

Als je zelf maakt kun je wel de goudenfrikandel namaken, die hebben ze bij mijn snackbar en wegen 100 gram ipv een laffe 70
mailydonderdag 26 januari 2023 @ 20:05
quote:
1s.gif Op donderdag 26 januari 2023 19:09 schreef Whiskers2009 het volgende:
Dé streetfood?! :'(
Waar?! :o

Oeps, die ene had ik nog niet verbeterd :@ :Y)

[ Bericht 16% gewijzigd door maily op 26-01-2023 20:27:16 ]
Viesdikdonderdag 26 januari 2023 @ 20:24
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2023 20:03 schreef SnodeSnuiter het volgende:

[..]
@:viesdik kan hier niet tegen
klopt

917c904d33-frikandelvlag.jpg
Managarmdonderdag 26 januari 2023 @ 20:28
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2023 20:05 schreef SnodeSnuiter het volgende:

[..]
Heb je frikandelkruiden? Toen ik ze zelf maakte kreeg ik de smaak niet goed, het was het allemaal net niet

Toen hoorde ik pas van een potje frikandelkruiden

Als je zelf maakt kun je wel de goudenfrikandel namaken, die hebben ze bij mijn snackbar en wegen 100 gram ipv een laffe 70
Ja, mijn broer heeft een kilo opgestuurd :) . Gaat helemaal goed komen, Maandag komen vrienden helpen met ons dak en aan het einde van de dag patat met frikandellen.
Viesdikdonderdag 26 januari 2023 @ 20:28
quote:
zo lekker dat het ook zo dodelijk is
Viesdikdonderdag 26 januari 2023 @ 20:39
Ik heb een hekel aan het woord streetfood

Een zwerver eet streetfood als ik een rotte appel naar zn hoofd gooi
Managarmdonderdag 26 januari 2023 @ 20:40
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2023 20:39 schreef Viesdik het volgende:
Ik heb een hekel aan het woord streetfood

Een zwerver eet streetfood als ik een rotte appel naar zn hoofd gooi
Snackbarvoer is het!
Viesdikdonderdag 26 januari 2023 @ 20:43
quote:
1s.gif Op donderdag 26 januari 2023 11:17 schreef maily het volgende:
Oproep om frikpics te maken; het is een beetje ordinair, maar frikandel is hét Nederlandse streetfood
[..]
SPOILER
ik ben meer van de bitterballen maar deze actie kan ik tóch waarderen!
:Y)
zullen we samen een frikandel eten tijdens zonsondergang ?
rood wijntje erbij
kaarsje
ik moet wle een bank hebben om op te zitten aan tafel
mailydonderdag 26 januari 2023 @ 20:44
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2023 20:43 schreef Viesdik het volgende:

[..]
zullen we samen een frikandel eten tijdens zonsondergang ?
rood wijntje erbij
kaarsje
ik moet wle een bank hebben om op te zitten aan tafel
_O-
marc0871donderdag 26 januari 2023 @ 20:47
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2023 20:28 schreef Viesdik het volgende:

[..]
zo lekker dat het ook zo dodelijk is
Meh. Dood ga je toch.
Dan maar lekker leven.
BasEnAaddonderdag 26 januari 2023 @ 21:08
In Duitsland wordt ie ook verkocht en heet het Fleischrolle.

Als ik in de snackbar sta wordt het toch een kroket of kipcorn. Frikandel is wel goed, maar voor mij lang niet de lekkerste snack.
Lucky_Strikedonderdag 26 januari 2023 @ 21:16
quote:
1s.gif Op donderdag 26 januari 2023 12:41 schreef Farenji het volgende:
Zijn er hier ook mensen die frikandellen zelf "from scratch" maken of trekt iedereen ze prefab uit de vriezer of haalt ze bij de snackbar?
Ja, ik. Naar aanleiding van een workshop bij Wateetons. Ik heb ook zelf kaassoufflés, kroketten en friet gemaakt.
Tenganodonderdag 26 januari 2023 @ 21:48
Doet u mij maar een broodje Frank Overmars :7
mailywoensdag 1 februari 2023 @ 13:16
Kick :Y)
dimmakwoensdag 1 februari 2023 @ 13:56
Het is nog geen zaterdag. ;(
foodloverdonderdag 2 februari 2023 @ 16:26
Wanneer iemand een recept kent met zelf kruidenmengsel samenstellen, geen gebruik van Buisman om hem bruin te krijgen (Dat klinkt niet zo smakelijk, sorry oO< ) dan houd ik me aanbevolen.

Ik wil eens zelf frikandellen gaan maken. Het cutteren, malen van vlees en voorkoken bijvoorbeeld ingerold in plasticfolie gaat wel lukken maar samenstelling van kruiden, verhoudingen en kleur ben ik nog zoekende.

Mocht het nog op tijd komen dan ga ik aan de slag en zal ik een foto plaatsen *)
Bienelientjeedonderdag 2 februari 2023 @ 21:38
Eén van de weinige Nederlandse snacks die ik echt wel mis sinds ik in Engeland woon! :D
mailyzaterdag 4 februari 2023 @ 13:31
Vandaag is het zover *O* :Y)
Het_Bokjezaterdag 4 februari 2023 @ 14:12
eet smakelijk :Y)

Frika-Broodje.jpg
Noberzaterdag 4 februari 2023 @ 14:16
?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8

#VIESDIK
Het_Bokjemaandag 6 februari 2023 @ 05:19
geen frikandelbroodje als ontbijt eten :')

IMAG1234.jpg
Ace1maandag 6 februari 2023 @ 15:35
Zie ik hier nou frikandelspeciaal met ketchup?? :(
Managarmmaandag 6 februari 2023 @ 16:53
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2023 15:35 schreef Ace1 het volgende:
Zie ik hier nou frikandelspeciaal met ketchup?? :(
Wat een cultuurbarbaar!
Managarmmaandag 6 februari 2023 @ 16:55
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2023 05:19 schreef Het_Bokje het volgende:
geen frikandelbroodje als ontbijt eten :')

[ afbeelding ]
Wat een heerlijk ontbijt, koffie erbij?
Het_Bokjemaandag 6 februari 2023 @ 21:53
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2023 16:53 schreef Managarm het volgende:

[..]
Wat een cultuurbarbaar!
Mea Vulva, de curry was op... Ik haat mensen die frikandellen met ketchup eten :(
marc0871maandag 6 februari 2023 @ 23:06
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2023 21:53 schreef Het_Bokje het volgende:

[..]
Mea Vulva, de curry was op... Ik haat mensen die frikandellen met ketchup eten :(
Nou had ik hem al eens vaker gepost.
Maar hier dan nog maar eens een keer

marc0871 in CUL / [FOK!-kookboek]Post hier je recepten en opmerkingen deel 2
Dr.Mikeymaandag 6 februari 2023 @ 23:08
#teamkroket
marc0871dinsdag 7 februari 2023 @ 01:20
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2023 23:08 schreef Dr.Mikey het volgende:
#teamkroket
Lukt ook nog wel, hoor.

v76Z1YY.jpeg

eacaMtZ.jpeg

Alleen de fritessaus was niet zelfgemaakt.
ISVVvrijdag 10 februari 2023 @ 13:09
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 01:20 schreef marc0871 het volgende:

[..]
Lukt ook nog wel, hoor.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Alleen de fritessaus was niet zelfgemaakt.
Karige portie friet
marc0871vrijdag 10 februari 2023 @ 13:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2023 13:09 schreef ISVV het volgende:

[..]
Karige portie friet
Ik had nog meer ;)
marc0871woensdag 15 februari 2023 @ 11:13
Mijn frikpic is uitgelicht *O*

https://www.frituurwereld(...)-frikandel-speciaal/

G6vKiqG.jpeg
Managarmwoensdag 15 februari 2023 @ 11:48
quote:
1s.gif Op donderdag 2 februari 2023 16:26 schreef foodlover het volgende:
Wanneer iemand een recept kent met zelf kruidenmengsel samenstellen, geen gebruik van Buisman om hem bruin te krijgen (Dat klinkt niet zo smakelijk, sorry oO< ) dan houd ik me aanbevolen.

Ik wil eens zelf frikandellen gaan maken. Het cutteren, malen van vlees en voorkoken bijvoorbeeld ingerold in plasticfolie gaat wel lukken maar samenstelling van kruiden, verhoudingen en kleur ben ik nog zoekende.

Mocht het nog op tijd komen dan ga ik aan de slag en zal ik een foto plaatsen *)
Plasticfolie? Haal gewoon een stukje electriciteitsbuis bij de bouwmarkt en kook ze.

https://zomaakjehetzelf.nl/zelf-frikandellen-maken/

[ Bericht 0% gewijzigd door Managarm op 15-02-2023 13:01:18 ]
mailywoensdag 15 februari 2023 @ 11:54
quote:
Wow *O* :Y)
Id_do_herwoensdag 15 februari 2023 @ 11:56
Stinktroep.
BertVwoensdag 15 februari 2023 @ 12:11
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2023 11:56 schreef Id_do_her het volgende:
Stinktroep.
Ja, die goedkope wel. Teveel orgaanvlees.
Die putlucht krijg je er niet uit met kruiden.
herverwijderdwoensdag 15 februari 2023 @ 12:14
quote:
omg! Een frikandelberoemdheid!
marc0871woensdag 15 februari 2023 @ 12:20
quote:
10s.gif Op woensdag 15 februari 2023 12:14 schreef herverwijderd het volgende:

[..]
omg! Een frikandelberoemdheid!
_O-
Id_do_herwoensdag 15 februari 2023 @ 12:28
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2023 12:11 schreef BertV het volgende:

[..]
Ja, die goedkope wel. Teveel orgaanvlees.
Die putlucht krijg je er niet uit met kruiden.
De dure ook. Alleen ben je dan opgelicht omdat je de volle mep neerlegt voor een cilinder aan afgekeurd hondenvoer.
Managarmwoensdag 15 februari 2023 @ 13:03
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2023 11:56 schreef Id_do_her het volgende:
Stinktroep.
Je moet wel goed vlees bij de slager halen en zelf je gehakt draaien.
Managarmwoensdag 15 februari 2023 @ 13:06
Grappig trouwens, wij hadden zelf frikandellen gemaakt paar weken geleden en van de week vanuit de vriezer in de airfryer met een beetje olijfolie erop. Geen ontplofte del met een bleek velletje maar een met een harde buitenkant, zelf maken heeft echt zijn voordelen.
BertVwoensdag 15 februari 2023 @ 15:21
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2023 12:28 schreef Id_do_her het volgende:

[..]
De dure ook. Alleen ben je dan opgelicht omdat je de volle mep neerlegt voor een cilinder aan afgekeurd hondenvoer.
Laat ons werkvolk in de waan!

AH merkloos: 20x70 gram voor 3,59
63% kipseparatorvlees, 14% varkensspek

Mora: 20x75 gram +/- 1 extra voor 6,19.
46% kipseparatorvlees, 20% varkensspek

Uiteindelijk heb je separeren en separeren, toch opvallend.
Id_do_herzaterdag 18 februari 2023 @ 12:08
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2023 13:03 schreef Managarm het volgende:

[..]
Je moet wel goed vlees bij de slager halen en zelf je gehakt draaien.
Dat heeft weinig met die grijze massa te maken.