abonnement Unibet Coolblue
pi_207253024
Voor de geinteresseerden een interessant artikel :)

Forensisch toxicologen zoeken naar gif, drugs of medicijnen in bloed

Bron

quote:
Is een persoon overleden door een vergiftiging? Heeft iemand onder invloed van drugs of medicijnen een misdaad begaan? Is een zedenslachtoffer bedwelmd? Stuk voor stuk vragen waar de deskundigen van de afdeling Toxicologie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een antwoord op proberen te geven. De techniek om naar lichaamsvreemde stoffen in een lichaam te speuren, is de laatste twee decennia sterk verbeterd. Dit maakt sneller en grondiger onderzoek mogelijk. “Wij werken aan veel complexe zaken die veel denkwerk vereisen”, zegt forensisch toxicoloog Rogier van der Hulst. “Iedere zaak is uniek, het is echt maatwerk.”

Van der Hulst omschrijft het werk van zijn team als ‘een soort politiewerk in bloed.’ Ze zoeken in bloed-of ander lichaamsmateriaal naar een stof die een rol kan hebben gespeeld bij een misdaad of ongeval. Toxicologie werkt aan zo’n 1500-2000 zaken per jaar, de diversiteit is groot. Ze onderzoeken zowel lichaamsmateriaal van levende mensen als overleden personen. “We zoeken naar lichaamsvreemde stoffen, meten die en bepalen wat het effect daarvan is geweest op de persoon”, legt Van der Hulst uit.

Gif, drugs en geneesmiddelen
Zijn collega dr. Dick-Paul Kloos ontwikkelt analyse methodes om de labprocessen verder te optimaliseren. Ook doet hij de chemische analyse van bijvoorbeeld bloed op het lab. Hij zoekt en meet de lichaamsvreemde stoffen, zoals gif, drugs of geneesmiddelen. Hoeveel is het? En wat betekent dat voor de zaak? Samen met de toxicoloog probeert hij te achterhalen of het aantoonbaar is dat een middel effect heeft gehad ten tijde van het overlijden, ongeval of ander incident. “Het simpelste voorbeeld is het aantonen van alcohol in bloed en de vraag in hoeverre de alcohol de rijvaardigheid heeft beïnvloed”, laat hij weten.

Ook werkt Toxicologie binnen het NFI nauw samen met de deskundigen van Pathologie. De afdeling doet toxicologisch onderzoek na een sectie op een vermoedelijk slachtoffer van een misdrijf. Bij de ene zaak is dat relevanter dan bij de ander. Als een forensisch patholoog geen doodsoorzaak vindt en er is wel een vermoeden van een misdrijf, wordt het voor de afdeling Toxicologie een interessante zaak. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld een vergiftiging. Als er wel zichtbaar letsel is zoals een messteek, doet Toxicologie alsnog onderzoek, maar dan om de omstandigheden helder te krijgen. Zoals bedwelming of drugsgebruik.

Chemische zoektocht
De chemische zoektocht naar stoffen in bloed is de laatste jaren sterk vooruitgegaan. Tot zo’n twintig jaar geleden was het op het NFI alleen nog mogelijk om een beperkte hoeveelheid stoffen tegelijk te meten. De deskundigen gebruikten destijds technieken die slechts een beperkte hoeveelheid stoffen konden aantonen. Ook werkten ze in batches. Ze verzamelden bijvoorbeeld alle bloedmonsters totdat de methode vol was om vervolgens alles in één keer te meten. “Dat kostte tijd. We waren minder snel en konden niet veel stoffen tegelijk meten”, licht Kloos toe.

Een van de methodes waarmee ze destijds metingen deden was de ‘immunochemische methode’. Die onderscheidt verschillende stofgroepen, bijvoorbeeld amfetamineachtigen, slaapmiddelen en opiaten. “Je wist dan niet wélke amfetamine het precies is”, legt Van der Hulst uit. “Dus moest je met een andere methode nog op zoek gaan naar welke stof het exact binnen die groep was.” Nadelig aan die methode was dat het ook vaak vals positieve resultaten gaf bij overleden personen. Hoe kan dat? “Bij lichamen van overleden personen zijn bacteriën aan het werk die stoffen produceren die op amfetamine lijken”, vertelt de toxicoloog. “Daar worden stoffen gevormd die niet bij leven zijn ingenomen, maar dus wel lijken op de stoffen waar je naar zoekt. Zo kregen we een vals positief resultaat voor amfetamineachtigen, terwijl het dus niet de drug is waar we naar zochten. Dat maakte het werk complex om uit te zoeken en het duurde langer.”

Meerdere stoffen in één keer
Waar eerst meerdere analyses na elkaar nodig waren om tot het antwoord te komen, kan dat tegenwoordig in één keer. Onderzoeken kunnen nu ook parallel plaatsvinden, in plaats van achter elkaar. Die grote voordelen komen door een techniek die vijftien jaar geleden haar intrede deed op het tox-lab, ‘de massaspectrometer’, gekoppeld aan vloeistofchromatografie. De techniek is zodanig verbeterd dat die snel en heel gevoelig een molecuul kan identificeren. “De grote winst van de massaspectrometer is die hoge gevoeligheid. Die maakt het mogelijk om een zeer lage concentratie van stoffen te meten. Waar je vroeger bijna een milliliter nog had om een zaak goed af te kunnen ronden, is nu een tiende daarvan vaak al genoeg”, vertelt Kloos. “Als je in de oude situatie een buisje bloed hebt waar maar drie milliliter in zat, ging dat vrij hard. Nu kunnen we met hetzelfde materiaal veel meer soorten onderzoek uitvoeren voor het op is.”

Accurater en sensitiever
De massaspectrometer die grote vooruitgang bracht, heeft inmiddels een update gekregen op het tox-lab, ‘de hoge resolutie massaspectrometrie’. “Die is nog accurater, selectiever en sensitiever”, zegt Van der Hulst. “Het voordeel daarvan is dat we de techniek kunnen inzetten bij screeningen om zo honderden stoffen tegelijk gevoelig in een monster te meten. Dit versnelt de opsporing van de stof aanzienlijk.” Zijn collega Kloos vult aan. “Vijf jaar geleden waren we nog blij dat we een methode hadden om 300 stoffen in één keer te bepalen. Nu werken we aan de implementatie van een techniek die in één keer 1500 stoffen kan meten.” Als die update er straks is, levert dat meer snelheid en daarmee efficiëntie op.

Moorden met spierverslapper
Hoewel de nog altijd voortschrijdende techniek het werk dus versnelt en grondiger maakt, vergen de complexe tox-zaken nog altijd veel denkwerk, legt Van der Hulst uit. “Soms zijn je eerste resultaten negatief. Dan gaat de context een belangrijke rol spelen: missen we niet iets? Moeten we nog verder zoeken?” Als voorbeeld noemt hij een zaak die indruk op hem maakte. De weerzinwekkende ‘medicijnmoorden’ gepleegd met de spierverslapper Succinylcholine. Een verdachte vermoordde jonge, gezonde mannen om zo verzekeringsgeld op te strijken. Ze stierven een vreselijke verstikkingsdood. “Succinylcholine is een stof die heel moeilijk te detecteren is in het lichaam, het verdwijnt snel. Dit een typische zaak waarbij de context cruciaal was voor ons onderzoek. Hoe gaan we dit aanpakken? Zoeken we naar de Succinylcholine zelf, naar de metabolieten? In welk lichaamsmateriaal moeten we kijken en welke techniek willen we daarvoor gebruiken? Door al die verschillende stappen te doorlopen, is het ons gelukt om de stof aan te tonen in verschillende weefsels van de overledenen. Zo kon het OM de blootstelling aan de spierverslapper bewijzen.”

Puzzelen
Een ander voorbeeld is de zaak Klaus Ross. Deze natuurgenezer behandelde mensen met kanker door ze via een infuus een chemische stof toe te dienen. Een zeer reactieve stof die niet meer terug te vinden was. “Wilde je iets terugvinden, dan moest je kijken naar afgeleide van die stof”, legt Van der Hulst uit. “Wat komt er vrij ? In dit geval de stof bromide. We zetten daarom een analyse op om bromide concentraties te bepalen in een lichaam. Dit was dus zo’n geval van maatwerk.” Toxicologisch onderzoek is vaak een complexe puzzel, dat maakt het onderzoek zo interessant. Welke stof kan het zijn? Hoe gedraagt het zich in lichaam? Zoek je naar de stof zelf of het omzettingsproduct ervan? Wat is postmortaal gebeurd en wat kunnen de effecten bij leven zijn geweest? “Zo kom je tot een antwoord. Het is altijd denkwerk. Het is niet dat we bloed krijgen, ergens op een knopje drukken en een antwoord hebben, elke casus is uniek”, aldus Van der Hulst.

Ruimte voor wetenschappelijk onderzoek
Steeds blijven zoeken naar versnellingen en verbeteringen doorvoeren, is wat Kloos zijn werk zo leuk maakt. Gaten in het proces zien, die opvullen en zo het labwerk optimaliseren. “Als het lukt om zulke stappen te maken, word ik daar heel blij van.” Door processen efficiënter te maken, kan er bovendien met meer slagkracht aan het complexe zaakwerk gewerkt worden, denkt hij. “Wanneer dat loopt als een geoliede machine, creëer je weer ruimte om wetenschappelijk onderzoek te doen en kennis te genereren. Door die kennisontwikkeling kun je weer meer complexe zaken oppakken. Dat is essentieel.”

“Ik vind de toxicologische puzzel leggen bijzonder boeiend, elke dag weer”, zegt Van der Hulst. “Hoe kan een lichaam met een molecuul gemanipuleerd worden? Hoe reageert een lichaam hierop op celniveau ? Als het me lukt om een onverteld verhaal te vertellen, althans een stukje daarvan, geeft mij dat veel voldoening. Zeker als het helpt om recht te spreken.”
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 dinsdag 27 december 2022 @ 12:56:45 #2
269689 crew  Viv
pi_207577015
quote:
DNA-specialisten van het NFI leveren bijdrage aan tientallen buitenlandse strafzaken
Nieuwsbericht | 27-12-2022

Birgitte Tengs, een Noors meisje van 17 jaar oud, werd in mei 1995 verkracht in haar woonplaats Kopervik op Karmøy in Noorwegen. Ze werd vermoord en in een weiland in de buurt van haar huis teruggevonden. In 2021 werd een verdachte aangehouden. Een belangrijk deel van het bewijs in de zaak is een DNA-match, waaraan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een bijdrage leverde. De inhoudelijke behandeling van de Noorse zaak is afgelopen week afgerond. Naast deze zaak levert het NFI met zijn kennis en expertise een bijdrage in tientallen andere internationale strafzaken. DNA-deskundige Arnoud Kal van het NFI rapporteerde over het Noorse DNA-onderzoek: “Het is bijzonder en waardevol om als Nederlands instituut ook een bijdrage te kunnen leveren aan de waarheidsvinding in buitenlandse zaken.”
De zaak:
https://www.nrk.no/nyheter/drapet-pa-birgitte-tengs-1.11488783

Ik kon 't lezen door het artikel te openen in google en dan op NL zetten.

[ Bericht 9% gewijzigd door Blues op 15-01-2023 20:50:57 ]
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zondag 15 januari 2023 @ 22:18:37 #4
269689 crew  Viv
pi_207578580
quote:
1s.gif Op zondag 15 januari 2023 20:33 schreef Blues het volgende:

[..]
De zaak:
https://www.nrk.no/nyheter/drapet-pa-birgitte-tengs-1.11488783

Ik kon 't lezen door het artikel te openen in google en dan op NL zetten.
Wat goed dat ze hierdoor ook het bewijs rond kunnen krijgen in oude zaken. :)

Deze verdachte was kennelijk al 4 dagen na de moord in beeld. Dankzij de nieuwe DNA-technieken is er een match gevonden met DNA op de panty van het slachtoffer.

En ik las dat een neef van het slachtoffer decennialang als verdachte is beschouwd. :X Dus ook voor hem is dit een uitkomst.
pi_208262494
NFI nieuwsbreak *G* *O* ;)

https://www.forensischins(...)ische-dna-databanken
quote:
OM en NFI starten pilot met genealogische DNA-databanken
Nieuwsbericht | 06-03-2023 | 08:00


Het Openbaar Ministerie (OM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan gebruik maken van genealogische DNA-databanken voor het oplossen van volledig vastgelopen ernstige strafzaken, in de hoop een doorbraak te forceren.

Het OM en NFI gaan tijdens de pilot gebruik maken van twee genealogische DNA-databanken in de Verenigde Staten. Voor het OM en NFI is het belangrijk dat mensen zélf de keuze hebben gemaakt om hun DNA-profiel aan te bieden aan een van deze databanken en zélf expliciet hebben aangegeven dat politie en OM hun profiel voor strafrechtelijk onderzoek mogen gebruiken. Mensen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven, worden buiten de pilot gehouden.

Omdat de voorouders van veel inwoners van de Verenigde Staten afkomstig zijn uit Europa, is het mogelijk dat ook in Nederlandse strafzaken verre verwanten van onbekende verdachten of onbekende slachtoffers via de Amerikaanse databanken worden gevonden. Bovendien maken steeds meer Nederlanders voor stamboomonderzoek gebruik van dit soort DNA-databanken.

Het DNA-profiel van de onbekende persoon of onbekend daderspoor wordt na de vergelijking verwijderd uit de betreffende genealogische DNA-databank
.

Ik denk dat dit echt wel zaken zou kunnen gaan oplossen :Y
pi_208263145
quote:
0s.gif Op maandag 6 maart 2023 10:03 schreef Blues het volgende:
NFI nieuwsbreak *G* *O* ;)

https://www.forensischins(...)ische-dna-databanken
[..]
.

Ik denk dat dit echt wel zaken zou kunnen gaan oplossen :Y
Goede tip, kan ik deze werkwijze vertalen naar: voorgezette opsporing? Voor de zeer ernstige delicten lijkt me dat een goed begin.
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 maandag 6 maart 2023 @ 11:38:48 #7
269689 crew  Viv
pi_208263289
quote:
0s.gif Op maandag 6 maart 2023 10:03 schreef Blues het volgende:
NFI nieuwsbreak *G* *O* ;)

https://www.forensischins(...)ische-dna-databanken
[..]
.

Ik denk dat dit echt wel zaken zou kunnen gaan oplossen :Y
Oh wow, dat denk ik ook! :Y
pi_208263392
Mooie ontwikkeling :Y
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 maandag 6 maart 2023 @ 12:57:43 #9
269689 crew  Viv
pi_208265455
quote:
0s.gif Op maandag 6 maart 2023 12:57 schreef Viv het volgende:
@:blues het staat nu ook op NOS, maar jij had de primeur! ^O^

https://nos.nl/artikel/24(...)ossen-van-cold-cases
Haha ja ik heb ze op twitter... die zijn dan net ff eerder :D
  FrontpagER /Mod / Grootste Vredestichter maandag 6 maart 2023 @ 19:57:53 #11
485843 crew  Jippie
pi_208269668
Van het OM (voor de aanvulling) https://www.om.nl/actueel(...)ische-dna-databanken

Daar staan ook diverse vragen en antwoorden over het gebruik van de genealogische DNA - databanken.

Het Openbaar Ministerie (OM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan gebruik maken van genealogische DNA-databanken voor het oplossen van volledig vastgelopen ernstige strafzaken, in de hoop een doorbraak te forceren.

Binnenkort start een pilot waarin die opsporingsmethode ingezet gaat worden in twee cold casezaken. Dat zou voor het eerst zijn in Nederland. Voor het zover is, wordt deze opsporingsmethode nog wel voorgelegd aan de rechter.

Verwantschapsonderzoek
Verwantschapsonderzoek met gebruik van (private) genealogische DNA-databanken kan uitkomst bieden wanneer alle beschikbare opsporingsmiddelen niet hebben geleid tot een doorbraak in de zaak. Het betreft zaken waarin DNA beschikbaar is van nagenoeg zeker de dader of van het onbekende dode slachtoffer van een misdrijf, maar waarmee geen overeenkomst werd verkregen in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken, de DNA-databank Vermiste Personen of justitiële DNA-databanken van andere Europese landen. Door het DNA van de onbekende persoon of het onbekende daderspoor te vergelijken met de DNA-profielen van personen in een genealogische DNA-databank, kunnen (verre) verwanten van deze persoon in beeld komen.

Aan de hand van deze verwanten kan vervolgens door stamboomonderzoek de identiteit van de verdachte of het onbekende slachtoffer achterhaald worden. In de Verenigde Staten werd deze methode in 2018 voor het eerst toegepast, en leidde al tot een doorbraak in zo’n 550 cold cases. Ook andere landen hebben deze methode inmiddels verkend of bereiden dit voor. Zo werd deze opsporingsmethode met succes toegepast in Canada en Australië. Ook in Europa zijn al de eerste successen geboekt: in Zweden werd hiermee een dubbele moordzaak uit 2004 opgelost en in Noorwegen onlangs een moordzaak uit 1999.

Verenigde Staten
Het OM en NFI gaan tijdens de pilot gebruik maken van twee genealogische DNA-databanken in de Verenigde Staten. Voor het OM en NFI is het belangrijk dat mensen zélf de keuze hebben gemaakt om hun DNA-profiel aan te bieden aan een van deze databanken en zélf expliciet hebben aangegeven dat politie en OM hun profiel voor strafrechtelijk onderzoek mogen gebruiken. Mensen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven, worden buiten de pilot gehouden.

Omdat de voorouders van veel inwoners van de Verenigde Staten afkomstig zijn uit Europa, is het mogelijk dat ook in Nederlandse strafzaken verre verwanten van onbekende verdachten of onbekende slachtoffers via de Amerikaanse databanken worden gevonden. Bovendien maken steeds meer Nederlanders voor stamboomonderzoek gebruik van dit soort DNA-databanken.

Het DNA-profiel van de onbekende persoon of onbekend daderspoor wordt na de vergelijking verwijderd uit de betreffende genealogische DNA-databank.

Onbekende verdachte of slachtoffer
De pilot zal starten met twee geselecteerde zaken, waarin DNA-materiaal beschikbaar is van een nog onbekende verdachte of DNA van een slachtoffer van een misdrijf van wie politie en OM nog steeds de identiteit niet weten.

Het zijn allemaal ernstige strafzaken met een verdenking van moord of doodslag, waarbij alles is geprobeerd om de zaken op te lossen. En niet onbelangrijk, er is voldoende DNA-materiaal van goede kwaliteit van het daderspoor of het onbekende slachtoffer aanwezig. De betrokken nabestaanden in de geselecteerde cold casezaken zijn voor zover zij bekend zijn, inmiddels geïnformeerd.

Voorleggen aan onderzoeksrechter
Het OM en NFI willen met de pilot ervaringen opdoen met deze vorm van onderzoek. De huidige wetgeving maakt het gebruik van deze inmiddels internationaal beproefde methode mogelijk. Daarbij is nadrukkelijk gekeken naar juridische, technische en ethische aspecten, en naar de privacy van de in de databank opgenomen personen.

Het OM zal eerst de rechter-commissaris vragen of deze opsporingsmethode mag worden gebruikt. "Dat betekent dat we in ieder geval in de eerste twee zaken van de pilot een vordering doen om de onderzoeksrechter te vragen het OM machtiging te verlenen om het onderzoek uit te voeren’, legt Mirjam Warnaar, landelijk officier Forensische Opsporing uit. ‘Als het onderzoek kan plaatsvinden en resulteert in matches met (verre) verwanten, is er vervolgens nog een langdurig onderzoekstraject te gaan. Stamboomroutes moeten worden doorlopen, om uiteindelijk bij de persoon uit te komen die mogelijk de dader of het onbekende slachtoffer is. Het gehele onderzoekstraject is een kwestie van een lange adem."

Warnaar hoopt dat deze pilot uiteindelijk een doorbraak zal geven in minimaal één van de geselecteerde cold cases. "Dat zou een geweldig resultaat zijn. En het geeft ons inzicht in de wijze waarop we deze opsporingsmethode in de toekomst in Nederland willen en kunnen inzetten."

  FrontpagER /Mod / Grootste Vredestichter maandag 6 maart 2023 @ 20:00:10 #12
485843 crew  Jippie
pi_208269729
Vind dit echt een goede ontwikkeling. Ook secuur dat ze voor de twee cold-cases expliciet toestemming vragen om deze databank te mogen gebruiken ^O^
pi_208270212
Ik was wel benieuwd naar welke 2 cold-case zaken eigenlijk, maar ja daar doen ze omwille van de mogelijke verdachten die hier niets van mogen weten, vast geen uitspraken over :+
pi_208299238
Leuk interview met Frank vd Goot GOD _O_ O+

https://fb.watch/j9rA8Hu-En/
pi_208372209
quote:
Bied obductie standaard aan!
Het NFO pleit samen met collega Frank van de Goot voor meer onderzoek naar de daadwerkelijke doodsoorzaak.
Van de ruim 160.000 doden per jaar in Nederland wordt op circa 3.000 sectie verricht, waarvan maar 250 tot 300 gerechtelijke secties.

Wat dus betekent dat we van 98 procent niet precies weten wat de doodsoorzaak is. Als iemand thuis dood wordt gevonden en er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf, dan ‘bedenken’ we er een doodsoorzaak bij.
Een oorzaak die in ruim 20 procent van de gevallen faliekant fout is, blijkt uit verschillende studies. Op verzoek van nabestaanden heeft het NFO al veel obducties uitgevoerd, waarbij de doodsoorzaak in meerdere gevallen niet bleek te kloppen of andere zeer waardevolle informatie werd gemist.

Hart-en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1? Niet volgens het NFO en collega Frank van de Goot. Op basis van onze ervaringen zouden wij zeggen: infectieziekten. Mensen hebben een slecht hart, maar gaan dood door een virus. Een aantal praktijkvoorbeelden: Er werden mensen onderzocht die zijn overleden aan Creutzfeldt-Jakob en de bof. Die ziekten kom je niet tegen op een doodsoorzakenformulier. In de week dat bekend werd dat het aantal mannen met longkanker daalde, zijn bij drie mannen postmortaal longkanker ontdekt, zonder dat die diagnose was gesteld.

Het kabinet wil het aantal verkeersdoden terugbrengen naar nul in 2030. Daarvoor worden allerlei verkeersveiligheidsmaatregelen genomen. Er wordt beleid gemaakt op basis van statistieken. Waarom niet al die verkeersdoden eens onderzoeken? Je kunt een weg veiliger maken, maar daarmee voorkom je niet dat iemand met een hartinfarct de vangrail inrijdt.

Met verbazing kijken wij naar campagnes die stellen dat het aantal zelfdodingen in Nederland nog nooit zo hoog was. Nee, het aantal mensen met de diagnose zelfdoding was nog nooit zo hoog. In de afgelopen jaren zijn er tientallen mensen onderzocht die onterecht het stempel zelfdoding hadden gekregen.


Weer een praktijkvoorbeeld van niet zo lang geleden: een jonge dame, depressief, dood in bed. Lege pillensetjes ernaast. Eén en één is drie: zelfdoding. De familie was ervan overtuigd dat dit niet kon kloppen, en verzoeken om een obductie. Het lichaam werd onderzocht door Frank van de Goot, en wat blijkt? Overleden aan een hersenbloeding.

De zorgverzekering zou niet moeten stoppen bij het overlijden, maar moeten doorlopen tot de uitvaart. Dat betaalt zich dubbel en dwars terug. We kunnen zo veel leren van de doden. Bijvoorbeeld wat een dure kankertherapie werkelijk met tumoren heeft gedaan. We kunnen een erfelijke hartafwijking ontdekken, waardoor we broers, zussen en kinderen kunnen screenen en misschien al een pacemaker kunnen plaatsen. En voor nabestaanden is het een enorme opluchting als zij horen dat de ‘zelfdoding’ van hun dierbare toch een natuurlijke dood blijkt.
Nabestaanden kunnen terecht bij het NFO voor een obductie en alle vragen rondom het overlijden van hun dierbare.


Bron Facebook
pi_208681245
Bron:
https://www.forensischins(...)poren-bij-misdrijven

quote:
Met glow-in-the-dark-zand onderzoeken NFI en HvA het gedrag van stukjes glas bij misdrijven
NFI’ers doen wetenschappelijk onderzoek om complexe vraagstukken in de opsporing te helpen oplossen met innovaties. Soms is de oplossing onverwacht simpel. Zoals bij het onderzoek naar hoe glas zich gedraagt bij misdrijven. Om dat gedrag te onderzoeken, zijn vaak experimenten nodig en die kosten dagen werk. Totdat zich plots een mogelijkheid aanbood om het onderzoek te versnellen. Het bleek gewoon te koop in de hobbywinkel: glow-in-the-dark-knutselzand. “Soms kan het zo eenvoudig zijn,” lacht onderzoeker Jaap van der Weerd: “We kunnen scenario’s nu snel en eenvoudig toetsen.”

[ Bericht 0% gewijzigd door Blues op 06-04-2023 12:34:21 ]
pi_208971877
Weer een interessant filmpje van het NFI *G*

pi_209147972
Ik heb weer een artikel via het NFI.
Gaat over handschriftonderzoek.
In dit geval over een dagboekstukje van een meisje dat later via haar moeder aangifte heeft gedaan tegen Marco Borsato.

Dat handschriftonderzoek nog wel degelijk van belang kan zijn in een onderzoek.

https://www.rtlnieuws.nl/(...)MZjHnLrUI5HCJW7iLtwk

quote:
Het handschrift wordt nu tot in detail onderzocht, wat heeft geleid tot vertraging van de zaak. "Je moet er zeker van zijn dat het handschrift echt van het slachtoffer is", vertelt misdaadverslaggever Mick van Wely. "Net zoals dat van bloed aangetoond moet worden."

Relevantie
Hoewel mensen nog steeds dingen met de hand schrijven, is de overheid in 2016 gestopt met het doen van eigen handschriftonderzoek, vertelt Verhulst. "Ze dachten dat alles digitaal zou worden en dat het niet meer relevant zou zijn."

Toch is die relevantie er volgens hem nog steeds. "Iedereen tekent nog stukken, zoals bijvoorbeeld je handtekening op contracten. Mensen schrijven ook nog stukken met de hand. Het handschrift en ook het onderzoek daarnaar blijft relevant. De overheid is hierin nu afhankelijk van particuliere onderzoeksbureaus", zegt Verhulst, die zelf werkt bij het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau. "Wij krijgen elke week nog wel drie zaken."

Handschriftonderzoek

pi_209261334
Voor de geïnteresseerden:

https://www.forensischins(...)gezamenlijk-benutten

quote:
Directeuren van het European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI) willen kansen digitalisering en AI gezamenlijk benutten.

“Waar criminelen zich niet langer door fysieke grenzen laten beperken, kunnen forensisch instituten zich dat evenmin veroorloven. Samenwerken is meer dan ooit cruciaal,” stelt Dick Schoof -de Secretaris Generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid- vandaag bij de opening van een bijeenkomst met tientallen directeuren van de forensische instituten van het European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI). De 28e jaarvergadering van dit netwerk is deze week bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag.

ENFSI werd in 1995 officieel opgericht, op initiatief van medewerkers van het NFI. Een belangrijke doelstelling van het Europese netwerk is dat vakgenoten een netwerk vormen en hun forensische vakkennis uitwisselen en uitbreiden. Hiervoor zijn werkgroepen opgericht, bijvoorbeeld voor de expertises DNA, verdovende middelen, vuurwapens en vingerafdrukken. Daarnaast heeft ENFSI twee vaste commissies gericht op kwaliteit en onderzoek & innovaties. “Wat dertig jaar geleden begon als een kleine netwerkclub, is inmiddels uitgegroeid tot een groot onmisbaar internationaal netwerk om de internationale contacten en activiteiten te stroomlijnen,” vertelt Annemieke de Vries, directeur Wetenschap en Technologie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dit jaar bespreken de instituten de toekomst van de forensische wetenschap. Dit thema is ook onderdeel van het ‘European Forensic Science Area (EFSA) 2.0 Action Plan’ van de Europese Unie.

Digitalisering en AI
Op de bijeenkomst van ENFSI spreken de deelnemers over thema’s zoals digitalisering en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). “De ontwikkelingen op die gebieden gaan zo ontzettend snel. Criminelen spelen daar handig op in. Ze maken gebruik van deepfakes en steganografie, dat zijn verborgen berichten in foto’s en video’s. Er komt zoveel op ons af, hier moeten we gezamenlijk in optrekken en het werk verdelen. We moeten keuzes maken in wat we gaan onderzoeken,” zegt De Vries. “Het gaat niet meer alleen om of we de dingen goed doen, maar ook of we de juiste dingen tijdig doen.”

Kansen benutten
Op de bijeenkomst worden ‘best practices’ uitgewisseld en richtlijnen besproken voor bijvoorbeeld het gebruik van AI, om zo de kwaliteit, efficiëntie en beschikbaarheid van forensisch onderzoek te vergroten. “Vooruitgang is nodig. Het werk van forensische instituten wordt steeds eerder in het opsporingsproces bruikbaar. AI en big data helpen de opsporing om in een vroeg stadium al de juiste keuzes te maken. We kunnen nog meer inzetten op het voorkomen van criminaliteit. Zoals bij het model dat het NFI ontwikkelde om levensbedreigende berichten uit grote hoeveelheden digitale data te herkennen. Hiermee zijn liquidaties, ontvoeringen en mishandelingen voorkomen.”

Europese commissie
ENFSI begon ooit met de directeuren van 27 forensische instituten. Inmiddels zijn er 72 forensische instituten uit 38 Europese landen aangesloten. Het bestuur bestaat uit zeven leden, die worden benoemd voor een periode van drie jaar. In 2009 heeft de Europese Commissie besloten dat de ENFSI moet worden geraadpleegd in situaties waarin Europees advies over forensisch onderzoek nodig is. Ook wordt er iedere twee jaar anderhalf miljoen euro aan subsidie gegeven voor innovatieve forensische projecten. Het netwerk komt jaarlijks bijeen om te vergaderen.

Onmisbaar
ENFSI is inmiddels onmisbaar, zegt De Vries: “De forensische wetenschap is erg specialistisch. Wanneer je met andere onderzoekers wilt sparren, dan lukt dat niet altijd in eigen land, dan is het fijn dat je kunt uitwijken naar een internationaal netwerk”, licht ze toe. “Daarnaast proberen we met elkaar de forensische kwaliteit te waarborgen en naar een hoger niveau te tillen.” Tot slot is het netwerk handig om de werkzaamheden op elkaar af te stemmen: “We wisselen kennis uit en kunnen elkaar vaak goed aanvullen. Het NFI heeft bijvoorbeeld het specialistische softwareprogramma DNAxs ontwikkeld voor DNA-vergelijkend onderzoek. Met de gevoelige software kunnen ook complexe mengsporen vergeleken worden. Dat wordt nu door meerdere forensische instituten wereldwijd gebruikt.” De Vries is trots dat het NFI dit jaar de andere landen te gast heeft. “We streven met elkaar niet alleen naar het verbeteren van het forensisch onderzoek in ons eigen land. We kijken samen ook hoe we het forensisch onderzoek in zijn totaliteit kunnen verbeteren, voor een veiligere en rechtvaardige samenleving.”
pi_209373862
Wat is de beste manier om slachtoffers van misdrijven op te graven? Europese deskundigen maken afspraken.

Bron:
https://www.forensischins(...)igen-maken-afspraken

quote:
Nieuwsbericht | 02-06-2023 | 09:00

Stel je voor: een persoon is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen en daarna begraven. Hoe graaf je zo iemand op, zonder sporen te wissen? En hoe leg je de sporen vast? Europese landen hebben nu hun eigen richtlijnen en die kunnen onderling verschillen. “Tijd om de krachten te bundelen,” vindt Mike Groen, forensisch archeoloog en antropoloog bij het NFI en voorzitter van de werkgroep voor de Forensische Archeologie van het European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI). Tientallen forensisch onderzoekers, forensisch archeologen en forensisch antropologen uit binnen- en buitenland werken met elkaar aan een uniform plan van aanpak voor het opgraven van personen die slachtoffer zijn van een misdrijf. Ze doen hiervoor deze week gezamenlijk onderzoek op een speciale begraafplaats naast het Amsterdam UMC.
Ze oefenen dus met mensen die hun lichaam beschikbaar hebben gesteld voor/aan de wetenschap.
Nooit over nagedacht, maar logisch en goed ^O^

Echt jongens, in mijn volgende leven wil ik bij het NFI gaan werken. O+
pi_209664938
Ben ik weer met een Dexter-ish ( :P ) artikel.
(foto's zijn voorbeelden in het artikel en niet gerelateerd aan eckte zaken)

quote:
Bloedspetters op de grond en muur: wat kunnen deze sporen vertellen?
Bloed dat uit een wond druppelt, een slagaderlijke bloeding of bloed door een klap op het hoofd. Bloedsporen komen in vele verschijningsvormen. De bloedspoorpatroondeskundigen van het NFI lezen die patronen op basis van hun kenmerken. Zo proberen zij een beeld te vormen van wat er bij een misdrijf gebeurd kan zijn. Of het nou op een plaats delict is of op een bebloed kledingstuk: waar anderen slechts rode vlekken zien, zien de getrainde ogen van de deskundigen belangrijke aanwijzingen. “Ik kan nu gebeld worden en weg moeten. Je weet nooit wat je te wachten staat.” Een interview met bloedspoorpatroondeskundige Josita Limborgh.


Het NFI telt een handvol bloedspoorpatroondeskundigen die zowel op de plaats delict komen als op het lab voorwerpen met bloed onderzoeken. De deskundigen krijgen steeds vaker vragen op ‘activiteitniveau’, hoe een spoor ergens op is terechtgekomen. “Denk bijvoorbeeld aan een bloedspoor op de kleding van een verdachte”, zegt Limborgh. “Stel: het OM zegt dat de verdachte zijn vrouw op het hoofd heeft geslagen en dat het bloed zo op zijn kleding is terechtgekomen, terwijl de verdachte ontkent en zegt: ik was even een boodschap doen, kwam terug, trof mijn vrouw zwaargewond aan en ben haar gaan reanimeren. Dat verklaart het bloed op mijn kleding. Wij onderzoeken dan bij welke van deze twee scenario’s de bloedsporen het beste passen."

Hele artikel:

BRON

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 vrijdag 21 juli 2023 @ 08:47:29 #22
269689 crew  Viv
pi_209977454
@Blues nieuws over de Amerikaanse collega's van het NFI:

quote:
Amerikaanse justitie zegt moord uit 1981 te hebben opgelost met dna-technologie

Meer dan veertig jaar na de moord op een jonge vrouw in de Amerikaanse staat New Hampshire zegt justitie de zaak te hebben opgelost. Volgens de openbaar aanklager in de staat is de dader gevonden met behulp van dna-analyse en forensische genealogische technologie, waarbij daders zelfs kunnen worden opgespoord aan de hand van dna van een familielid. De dader zal niet worden gestraft: hij overleed in 2005 aan een overdosis drugs.
Hele artikel:
https://nos.nl/artikel/24(...)-met-dna-technologie

Ergens wel naar (ook voor de naasten) om postuum een moord in de schoenen geschoven te krijgen, want bij leven zou diegene zich nog hebben kunnen verdedigen in een rechtszaak. Misschien is er wel een logische verklaring voor het aangetroffen DNA, dat zullen we nooit weten. :{
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 vrijdag 21 juli 2023 @ 10:17:30 #23
269689 crew  Viv
pi_209978558
En vandaag ook nog nieuws van het NFI zelf:

quote:
Proef met dna vaker vergelijken succes: nieuw bewijs tegen vijftig verdachten

De afgelopen twee jaar zijn vijftig mogelijke daders in beeld gebracht door een proef waarin dna-profielen vaker vergeleken worden met een databank. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vindt het experiment dan ook een succes: de nieuwe werkwijze wordt voortaan standaard ingezet.

Het NFI had voorafgaand aan de proef al hoge verwachtingen en die blijken terecht, zegt Sander Kneppers, programmamanager innovaties en technologie van het NFI. "We dachten ongeveer 25 profielen per jaar te vinden, en dat is ook precies zo uitgekomen." De matches waren gevonden in ernstige zaken, zoals zedenzaken, onderzoeken naar schietpartijen, geweldsdelicten, drugsdelicten en ontvoeringen.

Door de nieuwe werkwijze wordt er bij 'slechte' dna-profielen vaker een match gevonden. Ze worden geautomatiseerd, in plaats van handmatig, met de databank van dna-profielen vergeleken. De 'slechte' dna-profielen zijn profielen die bijvoorbeeld niet volledig zijn, of zijn vervuild met dna van andere personen.

Tijdens onderzoeken naar moord- en zedenzaken komen jaarlijks 20.000 'goede' dna-profielen binnen, en daarnaast zo'n 600 andere dna-profielen. Die 600 slechte profielen vielen tot twee jaar geleden tussen wal en schip; ze werden vaak maar één keer vergeleken met de databank van goede profielen.
https://nos.nl/artikel/24(...)n-vijftig-verdachten
pi_211198778
Nederlands Forensisch Instituut - Ministerie van Justitie en Veiligheid dnadatabank.forensischinstituut.nl

Groen licht voor gebruik genealogische DNA-databanken

https://dnadatabank.foren(...)ische-dna-databanken

Nieuwsbericht | 28-09-2023 | 09:25

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bron: Website Nederlands Forensisch Instituut

Zie ook

Gebruik genealogische databanken - FAQ van OM

Machtiging van de rechter-commissaris tot het verrichten van een actief (grootschalig) DNA-verwantschapsonderzoek ex artikel 151da WvSv.

Beslissing rechtbank Limburg in de Heuvelmoord

[ Bericht 0% gewijzigd door Klik op 05-11-2023 08:38:20 ]
pi_211199822
Ik vroeg me dat al langer af, waarom ze dat niet combineren met die databanken.
Hopelijk lukt het om veel CC zaken op te lossen ^O^
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zondag 5 november 2023 @ 12:14:46 #26
269689 crew  Viv
pi_211200209
quote:
0s.gif Op zondag 5 november 2023 11:24 schreef Blues het volgende:
Ik vroeg me dat al langer af, waarom ze dat niet combineren met die databanken.
Hopelijk lukt het om veel CC zaken op te lossen ^O^
Kennelijk zijn er mensen die er expliciet toestemming voor gegeven hebben om hun DNA-profiel in de genealogische databanken ook voor dit doeleinde in te zetten.

Goed dat ze gebruik gaan maken van die mogelijkheid. Hopelijk bevalt de pilot goed. :)
pi_211993366
quote:
Het NFO opent een vestiging op Curaçao om klanten in het Caribisch gebied nog beter van dienst te zijn

Wij zijn verheugd de opening aan te kondigen van onze nieuwe vestiging op Curaçao: NFO Caribbean. Met deze stap breiden wij onze dienstverlening uit om de Rechtspraak, advocatenkantoren, bedrijven en particulieren in het Caribisch gebied nog beter van dienst te kunnen zijn.

De groeiende vraag naar forensisch onderzoek in het Caribisch gebied heeft geleid tot deze strategische uitbreiding.
Onze huidige uitgebreide dienstverlening omvat expertise op het gebied van:

- Digitaal onderzoek
- Handschrift en documentonderzoek
- Beeldonderzoek (persoon/objectvergelijking)
- Contra-expertise op het gebied van letsel en doodsoorzaak
- Obducties bij twijfel over de doodsoorzaak

Met deze brede en gespecialiseerde diensten zijn wij in staat om hét servicepunt te zijn bij forensische uitdagingen en vraagstukken.

Het NFO is een gerenommeerd bureau en heeft onlangs belangrijke bijdragen geleverd aan zaken in het Caribisch gebied, waaronder de Rombley zaak op Curaçao (in samenwerking met het team van Knoops Advocaten) en onderzoek rondom het overname traject van de Curaçaose Isla-raffinaderij. Het NFO heeft tevens onderzoek uitgevoerd in de Spelonk zaak op Bonaire.

NFO Caribbean zal nauw samenwerken met onze bestaande locatie in Nederland.

Wij kijken er enorm naar uit om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan en onze bestaande relaties te versterken.

Blijf ons volgen voor meer updates over de opening van NFO Caribbean.

Klanten kunnen voor meer informatie of concrete aanvragen contact met ons opnemen via info@nfob.nl of telefonisch via +31 (0)35 820 0347.
pi_212130134
quote:
De week van het handschrift!
In het kader van de Week van het Handschrift delen wij graag onze expertise op het gebied van handschrift- en handtekeningonderzoek. Als Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau voeren wij dagelijks onderzoek uit naar de authenticiteit van handschrift en handtekeningen, met de vraag of er mogelijk sprake is van vervalsingen. 🕵️‍♂️🔍
Onze trots ligt in het feit dat collega Kees Verhulst, onze geregistreerde gerechtelijk deskundige bij het Nederlands Register Gerechtelijke Deskundigen (NRGD) is op het gebied van handschrift en documentonderzoek. Het laten uitvoeren van onderzoek door een geregistreerd deskundige zoals Kees verhoogt significant de bewijswaarde in gerechtelijke procedures. 📜⚖️ Met meer dan 12 jaar ervaring en meer dan 3500 handschrift- en handtekeningzaken op onze naam, mag het NFO haar met recht expert en deskundige noemen in het vakgebied.
Wij begrijpen dat de bewijswaarde van onze onderzoeken van cruciaal belang is in zowel strafzaken als civiele procedures. Daarom staan wij garant voor grondig en betrouwbaar onderzoek, met als doel om onweerlegbaar bewijsmateriaal te leveren dat de waarheid aan het licht brengt.
Hieronder enkele recente resultaten samengevat waarin onze handschrift- en handtekeningonderzoeken een cruciale rol hebben gespeeld in het oordeel van onder andere rechters:

- Beëindiging huur die zou zijn ondertekend door huurder: Huurder mag in woning blijven wonen. Overeenkomst bleek vervalst.

- Dreigbrief in stalkingzaak: Dader ontmaskerd door een vergelijkend handschriftonderzoek.

- Testamentkwestie: Tante moet groot geldbedrag terugbetalen. Testament blijkt vervalst.

- Geldleningsovereenkomst: Ex-partner blijkt niet medeverantwoordelijk te zijn voor afgesloten lening en hoeft deze niet terug te betalen. Handtekening blijkt vervalst door haar ex-partner.

- Leuzen van dreigende aard op muur werkgever: Meerdere collega’s leggen schrijfproef af. Met vergelijkend handschriftonderzoek werd de schrijver van de leuzen achterhaald.

Deze resultaten illustreren hoe ons onderzoek kan leiden tot rechtvaardige uitkomsten en hét verschil kan maken in diverse juridische procedures. Tevens kan het gebruikt worden als middel voor confrontatie.
Voor meer informatie over onze diensten of voor het aanvragen van een onderzoek, kun je contact met ons opnemen via info@nfob.nl / 035 820 0347
Wij streven naar rechtvaardigheid en waarheid in elk handschrift en iedere handtekening!
wat geweldig en belangrijk werk ^O^
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')