abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_208013664
Thomas van Groningen over de mondkapjesdeal

Sywert van Lienden en zijn zakenpartners, die miljoenen verdienden met de verkoop van mondkapjes aan de overheid, probeerden net voor hun arrestatie gevoelig materiaal te laten verdwijnen. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank Rotterdam. Hoe politiek gevoelig ligt de mondkapjesdeal nog in Den Haag? Politiek verslaggever Thomas van Groningen praat ons vanavond bij.


23.00 npo1 dus :7
  donderdag 13 april 2023 @ 00:15:44 #77
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_208755267
De eerder aangekondigde speelfilm over de omstreden mondkapjesdeal die Sywert van Lienden en zijn compagnons sloten, krijgt de titel: 'Gillend Rijk'. Dat laat een productiehuis Levitate woensdag weten aan Shownieuws. Meer over het schandaal, bekijk je in de video hierboven.

Van Lienden maakte zich in het voorjaar van 2020 sterk voor de aanschaf van medische mondkapjes toen daar wereldwijd een enorme schaarste aan bestond. Hij richtte de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie op om ervoor te zorgen dat Nederland snel miljoenen mondkapjes zou krijgen en zei dat belangeloos te doen. Later bleek dat Sywert en zijn zakenpartners miljoenen euro’s aan de deal zouden hebben overgehouden.

Afgelopen zomer werd duidelijk dat productiehuis Levitatie de filmrechten van het boek 'Sywerts miljoenen' van Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen hadden gekocht. Inmiddels wordt er druk geschreven aan het script voor de film. Het productiehuis maakte bovendien woensdag aan Shownieuws bekend dat de film geregisseerd wordt door Matthijs van Heijnighen. Hij regisseerde eerder de film 'Slag om de Schelde'.

Welke acteur Sywert gaat spelen in de film, is nog niet duidelijk. "We hebben de hoofdrolspeler al gecast, maar dat maken we later bekend", zegt een woordvoerder van het productiehuis. De film 'Gillend Rijk' zal te zien zijn in de Nederlandse bioscopen

https://www.shownieuws.nl(...)rt-van-lienden-heten

Zou Hugo ook kijken :?
  donderdag 13 april 2023 @ 08:33:23 #78
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_208756015
Kunnen ze niet beter wachten met die film tot het hele proces is afgerond?
  donderdag 13 april 2023 @ 17:53:06 #79
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_208760754
Huilie huilie doen :')

https://www.ad.nl/binnenl(...)rond-gezin~a6dd685c/

Wat een onzin verhaal weer :r
  donderdag 13 april 2023 @ 18:56:24 #80
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_208761519
Mondkapjesstichting dagvaardt Van Lienden en compagnons

De Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) gaat Sywert van Lienden en zijn compagnons binnenkort dagvaarden. De mondkapjesstichting gaat in een bodemprocedure 21 miljoen euro terugvorderen bij Van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel.

Dat kondigde de stichting donderdag aan in de procedure die Damme bij het gerechtshof Amsterdam heeft aangespannen over zijn ontslag als bestuurder van SHA.

Het Openbaar Ministerie had om het ontslag van Van Lienden en Damme gevraagd. Justitie denkt dat de bestuurders klanten vanuit de mondkapjesstichting, waarover ze beweerden er zonder winstoogmerk mee begonnen te zijn, doorgesluisd hebben naar een commercile bv. Hiermee verdienden ze miljoenen.

Aanleiding
De stichting heeft het onderzoek naar de schade afgerond, meldde het nieuwe bestuur donderdag aan het hof. De onderzoeksresultaten waren voor het bestuur aanleiding om aan hun advocaat opdracht te geven een dagvaarding op te stellen. Die kunnen Van Lienden en de compagnons over een week of drie, maximaal een maand, in hun brievenbus verwachten.

De stichting gaat daarnaast ongeveer 350.000 euro aan advocaatkosten terugvorderen bij Van Lienden en zijn compagnons. Het zou gaan om advocaatkosten die zijn uitgegeven om privbelangen van de ex-bestuurders te dienen.

https://wnl.tv/2023/04/13(...)enden-en-compagnons/

*O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*
  maandag 17 april 2023 @ 12:04:28 #81
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_208800237
Sywert-deal niet los onder de loep bij parlementaire enqute coronacrisis: ‘Hij ligt al op de grill’

De parlementaire enqute over de aanpak van de coronacrisis is pas vanaf voorjaar 2025 voor de buitenwereld te volgen, als openbare verhoren met ministers en virologen beginnen. De omstreden Sywert-deal is nt een van de hoofdthema’s van het onderzoek.

Dat bevestigen leden van de voorbereidende enqutecommissie aan deze nieuwssite. Zeer binnenkort stuurt de Tijdelijke commissie Corona zijn onderzoeksplan naar de Tweede Kamer. De enqute wil ‘lessen trekken’ om beter voorbereid te zijn op een volgende gezondheidscrisis. Maar de coronapandemie was zo omvangrijk dat het onderzoek nog jaren zal voortslepen, stellen de betrokkenen.

Verhoren
De komende twee jaar zal de commissie druk zijn met dossieronderzoek en gesprekken achter de schermen. Pas vanaf mei 2025, na de geplande verkiezingen voor de Tweede Kamer, zullen de openbare verhoren beginnen. Dat is dan ruim vijf jaar na de eerste coronapatint in Nederland. Naar verwachting moeten hoofdrolspelers als Hugo de Jonge, Mark Rutte, Jaap van Dissel en Ernst Kuipers opdraven.

Diverse lockdownmaatregelen - schoolsluiting, avondklok - zullen onderzocht worden, net als de situatie in verpleeg- en ziekenhuizen.

De omstreden miljoenendeal met mondkaphandelaar Sywert van Lienden wordt niet los onderzocht, stellen de bronnen. Hoewel er nog altijd losse eindjes zijn over de precieze rol van toenmalig CDA-minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bij de megaorder vinden commissieleden een specifiek deelonderzoek nu niet logisch. ‘Sywert ligt al op de grill’, zegt een lid. Er loopt een strafonderzoek van het OM naar Van Lienden en compagnons. Een ander zegt: ,,Sywert is een boef, er zullen altijd boeven zijn.” Daarom richt de commissie zich ‘op de structuren erachter'.

In een eerder Kamerdebat ging het wel over de Sywertdeal, Van Lienden zelf zat toen op de publieke tribune.

En lid van de enqutecommissie zegt dat het ook ingewikkeld is om de Sywert-deal te onderzoeken omdat onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt - zelf lid van de voorbereidende commissie - in de beginfase van de coronacrisis ook banden had met Van Lienden. Het zou jammer zijn ‘als Pieter daardoor niet bij de verhoren kan zijn’.

Een woordvoerder van de Tweede Kamer ‘kan niks zeggen’ op vragen over de duur van de voorbereidende fase en de thema's die de commissie wil onderzoeken. Wel bevestigt hij dat het onderzoeksvoorstel binnenkort naar het parlement gestuurd wordt.

Het is overigens hoogst onzeker of de leden van de voorbereidende commissie ook plaatsnemen in de permanente enqutecommissie. Het werk slokt een parlementarir voor een lange periode bijna fulltime op, dat kunnen leden van kleine fracties - zoals Wybren van Haga - en solo-Kamerleden als Omtzigt en Liane den Haan zich moeilijk veroorloven.

Publieke uitingen
Dat de commissie met Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) en Van Haga (BVNL) twee uiterst coronasceptische leden kent, heeft niet tot grote inhoudelijke verdeeldheid geleid, beweren diverse bronnen. Wel was er flink wat gedoe over de publieke uitingen van de parlementarirs over corona: vaak houden Kamerleden zich op de vlakte over het thema waarnaar ze onderzoek doen.

Maar een commissielid zegt: ,,We stellen vragen als: heeft het kabinet het juiste besloten met de kennis van dat moment? Wat je ook van corona vindt: het antwoord op die vraag willen we allemaal weten.”

https://www.ad.nl/politie(...)p-de-grill~ac625504/

Hugo wordt weer beschermd dus :( :r
  maandag 17 april 2023 @ 14:09:56 #82
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_208801437
Sywert is ook geen materiaal voor een parlementaire enquete. Enquetes gaan over evaluatie van beleid en de effecten daarvan.

Niet over een oplichter die de staat heeft benadeeld en wat een minister te verwijten valt. Dat is echt voor kleiner onderzoek.
  woensdag 3 mei 2023 @ 20:49:55 #83
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_208994336
twitter


Besodemieterd door Sywert, goh wie had dat nou gedacht :? :|W
  woensdag 3 mei 2023 @ 20:51:13 #84
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_208994367
twitter
  woensdag 3 mei 2023 @ 20:52:07 #85
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_208994380
twitter


:') :r
  maandag 19 juni 2023 @ 15:39:57 #86
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_209568522
Niet alleen bij Sywertdeal ging het mis: megamarges rond andere deals ook ‘ethisch omstreden’ :') :|W

Ook andere mega-orders voor mondkapjes verliepen niet vlekkeloos. En leverancier kreeg een geheime bonus van twee miljoen euro, een andere mondkaphandelaar had een opvallend kort lijntje met het ministerie van Defensie. Ondernemers maakten onethisch hoge winsten, stelt het kabinet nu.

Dat meldt minister Conny Helder maandagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. Na onthullingen over de Sywertdeal beloofde het ministerie van Volksgezondheid om behalve die mega-order ook andere grote mondkapleveringen onder de loep te nemen. Die accountantsonderzoeken zijn nu klaar. Volgens Helder zijn er ‘aanzienlijke marges’ behaald door de leveranciers.

,,Het is de vraag of die marges in crisistijd ethisch verantwoord zijn", schrijft de minister. ,,De manier waarop sommige leveranciers en betrokkenen hebben gehandeld vind ik niet passen bij de omstandigheden van dat moment”, schrijft Helder in diplomatieke bewoordingen.

En van de mondkapleveranciers is Lausalec, een Friese groothandelsonderneming van ‘Mister Ferrari’ Frits Kroymans. Volgens jaarrekeningen die het Financieele Dagblad in handen heeft, zou dat bedrijf tientallen miljoenen euro's winst gemaakt hebben met de coronadeals.

De winstmarge zou uitkomen op bijna dertig procent. Opvallend is dat Lausalec een kort lijntje had met het ministerie van Defensie. Niet de inkopers van het landelijke LCH deden onderhandelingen met de fabrikant, dat gebeurde via het al bestaande contact met Defensie. ‘In die communicatie is er tweemaal vijf procent opslag op de verkoopprijs aangeboden (...) dat is niet door Lausalec of Defensie met het LCH gedeeld', schrijft Helder.

Toen die prijsopslag later alsnog bekend werd, kon de deal doorgaan omdat snel ‘kopen, kopen, kopen’ belangrijker was dan goedkoop inkopen, stelt de minister. Winst maken was ook niet verboden, erkende het ministerie van Volksgezondheid al eerder, maar de hoogte van de bedragen wekken wrevel. En in het geval van de Sywertdeal was de ophef nog groter omdat Van Lienden en zijn compagnons lange tijd beweerden als nobele weldoeners ‘om niet’ te werken. Ondertussen streken ze samen bijna dertig miljoen euro op.

Bij een lading beschermingsmiddelen die fabrikant Bunzl leverde, was een geheime bonus bedongen van twee miljoen euro. Dat is niet in de haak, en na advies van de Landsadvocaat bereidt het kabinet een procedure voor om het geld terug te vorderen.

De accountantsonderzoeken sleepten lang voort. Vorig jaar september was na ruim een jaar vertraging het Deloitte-onderzoek naar de Sywert-deal pas klaar. De onderzoekers concludeerden dat het ministerie van Volksgezondheid de miljoenenorder met Sywert en zakenpartners doordrukte in april 2020, ondanks waarschuwingen van deskundigen dat er al genoeg mondmaskers waren.

Volgens het kabinet misleidden Van Lienden en zijn zakenpartners het ministerie: de buitenwereld dacht dat de mediapersoonlijkheid alles ‘om niet’ deed, ook zou hij ‘partijen bewust tegen elkaar uitspelen’ en een rookgordijn optrekken rond de commercile tak. ,,Winst maken mag”, zei premier Mark Rutte. ,,Maar het probleem is dat ze bewust permanente verwarring lieten bestaan over hun bv en het goede doel.”

https://www.ad.nl/politie(...)-omstreden~a1ca531f/

Puinhoop is dus nog veel groter :o Goh dat had ik niet verwacht :') _O-
pi_209568576
quote:
6s.gif Op maandag 19 juni 2023 15:39 schreef ikweethetookniet het volgende:
[...]

Puinhoop is dus nog veel groter :o Goh dat had ik niet verwacht :') _O-
Bedankt voor alle updates. ^O^
pi_209568616
twitter
Op dinsdag 10 mei 2022 20:00 schreef Souryhet volgende: Dan was ik fout, maar zover mijn radar gaat is die troela niet echt overtuigend en ze was een fan. Please dit riekt naar aandacht
pi_209568731
.

[ Bericht 98% gewijzigd door Pleun2011 op 19-06-2023 15:58:29 ]
  maandag 19 juni 2023 @ 17:01:35 #90
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_209569431
twitter
  maandag 19 juni 2023 @ 17:04:00 #91
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_209569470
In de btw dus 11,5 miljoen :') _O- _O-
Met gouden pen geschreven en iedereen krijgt een exemplaar :?
Oh wacht :|W
pi_209571025
quote:
Waarom post je deze tweet? Je ziet zelf toch ook wel dat die vol staat met onzin? Ten eerste klopt het bedrag niet, ten tweede lopen de rechtszaken nog, dus hoezo niet strafbaar? Ten derde is het niet het zittende kabinet dat je hierop aan moet kijken.
  vrijdag 23 juni 2023 @ 19:18:20 #93
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_209620916
twitter
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')