sirdanilot | maandag 28 november 2022 @ 18:39 |
Mijn vader kookte vroeger thuis want mijn moeder had een beperking waardoor koken lastiger was. Nou ja daar moet je in Zeeland al niet mee aankomen want al die lompe boeren vonden het een schande dat de vrouw niet kookte maar goed dat terzijde ![]() Die komt van de boerderij dus hij kende alleen maar Hollandse pot. Sommige dingen die die maakte waren wel echt heel erg ouderwets uit de jaren 60 of zo. Een daarvan was ofwel andijvie ofwel prei, die ging hij dan koken en dan deed hij er maizena of allesbinder bij en dan had je een soort smurrie met groente erin. Nou ja ik vond het niet per se vies of zo maar ik denk dat dat komt doordat ik dat van kinds af aan al at. Als je dat aan Gordon Ramsey zou geven zou hij je de huid volschelden en terecht denk ik. Dit uiteraard gewoon met gekookte aardappelen en een stukje vlees misschien een karbonaadje of zo iets goedkoops. Hij zei ook dat ze dit vroeger ook deden met komkommer, gestoofde komkommer was dat dan, maar hij maakte dat niet voor ons want hij vond het zelf niet lekker. Lijkt me inderdaad erg goor ![]() Ik vroeg me af wie kent dat nog meer? Aten jullie dat vroeger ook? Zijn er nog mensen die dit eten of is het inmiddels uitgestorven? | |
Donna | maandag 28 november 2022 @ 18:41 |
Mijn moeder maakt zo de andijvie ook klaar. Ze kookt het met flink wat melk erdoor. Witlof ook trouwens. En dan heb je idd een soort pudding met verdwaalde stukjes groente. Ik gruwelde ervan vroeger. Gestoofde komkommer ken ik niet. Komkommers in zuur wel. | |
Farenji | maandag 28 november 2022 @ 18:49 |
Soms kan het wel lekker zijn maar niet met andijvie. Bijv paksoi kort roerbakken in wat knoflook en gember en dan aan het eind een sausje op basis van bouillon, oestersaus en maizena erbij. | |
Sometimes | maandag 28 november 2022 @ 18:54 |
Gekookte andijvie ging nog wel, met een flinke klets mosterd. Maar rauwe andijvie (met "zure doop" ![]() Lust tegenwoordig bijna alles, maar of ik dat nu lekker zou vinden? | |
BasEnAad | maandag 28 november 2022 @ 20:38 |
Die sperma-andijvie is echt niet te vreten, geen idee wie dat ooit bedacht heeft. Voor de rest niks mis met hollandse pot, alleen met mensen die niet kunnen koken. | |
de_boswachter | maandag 28 november 2022 @ 20:39 |
Ah dus dan heb je dat van je moeder…. dat verklaart een boel. | |
Id_do_her | maandag 28 november 2022 @ 20:40 |
Ik krijg al meteen flashbacks naar die smeerlapperij van vroeger. Nooit meer. ![]() | |
marc0871 | maandag 28 november 2022 @ 20:57 |
Mijn moeder zat eind jaren 50, begin 60, ook op de spinazie Academie. Andijvie aan snot koken en afroeren met een maizenapapje, later groentesaus met tuinkruiden, ken ik dus ook wel. Eigenlijk de enige manier die ik gegeten heb. Op zich vind ik dat niet eens zo heel erg. Witlof in melk koken, om de bitterheid te verminderen. Ook hier ging een maizenapapje in. Later hoorde ik hier van wat kerriepoeder met het afroeren erdoor doen. Vond ik eigenlijk wel een vondst ![]() Komkommers in azijn, peper en zout. Ook bekend. Soms ook best lekker. Echt spannend vond/vind ik de 'Hollandse pot' niet. Soms ook gewoon ronduit niet lekker. Gaandeweg begin ik te beseffen dat dat voor een groot gedeelte aan de bereidingswijze kan hebben gelegen. | |
Hiddendoe | maandag 28 november 2022 @ 21:23 |
Mijn moeder kon goed koken. Mijn vader helemaal niet. Die stond een keer per maand de kok te spelen en maakte dan een of andere chinese smurrie klaar. Rijst of bami gemengd met groenten en allerlei kruiden. Je stonk gewoon de keuken uit. Niet te vreten. ![]() ![]() ![]() | |
rosita1 | maandag 28 november 2022 @ 21:45 |
Ik las je naam als 'snot' maar dat kwam een beetje door het onderwerp. Mijn stiefmoeder maakte altijd vieze, liefdeloze (althans zo smaakte het) bruine smurries (lees:stoofpotjes) met rijst. Van gestoofde komkommer heb ik nooit gehoord, misschien was dat in de oorlog tijdens ruilhandel en bij gebrek aan prei. | |
Stepperoller | maandag 28 november 2022 @ 21:49 |
De OP gaat volgens mij nadrukkelijk niet over een sausje op het eind, maar over een soort papje waarin de groente ook wordt gegaard. Waarbij de groente ook per definitie snot wordt. | |
sirdanilot | maandag 28 november 2022 @ 21:50 |
Ja grappig he mensen met een erfelijke aandoening aan de ogen. | |
sirdanilot | maandag 28 november 2022 @ 21:55 |
Ik vond het eigenlijk dus niet eens vies maar als kind kende ik niet anders. Wel moet de andijvie niet helemaal snot zijn. | |
de_boswachter | maandag 28 november 2022 @ 22:08 |
Ik had het over de kookkunsten ![]() | |
Farenji | maandag 28 november 2022 @ 22:23 |
Andijvie wordt sowieso snel snot als je het kookt, ik heb dat spul sinds ik op mezelf woon nooit meer gekookt gegeten, gewoon rauw door de stamppot kan evt nog wel maar dan nog vind ik het een vrij saaie groente. | |
Robar | maandag 28 november 2022 @ 22:43 |
In diezelfde categorie kan ik me nog grootmoeders postelein met draadjesvlees herinneren. Altijd wanneer mijn moeder zei, "we gaan bij oma eten", werd ik spontaan misselijk. De postelein werd eerst tot snot gekookt en vervolgens werd er een soort maizenapapje toegevoegd. En de draadjesvlees was gort en gortdroog. | |
quirina | maandag 28 november 2022 @ 22:53 |
https://www.dbnl.org/tekst/groo068rece01_01/index.php Hier een kookboek uit grootmoeders tijd. Leef je uit! | |
Nagelslak | maandag 28 november 2022 @ 23:04 |
Persoonlijk kan ik dit wel waarderen. Zo kookte mijn opa vroeger voor ons en we aten het gewoon zonder een lang klaagzang. Ik heb er prima herinneringen aan en een goed gevulde buik. Het maakte mijn opa niet perse wat hij at, hij was blij met het eten. Ik denk dat dat komt van de hongerwinter die hij meemaakte en dus geen voedsel had. Het is misschien niet het meest smakelijk maar het is eten en dus waardeer ik het. | |
marc0871 | dinsdag 29 november 2022 @ 09:10 |
Gewoon met aanhangend water en wat zout. De rest van het vocht kwam uit de andijvie zelf. Een grote pan vol, slinkt ook tot net een goede bodem. Na het initieel afgieten van het meeste water, wordt er dan op hoog vuur het maizenapapje door geroerd, waardoor het overgebleven vocht bindt en een soort sausje vormt. | |
marc0871 | dinsdag 29 november 2022 @ 09:16 |
Ieuw, postelein. Is lekker, zei moeders. Net spinazie. Nou was ik daar ook al geen fan van en ECHT NIET!! Als ik toch ergens van rilde... | |
Id_do_her | woensdag 30 november 2022 @ 00:43 |
Zelfs toen had ik mijn redelijke twijfels. | |
sirdanilot | woensdag 30 november 2022 @ 00:44 |
Wat wel lekker is is stamppot rauwe postelein. Dan heb je niet dat snotterige. | |
cosmosis | woensdag 30 november 2022 @ 00:46 |
Om te kotsen was dat, daardoor heb ik een afkeer gekregen voor prijstampot en prijschotels wat een ranzige bende..![]() | |
sirdanilot | woensdag 30 november 2022 @ 00:46 |
Ja precies zo Ik zou het zelf nooit meer maken maar het is toch wel een stukje nostalgie ergens. | |
cosmosis | woensdag 30 november 2022 @ 00:49 |
Misschien is prei ook gewoon een erg ranzige groente en is het overgieten van melk nog het minst erge. Heb de afgelopen 20 jaar nooit de behoefte gehad om ook maar iets te koken met prei, terwijl ik een keukenprins ben! | |
sirdanilot | woensdag 30 november 2022 @ 00:53 |
Oh ik vind prei echt geweldig hoor. Bijvoorbeeld in de nasi ![]() ![]() Het is iets wat heel gemakkelijk ergens bij kan. Ook preistamppot vind ik wel lekker maar maak ik niet zo vaak. Het meest irritante vind ik dat het vol zand zit vaak ![]() | |
pokkerdepok | woensdag 30 november 2022 @ 01:00 |
ken t wel maar mijn moeder deed dat gelukkig niet. | |
cosmosis | woensdag 30 november 2022 @ 01:03 |
Maar daar benoem je 2 gerechten die eigenlijk niet geheel draaien om de smaak van prei... Nasi met een beetje prei kan niet echt verkeerd gaan (vooral met dikke sate jeweet ![]() ![]() | |
cosmosis | woensdag 30 november 2022 @ 01:12 |
Trouwens stampot rauwe andijvie met spekjes en braadworst of een hollandse gehaktbal is wel weer erg geniaal!![]() | |
sirdanilot | woensdag 30 november 2022 @ 17:27 |
Ik heb vandaag ook gehaktballen gemaakt. ![]() | |
uniekhoorn | woensdag 30 november 2022 @ 19:25 |
Ja maar dan veel smeuiiger met meer boter en melk of groente afgietsel | |
4EverBlackEyed | woensdag 30 november 2022 @ 19:42 |
Gelukkig ken ik gestoofde komkommer niet, dat lijkt mij nogal goor. Vroegah at ik wel van die gekookte andijvie en spitskool -drab. Ik vond het wel oké.. niet het allerlekkerste ter wereld, maar goed.. dat was ook nog de tijd dat er gekookte aardappelen bij geserveerd werd. Dat eet ik echt ook nooit meer, behalve in stamppot. | |
cosmosis | woensdag 30 november 2022 @ 21:21 |
Ik ben niet zo van het smeuiger maken van avondeten met boter en melk, dat gaat ten koste van de pure smaak. Beter doe je er een extra schep rundvlees/spekjes/gehaktballen jus overheen indien het te droog is ![]() | |
cosmosis | woensdag 30 november 2022 @ 21:23 |
Ik vandaag ook precies zoals hierboven, Stampot rauwe andijvie met uitgebakken spekjes, grootmoeders gehaktbal en rundvlees jus! Yum ![]() | |
Molo | woensdag 30 november 2022 @ 21:31 |
Dat beïnvloedt toch nog veel en veel meer de smaak van je eten? ![]() | |
Molo | woensdag 30 november 2022 @ 21:32 |
Ik vind prei en andijvie heerlijk, maar niet met van die snotpapjes. Gestoofde komkommer ook weleens gekregen thuis, mijn moeder is zelfs van de huishoudschool getrapt dus dat verklaart wellicht het beroerde koken van haar ![]() | |
cosmosis | woensdag 30 november 2022 @ 21:35 |
Het beinvloedt de smaak net zoals je een mixed hapje stampot + gehaktbal eet, waarbij de gehaktbal flinke invloed heeft, maar behoud dan toch ook zn eigen smaak. Je stampot smeuig maken met melk en boter, krijg ik altijd het gevoel dat je langzaam toe gaat naar een slijmerig papje (Heee zie het onderwerp van dit topic ![]() Ik bedenk mij net dat het eigenlijk eerder een textuur dingetje is dan de daadwerkelijke smaak. | |
Geerd | woensdag 30 november 2022 @ 21:39 |
Wat eet je nu in Ierland | |
Molo | woensdag 30 november 2022 @ 21:50 |
Zeewier en aardappelen | |
Molo | woensdag 30 november 2022 @ 21:51 |
Ah zo, ja dan snap ik je. Textuur zekers ![]() | |
sirdanilot | woensdag 30 november 2022 @ 22:10 |
Woensdag gehaktdag ![]() | |
sirdanilot | woensdag 30 november 2022 @ 22:16 |
Voornamelijk blikken bier en cider Oh en ziehier mijn topic over Dublin Coddle CUL / Dublin Coddle | |
cosmosis | woensdag 30 november 2022 @ 22:27 |
Inderdaad! Ik liep langs de slager en die wist ook wat woensdag is. 500 gram limburgs rundergehakt voor 6 euro 50, 4 heerlijke ballen van gedraaid ![]() Bosuitje, gefruit uitje met knoflook,en sambal brandal, eitje er doorheen, rrrrrrr ![]() | |
Farenji | woensdag 30 november 2022 @ 22:28 |
Totdat de aardappelpest weer uitbreekt, dan alleen wat zeewier. Maar ja, altijd nog beter dan andijvie. | |
sirdanilot | woensdag 30 november 2022 @ 22:34 |
Ik wist wel dat sommige mensen er sambal doorheen doen maar ik heb dat nooit gedaan. Misschien toch wat te ouderwetsch en te weinig Indische invloed in wat ik eet. Wel deed ik er een heel klein beetje ketjap manis in voor een klein zoetje. En altijd paneermeel. Vroeger deed mijn vader heel veel ei en paneermeel erin omdat het vlees te duur was, nu doe ik alleen een beetje voor de smaak en voornamelijk vlees. | |
sirdanilot | woensdag 30 november 2022 @ 22:34 |
Ik vind andijvie verrukkelijk en ik vind het jammer dat dit hier niet te verkrijgen is. Je kan wel romaine lettuce krijgen maar dat smaakt anders dan echte andijvie vind ik. | |
cosmosis | woensdag 30 november 2022 @ 22:39 |
Sambal Brandal is een makkelijke manier om een kruidig/pittig zoetje aan de bal te geven, is iets meer aan te raden als je de stroganoff-achtige tour op gaat, waarbij een paprika/uien Jus erg goed past. 1 Ei per 500 gram gehakt puur om de ballen steviger te maken, rollen in beschuit of paneermeel voor dezelfde extra stevigheid en een extra bruin randje..De perfecte gehaktbal kan dat erg goed hebben als extra details ![]() | |
sirdanilot | woensdag 30 november 2022 @ 22:42 |
Oh ik deed het paneermeel er altijd in ipv ze te bedekken maar dat kan natuurlijk ook heel goed. | |
cosmosis | woensdag 30 november 2022 @ 22:45 |
Wat is het nut van paneermeel in de bal te doen? Het is niet dat het ten goede komt voor de smaak oid. Idd de bal rollen in paneermeel zodat het initieel aanbraden een mooiere/betere textuur aan de buitenkant krijgt. | |
sirdanilot | woensdag 30 november 2022 @ 22:55 |
Van oudsher was het niets meer dan opvulling. Dan had je meer ballen van minder vlees. Is gewoon ouderwets in tijden van schaarste ontstaan denk ik. |