sirdanilot | zondag 20 november 2022 @ 16:51 |
Dublin Coddle is een typisch gerecht uit Dublin. Net zoals ander Iers vreten is het bijna niet te nassen . Het is oorspronkelijk ontstaan als manier om een maaltijd te maken van overgebleven Irish Breakfast items. Voornamelijk Irish sausages en spek (rashers). Daar wordt een soep van gemaakt met aardappelen en wortel. Iedereen maakt Dublin Coddle anders, zo heb ik van collega's gehoord dat ze er een blik champignonroomsoep doorheen flikkeen De meeste Dubliners zweren bij Coddle maar er zijn ook mensen die erkennen dat het ranzig is. Op traditionele wijze wordt de irish breakfast sausage gewoon rauw in de pan gegooid en gekookt. Ik bak die voor maar dat hoort dus eigenlijk niet. Maar het ziet er niet uit, zo'n roze worst koken Nou mijn coddle staat al op het vuur want ik had dus die breakfast dingen over en ik moest er wat mee en ik ben toch benieuwd. Nou vond ik dat mijn aardappel een beetje is gesmolten. Dus ik zou zeggen: doe de aardappel even voorkoken en doe die er op het laatst bij en dan heel voorzichtig verder garen totdat de aardappel gaar is. En hetzelfde met Black Pudding. De rest ging echter wel erg goed. Nou zo maak ik het dus: - Bak de worsten (ierse) op zeer hoog vuur en heel kort aan beide zijden, de worst moet vanbinnen nog rauw zijn voordat deze de pan in gaat - Schil aardappelen (ierse) en doe in koud water. Volgende keer doe ik de aardappelen er pas later bij hoor - Kruiden met Witte peper, laurierblaadjes (haal je er later uit), blok, en wat zout en normale peper en engelse saus. Wederom gebruiken Ieren geen laurierblaadjes maar ik doe dat in alle soepen, sauzen en stoofgerechten want het maakt het vlees zachter. - Doe de worsten en schoongemaakte wortelen erbij en breng aan de kook - Ik maakte een Roux van het worstenvet en wat bloem want anders vind ik het te dun. Als je dat niet wil flikker je er toch lekker een blik campbell's cream of mushroom soup in net zoals mijn collega ooit deed? Deze deed ik ook in de pan - Spek (ierse) in stukjes snijden en in de pan - Ik heb white pudding gebakken en black pudding en deed dit ook in de pan. Ik raad aan volgende keer alleen White pudding want Black pudding valt uit mekaar. - Ui snijden en in de pan. - Aan het einde peterselie in de pan. Ook beetje thijm. Als je levensmoe bent ook rozemarijn maar dat vind ik echt het meest ranzige wat er is dus no way Lust jij Dublin Coddle en hoe maak jij deze Ierse specialiteit? Ik moet zeggen dat ik het prima vind binnen te houden, goede manier om overgebleven rashers e.d. op te maken. | |
NaarMensje | zondag 20 november 2022 @ 17:18 |
Klinkt wel goed, maar ik word dan ook razend enthousiast van soep! | |
Harvest89 | zondag 20 november 2022 @ 18:08 |
Ziet er niet slecht uit hoor. Soep en stoofpottjes moet er altijd een beetje ranzig uit zien, en moet goed gevuld zijn. Stuk brood en soppen maar. | |
Centenbak | zondag 20 november 2022 @ 18:20 |
Ziet eruit als een smerige ranspartij imo. Maar verder wel een kwalitatief hoogwaardig topic met mooie opbouw en een spetterend slot. | |
sirdanilot | zondag 20 november 2022 @ 18:57 |
Ik had heel erg de neiging om er een blik witte bonen in tomatensaus bij te flikkeren. In dit soort recepten kan je echt alles doen | |
sirdanilot | zondag 20 november 2022 @ 19:00 |
Pastinaak lijkt me er ook lekker in. Misschien ook koolraap. | |
FlippingCoin | zondag 20 november 2022 @ 19:04 |
Ik zou er een karper inflikkeren. Hebben jullie karpers in Ierland? Vast wel toch. | |
drakin | zondag 20 november 2022 @ 19:07 |
Ziet er best lekker uit, maar die rozemarijn mag er echt wel in, heerlijk kruid is dat. | |
sirdanilot | zondag 20 november 2022 @ 19:08 |
Ruikt en smaakt naar shampoo | |
drakin | zondag 20 november 2022 @ 19:09 |
Dan die je het gewoon alleen in mijn kommetje | |
sirdanilot | zondag 20 november 2022 @ 19:09 |
Je kunt dat inderdaad krijgen ja vanwege de grote hoeveelheid oost europeanen, maar Ieren eten het zelf niet. | |
FlippingCoin | zondag 20 november 2022 @ 19:19 |
Zelfs niet bij een mislukte aardappeloogst? | |
sirdanilot | zondag 20 november 2022 @ 19:56 |
De Engelsen pakten al het eten af van de Ieren, ze zijn allemaal doodgegaan vanwege genocide. De mislukte aardappeloogst was slechts een directe aanleiding. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 26 november 2022 @ 16:23 |
Karper heeft een sterke gronderige smaak, nee dank je. | |
sirdanilot | woensdag 30 november 2022 @ 22:18 |
Raad eens wat ik ga eten met kerst Reden: de vrouw van mijn vader is oorspronkelijk Tsjechisch. Mijn god wat hebben wij een trauma aan dat eten zeg. | |
No239SquadronRAF | donderdag 1 december 2022 @ 01:59 |
Lijkt me lekker! maar waarom heb je het zelf gemaakt als je het zo ranzig vindt? | |
junkiesietze | donderdag 1 december 2022 @ 09:30 |
rozemarijn haters ftw | |
junkiesietze | donderdag 1 december 2022 @ 09:32 |
Wtf is er mis met karper? gronderige smaak? Wij hadden vrienden in tsjechie en kwamen daar vaak met kerst, en dan idd karper op tafel. Maar dagen voordat de karper geslacht werd zwom hij een paar dagen in het bad in de badkamer rond. Denk dat dat er voor zorgde dat de gronderige smaak eruit gefilterd werd? Heerlijk man, alleen wel veel graat. |