Dublin Coddle is een typisch gerecht uit Dublin. Net zoals ander Iers vreten is het bijna niet te nassen
.
Het is oorspronkelijk ontstaan als manier om een maaltijd te maken van overgebleven Irish Breakfast items. Voornamelijk Irish sausages en spek (rashers). Daar wordt een soep van gemaakt met aardappelen en wortel.
Iedereen maakt Dublin Coddle anders, zo heb ik van collega's gehoord dat ze er een blik champignonroomsoep doorheen flikkeen
De meeste Dubliners zweren bij Coddle maar er zijn ook mensen die erkennen dat het ranzig is. Op traditionele wijze wordt de irish breakfast sausage gewoon rauw in de pan gegooid en gekookt. Ik bak die voor maar dat hoort dus eigenlijk niet. Maar het ziet er niet uit, zo'n roze worst koken
Nou mijn coddle staat al op het vuur want ik had dus die breakfast dingen over en ik moest er wat mee en ik ben toch benieuwd.
Nou vond ik dat mijn aardappel een beetje is gesmolten. Dus ik zou zeggen: doe de aardappel even voorkoken en doe die er op het laatst bij en dan heel voorzichtig verder garen totdat de aardappel gaar is. En hetzelfde met Black Pudding. De rest ging echter wel erg goed.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn
ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis
Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Nou zo maak ik het dus:
- Bak de worsten (ierse) op zeer hoog vuur en heel kort aan beide zijden, de worst moet vanbinnen nog rauw zijn voordat deze de pan in gaat
- Schil aardappelen (ierse) en doe in koud water. Volgende keer doe ik de aardappelen er pas later bij hoor
- Kruiden met Witte peper, laurierblaadjes (haal je er later uit), blok, en wat zout en normale peper en engelse saus. Wederom gebruiken Ieren geen laurierblaadjes maar ik doe dat in alle soepen, sauzen en stoofgerechten want het maakt het vlees zachter.
- Doe de worsten en schoongemaakte wortelen erbij en breng aan de kook
- Ik maakte een Roux van het worstenvet en wat bloem want anders vind ik het te dun. Als je dat niet wil flikker je er toch lekker een blik campbell's cream of mushroom soup in net zoals mijn collega ooit deed?
Deze deed ik ook in de pan
- Spek (ierse) in stukjes snijden en in de pan
- Ik heb white pudding gebakken en black pudding en deed dit ook in de pan. Ik raad aan volgende keer alleen White pudding want Black pudding valt uit mekaar.
- Ui snijden en in de pan.
- Aan het einde peterselie in de pan. Ook beetje thijm. Als je levensmoe bent ook rozemarijn maar dat vind ik echt het meest ranzige wat er is dus no way
Lust jij Dublin Coddle en hoe maak jij deze Ierse specialiteit? Ik moet zeggen dat ik het prima vind binnen te houden, goede manier om overgebleven rashers e.d. op te maken.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)