abonnement Unibet Coolblue
pi_206376325
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2022 15:15 schreef Ericr het volgende:
De geldvoorraad (M3) is tussen 2000 en 2010 verdubbeld. Tussen 2010 en 2020 met iets meer dan 40% toegenomen. Waar blijft de mythe door bestaan dat het zogenaamde geld pompen het probleem is?

De laatste 3 jaar is er nog fors bijgedrukt maar in al die jaren was deflatie meer een risico dan inflatie.

Dat er een perfecte storm is ontstaan met eerst Covid en de uitgavegolven en daarna nog een energiecrisis ligt niet aan het monetaire beleid.

Als je de historische grafiek pakt van de M3 is deze lang niet zo extreem toegenomen als wordt voorgesteld.

Rente zal zeker nog wat oplopen maar de tijden van 8% hypotheekrente zijn nog ver weg. Voor zover we daar ooit nog bij in de buurt komen.
quote:
Definition of. Broad money (M3) Broad money (M3) includes currency, deposits with an agreed maturity of up to two years, deposits redeemable at notice of up to three months and repurchase agreements, money market fund shares/units and debt securities up to two years.
Afgezien van jouw verhaal, is met het opkopen (wat je nu achterwege laat) de financiele wereld opgepompt is, die lage rentes / kosten van geld hebben toekomstige winsten meer waard gemaakt.. Huizenprijzen opgeblazen / asset prices.

En daar is dan een beetje van "trickled down" via hypotheken en dergelijk, uitgaven aan het huis met vers geprint geld, alleen mogelijk vanwege de lage rentes (op die voet). Dat heeft ook wel inflatie veroorzaakt, maar specifiek in die segmenten, je ziet ook dat loodgieters en handige lui de echte bottleneck zijn.

Verder valt het mee, en sijpelt het weinig door.

Ben het helemaal eens met jouw analyse, maar economen Edin Majagic en Lex Hoogduin zitten toch hoog te houden dat het pure monetaire inflatie is (zo lijkt het, vanwege gebrek aan aandacht voor de oorzaak energie).
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')