Ik heb laatst caramel gemaakt volgens dit recept:
snelle caramelquote:
INGREDIËNTEN
1 blikje gecondenseerde melk
60 gram ongezouten roomboter
4 el donkerbruine basterdsuiker
INSTRUCTIES
Smelt de boter in een pannetje, als dit helemaal gesmolten is voeg je de suiker toe. Roer dit snel door elkaar.
Voeg dan de gecondenseerde melk toe.
Roer met een garde tot het mengsel een egale kleur heeft.
Blijf roeren tot het mengsel begint te koken. Dan begint het pas wat dikker te worden.
Blijf constant roeren in je karamel. Hier zie je dat het al iets dikker begint te worden.
Je keuken ruikt nu al heerlijk naar karamel, maar nog even geduld en goed blijven roeren.
Op bovenstaande foto is de karamel dik genoeg. Ik gebruik hem dan als vulling in een taart. Als je de karamel ergens overheen wilt gieten kun je beter het vuur iets eerder uit zetten.
Kijk goed uit met de karamel, deze is ontzettend heet. Niet eigenwijs willen proeven of hij net zo lekker is als hij ruikt, dat vinden je vingers en/of tong niet leuk (geloof mij maar). Even geduld tot hij wat is afgekoeld en dan kun je rustig proeven van de karamel die nog aan je garde zit.
BEWAREN
Dit is niet echt een karamel om daarna te bewaren, maar meer om direct in een recept te gebruiken. Hij hardt namelijk uit. Je kunt wel een een bakje wat bewaren, maar dan zul je het weer op moeten warmen om het smeerbaar te maken.
Ik heb de caramel in een ovenschaal gegoten en af laten koelen.
Het leverde een stevige dikke plak op van 18 x 12 cm.
![FZDG43B.jpg]()
Ik heb daar regelmatig een stukje afgesneden/-gehakt om van te snoepen. Heerlijk!
Er zat nog wel een beetje de smaak aan van die gecondenseerde melk, niet de caramelsmaak die je proeft bij caramels die je koopt in de winkel. Maar dat mocht de pret niet drukken.
Wie heeft ook weleens caramel gemaakt om van te snoepen? Met andere smaakjes of nootjes of chocola?
En dan in vormpjes? Of in blokjes gesneden voordat het helemaal uitgehard was?
[ Bericht 2% gewijzigd door maily op 23-09-2022 22:45:09 ]