FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Wilma (61) heeft zelf haar gas af laten sluiten
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 10:31
quote:
Wilma (61) is noodgedwongen van het gas af: 'Ik moest wel, anders kom ik in de schulden'

Jezelf wassen vanuit een emmer en de woonkamer verwarmen met waxinelichtjes. Dat is het nieuwe ‘normaal’ voor de 61-jarige Wilma Maree, die noodgedwongen in haar huis het gas liet afsluiten.

“Ik kan geen 700 euro per maand aan gas betalen”, vertelt ze aan het AD.
Gas

Maree liet vorige week haar gaskraan helemaal dichtdraaien. Ze kwam op het idee via een buurtgenoot die al naar de voedselbank ging en óók nog een energierekening van 700 euro op de mat kreeg. “Ze vertelde me dat ze het gas maar had laten afsluiten en ik dacht: dat lijkt mij ook een heel goed idee.” Een bezoekje van een Stedin-monteur later en ¤ 81,30 armer was Maree van het gas af.

Maree vertelt aan het AD dat ze geen keus had. “Ik moest wel, anders kom ik in de schulden. Ik kan geen 700 euro betalen voor gas.” Ze houdt momenteel een opheffingsuitverkoop voor haar kledingwinkel en is op zoek naar een andere baan. “Als ik in de schulden kom, kom ik daar nooit meer uit. Daarom bescherm ik mezelf op deze manier.”
Washandje

Marees dag ziet er anders uit sinds het gas is afgesloten. Douchen doet ze bijvoorbeeld niet meer, ze wast zichzelf met een washandje uit een emmer. Ze twijfelt om een zwemabonnement te nemen.

“Dat kost ook wel weer wat, dus daar moet ik over nadenken, maar dan kan ik daar douchen. Vooralsnog vind ik de emmer wel oké, ik voel me eigenlijk schoner dan in de douche. Met een washandje was je veel bewuster.”

Eten en verwarming

Zuinig met de boodschappen was Maree al. “Ik leef minimaal. ’s Avonds heb ik niet altijd een warme hap, maar eet ik bijvoorbeeld een broodje pindakaas. Eens in de twee weken eet ik eens vlees, dat maak ik in de airfryer. Aardappeltjes en groenten maak ik in de magnetron.” Ook maakt ze sapjes in een sapcentrifuge. “Zo krijg ik toch alle voedingsstoffen binnen, denk ik.”

Ook heeft Maree samen met haar buurtgenote een manier bedacht om hun huizen te verwarmen door middel van terracotta-potten en waxinelichtjes. “Als ik drie van die constructies in de woonkamer zet, heb ik het van de winter warm genoeg.”
Eén jaar

Netbeheerder Stedin zag begin dit jaar een verhoging van verzoeken tot het afsluiten van gas. Maar dat kan volgens de woordvoerder voor maximaal een jaar. Er kunnen anders gevaarlijke situaties ontstaan, doordat er wel gasdruk op de leiding blijft staan, aldus het AD.

https://www.linda.nl/nieu(...)ongen-gas-afsluiten/
Nou een poging van Wilma dus om geld te besparen. Ze houdt een opheffingsuitverkoop voor haar kledingwinkel en is op zoek naar een andere baan zegt het artikel. Het lijkt er dus op dat ze ondernemer is en zegt op haar 61ste dat ze nog een andere baan gaat zoeken.

Ergens begrijp ik ook wel dat mensen dit slim vinden, maar er is nog een verschil vind ik tussen minimaal gas verbruiken en helemaal geen toegang meer tot gas hebben. Dat laatste lijkt mij onwenselijk en onpraktisch.

En ik zie dat een zwembadkaartje hier bij mij 4,25 kost. Daar kun je volgens mij thuis ook wel even van douchen. En overigens zou het voor haar nu al luxe zijn als ze bij haar thuis 1x in de maand warm zou kunnen douchen, wat nu niet meer kan. En die ene keer per maand is nog wel te betalen.

Daarnaast kan ze nu in haar woning niet meer stoken. Maar daar had ze ook voor kunnen kiezen als ze nog wel een gasaansluiting had.

En een airfryer en een magnetron verbruiken ook energie. En het zal nog steeds zo zijn dat electriciteit qua calorische waarde duurder is dan gas. Immers electriciteit wordt opgewekt uit onder andere gas waarbij verlies optreedt en het brengt bovendien kosten met zich mee om dat gas om te zetten naar stroom. Koken op gas is daarom altijd goedkoper geweest en dat zal wss nog steeds zo zijn. En gebuik dan vooral een snelkookpan voor je bereiding. (Zie is efficienter in het gebruik vanwege het hogere kookpunt zodat je bereiding minder lang duurt) Breng die op druk en temperatuur en zet die daarna weg in een hooikist. Dan heb je wel de middelen om voor jezelf te zorgen maar danwel met een minimum aan inzet qua energieverbruik.

En Wilma heeft nu geinvesteerd en geld uitgegeven voor de afsluiting terwijl ze mogelijk binnenkort al een baan zou kunnen hebben. Dat lijkt me dan toch ook best lastig als je dan thuis niet kunt douchen.
Tenzij je een koude douche neemt natuurlijk :X

Maar Wilma is ondernemer en is blijkbaar niet te trots om op haar keuzes terug te komen, dus wellicht komt ze nog op andere gedachten.

[ Bericht 0% gewijzigd door Tengano op 12-09-2022 10:36:13 ]
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 10:35
Linda.nl. :')
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 10:36
quote:
10s.gif Op maandag 12 september 2022 10:35 schreef Bep-Vetklep het volgende:
Linda.nl. :')
Het artikel staat ook in het AD, maar dat mogen we niet plaatsen. Dat is een premium artikel.

quote:
Ook GEEN PREMIUM ARTIKELEN kopiëren en plakken aangezien dat niet is toegestaan en niet iedereen tot die bronnen toegang heeft om te zien of de berichten accuraat zijn. Zoek een bron via een alternatieve route aub!

NWS / [NWS feedback] sp3ctopic!!!!!
Gunnermaandag 12 september 2022 @ 10:38
Ah het AD heeft weer een triest geval gevonden. Alles voor de kliks.
Het_Bokjemaandag 12 september 2022 @ 10:38
Toch wel enigsinds slim van Wilma? Als ze snel weer werk vind, dan is de afsluiting zo weer ongedaan gemaakt (zal ¤250,- kosten ofzo), maar dat maakt niet uit, want ze heeft weer werk.

Als haar werkloosheid langer dan +/- 2 maanden duurt, heeft ze deze 'besparing' er al weer uit. Je hebt uiteraard gelijk dat het inleveren van zoveel gemak/comfort/essentieel wel een erg zware ingreep is.

En: Koud douchen, daar wen je wel aan hoor. Koop een infraroodlamp voor tijdens t Netflixen/gamen en klaar is Wilma.
Scjvbmaandag 12 september 2022 @ 10:40
''Wilma'' is een hystericus, of is niet serieus en probeert een podium te creëren. Hier heeft men er zelfs nooit aan gedacht om ook maar enigszins zuiniger te gaan doen/worden.
roos94maandag 12 september 2022 @ 10:41
Niet de verwarming op 25 graden zetten :')
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 10:42
Citaat,
Eens in de twee weken eet ik eens vlees, dat maak ik in de airfryer. Aardappeltjes en groenten maak ik in de magnetron.

Wat een gedoe allemaal. :') Oplossing, Koop een slowcooker. :Y)

Citaat,
Vooralsnog vind ik de emmer wel oké, ik voel me eigenlijk schoner dan in de douche. Met een washandje was je veel bewuster.”

Echt, hou op, joh. _O-
Wat een zielig artikel zeg. En zo ongeloofwaardig. :')
Casual-Tmaandag 12 september 2022 @ 10:42
https://www.linda.nl/pers(...)d-morfine-wijn-coke/

Wilma is wel snel oud geworden door morfine, wijn en coke.
Nobermaandag 12 september 2022 @ 10:42
Ik denk dat we toe zijn aan een algemeentopic voor al deze jankverhalen.

quote:
0s.gif Op vrijdag 9 september 2022 12:21 schreef Jeroboam het volgende:
Heel sad inderdaad, we gaan dit soort verhalen de hele winter lezen.
Goed gezien. Klimaatgedrang er nog bij onder het kopje nu doorpakken.
Akathisiamaandag 12 september 2022 @ 10:43
Gas laten afsluiten kost ook een paar honderd euro. Ik geloof er weinig van.
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 10:44
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:42 schreef Nober het volgende:
Ik denk dat we toe zijn aan een algemeentopic voor al deze jankverhalen.
Dit.
Scjvbmaandag 12 september 2022 @ 10:44
quote:
5s.gif Op maandag 12 september 2022 10:43 schreef Akathisia het volgende:
Gas laten afsluiten kost ook een paar honderd euro. Ik geloof er weinig van.
Yep! Dit dus.
WheeledWarriormaandag 12 september 2022 @ 10:44
Moet zij weten.
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 10:46
quote:
5s.gif Op maandag 12 september 2022 10:43 schreef Akathisia het volgende:
Gas laten afsluiten kost ook een paar honderd euro. Ik geloof er weinig van.
Google maar. Kost rond de 120 euro. Heraansluiten kost soms ietsje minder om het aantrekkelijk te maken om weer klant te worden.
SnodeSnuitermaandag 12 september 2022 @ 10:47
quote:
5s.gif Op maandag 12 september 2022 10:43 schreef Akathisia het volgende:
Gas laten afsluiten kost ook een paar honderd euro. Ik geloof er weinig van.
https://www.stedin.net/aansluiting/verwijderen

Tijdelijk afsluiten gas kost 81,30
#ANONIEMmaandag 12 september 2022 @ 10:48
Moet Wilma weten. Is dit dezelfde Wilma die de kooi verwarmd met waxinelichtjes met een bloempot erop? :')
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 10:49
Ze schijnt trouwens ook op TV geweest te zijn. Ben benieuwd of ze ook haar TV en internet abo nog heeft. Ik kende iemand die heeft alleen een internet abo en 'kijkt TV' op zijn PC.

screenshot%20Wilma%20Maree.jpg?itok=iLpQa5Oq&offsetX=0&offsetY=0&cropWidth=1920&cropHeight=1080&width=620&height=349&impolicy=dynamic
Akathisiamaandag 12 september 2022 @ 10:51
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:46 schreef Tengano het volgende:

[..]
Google maar. Kost rond de 120 euro. Heraansluiten kost soms ietsje minder om het aantrekkelijk te maken om weer klant te worden.
Ik heb daar enkele jaren geleden nog veel meer voor neergelegd.
Ronaldmaandag 12 september 2022 @ 10:52
Als je de CV installatie gewoon uitzet en je kookt ook niet meer op gas, dan is er toch geen gebruik meer. Of werkt dat niet zo?
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 10:53
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:49 schreef Tengano het volgende:
Ze schijnt trouwens ook op TV geweest te zijn. Ben benieuwd of ze ook haar TV en internet abo nog heeft. Ik kende iemand die heeft alleen een internet abo en 'kijkt TV' op zijn PC.

[ afbeelding ]
Bij Humberto.

https://nederlandse-koppe(...)-onbetaalbaar-wordt/
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 10:54
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:52 schreef Ronald het volgende:
Als je de CV installatie gewoon uitzet en je kookt ook niet meer op gas, dan is er toch geen gebruik meer. Of werkt dat niet zo?
Klopt. En dan kun je tenminste wel af en toe nog koken of af en toe nog douchen. Nu zit ze in een situatie die vergelijjkbaar is met een hutje verweg in een of ander achterland. En als ze ook geen internet meer heeft, dan kan ze ook niet meer profiteren van al onze uiterst waardevolle tips en adviezen.
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 10:56
ZCXcr8hn?format=jpg&name=medium

:')
Nielschmaandag 12 september 2022 @ 10:56
Volgens dit artikel kost het 25 euro per 4 uur om je huis (op een gezonde manier) met waxinelichtjes te verwarmen. Toch niet heel goedkoop.

https://www.lowtechmagazi(...)et-theelichtjes.html
Afhaalchineesmaandag 12 september 2022 @ 10:57
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:52 schreef Ronald het volgende:
Als je de CV installatie gewoon uitzet en je kookt ook niet meer op gas, dan is er toch geen gebruik meer. Of werkt dat niet zo?
Dit dacht ik dus ook :@
Document1maandag 12 september 2022 @ 10:57
Ik ben lichtelijk cynisch over de intenties van deze Wilma.
Idisrommaandag 12 september 2022 @ 10:57
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:49 schreef Tengano het volgende:
Ze schijnt trouwens ook op TV geweest te zijn. Ben benieuwd of ze ook haar TV en internet abo nog heeft. Ik kende iemand die heeft alleen een internet abo en 'kijkt TV' op zijn PC.

[ afbeelding ]
`Ik kende iemand....`. Nou, ik heb al sinds 2007 geen TV en TV-abonnement meer.
Het_Bokjemaandag 12 september 2022 @ 10:58
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:49 schreef Tengano het volgende:
Ik kende iemand die heeft alleen een internet abo en 'kijkt TV' op zijn PC.
Ik heb iTV uit mijn Internet pakket geflikkerd, en kijk reguliere TV via een Zuiggo account van een familielid. Ik kijk TV via mijn PC (wel op een TV die aan mijn PC hangt). :D Waarom zou ik ¤5,- extra betalen voor een kastje? Nadeel: Ik kan niet zappen vanaf de bank, maar met een draaloze muis kom je een eind.
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 11:01
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 10:57 schreef Document1 het volgende:
Ik ben lichtelijk cynisch over de intenties van deze Wilma.
Heb ik ook wel een beetje. Ik kan begrijpen dat mensen dit doen en denken slim te zijn. Maar het wordt voor mij wel een ander verhaal als je dan met je verhaal in het AD, de Linda en bij Umberto Tan gaat verschijnen. Dan speelt er voor mijn gevoel nog iets anders mee dan alleen maar willen bezuinigen.

Aan de andere kant is ze ondernemer en misschien denkt ze zo slim >:) nog wat binnen te harken.

En wie weet wat voor opportunities zich voordoen als je zo op TV komt en voor heel Nederland te zien bent.

[ Bericht 7% gewijzigd door Tengano op 12-09-2022 11:10:48 ]
Het_Bokjemaandag 12 september 2022 @ 11:04
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:51 schreef Akathisia het volgende:

[..]
Ik heb daar enkele jaren geleden nog veel meer voor neergelegd.
Dat zou best kunnen. De tarieven voor het tijdelijk afsluiten zijn ooit eens flink verlaagd, toen steeds meer mensen van t gas afwilde en de ¤400-800 afsluitkosten wel erg veel vonden. De tarieven voor afsluiting verschilden ook enorm destijds. Volgens mij is daar ooit eens een grechtelijke uitspraak van geweest en zo is dat 'afsluit-tarief' van die ¤83,xx ooit tot stand gekomen (kostprijs). Tweakers stond er vol mee. (is dat 2+ jaar geleden ofzo?)
Akathisiamaandag 12 september 2022 @ 11:05
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:04 schreef Het_Bokje het volgende:

[..]
Dat zou best kunnen. De tarieven voor het tijdelijk afsluiten zijn ooit eens flink verlaagd, toen steeds meer mensen van t gas afwilde en de ¤400-800 afsluitkosten wel erg veel vonden. De tarieven voor afsluiting verschilden ook enorm destijds. Volgens mij is daar ooit eens een grechtelijke uitspraak van geweest en zo is dat 'afsluit-tarief' van die ¤83,xx ooit tot stand gekomen (kostprijs). Tweakers stond er vol mee. (is dat 2+ jaar geleden ofzo)
Ah vandaar! Meen me een bedrag in de richting van 300 te herinneren. Was een handeling van 5 minuten :').
Het_Bokjemaandag 12 september 2022 @ 11:06
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:01 schreef Tengano het volgende:

[..]
Heb ik ook wel een beetje. Ik kan begrijpen dat mensen dit doen en denken slim te zijn. Maar het wordt voor mij wel een ander verhaal als je dan met je verhaal in het AD, de Linda en bij Umberto Tan gaat verschijnen. Dan speelt er voor mijn gevoel nog iets anders mee dan alleen maar willen bezuinigen.

Aan de andere kant is ze ondernemer en denkt ze zo slim >:) nog wat binnen te harken.
Dat laatste.

En: AD, de Linda en Umberto Tan vinden zo'n makkelijk onderwerp wel prima, weinig kosten, goed voor de kijkcijfers/kliks/Johns Erectiepillen
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 11:07
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:06 schreef Het_Bokje het volgende:
Dat laatste.

En: AD, de Linda en Umberto Tan vinden zo'n makkelijk onderwerp wel prima, weinig kosten, goed voor de kijkcijfers/kliks/Johns Erectiepillen
Ik vermoed dat ze daar in de studio ook nog even heeft mogen douchen.
Het_Bokjemaandag 12 september 2022 @ 11:10
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:07 schreef Tengano het volgende:

[..]
Ik vermoed dat ze daar in de studio ook nog even heeft mogen douchen.
Dat is na een bezoek aan een studio van de Mol een goed idee.
WethouderHekkingmaandag 12 september 2022 @ 11:11
Deze mevrouw Maree was dus al een bekende van het AD, ze stond eerder dit jaar al in die krant met haar kledingzaak die ze open hield tijdens de coronasluiting .
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 11:12
quote:
6s.gif Op maandag 12 september 2022 10:56 schreef Nielsch het volgende:
Volgens dit artikel kost het 25 euro per 4 uur om je huis (op een gezonde manier) met waxinelichtjes te verwarmen. Toch niet heel goedkoop.

https://www.lowtechmagazi(...)et-theelichtjes.html
Dan kan mevrouw beter een elektrisch kacheltje kopen voor een paar euro meer.
https://www.kabelshop.nl/(...)IDOm79hoCgDoQAvD_BwE
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 11:13
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:11 schreef WethouderHekking het volgende:
Deze mevrouw Maree was dus al een bekende van het AD, ze stond eerder dit jaar al in die krant met haar kledingzaak die ze open hield tijdens de coronasluiting .
Ok. En dit is dus ook zo'n ondernemer die steun heeft gekregen van de overheid toen alles verplicht op slot moest. En nu alles weer open mag, sluit ze haar winkel }:|
Kopikomaandag 12 september 2022 @ 11:16
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:31 schreef Tengano het volgende:
Ze kwam op het idee via een buurtgenoot die al naar de voedselbank ging en óók nog een energierekening van 700 euro op de mat kreeg. “Ze vertelde me dat ze het gas maar had laten afsluiten
Heb ik verdikke kennelijk dít nieuwsbericht gemist, onlangs:
quote:
Buurtgenoot van Wilma (61) is noodgedwongen van het gas af
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 11:22
Ik heb inmiddels ook wel een beetje moeite met de titel van het artikel. Dat Wilma noodgedwongen haar gas af laat sluiten.

Het is gewoon haar eigen keuze omdat ze denkt op deze manier slim te kunnen bezuinigen. (Ga ik even van uit.) Maar als je niet stookt, 1 keer in de maand doucht en je gas (wat goedkoper is) ipv electriciteit gebruikt om te koken bezuinig je ook, en ben je nog redelijk verstandig aan het bezuinigen. Dit is helemaal geen slimme move en al helemaal niet noodgedwongen.
mailymaandag 12 september 2022 @ 11:25
quote:
Waxinelichtjes kosten ook geld.
mailymaandag 12 september 2022 @ 11:26
quote:
6s.gif Op maandag 12 september 2022 10:56 schreef Nielsch het volgende:
Volgens dit artikel kost het 25 euro per 4 uur om je huis (op een gezonde manier) met waxinelichtjes te verwarmen. Toch niet heel goedkoop.

https://www.lowtechmagazi(...)et-theelichtjes.html
En zo gezond is dat niet.
Kopikomaandag 12 september 2022 @ 11:26
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 11:25 schreef maily het volgende:

[..]
Waxinelichtjes kosten ook geld.
Valt me nog mee dat Wilma geen saffraanlichtjes gebruikt.
mailymaandag 12 september 2022 @ 11:26
quote:
5s.gif Op maandag 12 september 2022 11:26 schreef Kopiko het volgende:

[..]
[..]
Valt me nog mee dat Wilma geen saffraanlichtjes gebruikt.
_O-
Het_Bokjemaandag 12 september 2022 @ 11:27
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:22 schreef Tengano het volgende:
Ik heb ook wel een beetje moeite met de titel van het artikel inmiddels. Dat Wilma noodgedwongen haar gas af laat sluiten.

Het is gewoon haar eigen keuze omdat ze denkt op deze manier slim te kunnen bezuinigen. (Ga ik even van uit.) Maar als je niet stookt, 1 keer in de maand doucht en je gas (wat goedkoper is) ipv electriciteit gebruikt om te koken bezuinig je ook, en ben je nog redelijk verstandig aan het bezuinigen. Dit is helemaal geen slimme move en al helemaal niet noodgedwongen.
Dit.

2-3x per week kort douchen (gewoon met warm water. 30 sec spoelen, kraan uit, wassen, 30 sec afspoelen (meteen emmertje vullen met warm water voor t scheren), en klaar ben je. Koken kost ook niet zo veel qua gas.

Het is de cv kamerverwarming die t meeste kost natuurlijk. En als je dat kunt oplossen met een ifraroodlamp ofzo.. (NIET MET WAXINELICHTJES, afgezien van t brandgevaar...de walmen zijn ook niet gezond)
TheoddDutchGuymaandag 12 september 2022 @ 11:28
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:49 schreef Tengano het volgende:
Ze schijnt trouwens ook op TV geweest te zijn. Ben benieuwd of ze ook haar TV en internet abo nog heeft. Ik kende iemand die heeft alleen een internet abo en 'kijkt TV' op zijn PC.

[ afbeelding ]
Dat is niet zo vreemd toch?
Wat heb je nou nog aan tv tegenwoordig?
Nieuws kun je overal volgen online, veelal actueler ook nog.
Tv programma’s wat je graag wil zien kan via de tig “tv gemist” achtige apps of via de apps van de zenders zelf, veelal met minder en kortere reclames.

Het is dat ze je het ontzettend lastig maken, maar liever hier ook “internet only” als het kon.
TheoddDutchGuymaandag 12 september 2022 @ 11:29
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 11:25 schreef maily het volgende:

[..]
Waxinelichtjes kosten ook geld.
Ik ga er vanuit dat het geen 700eu per maand kost.
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 11:31
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 11:25 schreef maily het volgende:

[..]
Waxinelichtjes kosten ook geld.
Natuurlijk! Het slaat nergens op wat ze zegt te [willen] doen. Ook de magnetron, airfyer en toch ook een slowcooker
[beweert ze in een ander artikel] gebruikt ze allemaal tegelijk. En de waterkoker om haar emmer te vullen. Koekoek. 8)7
Ze is straks nog meer geld kwijt aan deze zogenaamde goedkopere ´oplossingen' dan als ze gewoon wat zou minderen met wat ze normaal deed. :') _O-
Werkperdmaandag 12 september 2022 @ 11:36
Heel vaag verhaal.

Ik neem aan dat ¤700 de jaarrekening was? Had zij een maandelijkse termijnbedrag van ¤10 of wat?

Voor de rest is het nog lang niet winter. Daarnaast hebben we een hele zachte winter gehad. Hoe kunnen de kosten dan zo hoog zijn?
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 11:37
@WilmaMaree

quote:
Wat is goedkoper? Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

https://www.atag.nl/gasofinductie
Wat ik al zei dus.
mailymaandag 12 september 2022 @ 11:38
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:29 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]
Ik ga er vanuit dat het geen 700eu per maand kost.
quote:
Een theelichtje levert ongeveer 30 watt warmte op, wat voor vier theelichtjes dus overeenkomt met 120 watt – ongeveer evenveel als wat een menselijk lichaam in rust aan warmte produceert. Stel dat we een piepklein huis (4 x 4 x 2,5 meter) willen verwarmen tot 20 graden bij een buitentemperatuur van nul graden. Daar is, bij een gemiddelde isolatiewaarde van het gebouw, bijna 8.700 BTU/uur of 2.550 watt voor nodig. Dat zijn dus 85 theelichtjes.

Gezellig zal het zeker zijn, maar deze “open haard” van theelichtjes werkt niet op hout maar op petroleum (de grondstof waaruit de meeste theelichtjes zijn gemaakt) en er ontbreekt een schoorsteen. Een schoorsteenloze open haard is erg efficiënt, maar niet gezond (PDF). Sluiten we ons “lowtech” verwarmingstoestel aan op een schoorsteen, dan is het probleem van ongezonde binnenlucht opgelost. Helaas verdwijnt nu 90% van de warmte via de schoorsteen.

Dat betekent dat we 10 keer zoveel theelichtjes nodig hebben om dezelfde temperatuur te bereiken: 850 theelichtjes dus. Bij Albert Heijn kosten 100 theelichtjes met een brandduur van 4 uur ongeveer 3 euro. Dat komt neer op 25 euro verwarmingskosten per 4 uur. Toch maar thermisch ondergoed uit de kast halen.
https://www.lowtechmagazi(...)et-theelichtjes.html
Het_Bokjemaandag 12 september 2022 @ 11:39
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:31 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Natuurlijk! Het slaat nergens op wat ze zegt te [willen] doen. Ook de magnetron, airfyer en toch ook een slowcooker
[beweert ze in een ander artikel] gebruikt ze allemaal tegelijk. En de waterkoker om haar emmer te vullen. Koekoek. 8)7
Ze is straks nog meer geld kwijt aan deze zogenaamde goedkopere ´oplossingen' dan als ze gewoon wat zou minderen met wat ze normaal deed. :') _O-
haha, een emmer vullen met waterkokers :D Ja, da's niet zo handig. Voor een paar kopjes prima (want dan gaat er ook niet zo veel energie verloren), maar een hele emmer :D

Wat ik wél heb afgeleerd: De warmwaterkraan open draaien als je eigenlijk geen warm water nodig hebt (je hebt iets in je rechterhand bijvoorbeeld). En de tapwater-standby functie op de CV UIT.
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 11:41
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:39 schreef Het_Bokje het volgende:
haha, een emmer vullen met waterkokers :D Ja, da's niet zo handig. Voor een paar kopjes prima (want dan gaat er ook niet zo veel energie verloren), maar een hele emmer :D

Wat ik wél heb afgeleerd: De warmwaterkraan open draaien als je eigenlijk geen warm water nodig hebt (je hebt iets in je rechterhand bijvoorbeeld)
Ik was ook al jaren af met koud water en dat gaat prima. En ik heb hele schone afwas *) maar verbruik daarbij geen gas. En een vaatwasser komt er bij mij al helemaal niet in.
MichaelScottmaandag 12 september 2022 @ 11:44
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:31 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Natuurlijk! Het slaat nergens op wat ze zegt te [willen] doen. Ook de magnetron, airfyer en toch ook een slowcooker
[beweert ze in een ander artikel] gebruikt ze allemaal tegelijk. En de waterkoker om haar emmer te vullen. Koekoek. 8)7
Ze is straks nog meer geld kwijt aan deze zogenaamde goedkopere ´oplossingen' dan als ze gewoon wat zou minderen met wat ze normaal deed. :') _O-
Mwa, gas kost me nu ~2,50 per kuub en elektriciteit ~0,50/kwh. Overstappen van gas naar elektrische alternatieven kan dus wel schelen. Heb al mensen gehoord die 4 euro per kuub gas mogen betalen.
Het_Bokjemaandag 12 september 2022 @ 11:44
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:41 schreef Tengano het volgende:

[..]
Ik was ook al jaren af met koud water en dat gaat prima. En ik heb hele schone afwas *) maar verbruik daarbij geen gas. En een vaatwasser komt er bij mij al helemaal niet in.
Ik heb al jaaren een vaatwasser, maar er zijn perioden van maaanden dat ik hem niet gebruik (soms). Op dit moment kan ik precies 1 vaatwasser per week vullen -en dan zit ik ook zonder bestek :P -

Maar: als je inderdaad direct je vaat na het eten afspoelt, dan is het zo gedaan, en heb je geen warm water nodig. Hoewel ik wel eens een kopje gepakt hebt, waar een goeie Dreft-smaak aan zat. :D
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 11:47
quote:
14s.gif Op maandag 12 september 2022 11:44 schreef MichaelScott het volgende:
Mwa, gas kost me nu ~2,50 per kuub en elektriciteit ~0,50/kwh. Overstappen van gas naar elektrische alternatieven kan dus wel schelen. Heb al mensen gehoord die 4 euro per kuub gas mogen betalen.
Koken wordt wel steeds duurder op deze manier. Straks moet Wilma dus 'noodgedwongen' elke dag chinees gaan halen.
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 11:50
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:39 schreef Het_Bokje het volgende:

[..]
haha, een emmer vullen met waterkokers :D Ja, da's niet zo handig. Voor een paar kopjes prima (want dan gaat er ook niet zo veel energie verloren), maar een hele emmer :D

Wat ik wél heb afgeleerd: De warmwaterkraan open draaien als je eigenlijk geen warm water nodig hebt (je hebt iets in je rechterhand bijvoorbeeld). En de tapwater-standby functie op de CV UIT.
Ja, ik weet niet of ze de hele emmer met kokend water vult, denk het niet als je zo' n mindsetting als mevrouw hebt. Dan zal het wel bij 1 zielig espressokopje blijven.

Zelf inmiddels ook afgeleerd om de warmwaterkraan te pas en te onpas aan te zetten of ook maar een minuutje voor niks door te laten lopen. Probeer ook zoveel mogelijk koud water te gebruiken, en gaat eigenlijk prima. Ook met de afwas, alleen pannen hebben warm water nodig ivm boter of olie.
Voor te verwarmen straks zoek ik nog een redelijke mooi uitziende elektrische kachel maar ook dat komt goed.
Zelvamaandag 12 september 2022 @ 11:51
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:52 schreef Ronald het volgende:
Als je de CV installatie gewoon uitzet en je kookt ook niet meer op gas, dan is er toch geen gebruik meer. Of werkt dat niet zo?
Dan betaal je nog wel de vaste kosten en dat is niet bepaald onaanzienlijk.
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 11:52
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:51 schreef Zelva het volgende:
Dan betaal je nog wel de vaste kosten en dat is niet bepaald onaanzienlijk.
Rond de 120 per jaar. Hangt af van je leverancier. Maar dat maakt het wel aantrekkelijk om juist daar dan de goeie leverancier bij te zoeken met een laag vast tarief en wellicht een iets hogere kuubprijs voor je gas.
erikkllmaandag 12 september 2022 @ 11:57
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:49 schreef Tengano het volgende:
Ik kende iemand die heeft alleen een internet abo en 'kijkt TV' op zijn PC.
Wat is daar erg aan? Ik heb ook geen TV abonnement. Komt toch alleen maar onzin op.
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 11:58
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:57 schreef erikkll het volgende:
Wat is daar erg aan? Ik heb ook geen TV abonnement. Komt toch alleen maar onzin op.
Waar lees je terug dat iemand dat erg vond? In mijn post #18 zie ik dat iig niet terug.
Fermaandag 12 september 2022 @ 12:21
Je kan toch ook je cv op 16c zetten je wassen met water uit de cv? Stroom wordt straks ook duurder
Terrorizermaandag 12 september 2022 @ 12:26
quote:
9s.gif Op maandag 12 september 2022 11:47 schreef Tengano het volgende:

[..]
Koken wordt wel steeds duurder op deze manier. Straks moet Wilma dus 'noodgedwongen' elke dag chinees gaan halen.
Als haar vriezer nog aangsloten is, kan ze van 1 rijstafel een week mee doen.

Wel opwarmen boven de waxinelichtjes...
icecreamfarmer_NLmaandag 12 september 2022 @ 12:26
quote:
6s.gif Op maandag 12 september 2022 10:56 schreef Nielsch het volgende:
Volgens dit artikel kost het 25 euro per 4 uur om je huis (op een gezonde manier) met waxinelichtjes te verwarmen. Toch niet heel goedkoop.

https://www.lowtechmagazi(...)et-theelichtjes.html
is ook funest voor je luchtkwaliteit zodat je al die warmte er weer uit moet ventileren.
RamboDirkmaandag 12 september 2022 @ 12:34
Wilma is vooral een dramaqueen. Niemand verplicht je om hetzelfde te verbruiken bij een hogere energieprijs. Pas gewoon je verbruik aan als je het niet ken betalen. Jezelf afsluiten is een act, overacting.
mailymaandag 12 september 2022 @ 12:36
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:26 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
is ook funest voor je luchtkwaliteit zodat je al die warmte er weer uit moet ventileren.
Raampje open.
Jed1Gammaandag 12 september 2022 @ 12:37
Wilma gaat komende winter, als de belangstelling voor haar persoontje weer is ingedaald, het gas weer aansluiten.
Nielschmaandag 12 september 2022 @ 12:39
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:37 schreef Jed1Gam het volgende:
Wilma gaat komende winter, als de belangstelling voor haar persoontje weer is ingedaald, het gas weer aansluiten.
en dan huilen in de media dat het energiebedrijf voorrijkosten in rekening bracht!
#ANONIEMmaandag 12 september 2022 @ 12:39
Wat politici er allemaal voor over hebben om Zelensky te steunen, ouderen in de kou zetten en kinderen laten verhongeren.
Het_Bokjemaandag 12 september 2022 @ 12:40
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 12:36 schreef maily het volgende:

[..]
Raampje open.
Ja doei, dan krijg je t koud :D
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 12:44
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:39 schreef Tobias19xx het volgende:
Wat politici er allemaal voor over hebben om Zelensky te steunen, ouderen in de kou zetten en kinderen laten verhongeren.
Want het is minder erg om [jong]volwassenen in de kou te laten zitten *en te laten verhongeren?
mailymaandag 12 september 2022 @ 12:45
quote:
10s.gif Op maandag 12 september 2022 12:44 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Want het is minder erg om [jong]volwassenen in de kou te laten zitten?
En ouderen te laten verhongeren.
Nielschmaandag 12 september 2022 @ 12:45
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:39 schreef Tobias19xx het volgende:
Wat politici er allemaal voor over hebben om Zelensky te steunen, ouderen in de kou zetten en kinderen laten verhongeren.
ik stel voor om de bevroren tegoeden van Rusland te gebruiken om de energierekening te compenseren.
RamboDirkmaandag 12 september 2022 @ 12:47
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:39 schreef Tobias19xx het volgende:
Wat politici er allemaal voor over hebben om Zelensky te steunen, ouderen in de kou zetten en kinderen laten verhongeren.
Ik dacht dat je inmiddels naar de heilstaat Rusland was verhuisd, je was zo rustig de laatste dagen. Helaas.

Erg jammer
Nielschmaandag 12 september 2022 @ 12:48
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:47 schreef RamboDirk het volgende:

[..]
Ik dacht dat je inmiddels naar de heilstaat Rusland was verhuisd, je was zo rustig de laatste dagen. Helaas.

Erg jammer
tsja, in Rusland hebben zo'n 30 miljoenen inwoners niet eens riolering. is ook niet zo'n pretje.

https://en.hromadske.ua/p(...)ty-problem-literally
etuiedelapielmaandag 12 september 2022 @ 12:49
Dat zo'n figuur dat dagelijks bij een andere buurvrouw komt koffiedrinken.
Basp1maandag 12 september 2022 @ 12:51
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:26 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
is ook funest voor je luchtkwaliteit zodat je al die warmte er weer uit moet ventileren.
Niet alleen warmte maar ook de hogere luchtvochtigheid. ;)
hangtimemaandag 12 september 2022 @ 12:54
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:49 schreef Tengano het volgende:
Ze schijnt trouwens ook op TV geweest te zijn. Ben benieuwd of ze ook haar TV en internet abo nog heeft. Ik kende iemand die heeft alleen een internet abo en 'kijkt TV' op zijn PC.

[ afbeelding ]
In mijn omgeving heeft nauwelijks iemand TV aansluiting.
Generatie verschil volgens mij. Dino aansluiting.
quirinamaandag 12 september 2022 @ 12:56
Om stookkosten te besparen de hele dag in de bibliotheek zitten. Gratis verwarming!
Vuilniszak met water in de zon zetten is gratis warm water! Je hebt ook kampeerdouches op zonne energie.
In de winter vroeg naar bed met wollen dekens. Spaart elektriciteit en warmte.
quirinamaandag 12 september 2022 @ 12:56
Ooit allemaal uit de vrekkenkrant
Kriegelmaandag 12 september 2022 @ 13:28
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:52 schreef Ronald het volgende:
Als je de CV installatie gewoon uitzet en je kookt ook niet meer op gas, dan is er toch geen gebruik meer. Of werkt dat niet zo?
Ik denk dat haar redenatie is, dat je met een aansluiting ook verplicht bent tot het hebben van een leverancier, die momenteel steevast debiele voorschotten vraagt (vanuit een onderliggende angst dat de toelevering later in het jaar nog duurder gaat worden).

Dus ook al gebruik je maar heel weinig en krijg je uiteindelijk je teveel betaalde geld terug, je zult toch in eerste instantie die maandbedragen moeten dokken. En dat kunnen sommigen dus gewoon niet betalen.

Tenzij je overal je maandpremie kan aanpassen naar wens, dan praat ik onzin. :')

[ Bericht 4% gewijzigd door Kriegel op 12-09-2022 13:55:45 ]
tesssssssssmaandag 12 september 2022 @ 13:31
De burgemeester van Antwerpen vindt er ook wat van.

twitter
Jaeger85maandag 12 september 2022 @ 13:32
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:39 schreef Tobias19xx het volgende:
Wat politici er allemaal voor over hebben om Zelensky te steunen, ouderen in de kou zetten en kinderen laten verhongeren.
Je bent opvallend afwezig in de Oekraďne megathread.
Scorpiemaandag 12 september 2022 @ 13:50
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 13:32 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]
Je bent opvallend afwezig in de Oekraďne megathread.
Echt hč
mailymaandag 12 september 2022 @ 13:52
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:56 schreef quirina het volgende:
Om stookkosten te besparen de hele dag in de bibliotheek zitten. Gratis verwarming!
Vuilniszak met water in de zon zetten is gratis warm water! Je hebt ook kampeerdouches op zonne energie.
In de winter vroeg naar bed met wollen dekens. Spaart elektriciteit en warmte.
Vuilniszak met water en een sopje en daar je vuile sokken in. Goed dichtbinden en achter in je auto leggen als je gaat rijden. Zelf uitspoelen :+
Malavitamaandag 12 september 2022 @ 13:53
quote:
6s.gif Op maandag 12 september 2022 10:56 schreef Nielsch het volgende:
Volgens dit artikel kost het 25 euro per 4 uur om je huis (op een gezonde manier) met waxinelichtjes te verwarmen. Toch niet heel goedkoop.

https://www.lowtechmagazi(...)et-theelichtjes.html
En niet geheel zonder risico.
Sapstengelmaandag 12 september 2022 @ 14:00
Is Wilma een crisis actor of zoekt ze gewoon graag de publiciteit op?

https://www.ad.nl/utrecht(...)et-ook-zat~ae123903/
TLCmaandag 12 september 2022 @ 14:07
Heeft ze Fred inmiddels al binnen gelaten ?
#ANONIEMmaandag 12 september 2022 @ 15:08
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:46 schreef Scorpie het volgende:

[..]
Oh nu ga je hier janken Rusbot?
Janken ga jij van de winter doen.

giphy.gif?cid=790b7611229fa4ecfb9265699ffa0ec12b0fec405332b3e5&rid=giphy.gif&ct=g

maxresdefault.jpg
#ANONIEMmaandag 12 september 2022 @ 15:09
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 13:32 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]
Je bent opvallend afwezig in de Oekraďne megathread.
Heb ik in dat topic al uitgelegd. Ben er meerdere keren geband vanwege "op de man spelen", dat Zelensky-aanbidders niet geband worden als ze op de man spelen en mijn inhoudelijke posts verdwijnen heeft de crew geen verklaring voor. Om die redenen kom ik er niet meer.
#ANONIEMmaandag 12 september 2022 @ 15:09
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:56 schreef quirina het volgende:
Om stookkosten te besparen de hele dag in de bibliotheek zitten. Gratis verwarming!
Vuilniszak met water in de zon zetten is gratis warm water! Je hebt ook kampeerdouches op zonne energie.
In de winter vroeg naar bed met wollen dekens. Spaart elektriciteit en warmte.
maxresdefault.jpg
EinarBoemaandag 12 september 2022 @ 15:10
quote:
14s.gif Op maandag 12 september 2022 15:08 schreef Tobias19xx het volgende:

[..]
Janken ga jij van de winter doen.

Gaat zijn relatie uit ofzo?
mootiemaandag 12 september 2022 @ 15:17
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 12:34 schreef RamboDirk het volgende:
Wilma is vooral een dramaqueen. Niemand verplicht je om hetzelfde te verbruiken bij een hogere energieprijs. Pas gewoon je verbruik aan als je het niet ken betalen. Jezelf afsluiten is een act, overacting.
Voor 700 euro stook je heeeel behoorlijk lijkt me, ook met de huidige prijzen.
Nielschmaandag 12 september 2022 @ 15:26
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:09 schreef Tobias19xx het volgende:

[..]
Heb ik in dat topic al uitgelegd. Ben er meerdere keren geband vanwege "op de man spelen", dat Zelensky-aanbidders niet geband worden als ze op de man spelen en mijn inhoudelijke posts verdwijnen heeft de crew geen verklaring voor. Om die redenen kom ik er niet meer.
Mooi!
#ANONIEMmaandag 12 september 2022 @ 15:27
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:26 schreef Nielsch het volgende:

[..]
Mooi!
... maar voor jou ga ik er weer komen.
Nielschmaandag 12 september 2022 @ 15:27
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:09 schreef Tobias19xx het volgende:

[..]
Heb ik in dat topic al uitgelegd. Ben er meerdere keren geband vanwege "op de man spelen", dat Zelensky-aanbidders niet geband worden als ze op de man spelen en mijn inhoudelijke posts verdwijnen heeft de crew geen verklaring voor. Om die redenen kom ik er niet meer.
Helemaal prima maar ga hier dan lekker ook weg met je getroll.
qajariaqmaandag 12 september 2022 @ 15:27
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:37 schreef Tengano het volgende:
@:WilmaMaree
[..]
Wat ik al zei dus.
De site van een gaskooktoestelfabrikant.

Bij gass gaat vaak meer dan de helft tot zelfs twee derde van de warmte langs de pan terwijl met inductie de warmte in de pan wordt gemaakt. Veel minder verlies dus.

Gas verbranden in huis levert heel veel waterdamp en co2 op als verbrandingsgassen. Die moet je ook weg ventileren, de afzuigkap moet dus hoger met gas. De vervangingslucht moet je verwarmen.

Inductie is dus gewoon goedkoper, energetisch gezien. Voor de duidelijkheid, het blijft relatief weinig tov douchen en vooral verwarmen.

Die Wilma spoort gewoon niet.
#ANONIEMmaandag 12 september 2022 @ 15:29
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:27 schreef Nielsch het volgende:

[..]
Helemaal prima maar ga hier dan lekker ook weg met je getroll.
Ahhh je wordt geconfronteerd met een andere mening wat cognitieve dissonantie bij je veroorzaakt en dus moet het wel getroll zijn.
ootjekatootjemaandag 12 september 2022 @ 15:30
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 15:17 schreef mootie het volgende:

[..]
Voor 700 euro stook je heeeel behoorlijk lijkt me, ook met de huidige prijzen.
Nee hoor, das hier alleen nog maar het maandelijkse voorschot. De kachel staat nog niet aan.
summer2birdmaandag 12 september 2022 @ 15:31
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 12:56 schreef quirina het volgende:
Om stookkosten te besparen de hele dag in de bibliotheek zitten. Gratis verwarming!
Vuilniszak met water in de zon zetten is gratis warm water! Je hebt ook kampeerdouches op zonne energie.
In de winter vroeg naar bed met wollen dekens. Spaart elektriciteit en warmte.
Ooit waren dit krankzinnige ideeën.

Nu vrij redelijk geworden
Nielschmaandag 12 september 2022 @ 15:32
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:27 schreef Tobias19xx het volgende:

[..]
... maar voor jou ga ik er weer komen.
Gezellig
summer2birdmaandag 12 september 2022 @ 15:34
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:30 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]
Nee hoor, das hier alleen nog maar het maandelijkse voorschot. De kachel staat nog niet aan.
Holy shit :X
Hoe hou je dat vol?
Postbus100maandag 12 september 2022 @ 15:37
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:52 schreef Ronald het volgende:
Als je de CV installatie gewoon uitzet en je kookt ook niet meer op gas, dan is er toch geen gebruik meer. Of werkt dat niet zo?
Je hebt ook vaste leveringskosten van een energieleverancier čn van een netbeheerder. Geen idee wat dat op jaarbasis is, maar ik gok ook zo 100-150 euro.
Postbus100maandag 12 september 2022 @ 15:38
quote:
Ik las dit ergens op Twitter en tegelijkertijd iemand anders die zei: dat is helemaal niet gezond om daar langdurig in te zitten...

Dus ik hoop maar dat het haar niet verder in de problemen brengt.
qajariaqmaandag 12 september 2022 @ 15:42
quote:
2s.gif Op maandag 12 september 2022 15:37 schreef Postbus100 het volgende:

[..]
Je hebt ook vaste leveringskosten van een energieleverancier čn van een netbeheerder. Geen idee wat dat op jaarbasis is, maar ik gok ook zo 100-150 euro.
74,62 + 145,54 per jaar hier in 2021. Het zijn dagkosten die in de loop van het jaar ook iets meer kunnen worden.
ootjekatootjemaandag 12 september 2022 @ 15:43
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:34 schreef summer2bird het volgende:

[..]
Holy shit :X
Hoe hou je dat vol?
Normaal betalen wij ¤250,- per maand inclusief belastingen/abonnement en kwamen daar mee uit. Nu is dit een advies van Eneco, maar dat hebben we laten terugzetten.

Volgende week afspraak met schoonsteeninspecteur en we hebben een nieuwe houtkachel gekocht met 12 kw. Verder verloren wij veel warmte in het trappenhuis dus daar komen nu deuren voor.
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 15:46
quote:
2s.gif Op maandag 12 september 2022 15:38 schreef Postbus100 het volgende:

[..]
Ik las dit ergens op Twitter en tegelijkertijd iemand anders die zei: dat is helemaal niet gezond om daar langdurig in te zitten...

Dus ik hoop maar dat het haar niet verder in de problemen brengt.
Het is gewoon aanstellerig gedoe, met die debiele bloemenpotten, alsof ze ergens in de grotten van Maastricht woont. :')
Een kacheltje van 45 euro minimaal en ze kan de winter vooruit.
ootjekatootjemaandag 12 september 2022 @ 15:48
quote:
14s.gif Op maandag 12 september 2022 15:46 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Het is gewoon aanstellerig gedoe, met die debiele bloemenpotten, alsof ze ergens in de grotten van Maastricht woont. :')
Een kacheltje van 45 euro minimaal en ze kan de winter vooruit.
Vergis je niet in zo’n elektrisch kacheltje, die vreten stroom.
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 15:54
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:48 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]
Vergis je niet in zo’n elektrisch kacheltje, die vreten stroom.
Zeker, maar je hoeft het toch niet dag en nacht aan te laten staan?
kipknotsmaandag 12 september 2022 @ 15:55
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 15:17 schreef mootie het volgende:

[..]
Voor 700 euro stook je heeeel behoorlijk lijkt me, ook met de huidige prijzen.
Mwah, zo'n 2000 kuub gas en 4000 kwh electriciteit zou bij ons op 950 voorschot uitkomen. En dan waren bij veel andere maatschappijen de kosten nog hoger.

Gelukkig heb ik al zonnepanelen geregeld en is er ook nog wel wat te besparen op gas (verbruik kwam uit een tijd met zieke vrouw + 2 kleine kinderen thuis, zit nu al wel weer een stukje lager) en is het verbruik wel bovengemiddeld, maar volgens mij ook niet extreem.

Edit: Even gechecked bij Vattenfall. Daar kom je met hun 'standaard' waardes van 3000kwh electriciteit en 1450 m3 gas al boven de 700 uit.
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 15:56
In plaats van die waxinelichtjes kan Wilma beter op een hometrainer gaan zitten in de winter. Daar krijg je het lekker warm van en het is een stuk gezonder.

#gratisAdvies
Postbus100maandag 12 september 2022 @ 15:56
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:42 schreef qajariaq het volgende:

[..]
74,62 + 145,54 per jaar hier in 2021. Het zijn dagkosten die in de loop van het jaar ook iets meer kunnen worden.
Ah, dank voor de toelichting. Ik huur zelf tegenwoordig inclusief, dus ik heb geen idee meer van prijzen (in het verleden werkte ik op de klantenservice van energiebedrijven, toen kende ik al die bedragen (zo goed als) uit mijn hoofd.
ootjekatootjemaandag 12 september 2022 @ 15:56
quote:
7s.gif Op maandag 12 september 2022 15:54 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Zeker, maar je hoeft het toch niet dag en nacht aan te laten staan?
Ligt aan de capaciteit, het vervangt imo geen cv.
Postbus100maandag 12 september 2022 @ 15:58
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:48 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]
Vergis je niet in zo’n elektrisch kacheltje, die vreten stroom.
Ik hoorde laatst de tip van een elektrische deken (als je alleen bent). Dan hoef je niet de hele ruimte te verwarmen en heb je het toch warm.
Maar geen idee hoeveel energie die vreten.
SacreCoeurmaandag 12 september 2022 @ 16:00
quote:
2s.gif Op maandag 12 september 2022 15:58 schreef Postbus100 het volgende:

[..]
Ik hoorde laatst de tip van een elektrische deken (als je alleen bent). Dan hoef je niet de hele ruimte te verwarmen en heb je het toch warm.
Maar geen idee hoeveel energie die vreten.
Ik heb gewoon in een goed stel dekbedden geďnvesteerd :D er ligt er zelfs eentje onder de bank voor als het koud is.
ootjekatootjemaandag 12 september 2022 @ 16:01
quote:
2s.gif Op maandag 12 september 2022 15:58 schreef Postbus100 het volgende:

[..]
Ik hoorde laatst de tip van een elektrische deken (als je alleen bent). Dan hoef je niet de hele ruimte te verwarmen en heb je het toch warm.
Maar geen idee hoeveel energie die vreten.
Ik heb al jaren een rubberen kruik, heet water erin en klaar.
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 16:02
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:56 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]
Ligt aan de capaciteit, het vervangt imo geen cv.
Nee geen volledige vervanging maar wel fijn voor de zitkamer als het echt te koud begint te worden en een dekentje op de bank niet meer voldoet.

Ik wil iets als dit. Maar ben nog zoekende.
1200x983.jpg
SacreCoeurmaandag 12 september 2022 @ 16:04
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 16:01 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]
Ik heb al jaren een rubberen kruik, heet water erin en klaar.
Hittepit met lavendel hier, blijft echt super lang warm.
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 16:07
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 16:04 schreef SacreCoeur het volgende:
Hittepit met lavendel hier, blijft echt super lang warm.
Ja dat kan ook. Ik denk zelf dat ik voor een Oekraďens mokkel ga.
mootiemaandag 12 september 2022 @ 16:09
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:30 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]
Nee hoor, das hier alleen nog maar het maandelijkse voorschot. De kachel staat nog niet aan.
Lama
SacreCoeurmaandag 12 september 2022 @ 16:10
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 16:07 schreef Tengano het volgende:

[..]
Ja dat kan ook. Ik denk zelf dat ik voor een Oekraďens mokkel ga.
Ze zitten vast liever op jou dan in Oekraďne toch?
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 16:12
https://www.bol.com/nl/nl(...)2_59.60.ProductTitle

Deze lijkt me ook een goede, met eco-modus.. :s)
mootiemaandag 12 september 2022 @ 16:12
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:55 schreef kipknots het volgende:

[..]
Mwah, zo'n 2000 kuub gas en 4000 kwh electriciteit zou bij ons op 950 voorschot uitkomen. En dan waren bij veel andere maatschappijen de kosten nog hoger.

Gelukkig heb ik al zonnepanelen geregeld en is er ook nog wel wat te besparen op gas (verbruik kwam uit een tijd met zieke vrouw + 2 kleine kinderen thuis, zit nu al wel weer een stukje lager) en is het verbruik wel bovengemiddeld, maar volgens mij ook niet extreem.

Edit: Even gechecked bij Vattenfall. Daar kom je met hun 'standaard' waardes van 3000kwh electriciteit en 1450 m3 gas al boven de 700 uit.
Mijn verwachte gebruik voor 2022 is 918 m3.
Stroom 1332.
Ben benieuwd.
ootjekatootjemaandag 12 september 2022 @ 16:13
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 16:09 schreef mootie het volgende:

[..]
Lama
¤250,- en we kregen altijd geld terug.
qajariaqmaandag 12 september 2022 @ 16:19
quote:
2s.gif Op maandag 12 september 2022 15:58 schreef Postbus100 het volgende:

[..]
Ik hoorde laatst de tip van een elektrische deken (als je alleen bent). Dan hoef je niet de hele ruimte te verwarmen en heb je het toch warm.
Maar geen idee hoeveel energie die vreten.
Niet zo heel veel, van 60 tot een paar honderd watt. Maar al laat je de stekker er uit bereik je ook al heel veel.
qajariaqmaandag 12 september 2022 @ 16:24
quote:
7s.gif Op maandag 12 september 2022 16:12 schreef Bep-Vetklep het volgende:
https://www.bol.com/nl/nl(...)2_59.60.ProductTitle

Deze lijkt me ook een goede, met eco-modus.. :s)
Zonde geld. Een elektrieke kachel heeft altijd 100%. Een kachel van een tientje dus ook. Je betaald alleen voor een iets beter uiterlijk en een verkoop verhaal.

Een ventilator kachel is alleen maar goedkoper als je het zeer beperkt (in tijd en ruimte) gebruikt. Dus b.v. tien minuten bij het ontbijt op je zelf laten blazen in plaats van het hele huis verwarmen. Anders is het gewoon schreeuwend duur als verwarming.
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 16:34
Mochten er mensen door omstandigheden toch in een koud huis zitten deze winter. Zorg dan dat je goede warme sloffen hebt en het beste is zelfs iets op je hoofd. Want daar koel je het eerste af.

Voor de rest werd hij al genoemd thermo-ondergoed en je kunt zelfs een skibroek of andere wintersportkleding aantrekken.

Als je dan af en toe nog heel even bij je ventilatorkacheltje gaat zitten met een warme kop chocomel en een survival programma op tv, dan is het prima te doen.

En let op mijn woorden, als je dan naar buiten gaat zul je het lang niet zo koud hebben als de rest van de mensen om je heen. En als je ergens binnenkomt waar de verwarming aan staat zul je dit al snel als vies benauwd ervaren.

Sta maar eens stil bij het feit dat eskimo's gewoon in een iglo leven van 0 graden. En die hebben het echt niet koud. Wat dat betreft zijn we hier gewoon watjes als we al gaan bibberen terwijl het nota bene 17 graden in een ruimte is.

Improvise, adapt and overcome.

[ Bericht 3% gewijzigd door Tengano op 12-09-2022 16:47:58 ]
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 16:50
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 16:24 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Zonde geld. Een elektrieke kachel heeft altijd 100%. Een kachel van een tientje dus ook. Je betaald alleen voor een iets beter uiterlijk en een verkoop verhaal.

Een ventilator kachel is alleen maar goedkoper als je het zeer beperkt (in tijd en ruimte) gebruikt. Dus b.v. tien minuten bij het ontbijt op je zelf laten blazen in plaats van het hele huis verwarmen. Anders is het gewoon schreeuwend duur als verwarming.
Bedankt voor de info.
Ik wil inderdaad wel iets leuks voor het oog en niet zo'n standaard lelijk wit ding maar zie door de hoge bomen het bos niet meer. :{
Gelukkig hebben we nog even tijd om rond te neuzen.
qajariaqmaandag 12 september 2022 @ 16:56
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 16:34 schreef Tengano het volgende:
Sta maar eens stil bij het feit dat eskimo's gewoon in een iglo leven van 0 graden. En die hebben het echt niet koud. Wat dat betreft zijn we hier gewoon watjes als we al gaan bibberen terwijl het nota bene 17 graden in een ruimte is.

https://www.ikhebeenvraag(...)-als-de-mens-vandaag
quote:
Bij huidige jager-verzamelaars zoals de Inuit (Eskimo's), is de gemiddelde levensverwachting ongeveer 43 jaar.
Daar ben ik met kachel toch ruim overheen gegaan.
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 16:58
Dat heeft wellicht ook nog iets met de eenzijdige voeding te maken.
eigendeegcookiemaandag 12 september 2022 @ 17:00
quote:
14s.gif Op maandag 12 september 2022 11:50 schreef Bep-Vetklep het volgende:
, alleen pannen hebben warm water nodig ivm boter of olie.
als je daar warm water voor nodig hebt,
verplaats je het vet naar de afvoerpijp, daar verstopt tie van, Bep-Vetklep.
kijk es in je afvalbak, altijd wat te vinden om het vet mee weg te vegen.
Nielschmaandag 12 september 2022 @ 17:02
quote:
2s.gif Op maandag 12 september 2022 15:58 schreef Postbus100 het volgende:

[..]
Ik hoorde laatst de tip van een elektrische deken (als je alleen bent). Dan hoef je niet de hele ruimte te verwarmen en heb je het toch warm.
Maar geen idee hoeveel energie die vreten.
Voor in de woonkamer dan ofzo? Want ik heb echt nooit de verwarming in de slaapkamer aan.
Nielschmaandag 12 september 2022 @ 17:03
Mijn vriendin heeft van die schapenwollenpantoffels op Texel gekocht. Gegarandeerd warme voeten.
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 17:03
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 17:00 schreef eigendeegcookie het volgende:

[..]
als je daar warm water voor nodig hebt,
verplaats je het vet naar de afvoerpijp, daar verstopt tie van, Bep-Vetklep.
kijk es in je afvalbak, altijd wat te vinden om het vet mee weg te vegen.
:D

Maar dat doe ik al. Het blijft vettig, dat krijg je met koud water niet weg en mijn sponsje wordt er ranzig van. }:|
Zelvamaandag 12 september 2022 @ 17:10
quote:
7s.gif Op maandag 12 september 2022 16:12 schreef Bep-Vetklep het volgende:
https://www.bol.com/nl/nl(...)2_59.60.ProductTitle

Deze lijkt me ook een goede, met eco-modus.. :s)
quote:
Binnen enkele minuten een aangename kamertemperatuur tot 30 °C.
Klinkt erg aannemelijk.
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 17:12
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 17:03 schreef Nielsch het volgende:
Mijn vriendin heeft van die schapenwollenpantoffels op Texel gekocht. Gegarandeerd warme voeten.
Ze hebben volgens mij een eigen site als ik het zo zie. En als dat van echt schapenvacht is gemaakt dan zit je helemaal top. Ik zie zelfs dat ze indoor schapen Boots verkopen. Dan heb je gegarandeerd geen koude voeten meer.

En de prijzen vallen ook nog redelijk mee als je dat uitzet tegen je uitgespaarde stookkosten.

Ik ga dat thuis nog eens goed bekijken.

Thanks ^O^
mailymaandag 12 september 2022 @ 17:15
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 17:03 schreef Nielsch het volgende:
Mijn vriendin heeft van die schapenwollenpantoffels op Texel gekocht. Gegarandeerd warme voeten.
Ik heb vilten sloffen van esgii O+
Hexagonmaandag 12 september 2022 @ 17:15
Ze kan toch ook gewoon de verwarming uitzetten. :?
mailymaandag 12 september 2022 @ 17:17
Dit is ook mooi spul: warmhoudkussens en -stoelhoezen
Meaghanmaandag 12 september 2022 @ 17:23
"Het verwijderen van uw aansluiting kunt u aanvragen op mijnaansluiting.nl. Uw netbeheerder voert vervolgens de opdracht uit. Vanaf maart 2021 hoeft u voor de verwijdering van de gasaansluiting niks meer te betalen."

Zou ik ook doen als ik honderden euro's moet gaan betalen :') Ik betaal nu 15 euro met een vast contract tot 2025 dus ik hoop dat Essent geen gekke dingen van plan is.
voetbalmanager2maandag 12 september 2022 @ 17:36
Echte strijdster voor Zelensky hoor, deze Wilma _O_
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 17:38
quote:
4s.gif Op maandag 12 september 2022 17:23 schreef Meaghan het volgende:
"Het verwijderen van uw aansluiting kunt u aanvragen op mijnaansluiting.nl. Uw netbeheerder voert vervolgens de opdracht uit. Vanaf maart 2021 hoeft u voor de verwijdering van de gasaansluiting niks meer te betalen."

Zou ik ook doen als ik honderden euro's moet gaan betalen :') Ik betaal nu 15 euro met een vast contract tot 2025 dus ik hoop dat Essent geen gekke dingen van plan is.
Al ingelogd na de grote storing?
Meaghanmaandag 12 september 2022 @ 17:42
quote:
5s.gif Op maandag 12 september 2022 17:38 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Al ingelogd na de grote storing?
Jep. En meteen verlaagd van 30 naar 15. Ik krijg momenteel zelfs geld terug en kon mijn voorschot op 0 zetten :D
Bep-Vetklepmaandag 12 september 2022 @ 18:02
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 17:42 schreef Meaghan het volgende:

[..]
Jep. En meteen verlaagd van 30 naar 15. Ik krijg momenteel zelfs geld terug en kon mijn voorschot op 0 zetten :D
Wat goeeeeeed! _O_
Postbus100maandag 12 september 2022 @ 18:16
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 17:02 schreef Nielsch het volgende:

[..]
Voor in de woonkamer dan ofzo? Want ik heb echt nooit de verwarming in de slaapkamer aan.
Ja. In plaats van je centrale verwarming. Bij mij lekt bijvoorbeeld best wel veel warmte weg (oud huis), en ik werk straks hele dagen thuis in een hoekje van m'n huiskamer. Ik zou het prima met een elektrische deken kunnen uithouden, en dan de rest van het huis koud laten. Dan is het alleen koud als je naar het toilet moet :s) :P
sommeltjemaandag 12 september 2022 @ 18:47
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 13:28 schreef Kriegel het volgende:

[..]
Ik denk dat haar redenatie is, dat je met een aansluiting ook verplicht bent tot het hebben van een leverancier, die momenteel steevast debiele voorschotten vraagt (vanuit een onderliggende angst dat de toelevering later in het jaar nog duurder gaat worden).

Dus ook al gebruik je maar heel weinig en krijg je uiteindelijk je teveel betaalde geld terug, je zult toch in eerste instantie die maandbedragen moeten dokken. En dat kunnen sommigen dus gewoon niet betalen.

Tenzij je overal je maandpremie kan aanpassen naar wens, dan praat ik onzin. :')
Exact. Bij Eneco rekenen ze je voorschot uit aan de hand van je eerdere verbruik, gerelateerd aan de huidige en verwachte tarieven.
En dat voorschot mag je met maar maximaal 20% verlagen. Dus het gaat niet helpen als je van plan bent radicaal te besparen, nadát je contractperiode is afgelopen. In ieder geval niet bij Eneco.
Je moet eerst dat idioot hoge voorschot betalen.

En zo’n hoog voorschot kunnen veel mensen dus niet betalen. Dan houdt het op.

Ik raad ook iedereen aan die nu nog een contract heeft, alvast voor te sorteren op een lager energiegebruik. Zodat je jaarverbruik alvast lager is.
Want anders krijg je gewoon een 4 of 5 x hoger maandbedrag dan je huidige maandbedrag.
Sorellamaandag 12 september 2022 @ 19:58
Die stoov stoelhoezen zijn best leuk, warme rug/billen en koude buik/benen :)
Leandramaandag 12 september 2022 @ 20:07
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:52 schreef Ronald het volgende:
Als je de CV installatie gewoon uitzet en je kookt ook niet meer op gas, dan is er toch geen gebruik meer. Of werkt dat niet zo?
Alleen voor warm water verbruik je dan gas, maar dat gaat nergens over.

Zo slim vind ik het niet, ze kan beter zorgen dat haar CV niet aanslaat.
kipknotsmaandag 12 september 2022 @ 21:06
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 18:47 schreef sommeltje het volgende:

[..]
Exact. Bij Eneco rekenen ze je voorschot uit aan de hand van je eerdere verbruik, gerelateerd aan de huidige en verwachte tarieven.
En dat voorschot mag je met maar maximaal 20% verlagen. Dus het gaat niet helpen als je van plan bent radicaal te besparen, nadát je contractperiode is afgelopen. In ieder geval niet bij Eneco.
Je moet eerst dat idioot hoge voorschot betalen.

En zo’n hoog voorschot kunnen veel mensen dus niet betalen. Dan houdt het op.

Ik raad ook iedereen aan die nu nog een contract heeft, alvast voor te sorteren op een lager energiegebruik. Zodat je jaarverbruik alvast lager is.
Want anders krijg je gewoon een 4 of 5 x hoger maandbedrag dan je huidige maandbedrag.
Helpt niet eens altijd. Ik heb al flink bespaard, krijg zo'n 30% van mijn termijnbedrag terug van Vandebron. Toch krijg ik mijn huidige termijnbedrag * 4 als nieuw termijnbedrag en mag ik max 10% verlagen. Dat is omdat ze naar meerdere jaren kijken.

Dat ik nu ook net zonnepanelen heb die meer dan genoeg moeten zijn om mijn hele elektriciteitsverbruik op te wekken maakt ook niet uit.

Gelukkig kan je wel overstappen naar een andere provider (ook naar op tijd om nog een gasprijs van 3,50 te kunnen regelen tot januari) en heb ik genoeg spaargeld om het op te vangen, maar dat is natuurlijk voor lang niet iedereen weggelegd.

Edit: zie nu dat United consumers de gasprijs weer heeft teruggezet naar +- 3,50 met aan het eind van het jaar nog een korting van 5% op je totale verbruik. Dus die is nog steeds relatief voordelig.

[ Bericht 3% gewijzigd door kipknots op 12-09-2022 21:13:11 ]
qajariaqmaandag 12 september 2022 @ 21:13
Wat ben ik blij dat mijn leverancier een beetje normaal doet. Ik mag mijn voorschot kiezen tussen 0 en 150 euro per maand. Ze adviseren 8 euro maar ik verwacht dat ik het met die nul ook wel red.

Vorige winter waren ze wel in paniek en werd steeds automatisch mijn voorschot aangepast. Toen moest ik echt elke maand kijken of ze het niet weer omhoog hadden gezet.
Dit jaar is er weer rust in de tent bij Greenchoise. Ik ben er al jaren trouwe klant en dat is nu dus in mijn voordeel als ik zo hier de verhalen lees.
bianconerimaandag 12 september 2022 @ 21:34
Wat een onzin :')
Ineens zoveel verbruik en wel bij de voedselbank lopen.
Met al die hulp in NL nog in de problemen komen? Wat een grap.
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 21:40
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 21:34 schreef bianconeri het volgende:
Wat een onzin :')
Ineens zoveel verbruik en wel bij de voedselbank lopen.
Met al die hulp in NL nog in de problemen komen? Wat een grap.
Ik snap ook heel weinig van het hele verhaal. Eerst had ze een kledingzaak die tijdens de corona aan het infuus lag. Corona is nu voorbij en Wilma doekt haar zaak op.
Vervolgens komt ze dan in de bijstand terecht denk ik, mag ze naar de voedselbank, krijgt ze huursubisidie (ze mag immers geen eigen woning hebben) en zorgtoeslag.
Dan zit ze met al haar ondernemerskwaliteiten dus in een financiele situatie waar veel meer mensen in zitten (bijstand) en die het wel makkelijk redden.
Ik vermoed toch dat het Wilma ontbreekt aan gezonde ondernemers inzichten en creatieve kwaliteiten om oa met geld om te gaan. Als ze die wel had draaide haar kledingzaakje ook nog, want er zijn er genoeg overeind gebleven en mensen hebben nog steeds kleding nodig.
brokjespoesmaandag 12 september 2022 @ 21:55
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 16:34 schreef Tengano het volgende:
En let op mijn woorden, als je dan naar buiten gaat zul je het lang niet zo koud hebben als de rest van de mensen om je heen.
En lagere binnenshuistemperaturen (mooi scrabble-woord) wennen echt snel. Mijn doctoraalstage microbiologie moest ik voor een deel doorbrengen in de "koude kaner" (16 graden). De eerste maand ging de jas aan, de tweede maand moest ik thuis de verwarming lager zetten, want 21 graden vond ik vééééls te benauwd. :D.

(En dan hebben we het hier over medio jaren 80, toen "kamertemperatuur" officieel gelijk stond aan 25 graden, al stond de verwarning in de meeste kantoren 1 a 2 graadjes lager)
Tenganomaandag 12 september 2022 @ 22:06
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 21:55 schreef brokjespoes het volgende:
En lagere binnenshuistemperaturen (mooi scrabble-woord) wennen echt snel. Mijn doctoraalstage microbiologie moest ik voor een deel doorbrengen in de "koude kaner" (16 graden). De eerste maand ging de jas aan, de tweede maand moest ik thuis de verwarming lager zetten, want 21 graden vond ik vééééls te benauwd. :D.

(En dan hebben we het hier over medio jaren 80, toen "kamertemperatuur" officieel gelijk stond aan 25 graden, al stond de verwarning in de meeste kantoren 1 a 2 graadjes lager)
Klopt. En het fijne is dat het geleidelijk aan steeds kouder wordt richting de winter. Het is nu geen 30 graden maar 25 en straks naar 20, 15 etc. En dat geldt dus ook voor je binnentemperatuur. Je kunt dus geleidelijk aan wennen dat het steeds kouder wordt en je krijgt dus ook voldoende tijd om het te leren verdragen. En eigenijk hoef je dat maar tot de helft van de winter te doen, want daarna warmt het vanzelf weer op en vanaf het koudste punt wordt het dus eigenlijk alleen maar comfortabeler en behaagelijker.

Daarnaast kun je in dit soort situaties enorm genieten van een keer warm douchen of een paar uurtjes bij een lekker kacheltje zitten. En daarna kun je er weer prima tegenaan. Het is gewoon een hele andere lifestyle en eigenlijk best avontuurlijk en natuurlijk omdat je met het seizoen en het weer meeleeft.
brokjespoesdinsdag 13 september 2022 @ 01:42
Ik zie het al, wij komen er wel. :D *O* :D

(Daarnaast is het AD altijd dól op dit soort jankverhalen, vooral als er een soort van minderheid bij is betrokken, terwijl ze in navragen en bronnen checken nog beroerder zijn dan bij de Telegraaf. Ik kan je verhálen vertellen... :D )
ootjekatootjedinsdag 13 september 2022 @ 01:56
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 21:40 schreef Tengano het volgende:

[..]
Ik snap ook heel weinig van het hele verhaal. Eerst had ze een kledingzaak die tijdens de corona aan het infuus lag. Corona is nu voorbij en Wilma doekt haar zaak op.
Vervolgens komt ze dan in de bijstand terecht denk ik, mag ze naar de voedselbank, krijgt ze huursubisidie (ze mag immers geen eigen woning hebben) en zorgtoeslag.
Dan zit ze met al haar ondernemerskwaliteiten dus in een financiele situatie waar veel meer mensen in zitten (bijstand) en die het wel makkelijk redden.
Ik vermoed toch dat het Wilma ontbreekt aan gezonde ondernemers inzichten en creatieve kwaliteiten om oa met geld om te gaan. Als ze die wel had draaide haar kledingzaakje ook nog, want er zijn er genoeg overeind gebleven en mensen hebben nog steeds kleding nodig.
Wilma doet het best leuk, maar de Zeeman heeft gewoon een prima collectie. Ik heb vijf kids en winter is coming, dus twee weken geleden alle maten opgekocht. Kost me ¤180,- maar de basis is alweer binnen.

Ja lullig voor Wilma, maar ik kan haar Chinese collectie kinderkleding niet betalen.
the-eyedinsdag 13 september 2022 @ 07:00
Ik kan me vergissen maar zo te zien woont Wilma in een appartement. Hoe kwam ze dan überhaupt al aan een energierekening van 350 euro?
Resistordinsdag 13 september 2022 @ 07:40
En aan het einde van de winter een nog hogere rekening omdat de waterleidingen en het CV systeem kapotgevroren zijn. En een hoop schimmel.
Nielschdinsdag 13 september 2022 @ 07:43
Haha en dan nu het bericht dat de regering de energierekening van arme mensen gaat betalen. Heeft ze zich voor niks laten afsluiten.
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 08:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 07:00 schreef the-eye het volgende:
Ik kan me vergissen maar zo te zien woont Wilma in een appartement. Hoe kwam ze dan überhaupt al aan een energierekening van 350 euro?
Ik woon ook in een appartement, nieuw termijn advies is 285, dus zit er niet zo ver vanaf, ondanks dat ik altijd onder het gemiddelde zit vanuit mijn situatie gezien en eigenlijk ook niet meer kan bezuinigen als dat ik al doe.
Nouja, dat kan wel, maar dan zou ik net zo gek moeten doen als Wilma.

Zat altijd rond de 80 euro p.m., nu 100 en blijf ook daarop staan.
Voor de grote Essent-storing was het advies 135, erna, 285
Voor de storing zou ik 235 bij moeten betalen als ik het advies niet zou nemen, erna bijna 800. Koekoek! :')

Dus hoezo zou dat bedrag niet kunnen als je in een appartement woont? Waar denk jij aan bij een appartement?
Taillsdinsdag 13 september 2022 @ 08:23
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 10:49 schreef Tengano het volgende:
Ze schijnt trouwens ook op TV geweest te zijn. Ben benieuwd of ze ook haar TV en internet abo nog heeft. Ik kende iemand die heeft alleen een internet abo en 'kijkt TV' op zijn PC.

[ afbeelding ]
net of dat zo vreemd is. Nu ga je zeker ook verbaasd zijn als mensen geen vaste nummer hebben
Toine51dinsdag 13 september 2022 @ 08:33
quote:
7s.gif Op dinsdag 13 september 2022 08:08 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Ik woon ook in een appartement, nieuw termijn advies is 285, dus zit er niet zo ver vanaf, ondanks dat ik altijd onder het gemiddelde zit vanuit mijn situatie gezien en eigenlijk ook niet meer kan bezuinigen als dat ik al doe.
Nouja, dat kan wel, maar dan zou ik net zo gek moeten doen als Wilma.

Zat altijd rond de 80 euro p.m., nu 100 en blijf ook daarop staan.
Voor de grote Essent-storing was het advies 135, erna, 285
Voor de storing zou ik 235 bij moeten betalen als ik het advies niet zou nemen, erna bijna 800. Koekoek! :')

Dus hoezo zou dat bedrag niet kunnen als je in een appartement woont? Waar denk jij aan bij een appartement?
Kreeg deze week bericht van Essent om het maandbedrag op ¤0 te zetten..
:')
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 08:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 08:23 schreef Taills het volgende:
net of dat zo vreemd is. Nu ga je zeker ook verbaasd zijn als mensen geen vaste nummer hebben
Nee, mijn verbazing gaat meer richting mensen die nog steeds roken. Los van het feit dat het onbetaalbaar is en het de kk is voor je gezondheid, heeft het geen enkele functie. Op de illusie na dan dat je denkt helemaal de bom te zijn.

Het is zonder meer de meest nutteloze verslaving die er bestaat. Behalve als je van je geld en van je gezondheid afwilt.

[ Bericht 4% gewijzigd door Tengano op 13-09-2022 08:49:51 ]
Het_Bokjedinsdag 13 september 2022 @ 08:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 08:35 schreef Tengano het volgende:

[..]
Nee, mijn verbazing gaat meer richting mensen die nog steeds roken. Los van het feit dat het onbetaalbaar is en het de kk is voor je gezondheid, heeft het geen enkele functie. Op de illusie na dan dat je denkt helemaal de bom te zijn.
Klinkt raar, maar 1 drogreden voor mij om te blijven roken: Ik heb geen zin om 90+ te worden. 60-70 met kanker de pijp uit is mijn planning. (niet laten behandelen uiteraard, dat zou hypocriet zijn). Maar roken heeft inderdaad 0.000 functie. (hmmm, toch maar weer eens een laffe Stoptober proberen)

Maar inderdaad: Als je nu nog rookt, dan moet je je muil houden met 'ik kom niet rond'.
HSGdinsdag 13 september 2022 @ 08:47
Je kunt maar beter in Spanje gaan overwinteren. Dat is goedkoper dan in Nederland blijven.
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 08:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 08:33 schreef Toine51 het volgende:

[..]
Kreeg deze week bericht van Essent om het maandbedrag op ¤0 te zetten..
:')
Dat kan toch niet kloppen of wel?
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 08:54
Gestopt met roken maar over een paar dagen zal ik wel tot volgend jaar mei in de rook van de buurt zitten met hun stinkende kutkachels. :r
Kannie wachten tot daar een verbod op komt!
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 08:58
quote:
8s.gif Op dinsdag 13 september 2022 08:54 schreef Bep-Vetklep het volgende:
Gestopt met roken maar over een paar dagen zal ik wel tot volgend jaar mei in de rook van de buurt zitten met hun stinkende kutkachels. :r
Kannie wachten tot daar een verbod op komt!
En het worden er steeds meer als gevolg van de huidige trend in de gasprijzen. En je mag blij zijn als ze er alleen maar fatsoenlijk hout in stoken.

https://www.bndestem.nl/v(...)norm-gestegen-326606
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 09:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 08:58 schreef Tengano het volgende:

[..]
En het worden er steeds meer als gevolg van de huidige trend in de gasprijzen. En je mag blij zijn als ze er alleen maar fatsoenlijk hout in stoken.
Klopt, ze zijn aardig aan het verbouwen geweest hier in de omgeving. Ik kan wel janken want het is echt te vreselijk. Het komt van alle kanten je huis en slaapkamer ingewaaid. :'(
Leandradinsdag 13 september 2022 @ 09:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 08:58 schreef Tengano het volgende:

[..]
En het worden er steeds meer als gevolg van de huidige trend in de gasprijzen. En je mag blij zijn als ze er alleen maar fatsoenlijk hout in stoken.

https://www.bndestem.nl/v(...)norm-gestegen-326606
Dat vooral, droog hout en niet als het windstil is.
Maar mensen die gaan stoken omdat het gas te duur is gaan daar geen rekening mee houden.
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 09:09
quote:
8s.gif Op dinsdag 13 september 2022 09:01 schreef Bep-Vetklep het volgende:
Klopt, ze zijn aardig aan het verbouwen geweest hier in de omgeving. Ik kan wel janken want het is echt te vreselijk. Het komt van alle kanten je huis en slaapkamer ingewaaid. :'(
Ik weet wat je bedoelt. Met een flink HEPA inlaat filtersysteem kun je een behoorlijke hoeveelheid deeltjes afvangen. Die filters vangen alle deeltjes boven de 0,3 micron af. Dat helpt wel. Ook kun je een reventilatiesysteem alleen in je slaapkamer plaatsen. Beste is om het zelf te maken met goede componenten. Al die luchtfilters die commercieel uitgebracht worden is veelal troep en voldoet niet aan wat je nodig hebt en wat ze beloven. Maar alles onder de 0,3 micron krijg je dus wel binnen. Dat is te klein om af te vangen. Dat kunnen alleen je longen. Of planten volgens een Amerikaans onderzoek, maar dan moet je er heel veel hebben (te veel) en het heeft te veel tijd nodig waardoor het niet effectief werkt.

Een professioneel HEPA filter is alleen niet goedkoop en is ook vrij lastig aan te komen omdat ze voornamelijk worden gebruikt in cleanrooms. Maar dat zijn wel de filters die je moet hebben. En je moet ook nog voorfilters hebben en zeg maar getrapt filteren; van grof naar fijn zodat je je laatste fijnstoffilter dus niet nodeloos belast en onbruikbaar maakt. Met een goed filter kun je dus best wel 10 jaar doen als je hem goed gebruikt.

Het beste zou eigenlijk zijn als iedere houtkachel met een electrostatisch filter zou moeten worden uitgevoerd. Die worden in de industrie ook gebruikt. Maar die dingen zijn nog niet beschikbaar voor de particuliere markt. In sommige commerciele keukens worden dat type filters wel eens toegepast. Zijn trouwens wel flink grote dingen.

[ Bericht 4% gewijzigd door Tengano op 13-09-2022 09:14:55 ]
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 09:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 09:09 schreef Tengano het volgende:

[..]
Ik weet wat je bedoelt.

verkort
Dank je wel voor de moeite, echt waar, maar ik heb geen flauw idee wat je allemaal zit te vertellen. :')
Daar heb ik echt 0,0 verstand van.
Wel heb ik heul veel planten, een soort mini-Intratuin :') dus wie weet heb ik onbewust al iets goed gedaan om het leed te verzachten. ^O^
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 09:18
Ja, en het was eigenlijk ook wel een beetje behoorlijk off topic... :@
dudewhereismycardinsdag 13 september 2022 @ 09:20
quote:
10s.gif Op dinsdag 13 september 2022 08:51 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Dat kan toch niet kloppen of wel?
Natuurlijk kan dat. Stel je betaalt elke maand 100 euro. En je jaarrekening komt over 2 maanden, maar je krijgt nu al 200 euro terug. Dan kan je hem op 0 zetten. Na je jaarrekening zet je hem op 80euro per maand of laat je het staan en krijg je weer terug.

Geen rocketscience.
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 09:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 09:18 schreef Tengano het volgende:
Ja, en het was eigenlijk ook wel een beetje behoorlijk off topic... :@
Boeien, ik vond het wel attent en schattig ergens. Je hebt het goed bedoeld in ieder geval. En wie weet heeft iemand er wel verstand van en gaat direct aan de gang. :)
Red_85dinsdag 13 september 2022 @ 09:22
quote:
10s.gif Op maandag 12 september 2022 10:42 schreef Bep-Vetklep het volgende:
Citaat,
Eens in de twee weken eet ik eens vlees, dat maak ik in de airfryer. Aardappeltjes en groenten maak ik in de magnetron.

Wat een gedoe allemaal. :') Oplossing, Koop een slowcooker. :Y)

Citaat,
Vooralsnog vind ik de emmer wel oké, ik voel me eigenlijk schoner dan in de douche. Met een washandje was je veel bewuster.”

Echt, hou op, joh. _O-
Wat een zielig artikel zeg. En zo ongeloofwaardig. :')
Lijkt meer een trol
Leandradinsdag 13 september 2022 @ 09:22
Mwah, het verbaast me niets als we deze winter doden hebben omdat mensen binnen hout gaan stoken terwijl ze geen open haard hebben.
Of terwijl de open haard al jaren niet gebruikt is en de schoorsteen al jaren niet geveegd is...

Mensen zoals de vrouw in de OP, die hun gas volledig af laten sluiten in plaats van hun CV uitzetten, gaan bizarre dingen doen als het koud is, helemaal als ze een slecht geďsoleerd huis hebben en het dus echt koud wordt zonder verwarming.
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 09:26
Ja dat denk ik ook, dat er redelijk wat doden gaan vallen deze winter doordat ze gekke capriolen gaan uithalen om niet in de kou te willen zitten.
the-eyedinsdag 13 september 2022 @ 09:27
quote:
7s.gif Op dinsdag 13 september 2022 08:08 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Ik woon ook in een appartement, nieuw termijn advies is 285, dus zit er niet zo ver vanaf, ondanks dat ik altijd onder het gemiddelde zit vanuit mijn situatie gezien en eigenlijk ook niet meer kan bezuinigen als dat ik al doe.
Nouja, dat kan wel, maar dan zou ik net zo gek moeten doen als Wilma.

Zat altijd rond de 80 euro p.m., nu 100 en blijf ook daarop staan.
Voor de grote Essent-storing was het advies 135, erna, 285
Voor de storing zou ik 235 bij moeten betalen als ik het advies niet zou nemen, erna bijna 800. Koekoek! :')

Dus hoezo zou dat bedrag niet kunnen als je in een appartement woont? Waar denk jij aan bij een appartement?
Bij deze vrouw was het 345 en werd het 700
Leandradinsdag 13 september 2022 @ 09:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 09:27 schreef the-eye het volgende:

[..]
Bij deze vrouw was het 345 en werd het 700
Mwah, dat staat er niet, er staat in de OP dat een buurtgenoot naar de ¤ 700 ging.
the-eyedinsdag 13 september 2022 @ 09:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 09:29 schreef Leandra het volgende:

[..]
Mwah, dat staat er niet, er staat in de OP dat een buurtgenoot naar de ¤ 700 ging.
Hier wordt gezegd dat ze van 345 naar 700 zou gaan

Bij Marco die 3000 netto heeft vraag ik me toch ook wel af waar z'n geld blijft en het moeten kiezen tussen boodschappen of stoken kan ik ook niet volgen want we hebben al maanden de kachel niet aan

girlnextdoor.dinsdag 13 september 2022 @ 12:51
Of ze het nu doet voor de aandacht of niet, ik vind dat ze best een voorbeeld geeft door nu al na te denken over dingen die ze kan doen om de rekening laag te houden. Op het moment dat het winter wordt zijn er genoeg mensen die gaan klagen dat ze geen kans hebben gehad er wat aan te doen. Een beetje dezelfde categorie als die mensen die wisten dat corona en maatregelen eraan zaten te komen en toch op vakantie gingen omdat zij vonden dat ze er recht op hadden, om vervolgens te klagen bij de kranten dat ze niet meer terug konden wegens de maatregelen.

Dan liever deze mevrouw die hopelijk zo wat mensen aan het denken zet over komende winter.
Leandradinsdag 13 september 2022 @ 12:56
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 september 2022 12:51 schreef girlnextdoor. het volgende:
Of ze het nu doet voor de aandacht of niet, ik vind dat ze best een voorbeeld geeft door nu al na te denken over dingen die ze kan doen om de rekening laag te houden. Op het moment dat het winter wordt zijn er genoeg mensen die gaan klagen dat ze geen kans hebben gehad er wat aan te doen. Een beetje dezelfde categorie als die mensen die wisten dat corona en maatregelen eraan zaten te komen en toch op vakantie gingen omdat zij vonden dat ze er recht op hadden, om vervolgens te klagen bij de kranten dat ze niet meer terug konden wegens de maatregelen.

Dan liever deze mevrouw die hopelijk zo wat mensen aan het denken zet over komende winter.
Prima dat ze er over nadenkt, maar haar "oplossing" is niet handig en mogelijk zelfs onverstandig.
Cockwhaledinsdag 13 september 2022 @ 13:10
Mensen van het gas af, de tactiek van de politiek en lobby's lijkt voor hen eindelijk vruchten af te werpen.
the-eyedinsdag 13 september 2022 @ 14:03
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 september 2022 12:51 schreef girlnextdoor. het volgende:
Of ze het nu doet voor de aandacht of niet, ik vind dat ze best een voorbeeld geeft door nu al na te denken over dingen die ze kan doen om de rekening laag te houden. Op het moment dat het winter wordt zijn er genoeg mensen die gaan klagen dat ze geen kans hebben gehad er wat aan te doen. Een beetje dezelfde categorie als die mensen die wisten dat corona en maatregelen eraan zaten te komen en toch op vakantie gingen omdat zij vonden dat ze er recht op hadden, om vervolgens te klagen bij de kranten dat ze niet meer terug konden wegens de maatregelen.

Dan liever deze mevrouw die hopelijk zo wat mensen aan het denken zet over komende winter.
Ga jij het ook doen?
Kemestrydinsdag 13 september 2022 @ 14:25
Is deze mevrouw niet gevraagd (en betaald) om dit verhaal om te hangen?
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 14:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 14:25 schreef Kemestry het volgende:
Is deze mevrouw niet gevraagd (en betaald) om dit verhaal om te hangen?
Nee, ik heb het fllmpje zelf goed bekenen. Haar slachtoffergedrag is volkomen authentiek.
xzazdinsdag 13 september 2022 @ 14:26
61 zijn, alle welvaart van de wereld gehad en dan zo falen :')
xzazdinsdag 13 september 2022 @ 14:29
quote:
7s.gif Op dinsdag 13 september 2022 08:47 schreef HSG het volgende:
Je kunt maar beter in Spanje gaan overwinteren. Dat is goedkoper dan in Nederland blijven.
En wij mensen die vogels uitlachen :z
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 14:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 14:26 schreef xzaz het volgende:
61 zijn, alle welvaart van de wereld gehad en dan zo falen :')
twitter
xzazdinsdag 13 september 2022 @ 14:32
quote:
4s.gif Op dinsdag 13 september 2022 14:30 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
[ twitter ]
Ja, dan had je als generatie wat beter met het Gas en de mensen om moeten gaan. Get fucked.
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 14:42
En we zijn dankzij de energieprijzen ook van het geneuzel af dat je op de voetbal met je zwembroek moet douchen.

Dit vanwege het feit dat in je adam kostuum :7 douchen tegenwoordig niet meer haram is.

quote:
Douchen na training mag niet meer bij deze voetbalclub: ‘Willen contributie niet verhogen’

De almaar stijgende gasprijzen raken hoe langer hoe meer ook amateursportclubs. Bij een voetbalclub in Scherpenzeel is het zelfs zó erg, dat spelers doordeweeks niet meer mogen douchen na de training. ,,Onder het zweet in de kantine moeten zitten, dat is voor niemand fijn.”

https://www.tubantia.nl/b(...)ttps%3A%2F%2Ft.co%2F
cruijff_nadeel.jpg
summer2birddinsdag 13 september 2022 @ 14:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 14:42 schreef Tengano het volgende:
En we zijn dankzij de energieprijzen ook van het geneuzel af dat je op de voetbal met je zwembroek moet douchen. Dit vanwege het feit dat in je adam kostuum :7 douchen tegenwoordig niet meer haram is.
[..]

Wel mooi ergens dat ze de contributie niet verhogen maar andere middelen zoeken.
Dan kan iedereen blijven sporten, ook al stinken ze erna wat meer.
summer2birddinsdag 13 september 2022 @ 14:45
quote:
4s.gif Op dinsdag 13 september 2022 14:30 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
[ twitter ]
Om eerlijk te zijn, als ik een torenhoge rekening zou krijgen dan zou ik ook zwaar in de stress schieten. Ik snap het wel.
summer2birddinsdag 13 september 2022 @ 14:46
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 september 2022 09:22 schreef Leandra het volgende:
Mwah, het verbaast me niets als we deze winter doden hebben omdat mensen binnen hout gaan stoken terwijl ze geen open haard hebben.
Of terwijl de open haard al jaren niet gebruikt is en de schoorsteen al jaren niet geveegd is...

Mensen zoals de vrouw in de OP, die hun gas volledig af laten sluiten in plaats van hun CV uitzetten, gaan bizarre dingen doen als het koud is, helemaal als ze een slecht geďsoleerd huis hebben en het dus echt koud wordt zonder verwarming.
Dit, ik maak me ook zorgen over al die mensen die van die experimentele theelichtjes creaties gaan maken, ik hoop dat ze een goeie brand en co2 melder hebben :X
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 14:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 14:46 schreef summer2bird het volgende:
Dit, ik maak me ook zorgen over al die mensen die van die experimentele theelichtjes creaties gaan maken, ik hoop dat ze een goeie brand en co2 melder hebben :X
Ik maak me meer zorgen voor ongeleide projectielen die deze situatie aan kunnen grijpen om nieuwe complottheorieen te fantaseren en weer terror te maken. Alleen gaat het dit keer niet om het wel of niet dragen van een mondkapje; nu gaat het bij een hoop mensen om wel of niet overleven cq aan de grond komen. En vanuit zo'n situatie kunnen ze een stuk venijniger worden.

Dat gedrag zie je dus bij Wilma die uit protest haar gas af laat sluiten. Die mevrouw die vanuit haar pissigheid en passieve agressie dreigt een pilletje te nemen, en hier weer iemand die de hele boel zit op te juinen waarvan er ook nog wel meer zullen komen. Mensen doen gekke dingen als je ze richting de afgrond duwt.

twitter
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 15:05
Het zou me trouwens niet verbazen als we ook nog een apart subforum voor de energiecrisis krijgen. Waarschijnlijk komen er nog genoeg verhalen die je toch even mee wil krijgen. Of topics hoe jij je huis op creatieve manier warm krijgt, hoe je kookt, hoe jij een slimme en arduino gestuurde hooikist hebt gemaakt, etc.

#crisis

En dan kunnen we daar ook nog een meme topic openen.


twitter

Plaatjes:
SPOILER
FcOHXorWQAMsmTP?format=jpg&name=small
FcebpaCWQAQVT0B?format=jpg&name=small
FbyrNe0XwAALx8X?format=jpg&name=900x900FbloTiDX0AgaO_6?format=jpg&name=small


[ Bericht 0% gewijzigd door Tengano op 13-09-2022 15:29:40 ]
HSGdinsdag 13 september 2022 @ 15:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 14:29 schreef xzaz het volgende:

[..]
En wij mensen die vogels uitlachen :z
Ja die steken hun middelveer naar ons toe.
EinarBoedinsdag 13 september 2022 @ 15:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 09:35 schreef the-eye het volgende:

Bij Marco die 3000 netto heeft vraag ik me toch ook wel af waar z'n geld blijft en het moeten kiezen tussen boodschappen of stoken kan ik ook niet volgen want we hebben al maanden de kachel niet aan
Je betaalt in de zomermaanden doorgaans vooruit om in de wintermaanden niet opeens enorme bedragen te moeten dokken - zo betaal je elke maand precies evenveel, en kom je aan het einde van het jaar niet voor verrassingen te staan!

Tenminste, zo doe ik dat.
xzazdinsdag 13 september 2022 @ 15:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 15:10 schreef EinarBoe het volgende:

[..]
Je betaalt in de zomermaanden doorgaans vooruit om in de wintermaanden niet opeens enorme bedragen te moeten dokken - zo betaal je elke maand precies evenveel, en kom je aan het einde van het jaar niet voor verrassingen te staan!

Tenminste, zo doe ik dat.
Todat je energiemaatschappij failliet gaat
EinarBoedinsdag 13 september 2022 @ 15:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 15:12 schreef xzaz het volgende:

[..]
Todat je energiemaatschappij failliet gaat
Ja, het aantal failliete maatschappijen valt tot nu toe reuze mee.
mailydinsdag 13 september 2022 @ 15:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 14:44 schreef summer2bird het volgende:

[..]
Wel mooi ergens dat ze de contributie niet verhogen maar andere middelen zoeken.
Dan kan iedereen blijven sporten, ook al stinken ze erna wat meer.
Dan gaat niemand nog naar de kantine.
Benieuwd of ze dat volhouden.
Papabeardinsdag 13 september 2022 @ 16:42
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 september 2022 15:24 schreef maily het volgende:

[..]
Dan gaat niemand nog naar de kantine.
Benieuwd of ze dat volhouden.
Vers zweet stinkt niet
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 17:59
@JohhdMol @Talpa

twitter
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 18:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 17:59 schreef Tengano het volgende:
@:JohhdMol @:Talpa

Een leuke prijs voor in het koffertje bij tante Lin.

CctP1elXEAA3BM9.jpg
spectrumanalyserdinsdag 13 september 2022 @ 18:15
Je huis verwarmen met waxinelichtjes en/of kaarsen is niet alleen duurder, het is ook nog eens slecht voor je.
kaarsvet is een bijproduct van petroleum, er komen giftige gassen van.

maargoed ze staat er wel mee in de Linda, de AD en ze mocht op tv haar kutverhaal vertellen.
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 18:21
Helaas wel achter een betaalmuur.
https://www.ad.nl/binnenl(...)ttheorieen~a36d3c3c/

Wilma (van de gaskraan) overweldigd door plotselinge bekendheid én complottheorieën
Van Humberto tot Jinek, iedereen wil haar voor de camera. Zelfs Tweede Kamerleden spreken over haar constructie met waxinelichtjes. Wilma Maree (61) is een bekendheid sinds ze haar gaskraan liet afsluiten uit angst voor een torenhoge energierekening. Ze krijgt een hoop enthousiaste reacties van mensen die overwegen haar voorbeeld te volgen. Minder fraai zijn de complottheorieën die haar achtervolgen.

Daar heb je het al.
Wat een dom volk loopt er toch rond. :') _O-
Heb met zulke mensen ook echt geen medelijden als ze er straks erger voorstaan dan ze nu al doen.
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 18:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 18:15 schreef spectrumanalyser het volgende:
Je huis verwarmen met waxinelichtjes en/of kaarsen is niet alleen duurder, het is ook nog eens slecht voor je.
kaarsvet is een bijproduct van petroleum, er komen giftige gassen van.


maargoed ze staat er wel mee in de Linda, de AD en ze mocht op tv haar kutverhaal vertellen.
Voor huisdieren is het ook ongezond. Ik hoop dat de waxinewappies dat ook beseffen.
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 19:13
Ik zie dat er diverse filmpjes van die bloempot kachel op Youtube staan.

Dat idee is blijkbaar dus al jaren bekend. Zelf had ik er nog nooit iets van meegekregen.

Als je geinteresseerd bent, zoek in Youtube op 'waxine light heater'.


En ze zijn ook nog eens overal te koop. Hier bijvoorbeeld een exemplaar op Bol.com

https://www.bol.com/nl/nl(...)EY21GnBoC_LEQAvD_BwE
Bep-Vetklepdinsdag 13 september 2022 @ 19:21
Ik vind dat echt terug naar het stenen tijdperk, die troep moet ik niet in huis.

Morgen komt mijn ventilatorkachel, heb hem toch besteld. *O*
Papabeardinsdag 13 september 2022 @ 19:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 19:13 schreef Tengano het volgende:
Ik zie dat er diverse filmpjes van die bloempot kachel op Youtube staan.

Dat idee is blijkbaar dus al jaren bekend. Zelf had ik er nog nooit iets van meegekregen.

Als je geinteresseerd bent, zoek in Youtube op 'waxine light heater'.


En ze zijn ook nog eens overal te koop. Hier bijvoorbeeld een exemplaar op Bol.com

https://www.bol.com/nl/nl(...)EY21GnBoC_LEQAvD_BwE
In een héél klein kamertje zou het misschien nog een beetje behaaglijk kunnen worden met een stuk of 8 van die dingen, maar dan moet je wel goed ventileren (daar gaat je warmte).

Hier hoe ik zoiets niet te proberen met een kamer van 105m3 inhoud. Wat ik wél heb gedaan is de aanvoertemperatuur van de CV-ketel op 35 graden gezet. Bij een (zeer) goed geďsoleerde woning is de standaard ingestelde temperatuur van soms wel 80 graden veel te hoog en kost je een hoop rendement.
Installateurs doen dat vaak omdat ze geen telefoontjes willen van klanten dat het huis zo traag warm wordt.

Het tapwater hou ik wel op 60 graden i.v.m. legionella.
Scjvbdinsdag 13 september 2022 @ 19:35
Misschien hier intussen al gepost, maar moest stiekem toch een beetje lachen naar aanleiding van het rigoureuze besluit van mevrouw om het gas totaal op te doeken.
Wat dat mens nu gedaan heeft, blijkt gelet op dit artikel van RTL zelfs nog erg onverstandig en niet geheel ongevaarlijk te zijn. https://www.rtlnieuws.nl/(...)-elektrische-kachels
the-eyedinsdag 13 september 2022 @ 19:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 19:13 schreef Tengano het volgende:
Ik zie dat er diverse filmpjes van die bloempot kachel op Youtube staan.

Dat idee is blijkbaar dus al jaren bekend. Zelf had ik er nog nooit iets van meegekregen.

Als je geinteresseerd bent, zoek in Youtube op 'waxine light heater'.


En ze zijn ook nog eens overal te koop. Hier bijvoorbeeld een exemplaar op Bol.com

https://www.bol.com/nl/nl(...)EY21GnBoC_LEQAvD_BwE
Het wordt gedaan om fruit tegen nachtvorst te beschermen. Men plaatst dan die dingen onder de fruitbomen
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 19:48
Aha, weer allemaal nieuwe informatie ^O^ Ik zat vandaag te denken om het eens een keer uit te rekenen wat nou eigenlijk echt slim is. Informatie die je her en der kunt vinden is vaak biased omdat het de bedoeling is om over te gaan op aardgas. We worden dus gestuurd cq gemanipuleerd.

Ik zou zelf wel eens willen weten wat de calorische waarde van 1 kuub gas is en van een waxinelichtje en 1 Kwh stroom. Als je die waarden deelt door de kostprijs van die verschillende produkten dan weet je al vrij snel of iets nou echt slim is om voor te kiezen als je wilt besparen.

Met waxinelichtjes heb je maximaal rendement van je verbranding. Alles komt qua warmte in je huiskamer, maar ook de tyfuszooi van alle restprodukten. Gewoon laten vallen dus, maar wel interessant om te zien of het nou echt zo goedkoop is, wat ik niet direct zo geloof. Maar dat hangt af wat je voor die waxinelichtjes betaalt. Maar meten (en rekenen) is weten. Overigens zit er op waxinelichtjes geen vastrecht bedenk ik nu; dat scheelt natuurlijk wel.

1Kwh stroom in een electrische kachel stoppen is eveneens 100% rendement. Alles wordt omgezet in warmte.
1Kwh stroom voor inductie zal ongeveer maximaal 87% rendement opleveren in verband met het verlies van de electronica in je kookplaat.

1 kuub gas voor het verwarmen van een pan geeft ook een percentage verlies. Niet alle warmte van je gas komt uiteindelijk in je pan wat bij die 87% efficiency van inductie weer wel gebeurt.

Maar als je dus die calorische prijzen hebt van die energiebronnen dan kun je zelf onbevoordeeld vaststellen of je nou echt slim bezig bent. En nu is het vooral een gevoel, intuitie, van horen zeggen en wat er overal geroepen wordt.
Jan_Onderwaterdinsdag 13 september 2022 @ 19:51
Wilma laat het gas afsluiten om niet in de schulden te komen en zoekt een nieuwe baan.
Bep Bukgraag, de bijstandsmoeder die de hele winter doorgaat met stoken krijgt het straks betaald
Papabeardinsdag 13 september 2022 @ 19:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 19:48 schreef Tengano het volgende:
Aha, weer allemaal nieuwe informatie ^O^ Ik zat vandaag te denken om het eens een keer uit te rekenen wat nou eigenlijk echt slim is. Informatie die je her en der kunt vinden is vaak biased omdat het de bedoeling is om over te gaan op aardgas. We worden dus gestuurd cq gemanipuleerd.

Ik zou zelf wel eens willen weten wat de calorische waarde van 1 kuub gas is en van een waxinelichtje en 1 Kwh stroom. Als je die waarden deelt door de kostprijs van die verschillende produkten dan weet je al vrij snel of iets nou echt slim is om voor te kiezen als je wilt besparen.

Met waxinelichtjes heb je maximaal rendement van je verbranding. Alles komt qua warmte in je huiskamer, maar ook de tyfuszooi van alle restprodukten. Gewoon laten vallen dus, maar wel interessant om te zien of het nou echt zo goedkoop is, wat ik niet direct zo geloof. Maar dat hangt af wat je voor die waxinelichtjes betaalt. Maar meten (en rekenen) is weten. Overigens zit er op waxinelichtjes geen vastrecht bedenk ik nu; dat scheelt natuurlijk wel.

1Kwh stroom in een electrische kachel stoppen is eveneens 100% rendement. Alles wordt omgezet in warmte.
1Kwh stroom voor inductie zal wellicht maximaal 87% rendement opleveren in verband met het verlies van de electronica in je kookplaat.

1 kuub gas voor het verwarmen van een pan geeft ook een percentage verlies. Niet alle warmte van je gas komt uiteindelijk in je pan wat bij die 87% efficiency van inductie weer wel gebeurt.

Maar als je dus die calorische prijzen hebt van die energiebronnen dan kun je zelf onbevoordeeld vaststellen of je nou echt slim bezig bent. En nu is het vooral een gevoel, intuitie, van horen zeggen en wat er overal geroepen wordt.
Een theelichtje levert ongeveer 30 watt warmte op, wat voor vier theelichtjes dus overeenkomt met 120 watt – ongeveer evenveel als wat een menselijk lichaam in rust aan warmte produceert. Stel dat we een piepklein huis (4 x 4 x 2,5 meter) willen verwarmen tot 20 graden bij een buitentemperatuur van nul graden. Daar is, bij een gemiddelde isolatiewaarde van het gebouw, bijna 8.700 BTU of 2.550 watt voor nodig. Dat zijn dus 85 theelichtjes.

Gezellig, maar daarbij moet wel worden beseft dat deze “open haard” van theelichtjes niet op hout maar op petroleum werkt (de grondstof waaruit de meeste theelichtjes zijn gemaakt) en dat er een schoorsteen ontbreekt. Een schoorsteenloze open haard is erg efficiënt, maar niet bepaald gezond. Sluiten we ons “lowtech” verwarmingstoestel aan op een schoorsteen, dan is het probleem van ongezonde binnenlucht opgelost. Helaas verdwijnt nu 90 procent van de warmte via de schoorsteen.

Dat betekent dat we 10 keer zoveel theelichtjes nodig hebben om dezelfde temperatuur te bereiken: 850 theelichtjes dus. Bij Albert Heijn kosten 100 theelichtjes met een brandduur van 4 uur ongeveer 3 euro. Dat komt neer op 25 euro verwarmingskosten per 4 uur. Toch maar dat thermisch ondergoed uit de kast halen.

https://downtoearthmagazi(...)met-een-theelichtje/
spectrumanalyserdinsdag 13 september 2022 @ 19:55
De combi-ketel terugzetten tot onder de 60 graden is ook zo iets. dat is vragen om om een legionella besmetting.

[ Bericht 2% gewijzigd door spectrumanalyser op 13-09-2022 20:07:19 ]
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 19:55
Ja, ik neem die oplossing van die waxinelichtjes ook niet serieus en zou het voor je gezondheid niemand aanraden. Maar ik zou graag exact de prijs per KJoule willen weten van al drie verschillende energiebronnen.

Iig van gas en electriciteit dus. Gas was namelijk altijd goedkoper en dat schijnt nog steeds zo te zijn. Alleen doen ze er nu zo over dat het maar een paar euro per jaar scheelt. En dat geloof ik niet.
xzazdinsdag 13 september 2022 @ 19:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 19:55 schreef spectrumanalyser het volgende:
De cv-ketel terugzetten tot onder de 60 graden is ook zo iets. dat is vragen om om een legionella besmetting.
Maar een legionella besmetting kan je overleven en wordt betaald door ons allemaal.

= profit
Papabeardinsdag 13 september 2022 @ 19:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 19:55 schreef spectrumanalyser het volgende:
De cv-ketel terugzetten tot onder de 60 graden is ook zo iets. dat is vragen om om een legionella besmetting.
Dat geldt voor het tapwater. Niet voor het gesloten CV-systeem. Die kun je rustig op 35/40 graden zetten.
Jan_Onderwaterdinsdag 13 september 2022 @ 19:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 19:55 schreef Tengano het volgende:
Ja, ik neem die oplossing van die waxinelichtjes ook niet serieus en zou het voor je gezondheid niemand aanraden. Maar ik zou graag exact de prijs per KJoule willen weten van al drie verschillende energiebronnen.

Iig van gas en electriciteit dus. Gas was namelijk altijd goedkoper en dat schijnt nog steeds zo te zijn. Alleen doen ze er nu zo over dat het maar een paar euro per jaar scheelt. En dat geloof ik niet.
Kuub gas is ongeveer 10-11 kWh aan Energie

Een goede split unit airco levert 3,5-4 kWh aan warmte per kWh stroom. Gemiddeld, ligt ook aan je buitentemperatuur
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 20:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 19:58 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Kuub gas is ongeveer 10-11 kWh aan Energie

Een goede split unit airco levert 3,5-4 kWh aan warmte per kWh stroom. Gemiddeld, ligt ook aan je buitentemperatuur
Een gewoon ouderwets ventilatorkachtje van zeg 1000 Watt die draait 1 uur en kost dan circa 60 cent? Ik weet niet wat de huidige Kwh prijs is. Al je electriciteit wordt omgezet in warmte; 100% rendement.

En stel (hypothetisch!!!!!) ik zet zo'n bloempot op mijn gasfornuis, zet hem op een klein pitje zonder te ventileren (geeft problemen ivm met H2O en CO2, maar als voorbeeld dus). Ik verstook een kuub gas (ook 100% rendement op deze manier en je steekt de moord) en tik dan 4 euro af?

Wat is in beide gevallen dat de prijs per Joule of calorie van die twee energietoepassingen. Dat wil ik precies weten.

Ik heb een heel sterk vermoeden dat gas qua calorische energie nog steeds goedkoper is namelijk. En dat komt om dat de groene electriciteit nog niet de helft is van wat er op het net gezet wordt. Behalve in Augustus dan. Toen hadden we gruwelijk zonnig weer. Zie plaatje.

stroom.aug.jpg

De linkerhelft van de energie moet dus opgewekt worden met turbines die oa op aargas draaien. Dus de linkerkant van die schijf bepaalt uiteindelijk waar ze het totaalpakket! (al die taartpunten bij elkaar) voor verkopen. En dat is een transitie van gas naar electriciteit met verleis en verwerkingskosten. Daarom moet 'kaal' gas altijd goedkoper zijn.

Plus dat het transport van electriciteit ook nog eens verlies oplevert. De weerstand in de kabels is verlies aan energie en het omhoog en omlaag transformeren van de spanning levert ook verlies op. Terwijl als ik 1 kuub gas in de pijpleiding in slochteren stop er ook precies 1 kuub in Maastrict uitkomt. Minder verlies dus, hoewel ik wel vermoed dat er overal pompen staan om de druk overal op het net te houden.

[ Bericht 1% gewijzigd door Tengano op 13-09-2022 20:19:01 ]
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 20:23
https://www.energieconsul(...)g-van-m3-n-naar-kwh/

1 standaard kubieke meter gas (m3(n) heeft een bovenwaarde van 35,17 MJ
1 kWh heeft een energie inhoud van 3,6 MJ.

Deze regel is niet relevant: 1 m3(n) komt overeen met 35,17 MJ/3,6 MJ= 9,769 kWh = 9,769/1000= 0,0097694 MWH

Eigenlijk heb je al genoeg aan die eerste twee regeltjes dus:

1 kuub gas vertegenwoordigt dus 35,17 MJ, prijs gemiddeld 3,94 euro per kuub (prijs gevonden op internet)
1KWh stroom vertegenwoordigt dus 3,6 MJ, prijs gemiddeld 88,5 cent per KWh (prijs gevonden op internet)


Nou nog de kostprijzen laten delen door bovengenoemde waarden:

Prijs per MJ voor de navolgende energiebronnen:

Aardgas 0,112027 Euro per MJ
Electriciteit 0,2458333 Euro per MJ

[ Bericht 5% gewijzigd door Tengano op 13-09-2022 20:42:37 ]
qajariaqdinsdag 13 september 2022 @ 20:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 20:23 schreef Tengano het volgende:

Aardgas 0,112027 Euro per MJ
Electriciteit 0,2458333 Euro per MJ

Meestal word het in kWh gerekend maar dat maakt uiteindelijk niet uit.

Met een warmtepomp of airco verplaats je vier keer meer warmte naar binnen dan je aan elektra gebruikt. Dat is dus veruit het goedkoopste. Daarna kortstondig en plaatselijk elektrisch verwarmen, dan gas. Hoofdverwarming op elektra is gewoon dom.
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 20:46
Maar kun je hier nog achterstaan? Er vanuit gaande dat je inductietoestel een rendement levert van hooguit 87%

quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 15:27 schreef qajariaq het volgende:
De site van een gaskooktoestelfabrikant.

Bij gass gaat vaak meer dan de helft tot zelfs twee derde van de warmte langs de pan terwijl met inductie de warmte in de pan wordt gemaakt. Veel minder verlies dus.

Gas verbranden in huis levert heel veel waterdamp en co2 op als verbrandingsgassen. Die moet je ook weg ventileren, de afzuigkap moet dus hoger met gas. De vervangingslucht moet je verwarmen.

Inductie is dus gewoon goedkoper, energetisch gezien. Voor de duidelijkheid, het blijft relatief weinig tov douchen en vooral verwarmen.

Die Wilma spoort gewoon niet.
qajariaqdinsdag 13 september 2022 @ 20:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 20:46 schreef Tengano het volgende:
Maar kun je hier nog achterstaan?
[..]

Dat gaat over koken en dat is peanuts ten opzichte van verwarmen. Maar ik sta nog geheel achter mijn redenering. Hooguit kan je nog nuanceren dat je in de zomer ongestraft kan ventileren dus dan is gas waarschijnlijk ietsjes goedkoper, in de winter is inductie weer veel voordeliger. Sowieso vind ik inductie aan alle kanter comfortabeler.

Maar ik zou concentreren op verwarmen en korter en koeler douchen met een spaardouche.

Edit na toevoeging 87%:
Uitgaande dat bij gas meer dan de helft langs de pan gaat kom je bruto ongeveer hetzelfde uit (huidige prijzen). Maar dan nog steeds moet je meer ventileren.

[ Bericht 9% gewijzigd door qajariaq op 13-09-2022 20:57:01 ]
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 20:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 20:50 schreef qajariaq het volgende:
Dat gaat over koken en dat is peanuts ten opzichte van verwarmen. Maar ik sta nog geheel achter mijn redenering. Hooguit kan je nog nuanceren dat je in de zomer ongestraft kan ventileren dus dan is gas waarschijnlijk ietsjes goedkoper, in de winter is inductie weer veel voordeliger. Sowieso vind ik inductie aan alle kanter comfortabeler.

Maar ik zou concentreren op verwarmen en korter en koeler douchen met een spaardouche.
Een rekensommetje wat je nu kunt maken leert dat electriciteit volgens de bovenstaande berekening dus 2,194 keer zo prijzig is dan gas. En dat wilde ik eigenlijk graag uitgerekend zien.

En als ik ergens een foute aanname heb gedaan of een verkeerde berekening heb gemaakt dan hoor ik het graag. De bronnen en de rekenmethode is vermeld. Maar ik sta er dus van te kijken. Ik had wel verwacht dat gas iets goedkoper zou zijn, maar niet in die orde. Naar mijn idee maakt dat ook dat als je je gas CV toestel inschakelt je dus aanzienlijk voordeliger stookt dan met een electrisch verwarmingstoestel.

En ik schrik zelfs een beetje van dat grote verschil. Het is gewoon meer dan het dubbele in prijs dus.
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 21:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 20:50 schreef qajariaq het volgende:
Uitgaande dat bij gas meer dan de helft langs de pan gaat kom je bruto ongeveer hetzelfde uit (huidige prijzen). Maar dan nog steeds moet je meer ventileren.
Als je de helft van je warmte onder de pan verloren laat gaan dan staat je pan op een te grote brander. Dan moet je dus een kleinere pit nemen of een grotere pan. Iedere kok weet dat. Vlammen langs een pan heb je niks aan.

Dus ik vind wel dat als je de helft van je warmte zou verliezen bij het verhitten van een pan dat dat een te royale aanname is.

Maar dat verlies is er weldegelijk. Daar wordt over gesproken op internet. Echter in een CV ketel is dat rendement natuurlijk wel aanzienlijk hoger.
qajariaqdinsdag 13 september 2022 @ 21:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 20:56 schreef Tengano het volgende:

[..]
Een rekensommetje wat je nu kunt maken leert dat electriciteit volgens de bovenstaande berekening dus 2,194 keer zo prijzig is dan gas. En dat wilde ik eigenlijk graag uitgerekend zien.

En als ik ergens een foute aanname heb gedaan of een verkeerde berekening heb gemaakt dan hoor ik het graag. De bronnen en de rekenmethode is vermeld. Maar ik sta er dus van te kijken. Ik had wel verwacht dat gas iets goedkoper zou zijn, maar niet in die orde. Naar mijn idee maakt dat ook dat als je de gas CV toestel inschakelt je dus aanzienlijk voordeliger stookt dan met een electrisch verwarmingstoestel.

En ik schrik zelfs een beetje van dat grote verschil.
Prijzen veranderen dagelijks en snel. Je kan nu ongeveer stellen dat elektra per kWh iets meer dan het dubbele kost dan gas. Dat was altijd een factor drie.

Een elektrakachel is uiteindelijk altijd 100% rendement. Een gas ketel claimt wel 104 % te zijn maar realistisch is dat rond de 90/95% hoorde ik maar daar bovenop staat de3 ketel vaak op zolder en lopen er leidingen door ruimtes die geen verwarming nodig hebben. Dat laat het rendement nog iets dalen. Maar als hoofdverwarming blijft gas goedkoper dan een ventilatorkachel, convectorkachel of een straalkachel. IR paneel is ook een straal kachel. Een WP (of airco) is wel weer veel goedkoper.

Een klein elektrisch kacheltje, een elektrische deken of voetverwarmer kan voordeliger zijn omdat je dan veel lager gaat stoken. Maar dan moet je het wel beperkt inzetten anders is het de achterdeur uit zoals ze hier zeggen.
qajariaqdinsdag 13 september 2022 @ 21:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:01 schreef Tengano het volgende:
Als je de helft van je warmte onder de pan verloren laat gaan dan staat je pan op een te grote brander. Dan moet je dus een kleinere pit nemen of een grotere pan. Iedere kok weet dat. Vlammen langs een pan heb je niks aan.

Ook als je de pan op een kleine pit zet gaat het meeste langs je pan. Je kan je handen niet naast de pan houden als die op het gas staat. Campingbranders/pannetjes hebben soms een warmtewisselaar daarvoor om dat te verminderen.

550x305.jpg
Het_Bokjedinsdag 13 september 2022 @ 21:07
@Tenago

Hartelijk dank voor je berekeningen/inzichten!

Het verschil elec vs. gas word aan allerlei kanten beinvloedt:

Ruimtes elektrisch verwarmen is altijd al relatief duur geweest, maar kan tegenwoordig goedkoper, ook qua beschikbare techniek.
Gas-Stook-verbuik is altijd een veelvoud van Gas-koken-verbuik. Dat koken-verbuik is niets vergeleken met de rest (ik vergelijk mijn wintergasverbuik met mijn zomergasverbuik -nog tijdens vaste contracten- , alleen gaskoken en kort gas-douchen is echt peanuts. Ik betaal altijd meer aan vaste kosten dan aan variabelekosten.

Kortom: Met gas is het verwarmen van ruimtes het probleem. Dit word natuurlijk uitvergroot door de idiote gasprijzen, maar daar zijn we allemaal wel achter. :P

(mijn situatie: 1 persoon, 3 kamer huur-appartement, geen gekke verbuikers, maar ook geen zonnepanelen)

En wat @quajariaq zegt, een ruimte van top tot bodem verwarmen met gas is nu gewoon prijzen (en wellicht wat inefficient)
qajariaqdinsdag 13 september 2022 @ 21:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:07 schreef Het_Bokje het volgende:
En wat @quajariaq zegt, een ruimte van top tot bodem verwarmen met gas is nu gewoon prijzen (en wellicht wat inefficient)
Ik neem aan dat je elektriek bedoelt :)
Het_Bokjedinsdag 13 september 2022 @ 21:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:07 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ook als je de pan op een kleine pit zet gaat het meeste langs je pan. Je kan je handen niet naast de pan houden als die op het gas staat. Campingbranders/pannetjes hebben soms een warmtewisselaar daarvoor om dat te verminderen.

[ afbeelding ]
Gas-kook kosten zijn toch wel minder dan 10% van de totale Gas-stookkosten? OK, op gas koken is relatief inefficient, maar qua besparing is het toch veeeel lonender om je op de Gas-stookkosten te richten? (even er vanuit gaande dat je niet van het gas af kunt)
Het_Bokjedinsdag 13 september 2022 @ 21:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:10 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ik neem aan dat je elektriek bedoelt :)
ehh,... ja... :D

Maargoed, de oude vergelijkingen (zoals 20+jr. geleden: warmte met elektra=duur) gaan nu vaak niet meer op, vanwege allerlei redenen. Techniek, marktprijzen. (duh) Lastig vergelijken allemaal, daarom goed dat je je even op de essentiele kengetallen richtte. :)
qajariaqdinsdag 13 september 2022 @ 21:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:10 schreef Het_Bokje het volgende:

[..]
Gas-kook kosten zijn toch wel minder dan 10% van de totale Gas-stookkosten? OK, op gas koken is relatief inefficient, maar qua besparing is het toch veeeel lonender om je op de Gas-stookkosten te richten? (even er vanuit gaande dat je niet van het gas af kunt)
Dat heb ik diverse keren aangegeven. Op inductie overgaan doe je niet voor de kosten van het gas. Het is echter wel iets goedkoper in gebruik maar om die reden over te stappen kan echt nooit uit. Er zijn echt wel meer redenen waarom je inductie wilt maar dat moet je doen als je toch een andere keuken of een ander kooktoestel wilt. Niet omdat het goedkoop is.

Verwarmen is de grote bulk van je gasrekening. Douchen kan uit de hand lopen als je veel en lang douche en niet let op hoeveel er uit die kop komt. Een regendouche kan wel zes tot acht keer meer kosten dan een spaardouche.
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 21:17
@Het_Bokje

Mijn eigen verbruik qua gas is ongeveer 3 kuub per maand. Ook in de winter. Zelf stook ik sinds vier jaar niet meer wat werd veroorzaakt door een toevallige omstandigheid. En sindsdien ben ik dat blijven doen vanwege redenen die ik hierboven al in dit topic heb genoemd.

En als ik mijn Fok! kamertje even wil verwarmen zet ik dus tijdelijk een ventilator kachelltje aan. Maar dat doe ik echt maar heel af en toe en dan voor iets van 20 minuten. En de hele CV aangooien van mijn appartement ga ik dan ook niet doen.

Ik gebruik dus gas vooral om te douchen en ik kan op inductie en op gas koken. Ik kan voor het koken dus een keuze maken. En ik wilde graag weten wat nou eigenlijk voordeliger is. En met de hulp en inzichten van hier @qajariaq kom ik er dus achter dat het op gas koken ook vrij inefficient is, waar ik te weinig rekening mee had gehouden.
qajariaqdinsdag 13 september 2022 @ 21:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:17 schreef Tengano het volgende:
Mijn eigen verbruik qua gas is ongeveer 3 kuub per maand. Ook in de winter.
Dat lijkt me dan wel een reden om op inductie en een boilertje over te gaan en het gas geheel weg te doen.
Het_Bokjedinsdag 13 september 2022 @ 21:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:17 schreef Tengano het volgende:
@:Het_Bokje

Mijn eigen verbruik qua gas is ongeveer 3 kuub per maand. Ook in de winter. Zelf stook ik sinds vier jaar niet meer wat werd veroorzaakt door een toevallige omstandigheid. En sindsdien ben ik dat blijven doen vanwege redenen die ik hierboven al in dit topic heb genoemd.

En als ik mijn Fok! kamertje even wil verwarmen zet ik dus tijdelijk een ventilator kachelltje aan. Maar dat doe ik echt maar heel af en toe en dan voor iets van 20 minuten. En de hele CV aangooien van mijn appartement ga ik dan ook niet doen.

Ik gebruik dus gas vooral om te douchen en ik kan op inductie en op gas koken. Ik kan voor het koken dus een keuze maken. En ik wilde graag weten wat nou eigenlijk voordeliger is. En met de hulp en inzichten van hier@qajariaq kom ik er dus achter dat het op gas koken ook vrij inefficient is, waar ik te weinig rekening mee had gehouden.
Ik heb sinds 3 jaar exact herzelfde. 's winters is hard stoken hier niet nodig en met een infraroodlamp on/off achter de PC gaat t prima. (PC is een mooie hittebron) :D
En: Inductie is een prima alternatief als je toch van het gas af kan.

Gas-koken is inefficient, maar Gas-stoken toch ook? Alle warmte die niet in de radiatoren gaat zitten (leidingen!) is ook grotendeels voor Jan Lul, net als de warmte die langs de pan gaat.

Maargoed: Stel je komt om 19:00 thuis, zet de verwarming aan tot 22:00, naar je nest om 23:00. 2.5-3 uur overleven zonder CV? Kan wel toch? Dan maar een bloempot in de kamer! :')
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 21:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:25 schreef Het_Bokje het volgende:
Ik heb sinds 3 jaar exact herzelfde. 's winters is hard stoken hier niet nodig en met een infraroodlamp on/off achter de PC gaat t prima. (PC is een mooie hittebron) :D
En: Inductie is een prima alternatief als je toch van het gas af kan.

Gas-koken is inefficient, maar Gas-stoken toch ook? Alle warmte die niet in de radiatoren gaat zitten (leidingen!) is ook grotendeels voor Jan Lul, net als de warmte die langs de pan gaat.

Maargoed: Stel je komt om 19:00 thuis, zet de verwarming aan tot 22:00, naar je nest om 23:00. 2.5-3 uur overleven zonder CV? Kan wel toch? Dan maar een bloempot in de kamer! :')
Ja klopt. Het is prima te doen zonder CV. Ik ben er al jaren aan gewend nu en ik vind het wel weer positief spannend om de winter in te gaan :)

Maar een CV kethel heb je tegenwoordig in de smaak HR. Een hoog rendement kethel dus. Daar zitten ook veel efficientere warmtewisselaars in, vraag me niet alles svp :{w waardoor de uitstroomlucht niet zo heet is als van een oude gasboiler bijvoorbeeld. Daardoor ontstaat ook weer mogelijke erosie in de afvoerpijp omdat die niet goed heet wordt en er wel vocht in terecht komt agv de verbranding.

Anyway die HR CV kethels zijn gewoon zeer efficient. En omdat de gasprijs dus aanzienlijk lager ligt dan die van electriciteit, conform de berekening van dit topic, is mijn conclusie dat met een HR CV kethel, die hier zit, het efficienter stoken is dan met electrische kachels ALS!!!!!!!!!! ik het hele huis zou willen verwarmen.
Het_Bokjedinsdag 13 september 2022 @ 21:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:31 schreef Tengano het volgende:

[..]
Ja klopt. Het is prima te doen zonder CV. Ik ben er al jaren aan gewend nu en ik vind het wel weer positief spannend om de winter in te gaan :)

Maar een CV kethel heb je tegenwoordig in de smaak HR. Een hoog rendement kethel dus. Daar zitten ook veel efficientere warmtewisselaars in, vraag me niet alles, waardoor de uitstroomlucht niet zo heet is als van een oude gasboiler bijvoorbeeld. Daardoor ontstaat ook weer mogelijke erosie in de afvoerpijp omdat die niet goed heet wordt en er wel vocht in terecht komt agv de verbranding.

Anyway die HR CV kethels zijn gewoon zeer efficient. En omdat de gasprijs dus aanzienlijk lager ligt dan die van electriciteit, conform de berekening van dit topic, is mijn conclusie dat met een HR CV kethel, die hier zit, efficienter stoken is dan met electrische kachels ALS!!!!!!!!!! ik het hele huis zou willen verwarmen.
Nou, mooi. ik heb van de Weuningbouw 4/5 maanden geleden een nieuwe kkachel gehad, tapwater uitgezet en verder geen klagen over dat ding hoor. (oude ketel was van 2002, viel ook best mee, is altijd goed onderhouden door de weinigbouw :') )

Edit: Een HEEL huis met gas verwarmen, daar zit een gedeelte van de clou (en besparing)? (ik verwarm ook niet meer dan nodig, slaapkamerwarmte is vies)
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 21:37
Ik zei ook ALS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Alleen als ik in mijn Fok! kamertje zit en alleen daar de radiator aangooi en de thermostaat zit in de huiskamer (is standaard) dan gaat dat niet goed werken :+
Het_Bokjedinsdag 13 september 2022 @ 21:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:37 schreef Tengano het volgende:
Ik zei ook ALS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Alleen als ik in mijn Fok! kamertje zit en daar de radiator aangooi en de thermostaat zit in de huiskamer (is standaard) dan gaat dat niet goed werken :+
Das ook leuk. En: gaat dan het rendement van je nieuwe kk HR kachel niet ontzetten achteruit, omdat je maar 1 radiator gebruikt, en zo de flow verneukt in t kkkachelsysteem?
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 21:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:39 schreef Het_Bokje het volgende:

[..]
Das ook leuk. En: gaat dan het rendement van je nieuwe kk HR kachel niet ontzetten achteruit, omdat je maar 1 radiator gebruikt, en zo de flow verneukt in t kkkachelsysteem?
Nee, want die andere loops staan dan gewoon dicht. Alle radiatoren hebben hier een separate aan en afvoer naar de kethel. Leidingen zitten in de vloer en komen er bij de CV kethel uit.

Maar het probleem is dus dat hij alleen de temperatuur kan meten in de huiskamer en die als thermostaat waarde hanteert. En daar heb ik niks aan.
Het_Bokjedinsdag 13 september 2022 @ 21:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:40 schreef Tengano het volgende:

[..]
Nee, want die andere loops staan dan gewoon dicht.
Ja, maar kan die kachel met 1 radiator optimaal zijn warmte kwijt? Of is de modulering zo goed, dat dat helemaal goed gaat?
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 21:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:42 schreef Het_Bokje het volgende:
Ja, maar kan die kachel met 1 radiator optimaal zijn warmte kwijt? Of is de modulering zo goed, dat dat helemaal goed gaat?
Jawel, daar zorgt die kachel zelf voor. Die moet alleen het CV water op temperatuur houden. En de pomp blijft dan gewoon lopen. En afhankelijk van hoever ik de kraan op de radiator open draai zo hard is de flow en de emissie van de warmte van het CV water wat bij retour weer wordt opgewarmd.

Dit zijn trouwens wel mijn aannames en met wat ik er ongeveer van weet hoor. Maar volgens mij klopt dit verhaal.

Ik weet alleen niet wat er nou gebeurt als ik de thermostaat op 25 graden zet en alle radiatoren dichtdraai? Die pomp blijft volgens mij altijd draaien en die moet wel ergens zijn water kwijt kunnen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Tengano op 13-09-2022 21:49:41 ]
Jan_Onderwaterdinsdag 13 september 2022 @ 21:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 20:05 schreef Tengano het volgende:

[..]
Een gewoon ouderwets ventilatorkachtje van zeg 1000 Watt die draait 1 uur en kost dan circa 60 cent? Ik weet niet wat de huidige Kwh prijs is. Al je electriciteit wordt omgezet in warmte; 100% rendement.

En stel (hypothetisch!!!!!) ik zet zo'n bloempot op mijn gasfornuis, zet hem op een klein pitje zonder te ventileren (geeft problemen ivm met H2O en CO2, maar als voorbeeld dus). Ik verstook een kuub gas (ook 100% rendement op deze manier en je steekt de moord) en tik dan 4 euro af?

Wat is in beide gevallen dat de prijs per Joule of calorie van die twee energietoepassingen. Dat wil ik precies weten.

Ik heb een heel sterk vermoeden dat gas qua calorische energie nog steeds goedkoper is namelijk. En dat komt om dat de groene electriciteit nog niet de helft is van wat er op het net gezet wordt. Behalve in Augustus dan. Toen hadden we gruwelijk zonnig weer. Zie plaatje.

[ afbeelding ]

De linkerhelft van de energie moet dus opgewekt worden met turbines die oa op aargas draaien. Dus de linkerkant van die schijf bepaalt uiteindelijk waar ze het totaalpakket! (al die taartpunten bij elkaar) voor verkopen. En dat is een transitie van gas naar electriciteit met verleis en verwerkingskosten. Daarom moet 'kaal' gas altijd goedkoper zijn.

Plus dat het transport van electriciteit ook nog eens verlies oplevert. De weerstand in de kabels is verlies aan energie en het omhoog en omlaag transformeren van de spanning levert ook verlies op. Terwijl als ik 1 kuub gas in de pijpleiding in slochteren stop er ook precies 1 kuub in Maastrict uitkomt. Minder verlies dus, hoewel ik wel vermoed dat er overal pompen staan om de druk overal op het net te houden.
Een kuub gas geeft je, bij 100% rendement ca 10kWh aan warmte, dus 40cent per kWh
1 kWh is 3600 kJ
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 21:51
Klopt. Dat stond hier ook.

https://www.energieconsul(...)g-van-m3-n-naar-kwh/

1 m3(n) komt overeen met 35,17 MJ/3,6 MJ= 9,769 kWh = 9,769/1000= 0,0097694 MWH

3,94 euro / 9,769 kWh is dus inderdaad 40,3 cent per KWh.

Prijs per KWh voor de navolgende energiebronnen:

Aardgas 40,3 cent per KWh.
Electriciteit 88,5 cent per KWh.

En natuurlijk is hier de electriciteit nog steeds dezelfde factor 2,194 duurder per KWh dan gas.

[ Bericht 11% gewijzigd door Tengano op 13-09-2022 23:02:43 ]
Het_Bokjedinsdag 13 september 2022 @ 21:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:44 schreef Tengano het volgende:

[..]
Jawel, daar zorgt die kachel zelf voor. Die moet alleen het CV water op temperatuur houden. En de pomp blijft dan gewoon lopen. En afhankelijk van hoever ik de kraan op de radiator open draai zo hard is de flow en de emissie van de warmte van het CV water wat bij retour weer wordt opgewarmd.

Dit zijn trouwens wel mijn aannames en met wat ik er van weet hoor. Maar volgens mij klopt dit verhaal.

Ik weet alleen niet wat er nou gebeurt als ik de thermostaat op 25 graden zet en alle radiatoren dichtdraai? Die pomp blijft volgens mij altijd draaien en die moet wel ergens zijn water kwijt kunnen.
Wat ik ooit ook begrepen heb, is dat het (misschien bij oudere type kachels) niet altijd even efficient is om radiatoren dicht te zetten, maar dat zal inmiddels ook wel achterhaald zijn. En wat je niet opwarmt, hoef je niet te betalen. En vergeleken met de gasprijzen van vroeger is iedere besparing momenteel de moeite. 10 jaar geleden boeide het niet zo. :)
Jan_Onderwaterdinsdag 13 september 2022 @ 21:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:51 schreef Tengano het volgende:
Klopt. Dat stond hier ook.

https://www.energieconsul(...)g-van-m3-n-naar-kwh/

1 m3(n) komt overeen met 35,17 MJ/3,6 MJ= 9,769 kWh = 9,769/1000= 0,0097694 MWH
Maar, zoals ik zei, met een goede split unit airco/warmte pomp haal je uit 1 kWh stroom 3,5 -4 kWh warmte, ga je uit van 3,5 kost je een kWh warmte dan 17,4 cent. Bij 4 is het 15 cent.
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 22:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 21:56 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Maar, zoals ik zei, met een goede split unit airco/warmte pomp haal je uit 1 kWh stroom 3,5 -4 kWh warmte, ga je uit van 3,5 kost je een kWh warmte dan 17,4 cent. Bij 4 is het 15 cent.
Ja, maar in feite speel je dan een beetje vals omdat je gratis energie oplepelt en die in je berekening van je KwH prijs verwerkt. Maar zo'n warmtepomp is dus blijkbaar wel interessant inderdaad.
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 22:07
Overigens kreeg ik ergens nog een rare brainwave toen ik zag dat BEP zo'n ventilator kacheltje had besteld. Zelf heb ik twee van die ouderwetse ventilator kacheltjes uit de kringloop en die voldoen voor mij prima. Maar stel nou dat je geen van beide hebt. Dan kun je uiteindelijk ook nog je airfryer aanzetten, mits je hem goed hebt schoongemaakt :D

Die dingen zijn gemiddeld 1500 tot 2000 watt en er zit een thermostaat in.
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 22:14
En dit is nog slimmer. Met een paar Texelse sloffen en een verbruik van 35-40? Watt zul je het dan geenzins koud meer hebben als je TV kijkt of aan het gamen cq Fok!en bent. 63 piek :)

SPOILER
81A8dU55PdL._AC_SL1500_.jpg
438x1200.jpg
61RtR48gujL._AC_SL1500_.jpg
https://www.amazon.nl/Nav(...)a-1605388410379&th=1

Als dat hele ding 60 Watt zou verbruiken gebruikt hij aan stroomgebruik dan 5,5 cent per uur ^O^

(60/1000) * 88 cent = 5,2 cent

En bij 120 Watt kost het dus een dubbeltje per uur want meer verbruikt zo'n electrische deken niet.

Nou Wilma ik zou die waxinelichtjes maar de deur uitflikkeren :W

[ Bericht 16% gewijzigd door Tengano op 13-09-2022 23:05:11 ]
Tenganodinsdag 13 september 2022 @ 23:40
Je valt ook nog eens af van een lagere temperatuur in je huis.

quote:
Een gezond gewicht is goed tegen hart- en vaatziekten. Maar bruin vet doet nog meer voor het hart. Het verlaagt het slechte cholesterol en verhoogt het gezonde cholesterol. Dat is goed tegen slagaderverkalking, de oorzaak van veel hart- en vaatziekten. De Hartstichting adviseert daarom om de verwarming laag te zetten, bijvoorbeeld op 17 graden.

https://www.ikwoonleefzor(...)-huis-gezond-of-niet
quirinawoensdag 14 september 2022 @ 06:10
roos94woensdag 14 september 2022 @ 06:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 23:40 schreef Tengano het volgende:
Je valt ook nog eens af van een lagere temperatuur in je huis.
[..]

Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten. Voor jonge kinderen en ouderen kan een iets hogere temperatuur misschien beter zijn, zegt de WHO

Voor jonge kinderen omdat? Geen uitleg, topsite
quirinawoensdag 14 september 2022 @ 06:42
Kinderen verliezen veel warmte via hun hoofd. Mutsje opdoen.
En oudjes zitten veel stil worden daar koud van.
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 08:34
quote:
_O-
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 09:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 22:07 schreef Tengano het volgende:
Overigens kreeg ik ergens nog een rare brainwave toen ik zag dat BEP zo'n ventilator kacheltje had besteld.
Ho ho, niet zo min over mijn kachel, zeg. Het is niet zomaar een kacheltje, in de zomer kan ik hem ook gebruiken als gewone ventilator voor een heerlijk fris briesje.
En, niet onbelangrijk, hij ziet er ook nog eens sjiek uit. *)
qajariaqwoensdag 14 september 2022 @ 11:25
quote:
14s.gif Op dinsdag 13 september 2022 22:14 schreef Tengano het volgende:
En dit is nog slimmer. Met een paar Texelse sloffen en een verbruik van 35-40? Watt zul je het dan geenzins koud meer hebben als je TV kijkt of aan het gamen cq Fok!en bent. 63 piek :)

SPOILER
https://www.amazon.nl/Nav(...)a-1605388410379&th=1

Als dat hele ding 60 Watt zou verbruiken gebruikt hij aan stroomgebruik dan 5,5 cent per uur ^O^

(60/1000) * 88 cent = 5,2 cent

En bij 120 Watt kost het dus een dubbeltje per uur want meer verbruikt zo'n electrische deken niet.

Nou Wilma ik zou die waxinelichtjes maar de deur uitflikkeren :W

Ik heb ook zo'n mantel gekocht. Het is echter een deken met mouwen en de achterkant is dus gewoon open. De verwarming zit tussen twee even dikke lagen fleece dus zal de meeste energie niet naar je lichaam gaan maar naar de kamer. Verder denk ik dat je met alleen die deken, zonder in te pluggen ongeveer het zelfde effect zult hebben. Maar goed, we gaan het zien van de winter maar ik denk dat het niet de slimste koop van het jaar is geweest. Met twee of drie fleecedekentjes van vijf euro kon je wel eens net zoveel effect hebben.
girlnextdoor.woensdag 14 september 2022 @ 11:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 14:03 schreef the-eye het volgende:

[..]
Ga jij het ook doen?
Niet hetzelfde, maar ik ben met mijn vriend wel al aan het plannen om het energieverbruik zo ver mogelijk terug te schroeven.
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 11:58
Die mantels.. :D
Ik zou als de dood zijn dat er kortsluiting ontstaat ergens en vervolgens geëlektrocuteerd als een hoopje as op de bank of bed zal liggen.
the-eyewoensdag 14 september 2022 @ 12:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 september 2022 15:10 schreef EinarBoe het volgende:

[..]
Je betaalt in de zomermaanden doorgaans vooruit om in de wintermaanden niet opeens enorme bedragen te moeten dokken - zo betaal je elke maand precies evenveel, en kom je aan het einde van het jaar niet voor verrassingen te staan!

Tenminste, zo doe ik dat.
Ja dat snap maar op watvoor maandbedrag zit je dan wel niet als je met 3000 netto per maand moet kiezen tussen stoken of boodschappen? Nog even daar gelaten dat we al maanden niet hoeven stoken maar eerder bezig zijn de warmte uit ons huis te krijgen
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 12:02
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 12:00 schreef the-eye het volgende:

[..]
Ja dat snap maar op watvoor maandbedrag zit je dan wel niet als je met 3000 netto per maand moet kiezen tussen stoken of boodschappen? Nog even daar gelaten dat we al maanden niet hoeven stoken maar eerder bezig zijn de warmte uit ons huis te krijgen
Ik denk een hippe vloerverwarming door het hele huis incl wc en badkamer. :')
ootjekatootjewoensdag 14 september 2022 @ 12:22
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 11:25 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ik heb ook zo'n mantel gekocht. Het is echter een deken met mouwen en de achterkant is dus gewoon open. De verwarming zit tussen twee even dikke lagen fleece dus zal de meeste energie niet naar je lichaam gaan maar naar de kamer. Verder denk ik dat je met alleen die deken, zonder in te pluggen ongeveer het zelfde effect zult hebben. Maar goed, we gaan het zien van de winter maar ik denk dat het niet de slimste koop van het jaar is geweest. Met twee of drie fleecedekentjes van vijf euro kon je wel eens net zoveel effect hebben.
Ben je niet bang dat je geëlektrocuteerd gaat worden? :X
ootjekatootjewoensdag 14 september 2022 @ 12:23
quote:
10s.gif Op woensdag 14 september 2022 11:58 schreef Bep-Vetklep het volgende:
Die mantels.. :D
Ik zou als de dood zijn dat er kortsluiting ontstaat ergens en vervolgens geëlektrocuteerd als een hoopje as op de bank of bed zal liggen.
Inderdaad.
Leandrawoensdag 14 september 2022 @ 12:28
quote:
3s.gif Op woensdag 14 september 2022 12:02 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Ik denk een hippe vloerverwarming door het hele huis incl wc en badkamer. :')
Die kans is klein want vloerverwarming is LTV en het gas (je zult nog gas hebben met zo'n maandbedrag) hoeft dus tot een veel minder hoge temperatuur te verwarmen, en dat scheelt enorm, of het verwarmingswater naar de 45 of 90 graden verwarmd moet worden.
EinarBoewoensdag 14 september 2022 @ 12:47
quote:
3s.gif Op woensdag 14 september 2022 12:02 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Ik denk een hippe vloerverwarming door het hele huis incl wc en badkamer. :')
Een vloerverwarming is vaak efficiënter dan het alternatief, dus hoezo denk je dat?
the-eyewoensdag 14 september 2022 @ 12:50
quote:
1s.gif Op woensdag 14 september 2022 11:50 schreef girlnextdoor. het volgende:

[..]
Niet hetzelfde, maar ik ben met mijn vriend wel al aan het plannen om het energieverbruik zo ver mogelijk terug te schroeven.
Nou..... ik heb net koud gedoucht maar aan het eind van de rit stond ik toch wel op het punt om Putin te bellen om namens ons allen de overgave aan hem bekend te maken in ruil voor goedkoop gas
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 13:28
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 11:25 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ik heb ook zo'n mantel gekocht. Het is echter een deken met mouwen en de achterkant is dus gewoon open. De verwarming zit tussen twee even dikke lagen fleece dus zal de meeste energie niet naar je lichaam gaan maar naar de kamer. Verder denk ik dat je met alleen die deken, zonder in te pluggen ongeveer het zelfde effect zult hebben. Maar goed, we gaan het zien van de winter maar ik denk dat het niet de slimste koop van het jaar is geweest. Met twee of drie fleecedekentjes van vijf euro kon je wel eens net zoveel effect hebben.
Wat fijn ^O^ dat jij zo'n mantel hebt en er iets over kan vertellen! Ik had al naar die uitvouw gekeken die op internet stond en zag inderdaad dat vooral de voorkant dicht is. Eigenlijk trek je zeg maar de deken die over je heen zit aan. (1) Kun je hem dan wel op de een of andere manier 'dicht' maken, net als een badjas zeg maar? Zodat je nog even naar de keuken kunt lopen voor een kop koffie om moet je hem dan uitdoen omdat je hem eigenlijk niet als een echte mantel kunt dragen?

En (2) waar zijn de verwarmingselementen precies geplaatst? Ik vermoed alleen aan de voorkant toch? En in de mouwen niet en achter wss ook niet. Dan zou je dus een electrische deken op je hebben liggen, maar dat is mijn aanname. Ik hoor dat graag van je :)

En nog een andere vraag. Er zijn verschillende types. (3) Heb jij die Navaris XXL? of een andere?

En voor de andere mensen, electrische dekens zijn zwakstroom dekens. De verwarmings elementen die er in zitten worden dus geactiveerd door daar een zeer lage en volkomen ongevaarlijke spanning op te zetten.Ik heb het even opgezocht en de standaards spanning voor electrische dekens is 12 Volt; niks aan de hand dus. In heb bedieningspaneeltje zit dan de omvormer en de schakelaar om hem in 6 standen te kunneen zetten. Op de een of andere manier geelectrocuteerd kunnen worden is dus niet aan de orde.

[ Bericht 1% gewijzigd door Tengano op 14-09-2022 13:40:27 ]
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 13:36
?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8

DSC_0050.jpg

Nah, geef mijn portie maar aan Fikkie. _O-
the-eyewoensdag 14 september 2022 @ 13:40
quote:
11s.gif Op woensdag 14 september 2022 13:36 schreef Bep-Vetklep het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Nah, geef mijn portie maar aan Fikkie. _O-
Dat is misschien van mensen die in bed hebben liggen roken want je ziet niet het spiraal waarin de draden in je elektrische deken zitten in het verbrandde motief
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 13:41
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 13:40 schreef the-eye het volgende:

[..]
Dat is misschien van mensen die in bed hebben liggen roken?
Nee. Elektrische deken. Google staat er vol mee.
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 13:50
Jeetje, gisteren hadden ze ze nog bij Bol en nu zijn ze allemaal uitverkocht -O-
the-eyewoensdag 14 september 2022 @ 13:58
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 13:50 schreef Tengano het volgende:
Jeetje, gisteren hadden ze ze nog bij Bol en nu zijn ze allemaal uitverkocht -O-
Snuggle Deken Met Mouwen
https://nl.aliexpress.com(...)00017893339634%22%7D

https://nl.aliexpress.com(...)%22%3A%2230050%22%7D

[ Bericht 15% gewijzigd door the-eye op 14-09-2022 14:09:04 ]
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 14:08
quote:
10s.gif Op woensdag 14 september 2022 13:58 schreef the-eye het volgende:

[..]
Verwarmingspads. Die kan je in elke kleding uit je garderobe stoppen

https://nl.aliexpress.com(...)00001728048445%22%7D
Oh wow! dat is ook niet verkeerd. Zeker als je een keer er op uit gaat van de winter en het zit tegen het vriespunt aan. Ik heb zo'n batterypack van 30 mAh dus dan kun je wel een dagje lekker warm blijven. Topidee ^O^
the-eyewoensdag 14 september 2022 @ 14:10
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 14:08 schreef Tengano het volgende:

[..]
Oh wow! dat is ook niet verkeerd. Zeker als je een keer er op uit gaat van de winter en het zit tegen het vriespunt aan. Ik heb zo'n batterypack van 30 mAh dus dan kun je wel een dagje lekker warm blijven. Topidee ^O^
Kijk even bij m'n vorige reactie. Ik heb een andere link er in gezet. Op Ali verkopen ze die snuggle dingen nog gewoon

H61de066f68934a54879acdf334fdcd5bj.jpg?width=693&height=696&hash=1389
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 14:11
Ja die hebben zo ook bij Bol. Maar deze zijn niet electrisch. Daar zit geen verwarming in en dat scheelt echt gigantisch als je in een koud huis zit. Dan moet je dus zelf voor kachel spelen om het warm te krijen en dat is absoluut onvergelijkbaar weet ik uit ervaring.

Ik maak namelijk in de winter gebruik van zo'n verwarmingsdekentje van 37 x 25 cm (even nagemeten) en die leg ik in de onderkant van mijn stoel. Op het zitvlak dus. En dan iets eroverheen om niet direct contact te maken en dat werkt echt fantastisch! Dan krijg je het dus niet koud. Zeker niet als je dan nog een dekentje over je heen doet. Dan maakt de buitentemperatuur niet meer uit. Net als in een slaapkamer; daar kan het heel koud zijn, maar als jij in je warme bedje ligt is er niks aan de hand :z

Dat verwarmingselement heb ik uit zo'n voetenwarmer gehaald die ik ergens voor 50ct op een rommelmarkt had gescoord. Dat dekentje van 37 x 25 zat er dus los in en kan ik dus ook in het zitkussen van mijn makkelijke stoel/fautteul plaatsen zeg maar. En ook die kun je op 3 verschillende standen zetten. Werkt echt top *)

En vanuit die ervaring ben ik best wel enthousiast over zo'n mantel want ik weet hoe goed het werkt.

[ Bericht 27% gewijzigd door Tengano op 14-09-2022 14:24:05 ]
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 16:32
Heb m'n kacheltje binnen!

Mijn eerste bevindingen.

-Als eerste valt me op dat er geen batterijen bijgeleverd zijn voor de afstandsbediening, voor de prijs van de kachel mag dat er best bij inbegrepen zijn!

-Het blaast goed en snel warmte af in de korte tijd dat ik hem uitprobeerde. Omdat het nog lang niet koud genoeg is kan ik nu nog niet zeggen of het ook echt zijn geld waard is. Ik denk van wel omdat ik weet hoeveel [of weinig] warmte ik nodig heb en voor welk gedeelte van de woning. Waarschijnlijk zal het nooit langer aanstaan dan een half uur want dan krijg ik het spaans benauwd.

-Uiterlijk is gewoon mooi. Extra fijn is dat het kan roteren. Overigens doet de normale ventilator weinig dus in de zomer zal ik er weinig aan hebben. Geen punt, daarvoor heb ik grondventilator van 100 W. _O_

150 euro is best veel geld, voor mij althans. Aan de andere kant komt het uit het potje van de energietoeslag en zie ik het ook als een kans voor een kleine investering om de kosten in de winter drastisch te kunnen minderen. Win-win dus. Toch? Of niet? |:)
#ANONIEMwoensdag 14 september 2022 @ 16:34
quote:
10s.gif Op woensdag 14 september 2022 16:32 schreef Bep-Vetklep het volgende:
Heb m'n kacheltje binnen!

Mijn eerste bevindingen.

-Als eerste valt me op dat er geen batterijen bijgeleverd zijn voor de afstandsbediening, voor de prijs van de kachel mag dat er best bij inbegrepen zijn!

-Het blaast goed en snel warmte af in de korte tijd dat ik hem uitprobeerde. Omdat het nog lang niet koud genoeg is kan ik nu nog niet zeggen of het ook echt zijn geld waard is. Ik denk van wel omdat ik weet hoeveel [of weinig] warmte ik nodig heb en voor welk gedeelte van de woning. Waarschijnlijk zal het nooit langer aanstaan dan een half uur want dan krijg ik het spaans benauwd.

-Uiterlijk is gewoon mooi. Extra fijn is dat het kan roteren. Overigens doet de normale ventialtor weinig dus in de zomer zal ik er weinig aan hebben. Geen punt, daarvoor heb ik grondventilator van 100 W. _O_

150 euro is best veel geld, voor mij althans. Aan de andere kant komt het uit het potje van de energietoeslag en zie ik het ook als een kans voor een kleine investering om de kosten in de winter drastisch te kunnen minderen. Win-win dus. Toch? Of niet? |:)
Hangt van het verbruik af natuurlijk :)
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 16:42
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 16:34 schreef DW457 het volgende:

[..]
Hangt van het verbruik af natuurlijk :)
Tuurlijk, maar dat kan ik nu nog niet weten.
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 16:56
Ik vond deze nog even op Aliexpress. Welk een beetje een commericeel onhandig plaatje :o

https://nl.aliexpress.com(...)gatewayAdapt=glo2nld

shopping?q=tbn:ANd9GcQmup-XQaRWT29zF2BI11cF4wUWaBlUKcIUw63Lriw-3rCyKSdEkr1ks_Vmem1UP56Ta0AmS3atjdt4Koiar7JuIgL6rnGdqwGsGaZpcRY

#quick heat :X
#ANONIEMwoensdag 14 september 2022 @ 17:00
quote:
14s.gif Op woensdag 14 september 2022 16:42 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
Tuurlijk, maar dat kan ik nu nog niet weten.
Zeker wel, staat er gewoon op.
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 17:03
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 16:56 schreef Tengano het volgende:
Ik vond deze nog even op Aliexpress. Welk een beetje een commericeel onhandig plaatje :o

https://nl.aliexpress.com(...)gatewayAdapt=glo2nld

[ afbeelding ]

#quick heat :X
:')
Een goede reden om hem sowieso niet bij Ali te bestellen.

Ook leuk, dezelfde kachelventilator staat nu ineens voor 179 ipv 149. _O-
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 17:05
Ow wacht ff, je had hem goedkoper dus :D ^O^ Ik dacht trouwens dat je voor deze ging. Daar had je een link van geplaatst.

https://www.kabelshop.nl/(...)IDOm79hoCgDoQAvD_BwE

Alpina_Convectorkachel_-_Alpina_2000W_Ruimtes_tot_25_m%C2%B2_CH-Y02_K170101174_medium.jpg
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 17:07
quote:
2s.gif Op woensdag 14 september 2022 17:00 schreef DW457 het volgende:

[..]
Zeker wel, staat er gewoon op.
2000 W. Is dat watt je bedoeld?
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 17:07
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 17:05 schreef Tengano het volgende:
Ow wacht ff, je had hem goedkoper dus :D ^O^ Ik dacht trouwens dat je voor deze ging. Daar had je een link van geplaatst.

https://www.kabelshop.nl/(...)IDOm79hoCgDoQAvD_BwE

[ afbeelding ]
Nee bah. :{w

Deze> https://www.bol.com/nl/nl(...)A.2_6.8.ProductTitle
#ANONIEMwoensdag 14 september 2022 @ 17:10
quote:
10s.gif Op woensdag 14 september 2022 17:07 schreef Bep-Vetklep het volgende:

[..]
2000 W. Is dat watt je bedoeld?
Fijn dat je me niet te lang in spanning houdt, maar inderdaad: daar doelde ik op. Dat is trouwens wel veel.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 14-09-2022 17:10:57 ]
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 17:12
quote:
2s.gif Op woensdag 14 september 2022 17:10 schreef DW457 het volgende:
Fijn dat je me niet te lang in spanning houdt, maar inderdaad: daar doelde ik op. Dat is trouwens wel veel.
Dat is de maximum stand. Zo'n apparaat heeft altijd 3 tot 5 standen oid.
Leandrawoensdag 14 september 2022 @ 17:14
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 16:56 schreef Tengano het volgende:
Ik vond deze nog even op Aliexpress. Welk een beetje een commericeel onhandig plaatje :o

https://nl.aliexpress.com(...)gatewayAdapt=glo2nld

[ afbeelding ]

#quick heat :X
110 volt ook... kun je hier dus niet zomaar even inpluggen, wat ik sowieso niet zou doen met AliExpress meuk.
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 17:15
quote:
2s.gif Op woensdag 14 september 2022 17:10 schreef DW457 het volgende:

[..]
Fijn dat je me niet te lang in spanning houdt, maar inderdaad: daar doelde ik op. Dat is trouwens wel veel.
:D
Ja nou, ik zie het allemaal wel. Ik moet toch iets..
Straks in de winter zal ik kunnen bijhouden wat gunstiger zal uitpakken en daarmee keuzes maken.
Alles beter dan de adviezen van Wilma. :')

[ Bericht 3% gewijzigd door Bep-Vetklep op 14-09-2022 18:03:04 ]
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 18:02
Bij Blokker voor 319.98. Koekoek! _O-
https://www.blokker.nl/elektrische-kachel/3576879.html

Heb maar snel betaald. Ik zit goed deze winter. ^O^
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 18:10
quote:
16s.gif Op woensdag 14 september 2022 18:02 schreef Bep-Vetklep het volgende:
Bij Blokker voor 319.98. Koekoek! _O-
https://www.blokker.nl/elektrische-kachel/3576879.html

Heb maar snel betaald. Ik zit goed deze winter. ^O^
Is dat dezelfde kachel? OMG :|W
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 18:11
quote:
11s.gif Op woensdag 14 september 2022 18:10 schreef Tengano het volgende:

[..]
Is dat dezelfde kachel?
Ja.
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 18:14
quote:
10s.gif Op woensdag 14 september 2022 18:11 schreef Bep-Vetklep het volgende:
Ja.
Is niet alleen een seizoensartikel, maar nu de gasprijzen alsmaar stijgen kunnen ze voor dit soort artikelen veel meer vragen. Helaas zijn bij Bol die electrische snuggle mantels ook al uitverkocht. Daar wil ik er graag een van hebben. En dan een grijze want die donkerblauwe is niet zo mijn kleur.
Bep-Vetklepwoensdag 14 september 2022 @ 18:17
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 18:14 schreef Tengano het volgende:

[..]
Is niet alleen een seizoensartikel, maar nu de gasprijzen alsmaar stijgen kunnen ze voor dit soort artikelen veel meer vragen. Helaas zijn bij Bol die electrische snuggle mantels ook al uitverkocht. Daar wil ik er graag een van hebben. En dan een grijze want die donkerblauwe is niet zo mijn kleur.
Ja reken er maar op dat de prijzen de pan uit gaan rijzen. Ik ben blij dat ik in één dag al 30 euro heb bespaard. Lol.

Wat betreft de mantels, mocht ik ze tegenkomen laat ik wel iets weten. ^O^
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 18:20
quote:
14s.gif Op woensdag 14 september 2022 18:17 schreef Bep-Vetklep het volgende:
Ja reken er maar op dat de prijzen de pan uit gaan rijzen. Ik ben blij dat ik in één dag al 30 euro heb bespaard. Lol.

Wat betreft de mantels, mocht ik ze tegenkomen laat ik wel iets weten. ^O^
Ik heb nog een paar vragen aan die user uitstaan die er een heeft. Ik zou het liefst nog wat details hebben voor ik hem bestel, maar ik ben er op zich al wel redelijk uit. Ze zijn alleen bij Amazon en Bol te koop jammergenoeg. Maar nu we de 25 en 20 graden buiten gepaseerd zijn komen veel meer mensen nu op dit idee. Wordt mss toch lastig om aan zo'n ding te komen in deze tijden.
TargaFloriowoensdag 14 september 2022 @ 19:43
Wat is het voordeel van afsluiten versus cv-ketel uitschakelen en gasfornuis niet gebruiken? Afsluiten kost sowieso geld, ook later het aansluiten kost weer geld.
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 19:45
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 19:43 schreef TargaFlorio het volgende:
Wat is het voordeel van afsluiten versus cv-ketel uitschakelen en gasfornuis niet gebruiken? Afsluiten kost sowieso geld, ook later het aansluiten kost weer geld.
Het vastrecht tarief kan best aanzienlijk zijn. 21 - 27 euro per maand bijvoorbeeld waar je eigenijk geen reet voor terugkrijgt.
TargaFloriowoensdag 14 september 2022 @ 19:52
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 19:45 schreef Tengano het volgende:

[..]
Het vastrecht tarief kan best aanzienlijk zijn. 21 - 27 euro per maand bijvoorbeeld waar je eigenijk geen reet voor terugkrijgt.
Nee, maar je bent wel flexibeler en kunt af en toe alsnog eten koken.
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 19:58
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 19:52 schreef TargaFlorio het volgende:
Nee, maar je bent wel flexibeler en kunt af en toe alsnog eten koken.
Ja klopt.

Ik zit nog even te kijken en het is wel aanzienlijk lager. Ze geven het bij mij op als netwerkbeheerkosten. En dat bedrag is 11,68 euro per maand. Ik had wss een dergelijk vast tariefbedrag gezien van gas en electra samen.
TargaFloriowoensdag 14 september 2022 @ 20:05
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2022 19:58 schreef Tengano het volgende:

[..]
Ja klopt.

Ik zit nog even te kijken en het is wel aanzienlijk lager. Ze geven het bij mij op als netwerkbeheerkosten. En dat bedrag is 11,68 euro per maand. Ik had wss een dergelijk vast tariefbedrag gezien van gas en electra samen.
Vastrecht vs afsluitkosten vind ik dan verwaarloosbaar.
Tenganowoensdag 14 september 2022 @ 20:10
vol