dat kan niet zomaar, door de waterdruk op de leiding word ie gewoon weer gevult, ookal staat ie "uit"quote:Op dinsdag 6 september 2022 12:43 schreef sjorsie1982 het volgende:
Ik zou hem leeg laten lopen en dan uitzetten.
Ik vraag me af of dat nou effectief veel bespaart. Als je hem niet op een tijdklok zet, warmt hij de hele dag een beetje op. In die 2 uur zal hij dus meer moeten opwarmen wat natuurlijk meer energie kost. Wellicht bespaar je iets, maar is het het waard? Heb je wel eens metingen gedaan om te zien hoeveel je bespaart? Alleen verwarmen tijdens daltarief levert natuurlijk wel wat op, hoewel ook dat niet heel veel is.quote:Op dinsdag 6 september 2022 13:12 schreef junkiesietze het volgende:
[..]
dat kan niet zomaar, door de waterdruk op de leiding word ie gewoon weer gevult, ookal staat ie "uit"
OT:
Ik heb mijn boiler op een tijdklok staan, en stel hem zo in dat ie maar 2uurtjes per dag ('s nachts) opwarmt.
Je kan hem hiermee ook instellen dat ie helemaal niet aanslaat.
Nee ik heb nooit metingen gedaan, misschien heb je een punt dat de heledag een beetje verwarmen wel efficienter is.quote:Op dinsdag 6 september 2022 13:25 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Ik vraag me af of dat nou effectief veel bespaart. Als je hem niet op een tijdklok zet, warmt hij de hele dag een beetje op. In die 2 uur zal hij dus meer moeten opwarmen wat natuurlijk meer energie kost. Wellicht bespaar je iets, maar is het het waard? Heb je wel eens metingen gedaan om te zien hoeveel je bespaart? Alleen verwarmen tijdens daltarief levert natuurlijk wel wat op, hoewel ook dat niet heel veel is.
Overigens was ik op vakantie geweest en had ik daarbij de boiler uitgezet. Het leverde constant een besparing op tov de vorige vakantie (waarbij hij niet uit stond) van ongeveer 2 kwh per dag. Bij terugkomst heb ik de boiler aangezet en is er, schat ik, 6 kwh verbruikt om hem weer helemaal op te warmen en de kranen door te spoelen ivm mogelijke legionella.
Ik heb wel zo'n apparaatje dat stroomverbruik kan meten en ik kan die wel eens voor de boiler zetten zodat ik het verbruik kan meten. Ik vermoed dat 1 of 2 uur per nacht inschakelen wel een verschil gaat maken, maar ook weer niet gigantisch. Wat ijskoud douchen in de winter betreft heb je een punt. Ik heb echter berekend dat een abonnement op het fitnesscentrum goedkoper kan zijn dan elke dag 5 minuten warm douchen.quote:Op dinsdag 6 september 2022 13:29 schreef junkiesietze het volgende:
[..]
Nee ik heb nooit metingen gedaan, misschien heb je een punt dat de heledag een beetje verwarmen wel efficienter is.
Ik denk alleen dat helemaal afsluiten voor heel wat nadelen gaat zorgen, je hebt het vaker nodig dan je denkt.
En straks ijskoud douchen in de winter lijkt me echt verschrikkelijk.
Daarom kan je je boiler beter leeg laten lopen en dan uitzetten en douchen bij de fitnes. Ik zou geen water in de boiler laten zitten.quote:Op dinsdag 6 september 2022 13:33 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Ik heb wel zo'n apparaatje dat stroomverbruik kan meten en ik kan die wel eens voor de boiler zetten zodat ik het verbruik kan meten. Ik vermoed dat 1 of 2 uur per nacht inschakelen wel een verschil gaat maken, maar ook weer niet gigantisch. Wat ijskoud douchen in de winter betreft heb je een punt. Ik heb echter berekend dat een abonnement op het fitnesscentrum goedkoper kan zijn dan elke dag 5 minuten warm douchen.
Ben benieuwd naar je formule...quote:Op dinsdag 6 september 2022 13:33 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Ik heb wel zo'n apparaatje dat stroomverbruik kan meten en ik kan die wel eens voor de boiler zetten zodat ik het verbruik kan meten. Ik vermoed dat 1 of 2 uur per nacht inschakelen wel een verschil gaat maken, maar ook weer niet gigantisch. Wat ijskoud douchen in de winter betreft heb je een punt. Ik heb echter berekend dat een abonnement op het fitnesscentrum goedkoper kan zijn dan elke dag 5 minuten warm douchen.
Langdurig uit laten staan zonder door te spoelen is juist een risico. Doe dan uitzetten maar (koud) water via de warmwaterkraan tappen, dan spoelt het in ieder geval een beetje door.quote:Op dinsdag 6 september 2022 18:57 schreef sigme het volgende:
De boiler alleen maar kort aanzetten geeft eerder legionella-risico dan 'm uit laten staan.
Uit hebben we het gewoon over koud water; in gewoon koud kraanwater komt geen legionella. Dat krijg je mogelijk als het wel wat opwarmt, maar niet heel heet wordt. Zeg, je boiler elke nacht 2 uurtjes aanzetten, water wordt een lekkere 40 graden (warm genoeg voor douche), en legionella gaat pas boven de 60oC (70o houden ze meestal aan voor de zekerheid) dood...
Af en toe heet opstoken is dan beter, maar heeft geen nut. Gewoon uitzetten en uitlaten. Als je per ongeluk water er uit tapt zal het hooguit wat muf zijn, of oranje.
Stekker eruit trekken.quote:Op dinsdag 6 september 2022 11:54 schreef JohnDDD het volgende:
Ik heb een elektrische boiler voor warm water in huis. Het is een vrij oude boiler die veel energie gebruikt. Ik ga naar een nieuw energiecontract dat meer dan 4 keer zo duur wordt en wil gaan besparen.
Kan ik de boiler permanent uitzetten? Ik heb een afwasmachine en was overige dingen altijd met koud water af. Douchen ben ik van plan ook koud te doen of bij het fitnesscentrum.
Als de boiler uitstaat en ik wel (per ongeluk) de warmwaterkraan gebruik, komt dat water dan uit de boiler en kan dit mogelijkerwijs legionella bevatten? Of werkt dat niet zo?
Zorg dan dat ie wel de tijd krijgt voldoende op te warmen en lang genoeg warm kan blijven. Bijvoorbeeld iets na elf uur 's avonds aan laten gaan (nachttarief) en vlak voor je normaal douche pas weer uit. Als ie dan op zestig graden staat zit je net goed en verspil je weinig energie.quote:Op woensdag 7 september 2022 08:39 schreef JohnDDD het volgende:
Ik ben door dit topic wel overtuigd geraakt dat het beter is om mijn boiler met glaswol te isoleren en evt. te experimenteren met een tijdklok dan om hem helemaal uit te schakelen
ivm legionella?quote:Op woensdag 7 september 2022 08:50 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Zorg dan dat ie wel de tijd krijgt voldoende op te warmen en lang genoeg warm kan blijven. Bijvoorbeeld iets na elf uur 's avonds aan laten gaan (nachttarief) en vlak voor je normaal douche pas weer uit. Als ie dan op zestig graden staat zit je net goed en verspil je weinig energie.
hoe doe jij dat dan met legionella?quote:Op woensdag 7 september 2022 09:21 schreef Tinkepink het volgende:
Moet je wel nachttarief hebben.
In mijn huis in Nederland heb ik ook een elektrische boiler. Die gaat aan als ik in Nederland ben en ga douchen. Daarna gaat ie weer uit. Warm water heb je eigenlijk helemaal niet zo vaak nodig.
Het scheelt bij mij ongeveer 20 kWh per maand.
Eerst goed doorverwarmen. En dan douchen.quote:Op woensdag 7 september 2022 18:14 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
hoe doe jij dat dan met legionella?
Dit, niet eens erg duur. Een andere optie is het ding vervangen door een warmtepompboiler. Zoiets bijvoorbeeld: https://electraboiler.nl/(...)xKMmbmMaArnzEALw_wcBquote:Op dinsdag 6 september 2022 21:31 schreef Vonkenboer het volgende:
Meten is weten natuurlijk, dan kun je met de huidige prijzen uitrekenen hoe zinvol het is om juist daarop te besparen. Of dat je beter kunt kijken naar iets als een doorstroomverwarmer voor je warmwater voorziening.
TS huurt.quote:Op donderdag 8 september 2022 00:08 schreef tux87 het volgende:
[..]
Dit, niet eens erg duur. Een andere optie is het ding vervangen door een warmtepompboiler. Zoiets bijvoorbeeld: https://electraboiler.nl/(...)xKMmbmMaArnzEALw_wcB
Krijg je een deel subsidie, installatie zou de de wereld niet mogen kosten als er nu al een boiler hangt. Verdien je waarschijnlijk zeer snel terug. Tevens is deze boiler beter geïsoleerd dus minder stilstand verlies. Plus de intelligentie zit al ingebouwd in plaats van potentieel gevaarlijk gekloot met een schakelklok die een flink vermogen schakelt.
Ik zie wel dat er verschillende meningen zijn over wat er voor nodig is om legionella te voorkomen. Jij verwarmt eerst goed door (wat bedoel je daar eigenlijk precies mee? hoelang en op welke temperatuur?), maar @qajariaq suggereert om hem de hele nacht op 60 graden te laten staan. En @junkiesietze warmt hem maar 2 uur per nacht op.quote:Op woensdag 7 september 2022 20:08 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Eerst goed doorverwarmen. En dan douchen.
quote:Op vrijdag 9 september 2022 10:46 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Ik zie wel dat er verschillende meningen zijn over wat er voor nodig is om legionella te voorkomen. Jij verwarmt eerst goed door (wat bedoel je daar eigenlijk precies mee? hoelang en op welke temperatuur?), maar @:qajariaq suggereert om hem de hele nacht op 60 graden te laten staan. En @:junkiesietze warmt hem maar 2 uur per nacht op.
Als je dus maar twee uur gaat opstoken krijg je het ding nooit op voldoende temperatuur, je moet dan door naar 80 graden en behalve dat ie dat waarschijnlijk niet eens haalt gooi je dan ook een hoop warmte weer weg.quote:eens per week een van de volgende dingen doet.
Opstoken tot 80 graden of
tot 70 graden en dat een uur zo houden of
tot 60 graden maar dan drie uur zo warm houden of
tot 55 maar dan een halve dag of zo.
Bij 50 graden gaan ze net niet dood maar vermenigvuldigen niet.
tussen 30 en 45 graden is de echte gevarenzone.
Onder 25 zit je redelijk save maar onder 20 is beter.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |