Utrecht - 'Oneerlijke concurrentie' en 'kapot concurreren met belastinggeld'. De termen die voorbijkomen liegen er niet om, maar er staat dan ook veel op het spel voor de horecabranche na de coronacrisis. Mag je eindelijk weer open en geld verdienen, is er geen personeel te vinden om gasten te bedienen. Hartstikke zuur natuurlijk, helemaal als de GGD in dezelfde personeelsvijver vist en bovendien een hoger uurloon kan bieden.
"Het is inderdaad zo dat de horeca daar last van heeft, de trekking die de GGD doet op het nieuwe personeel. De grote wervingscampagne die ze gestart zijn en de hoge uurlonen die toch boven de marktprijs liggen, zeker voor jongeren. Het is wat ons betreft toch wel wat oneerlijk", zegt Harold Wennink, bedrijfsleider van restaurant Vroeg in Bunnik. "We merkten wel toen de epidemie wat minder werd en er GGD's gingen sluiten, dat er best weer wat aanwas kwam van nieuw personeel die weer een baantje zochten. We vrezen natuurlijk nu wel dat die weer een andere kant op gaan trekken."
Bron en meer informatie:
https://www.rtvutrecht.nl(...)n-wij-gewoon-niet-op----------
Concurrentie door de GGD is alleen maar goed voor het horecapersoneel. Zo wordt de horeca gedwongen om hun personeel meer salaris en betere arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Consequentie is wel dat het biertje duurder wordt, maar ook dat is marktwerking. En als de consument het biertje op het terras te duur vindt en zo de horeca mijdt dan moeten gewoon een aantal horecazaken hun zaak sluiten. Ook dit is marktwerking. Ik hoop alleen niet dat bedrijven lobbyen voor meer arbeidsmigratie om zo de lonen en arbeidsvoorwaarden van personeel onder druk te zetten.