abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Trouwste user 2022 zaterdag 30 juli 2022 @ 16:17:18 #1
7889 tong80
Spleenheup
pi_205500439


:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_205500814
_O-
pi_205502012
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 16:17 schreef tong80 het volgende:
[ afbeelding ]

:T
In de VI bij 't wereldje stond ooit:
En van je euro FC Utrecht naar de maan
De club in zak en as, met een lege kas
En van je euro FC Utrecht naar de maan
pi_205502033
Ik snap m niet.
  Trouwste user 2022 dinsdag 2 augustus 2022 @ 17:57:19 #5
7889 tong80
Spleenheup
pi_205530730
Het gebeurt niet iedere dag dat een voltallige voetbalploeg de kathedraal bezoekt. Dinsdag 2 augustus na de H.Mis van 12.30 uur werd het hele team uitgenodigd om voor het altaar plaats te nemen.

In het kader van het 800-jarig bestaan van de Sint-Jan is het motief van de gotische ramen ingeweven in de nieuwe tenues van de spelers. Plebaan Vincent Blom zegende de tenues en de spelers en daarna staken allen nog een kaarsje aan bij Maria, de Zoete Moeder van Den Bosch.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 zondag 7 augustus 2022 @ 13:46:57 #6
7889 tong80
Spleenheup
pi_205572810
1-3 verloren van FC Eindhoven. :{

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 maandag 8 augustus 2022 @ 19:27:27 #7
7889 tong80
Spleenheup
pi_205582777
Interview met de 59-jarige supporter van FC Den Bosch

HERMAN VAN TONGERLO

Hij is met heel zijn hart vanaf 10-jarige leeftijd FC Den Bosch supporter geworden, ondanks dat hij Ajacied fan was toen hij voor de eerste keer in De Vliert met zijn pa op bezoek was geweest. Die wedstrijd tegen Ajax had een slecht resultaat voor de Brabantse club (0-1), maar de jonge Herman had geen zin meer in de Amsterdammers. Later ging hij samen met vrienden, die allemaal gevoel hebben om de thuiswedstrijden te kijken, fietsen richting het stadion. Wij gaan hem beter leren kennen, omdat hij praat zoals hij zelf zegt met eerlijkheid evenveel als supporter en als mens.

Geboren: Op 14 oktober 1962 geboren, getogen en nog steeds wonend in Zaltbommel.

Familie: Vrijgezellig.
Heb je zelf gevoetbald?

Ik heb 40 jaar bij NIVO Sparta gevoetbald, 12 jaar in het eerste. Spits of rechtsbuiten. Ik ben gestopt toen de grensrechter me er uit liep.

Opleiding: Havo.

Beroep: 100% WAO.

Wanneer en hoe herinner je je jouw eerste contact, jouw begin met FC Den Bosch?
In de beschermende handen van pa zijn lange leren jas. Ik was als 10-jarig ventje een Ajacied in 1971. Toen voor het eerst naar de Vliert. Ik wist niet wat me overkwam, zo’n groot stadion. Ik vroeg me af of het veld ook groter was dan bij NIVO. FC Den Bosch-Ajax. 0-1, de slechtste wedstrijd die Cruijff ooit speelde. Na afloop verborg ik m’n Ajax-sjaaltje in mijn zak, maar ik had vanaf dat moment wel een nieuwe club in m’n hart. En dat is na al die jaren nog steeds zo. En mijn hondje bleef Cruijffie heten.

Welke wedstrijd heeft de meeste indruk op jou gemaakt en is onuitwisbaar in jouw geheugen gegraveerd?
Misschien een rare keuze uit al die momenten, maar ik was erbij toen San Marco zijn omhaal maakte tegen de Sliert van de Vliert. Ik weet nog dat Hans Gillhaus geweldig speelde, die ging later dan ook mee naar het WK-1990. Maar de omhaal van Marco van Basten. Het vreemde is verder dat ik, als ik nadenk over historische wedstrijden, ik er wel om moet lachen eigenlijk. Wat een frustraties. Ha ha ha.
Een recente wedstrijd die me bijbleef: zondag 13 januari 2019 tegen Dordrecht. Wat een sfeer van Bosche zijde. Leek wel een thuiswedstrijd. Ik zat in de business-club. Of hoe dat ook moge heten. Bij NIVO is de tribune mooier. Historische wedstrijd. Weer kippenvel.

Ging je alleen, met vrienden of met familieleden naar het stadion? Ontmoetten jullie elkaar ergens? Herinner je je iemand met wie je samen ging en tot nu toe nog steeds gaat?
Ik woon 16 kilometer van Den Bosch. We gingen met vrienden op de fiets met de zwart-witte vlaggen op de stang gebonden. Vaste route met tussendoor een frietje in Hedel, net zoals een kroketje bij Schulte traditie was. Later gingen we ook met de trein en auto, maar het fietsen blijft me meer bij. Echte voetbalmaten en een vriend die nog steeds een FC plakboek bijhoudt terwijl ie al jaren in Utrecht woont. Ha ha.

Welke verschillen lokaliseer je tussen het voetbal van toen en van nu? Ze hebben veel veranderd. Zijn deze veranderingen goed of slecht?
Er is weinig veranderd. Voetbal is de meest conservatieve sport ter wereld. Nu met de VAR: al tientallen jaren wordt er gebruik van gemaakt. Zuid-Afrika werd er in de laatste minuut van de finale wereldkampioen rugby door. Verder relativeer ik heel de zooi steeds meer. Straks 46 landen op het WK. Ha ha ha. Waarom? Om de poen. Dat is wat tegenwoordig geldt. Daarom go Den Bosch. Neem het geld en doe mee.

Welke Nederlandse of buitenlandse voetballer bevalt je van toen en welke van nu?
Garrincha en Le Tissier zijn mijn helden. Bij FC Den Bosch Dick Salm en Gerard Aichorn. Wat een geweldige duo op de flanken achterin. Voor het WK had ik Cavani van Uruguay al getipt. Hij bleek inderdaad de wereldtopper te zijn. Jammer dat de meute altijd achter de media aanloopt. Deze speler is zo goed.

Uitgezonderd voetbal heb je interesse in een andere sport? Ga je er naartoe om te kijken of op TV?
Er zijn weinig sporten waar ik niet naar wil kijken. Ik word wel schijtziek van weer een worldcup schaatsen op de NPO. Ik kom uit een echte sportfamilie. M’n moeke van 79 belt me ‘s nachts gewoon op tijdens de Olympische Spelen. Of ik het heb gezien. Ha ha ha.

Als je het zelf in de hand had wat zou je dan willen veranderen?
Het witte shirt met zwarte diagonale streep van FC terug. Dan maar effe in het blauw staan.

Door welk nieuwsfeit was je geschokt?
Het Heizel-drama. Zit je live voor een EC-1 finale te kijken naar de doodstrijd van supporters.

Wie zou je graag willen ontmoeten?
Iggy Pop.

Wat zijn jouw toekomstdromen?
Dromen zijn bedrog.

Heb je ooit iets vreemds meegemaakt op je werk?
Werk? Wat is dat?

Welke hobby’s heb je?
Ik begrijp het begrip hobby nooit zo goed. Ik ben liefhebber, gepassioneerd, geïnteresseerd of bevlogen. Bij hobby denk ik aan postzegels verzamelen. Ik houd van muziek, film, literatuur, goudvissen buiten de bebouwde kom, sport, mooie vrouwen en televisie kijken. Radio kijken vind ik minder.

Welk menu maakt je gek, ben je verzot op?
Opgewarmde spaghetti. Dat er een korstje aan zit.

Wie zou je een gele kaart willen laten zien?
Bobo’s die voor Qatar ipv Engeland kozen om het WK te houden.

Wie zou je een rode kaart willen laten zien?
Dick Advocaat. Die heeft zoveel slechts gedaan voor het Nederlandse voetbal. We moeten hem zogenaamd leuk vinden. Rot op.

Wat betekent voor jou FC Den Bosch?
FC Den Bosch betekent voor mij minder dan vroeger, daar moet ik eerlijk over zijn. Dat was destijds echt fanatiek. Daarom geniet ik nu van de hartstocht van anderen. Ik volg alles en houd mezelf op de hoogte. Jan-Hein Schouten is toevallig mijn overbuurman. Dus de kriebels zitten er nog steeds. Met Jan Schouten heb ik een mooi contact. Daantje Schreuders, de zoon van m’n beste vriend, heeft jaren bij de FC gevoetbald etc. etc. FC maakt deel uit van mijn leven. Minder gepassioneerd, maar wel recht in m’n hart.

Wat is volgens jou de beste opstelling ooit van FC Den Bosch?
Hans van der Pluijm, Dick Salm, Jos van Herpen, Fred van der Hoorn, Gerard Aichorn, Wim van der Horst, Arnold Scholten, Kees Krijgh, Jan Peters, Ruud van Nistelrooij, Chris van den Dungen.

Is er iets wat jij nog wilt vertellen?
Ik geniet van FC Den Bosch momenteel. Van de club, het elftal en de supporters. Volgend jaar Eredivisie!

Alexandros Moundreas

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 zondag 14 augustus 2022 @ 15:22:02 #8
7889 tong80
Spleenheup
pi_205636433
De pijnlijke seizoenstart van ADO Den
Haag bij Heracles Almelo (4-0 verlies)
heeft een vervelend vervolg gekregen.De
ploeg van coach Dirk Kuijt verloor met
2-0 van FC Den Bosch.
De wedstrijd werd na een straf voor ADO
afgewerkt in een leeg stadion.Zonder de
steun van de fans startte de thuisploeg
echter sterk.In de eerste paar minuten
hadden Verheydt,Severina en Zwarts al
kunnen scoren.
Het spel golfde voor rust op en neer,
maar ADO bleef de beste kansen krijgen.
Het was echter Den Bosch dat twee keer
scoorde uit een fraaie aanval.Ahannach
en Cordoba maakten de treffers.Na rust
wilde Den Bosch en kon ADO niet meer.

:
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 woensdag 17 augustus 2022 @ 10:56:47 #9
7889 tong80
Spleenheup
pi_205663525
Bij FC Den Bosch heeft men met verbazing gereageerd op de woorden van Wesley Sneijder, die dinsdagavond beweerde dat hij was benaderd door de club uit de Keuken Kampioen Divisie.Sneijder werd anderhalf jaar geleden voor het eerst in verband gebracht met een rol bij Den Bosch. Samen met ondernemer Ebert Dollevoet, sponsor van de eerstedivisionist, zou hij de club vooruit willen helpen. Sneijder zat al eens op de tribune in De Vliert en er werd zelfs gespeculeerd over een overname van de club. Daar kwam het echter niet van.

Dinsdagavond beweerde Sneijder, die als analist de Champions League-wedstrijd tussen Rangers en PSV bekeek, dat hij een aantal weken geleden opnieuw was benaderd door Den Bosch. 'Ik heb gezegd: kom maar met iets, en dan zien we het wel', zei de recordinternational bij RTL.

Na de opmerkingen van Sneijder keken ze bij FC Den Bosch vreemd op. Er klopt niks van, aldus woordvoerder Ester Bal. 'Wij weten er niets van dat Sneijder door ons benaderd zou zijn. In elk geval is dat niet gebeurd door iemand die namens de club spreekt. Er zijn door officiële clubvertegenwoordigers geen avances gemaakt richting Sneijder', benadrukt zij.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_205666260
Het eerste doelpunt in het betaalde voetbal dat ik live gezien heb, was van Arie Romijn.
  Trouwste user 2022 woensdag 17 augustus 2022 @ 16:05:19 #11
7889 tong80
Spleenheup
pi_205666397
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 15:48 schreef Idisrom het volgende:
Het eerste doelpunt in het betaalde voetbal dat ik live gezien heb, was van Arie Romijn.
_O_ Was ik waarschijnlijk ook bij eind jaren 70. Bonkige spits. :) Uit Gorkum. Net als mijn held Jantje Peters. Die later nog bij Feijenoord speelde.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_205666471
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 16:05 schreef tong80 het volgende:

[..]
_O_ Was ik waarschijnlijk ook bij eind jaren 70. Bonkige spits. :) Uit Gorkum. Net als mijn held Jantje Peters. Die later nog bij Feijenoord speelde.

:T
Ik lees hier dat dit het doelpunt van het seizoen was. Kun jij je dat nog herinneren dat het zo'n prachtig doelpunt was? PS, ik niet meer hoor.
https://www.transfermarkt(...)spielbericht/2533608
Hier kun je het oude logo van FC Den Bosch '67 ook nog weer zien.
  Trouwste user 2022 woensdag 17 augustus 2022 @ 16:14:54 #13
7889 tong80
Spleenheup
pi_205666481
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 16:13 schreef Idisrom het volgende:

[..]
Ik lees hier dat dit het doelpunt van het seizoen was. Kun jij je dat nog herinneren dat het zo'n prachtig doelpunt was? PS, ik niet meer hoor.
https://www.transfermarkt(...)spielbericht/2533608
Hier kun je het oude logo van FC Den Bosch '67 ook nog weer zien.
Volgens mij gaat er wel een lichtje branden. Goeie kopper was het ook.

Zie het nu in de link. Ik was erbij in de sneeuw. Bij Cambuur oud Den Bosch speler Jos Peltzer. Geen Aichorn op links maar Dick Salm die normaal op rechts speelde. Aichorn geschorst of geblesseerd. Wedstrijd was eerst afgelast. Hierna alleen nog thuis van SC Amersfoort winnen en periodekampioenschap zou binnen zijn. Speelden we geloof ik gelijk. Jan van Grinsven nog mee naar voren. Heb een krantenfoto van mij op de tribune in Leeuwarden.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 zaterdag 27 augustus 2022 @ 06:05:55 #14
7889 tong80
Spleenheup
pi_205760775
2-0 verloren van Almere. :{

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 dinsdag 13 september 2022 @ 08:15:10 #15
7889 tong80
Spleenheup
pi_205956365
12. TOP Oss 6 2 1 3 7 8- 7
13. FC Dordrecht 6 2 1 3 7 6- 9
14. Telstar 6 2 1 3 7 5-10
15. Almere City 7 2 1 4 7 8-11
16. ADO Den Haag 7 1 2 4 5 8-13
17. Graafschap 7 1 2 4 5 8-14
18. Jong Utrecht 7 1 2 4 5 5-11
19. Helmond Sp. 6 1 0 5 3 5- 9
20. FC Den Bosch 7 1 0 6 3 6-15

:{

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  zondag 18 september 2022 @ 18:29:47 #16
375452 AFCNiels
#STAYSTRONGKNUT
pi_206021556
https://www.nu.nl/binnenl(...)lf-aanhoudingen.html
Dit verbaast mijn goede vriend @Scrummie en mijzelf helemaal niets.
Op woensdag 8 augustus 2012 08:47 schreef onlogisch het volgende:
Over 2 jaar stopt Xavi bij Barça, dan kan ie mooi voor 25 of 30 miljoen daar naar toe 8-)
Mag hij Messi bedienen :D
pi_206021676
FC Den Bosch gaat supporters belonen als ze zich netjes gedragen

quote:
Supporters van FC Den Bosch kunnen komend seizoen geld verdienen door zich netjes te gedragen op de tribune. Voor iedere thuiswedstrijd die zonder incidenten verloopt, wordt een ’sfeerbudget’ beschikbaar gesteld.

Supporters mogen zelf bepalen waar deze beloning aan wordt uitgegeven, zolang het maar ten goede komt aan het geheel, zo staat te lezen op de website van de club. FC Den Bosch zegt erg blij te zijn met de steun van de supporters die voor veel sfeer zorgen op de tribunes. Maar de club wil af van de boetes die worden opgelegd door de KNVB vanwege incidenten.

Strenger controleren
Afgelopen seizoen kreeg de club 25.000 euro boete voor het afsteken van vuurwerk, fakkels, rookpotten en ook voor geweldpleging. Dat heeft geleid tot een proeftijd van twee jaar dus als het opnieuw mis gaat, moet de club opnieuw boetes betalen. Het zou ook gevolgen kunnen hebben voor bepaalde vakken op de tribunes, zo wordt gewaarschuwd. FC Den Bosch gaat strenger controleren op supporters die ‘gezicht bedekkende materialen’ bij zich hebben. Ook wil de club de pakkans gaan verhogen van ’supporters’ met verkeerde intenties en van personen die betrokken zijn bij georganiseerde incidenten.

Eigen plek
FC Den Bosch zegt verder de band met de supporters verder te willen versterken en goed te willen luisteren naar de wensen die daar leven. Een van die wensen is een eigen plek bij de M-side waar de supporters voor en na de wedstrijd samen een biertje kunnen drinken. Nu café ’t Zonneke op wedstrijddagen niet meer open gaat, is die mogelijkheid er niet meer in de buurt van het stadion. De club zegt in gesprek te zijn over een oplossing met de gemeente, de politie en horeca-partner Top Events Group.

Het is nog niet duidelijk wanneer die eigen plek voor de supporters er gaat komen. De eerste thuiswedstrijden van het seizoen gaat dat in ieder geval nog niet lukken.
Daar gaat je beloning, kut.
  Trouwste user 2022 zondag 18 september 2022 @ 21:09:33 #18
7889 tong80
Spleenheup
pi_206023384
quote:
0s.gif Op zondag 18 september 2022 18:39 schreef Nober het volgende:
FC Den Bosch gaat supporters belonen als ze zich netjes gedragen
[..]
Daar gaat je beloning, kut.
Ha ha ha

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_206027046
Ach, nieuwe periode is nieuwe kansen.
  Trouwste user 2022 zaterdag 1 oktober 2022 @ 08:36:24 #20
7889 tong80
Spleenheup
pi_206160931
9. Jong AZ 9 4 1 4 13 16-14
10. Almere City 9 4 1 4 13 12-13
11. Jong Ajax 9 3 3 3 12 16-14
12. Jong PSV 9 3 3 3 12 12-15
13. TOP Oss 9 3 1 5 10 12-15
14. Telstar 9 2 3 4 9 8-16
15. Graafschap 9 2 2 5 8 11-16
16. FC Dordrecht 9 2 2 5 8 9-14
17. ADO Den Haag 9 2 2 5 8 11-17
18. Helmond Sp. 9 2 0 7 6 8-14
19. FC Den Bosch 9 2 0 7 6 11-18
20. Jong Utrecht 9 1 3 5 6 8-16

:{

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 dinsdag 4 oktober 2022 @ 17:15:24 #21
7889 tong80
Spleenheup
pi_206201375
De wedstrijden tussen TOP Oss en FC Den Bosch zullen de komende drie jaar zonder uitsupporters gespeeld worden, laten beide clubs weten via de officiële kanalen. Dit is besloten naar aanleiding van de rellen op 17 september tijdens het onderlinge duel in Stadion De Vliert in Den Bosch.

De wedstrijd tussen beide Brabantse clubs wordt al jaren als derby aangemerkt in de Keuken Kampioen Divisie, maar 17 september van dit jaar ging het pas echt mis. Verschillende delen van het stadion werden gesloopt en op de tribune was er veel onrust tussen de supportersgroepen. FC Den Bosch won de wedstrijd uiteindelijk overtuigend met 4-1 van TOP Oss.

In samenspraak met verschillende partijen, zoals de gemeente en de KNVB is dus besloten om de komende drie jaar geen uitsupporters toe te laten tot de onderlinge duels. "Voetbal is een sport die mensen wil verbinden. Geweld zoals bij de wedstrijd van 17-9 past daarbij niet. TOP Oss, FC Den Bosch, de politie, OM en de gemeenten Oss en ‘s-Hertogenbosch hebben samen besloten dat de wedstrijden tussen beide clubs voorlopig zonder uitsupporters gespeeld worden."

FC Den Bosch is terug te vinden op de negentiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie. De gewonnen wedstrijd tegen nummer dertien TOP Oss was een van de twee duels die tot nu toe werden gewonnen. Het volgende duel tussen beide ploegen is gepland op 3 februari 2023.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_206241003
Doek deze club gewoon op. 0 bestaansrecht.
  Trouwste user 2022 zaterdag 8 oktober 2022 @ 07:54:04 #23
7889 tong80
Spleenheup
pi_206243340
Gewonnen. _O_

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 zaterdag 8 oktober 2022 @ 09:34:57 #24
7889 tong80
Spleenheup
pi_206244441
FC Den Bosch boekte vrijdagavond een uiterst knappe 1-2-overwinning bij Willem II, maar die prestatie werd volledig overschaduwd door de misdragingen van een deel van de Bossche aanhang in Tilburg. ,,Het moment om geen supporters meer mee te nemen naar uitwedstrijden komt steeds dichterbij”, zegt veiligheidsmanager Willem Heeren.Het beeld is paradoxaal. Terwijl FC Den Bosch-trainer Jack de Gier en enkele van zijn spelers enthousiast de pers te woord staan na de winst bij Willem II, staat Willem Heeren met een strak gezicht langs de kant in de mixed zone van het Koning Willem II Stadion. De veiligheidsmanager van FC Den Bosch heeft een vreselijke avond achter de rug.

En dat begon al ruim voor de aftrap, zegt hij. Toen al werd het besluit genomen om een aantal van de bussen met FC Den Bosch-aanhangers die op weg waren naar Tilburg terug te sturen. In het uitvak was op dat moment namelijk al duidelijk dat het mis ging. ,,De boel vernielen, vuurtjes stoken”, schudt Heeren het hoofd.

Voor het uitvak zijn zeshonderd kaartjes verkocht, maar helemaal vol raakt het op deze avond nooit. Helemaal leeg uiteindelijk wel.

Vuurwerk
Naarmate de aftrap dichterbij komt wordt het erger. Er wordt vuurwerk op het veld gegooid en sommige FC Den Bosch-fans proberen door de hekken te breken. Ook de Willem II-aanhang laat zich niet onbetuigd. Vuurwerk buiten het stadion en fakkels op het veld net voordat de eerste bal rolt.

Als die eerste bal rolt, is het op het veld ook meteen raak. Faris Hammouti schiet binnen een minuut de 0-1 voor een overrompelend startend FC Den Bosch binnen. Het is het sein om bekers bier op het veld te gooien. Een ervan raakt Danny Verbeek op zijn oor. Nota bene vanuit het vak met FC Den Bosch-fans, zo tonen tv-beelden aan. De Bossche routinier stort neer, blijft even op het veld zitten en geeft daarna aan scheidsrechter Perez aan dat hij gewoon wil doorvoetballen. ,,Het was een volle beker. Ik schrok vooral toen die me raakte”, zegt hij later.

De wedstrijd gaat verder, Jordy van der Winden valt geblesseerd uit bij FC Den Bosch, en de ellende in het uitvak gaat ook verder. Er belandt nog meer vuurwerk op het veld, ondanks waarschuwingen van de stadionspeaker, en in de zeventiende minuut is het genoeg voor Perez. De arbiter legt de wedstrijd stil.

En niet zomaar stil, het duurt 82 minuten voordat er weer een bal rolt. In de tussentijd vegen politie en ME het volledige uitvak leeg. Zonder de FC Den Bosch-aanhang in het verder uitverkochte stadion wordt de wedstrijd uiteindelijk hervat. En blijf FC Den Bosch verrassend de baas op het veld. Rood voor Willem II’er Wessel Dammers, 0-2 van de sterk spelende Faris Hammouti en uiteindelijk 1-2 van Jelle Bosch.

Het is bijna half twaalf als het eindsignaal van Perez klinkt. De aanhang van Willem II begroet de nederlaag van de eigen ploeg met een fluitconcert, de spelers van FC Den Bosch vallen elkaar in de armen na hun knappe overwinning.

Dit moeten we niet meer willen. En het gaat niet alleen bij ons mis. Het gebeurt bij heel veel andere clubs

Opnieuw wint de ploeg een derby, na de 4-1 tegen TOP Oss van twee weken geleden, maar wederom zijn er problemen met de aanhang. Kan FC Den Bosch nog wel fans meenemen naar uitwedstrijden? ,,Ik denk het eigenlijk niet”, zegt Heeren eerlijk.

Technisch manager Jan Gösgens van FC Den Bosch is dezelfde mening toegedaan. ,,Dit moeten we niet meer willen. En het gaat niet alleen bij ons mis. Het gebeurt bij heel veel andere clubs. We moeten gewoon stoppen met uitpubliek.”

Heeren is het roerend met hem eens. ,,Dat advies heb ik ook al meermaals aan de KNVB gegeven. Maar die wilde er nog niet aan. Toch denk ik niet dat een besluit daarover nog heel lang op zich zal laten wachten.”

https://www.bd.nl/fc-den-(...)jaUqUtW2mSfMBhfd0vnw

:{
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_206244490
Kennelijk geen reden voor de KNVB om in te grijpen.

Boetes helpen niet dus punten in mindering of zonder keeper spelen.
pi_206244492
Eindelijk weer eens drie punten _O_

Laatste weken speelden ze sowieso best aardig, maar werd er niet gewonnen. Toch knap dat ze de top van de KKD aardig partij weten te geven met dit kutelftal.
  zaterdag 8 oktober 2022 @ 09:42:13 #27
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_206244515
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2022 09:39 schreef Nober het volgende:
Kennelijk geen reden voor de KNVB om in te grijpen.

Boetes helpen niet dus punten in mindering of zonder keeper spelen.
Dan mogen ze Utrecht en ADO ook wel een keer 50 punten in mindering geven onderhand.
  Trouwste user 2022 zaterdag 8 oktober 2022 @ 09:45:13 #28
7889 tong80
Spleenheup
pi_206244548
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2022 09:42 schreef WheeledWarrior het volgende:

[..]
Dan mogen ze Utrecht en ADO ook wel een keer 50 punten in mindering geven onderhand.
We zijn terug naar de jaren 80

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_206244563
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2022 09:42 schreef WheeledWarrior het volgende:

[..]
Dan mogen ze Utrecht en ADO ook wel een keer 50 punten in mindering geven onderhand.
Ja, gebeurt op veel plekken.
pi_206325590
Ja, en wie is de koploper van de Tweede periode.

En nog gefeliciteerd met je 60-ste verjaardag, tong80 B:)B
  Trouwste user 2022 maandag 17 oktober 2022 @ 22:01:11 #31
7889 tong80
Spleenheup
pi_206357928
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2022 21:58 schreef Idisrom het volgende:
Ja, en wie is de koploper van de Tweede periode.

En nog gefeliciteerd met je 60-ste verjaardag, tong80 B:)B
Dank je :)

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 maandag 14 november 2022 @ 22:47:31 #32
7889 tong80
Spleenheup
pi_206680349
Maandag:
Jong Ajax 4 FC Den Bosch 4

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 dinsdag 15 november 2022 @ 09:50:11 #33
7889 tong80
Spleenheup
pi_206682198
John Heitinga hoopt dat de spelers van Jong Ajax leren van het gelijkspel tegen FC Den Bosch. Het belofteteam van Ajax kwam maandagavond meerdere malen op (een ruime) voorsprong tegen de Brabantse opponent, maar gaf die ook telkens weg: 4-4.

'Uiteindelijk doen we onszelf tekort', zegt Heitinga na afloop van het duel tegenover Ajax TV. De trainer zag Ajax meerdere keren goed op voorsprong komen, al gaf het die voorsprong ook elke keer weg. 'Op een gegeven kom je op 4-2 en dan moet je leren een wedstrijd uit te spelen. Dat doe je door de bal lang in de ploeg te houden. Een tegenstander gaat dan ruimte weggeven en met onze kwaliteiten moeten wij erdoorheen kunnen voetballen.'

Dat gebeurde echter niet. Jong Ajax was slordig aan de bal, zo zag Heitinga. 'En zeker fysiek gezien wordt het dan een veldslag. Conditioneel en fysiek gezien moeten we nog stappen maken. Het hoort bij de jeugdigheid. Dat is ook iets waar we nu tegenaan lopen. Het belangrijkste is dat je de volgende keer niet dezelfde fout maakt.'

Heitinga wil juiste keuzes zien aan de bal
Heitinga zag dat Ajax af en toe erg slordig was en de tegengoals komen voort uit de keuzes die worden gemaakt aan de bal. Zo zag hij Christian Rasmussen een geweldige actie maken, maar dribbelde hij te lang door, waar hij naar Kian Fitz-Jim had moeten passen. 'En daardoor krijgen niet wij een grote kans, maar zij. Wij geven de goals cadeau weg.'

De trainer geeft aan dat men bij Ajax de moeilijkste manier van spelen hanteert. De Amsterdammers willen graag hoog op de helft van de tegenstander spelen. 'Dat vraagt veel discipline en overleg met elkaar. Tegenstanders loeren op de momenten dat je slordig bent', aldus Heitinga, die naast het positiespel ook het positie kiezen als belangrijk noemt. 'Je moet de tegenstander in keuzes brengen of zelf het gevaar stichten.'

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_206689052
Möller blijkt te kunnen scoren. Dat werd ook wel tijd natuurlijk.
  Trouwste user 2022 dinsdag 6 december 2022 @ 21:22:28 #35
7889 tong80
Spleenheup
pi_206974897
De juridische strijd tussen FC Den Bosch en voormalig geldschieter Kakhi Jordania gaat nog steeds door. Beide partijen stonden maandag in hoger beroep opnieuw voor de rechter voor het oplossen van de vraag wie nu geld tegoed heeft van wie.

Het ging mis tussen de club en Jordania toen in 2019 de KNVB de aandelenovername door de zakenman blokkeerde. Jordania wilde daarna twee miljoen van zijn investeringen terugzien van de club. De rechter oordeelde vorig jaar dat FC Den Bosch ‘maar’ 240.000 euro hoeft terug te betalen. Tegelijk had de club volgens de rechter ook recht op een schadevergoeding van Jordania.

FC Den Bosch ging in hoger beroep in de hoop dat er uiteindelijk wel een schikking zou komen. Dat was ook het uitgangspunt van het Gerechtshof. Maar na een zitting van vijf uur is dat niet gelukt. Volgens FC Den Bosch zijn beide partijen welwillend en staan ze niet vijandig tegenover elkaar. Toch is er tot nu toe een ‘onoverkomelijk verschil van interpretatie van de kwestie’, aldus de club.

De komende tijd wordt toch nog geprobeerd om er samen met Jordania uit te komen. Als er geen schikking uitkomt dan gaat de hoger beroepprocedure inhoudelijk verder.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_206980471
FC Den Bosch gaat toch nog veel meer tegoed hebben van Jordania... Wat hij vast nooit gaat betalen.
  Trouwste user 2022 dinsdag 3 januari 2023 @ 14:03:55 #37
7889 tong80
Spleenheup
pi_207404928
Voormalig FC Den Bosch-voetballer Gerard Schuurman is op 28 december op 82-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rosmalen. Hij kwam vanaf 1965 gedurende zeven seizoenen uit in 161 wedstrijden voor FC Den Bosch in eerste divisie en eredivisie.Voordien speelde Gerard Schuurman vier jaar betaald voetbal bij BVV, dat hem in 1961 contracteerde nadat hij GVV in zijn geboorteplaats Geldermalsen had gespeeld. Op 16 september 1972 was Schuurman de eerste voetballer in de eredivisie voor wie de toen pas ingevoerde rode kaart werd getrokken. Dat gebeurde in een wedstrijd tegen PSV in Eindhoven.

Schuurman stond bekend als een verdediger die hard ingrijpen niet schuwde. Na zijn afscheid bij FC Den Bosch in 1974 op 33-jarige leeftijd speelde Schuurman nog bij OJC Rosmalen en OVH in Den Bosch. In een wedstrijd voor OVH maakte een beenbreuk een eind aan zijn carrière.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_207420602
Loopt die Ester Bal nog altijd rond bij Den Bosch?
  Trouwste user 2022 woensdag 4 januari 2023 @ 20:47:45 #39
7889 tong80
Spleenheup
pi_207422748
quote:
2s.gif Op woensdag 4 januari 2023 17:51 schreef Evertjan het volgende:
Loopt die Ester Bal nog altijd rond bij Den Bosch?
Geen idee. Ken ik niet.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 vrijdag 6 januari 2023 @ 22:03:56 #40
7889 tong80
Spleenheup
pi_207449090
Tegen de nummer laatst. :{

FC Den Bosch 1 Jong FC Utrecht 4

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_207449177
quote:
2s.gif Op woensdag 4 januari 2023 17:51 schreef Evertjan het volgende:
Loopt die Ester Bal nog altijd rond bij Den Bosch?
Ja.
  Trouwste user 2022 maandag 9 januari 2023 @ 00:48:50 #42
7889 tong80
Spleenheup
pi_207477680
Henk Mees in BD.....

Bij FC Den Bosch is de algemeen directeur, de elfde in vijftien jaar, aan zijn laatste maand bezig. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen moet weg. De technisch manager van de club is 'onthoofd' en mag slechts verder als hulpje van zijn opvolger die uit Londen komt en nog wegwijs moet worden in Nederland.

Maar FC Den Bosch is op de goede weg, zegt scheidend directeur Rob Almering bij het schoonvegen van zijn straatje. Over nieuw financieel verlies haalt hij de schouders op. Corona-effect, beweert Almering, die dan maar vergeet dat de meeste seizoenkaarthouders en sponsors uit loyaliteit hebben afgezien van compensatie.

Verzwegen wordt dat het verlies beperkt bleef tot 'slechts' 313.000 euro omdat sympathisanten voor 415.000 euro aan oude schulden kwijtscholden en er tonnen overbleven van de transfers van Ringo Meerveld en Jizz Hornkamp, die beiden aan Willem II werden verkocht. De commerciële opbrengsten liepen liefst zes ton achter bij wat was begroot.

Inkomsten en uitgaven liggen zover uit balans dat over dit seizoen een verlies van 1,4 miljoen euro wordt verwacht. 'Het eigen vermogen zal per 30 juni 2023 naar verwachting 450.000 euro negatief zijn', meldt het jaarverslag. Schokkende cijfers zijn het voor een kruideniersclubje met 2,9 miljoen euro omzet.

Verwonderlijk is het dan ook niet dat de aandeelhouders het vertrouwen in de clubleiding hebben verloren. Ook de komst van Amerikaanse investeerders heeft FC Den Bosch financieel noch sportief vooruitgeholpen. De twee aandeelhoudersgroeperingen gijzelen elkaar bij de noodzaak om nieuwe financiële injecties.

Komt het met een stoelendans dan wel goed? De nieuwe technisch manager, de 30-jarige Brit Yousuf Sajjad, is een keus van de vijf Amerikaanse aandeelhouders. Uit hun netwerk kwamen al vier spelers naar FC Den Bosch - voornamelijk voor de reservebank. Als scout van Arsenal haalde Sajjad de Zweed Nikolaj Møller voor vier ton naar Londen. 'Een spits met elite-potentieel', liet hij optekenen. In een jaartje als huurling bij FC Den Bosch scoorde Møller in 22 wedstrijden pas vijf keer.

En zo is FC Den Bosch nu als internationaal geleide club verdwaald in eigen stad.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_207479377
Al die zooi van die Amerikanen is niks. Stiers en Berte kwamen vorig jaar fors tekort. Halilovic kan er niet veel van. Moller ook niet. Die Griek is ook niet veel.

Spelers van dat niveau om de bank warm te houden moet je toch ook wel kunnen vinden in een straal van 100 km rondom Den Bosch. Dan hoef je ook geen geld uit te geven om die lui te huisvesten en zo.

Gösgens doet het al niet veel beter. De meeste van zijn "buitenkansjes" verdwenen snel weer. Wat er nu in staat, zijn voornamelijk spelers die er al waren, jeugd en afdankertjes van Almere die via Jack de Gier zijn gekomen.

Deze winterstop zijn Regouin en Cordoba alweer vertrokken, nadat ze in de zomer zijn gehaald. Van de 16 spelers die vorig seizoen zijn gehaald, zitten er vier nog in de selectie.

Qua spel lijkt het nergens op, maar toch heeft bijna de hele selectie een doorlopend contract, waardoor je amper door kunt selecteren. Voor zo ver dat qua budget al kan.
  Trouwste user 2022 woensdag 11 januari 2023 @ 12:27:24 #44
7889 tong80
Spleenheup
pi_207509675
Het bekerduel met Ajax van vanavond, is voor FC Den Bosch meer dan zomaar een wedstrijd. Imagoverbetering ligt voor het grijpen tegen de Amsterdammers. ,,De club kan geweldige reclame voor zichzelf maken.”De naam van Wim van der Horst zal vanavond, wanneer FC Den Bosch het voor de TOTO KNVB Beker opneemt tegen Ajax, meer dan eens ter tafel komen in De Vliert. Zo gaat het tenslotte altijd, wanneer de Brabanders tegen de Amsterdamse club spelen. Als vanzelf gaan dan de gedachten terug naar 16 oktober 1983, de dag dat de inmiddels 66-jarige spits met een hattrick zorgde voor een daverende verrassing (3-0). ,,Stap een willekeurige kroeg binnen in de stad en mensen beginnen erover”, zegt clubicoon Fred van der Hoorn, destijds een aanstormend talent. ,,De impact van die overwinning is nog altijd groot.”

Met enig cynisme valt vast te stellen dat de verhalen over toen veel zeggen over het huidige FC Den Bosch. Jongeren die nu opgaan voor hun autorijexamen hebben de club nooit op het hoogste niveau zien voetballen. Van de periode dat de club voor het laatst écht floreerde, hebben ze vermoedelijk zelfs helemaal geen notie. De tweede helft van de jaren ’80 was dat, de tijd waarin de schoudervulling, de telefooncel en de housebroek het straatbeeld bepaalden en de blauw-witten tegen de eredivisietop aan schurkten met mannen als Jan van Grinsven, Lowie van Schijndel, Jos van Herpen, Ton Pattinama, Hans Gilhaus en Fred van der Hoorn.

Hoe is die terugval te verklaren? Hoe kan het dat in die fraaie, redelijk grote provinciestad (ruim 150.000 inwoners) al sinds 2005 geen eredivisie-voetbal te zien is? ,,Uiteindelijk valt of staat veel met geld”, stelt Van der Hoorn, die jarenlang directeur was van FC Den Bosch. ,,In mijn tijd werkten we met een spelersbudget van 600.000 euro. Daar kom je niet ver mee, kan ik je verzekeren. Ook al bereikten we geregeld de nacompetitie.”

Tegenwoordig is FC Den Bosch in Amerikaanse handen. Dat dit niet per se een garantie is voor betere tijden bleek afgelopen vrijdag nog. Toen verloor het elftal van Jack de Gier, nummer 16 in de Keuken Kampioen Divisie, nog met 1-4 van Jong FC Utrecht. En toch: de hoop dat de club dankzij z’n investeerders op termijn weer een rol van betekenis speelt, leeft onmiskenbaar in de Brabantse hoofdstad. En waarom ook niet? Als het ook maar een beetje draait in Den Bosch, waar meer successen werden gevierd in het basketbal en hockey, stroomt De Vliert al snel vol. Vanavond, tegen Ajax, zijn alle tribunes zelfs uitverkocht.Arnold Scholten, oud-speler van beide clubs en tegenwoordig jeugdtrainer bij Feyenoord: ,,FC Den Bosch heeft alles wat een club moet hebben. Een mooie historie, een prima stadion en een fanatieke aanhang. Alleen komt het er vaak niet uit.”

Een ander aspect dat kenmerkend is voor de eerstedivisionist is de bedenkelijke reputatie van een deel van z’n aanhang. In schril contrast met het elftal, was die afgelopen jaren wél geregeld landelijk nieuws. Nadat fans apengeluiden hadden gemaakt in de richting van Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira bijvoorbeeld, en eerder al tegen verschillende donkere spelers van AZ. Zoals een deel van de fans zich ook fysiek een aantal keer liet gelden. Treffend genoeg deed supportersorgaan FCDB Fans deze week een even ludiek als dringend appel op z’n collega-supporters. Of ze voorafgaand aan het bekerduel met Ajax even een ‘zelftest’ in willen vullen, waarin ze gevraagd wordt of ze plannen hebben zich te misdragen tegen de Amsterdammers. Bij ‘een positieve uitslag’ heeft de fansite liever dat ze vanavond ‘thuis in isolatie blijven’.

,,Bij FC Den Bosch gebeurt altijd wat”, erkent Van der Hoorn. ,,En dat is prachtig ,hè. Het bewijst dat de club leeft. Maar helaas heeft FC Den Bosch ook een kleine kern die zich geregeld misdraagt. Het is goed dat de vele goede supporters zich hiertegen uitspreken.”

Op de weg die moet leiden tot structureel betere prestaties, kan FC Den Bosch immers geen ballast gebruiken. Wéér een misstap van de harde kern en het toch al weinig brave clubimago krijgt opnieuw een deuk. In plaats daarvan hoopt Van der Hoorn juist dat het bekerduel met Ajax de katalysator vormt voor ‘de ommekeer’. ,,De mensen die tegen Ajax gaan kijken moeten straks, ongeacht het resultaat, zoiets hebben van: ‘Hé, dit was leuk. We gaan vaker!’ In die zin hoop ik dat de wedstrijd, net als in ‘83, een heroïsche wordt. Voor FC Den Bosch staat meer op het spel, dan puur het resultaat. De club kan geweldige reclame voor zichzelf maken.”:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_207519732
In elk geval geen grote afgang.
  Trouwste user 2022 woensdag 11 januari 2023 @ 22:54:44 #46
7889 tong80
Spleenheup
pi_207519987
0-2 verloren. Jammer maar helaas.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 donderdag 21 september 2023 @ 17:30:43 #47
7889 tong80
Spleenheup
pi_210706826
Voetbalzone.......
Stadion de Vliert zit tegen Jong PSV (1-2 verlies), op vrijdag 1 september weer ouderwets vol. Via een harmonieuze samenwerking tussen FC Den Bosch en supporters wordt er daadkrachtig actie ondernomen om dit voor elkaar te krijgen. Het is namelijk voor het eerst sinds 2004 dat alle 8.500 stoelen bezet zijn tijdens een wedstrijd in de eerste divisie. Toen was het de kampioenswedstrijd tegen BV Veendam (3-2 winst) die de volledige aandacht van De Vliert opeiste. De sfeeractie moet de eerste stap zijn richting een herrijzing van de ooit zo gerespecteerde voetbalclub.
Wie denkt aan de glorietijden in De Vliert, denkt automatisch aan de Sliert: voormalig doelman Jan van Grinsven. Zijn rijmende bijnaam is onlosmakelijk verbonden met het thuis van de club, alsof het stadion naar hem is vernoemd. In werkelijkheid zal het andersom zijn. Meer dan veertig jaar was hij werkzaam bij de club. Eerst als doelman, later onder meer als jeugdtrainer, keeperstrainer, assistent-trainer, teammanager en commercieel medewerker. Hij kent het reilen en zeilen van de club, de pieken en dalen, en voorziet weer een mooie toekomst voor FCDB. “Als ik zie hoe veel mensen er weer op de M-Side zitten, dat was in mijn tijd ook zo”, legt hij uit aan Voetbalzone. Maar, in de tijd van Van Grinsven was het team de sfeermaker. Stabiele prestaties zorgden voor een onophoudelijke feeststemming op de Vliert.Van Grinsven maakte deel uit van een succesvolle selectie bij FC Den Bosch.

De een z’n dood…
FC Den Bosch moet nog geboren worden, wanneer de Bossche voetbalvereniging BVV de stad op de kaart zet. Als kampioen van regio Zuid II wint de amateurclub in 1948 de landstitel, door in de kampioenscompetitie aan het langste eind te trekken. De gemeenteraad weet dan zeker: Den Bosch is een voetbalstad. Het stemt daarom in met de bouw van een echt voetbalstadion. In 1951 wordt De Vliert in gebruik genomen. Met een capaciteit van 30.000 mensen zijn alleen De Kuip en het Olympisch Stadion op dat moment groter. Wanneer in 1954 het betaald voetbal wordt ingevoerd, gaat het echter bergafwaarts met BVV. Daarbij probeert ook betaald voetbalclub Wilhelmina nog te overleven in de geprofessionaliseerde jungle.

BVV komt uiteindelijk ten val na de omkoopaffaire. Op 25 mei 1956 bieden vier liefhebbers van Den Bosch SHS-doelman Wim Landman geld aan. Met als doel de aankomende promotiewedstrijd tegen BVV in het voordeel van de Bosschenaren te laten beslissen. Ze laten bij hem een envelop met vijfhonderd gulden achter. Landman zou dat geld later terug hebben gegeven. Hij keept ook een matige wedstrijd (5-1 verlies). In 1959 wordt Landman daarom de eerste speler die vanwege matchfixing wordt geschorst - al bleek later dat dit onterecht was. Wanneer dit uitkomt, alsmede een 'zwarte kas' bij de club, wordt het gehele bestuur van BVV ontslagen en verliest BVV uiteindelijk zijn proflicentie. Het nieuwe FC Den Bosch neemt die licentie in 1966 over. Als de profafdeling van Wilhelmina een jaar later ook opgaat in FC Den Bosch, krijgt het de officiele naam FC Den Bosch ’67, spelend in De Vliert.Eredivisiewaardig
Het eerste succes volgt al in 1971. Het kampioenschap in de eerste divisie levert de eerste promotie op naar de Eredivisie. Erg lang duurt het niet, na twee seizoenen vechten tegen degradatie, bezwijkt Den Bosch in 1973. Financieel heeft de club het zwaar, maar een hecht team brengt in 1982 redding. “Het jaar voordat ik basiskeeper werd”, vertelt Van Grinsven, “had de club het financieel zwaar. Toen riepen de oudere spelers iedereen bij elkaar en zijn we de stad in gegaan voor een biertje. Toen zeiden we: ‘Als we ons geld opeisen, dan is het klaar. Wat doen we?’ Een paar jongens verklaarden dat het moeilijk zou worden, omdat zij ook een gezin hadden. Maar uiteindelijk besloten we met z’n allen om door te gaan. Als gevolg dat we de nacompetitie haalden en in 1983 promoveerden.”

Vanaf dat moment gaat het beter met Den Bosch. Het elektronicabedrijf Panasonic wordt hoofdsponsor en de club blijft liefst zeven seizoenen lang in de Eredivisie. Daarin eindigden ze onder meer twee keer zesde en even vaak zevende. Van Grinsven, die in totaal zestien seizoenen voor Den Bosch speelt, over zijn tijd als keeper. “We hadden ook een erg goed team. Gerard Aichorn; John van Nille; Kees van der Linden; Wim van der Horst; Hans Gillhaus, ook international geweest. Het waren heerlijke spelers om mee te werken, én te presteren. Want dat wilden we.” Die prestatie gaat in Den Bosch gepaard met genieten. “Dat bourgondische, dat maakt de club zo mooi. Samen met het presteren”, zegt de Sliert van de Vliert. Hij herinnert zich zijn tijd bij de club. “Bij mijn allereerste thuiswedstrijd was ik semi-prof. Ik was 19 jaar. We wonnen en ik liep met mijn tas het spelershome voorbij. Ik moest morgenochtend weer werken en dan ’s middags weer trainen. Ik wilde naar huis. Mijn aanvoerder tikte me op mijn schouder: ‘Wat ga je doen? Na de wedstrijd pakken we hier eerst een biertje met de jongens.’ Dan zit je in het profvoetbal, hè?”Van Grinsven keept zich uiteindelijk in de basiself en zet langzaamaan met dikke inkt zijn naam, met die van Den Bosch, in de geschiedenisboeken. In 1985 scoort hij als eerste keeper ooit een goal in het betaalde voetbal. "We stonden 1-2 achter tegen Roda en kregen een vrije trap. (Rinus,red.) Israël wuifde mij naar voren. Uiteindelijk kreeg Aichorn die bal en schoot ‘m op doel. Iemand schiet ‘m op de paal en hij rolt achter Smits, de keeper. Ik krijg ‘m zo voor z’n voeten en tik ‘m binnen.” Als viering maakt Van Grinsven een iconische koprol. "Dat heb ik later aan mijn kinderen laten zien, die lagen dubbel." Het jaar daarop wordt hij opnieuw beroemd door een doelpunt, maar dit keer staat hij aan de andere kant. Wanneer op 9 september 1986 een hoge bal van Jan Wouters richting mede-Ajacied Marco van Basten vliegt, maakt laatstgenoemde een prachtige omhaal. De bal verdwijnt achter Van Grinsven in de kruising. Stand: 3-1.

“Er viel die dag echt wat te halen tegen Ajax. Na de 2-1 waren wij gewoon beter. Dan maakt Marco die omhaal...” Na de wedstrijd heerst echter teleurstelling in de kleedkamer. “Iedereen keek naar beneden. Opeens zie ik twee voeten voor me staan. De trainer lachend: ‘Die bal had je toch wel kunnen hebben?’ Ik schoot overeind. Hoe kun je nu lachen? Maar hij zei: ‘We hadden recht op een punt, maar soms moet je gewoon genieten. Ook al krijg je ze wel eens tegen.’”

Na de degradatie in 1990 heeft FC Den Bosch het moeilijk. Wanneer sponsor Panasonic er ook nog mee ophoudt, heeft de club het financieel zwaar. “Toen waren er te veel mensen binnen de club die dachten dat Panasonic maar door zou gaan. Daardoor waren er veel te weinig sponsoren om de club daar te houden waar het was”, weet Van Grinsven nog. Den Bosch promoveert tot op heden nog vier keer (in 1992, 1999, 2001 en 2004), maar iedere keer vliegt de club het volgende seizoen er direct uit. Wel speelt het in 1991 nog een bijzonder potje: de bekerfinale tegen Feyenoord. Door veldbestormers fluit de scheidsrechter van dienst zeven minuten eerder af, bij een 1-0 stand voor Feyenoord. “Daar heeft de club nog lang rechtszaken tegen aangespannen. Uiteindelijk zei de FIFA toen dat we moesten stoppen, of we zouden drie jaar uitgesloten worden van Europees voetbal. Maar ja, wij speelden eerste divisie.”

Een frisse start
Meerdere keren wordt de club ook door supporters geholpen, om het hoofd boven water te houden. “In die tijd dat het moeilijk was, is gebleken dat heel veel mensen een blauw-wit hart hebben. Dat maakt deze club zo groot. Het is vaak leven op de rand van de afgrond, maar iedere keer weer opkrabbelen.” Dit seizoen moet de interne stabiliteit, die de club steeds meer ontwikkelt, uitwasemen naar sportieve prestaties. “Ik denk dat er zeker nacompetitie in deze ploeg zit. Ze kunnen minimaal een periode halen. Dit Den Bosch speelt leuk en fris voetbal”, zegt de oud-keeper.

Voor het beoogde succes is de jeugdopleiding een belangrijke pijler. “Den Bosch heeft altijd een goede opleiding gehad. Dat komt door de goede samenwerking met school. Daarom willen jongens hier spelen. Als het goed gaat op school, vertaalt zich dat naar het veld”, weet Van Grinsven. Het beste product uit die opleiding? “Ruud van Nistelrooij. Hij was toen nog niet de beste, maar zó leergierig. Hij verloor een keer een partijtje met 3-0. Na de training wilde hij nog met mij wat ballen op goal schieten. Hij noteerde alles. Dat móést een topspeler worden.” Eenzelfde luchtigheid zie je ook tegenwoordig nog terug bij de club. Zo wordt de historische nederlaag tegen PEC Zwolle (13-0), op 3 maart 2023, ook verwerkt met Bossche humor. "Dè was kut", legt de sleutelhanger die alle fans thuisgestuurd krijgen nog eens uit. In Den Bosch geeft men kleur aan de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis.

Vorig seizoen eindigden de Bosschenaren als negentiende. Wat volgens Van Grinsven niet past bij een stad als Den Bosch. “Ik vind het wel een voetbalstad. We hebben hier vroeger ook hele goede amateurclubs gehad. Het Panasonic-team met FC Den Bosch.” Het club-icoon hoopt dan ook dat het stadion nog vaker vol zit. “De Vliert is denk ik een ontmoetingsplek. Het publiek heeft veel geschommeld, maar zoals het er nu zit. Dat bindt toch weer. FC Den Bosch zou nooit meer zonder betaald voetbal moeten willen.”


:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_210706836
Ik was vanmiddag nog bij het stadion van FC Den Bosch.

Dit komt allemaal wel heel dichtbij.
  Trouwste user 2022 donderdag 21 september 2023 @ 17:37:04 #49
7889 tong80
Spleenheup
pi_210706864
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2023 17:32 schreef DombohetOlifantje1 het volgende:
Ik was vanmiddag nog bij het stadion van FC Den Bosch.

Dit komt allemaal wel heel dichtbij.
Mijn overbuurman is/was de voorzitter van Den Bosch. Jan Hein Schouten. En goeie maat. :)

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_210706881
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2023 17:37 schreef tong80 het volgende:

[..]
Mijn overbuurman is/was de voorzitter van Den Bosch. Jan Hein Schouten. En goeie maat. :)

:T
Hij zou weer eens moeten solliciteren daarvoor.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')