quote:Sinds enkele maanden zijn kamerplanten mijn nieuwe hobby geworden. Afgezien van dat een goed verzorgde plant erg mooi is zijn er ook aanwijzingen dat ze positief bijdragen aan het welzijn van de mens. Sindsdien is het een grote uitdaging om mijn planten zo groot, gezond en oud mogelijk op te laten groeien. Het kiezen van de juiste potten, substraat en voedingsstoffen maakt het mogelijk dat mijn planten gezonder zijn dan ooit tevoren.
De Sansevieria is de plant waarmee het voor mij is begonnen. Voornamelijk door de NASA paper waarin wordt beweerd dat de Sansevieria een bijdrage kan leveren aan de luchtkwaliteit. Op dit moment heb ik in en om het huis of op kweek ongeveer 20 varianten staan. Daarnaast ben ik bijzonder geïnteresseerd in cactussen, exotische planten en kweek ik graag minder reguliere soorten uit zaad of stekjes. In mijn koffer zijn regelmatig stekjes te vinden van planten die ik op een vakantietrip ben tegengekomen.
Ondanks dat het voor mij een leuke en groeiende hobby is hoor ik regelmatig dat mensen problemen hebben met het gezond houden van een kamerplant. Op dit forum ben ik enkele topics tegengekomen, maar geen algemene topics over kamerplanten. Misschien dat dit topic een bijdrage kan leveren aan het succes van de kamerplant.
Ik ben benieuwd welke planten FOK!kers in hun huiskamer hebben staan. Hoe gaat de verzorging je af en zijn er planten die je misschien nog erg graag zou willen hebben? Tegen welke problemen loop je aan? Met een beetje tijd energie en kennis is het bijzonder eenvoudig om het huis op te fleuren met mooie planten!
Bij bol o.a., hebben ze tegenwoordig van die led kweeklampen, voor zo'n 50 euro. Die weinig stroom kosten. Zijn hier mensen daar ook mee aan de slag?quote:Op vrijdag 29 juli 2022 10:43 schreef Dagoduck het volgende:
Trouwens nog een blad van zo'n verticale cactus bij iemand meegenomen. Hopelijk slaat ie aan. Is weer eens wat anders. Tot nu toe eigenlijk alleen een bolcactus in huis sinds drie jaar, maar die niet echt groeit ofzo.
Mother lampen zijn heel fijn! Ik heb ze overal in mijn winkel en de planten doen het er echt super op. Het licht is heel prettig en kalm aan je ogen, ondanks dat het best fel is. Ook led, dus het verbruikt niet te veel. Ik zweer echt bij die lampen, ondanks de prijs.quote:Op vrijdag 29 juli 2022 12:57 schreef Myraela het volgende:
Ik heb een groeilamp gekocht die ik iets minder lelijk vond. Die gebruik ik wel. Nu is het alsnog niet echt een mooi ding, gewoon een paal. Maar je kunt hem dus rechtop zetten of ophangen. In het nieuwe huis wil ik kijken of ik hem wat subtieler weg kan werken door hem op te hangen onder een plank oid.
[ afbeelding ]
Goed om te lezen dat het echt goed werkt. Ik ga ook even verder zoeken naar een iets mooiere. Ik wil eens groenten en gewone kruiden, binnen gaan kweken. En mijn 10 planten krijgen veel te weinig licht dus, af en toe een extraatje licht kunnen ze wel gebruiken. Buiten telen, had ik zwaar onderschat.quote:Op vrijdag 29 juli 2022 18:37 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Mother lampen zijn heel fijn! Ik heb ze overal in mijn winkel en de planten doen het er echt super op. Het licht is heel prettig en kalm aan je ogen, ondanks dat het best fel is. Ook led, dus het verbruikt niet te veel. Ik zweer echt bij die lampen, ondanks de prijs.
Okay, met een beetje geduld is het eerste blad van m'n wetstick nu uitgerold. De tweede wetstick is nog hard bezig aan z'n eerste blad. Maar wat een schattig blaadje. Echt heel cool om voor het eerst zo'n wetstick te proberen.quote:Op donderdag 19 mei 2022 11:46 schreef Myraela het volgende:
Ik ben voor het eerst een beetje aan het experimenteren. Ik heb twee wetsticks van iemand overgenomen. Vond ik altijd maar onzin, wie koopt er nou zo'n stek zonder blad. Maar ik vind het nu toch wel heel tof om het begin van de groei al mee te maken. Heel fascinerend.
Zo magisch, dat doorzettingsvermogen van een plant.quote:Op woensdag 3 augustus 2022 09:10 schreef Donna het volgende:
Mijn stippen begonia begon ineens op te geven, dus stekjes gemaakt van de laatste bladeren en ineens piepte er onderaan ook weer een nieuw blad bij de moeder. Alles netjes kort gewiekt en nu maar wachten en liefde geven.
Nee, want de larven zitten in de aarde.quote:Op zondag 4 december 2022 09:06 schreef Donna het volgende:
Ik heb rouwvliegjes of hoe noem je die dingen in een plant. De plant was al niet zo geweldig meer dus die ligt in de GFT bak, maar als ik ze nu allemaal doodsla (die beestjes, niet de planten) ben ik er dan met een beetje geluk vanaf?
In de rest van al mijn planten?quote:Op zondag 4 december 2022 11:24 schreef n0a het volgende:
[..]
Nee, want de larven zitten in de aarde.
Dat is mogelijk, want die volwassen mugjes kunnen overal heen vliegen.quote:
Volgens mij valt het mee en heb ik m'n collectie gered door die ene plant weg te doen. Ik hoop het iig.quote:Op dinsdag 6 december 2022 20:05 schreef n0a het volgende:
[..]
Dat is mogelijk, want die volwassen mugjes kunnen overal heen vliegen.
Ik heb ze zelf nooit behandeld en opgepast met water geven, ik zie nog maar soms eentje vliegen.
Hier ook...quote:Op zondag 18 september 2022 09:15 schreef SQ het volgende:
Ik kwam terug van vakantie en mijn planten stonden er wat pips bij, ik ging eerst uit van een waterprobleem maar nee hoor, mega trips uitbraak
Calathea ligt alweer in de kliko, de anthurium zal wel snel volgen. Die zit echt helemaal vol.
Wel meteen de biologische bestrijding ingezet dus hopelijk doet het iets.
En een grote philondendron gekocht voor een tientje, ben benieuwd wat die gaat doen (uiteraard hangt deze nu vol zakjes )
[ afbeelding ]
https://www.bol.com/nl/nl(...)nfirmation2008093611quote:Op zondag 4 december 2022 09:06 schreef Donna het volgende:
Ik heb rouwvliegjes of hoe noem je die dingen in een plant. De plant was al niet zo geweldig meer dus die ligt in de GFT bak, maar als ik ze nu allemaal doodsla (die beestjes, niet de planten) ben ik er dan met een beetje geluk vanaf?
Mm, gered of niet staat er los van.quote:Op dinsdag 6 december 2022 20:08 schreef Donna het volgende:
[..]
Volgens mij valt het mee en heb ik m'n collectie gered door die ene plant weg te doen. Ik hoop het iig.
Ik durf ook geen nieuwe planten meer te kopen. Alleen vetplanten maar m'n monstera is langzaam aan het doodgaan en ook m'n laatste twee Thea's hebben het zwaar met trips + winter.quote:Op dinsdag 6 december 2022 23:19 schreef ondeugend het volgende:
[..]
Hier ook...
Al een jaar planten aan het weggooien na van alles geprobeerd te hebben.
Ik koop al een half jaar geen nieuwen meer. Heb al meerdere malen bij Tuinland Assen geklaagd over trips op hun planten, ze halen schouders op en gaan door. Je ziet de larven gewoon op tientallen planten lopen.
Ben er echt helemaal klaar mee.
Die ene plant is wel weg, want die was echt treurig (en heb er stekjes zat van). Voor de rest zal ik me geen zorgen maken!quote:Op woensdag 7 december 2022 01:05 schreef BlackLining het volgende:
[..]
Mm, gered of niet staat er los van.
Rouwvliegjes doen nauwelijks schade aan je plant. Ze leven van rottend materiaal in de potgrond. Dat kan een deel van je plantwortels zijn: in dat geval kan er wel schade aan je plant zijn, maar niet veroorzaakt door de rouwvliegjes.
Dikke kans ook dat je plant prima in orde is. De (afgestoten) wortels van je plant en het organisch materiaal in de bodem rotten nou eenmaal. Dat is gewoon onderdeel van de natuurlijke kringloop.
Zou me er niet zo'n zorgen om maken. Die beesten zijn vooral irritant, maar alleen schadelijk voor planten waar het toch al slecht mee ging. Verder niet.
En als je er echt van af wilt: aaltjes
Trips zijn ook gek op vetplanten. Maar Monstera's zijn echt tripsmagneten helaas. Ik koop ze ook echt niet in voor de winkel. Dat is vragen om ellende.quote:Op woensdag 7 december 2022 07:45 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Ik durf ook geen nieuwe planten meer te kopen. Alleen vetplanten maar m'n monstera is langzaam aan het doodgaan en ook m'n laatste twee Thea's hebben het zwaar met trips + winter.
Ik heb wel een hoopvol verhaal over Monstera’s en trips: gisteren mijn twee grote Monstera’s weer eens goed opgebonden, afgestoft en geïnspecteerd, en ik heb 0 tripsen gevonden. Dat is voor het eerst in 2 jaar! Op sommige andere planten vond ik nog wel voldoende trips maar het lijkt erop dat de Monstera’s ze nu hebben overwonnen. En dat terwijl ik van de grootste echt wel meer dan 20 bladeren heb moeten afhalen :”(quote:Op woensdag 7 december 2022 10:54 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Trips zijn ook gek op vetplanten. Maar Monstera's zijn echt tripsmagneten helaas. Ik koop ze ook echt niet in voor de winkel. Dat is vragen om ellende.
Ja, ik denk dat een teveel aan water, vooral bij de Ceropegia’s, de wolluis-invasie ook geen goed heeft gedaan. Maar eventjes goed opletten bij het water geven dus.quote:Op woensdag 7 december 2022 09:46 schreef Dagoduck het volgende:
Laatste maand is het wel weer even wennen qua watergeven, ook nu we de kachel lager hebben merk ik dat het minder vaak hoeft dan voorgaande jaren.
Tradescantia's weet ik niet, maar op Pannenkoeken heb ik nooit trips gehad nee. Wel bladluis.quote:Op vrijdag 9 december 2022 10:02 schreef yinu het volgende:
[..]
Ik heb wel een hoopvol verhaal over Monstera’s en trips: gisteren mijn twee grote Monstera’s weer eens goed opgebonden, afgestoft en geïnspecteerd, en ik heb 0 tripsen gevonden. Dat is voor het eerst in 2 jaar! Op sommige andere planten vond ik nog wel voldoende trips maar het lijkt erop dat de Monstera’s ze nu hebben overwonnen. En dat terwijl ik van de grootste echt wel meer dan 20 bladeren heb moeten afhalen :”(
Ik heb ook enkele pannenkoekenplanten en een grootbladige Tradescantia die inmiddels immuun voor trips lijken te zijn. Zou dat kunnen?
Voor in een winkel zou ik het risico ook niet meer nemen trouwens, trips is echt de hel.
Overigens is het in de ruimte waar de meeste van mijn planten staan nu meestal wat koeler dan in eerdere winters, 15-17 graden ongeveer, en dat lijkt de planten niet te deren maar de tripsenaanwas vermindert wel. Dus dat is fijn. De wolluis daarentegen blijft helaas welig tieren. Ik heb enkele vetplanten een nachtje buiten gezet in de vorst, die planten kunnen daar wel tegen maar hopelijk de wolluis niet. Helaas heeft ook een Diefenbachia wolluis, die zit in de bladaanzetten en daar kan ik niet bij… en die kan denk ik echt niet tegen de vorst. Dus daar ben ik me nog over aan het beraden. Misschien moet de plant maar gewoon weg, hij heeft ook telkens trips. En nu dus wolluis - hij is geloof ik gewoon zwak geworden.
En met die lagere kamertemperatuur wil ik nu ook geen roofmijten of chrysops-larven inzetten, die zijn geloof ik veel minder actief bij 15 graden en dat vind ik ook weer zonde van mijn geld.
Ik heb nu een nieuw middeltje gekocht bij een hip plantenwinkeltje, een soort van pipetje dat je met water moet mengen en dan op de plant sprayen. Daar heb ik nu mijn hoop op gevestigd.
[..]
Ja, ik denk dat een teveel aan water, vooral bij de Ceropegia’s, de wolluis-invasie ook geen goed heeft gedaan. Maar eventjes goed opletten bij het water geven dus.
Trips is sowieso immuun geworden voor veel pesticiden (en dat goedbedoelende mensen hun kamerplanten ondeskundig behandelen met pesticiden heeft daar vast ook een beetje bij geholpen). Dus 'gewoon' doodmaken met zeep of alcohol, of biologische bestrijding inzetten. Dit artikel geeft wat mij betreft wel goed weer wat trips is, hoe ze zich ontwikkelen en wat je kunt doen.quote:Op vrijdag 9 december 2022 10:46 schreef CherryLips het volgende:
Ik heb een halve fles gif leeggespoten op m'n pink princess maar denk dat de trips er immuun voor is geworden
Bij mij waren alle planten met zachte bladeren eerst de sjaak. Vooral Tradescantia Zebrina en graslelies. En inderdaad, ik heb ze zelfs op vetplanten gezien, de rotzakjes.quote:Op vrijdag 9 december 2022 10:27 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Tradescantia's weet ik niet, maar op Pannenkoeken heb ik nooit trips gehad nee. Wel bladluis.
Trips zijn sowieso extreem gek op alle Philodendron-soorten, Homalomena's en Dieffenbachia's. Maar uiteindelijk grazen die f*ckers je hele plantencollectie wel door als ze de kans krijgen.
Bij mijn eigen bonte Monstera heeft het ook een jaar of twee of drie geduurd voordat de trips echt weg waren. Het heeft wel een flink aantal bladeren gekost, maar ze zijn weg. Het kan inderdaad wel!
Ik heb al biologische bestrijding geprobeerd, van die zakjes in de planten gehangen. Eerste keer vorige winter leek het te helpen, maar van de zomer niet meer en veranderde er helemaal niks en heb ik gewoon planten weggeflikkerd.quote:Op vrijdag 9 december 2022 11:22 schreef yinu het volgende:
[..]
Trips is sowieso immuun geworden voor veel pesticiden (en dat goedbedoelende mensen hun kamerplanten ondeskundig behandelen met pesticiden heeft daar vast ook een beetje bij geholpen). Dus 'gewoon' doodmaken met zeep of alcohol, of biologische bestrijding inzetten. Dit artikel geeft wat mij betreft wel goed weer wat trips is, hoe ze zich ontwikkelen en wat je kunt doen.
[..]
Bij mij waren alle planten met zachte bladeren eerst de sjaak. Vooral Tradescantia Zebrina en graslelies. En inderdaad, ik heb ze zelfs op vetplanten gezien, de rotzakjes.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tja, waar komen beestjes vandaan? Als we dat toch eens wisten.quote:Op vrijdag 23 december 2022 00:00 schreef AnneX het volgende:
Dank je bloempje-moi voor je uitgebreide antwoord.
Morgen of zo even uit de pot tillen.
De voeding is een dop pokon voor kamerplanten op 2 liter water in de gieter.
Daarmee doe ik 4 planten.
De planten staan op een vaste plek, niet verplaatst. Géen radiator in de buurt.
Waar komt de spint - als dat speelt - dan vandaan? als er geen andere plant dan 2 meter verderop in de buurt - staat. Al die ruim twee jaar.
^ heeft het toch 5 maanden volgehouden, maar te nat gehouden in de koude maanden dus de schimmel sloeg toe.quote:Op vrijdag 29 juli 2022 10:43 schreef Dagoduck het volgende:
Trouwens nog een blad van zo'n verticale cactus bij iemand meegenomen. Hopelijk slaat ie aan. Is weer eens wat anders. Tot nu toe eigenlijk alleen een bolcactus in huis sinds drie jaar, maar die niet echt groeit ofzo.
Ja ik ook wel eens. Zeikerds, die ficussen.quote:Op vrijdag 23 december 2022 11:41 schreef AnneX het volgende:
De planten staan voor een ‘binnen’raam, niet op de tocht.
Daarmee heb ik ooit een prachtige ficus vermoord door te verplaatsen, sip.
Ze werken ook goed voor fruitvliegjes!quote:Op zondag 22 januari 2023 11:19 schreef Anton91 het volgende:
Die gele plaatjes werken wel goed Ik had ze net geplaatst toen ik mijn vorige bericht postte en binnen 10 minuten 7 vliegjes die erop vast geplakt (op 5 vliegenvangers) zitten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |