FOK!forum / Culinesse ŗ gogo / Alternatief gezocht voor Croma.
Joopklepzeikerwoensdag 6 juli 2022 @ 12:43
Nooit niks anders gebruikt maar hier in huis moeten we nu toch op de kleintjes letten en nu zieken we een alternatief voor Croma.
Het liefst dan ook in de vorm van een pakje, desnoods vloeibaar maar liever geen olie of iets van die zin.

Suggesties?
Werkmanwoensdag 6 juli 2022 @ 12:45
Iedere supermarkt heeft wel z'n eigen huismerk imitatie-croma.
Ik zou zeggen probeer ze allemaal uit totdat je iets naar je zin vind.
Tegenwoordig pak ik roomboter.
Farenjiwoensdag 6 juli 2022 @ 12:50
Je moet op de kleintjes letten en dan ga je bezuinigen op croma? Heb je al een bestemming voor die anderhalve cent die je hiermee jaarlijks gaat besparen dan?
Werkmanwoensdag 6 juli 2022 @ 12:55
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juli 2022 12:50 schreef Farenji het volgende:
Je moet op de kleintjes letten en dan ga je bezuinigen op croma? Heb je al een bestemming voor die anderhalve cent die je hiermee jaarlijks gaat besparen dan?
_O-
Ferwoensdag 6 juli 2022 @ 13:05
Geen vlees bakken. Scheelt je vlees kopen en geen croma meer nodig.
Sunshine1982woensdag 6 juli 2022 @ 13:18
Croma is duur geworden ja. Viel me ook al op. Ik ben wel fan van Zeeuws meisje.
sirdanilotwoensdag 6 juli 2022 @ 13:55
Gewoon boter

Anders Zeeuws meisje margarine
golferwoensdag 6 juli 2022 @ 14:00
Arachide-olie en roomboter door elkaar mengen als alternatief voor Cromatroep.
Hiddendoewoensdag 6 juli 2022 @ 14:06
Kweetniet of je een oven hebt, dan kan je het vlees daarin braden op een stuk bakpapier.
Smakelijk eten. :Y)
Isabeauwoensdag 6 juli 2022 @ 14:23
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 14:00 schreef golfer het volgende:
Arachide-olie en roomboter door elkaar mengen als alternatief voor Cromatroep.
Dit is een prima suggestie.

Al vind ik de roomboter het afgelopen jaar ook stukken duurder geworden zeg.
herverwijderdwoensdag 6 juli 2022 @ 14:36
Ik bak of in olie (geen optie begrijp ik) of ik gooi het in de contactgril/tostiijzer (geen olie of boter nodig).
Wereldgozerwoensdag 6 juli 2022 @ 14:58
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 14:23 schreef Isabeau het volgende:

[..]
Dit is een prima suggestie.

Al vind ik de roomboter het afgelopen jaar ook stukken duurder geworden zeg.
Roomboter is altijd al duur geweest
junkiesietzewoensdag 6 juli 2022 @ 15:15
Croma, heletijd niks anders gebruikt maar ik merkte dat van de croma mijn vlees sneller aanbakte (met goeie pan, en zelfs laag vuur.)
Nu gebruik ik blue-band vloeibaar en vind het eigenlijk veel lekkerder dan de croma.

Geen idee of het goedkoper is tho
PS.woensdag 6 juli 2022 @ 15:26
Gewoon blueband, en dan niet vloeibaar, want dat is echt troep.

Blueband is regelmatig wel ergens in de aanbieding, zoals nu bij de AH.
Isabeauwoensdag 6 juli 2022 @ 16:07
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juli 2022 14:58 schreef Wereldgozer het volgende:

Roomboter is altijd al duur geweest
Jawel, ik koop altijd al roomboter, maar het is nu nog duurder dan normaal.
marc0871woensdag 6 juli 2022 @ 16:56
Blueband of Zeeuws Meisje, voor bakken en braden, idd.
Van huis uit eigenlijk nooit wat anders gebruikt, om vlees te braden.
sirdanilotdonderdag 7 juli 2022 @ 12:07
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juli 2022 14:58 schreef Wereldgozer het volgende:

[..]
Roomboter is altijd al duur geweest
Net als saffraan.
foodloverdonderdag 7 juli 2022 @ 16:12
Zo hee wat is boter duur geworden in NL. Hier in Spanje iets onder §2 voor een pakje 250 gram, was vorige zomer hier nog rond de 1,40§.
Je zou bijna een pakje slagroom kopen en dat tot boter maken, draaien.
Id_do_herdonderdag 7 juli 2022 @ 16:37
Zeeuws Meisje is wel een redelijk en goedkoop alternatief.
Id_do_herdonderdag 7 juli 2022 @ 16:37
quote:
1s.gif Op donderdag 7 juli 2022 16:12 schreef foodlover het volgende:
Zo hee wat is boter duur geworden in NL. Hier in Spanje iets onder §2 voor een pakje 250 gram, was vorige zomer hier nog rond de 1,40§.
Je zou bijna een pakje slagroom kopen en dat tot boter maken, draaien.
Boter is altijd al duur geweest.
Bocajdonderdag 7 juli 2022 @ 18:12
Ik las Corona...
golferdonderdag 7 juli 2022 @ 18:40
quote:
0s.gif Op donderdag 7 juli 2022 18:12 schreef Bocaj het volgende:
Ik las Corona...
Toch maar een keer naar de opticien?
Watuntrikvrijdag 8 juli 2022 @ 05:07
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juli 2022 12:43 schreef Joopklepzeiker het volgende:
een alternatief voor Croma.
Het liefst dan ook in de vorm van een pakje, desnoods vloeibaar maar liever geen olie of iets van die zin.
Croma is een margarine product maar dan voor te bakken i.p.v. smeren... Dus bakmargarine... :)

Vroeger werd het ook wel Boter voor de armen genoemd, maar het heeft helemaal niets met boter te maken. Het is samengesteld uit een een aantal plantaardige oliŽn met daar een stollingsmiddel, proteÔnen, smaakstoffen en kleurstof aan toegevoegd om het qua kleur en consistentie op boter te laten lijken.

Onder de streep bak je dus ook met Croma alsnog in olie met de nodige toevoegingen.

Dus!? alternatieven zijn gewoon alle geschikte oliŽn of vetten zoals echte boter of geklaarde boter, reuzel of ossewit. Ook hier is het niet het een of het ander, je kunt ook zelf mengen om met smaken te werken. Zoals b.v. je biefstuk eerst goed voorbakken in een puntje ossewit en afbakken met een scheutje (gekruide) olijfolie toe te voegen. Voor je kotelet zou je reuzel kunnen nemen en ook afbakken in een later toegevoegde olie.

Heb je vlees met wat vetadering dan heb je eigenlijk al niets anders nodig dan dat. zoals b.v. met een gietijzer/stalen grillpan zonder antiaanbak troep. Maak deze alvorens warm genoeg en grill het vlees in zijn eigen vet. Is de pan warm genoeg dan smelt je genoeg vet uit het vlees om het gaar te bakken/grillen. Heb je ietwat magerder vlees, smeer dit vlees dan eerst in met een kwastje met olie en gooi dan in de gril pan. Maar bijna al het vlees hoe mager het ook uitziet is vet genoeg om te kunnen grillen in zijn eigen vet. Je hoeft het alleen maar eruit te bakken. Wil je goedkoop/zuinig, dan lijkt me dit nog het beste alternatief, bak het vlees in zijn eigen vet als er toch al geen sausje/jus bij gepland is.

Het is even oefenen en met warmte leren spelen met zo'n grillpan, maar heb je dit eenmaal onder de knie krijg je lekker stukje vlees in zijn eigen vetje gaar gesmoord.

https://www.amazon.nl/gie(...)rd_i=B07K38Q3Y6&th=1

https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F08%2FGrillpan-stock.jpg