FOK!forum / Eurovisie Songfestival / [2022] Het grote organisatie topic! #4
Japepkwoensdag 18 mei 2022 @ 17:44
Het algemene organisatie 2022 topic!

Alles wat betreft de organisatie kan hier worden besproken. We weten waar we naartoe gaan, maar er is nog genoeg om over te speculeren en te discussiëren! Denk aan het logo, de slogan, stage design en andere vormgeving, interval acts, presentatoren, en ga zo maar door. En wat te denken van corona scenario's? Want daar zijn we helaas ook nog niet van af..

Daarnaast is dit te plek om het te hebben over wat we van de plannen hebben. Geven de Italianen ons vertrouwen in een goede afloop, en verwachten we een geweldige show? Of wordt het één groot Italiaans drama, waarin alles volledig in het honderd loopt.

Genoeg te bespreken dus!

In de spoiler de originele OP, volledig gewijd aan de (mogelijke) locatie van het ESF 2022.
SPOILER
Om toch wat te doen te hebben tijdens de PED (Post Eurovision Depression) maanden, gaan we ons eens lekker verdiepen in het nieuwtje dat deze week naar buiten kwam. Er zijn namelijk 17 (zeventien!) Italiaanse steden die interesse hebben getoond om het songfestival te gaan organiseren. Dat zijn er natuurlijk best veel, en naast de bekendste steden hebben we ook wat onbekend (en onrealistische?) kandidaat steden. Misschien een poging om beter op de kaart te komen en meer toeristen te trekken? Daar gaan we dan in dit topic even aan mee helpen.

477px-Italy_relief_location_map.jpg

Zie hier Italië, de laars met voetbal en Sardinië die hierin geen leuke bijnaam heeft gekregen. Er wonen ruim 60 miljoen mensen in het land, allen met een goede dosis Italiaanse passie. We waren twee keer eerder in het land voor een songfestival, in 1965 en 1991. De eerste keer in Napels en de tweede keer in Rome, de hoofdstad van het land. Wij als land (Nederland, voor de duidelijkheid) waren trouwens nog maar één keertje in Italië voor het songfestival, in 1991 waren we afwezig. In 1965 waren we er wel, maar ging het niet echt denderend. We werden 11e met Conny Vandenbos, dat was duidelijk meer dan genoeg. Maar goed, we dwalen af. Napels en Rome dus, de derde en eerste stad van het land. Belangrijke steden, dus bijzonder logisch ook dat het hier werd georganiseerd. Maar er is zo veel meer te zien in Italië, dus hoe leuk zal het zijn als het songfestival volgend jaar in een andere stad wordt gehouden? Er zijn in ieder geval genoeg geïnteresseerden, en die gaan we nu allemaal wat aandacht geven.

facts-about-number-17.jpg

17 steden dus. Laat dat even op je inwerken, want het zijn er best veel. Mooi om te zien dat er zo veel interesse lijkt te zijn, al is het nog maar even de vraag hoe realistisch sommige kandidaat steden zijn. Elk jaar zien we het wel gebeuren dat er steden willen organiseren, maar die op geen enkele mogelijke manier aan de eisen kunnen voldoen. En toch, een stad kan dromen. We kennen allemaal een zeker Iers plaatsje waarvan je van te voren toch echt niet zou denken dat er ooit een songfestival gehouden zou worden.

Terug naar Italië, en de 17 steden. Ze liggen verspreid door heel Italië, en dan bedoel ik de laars en de voetbal. Sardinië, die toch al geen bijnaam had gekregen, kieperen we nu volledig overboord. Opdoeken, doet niet mee in dit verhaal. Wel leuk voor een vakantie trouwens, dus daar gaan we dan maar eens buiten het songfestival naartoe. Het wordt dus het vaste land, of Sicilië. Maar waar dan precies? Dat gaan we nu bekijken, op een volstrekt willekeurige en alfabetische manier.

1280px-Acireale%2C_piazza_del_duomo.JPG

We beginnen in Acireale, wat onderdeel is van de grotere stad Catania, gelegen op Sicilië. Het ligt aan de oostkust van het eiland, en daardoor dus ook aan de voet van de Etna (denk aan de pyro mogelijkheden). Er wonen zo'n 53000 mensen. Het stadje is vooral bekend vanwege de vele kerken, verder is er veel kunst te bezichtigen in de stad. Het Fortezza del Tocco is ook de moeite waard, een fort uit de 16e eeuw dat nu dienst doet als een natuurreservaat. Carnival wordt hier trouwens ook groot gevierd, al is dat natuurlijk niet in mei.

Als locatie voor het songfestival wordt er gesproken over het PalaTupparello. De Italiaanse wikipedia leert ons dat dit een "pallazetto dello sport" is waar wel vaker concerten worden gehouden. Er passen 8000 mensen in, al is het maar de vraag hoeveel hier van over blijft met een waardig Eurovisie podium. Van buiten ziet het er in ieder geval niet heel aantrekkelijk (of groot) uit.

800px-Alessandria_piazzaduomo.jpg

Volgende op de lijst is Alessandria, gelegen in het noorden van Italië. In de regio Piedmont om precies te zijn, tussen de rivieren Tanaro en Bormida. Het is een belangrijk punt voor vervoer per trein, vanaf het station kan je maar liefst zes (verschillende) kanten op. De stad heeft 94000 inwoners, en die kunnen elke dag genieten van onder andere de Citadella Militare en de Palazzo Ghilini, om maar wat te noemen. Daarnaast ook weer mooie en oude kerken, ook behoorlijk wat musea hier. Ook wordt er expliciet een begraafplaats genoemd onder de bezienswaardigheden, dus we moeten ook maar een bezoekje brengen aan het Cimitero Urbano de Alessandria. In juli is er jaarlijks een jazz festival, waar ska en blues muziek trouwens ook welkom is.

Waar ze het songfestival willen gaan organiseren is nog niet bekend, maar wellicht dat ze hetzelfde terrein willen gebruiken als bij het eerder genoemde jazz festival.

800px-Panorama_bertinoro_drone.jpg

De volgende stad is een bijzondere, we gaan namelijk naar Bertinoro. Stad is trouwens een groot woord, het is namelijk niet een hele grote plaats. Het ligt in het oosten van Italië, gelegen in de regio Emilia-Romagna. De plaats ligt op een heuvel, de Cesubeo, en dat levert het bovenstaande mooie plaatje op. Bezienswaardigheden genoeg hier, wat te denken van de beroemde Via Emilia, die hier vlakbij ligt. De oude Romaanse weg loopt van Rimini naar Piacenza, en loopt dwars door Bologna (waarover later meer). Ook hier heb je meerdere kerken, een oud kasteel, en de Colonna delle Anelle, een soort van steencirkel uit 1300. Ook hier wordt jaarlijks een festival gehouden, het "Hospitality Festival". Een nacht vol met muziek, lekker eten, historische gebruiken en een ceremonie in de vroege ochtend. Slapen is voor watjes.

De locatie voor het songfestival is het PalaGalassi, een stadion is Forlì. Dat is correct, dat is een andere stad. Is dat raar? Niet echt, aangezien de steden Forlì en Cesena dit bid ondersteunen. De vraag blijft echter wel hoe realistisch het is, er passen namelijk slechts 5676 mensen in het stadion, dat vooral gebruikt wordt voor basketbal en volleybal wedstrijden.

800px-Piazza_Maggiore_-_Panoramica.jpg

We kwamen er net al even doorheen met de Via Emilia, we zijn in Bologna. Van een net-niet stad gaan we naar een behoorlijke, want we hebben het hier over 395000 inwoners. Daarmee is het de zevende stad van Italië. De stad ligt in de regio Emilia-Romagna, meer in het binnenland. De stad heeft een rijke historie, in de basis was het een Etruskische nederzetting. In de middeleeuwen was het één van de grootste steden van heel Europa. De oudste universiteit van de westelijke beschaving is hier te vinden, evenals de beroemde Piazza Maggiore, met meerdere paleizen en een grote basilica. Ook een bezoekje waard zijn de torens van Bologna, die zijn namelijk best oud. Ook behoorlijk scheef, daar hebben ze in Italië wel wat mee. Eigenlijk is er te veel om op te noemen hier, vele paleizen, kerken, musea.

Omdat we hier te maken hebben met een flinke stad, hebben we ook te maken met grotere venues. De Unipol Arena is één van de opties, een groot stadion waar vaak basketbal wordt gespeeld. Voor concerten wordt er gesproken over een capaciteit van 20000 mensen, dan weet je het wel. Dit moeten we serieus nemen. Er wordt ook nog een tweede locatie genoemd, het Fiera di Bologna. We nemen weer even een uitstapje naar de Italiaanse wikipedia, en daar zien we dat dit een wijk is in Bologna, maar verder is er niks te vinden over een stadion of iets dergelijks. Merkwaardig.

800px-Florence_Cathedral.jpg

We gaan door met onze reis en we vinden onszelf in Florence. Dat is de grootste stad in de regio Toscane, waar wij Nederlanders graag op vakantie gaan. Er wonen zeker 383000 mensen, en die kunnen er dan trots op zijn dat ze wonen in één van de mooiste steden van de wereld (volgens Forbes). Het klopt vast, want er komen elk jaar miljoenen toeristen op af. Het is de stad van de Renaissance, en dat is terug te zien in de architectuur en kunst waar deze stad rijk aan is. Beroemde bouwwerken zijn natuurlijk het Palazzo Vecchio, de enorme Cattedrale di Santa Maria del Fiore, en de Ponte Vecchio, die leuke bebouwde brug over de Arno. Het historische centrum is beschermd door UNESCO, en beschermd door middeleeuwse muren. Midden in het centrum vinden we dan de fontein van Neptunus. Ziet er mooi uit.

Voor het songfestival wordt er gesproken over het Nelson Mandela Forum, een behoorlijk stadion waarin vooral basketbalwedstrijden worden gespeeld. Voor concerten kunnen er ruim 8000 mensen in. Dat lijkt toch redelijk, groter is niet altijd beter. En denk aan de beelden die je kan maken in Florence, het blijft toch ook een televisie evenement.

800px-Genua_-_Piazza_De_Ferrari.jpg

Genoa is de volgende stad die we aandoen. Wij kennen het natuurlijk beter als Genua, maar we gaan maar even van de internationale schrijfwijze uit. De stad ligt in het noordwesten, aan de Middellandse Zee, en is een belangrijke haven. In het verleden ook al, zeven eeuwen lang was het de hoofdstad van een zeer sterke maritieme republiek. Het is momenteel de zesde stad van Italië, met zeker 580000 inwoners. Zoals praktisch in elke Italiaanse stad is ook Genoa rijk aan kunst en architectuur. Dat betekent een enorme lijst aan bezienswaardigheden, zoals het Palazzi die Rolli (staat op de werelderfgoedlijst), de San Lorenzo kathedraal en het Piazza De Ferrari. Je hebt er ook een mooi aquarium, één van de grootste in Europa. En, ze zijn in deze stad blijkbaar ook erg goed in ijs, dat is altijd goed om te weten.

Een locatie voor het songfestival is nog niet genoemd, maar die is vast wel te vinden. De stad is er groot genoeg voor. Je hebt er het Stadio Luigi Ferraris, daar passen toch ruim 36000 mensen in. Moet er alleen wel een dak op, die is er nog niet.

800px-Grattacielo_Merville_-_panoramio.jpg

Welkom in Jesolo, want daar zijn we nu. Dit is een vreemd eend in de bijt, want heel aantrekkelijk ziet het er allemaal niet uit. Het is een resort, aan de Adriatische kust in het noordoosten van Italië. Het ligt in de regio Veneto, en als we dat weten wordt het al wat minder vreemd. Het ligt namelijk vlakbij Venetië, het Giethoorn van Italië. Die stad trekt bizar veel toeristen, en daar profiteert de hele regio van. Die toeristen weten namelijk Jesolo ook massaal te vinden. Het stadje zelf kent 26500 inwoners, maar wordt dus elk jaar overspoelt met Duitsers, Oostenrijkers, Nederlanders en Fransozen. Blijft een apart fenomeen, dat toerisme. Naast de vele stranden is er niet zoveel te zien, daarvoor ga je maar naar Venetië. De stranden van Jesolo zijn samen dan wel weer 12 kilometer lang, plek zat dus.

Voor de beoogde locatie van het songfestival moeten we weer naar de Italiaanse wikipedia, want het gaat hier over het Palazzo del Turismo. Het is een multifunctioneel centrum, het wordt alleen niet duidelijk hoeveel mensen er precies in kunnen. Er worden wel vaker grote evenementen gehouden, denk aan de finale van Miss Italy 2019. Laura Pausini heeft hier ook opgetreden, evenals de ons welbekende Emma Marrone.

800px-Matera_Luglio_2019.jpeg

We vluchten zo snel mogelijk weg uit het resort en vinden onszelf terug in Matera. We zitten bijna in de hak van de laars, de stad ligt namelijk in het diepe zuiden van Italië. We hebben het over de regio Basilicata, een deel van Italië dat niet bekend staat als het meest welvarend. De stad wordt doorsneden door de rivier Gravina, en heeft zo'n 60500 inwoners. Er zijn hier veel grotten te vinden, inclusief grotschilderingen die op de werelderfgoedlijst staan. De bezienswaardigheden zijn hier ook weer niet te missen, we hebben het over Sassi de Matera, de oude binnenstad, en een verzameling aan kerken en kloosters. De Matera Cathedral mag er zeker zijn, net zo als de San Pietro Caveoso. Bij die laatste heb je ook een prachtig uitzicht, het ligt namelijk behoorlijk hoog. Als je in Matera bent moet je ook echt wel even een Strazzate proeven, erg lekkere koekjes.

Waar ze het songfestival willen organiseren is niet duidelijk, het lijkt ook niet echt een stad waar ze de beschikking hebben over een groot stadion of iets dergelijks. Ze hebben wel heel veel grotten, misschien zit daar een hele grote tussen.

PM-9728-FORMATO-2.jpg

Van een tamelijk klein stadje gaan we naar iets veel groters, namelijk Mila(a)n. We hebben het hier over de tweede stad van Italië, waar zeker 1399860 mensen wonen. Dat zijn aantallen die er toe doen. De stad ligt in de regio Lombardije, in het noorden van het land. Het is de enige Europese stad die welvarender is dan de hoofdstad van het desbetreffende land. Mode is een groot iets in deze stad, het wordt gezien als één van de vier mode hoofdsteden in de hele wereld. Milan Fashion Week is dan ook een groot jaarlijks evenement. Als je niet van mode houdt, zijn er gelukkig ook nog genoeg andere dingen te zien en beleven. Wat te denken van de Metropolitan Cathedral-Basilica of the Nativity of Saint Mary, de grootste gotische kathedraal ter wereld? Je hebt er ook een mooie boog, de Porta Sempione. La Scala is ook het bezoeken waard, dat is de beroemdste opera ter wereld. En vooruit, voetbal is er ook wel een dingetje.

Een grote stad betekent vaak veel opties, en er wordt zo ver over twee opties gesproken. Je hebt het Mediolanum Forum, veelal gebruikt voor tennis, ijshockey, basketbal en concerten. Er passen 12700 bezoekers in. Het stadion gaat een rol spelen bij de Olympische winterspelen in 2026, voor kunstschaatsen en shorttrack. Een andere optie die wordt gegeven is het Palazzo delle Scintille, waarbij nu al wordt aangegeven dat er renovaties nodig zijn. Het is weer tijd voor een uitstapje naar de Italiaanse wikipedia, en die leert ons dat het gaat om een multifunctioneel centrum uit 1923, dat daarmee het eerste sportpaleis van Mila(a)n is geweest. Er passen 18000 mensen in, maar daar gaat vast nog wat van af met een groot podium er in.

800px-Palazzolo_Acreide_overview_AvL.jpg

We zijn weer terug op Sicilië, ditmaal in Palazzolo Acreide. Deze plaats (over een stad hebben we het niet) ligt in het zuidoosten van het eiland, vlakbij de stad Syracuse. In de plaats zelf wonen slechts 8700 mensen, we hebben het echter wel over een nederzetting die al heel lang een nederzetting is. Staat ook weer op de werelderfgoedlijst, dan heb je toch wat bereikt. Wat bezienswaardigheden betreft is hier ook weer genoeg te zien, denk aan een legertje aan kerken, waaronder de behoorlijk oude Chiesa Madre, de moeder der kerken. Als je van archeologie houdt moet je naar het Palazzo Cappellani, daarin zit een museum. En omdat we het hier over een behoorlijk oude plaats hebben, is er het Il Teatro Greco di Akrai. Dit is een goed bewaard oud Grieks theater.

Syracuse staat achter dit bid, en dat lijkt het ook nodig te hebben. Een locatie voor het songfestival wordt nog niet genoemd, en gezien de grootte van de plaats kan dat nog wel eens moeilijk worden. Maar wie weet worden we verrast.

800px-Pesaro_panorama.jpg

Terug naar het vaste land, en terug naar de oostkust van Italië. We zijn namelijk in Pesaro beland, een stadje in de regio Marche. Gelegen aan de Adriatische kust, hebben we het over een stad met 95000 inwoners. Het is de tweede stad van deze regio, achter Ancona. Het wordt gezien als de fietststad van Italië, dus daar voelen we ons vast snel thuis. Het is ook de stad van de muziek (toepasselijk), het is namelijk de geboorteplaats van de beroemde componist Gioacchino Rossini. Ook hier is weer veel te zien, het Rocca Costanza bijvoorbeeld. Dit is een mooi (en groot) kasteel uit de 15e eeuw. Daarnaast heb je de Villa Imperiale of Pesaro, hier hebben behoorlijk wat belangrijke mensen gewoond. Verder heb je er ook een beroemde bibliotheek, met zeer oude manuscripten. Lijstje kerken ook weer, maar we blijven niet aan de gang.

Er is een locatie, jawel. We hebben het hier over de Vitrifrigo Arena, spreek dat maar eens in één keer goed uit. Wederom een plek waar veel basketbal wordt gespeeld, maar waar ook vaak concerten worden gehouden. Er is dan ruimte voor 13000 mensen. We hebben het hier dan ook over de derde indoor arena van Italië. We nemen dit serieus. Het ziet er van buiten een beetje uit als een ufo, ook wel grappig.

800px-San_Giuliano_Mare_and_Rivabella_%2814-07-2012%29.jpg

We zijn weer terug in de regio Emilia-Romagna, en wel in de stad Rimini. We zijn nog steeds aan de oostkust, vlakbij de stad die we net beschreven. Rimini is ook weer een resort, maar gelukkig ook veel meer dan dat. De stad heeft 151200 inwoners, en was ooit het thuis van Leonardo da Vinci. In de tweede wereldoorlog is Rimini flink gebombardeerd, maar er zijn gelukkig nog wel oude gebouwen bewaard gebleven. Dat is fijn, want ook hier zien we veel in de stijl van de Renaissance. Denk aan het Piazza Cavour en het Piazza Tre Martiri. Ouder maar ook mooi is de Tempio Malatestiano. Ook hier een mooie boog, deze is van Augustus. Wat ook leuk is, is de ligging van de stad, je kan namelijk het ons allen geliefde San Marino zien liggen. Ook een bezoekje waard, in een dagje heb je het wel gezien.

Ook hier wordt er al een locatie genoemd voor het songfestival, het Rimini Fiera. De Italiaanse wiki laat zien het over een tentoonstellingscentrum gaat (onthoud deze voor galgje), die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Bijkomend voordeel, het heeft een eigen treinstation. Er worden vooral veel expo's georganiseerd, dus er moet waarschijnlijk flink wat gebeuren voor er een songfestival gehouden kan worden. Je hebt in Rimini ook nog het Palacongressi, dat ziet er ook uit als een flink grote arena. Misschien een optie?

800px-Bridge_Vittorio_Emanuele_II_at_sunset.jpg

Moeten we de naam nog noemen? We zijn namelijk in Rome, en dat kent iedereen. Het is de hoofdstad van Italië, en de grootste stad van het land. Niet de meest welvarende, maar dat hadden we al geleerd. Het ligt in het westen, niet heel ver van de kust, in de regio Lazio en er wonen maar liefst 2860009 mensen. Rome is een oude stad, en is eigenlijk één grote bezienswaardigheid. Het is eigenlijk niet mogelijk om alles op te noemen wat je gezien moet hebben. Een week is niet genoeg, twee weken is zelfs nog niet genoeg. Maar om toch een greep te doen, we hebben het Forum Romanum, het Castel Sant'Angelo, het Piazza Navona, de Basilica di Santa Maria Maggiore, het Pantheon, het Colosseum, het Victor Emmanuel, Villa Borghese, de Trevi fontijn, de Spaanse Trappen, het Piazza del Popolo, je kan er boeken over schrijven. Dat is ook genoeg gedaan, maar daar gaan we verder maar niet op in.

Voor het songfestival wordt gesproken over het PalaLottomatica, een heel behoorlijk stadion waar ook weer veel basketbal gespeeld wordt. Ze houden van die sport in Italië, dat is duidelijk. Er kunnen zo'n 11200 mensen in. Er hebben hier heel wat artiesten opgetreden, denk aan de Rolling Stones, Depeche Mode, Iron Maiden, Bon Jovi, ga zo maar door. Lana Del Rey stond hier ook, dan vind ik zelf dan weer leuk.

800px-Sanremo%2C_casin%C3%B2%2C_01.jpg

We zijn op heilige songfestival grond, Sanremo. De stad waar het befaamde Sanremo Music Festival wordt gehouden, de inspiratiebron voor het songfestival dat we nu al zo lang kennen. Het is nu natuurlijk de Italiaanse voorronde van het ESF, al doe je het daar eigenlijk mee te kort (en zorgt voor woeste Italianen). De stad ligt aan de westkust van het land, dichtbij de grens met Frankrijk. Het ligt in de regio Liguria, en het heeft bijna 57000 inwoners. Het is zeer toeristisch, en ook een belangrijke stad voor sportliefhebbers. Het is de finishplaats van de klassieker Milaan-San Remo, een hoog aangeschreven wielerkoers. Het is ook de geboorteplaats van de tennisser Fabio Fognini, daar mag je van vinden wat je wilt. Alfred Nobel heeft hier trouwens nog gewoond, is hier ook gestorven. Dat heeft alleen niks met sport te maken. Je hebt er trouwens ook een casino (zie afbeelding), maar dat heeft dan weer weinig met Alfred Nobel te maken. We schieten alle kanten op.

Er worden twee locaties genoemd, met kanttekeningen. De eerste optie in het Teatro Ariston, en dan weten wij allemaal dat het over de locatie gaat van het eerder genoemde Sanremo Music Festival. Er is echter wel een probleem, het is nogal klein. Te klein zelfs. Er passen 2000 mensen in. Als tweede wordt het Mercato dei Fiori genoemd, maar dat heeft zelfs geen Italiaans wikipediapagina. Er zijn grenzen aan hoe ver ik ga voor research. Heel realistisch lijkt het dus allemaal niet, maar symbolisch is het wel heel mooi.

800px-Ayuntamiento%2C_Trieste%2C_Italia%2C_2017-04-15%2C_DD_10.jpg

Hele andere kant van Italië nu, oostelijker kan bijna niet, we zijn praktisch in Slovenië. We zijn namelijk in Trieste, ook weer gelegen aan de Adriatische kust. Het ligt in de regio Friuli-Venezia Giulia, en het is daarvan de belangrijkste stad. Er wonen zeker 204500 mensen. Trieste is een belangrijke havenstad, de haven is namelijk erg diep, wat het geschikt maakt om behoorlijk grote schepen te ontvangen. Het wordt ook wel eens het einde van de Zijderoute genoemd. De stad is door zijn ligging erg divers qua bevolking, en dat zie je ook terug in de belangrijkste bezienswaardigheden. Het Piazza Unita d'Italia is een must see, evenals het Miramare Castle. De Slavische architectuur zie je duidelijk terug in de Saint Spyridon Church. In Trieste ligt ook een flinke synagoge, die mag er ook zijn. Verder heb je natuurlijk de oude haven, genoeg te bekijken.

Er wordt nog geen locatie gegeven voor het songfestival, dus dat moeten we nog even in spanning afwachten. We hebben het echter over een grote stad, dus er moet vast wel iets geschikts te vinden zijn.

800px-Torino%2C_piazza_Vittorio_Veneto_%2804%29.jpg

We hebben praktisch alle grote steden al gehad (disclaimer: in Napels komen we niet dit jaar), maar waar we nog niet geweest zijn is Torino, ofwel Turi(j)n. Het ligt in de regio Piedmont, en is daar dan ook de hoofdstad van. We zijn in het noordwesten van Italië, op een redelijke hoogte van 239 meter, want de Alpen zijn niet ver weg. Er wonen ruim 847000 mensen, en het is daarmee de vierde stad van het land. Er is veel architectuur uit de Barok, daar moet je van houden. Het Palazzo Reale is een goed voorbeeld. Of het Palazzo Carignano, dat kan ook. Daar zit nu een museum in. Het Piazza Vittorio Veneto is ook het bezoeken waard, plus natuurlijk het altijd terugkerende legertje aan kerken. Het Santuario di Maria Ausiliatrice is bijzonder fraai. Los van architectuur, zijn ze hier ook fan van koffie. Dat zijn ze in heel Italië, maar hier zijn ze ECHT fan van koffie. Kan je van profiteren.

Het songfestival moet gehouden worden in het Pala Alpitour, een grote indoor arena vlakbij het Olympisch stadium. Er wordt veel ijshockey gespeeld, en dan passen er zo'n 13000 mensen in. Daarmee is het de grootste indoor arena van Italië. Het is ook de meest geboekte arena voor concerten in het land, dus ervaring genoeg. Ook hier weer flinke namen, denk aan Madonna (oef), U2, Lana Del Rey, Shakira en Il Volo. Er wordt trouwens ook getennist, startend dit jaar worden de ATP Finals hier vijf jaar op rij gehouden.

800px-Viterbo%2C_palazzo_e_loggia_dei_papi%2C_05.jpg

We eindigen onze reis in Viterbo, en ja, dat ligt echt in Italië. Met deze naam dacht ik toch echt dat we stiekem in Zweden waren beland, maar dan had er vast een trema op de o gestaan. We zijn midden in Italië, in de regio Lazio. De hoofdstad ligt in de buurt, maar daar geven we verder geen aandacht meer aan. Er wonen bijna 68000 mensen in deze zeer oude stad. Het ligt aan de oude heerweg Via Cassia, één van de beroemde straten uit het oude Romeinse rijk. Er liggen twee bergen in de buurt, de Monti Cimini en de Monti Volsini. Het oude centrum wordt beschermd door middeleeuwse muren. Ook hier weer genoeg te bekijken, denk aan het Palazzo dei Papi (zie foto). Een lange lijst met kerken negeren we verder, we hebben in Viterbo namelijk baden. De Bagno del Papa zien er erg goed uit. Als sluitstuk geven we wat aandacht aan Dante Aligheri, die hier inspiratie op deed voor zijn Inferno.

Als anticlimax hebben we hier geen locatie. Daar moeten we het mee doen.

3654-AdobeStock_62940517-italie-4.jpg?v=637484580530257768

Dat zijn de 17 steden die interesse hebben getoond (nee, laat je niet misleiden door de afbeelding van Venetië, dat is geen hint). Allemaal hebben ze hun charme, of het nou realistisch is of niet. Pas in Augustus komen er meer details over de verschillende bids, en of iedereen aan de eisen kan voldoen die door de EBU en de RAI worden opgesteld. De definitieve keuze wordt waarschijnlijk eind augustus gemaakt. Ondertussen kunnen we lekker speculeren: welke stad gaat het binnenslepen? Waar willen we graag naartoe? Wat wordt de meest vergezochte optie?

:s)

Bedankt dat u gereisd heeft met CyanTravels. We zien u graag nog een keertje terug voor een volgende reis langs miljoenen kerken, paleizen, musea en traptreden. U hoort het goed, dit is een workout.
Ik had per ongeluk de Lapo in het vorige topic. Geen idee hoe de OP eruit moet zien, maar vond het zonde om dit in de archieven te laten verstoffen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Momo op 18-05-2022 18:25:35 ]
Em31woensdag 18 mei 2022 @ 17:55
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2022 16:20 schreef Japepk het volgende:
Zou de EBU dat potentiële risico nemen? De kans dat de oorlog overslaat naar Polen is aanwezig. Het land heeft ook te maken met veel vluchtelingen enzo, plus misshien niet de meest profi organisatie. Ik kan me voorstellen dat ze dan liever naar Nederland met een uitstekend draaiboek kijken, Rotterdam heeft het feestje eigenlijk nog tegoed. Of naar Big 5 landen inderdaad.
Als de oorlog overslaat naar Polen is er geen Songfestival want dan zijn we allemaal in oorlog :X aangezien ze bij de NAVO zitten.
Aadrianuswoensdag 18 mei 2022 @ 18:08
Ik kan me voorstellen dat 2023 een jaar wordt waarin Europa de handen ineen slaat en het een gezamenlijk project wordt van Oekraïne en de Big Five en landen als Nederland en Zweden die vrij recent bewezen hebben een goed festival op touw te kunnen zetten. In een stad/land waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat het volgend jaar veilig is. Met gedeelde kosten en gedeelde hosts en gedeelde creatieve inbreng. En met een internationaal productieteam dat garant staat voor een vlekkeloze organisatie.
Een beetje zoals het EK voetbal 2020 een gezamenlijk project was.
Het ESC gaat tenslotte om de verbroedering van Europa.
Momowoensdag 18 mei 2022 @ 18:09
ESF / [2023] Nieuwtjes en geruchten voor ESF 2023! #1

We hebben al een 2023 topic he :)
Aadrianuswoensdag 18 mei 2022 @ 18:14
quote:
1s.gif Op woensdag 18 mei 2022 18:09 schreef Momo het volgende:
ESF / [2023] Nieuwtjes en geruchten voor ESF 2023! #1

We hebben al een 2023 topic he :)
Ik heb deze topic niet geopend.😊 Misschien kunnen ze nu nog worden samengevoegd? 😊

Ook qua naam?
Momowoensdag 18 mei 2022 @ 18:15
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2022 18:14 schreef Aadrianus het volgende:

[..]
Ik heb deze topic niet geopend.😊 Misschien kunnen ze nu nog worden samengevoegd? 😊
Prima om nog een topic te hebben om de organisatie van 2022 nog te kunnen bespreken. Maar speculeren over 2023 kan beter in dat topic ;)
Aadrianuswoensdag 18 mei 2022 @ 18:16
quote:
1s.gif Op woensdag 18 mei 2022 18:15 schreef Momo het volgende:

[..]
Prima om nog een topic te hebben om de organisatie van 2022 nog te kunnen bespreken. Maar speculeren over 2023 kan beter in dat topic ;)
Er werd in het vorige topic ook al veel gespeculeerd. En hier staat niet specifiek 2022 meer bij.
Momowoensdag 18 mei 2022 @ 18:18
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2022 18:16 schreef Aadrianus het volgende:

[..]
Er werd in het vorige topic ook al veel gespeculeerd. En hier staat niet specifiek 2022 meer bij.
Hier staat gewoon 2022 in de TT :P
Aadrianuswoensdag 18 mei 2022 @ 18:30
quote:
1s.gif Op woensdag 18 mei 2022 18:18 schreef Momo het volgende:

[..]
Hier staat gewoon 2022 in de TT :P
😊 zie ik nu ook, maar niet in de naam. Ik wil niet lastig doen hoor, daar niet van. Maar, in de nasleep van 2022 werd er in het organisatie topic al veel over 2023 gespeculeerd. Dus het leefde daar wel 😊
Fred_Bwoensdag 18 mei 2022 @ 22:16
twitter

quote:
It was announced that the most tourists from France, the United Kingdom (12 %) , Spain (9%) and the Netherlands (6%) came to Turin between 1-14 May. Eurovillage was visited by more than 220 thousand people.
Fred_Bwoensdag 18 mei 2022 @ 22:31
twitter

In de categorie dingen die wel goed gingen, kunnen we Corona dus ook niet meer zetten.
Em31woensdag 18 mei 2022 @ 22:32
Vond het al zo vreemd, je hoorde echt niets over het testen en iedereen deed gewoon alles maar terwijl je normaal dat risico niet wil lopen.
Momowoensdag 18 mei 2022 @ 22:34
twitter
TheVulturewoensdag 18 mei 2022 @ 22:48
quote:
88s.gif Op woensdag 18 mei 2022 22:34 schreef Momo het volgende:
[ twitter ]
Ze heeft natuurlijk volkomen gelijk, maar dit gaat wel wat haatreacties oproepen _O-

Over het Eurovision Village gesproken trouwens, daar mag de EBU en de organisatie ook wel eens goed naar kijken. Ik snap dat het idee is om de lokale bevolking en fans die geen kaarten hebben de kans te geven om daar live mee te kijken, maar het was in Lissabon al een vrij drukke bedoeling waarbij rijen van uren ontstonden en ook dit jaar was het er bizar druk.

Waar in Lissabon het in ieder geval nog redelijk goed begeleid werd qua crowdmanagement, was het in Turijn echt levensgevaarlijk. In eerste instantie stonden wij op de zaterdagavond in een rij van een man of drie breed en was dat prima, los van het feit dat er ondertussen honderden mensen voorkropen, maar soit. Naarmate je dichter bij de 7 toegangspoortjes kwam liep echter alles in een grote fuik, waar één grote menigte ontstond die elkaar stond te verdrukken. We zijn daar uiteindelijk weggegaan omdat ik het levensgevaarlijk vond. Los van dat het nu al bloedheet was in de drukte met 25 graden hoefde er maar een of twee man echt in paniek te raken en er waren mensen platgedrukt en onder de voet gelopen, zonder al teveel mogelijkheid om weg te komen.

Doe me dan maar zoals in Stockholm, dat je voor een paar tientjes een kaartje kon kopen voor een locatie naast Globen (Friends Arena) waar je ook in een concertsetting met 15000 man moeiteloos en vol sfeer de finale kunt kijken. Nu heeft niet elk organiserende plaats die luxe, maar op deze manier werkt de Village ook niet.
Em31woensdag 18 mei 2022 @ 22:49
quote:
88s.gif Op woensdag 18 mei 2022 22:34 schreef Momo het volgende:
[ twitter ]
Ze heeft geluk dat iedereen haar zo leuk vindt _O-
Giggiodonderdag 19 mei 2022 @ 10:22
quote:
88s.gif Op woensdag 18 mei 2022 22:34 schreef Momo het volgende:
[ twitter ]
and she was right!

ben een italië-fan - maar de shows... nee was eigenlijk blij dat het voorbij was
Moiradonderdag 19 mei 2022 @ 22:20
Was deze hier al gepost? Behind the scenes van Mika bij de grand final O+

Arth_NLvrijdag 20 mei 2022 @ 12:20
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2022 22:31 schreef Fred_B het volgende:
[ twitter ]
In de categorie dingen die wel goed gingen, kunnen we Corona dus ook niet meer zetten.
De helft van onze groep is met covid thuisgekomen. De andere helft waarschijnlijk ook maar daar zegt de zelftest dat het geen covid maar gewoon koorts is. Het is flink rondgegaan. :D
Moiravrijdag 20 mei 2022 @ 12:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 mei 2022 12:20 schreef Arth_NL het volgende:

[..]
De helft van onze groep is met covid thuisgekomen. De andere helft waarschijnlijk ook maar daar zegt de zelftest dat het geen covid maar gewoon koorts is. Het is flink rondgegaan. :D
:o
Arth_NLvrijdag 20 mei 2022 @ 14:21
quote:
11s.gif Op vrijdag 20 mei 2022 12:44 schreef Moira het volgende:

[..]
:o
Ook een beetje eigen schuld. Er waren wat restricties, mondkapjes op in de arena, op de dansvloer enzo, maar daar hield niemand zich aan. :@
Moiravrijdag 20 mei 2022 @ 17:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 mei 2022 14:21 schreef Arth_NL het volgende:

[..]
Ook een beetje eigen schuld. Er waren wat restricties, mondkapjes op in de arena, op de dansvloer enzo, maar daar hield niemand zich aan. :@
Bij ESC 2021 hadden we ook geen mondkapjes op, alleen bij verplaatsen. Maar daar zijn geloof ik 'maar' 50 mensen besmet geraakt van de 30.000 :o
NailQueenvrijdag 20 mei 2022 @ 18:49
Krijgen we nog iets te zien van de live on tapes?
Funhousemaandag 23 mei 2022 @ 14:30
TheVulturemaandag 23 mei 2022 @ 22:28
Ik heb vanavond een deel van de finale teruggekeken en ook daar viel me weer op hoe slecht de cameravoering was dit jaar. Heel veel camerawisselingen van shots van pakweg 1/2 seconde waardoor je in een soort achtbaan beland, oa bij de tussenacts en Frankrijk en Zwitserland weet je niet wat je ziet soms. Ik vraag me ook echt af of de delegaties dat echt zelf hebben bedacht of dat de Italiaanse regie er een zootje van maakte. Los daarvan zijn echt heel veel shots wiebelig en schokkend. Tenenkrommend.
NailQueenmaandag 23 mei 2022 @ 22:39
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2022 22:28 schreef TheVulture het volgende:
Ik heb vanavond een deel van de finale teruggekeken en ook daar viel me weer op hoe slecht de cameravoering was dit jaar. Heel veel camerawisselingen van shots van pakweg 1/2 seconde waardoor je in een soort achtbaan beland, oa bij de tussenacts en Frankrijk en Zwitserland weet je niet wat je ziet soms. Ik vraag me ook echt af of de delegaties dat echt zelf hebben bedacht of dat de Italiaanse regie er een zootje van maakte. Los daarvan zijn echt heel veel shots wiebelig en schokkend. Tenenkrommend.
Ja dat was echt slecht. Ergens in het begin (na Portugal volgens mij) kwam er zelfs een (tuin)stoel in beeld. De Belgische commentator zei heel droog: Mooi beeld dit! _O-
Em31dinsdag 24 mei 2022 @ 16:21
quote:
Kan toch niet :') wat erg
Em31dinsdag 24 mei 2022 @ 16:24
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2022 22:28 schreef TheVulture het volgende:
Ik heb vanavond een deel van de finale teruggekeken en ook daar viel me weer op hoe slecht de cameravoering was dit jaar. Heel veel camerawisselingen van shots van pakweg 1/2 seconde waardoor je in een soort achtbaan beland, oa bij de tussenacts en Frankrijk en Zwitserland weet je niet wat je ziet soms. Ik vraag me ook echt af of de delegaties dat echt zelf hebben bedacht of dat de Italiaanse regie er een zootje van maakte. Los daarvan zijn echt heel veel shots wiebelig en schokkend. Tenenkrommend.
Snap daar ook nog steeds niets van, aangezien het als het goed is gewoon automatisch ingesteld is. Bij de juryoptredens die ik gezien heb was het wel nog erger, daar waren ze gewoon vaak een paar seconden te laat. In de finale wel wat beter, maar inderdaad alsnog dat ze soms te laat wisselden, ook vaste camera's waar ze niets meer bij hoefden te doen.

Het was een bijzondere editie 8)7
Em31dinsdag 24 mei 2022 @ 16:31
Throwback _O_
twitter

twitter
blackswangreendinsdag 24 mei 2022 @ 17:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2022 16:24 schreef Em31 het volgende:

[..]
Snap daar ook nog steeds niets van, aangezien het als het goed is gewoon automatisch ingesteld is. Bij de juryoptredens die ik gezien heb was het wel nog erger, daar waren ze gewoon vaak een paar seconden te laat. In de finale wel wat beter, maar inderdaad alsnog dat ze soms te laat wisselden, ook vaste camera's waar ze niets meer bij hoefden te doen.

Het was een bijzondere editie 8)7
Ik denk dat het juist het probleem was, dat ze automatisch van shot wisselden (als ze dat systeem in Italië überhaupt al kennen :)). Dan wissel je dus ongeacht of er nog een cameraman in beeld staat. Daarnaast zei Marnix Kaart ook dat die cameramensen daar gewoon minder goed zijn, minder professioneel. Blijkbaar hebben we in Nederland goede cameramensen, en in Italië niet. Dat verbaast me wel nogal, een land met zo'n enorme traditie in cinema en tv.
Em31dinsdag 24 mei 2022 @ 17:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2022 17:26 schreef blackswangreen het volgende:

[..]
Ik denk dat het juist het probleem was, dat ze automatisch van shot wisselden (als ze dat systeem in Italië überhaupt al kennen :)). Dan wissel je dus ongeacht of er nog een cameraman in beeld staat. Daarnaast zei Marnix Kaart ook dat die cameramensen daar gewoon minder goed zijn, minder professioneel. Blijkbaar hebben we in Nederland goede cameramensen, en in Italië niet. Dat verbaast me wel nogal, een land met zo'n enorme traditie in cinema en tv.
Ja dat het in die situaties mis kan gaan is dan wel logisch, maar het was meer dat ze soms ook een paar seconden te laat schakelden. Bij het juryoptreden van S10 bijvoorbeeld een paar seconden te laat bij dat oeehoeee met het licht dat dan omhoog ging. Zoiets is gewoon een vaste camera, dan staat de tijd verkeerd ingesteld.

Het verbaast me dan weer niet als je bijvoorbeeld kijkt naar hoe Sanremo in beeld wordt gebracht, maar had het toch wat minder extreem verwacht.
blackswangreendinsdag 24 mei 2022 @ 17:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2022 17:34 schreef Em31 het volgende:

[..]
Ja dat het in die situaties mis kan gaan is dan wel logisch, maar het was meer dat ze soms ook een paar seconden te laat schakelden. Bij het juryoptreden van S10 bijvoorbeeld een paar seconden te laat bij dat oeehoeee met het licht dat dan omhoog ging. Zoiets is gewoon een vaste camera, dan staat de tijd verkeerd ingesteld.

Het verbaast me dan weer niet als je bijvoorbeeld kijkt naar hoe Sanremo in beeld wordt gebracht, maar had het toch wat minder extreem verwacht.
Ja, de charme van Sanremo is wel de totale oubolligheid en de kitsch. Maar blijkbaar is dat de standaard in Italië :)
molloot200dinsdag 24 mei 2022 @ 22:20
Het voordeel is in elk geval dat het volgend jaar alleen maar beter kan.

Toch? :@
NailQueenmaandag 20 juni 2022 @ 19:38
Bij gebrek aan een betere topic: Een compilatie van de camera fails in Turijn :')

Em31woensdag 29 juni 2022 @ 13:06
Haha jeetje deze man had er dus al maanden van te voren geen vertrouwen in 8)7
twitter
hole1988zondag 3 juli 2022 @ 23:36
Fred_Bdinsdag 31 januari 2023 @ 19:04
Zoals voor elke host city die het niet te excessief over de balk smijt, was ook het ESF in Turijn voor de stad een unaniem belachelijk groot financieel succes.

https://eurovoix.com/2023(...)ing-eurovision-2022/

quote:
2022 saw the city of Turin host the Eurovision Song Contest at the PalaOlimpico, now the Chamber of Commerce of Turin has provided official data on the economic impact the event had on the city.

Overall the contest had a positive impact of 100 million Euros with 23 million Euros being the result of tourism and the remaining 66 million Euros being the equivalent of spending this amount on international advertising.
quote:
These numbers, then, are only a part of the fallout that events such as Eurovision, but also the ATP, the Giro d’Italia, and the Tour de France, offer. Because alongside the immediate impact, there are also the results that manifest themselves over time, the result of word of mouth and the strength of a destination that enters the imagination of the international public.
quote:
The media impact of the contest was also valuable for the city. 161 million viewers watched the contest live from Truin in total and over 9,000 articles in Italy alone were published in print and online press. This leads to an equivalent advertising value (AVE) estimated at 66 million euros, meaning the city would have needed to spend this amount to gain the same exposure in the public eye in ads. In total, it is estimated that 429 million people were reached by the contests in some form.