abonnement Unibet Coolblue
pi_204421756


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.

Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
pi_204421970
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 10:12 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Je zal met 12 panelen met nagenoeg de gelijke opbrengst zo'n 20% meer jaaropbrengst hebben.

Stel ze liggen beiden redelijk optimaal op zuid, dan:

12x 395Wp x 0,95 = 4503 kWh per jaar
10x 405Wp x 0,95 = 3847,5 kWh per jaar

Dus de eerste offerte zou bij gelijke prijs dan het meeste opbrengen.
Dit snap ik!
Maar hoe kan het dan dat ze bij de netto opbrengst in de offerte uitkomen op 3600kWh (optie 1) en 3684kWh (optie 2). Houdt dan de leverancier van optie 2 een hoger opbrengstpercentage aan? Of kan het nog een andere oorzaak hebben?
pi_204422013
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 10:36 schreef Jozef83 het volgende:

[..]
Dit snap ik!
Maar hoe kan het dan dat ze bij de netto opbrengst in de offerte uitkomen op 3600kWh (optie 1) en 3684kWh (optie 2). Houdt dan de leverancier van optie 2 een hoger opbrengstpercentage aan? Of kan het nog een andere oorzaak hebben?
Die theoretische opbrengstberekeningen zeggen niet zo veel en worden vaak ook conservatief opgesteld. Over het algemeen betekent meer piekvermogen meer opbrengst. Wanneer dat anders uit kan pakken is als je met veel schaduw te maken hebt, dan kun je baat hebben bij een ander type systeem zoals Solaredge zodat je minder last krijgt van het terugvallen van al je panelen als 1 paneel schaduw heeft.
pi_204422100
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 10:41 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Die theoretische opbrengstberekeningen zeggen niet zo veel en worden vaak ook conservatief opgesteld. Over het algemeen betekent meer piekvermogen meer opbrengst. Wanneer dat anders uit kan pakken is als je met veel schaduw te maken hebt, dan kun je baat hebben bij een ander type systeem zoals Solaredge zodat je minder last krijgt van het terugvallen van al je panelen als 1 paneel schaduw heeft.
Oké, dank je. Ik heb geen last van schaduw door omliggende bomen/gebouwen. Dus een ander systeem overwegen we niet.

Dan lijkt optie 1 dus een veel betere keus.
En qua kwaliteit van het merk is er ook weinig tot geen verschil tussen de panelen en omvormers?:

12x JA Solar 395Wp Full Black (1722*1134)
1x Growatt MOD 4000 TL3-X omvormer

OF

10x Denim 405Wp XL mono 72 cells
1x Solax X-1 Boost 3.6 T
pi_204422101
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 10:36 schreef Jozef83 het volgende:

[..]
Dit snap ik!
Maar hoe kan het dan dat ze bij de netto opbrengst in de offerte uitkomen op 3600kWh (optie 1) en 3684kWh (optie 2). Houdt dan de leverancier van optie 2 een hoger opbrengstpercentage aan? Of kan het nog een andere oorzaak hebben?
Omdat de installateur een ander rendement er aan hangt. Hetzij om jou over te halen (wij halen hoog rendement) of wat dan ook.

Het % wat er uit komt zal bij beide nagenoeg gelijk zijn.

Daarbij zou ik kiezen voor de JA en Growatt combi.
Solax ben ik geen fan van.
En Denim of JA maakt eigenlijk vrij weinig uit.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_204422112
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 10:36 schreef Jozef83 het volgende:

[..]
Dit snap ik!
Maar hoe kan het dan dat ze bij de netto opbrengst in de offerte uitkomen op 3600kWh (optie 1) en 3684kWh (optie 2). Houdt dan de leverancier van optie 2 een hoger opbrengstpercentage aan? Of kan het nog een andere oorzaak hebben?
Aan de panelen zal het niet liggen, daar zit onderling maar heel weinig verschil tussen.

Dat de netto opbrengst laag wordt ingeschat kan door de ligging komen (niet helemaal op zuid, schaduw / boom, vreemde dakhoek) maar als je op hetzelfde dakvlak 10 of 12 panelen met nagenoeg hetzelfde vermogen legt, zal je met 12 panelen hoe dan ook zo'n 20% meer opbrengst hebben, wat er ook voorspeld wordt.

edit: wat @Faraday01 dus ook al zegt

quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 10:52 schreef Jozef83 het volgende:

[..]
Oké, dank je. Ik heb geen last van schaduw door omliggende bomen/gebouwen. Dus een ander systeem overwegen we niet.

Dan lijkt optie 1 dus een veel betere keus.
En qua kwaliteit van het merk is er ook weinig tot geen verschil tussen de panelen en omvormers?:

12x JA Solar 395Wp Full Black (1722*1134)
1x Growatt MOD 4000 TL3-X omvormer

OF

10x Denim 405Wp XL mono 72 cells
1x Solax X-1 Boost 3.6 T
Er zit weinig verschil tussen panelen in deze prijsklasse, je mag van allemaal verwachten dat ze 25 jaar meegaan en dan nog ruim 80% van hun initiële rendement halen.

Dat is ook een reden om altijd wat meer panelen te leggen, naast de kans dat je elektrisch gaat rijden en misschien een warmtepomp of airco krijgt, zal de opbrengst over 25 jaar een tikje lager zijn.
Dus leg (als je de ruimte en het budget hebt) gerust wat meer panelen dan dat je nu verbruikt, later bijleggen / uitbreiden is lastiger omdat je dan dezelfde panelen niet meer kan krijgen. En het overschot kan je altijd nog terugleveren, brengt meer op dan spaarrente op de bank.

[ Bericht 18% gewijzigd door TheFreshPrince op 13-04-2022 11:00:06 ]
pi_204422115
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 10:52 schreef Jozef83 het volgende:

[..]
Oké, dank je. Ik heb geen last van schaduw door omliggende bomen/gebouwen. Dus een ander systeem overwegen we niet.

Dan lijkt optie 1 dus een veel betere keus.
En qua kwaliteit van het merk is er ook weinig tot geen verschil tussen de panelen en omvormers?:

12x JA Solar 395Wp Full Black (1722*1134)
1x Growatt MOD 4000 TL3-X omvormer

OF

10x Denim 405Wp XL mono 72 cells
1x Solax X-1 Boost 3.6 T
Let wel! De growatt is een 3-ase omvormer. De Solax is een 1 fase omvormer.


En voor de lol heb ik even een offerte gemaakt. 12x Trina 390wp met dezelfde Growatt 3 fase omvormer kom ik op 4600 ex.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_204422202
Bedankt voor al jullie reacties, hier kan ik wel verder mee! Ik heb geen 3 fase aansluiting thuis volgens mij, dus daar ga ik nog even achteraan bij offerte nummer 1.
Offertes liggen overigens bij mij ook tussen de 4500 en 4900 ex.
pi_204422275
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 11:05 schreef Jozef83 het volgende:
Bedankt voor al jullie reacties, hier kan ik wel verder mee! Ik heb geen 3 fase aansluiting thuis volgens mij, dus daar ga ik nog even achteraan bij offerte nummer 1.
Offertes liggen overigens bij mij ook tussen de 4500 en 4900 ex.
Kan je foto van je meterkast sturen? Kan je het meestal in 1 oog opslag aan zien.

Met 1 fase kom ik op 4350 ex trouwens :)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 woensdag 13 april 2022 @ 11:25:12 #10
74056 crew  ToT
pi_204422408
Ze worden hier nu geplaatst! *O*
pi_204422487
Had trouwens verwacht gisteren een hele hoge opbrengst te hebben, maar in de middag toch een dipje gehad hier.
11 april was nog een stuk hoger.
Ook meteen nieuw record: 69,22kWh.
Vorige record was 27 maart mat 65,34kWh.

Denk dat we in de komende 30 dagen als de zon nog iets betere hoek op de panelen krijgt ik wel over de 70 moet kunnen halen. Heb werkelijk geen flauw idee wat een perfecte dag hier zou doen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 woensdag 13 april 2022 @ 15:01:21 #12
74056 crew  ToT
pi_204424414
Nou, de panelen liggen er, het gat voor de bekabeling is op een heel andere plek geboord dan afgesproken......en toen zijn ze vertrokken wegens privé-omstandigheden van 1 van de monteurs! :')
"Hopelijk kan zo nog iemand komen om het laatste stukje van de klus af te maken, anders wordt er binnenkort contact met u er over opgenomen."

:X :X :X
pi_204424518
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 15:01 schreef ToT het volgende:
Nou, de panelen liggen er, het gat voor de bekabeling is op een heel andere plek geboord dan afgesproken......en toen zijn ze vertrokken wegens privé-omstandigheden van 1 van de monteurs! :')
"Hopelijk kan zo nog iemand komen om het laatste stukje van de klus af te maken, anders wordt er binnenkort contact met u er over opgenomen."

:X :X :X
Bij mij kwam de tweede ploeg te laat, dus ze kwamen volgens mij zo’n 2-3 weken later om het af te maken. :') ;(
Protège moi de mes désirs.
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 woensdag 13 april 2022 @ 15:22:03 #14
74056 crew  ToT
pi_204424585
quote:
1s.gif Op woensdag 13 april 2022 15:13 schreef arvensis het volgende:

[..]
Bij mij kwam de tweede ploeg te laat, dus ze kwamen volgens mij zo’n 2-3 weken later om het af te maken. :') ;(
Bij mij zouden ze vorige week gelegd worden, maar op de dag zelf kreeg ik te horen dat de panelen nog niet binnen waren! :')
pi_204425973
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 15:01 schreef ToT het volgende:
Nou, de panelen liggen er, het gat voor de bekabeling is op een heel andere plek geboord dan afgesproken......en toen zijn ze vertrokken wegens privé-omstandigheden van 1 van de monteurs! :')
"Hopelijk kan zo nog iemand komen om het laatste stukje van de klus af te maken, anders wordt er binnenkort contact met u er over opgenomen."

:X :X :X
Waardeloos. Sterkte.
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 woensdag 13 april 2022 @ 18:02:56 #16
74056 crew  ToT
pi_204426112
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 17:49 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Waardeloos. Sterkte.
Thanks! :)
Ik zit hier ook met een kapotgedraaide schroef die er niet verder in wil. Geen idee hoe ik precies aan dit type moet komen, maar het is ook nog eens geverfd, dus zit ik straks met 1 schroef (met grote, platte schroefkop) die als enige niet geverfd is. Dat wordt dus alles helemaal opnieuw schilderen.
En nog erger: ze lieten een boormachine vanuit de open zoldertrap naar beneden vallen (gelukkig was ons zoontje op dat moment NÉT niet naar boven aan het kijken wat ze aan het doen waren), maar er zit nu wel een Torx-vormige beschadiging in een tegel in de vloer beneden.

Ik heb ze overigens platgebeld en -gemaild, maar heb niets meer gehoord over wanneer ze de boel verder komen afmaken.
pi_204426152
Klinkt niet heel prettig die partij, maar waarom laat jij je zoontje daar naar ze staan kijken; dat lijkt me bij voorbaat niet veilig (waarvan akte).
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 woensdag 13 april 2022 @ 18:39:45 #18
74056 crew  ToT
pi_204426421
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 18:06 schreef zatoichi het volgende:
Klinkt niet heel prettig die partij, maar waarom laat jij je zoontje daar naar ze staan kijken; dat lijkt me bij voorbaat niet veilig (waarvan akte).
Haha ja wist ik veel dat ze fucking gereedschap op de open zoldertrap legden. 1 van die 2 lui ging er ook niet van uit dat zijn collega dat gedaan had.
pi_204426562
Ah, oké, ik ging uit van buiten. Binnen is wel wat anders ja...
pi_204427998
Beste Fokkers , even wat vraagjes van een elektra en zonnepanelen leek. :@

We hebben een setje gezien wat we op het dak willen laten leggen:

12 stuks Jinko Solar Tiger N-Type - 365 Wp
1 stuks Solar Edge SE4000 HD Wave omvormer (1 fase)
12 stuks Solar Edge Power Optimizer S440

We gebruiken nu een 3300 KWh en bovenstaande zou theoretisch zo'n een 3900 KWh op jaarbasis op moeten kunnen leveren. (Een beetje overcapaciteit nemen we bewust omdat we in de toekomst na energiezuiniger te zijn geworden met de rest van de apparatuur in huis, elektrisch willen gaan koken wanneer we van het gas af moeten en later ook nog een eigen laadpaal op de oprit willen hebben.)

Bovenstaand pakket zou nu prima aan te sluiten moeten zijn, maar dan komt het...

Ik begon dus na te denken over dat koken en de laadpaal en begreep dat we straks ook een andere aansluiting moeten aanvragen bij de netbeheerder, want wil je alles goed kunnen gebruiken dan heb je zo'n 3x 25A aansluiting nodig terwijl we nu nog een 1x35A aansluiting in de meterkast hebben zitten.

En dat gaat straks toch niet samen, zo'n 1 fase omvormer met een 3 fase aansluiting van de netbeheerder?

Dan is het toch eigenlijk zonde om nu nog eerst zo'n 1 fase omvormer op te laten hangen? Of toch juist niet, en zouden jullie dat dan pas doen wanneer je echt over wil gaan?

We weten ook nog niet of en wanneer we van het gas af moeten, voor hetzelfde geld wordt het bijmenging met waterstof en dan kunnen we prima blijven koken op gas, maar die laadpaal is wel een ding wat t.z.t. voorbij gaat komen op mijn verlanglijstje, ook al is dat pas 2024.

Kunnen jullie iets van feedback geven zodat ik gericht verder kan zoeken naar info over vragen die ik voor mijzelf nog niet 100% duidelijk voor me heb?

PS: Tips of kritiek op het pakketje mag ook, het is de eerste die over de vloer hebben gehad, prijs/kwaliteit leken ons wel okay, inclusief aansluiten en alles er op en er aan zou het netto op zo'n 5900 euro komen. (Maar goed, we kunnen er ook compleet naast zitten, commentaar wordt op prijs gesteld.)
pi_204428415
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2022 20:52 schreef PieterCornelis het volgende:
Beste Fokkers , even wat vraagjes van een elektra en zonnepanelen leek. :@

We hebben een setje gezien wat we op het dak willen laten leggen:

12 stuks Jinko Solar Tiger N-Type - 365 Wp
1 stuks Solar Edge SE4000 HD Wave omvormer (1 fase)
12 stuks Solar Edge Power Optimizer S440

We gebruiken nu een 3300 KWh en bovenstaande zou theoretisch zo'n een 3900 KWh op jaarbasis op moeten kunnen leveren. (Een beetje overcapaciteit nemen we bewust omdat we in de toekomst na energiezuiniger te zijn geworden met de rest van de apparatuur in huis, elektrisch willen gaan koken wanneer we van het gas af moeten en later ook nog een eigen laadpaal op de oprit willen hebben.)
Voor een laadpaal kan het geen kwaad om wat meer panelen te hebben te hebben, 1kWh is 5km rijden (ofwel, 0,2kWh per km) ongeveer dus je kan wel uitrekenen hoeveel panelen je dan extra nodig hebt.

Voorbereiden op een laadpaal zou ik altijd voor 3-fase gaan.

quote:
Bovenstaand pakket zou nu prima aan te sluiten moeten zijn, maar dan komt het...

Ik begon dus na te denken over dat koken en de laadpaal en begreep dat we straks ook een andere aansluiting moeten aanvragen bij de netbeheerder, want wil je alles goed kunnen gebruiken dan heb je zo'n 3x 25A aansluiting nodig terwijl we nu nog een 1x35A aansluiting in de meterkast hebben zitten.

En dat gaat straks toch niet samen, zo'n 1 fase omvormer met een 3 fase aansluiting van de netbeheerder?

Dan is het toch eigenlijk zonde om nu nog eerst zo'n 1 fase omvormer op te laten hangen? Of toch juist niet, en zouden jullie dat dan pas doen wanneer je echt over wil gaan?
Je kan wel een 1-fase omvormer aansluiten op een 1 van de 3 fasen in je meterkast straks maar dan zou je officieel maar een ~3680Watt omvormer kunnen plaatsen, al zie je ook wel 4kW omvormers met een 20A afzekering maar dat is dan niet meer helemaal zoals het hoort, heb ik begrepen (ivm "selectiviteit").

12 panelen is voor een normale SolarEdge 3-fase omvormer te weinig.
Gebruik je S440 optimizers, dan zou je minimaal 16 panelen moeten hebben.
Ga je naar S500B optimizers (voor korte string) dan zou je minimaal 14 panelen moeten hebben.

Er is echter sinds kort ook nog een SolarEdge 3-fase omvormer voor korte strings van 3, 4 of 5kW.

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-inverter-short-strings-residential-datasheet-nl.pdf

Dus:
- of een 1-fase omvormer zoals in de offerte als je later op 1-fase blijft
- of meer panelen leggen en een 3-fase omvormer (en eventueel andere optimizers)
- of die nieuwe 3-fase omvormer voor korte strings

Wil je upgraden naar 3-fasen dan zou ik dat eerst regelen, dus inplannen bij netbeheerder en een monteur regelen om je groepenkast aan te passen.

quote:
We weten ook nog niet of en wanneer we van het gas af moeten, voor hetzelfde geld wordt het bijmenging met waterstof en dan kunnen we prima blijven koken op gas, maar die laadpaal is wel een ding wat t.z.t. voorbij gaat komen op mijn verlanglijstje, ook al is dat pas 2024.

Kunnen jullie iets van feedback geven zodat ik gericht verder kan zoeken naar info over vragen die ik voor mijzelf nog niet 100% duidelijk voor me heb?

PS: Tips of kritiek op het pakketje mag ook, het is de eerste die over de vloer hebben gehad, prijs/kwaliteit leken ons wel okay, inclusief aansluiten en alles er op en er aan zou het netto op zo'n 5900 euro komen. (Maar goed, we kunnen er ook compleet naast zitten, commentaar wordt op prijs gesteld.)
Waterstof in huishoudens zie ik zelf niet gebeuren.
Waarom niet?

Stel dat je 1/5e van het aardgas wil bijmengen met waterstof.
Een huishouden gebruikt gemiddeld 1239m3 aardgas.
Er zijn 7,5 miljoen huishoudens met een gasaansluiting.

Dan zit je op (1239 x 9,77 x 7.500.000) / 5 = 18,16TWh aan energie die je moet aanvullen met waterstof.

Dat kost 18,16 / 0,7 = 25,94TWh aan stroom...
Zou je alles geheel op waterstof over willen zetten, dan zit je dus op zo'n 125TWh aan stroom... dat is meer dan het dubbele van het totale stroomverbruik van heel Nederland incl. industrie om alleen maar huishoudens te verwarmen en om te koken. Je zal begrijpen: dat is totaal gekkenwerk.

Om al die woningen over te zetten op een warmtepomp heb je overigens maar zo'n 23TWh stroom per jaar nodig en dat kan je met gemak opwekken met... de aardgas die je uitspaart...
pi_204428797
Tha
quote:
Thanks TheFreshPrince!

Een lang verhaal voor een leek, maar sowieso fijn om wat aanknopingspunten te krijgen om weer verder te zoeken!

B:)B
  Moderator donderdag 14 april 2022 @ 07:30:08 #23
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_204430776
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 april 2022 07:11 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Op de site van flatfix staat ook een calculator hè.

Ik heb t gewoon met wat boeren verstand gedaan en t staat allemaal nog :p als je dak sterk genoeg is gooi je er toch iets extra onder?
Zojuist reactie gehad van de leverancier 40 kg aan ballast per paneel moet afdoende zijn.
pi_204430893
Na de sunset van gisteravond moet dit wel een goeie dag worden!



  donderdag 14 april 2022 @ 08:10:13 #25
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_204430968
Hier voorlopig dikke mist
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')