quote:
Op vrijdag 6 mei 2022 05:14 schreef Watuntrik het volgende:Overigens die Nitriet zout schijnt geen must te zijn, die wordt hoofdzakelijk gebruikt om de kleur van het vlees mooi rood te houden wat weer beter uitziet en beter verkoopt. Vandaar dat het met de handelsnaam Colorozo wordt verkocht (Kleurzout). Is het voor eigen gebruik dan met gewoon (zee)zout schijnt ook goed te gaan maar dan krijgt het vlees een minder mooie donkere kleur.
Tsja, de verhalen over nitrietzout en de noodzaak ervan zijn nogal wisselend en voor mij dan niet goed op waarde te schatten. Nitriet werkt tegen botulisme.
Botulismebesmetting heette vroeger ook wel 'worstjesziekte', omdat je het via worst nog wel eens oploopt.
Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die een eng superverlammend gif uitscheidt. Als je dat isoleert en heel lokaal en gecontroleerd in voorhoofden spuit, verlamt het rimpels.
Als je het eet via een worstje verlamt het je alles (lock-in syndroom) of écht alles (Ook je hart. Dan ben je dood.)
Je ruikt het niet, je proeft het niet.
Vroeger deed men salpeter in de pekel, dat helpt ook tegen botulisme.
Maar dat is omdat die salpeter (nitraat) deels wordt omgezet in nitriet, en dus ben je dan terug bij de nitriet.
Tegenwoordig gebruikt men ook wel selderijsap in plaats van nitriet, maar ook dat werkt alleen doordat het heel veel nitraat bevat, wat dan weer deels omzet naar... nitriet.
Per saldo hou ik het er dan op dat, hoewel de kans op botulisme niet erg groot is, de impact van eventueel toch aanwezige botox me te groot is, wat leert dat ik het een te groot risico vind om weg te wuiven.
Als ik dan preventief wil optreden tegen botulisme, dan graag gecontroleerd, zodat ik niet meer nitriet opeet dan noodzakelijk (want zo gezond is het niet).
Dus gebruik ik colorozo. Met als bijwerking dat vlees er roze van wordt, maar bij puur spek zie je daar niks van.
De ham die ik maakte van een stuk fricandeau is wel prachtig plaatjes-roze