De directe fees zeggen niet zoveel. Brokers hebben talloze mogelijkheden en truuks om die heel laag te houden en intussen aardig te verdienen aan indirecte fees, zoals bijv. een verhoogde spread. Dat is niet zichtbaar maar dat ga je wel voelen naarmate je meer transacties doet. Ik meen dat IB daarnaast wil dat je maandelijks een minimum aan transactiefees genereert. Kom je daar niet aan dan betaal je een "inactiviteits-fee". Linksom of rechtsom verdienen ze aan je. Is het niet vanwege de transactiefee dan is het wel vanwege andere constructies.quote:Op zondag 9 januari 2022 12:26 schreef JimmyJames het volgende:
Heb net trouwens een account geopend bij IB. Die transactiekosten vergeleken met een doorsneer broker in Nederland. Het is bijna gratis handelen
mee eensquote:Op zondag 9 januari 2022 12:55 schreef recursief het volgende:
[..]
De directe fees zeggen niet zoveel. Brokers hebben talloze mogelijkheden en truuks om die heel laag te houden en intussen aardig te verdienen aan indirecte fees, zoals bijv. een verhoogde spread. Dat is niet zichtbaar maar dat ga je wel voelen naarmate je meer transacties doet. Ik meen dat IB daarnaast wil dat je maandelijks een minimum aan transactiefees genereert. Kom je daar niet aan dan betaal je een "inactiviteits-fee". Linksom of rechtsom verdienen ze aan je. Is het niet vanwege de transactiefee dan is het wel vanwege andere constructies.
Verwacht je (de aankondiging van) een nieuwe console?quote:Op zaterdag 8 januari 2022 09:49 schreef JimmyJames het volgende:
Ben te laat![]()
Anders was het BABA + NTDOY (Nintendo) geweest.
Niet dit jaar. Maar met Nintendo weet je het nooit.quote:Op zondag 9 januari 2022 15:22 schreef nostra het volgende:
[..]
Verwacht je (de aankondiging van) een nieuwe console?
Oh dat zou eens tijd worden. Dat heb ik altijd een achterlijke fee gevonden.quote:
Cummins is er nog wel mee bezig. Maar volgens mij staat het nog wel in de kinderschoenenquote:Op zaterdag 8 januari 2022 23:04 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Waterstof is qua rendement ongeveer net zo beroerd als diesel of benzine.
Het kost ongeveer 2,5 tot 3x meer energie onder de streep als rijden in een EV en dat maakt het te duur per kilometer en er is geen CO2 winst (waterstof wordt nu voor 95% uit aardgas gemaakt middels stoomreforming).
Je kan natuurlijk windmolens neerzetten en daar waterstof mee produceren middels elektrolyse maar dan heb je 2,5 tot 3x meer molens nodig om een km te rijden dan wanneer je elektrisch rijdt.
Scania is de ontwikkeling inmiddels gestopt omdat het te kostbaar zou zijn.
Als het gaat om bijzondere toepassingen dan is er vast wel een markt voor.quote:Op zondag 9 januari 2022 16:33 schreef floris_b het volgende:
[..]
Cummins is er nog wel mee bezig. Maar volgens mij staat het nog wel in de kinderschoenen
Ik vind het vooral slecht omdat het je gedrag kan beinvloeden. Je moet wel handelen om de inacitivity fee te ontlopen.quote:Op zondag 9 januari 2022 15:58 schreef recursief het volgende:
[..]
Oh dat zou eens tijd worden. Dat heb ik altijd een achterlijke fee gevonden.
https://fd.nl/bedrijfslev(...)nflatie-sia2camTTc3bquote:Supermarkten verdenken de leveranciers van grote A-merken ervan dat zij hun prijzen meer willen verhogen dan de inflatie rechtvaardigt. De producenten zouden de prijsstijgingen misbruiken om hun winstmarges op te krikken.
Door de hoge inflatie gaat het onderhandelingsspel tussen supermarkten en leveranciers er steviger aan toe dan in eerdere jaren. In Nederland was de inflatie in december 6,4%, het hoogst in bijna veertig jaar.
Maar supermarkten zien dat producenten daar nog een schepje bovenop doen, zodat ze meer verdienen. 'In enkele gesprekken merken we dit jaar dat grotere A-merkleveranciers extra prijsverhogingen willen doorvoeren', laat een woordvoerder van Albert Heijn weten. Een rondgang langs andere supermarktketens bevestigt dat beeld, al zijn deze huiverig namen te noemen.
'Een aantal grote fabrikanten, A-merken met name, probeert voor zichzelf een klein plusje te creëren. Je snapt dat we daarvoor niet staan te applaudisseren', zegt Vomar-directeur Aart van Haren.
Ook Jumbo-cfo Ton van Veen erkent dat de gesprekken met sommige leveranciers stroef verlopen. 'Die overdrijven het argument van grondstofprijsstijgingen wat, of misbruiken het om hun marges te verhogen. Dit is niet het moment daarvoor. Dan krijg je een acceleratie van inflatie.'
Prijzen met 10% omhoog
De onderhandelingen tussen supermarktketens en hun leveranciers gaan er altijd stevig aan toe. Winkeliers willen de prijzen zo laag mogelijk houden voor hun klanten, leveranciers proberen hun marges gezond te houden. De onderhandelingspositie per producent verschilt sterk: A-merkmultinationals zoals Coca-Cola en Heinz staan sterker dan veel kleinere, lokale bedrijven.
Dit jaar zijn de onderhandelingen feller dan voorgaande jaren, omdat de inflatie hoog is. Rabobank-econoom Sebastiaan Schreijen schat dat de verkoopprijzen van supermarktleveranciers gemiddeld 9% tot 10% omhoog moeten om de kostenstijgingen te dekken. 'Dat is ongekend.'
'Hogere prijzen écht begrijpen'
Het is onvermijdelijk dat klanten een deel van die prijsstijging terug zien op hun kassabon. 'Pieken in de prijzen van energie of grondstoffen hebben we vaker gezien', zegt Schreijen. 'Maar die gaan meestal niet hand in hand. Nu wel, en op alle terreinen: van transportkosten tot verpakkingsmateriaal en personeel.'
Supermarkten eisen dat hun leveranciers gedetailleerd uitleggen waar zij de kostenstijgingen op baseren. 'We willen écht begrijpen waarom het zo is', zegt Michiel Muller, directeur van onlinesupermarkt Picnic. 'Soms is het product zelf niet duurder geworden, maar het transport. De vraag daarna is hoe we die pijn verdelen. En je moet ook afspreken hoe snel de prijs weer omlaag gaat als de situatie verandert.'
Nutella uit het buitenland
Supermarktketens zeggen dat de gesprekken met het overgrote deel van hun leveranciers goed verlopen, en dat zij er onderling uit komen. Maar soms lukt dat niet. Zo heeft de Belgische supermarktketen Colruyt eind vorig jaar de kleine potjes Nutella uit zijn schappen gehaald, omdat de producent de prijzen daarvan meer wilde verhogen dan de discounter bereid was te accepteren.
Ook Vomar is het oneens met de prijsverhoging die de maker van hazelnootpasta heeft voorgesteld, zegt Van Haren. 'Wij kopen al geruime tijd Nutella elders in Europa, in plaats van bij de Nederlandse leverancier. Daar is het goedkoper.'
Muller van Picnic ziet eveneens dat sommige producten in het buitenland een lagere inkoopprijs hebben. 'Maar in andere landen hebben veel boodschappen net een ander etiket, of een andere verpakking. Dat maakt het lastig producten over de grens te brengen.'
Angst voor de concurrent
Botsingen over prijsverhogingen horen bij het onderhandelingsspel, zegt Rabobank-econoom Schreijen. 'Producenten weten wie ze tegenover zich hebben. Zij weten ook dat retailers alles lezen en overal connecties hebben.'
Verder concurreren levensmiddelenproducenten ook onderling, waardoor ze de prijzen niet straffeloos bovenmatig kunnen verhogen. Supermarkten weten dat de marges van veel leveranciers te laag zijn om de kostenstijging volledig zelf op te vangen, zegt Schreijen. 'Maar ze duwen zo veel mogelijk terug.'
De supermarktbazen zeggen dat zij scherp onderhandelen zodat de prijzen voor hun klanten behapbaar blijven. Ook speelt de felle concurrentie tussen supermarkten een rol: niemand wil de eerste zijn die de prijzen fors verhoogt, uit angst dat klanten naar een andere keten lopen.
'We proberen terughoudend te zijn met prijsverhogingen', zegt Jumbo-cfo Van Veen. 'Maar het is een illusie dat we die eeuwig kunnen uitstellen. Ik had in 2020 een nettowinstmarge van ongeveer 2%. Dan kan ik geen kostprijsstijging van 5% absorberen. Dan houdt het gauw op. Natuurlijk gaan de prijzen omhoog. Dat is niet uit luxe, maar uit noodzaak.'
Daarom, het stimuleert irrationeel gedrag en dat is discutabel. Vooral ook omdat brokers vooral aan transactievolume verdienen.quote:Op zondag 9 januari 2022 17:43 schreef JimmyJames het volgende:
[..]
Ik vind het vooral slecht omdat het je gedrag kan beinvloeden. Je moet wel handelen om de inacitivity fee te ontlopen.
De verhoogde spread ontstaat als een broker z'n orderflow verkoopt. IBKR doet dat in het geval van IBKR-LITE, een broker service zonder commissies. IBKR-LITE kun je in Nederland echter niet afnemen. Je hebt dus automatisch IBKR-PRO waar de orderflow niet wordt verkocht, maar je wel commissies betaalt.quote:Op zondag 9 januari 2022 12:55 schreef recursief het volgende:
[..]
De directe fees zeggen niet zoveel. Brokers hebben talloze mogelijkheden en truuks om die heel laag te houden en intussen aardig te verdienen aan indirecte fees, zoals bijv. een verhoogde spread. Dat is niet zichtbaar maar dat ga je wel voelen naarmate je meer transacties doet. Ik meen dat IB daarnaast wil dat je maandelijks een minimum aan transactiefees genereert. Kom je daar niet aan dan betaal je een "inactiviteits-fee". Linksom of rechtsom verdienen ze aan je. Is het niet vanwege de transactiefee dan is het wel vanwege andere constructies.
Ik denk dat je een stap achteruit moet doen en dit anders benaderen. De inactivity fee was 10 euro per maand en ik heb die vele malen betaald. Op jaarbasis ging ik uit van 120 euro per maand, maar de trades waren bij IBKR zoveel malen goedkoper dat het ondanks die 120 euro uiteindelijk veel goedkoper was dan een gemiddelde Nederlandse broker. De Nederlandse brokers hadden ook flauwekul zoals 'bewaarkosten', dividend kosten en de wisselkoers bij valuta transacties was veel ongunstiger.quote:Op zondag 9 januari 2022 17:43 schreef JimmyJames het volgende:
[..]
Ik vind het vooral slecht omdat het je gedrag kan beinvloeden. Je moet wel handelen om de inacitivity fee te ontlopen.
Okay duidelijk. Mij gaat het erom dat je je niet moet blindstaren op lage (directe) transactiefees. De kosten worden linksom of rechtsom ergens van betaald.quote:Op maandag 10 januari 2022 06:55 schreef jaco het volgende:
[..]
De verhoogde spread ontstaat als een broker z'n orderflow verkoopt. IBKR doet dat in het geval van IBKR-LITE, een broker service zonder commissies. IBKR-LITE kun je in Nederland echter niet afnemen. Je hebt dus automatisch IBKR-PRO waar de orderflow niet wordt verkocht, maar je wel commissies betaalt.
Altijd lastig, ook Nvidia heeft wel een aardige duikeling gemaakt maar het betekent niet dat we al uit geduikeld zijn.quote:Op maandag 10 januari 2022 15:21 schreef Zwansen het volgende:
ASML op 18% van z’n ATH. Bijkopen of liever een andere chip-gerelateerd aandeel?
Ik ben ook wel geneigd om Nvidia of Intel te doen (dank voor de inspiratie hier). Ook die staan op zo’n -20% t.o.v. ATH. Kijken wat straks de beurzen in de VS doen.
Timing is niet zo geweldig iddquote:Op maandag 10 januari 2022 15:27 schreef WammesWaggel het volgende:
Wel wat spijtig dat ik eind December een ATH bereikte en het in het nieuwe jaar begint met dalen, zo graag draag ik geen belasting af
Nvidia is een tof bedrijf, Intel is meer een value stock die niet zo sexy is op het moment.quote:Op maandag 10 januari 2022 15:21 schreef Zwansen het volgende:
ASML op 18% van z’n ATH. Bijkopen of liever een andere chip-gerelateerd aandeel?
Ik ben ook wel geneigd om Nvidia of Intel te doen (dank voor de inspiratie hier). Ook die staan op zo’n -20% t.o.v. ATH. Kijken wat straks de beurzen in de VS doen.
quote:Op maandag 10 januari 2022 13:34 schreef TheFreshPrince het volgende:
Het is echt ongelooflijk hoe vaak de Rabobank eruit ligt de laatste maanden.
Nu weer... en als de tarieven er nu naar waren...
Ik heb het vermoeden dat er dus nog niets verkocht is en dat ze wss verkopen als de markt op z'n laagst staatquote:Er worden één of meerdere opdrachten voor u verwerkt. U kunt daarom nu geen wijzigingen invoeren. Na afronding van de ingevoerde opdracht(en), kunt u weer wijzigingen doorgeven. De getoonde waarde kan tijdelijk afwijken door het uitvoeren van de opdracht(en).
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |