abonnement bol.com Unibet Coolblue
  maandag 25 oktober 2021 @ 23:15:28 #1
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201904295


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.

Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201909755
De opbrengst van afgelopen zondag viel me bijzonder tegen, het was zulk mooi zonnig weer? Slechts 9Kwh. (hoop dat ik dat goed zeg :@ )We hebben een huis gekocht met panelen erop, 20 stuks van 250 watt, plat dak, zuid, 45 graden, denk ik. wel al zo'n 8 jaar oud nu.
It ain't over 'till the fat lady sings
La prudencia es la madre de la ciencia.
  dinsdag 26 oktober 2021 @ 16:00:54 #3
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201909970
Het is een plat dak waar de panelen in een hoek van 45 graden op liggen? Dat is vrij uitzonderlijk.

Het is kWh ;)
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201910885
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 oktober 2021 16:00 schreef Leandra het volgende:
Het is een plat dak waar de panelen in een hoek van 45 graden op liggen? Dat is vrij uitzonderlijk.

Het is kWh ;)
Wat is het normaal dan?
It ain't over 'till the fat lady sings
La prudencia es la madre de la ciencia.
pi_201914946
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 oktober 2021 15:38 schreef verita het volgende:
De opbrengst van afgelopen zondag viel me bijzonder tegen, het was zulk mooi zonnig weer? Slechts 9Kwh. (hoop dat ik dat goed zeg :@ )We hebben een huis gekocht met panelen erop, 20 stuks van 250 watt, plat dak, zuid, 45 graden, denk ik. wel al zo'n 8 jaar oud nu.
Ik heb 30x330wp liggen en had zondag 13kWh. Maar staan behoorlijke bomen hier, dus ik mis nu een klap zon.

En normaal op een plat dak is het zo'n 10 graden. Soms 15.


Zoiets dus

Anders krijg je dit

Dit is natuurlijk een mini ding, maar het gaat om het idee.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201915611
Wat is jullie mening over een Noord Zuid ligging op plat dak? Vrij lage hoek.
.
  woensdag 27 oktober 2021 @ 06:31:53 #7
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_201915620
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 06:27 schreef Fer het volgende:
Wat is jullie mening over een Noord Zuid ligging op plat dak? Vrij lage hoek.
Gewoon doen.
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
pi_201917538
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 oktober 2021 23:38 schreef bambino het volgende:

Anders krijg je dit
[ afbeelding ]
Dit is natuurlijk een mini ding, maar het gaat om het idee.
En dat lijkt dus ongeveer wat we hebben..., maar ik heb er geen verstand van. Ze staan wel hoger / schuiner dan de 15 graden foto.

[ Bericht 3% gewijzigd door verita op 27-10-2021 11:13:13 (aanvulling) ]
It ain't over 'till the fat lady sings
La prudencia es la madre de la ciencia.
pi_201917653
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 06:27 schreef Fer het volgende:
Wat is jullie mening over een Noord Zuid ligging op plat dak? Vrij lage hoek.
Kan prima.
pi_201921184
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 06:27 schreef Fer het volgende:
Wat is jullie mening over een Noord Zuid ligging op plat dak? Vrij lage hoek.
Ik heb het idee dat oost west veel meer oplevert. Dan heb je de ochtendzon al vrij vlot te pakken en rond de middag gaat dat naadloos over in de avondzon. Of te wel je krijgt geen mooie sinus maar wel in de morgen vrij vlot een mooi resultaat en dat gaat door in de avond. Je omvormer kan je wel kleiner houden dan de totale capaciteit. De totale capaciteit haal je nooit maar wel van ochtend tot avond een redelijk resultaat.
pi_201921427
quote:
0s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 16:16 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ik heb het idee dat oost west veel meer oplevert. Dan heb je de ochtendzon al vrij vlot te pakken en rond de middag gaat dat naadloos over in de avondzon. Of te wel je krijgt geen mooie sinus maar wel in de morgen vrij vlot een mooi resultaat en dat gaat door in de avond. Je omvormer kan je wel kleiner houden dan de totale capaciteit. De totale capaciteit haal je nooit maar wel van ochtend tot avond een redelijk resultaat.
Ligt een beetje aan het dak en hoe je de panelen kwijt kan idd.
Maar oost-west zou ook m'n eerste keuze zijn.
pi_201922077
quote:
0s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 16:33 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Ligt een beetje aan het dak en hoe je de panelen kwijt kan idd.
Maar oost-west zou ook m'n eerste keuze zijn.
Hoe je panelen kwijt kan is wel leidend inderdaad.

Met oost-west heb je heel verspreid over de dag ongeveer gelijk vermogen ter beschikking. Je totaal productie is dan hoger dan zuid-noord.

Als het salderen over is dan kan het ook juist een voordeel zijn om juist voornamelijk zuid te plaatsen, dan heb je veel vermogen rond de middag, dan kan je wasmachine en vaatwas gaan draaien.
pi_201923480
zonder salderen zou ik juist oost west denken, dan heb je de hele dag stroom, ipv een piek op een bepaald tijdstip.

Maar gaat een om huis hier in de straat, allemaal platte daken. De meeste hebben nu een ZW in rijen of een schans. Ik ben afwijkend met ZZW, dus ietswat scheef op mijn dak. Nu dus ook een met noordzuid erbij gekomen.
.
pi_201928797
Hoe vergelijken september en oktober bij jullie tov 2019/2020? Ik heb in augustus grote boom gekapt en september en oktober zijn beter dan de 2 afgelopen jaren maar kan natuurlijk ook aan zon-dagen liggen.
  donderdag 28 oktober 2021 @ 11:12:27 #15
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_201929311
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 10:25 schreef Underdoggy het volgende:
Hoe vergelijken september en oktober bij jullie tov 2019/2020? Ik heb in augustus grote boom gekapt en september en oktober zijn beter dan de 2 afgelopen jaren maar kan natuurlijk ook aan zon-dagen liggen.
Oktober 2021 is beter dan 2020 maar slechter dan 2019.
September 2021 is slechter dan 2020 maar beter dan 2019.

Maar heel groot zijn de verschillen allemaal niet. Woon helemaal in het westen van het land trouwens.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_201929326
quote:
0s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 17:24 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Hoe je panelen kwijt kan is wel leidend inderdaad.

Met oost-west heb je heel verspreid over de dag ongeveer gelijk vermogen ter beschikking. Je totaal productie is dan hoger dan zuid-noord.

Als het salderen over is dan kan het ook juist een voordeel zijn om juist voornamelijk zuid te plaatsen, dan heb je veel vermogen rond de middag, dan kan je wasmachine en vaatwas gaan draaien.
Oost-west is dan toch praktischer denk ik, zeker als je overdag werkt.
Die piek zal je niet altijd kunnen benutten, de spreiding wel.
Met een warmtepomp of EV is de spreiding ook praktischer.
  donderdag 28 oktober 2021 @ 13:18:18 #17
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201930587
Vandaag is nu iig al beter dan gisteren de hele dag :')
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  donderdag 28 oktober 2021 @ 14:48:23 #18
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201931480
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 13:18 schreef Leandra het volgende:
Vandaag is nu iig al beter dan gisteren de hele dag :')
Meer dan dubbel inmiddels met de hoogste opbrengst om 13.45 en 13.50 uur dus ze liggen lekker gunstig :D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Moderator donderdag 28 oktober 2021 @ 17:12:45 #19
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_201932808
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 14:48 schreef Leandra het volgende:

[..]
Meer dan dubbel inmiddels met de hoogste opbrengst om 13.45 en 13.50 uur dus ze liggen lekker gunstig :D
Geinig, ik had de hoogste opbrengst om 12.30 maar hier liggen ze niet zo gunstig als bij jou vermoed ik. Ik zit nu pas op de 20kwh.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_201933509
17,7 kWh vandaag (16x 310 panelen). Gisteren maar 2,0 en zondag 1,4.

September + oktober van dit jaar zijn samen iets beter dan vorig jaar:

Sept 2020: 436 kWh
Okt 2020: 206 kWh

Sept 2021:406 kWh
Okt 2021: 254 kWh tm vandaag
Well done is better than well said. - Benjamin Franklin
pi_201934000
Vandaag 3,82kwh/kwp op zuiden.

Wel fijn om op die manier te vergelijken.
Losse kWh zeggen mij bij anderen helemaal niets.

September 96,2kwh/kwp (2020: 102,83)
Augustus 97,7kwh/kwp (2020: 115,2)

Oktober tm gisteren 57,7 (2020: 42,6)

Dus oktober toch wat minder dramatisch dan jaar terug. Compenseert iets voor augustus.
Eerst denken, dan typen
pi_201934074
4,45 kWh/kwp vandaag. Echt weer een mooie dag met 33kwh. Eergisteren ofzo ook al 35.
Laat die handjes wapperen!
  Official ESF Kreviewer donderdag 28 oktober 2021 @ 20:58:24 #23
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201935728
(ik vermoed 10x360)
Vandaag 6,8kWh.
Oktober 145kWh.

Eerste maand, dus geen idee of het normaal is, maar denk het wel. Oktober was een matige zonmaand.
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
  Official ESF Kreviewer donderdag 28 oktober 2021 @ 21:04:44 #24
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201935828
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 19:08 schreef Gieliovd het volgende:
4,45 kWh/kwp vandaag. Echt weer een mooie dag met 33kwh.
Dit snap ik niet.
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
  donderdag 28 oktober 2021 @ 21:49:58 #25
62913 Blik
The one and Only!
pi_201936392
N00bvraag incoming. Vandaag gekeken bij een nieuw huis en wil kijken wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen. Het huis heeft een 3x25a aansluiting. In de tuin staat een veranda, waarop zonnepanelen kunnen liggen. De veranda heeft een stroomaansluiting.

Klopt het dat er dan op deze veranda maximaal 3680 wp mag komen te liggen? Of is dat iets te kort door de bocht?
  donderdag 28 oktober 2021 @ 21:59:39 #26
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201936504
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 17:12 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Geinig, ik had de hoogste opbrengst om 12.30 maar hier liggen ze niet zo gunstig als bij jou vermoed ik. Ik zit nu pas op de 20kwh.
Het totaal voor vandaag was 32,26 kWh.

Maar als je per 5 minuten kijkt dan heb je een heel mooi verloop (en vandaag ook een vrijwel perfecte heuvel qua opbrengst).
14:20 5,220
14:15 5,232
14:10 5,244
14:05 5,256
14:00 5,292
13:55 5,292
13:50 5,316
13:45 5,316
13:40 5,280
13:35 5,256
13:30 5,232
13:25 5,232
13:20 5,220

Nou hopen dat er volgende week (als we niet meer in de zomertijd zitten) nog eens zo'n mooie dag is. dan zou het hoogtepunt een uurtje eerder moeten komen.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201936515
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 19:08 schreef Gieliovd het volgende:
4,45 kWh/kwp vandaag. Echt weer een mooie dag met 33kwh. Eergisteren ofzo ook al 35.
Wow.

Ik maar 1.3 kWh/kwp...

Heb wel oost/west liggen. En een deel komt vroeg in de schaduw. Maar hoop dat t in de zomer een heel stuk beter gaat als de zon wat hoger staat..
  Moderator donderdag 28 oktober 2021 @ 22:06:42 #28
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_201936582
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:00 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Wow.

Ik maar 1.3 kWh/kwp...

Heb wel oost/west liggen. En een deel komt vroeg in de schaduw. Maar hoop dat t in de zomer een heel stuk beter gaat als de zon wat hoger staat..
Ja ik zit ergens in de 2.5kwh/kwp ofzo. Nu 20,6, maar in de zomer tik net de 60kwh per dag niet aan, en op een jaar pak ik meer dan 8 mWh, dus ik vind t wel goed. Je kunt je huis moeilijk gaan verslepen naar de ideale stand he :P
Breitling - Instruments for Professionals
  donderdag 28 oktober 2021 @ 22:18:23 #29
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201936700
quote:
5s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 21:04 schreef Kreator het volgende:

[..]
Dit snap ik niet.
In jouw geval (10 panelen van 360 wp) zou je 3.600 wp hebben liggen = 3,6 kwp.
Je opbrengst vandaag is 6,8 kWh, dus dat is 1,89 kWp/kwp

Zedi heeft 16 x 310 liggen = 4.960 wp = 4,96 kwp
Opbrengst vandaag was 17,7 kWh, dus dat is 3,57 kWh/kwp.

Ik heb 21x330 liggen = 6.930 wp = 6,93 kwp
Opbrengst vandaag was 32,26 kWh, dus dat is 4,66 kWh/kwp.

Een en ander is nogal afhankelijk van de ligging, de hellingshoek en schaduw, dat kan een wereld aan verschil veroorzaken qua opbrengst.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  donderdag 28 oktober 2021 @ 22:20:57 #30
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201936742
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:06 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja ik zit ergens in de 2.5kwh/kwp ofzo. Nu 20,6, maar in de zomer tik net de 60kwh per dag niet aan, en op een jaar pak ik meer dan 8 mWh, dus ik vind t wel goed. Je kunt je huis moeilijk gaan verslepen naar de ideale stand he :P
Grappige is dat ik in de zomer niet aan de 50 kWh kom.
Enorme verschillen dus, met diverse oorzaken.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Official ESF Kreviewer donderdag 28 oktober 2021 @ 22:22:55 #31
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201936771
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 21:59 schreef Leandra het volgende:

[..]
Het totaal voor vandaag was 32,26 kWh.

Maar als je per 5 minuten kijkt dan heb je een heel mooi verloop (en vandaag ook een vrijwel perfecte heuvel qua opbrengst).
14:20 5,220
14:15 5,232
14:10 5,244
14:05 5,256
14:00 5,292
13:55 5,292
13:50 5,316
13:45 5,316
13:40 5,280
13:35 5,256
13:30 5,232
13:25 5,232
13:20 5,220

Nou hopen dat er volgende week (als we niet meer in de zomertijd zitten) nog eens zo'n mooie dag is. dan zou het hoogtepunt een uurtje eerder moeten komen.
Hehe. Hoogtepunt.

Maar hoeveel panelen heb jij? Ik vind het wel gek dat ik dan zeg maar 5x zo weinig opbrengst heb. Zou dat in deze tijd vh jar komen omdat ik ze plat op een dak heb liggen?

Edit. Zie nu je post hierboven, dat is al deels verklaring. Mijn panelen liggen wel vol in de zon op het zuiden, dat zou wel OK moeten zijn.
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
pi_201936792
Heb mijn zonnepanelen eind januari laten leggen en zit sinds deze week aan mijn verwachte jaaropbrengst van de offerte. 4745 Wp en opbrengst 4418 kWh.

Ik weet dat de offertes behoudend worden opgesteld maar toch fijn dat het nu al is behaald na zo'n slechte zomer.
Alpha kenny one
  donderdag 28 oktober 2021 @ 22:27:53 #33
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201936840
quote:
5s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:22 schreef Kreator het volgende:

[..]
Hehe. Hoogtepunt.

Maar hoeveel panelen heb jij? Ik vind het wel gek dat ik dan zeg maar 5x zo weinig opbrengst heb. Zou dat in deze tijd vh jar komen omdat ik ze plat op een dak heb liggen?
De hellingshoek maakt heel veel uit, zeker richting de winter.
Ik heb er 21 van 330 wp, ze liggen bijna vol zuid (ZZW), geen schaduw, op een dak met een hellingshoek van 45 graden.

Bij mijn oude huis was het dak van de carport het van zonnepanelen, en lag dus nagenoeg plat (3 graden hellingshoek ofzo) en dan ook nog eens schaduw erbij, dat maakte mijn opbrengst altijd stukken minder dan die van @laziness bijvoorbeeld die net zoveel panelen van hetzelfde aantal wp had liggen, maar dan op een schuin dak.
En locatie natuurlijk, maar in dit geval zitten jij en ik wel een beetje allebei in het midden van het land, zij het elders.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Official ESF Kreviewer donderdag 28 oktober 2021 @ 22:33:42 #34
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201936907
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:27 schreef Leandra het volgende:

[..]
De hellingshoek maakt heel veel uit, zeker richting de winter.
Ik heb er 21 van 330 wp, ze liggen bijna vol zuid (ZZW), geen schaduw, op een dak met een hellingshoek van 45 graden.

Bij mijn oude huis was het dak van de carport het van zonnepanelen, en lag dus nagenoeg plat (3 graden hellingshoek ofzo) en dan ook nog eens schaduw erbij, dat maakte mijn opbrengst altijd stukken minder dan die van @:laziness bijvoorbeeld die net zoveel panelen van hetzelfde aantal wp had liggen, maar dan op een schuin dak.
En locatie natuurlijk, maar in dit geval zitten jij en ik wel een beetje allebei in het midden van het land, zij het elders.
Ja die hellingshoek had ik ook bedacht, met een veel schuiner staande zon. (heb trouwens 3650kwp zag ik) hopelijk is dat positief in de zomer straks.

Thx, ben nog beetje aan het leren.
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
pi_201936951
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:23 schreef falling_away het volgende:
Heb mijn zonnepanelen eind januari laten leggen en zit sinds deze week aan mijn verwachte jaaropbrengst van de offerte. 4745 Wp en opbrengst 4418 kWh.

Ik weet dat de offertes behoudend worden opgesteld maar toch fijn dat het nu al is behaald na zo'n slechte zomer.
He, dat lijkt heel erg op onze situatie! 😎

Ze liggen bij ons vanaf 11 januari. 4950Wp en nu 4656 kWh opgebracht. 15 panelen mooi op zuid/plat dak, helling 15graden
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
  donderdag 28 oktober 2021 @ 22:37:39 #36
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201936957


Hier zie je goed wat een hellingshoek en de positie uit kunnen maken.
En dat is dan zonder schaduw.

Maar dat hangt dan dus ook nog af van de tijd van het jaar, want in de winter moet je je panelen bijna met een hellingshoek van 60 graden hebben liggen om optimaal te functioneren.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  vrijdag 29 oktober 2021 @ 13:04:54 #37
62913 Blik
The one and Only!
pi_201941312
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 21:49 schreef Blik het volgende:
N00bvraag incoming. Vandaag gekeken bij een nieuw huis en wil kijken wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen. Het huis heeft een 3x25a aansluiting. In de tuin staat een veranda, waarop zonnepanelen kunnen liggen. De veranda heeft een stroomaansluiting.

Klopt het dat er dan op deze veranda maximaal 3680 wp mag komen te liggen? Of is dat iets te kort door de bocht?
Iemand?
pi_201941327
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 13:04 schreef Blik het volgende:

[..]
Iemand?
Waarom zou daar maximaal 3680wp mogen liggen? Hier ook 3x25a aansluiting en heb wel 6080wp op het dak liggen.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_201942704
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 13:04 schreef Blik het volgende:

[..]
Iemand?
Die stroomaansluiting is wel handig voor een lampje of zo maar de panelen moeten op een eigen groep (tenzij het minder dan 600 Watt is). Wat ik er van begrijp mag je dan theoretisch tot die 3 keer 25 Ampère gaan, dat zijn in ieder geval meer panelen dan jij op je verandadakje kwijt kan durf ik te veronderstellen (tegen de 50?).

Je moet of nieuwe bedrading trekken of verder alles van de bestaande groep afhalen. In dat laatste geval is de dikte van je kabel inderdaad de beperkende factor en klopt het in zoverre dat het gaat om het maximum vermogen wat de inverter aan kan. Als er meer panelen liggen zal er bij veel zon iets vermogen afgetopt worden maar er staat tegen over dan bij minder zon het wel wat efficiënter is.
  Moderator vrijdag 29 oktober 2021 @ 15:27:54 #40
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_201942837
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:37 schreef Essebes het volgende:

[..]
He, dat lijkt heel erg op onze situatie! 😎

Ze liggen bij ons vanaf 11 januari. 4950Wp en nu 4656 kWh opgebracht. 15 panelen mooi op zuid/plat dak, helling 15graden
Ik heb op dit huis 8700 Wp liggen, die liggen er op sinds de laatste dag van augustus 2019, en ze hebben tot nu toe 16,77 MWh opgeleverd.
Breitling - Instruments for Professionals
  vrijdag 29 oktober 2021 @ 15:33:07 #41
62913 Blik
The one and Only!
pi_201942902
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 13:06 schreef Patroon het volgende:

[..]
Waarom zou daar maximaal 3680wp mogen liggen? Hier ook 3x25a aansluiting en heb wel 6080wp op het dak liggen.
Naja, het zou een aansluiting op een al bestaande groep worden, en ik dacht dat je dan moest kijken naar 1-fase

https://www.zonnepanelen.net/zonnepanelen-groep/
  vrijdag 29 oktober 2021 @ 15:34:07 #42
62913 Blik
The one and Only!
pi_201942919
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 15:18 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Die stroomaansluiting is wel handig voor een lampje of zo maar de panelen moeten op een eigen groep (tenzij het minder dan 600 Watt is). Wat ik er van begrijp mag je dan theoretisch tot die 3 keer 25 Ampère gaan, dat zijn in ieder geval meer panelen dan jij op je verandadakje kwijt kan durf ik te veronderstellen (tegen de 50?).

Je moet of nieuwe bedrading trekken of verder alles van de bestaande groep afhalen. In dat laatste geval is de dikte van je kabel inderdaad de beperkende factor en klopt het in zoverre dat het gaat om het maximum vermogen wat de inverter aan kan. Als er meer panelen liggen zal er bij veel zon iets vermogen afgetopt worden maar er staat tegen over dan bij minder zon het wel wat efficiënter is.
Thanks, moet dus wel echt een aparte groep komen in dat geval.
pi_201943466
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 15:34 schreef Blik het volgende:

[..]
Thanks, moet dus wel echt een aparte groep komen in dat geval.
In dat geval kan je dus een 3 fase inverter overwegen en neem je kabel ruimer dan je denkt nodig te hebben, kost je hooguit een paar tientjes. Als over vijf jaar het rendement van panelen verdubbeld is hoef je dan niet opnieuw draadjes te trekken.

Nog een tip die ik zelf ter harte had moeten nemen dit voorjaar: Plaats wat je kwijt kan, je gaat vanzelf meer gebruiken omdat verwarming en vervoer op den duur elektrisch worden. De kosten zitten voor een groot deel in de inverter en het komen van de vaklui. Een paar panelen extra is niet zo duur en verdient zich sowieso wel terug. Later bijplaatsen is veel duurder.

Hier stopt mijn kennis echter. O~)
  vrijdag 29 oktober 2021 @ 16:20:18 #44
62913 Blik
The one and Only!
pi_201943519
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 16:17 schreef qajariaq het volgende:

[..]
In dat geval kan je dus een 3 fase inverter overwegen en neem je kabel ruimer dan je denkt nodig te hebben, kost je hooguit een paar tientjes. Als over vijf jaar het rendement van panelen verdubbeld is hoef je dan niet opnieuw draadjes te trekken.

Nog een tip die ik zelf ter harte had moeten nemen dit voorjaar: Plaats wat je kwijt kan, je gaat vanzelf meer gebruiken omdat verwarming en vervoer op den duur elektrisch worden. De kosten zitten voor een groot deel in de inverter en het komen van de vaklui. Een paar panelen extra is niet zo duur en verdient zich sowieso wel terug. Later bijplaatsen is veel duurder.

Hier stopt mijn kennis echter. O~)
Ik heb al 8 jaar panelen op mijn huidige woning, alleen de kennis rondom elektriciteit ontbreekt. Verder inderdaad maximaal volgooien van het dak met panelen, heb ik toendertijd ook gedaan
pi_201948436
14 paneeltjes laten plaatsen á 380 wp op Noord. Wordt mooi 50% t.o.v. zuid binnenharken.
pi_202010375
Vanaf as. vrijdag eindelijk zonnepanelen. 18x 340 wp op zuidwest. Na jaren gedoe over vergunningen.
  Official ESF Kreviewer woensdag 3 november 2021 @ 14:49:23 #47
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_202014738
Gefeliciteerd. het zijn prachtige zonnige dagen voor zonnepanelen.
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
pi_202017738
Zon? Nou vandaag was het alsof we op de Bermuda driehoek wonen. De hele dag mist.

2,6kwh op 7425WP.
Laat die handjes wapperen!
pi_202018235
Ben wel benieuwd wat jullie gedaan hebben in oktober.
Voor mij was het een bijzonder slechte maand.
Ik heb een redelijk grote boom voor de deur (dak iets richting oost vanaf zuid gezien, en boom staat oost-zuid-oost t.o.v. woning) dus krijg nu met lage zon en nog vol blad (oktober) een beste bak schaduw.

Oktober had ik 338kWh op 9900Wp.
29,3Wp per kWh óf 34,14kWh per kWp.

En ter vergelijking, de beste maand was juni:
1176kWh:
8,41Wp per kWh óf 118,78kWh per kWp
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_202018469
quote:
0s.gif Op woensdag 3 november 2021 19:41 schreef bambino het volgende:
Ben wel benieuwd wat jullie gedaan hebben in oktober.
Voor mij was het een bijzonder slechte maand.
Ik heb een redelijk grote boom voor de deur (dak iets richting oost vanaf zuid gezien, en boom staat oost-zuid-oost t.o.v. woning) dus krijg nu met lage zon en nog vol blad (oktober) een beste bak schaduw.

Oktober had ik 338kWh op 9900Wp.
29,3Wp per kWh óf 34,14kWh per kWp.

En ter vergelijking, de beste maand was juni:
1176kWh:
8,41Wp per kWh óf 118,78kWh per kWp
Dat scheelt wel ja. Wij hebben over oktober 236,5 kWh op 4950Wp gedaan (juni was 742kWh)
Geen schaduw en gunstig op de zon (Den Haag)
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')