abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 15 september 2021 @ 12:11:18 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_201367774
Nieuwe gaswinning onder de Waddenzee lijkt nauwelijks tegen te houden

Beste mensen,

Naar ons idee leven we ondanks de crisis omtrent het coronavirus nu in welvarende tijden. B:)B Vooral in de betere Randstedelijke kringen te Haarlem :Y) :9, Amsterdam noem maar op, waar belangrijke en graag geziene functionarissen vanachter de coulissen de economie waaronder u steeds vaker een goede dienst weten te bewijzen *), valt de toenemende welvaart uiteraard goed te merken. :Y) Maar ook binnen andere lagen der bevolking timmert men soms flink aan de weg, en weet men steeds vaker geld uit te sparen of zelfs op vrij behendige wijze te maken. :7~

Wat u? Op locatie Amsterdam is men daar goed van op de hoogte en spoort men de meest vooruitkijkende burger zelfs nog aan om alles eruit te halen wat erin zit. :9~
En het geven van een extra boost aan de economie na de Brexit, door grote bedrijven naar hier te halen en voor deze gelegenheid passende woonruimte te creëren middels beleggers en Airbnb nu de woningnood stokken in de wielen steekt :o, gooit naar mijn bescheiden mening ook hoge ogen op een wervelende Zuid As. :Y) *)

Allerhande vormen van energiewinning passeren de laatste twee tot drie decennia al veelvuldig de revue. Nu de Groningse gaswinning z'n langste tijd achter de rug heeft, voornamelijk sinds er veel is te doen omtrent bevingen, de gasbel op den duur op dreigt te geraken en zulks :s) :s) :s), zoekt men naarstig naar andere methodes.
Al enige jaren staan andere opties voor nieuwe winning van aardgas binnen de Nederlandse grenzen op het groene licht te wachten, maar vanaf nu steekt de NAM de spreekwoordelijk vlag uit. :7~

Ongeacht energiewinning middels andere bronnen waaronder zonnepanelen, warmte uit de bodem, windmolens et cetera, kan en wil men vaak nog geen afscheid nemen van het gas. :N Eventueel gas importeren vanuit Rusland maakt u evenals ons *) te afhankelijk van Poetins Rusland 8-), met wie de betrekkingen heden ten dage niet zo heel geweldig zijn, o.a. vanwege de kwestie rond de MH17. :{w Alhoewel ruw Noors gas ook een serieuze optie lijkt te zijn. Het gas hoeft dan alleen nog maar bewerkt te worden om bruikbaar te maken. 14.gif

Echter, om de boel niet te ingewikkeld maar vooral onnodig kostbaar te maken, kijkt men nu dus uit naar deze optie. Mogelijk toekomstige gaswinning onder de Waddenzee kan prima bijdragen tot nieuwe bronnen die overige meer gecompliceerde opties tijdelijk minder van groot belang doen zijn, dat hopen wij althans. :7~

Fijne dag!

Scjvb

++++

NOS

quote:
VANDAAG, 06:00

De NAM mag op een nieuwe locatie gas winnen onder de Waddenzee, als het aan minister Stef Blok van Economische Zaken ligt. Dat is zeer tegen de zin van natuurorganisaties, de Friese Provinciale Staten en de gemeente Noordoost-Friesland. De Tweede Kamer gaat er vandaag over in debat met de minister, die meerdere redenen heeft om toch door te zetten.

Volgens Blok moet hij wel akkoord gaan met het winningsplan, zoals dat door de NAM is opgesteld. "Er is op dit moment geen aanwijzing voor onherstelbare schade aan het Waddengebied. En daarom kan ik de winning niet weigeren", zei hij maandag bij zijn bezoek aan het aan de Waddenzee gelegen Friese dorp Ternaard.

Voorzorgsbeginsel

Volgens advocaat Erwin Noordover, gespecialiseerd in mijnbouwwetgeving, heeft Blok daarin gelijk. "De wet geeft de minister een beperkt lijstje van mogelijke gronden om het winningsplan niet goed te keuren. Als geen van die gronden zich voordoet, bijvoorbeeld omdat er geen schade aan natuur of milieu optreedt, moet het winningsplan worden goedgekeurd", zegt Noordover.

De Waddenvereniging stelt dat de minister wel degelijk kan ingrijpen, uit voorzorg. "De Mijnbouwwet geeft minister Blok sinds een aantal jaren de mogelijkheid een vergunning te weigeren", stelt Frank Petersen van de Waddenvereniging. "Hij kan besluiten dat het Waddengebied bij nader inzien niet geschikt is vanwege de nadelige gevolgen voor natuur en milieu".

Ook de minister van Landbouw, Natuur en Visserij kan gaswinning in het natuurgebied voorkomen, zegt Petersen. "Binnen de wet natuurbescherming, waar LNV over gaat, is er veel beleidsruimte om toestemming te weigeren. Niet alleen gevolgen voor de natuur kunnen argumenten zijn. Ook iets 'niet passend' vinden vanwege de Werelderfgoedstatus kan een argument zijn", meent Petersen.

NOS

Volgens advocaat Noordover heeft een rechtsgang op grond van het voorzorgprincipe weinig kans van slagen. Daar gaat de rechter bijna nooit in mee. "In dit eindstadium van de vergunningsprocedure is stoppen eigenlijk geen optie meer: de winningsvergunning is al verleend en het gaat nu nog om de goedkeuring van het winningsplan."

De minister zou, zoals de Waddenvereniging voorstelt, toch kunnen stoppen, maar dat heeft dan verstrekkende gevolgen, zegt Noordover. "Hij kan zeggen dat specifiek voor de Waddenzee geldt dat de natuur daar belangrijker is dan industrie. Maar dat is dan een politieke keuze die breder is dan de nu voorliggende vraag van goed- of afkeuring van het winningsplan", licht hij toe.

Zo'n besluit heeft behalve financiële consequenties ook gevolgen voor andere industriële activiteiten en mijnbouw in het gebied, waarschuwt Noordover. Er liggen meer gasvelden in het Waddengebied, maar er wordt ook zout gewonnen. Dat zou dan ook niet meer kunnen.

Leveringszekerheid

Niet alleen wetgeving maakt het lastig van gaswinning in de Waddenzee af te zien. Ook de leveringszekerheid van gas aan Nederlandse huishoudens en industrie is iets om rekening mee te houden.

Sinds het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen moet er een nieuwe balans worden gevonden. En dat valt nog niet mee. Op dit moment zijn de gasopslagen voor de winter maar voor de helft gevuld. Normaal zitten die in deze tijd van het jaar zo goed als vol. Als het een koude winter wordt kan dat voor problemen gaan zorgen. Meer en langer gas halen uit Groningen is geen optie. De NAM is al gasputten aan het sluiten.

Betrouwbare overheid

Voor de gaswinning op zee is de medewerking van gasproducenten noodzakelijk. Arendo Scheurs, directeur van de belangenorganisatie van Nederlandse olie- en gasproducenten Nogepa, wijst erop dat Nederland niet alleen afhankelijk zou moeten zijn van Russisch gas. "Elke kuub gas die we produceren hoeven we niet te importeren" zegt Schreurs. "Bovendien is het importeren van gas uit Rusland veel vervuilender dan het winnen van gas uit kleine gasvelden"

Voor gasproducenten is het van belang dat het overheidsbeleid wordt doorgezet om de winning van Nederlands gas mogelijk te blijven maken en te stimuleren. Zij kunnen sinds 1 januari extra investeringsaftrek krijgen als zij gasvelden op de Noordzee in gebruik nemen. Dat moet hen aanmoedigen deze velden op zee te ontginnen.

"Stabiel en voorspelbaar overheidsbeleid is daarbij van belang", zegt Scheurs "of het nu gaat over gaswinning op zee of op land. Beleid waarbij je weet dat wanneer je aan de strenge voorwaarden voor mijnbouwprojecten voldoet, je ook daadwerkelijk een vergunning krijgt. En waarbij de maatschappij en de politiek weet dat die gaswinning ook veilig en verantwoord kan. Dan durft de industrie te investeren in de gasvoorziening van Nederland".

© https://nos.nl/artikel/23(...)ijks-tegen-te-houden
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_201367849
Geld>natuur
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201367884
Mooi misschien kan de gasprijs dan weer om laag en worden de tekorten weggewerkt.
blablablabla
  Jaap van Dissel-award 2022 woensdag 15 september 2021 @ 13:00:12 #4
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201368399
Serieus????????? Was er niet ooit afgesproken dat dit nooit zou gebeuren?!?!?!?!?!?!

Ik ben boos :( :( :( :(
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_201368708
O jee, welke natuurkracht maakt onze regering nu weer machteloos?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_201368722
quote:
87s.gif Op woensdag 15 september 2021 13:00 schreef Starhopper het volgende:
Serieus????????? Was er niet ooit afgesproken dat dit nooit zou gebeuren?!?!?!?!?!?!

Ik ben boos :( :( :( :(
Zo ken ik nog wel een lijstje met afspraken....
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
  woensdag 15 september 2021 @ 13:29:08 #7
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_201368758
Hmm ik kan me wel voorstellen dat de bodem daling die optreedt door gaswinning ontzettende gevolgen kan hebben voor de Waddenzee. Het kenmerk daarvan is juist het droogvallen en weer onderlopen. Een lichte bodem daling zou al kunnen leiden tot een permanent nat gebied. Zeker als daar ook nog eens een zeespiegelstijging overheen komt.


Ps en dan kom ik zelf ook nog eens uit de olie en gaswinning hè
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_201368808
Is dat gas met dezelfde samenstelling (veel stikstof)?
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
pi_201368809
quote:
87s.gif Op woensdag 15 september 2021 13:00 schreef Starhopper het volgende:
Serieus????????? Was er niet ooit afgesproken dat dit nooit zou gebeuren?!?!?!?!?!?!

Ik ben boos :( :( :( :(
Oh jee, hoe oud ben jij?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  woensdag 15 september 2021 @ 13:49:47 #10
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_201369120
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 13:32 schreef crystal_meth het volgende:
Is dat gas met dezelfde samenstelling (veel stikstof)?
Geen idee, maar als het hoogcalorisch is, dan hebben we daar wat voor: https://www.gasunie.nl/ni(...)fabriek-in-zuidbroek
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
  woensdag 15 september 2021 @ 16:37:30 #11
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_201371381
Op mijn wenken bediend door nu.nl

https://www.nu.nl/klimaat(...)r-gas-dit-erger.html
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_201371625
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 12:20 schreef Elan het volgende:
Mooi misschien kan de gasprijs dan weer om laag en worden de tekorten weggewerkt.
Heb jij een tekort dan? Er komt nog steeds overal gas uit de kraan, er is nog genoeg benzine, er zijn nog steeds zeecontainers, er is nog steeds karton.
En toch vliegen de prijzen door het dak.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_201371673
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 16:58 schreef halfway het volgende:

[..]
Heb jij een tekort dan? Er komt nog steeds overal gas uit de kraan, er is nog genoeg benzine, er zijn nog steeds zeecontainers, er is nog steeds karton.
En toch vliegen de prijzen door het dak.
Voor karton en andere artikelen stijgen alleen de levertijden. Was het voorheen binnen 1 dag, nu veelal 2 weken of nog langer. Hetzelfde geldt voor lege zeecontainers, die beschikbaarheid neemt af, dus langere levertijden.
Alleen de industrie merkt dit nu nog.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201371889
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 16:58 schreef halfway het volgende:

[..]
Heb jij een tekort dan? Er komt nog steeds overal gas uit de kraan, er is nog genoeg benzine, er zijn nog steeds zeecontainers, er is nog steeds karton.
En toch vliegen de prijzen door het dak.
Was sarcastisch. Met de nieuwe Nord Stream 2 en een shitloat en gas uit Noorwegen is er meer dan voldoende aanvoer van gas. Prijzen worden kunstmatig hoog gehouden en verhoogt, zo zou er zogenaamd een tekort zijn aan gas.
Allemaal bullshit om ons aan het verduurzamen te krijgen op kosten te jagen.
blablablabla
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')