abonnement Unibet Coolblue
pi_201069289
quote:
0s.gif Op woensdag 25 augustus 2021 16:36 schreef Sicstus het volgende:

[..]
Ik kook bijna elke avond :(
:D
Ja ik ook, maar ja af en toe kant-en-klaar of een diepvriespizzaatje gaat er ook wel in. In mijn jonge jaren kon ik nog helemaal niet koken, nooit geleerd, en at ik vaak kant-en-klaar en dat merk je echt aan je conditie en je "welgevoel". Gelukkig had ik vrij snel daarna aardappels leren koken, dat was al een hele vooruitgang.
Dat kant-en-klaarvoedsel was begin jaren 80 nog lang niet zo hoogstaand als nu. Als ik daar nog aan terugdenk! Als je nu bij AH een kant-en-klaar-bakje boerenkoolstamppot haalt, heb je best een goed avondmaaltje, dat was 40 jaar geleden nog echt niet zo. Ja, die blikken nasi en bami waren er toen al wel!
  donderdag 26 augustus 2021 @ 12:18:15 #27
194233 Friday12
Originele kloon
pi_201078693


Deze gister gegeten. Erg lekker! Ook goed gevuld met groentes enzo :)



[ Bericht 21% gewijzigd door Friday12 op 26-08-2021 14:20:14 ]
  dinsdag 21 september 2021 @ 12:40:07 #28
194233 Friday12
Originele kloon
pi_201453609
@Sicstus wel liken maar niet posten :(
pi_201453717
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 12:40 schreef Friday12 het volgende:
@:Sicstus wel liken maar niet posten :(
Ahum...ik heb het heul erg druk met de verhuizing van mijn moeder. Maar om nog even terug te komen op die rösti:



Zo ziet er dus uit als je het vers uit de verpakking in het koekepannetje hebt gemieterd. Klein beetje onappetijtelijk, maar niet zonder potentie.

Helaas lukte het mij niet om de boel goed gaar/knapperig te krijgen, maar ik weet ook helemaal niet of dat de bedoeling is; ik heb nog nooit 'echte', zelfgemaakte rösti gemaakt of geserveerd gekregen.

Ook na het langer dan de aanbevolen baktijd in het pannetje heb gehouden, is de binnenkant nog wat lauw en vochtig, en een beetje 'solide'. Net reepjes vastkokende aardappels die net aan gaar zijn, terwijl ik eigenlijk meer iets als een hash brown had verwacht.



Dit was mijn resultaat (ik probeerde 'm om te draaien in de pan, maar toen brak ie aan gort, vandaar aan de linkerkant een stuk van de buitenkant, die wel knapperig is, en rechts meer van de binnenkant, die dus zoals hierboven beschreven is).

Dit is niet mijn ding, maar ik heb een vermoeden dat het deels aan mij ligt, en dat je met wat oefening een beter resultaat kunt krijgen.

Een krappe voldoende dus, 5,5.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
pi_201453744
Ik hab mijn bedenkingen bij stoommaaltijden maar de beef teriyaki is zeker goed te eten (is ook de enige die ik tot nog toe geprobeerd heb maar ga er wel meer proberen).

Vroeger heette hashbrowns aardappelkoekjes maar niet hip genoeg zeker :)
pi_201453908
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 12:51 schreef Sorella het volgende:

Vroeger heette hashbrowns aardappelkoekjes maar niet hip genoeg zeker :)
Ik ben zelf een ouwe lul, maar misschien was het gewoon geen dingetje in de sociale/geografische omgeving waar ik ben opgegroeid :) Nog nooit van aardappelkoekjes gehoord namelijk :P
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
pi_201453982
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:03 schreef Sicstus het volgende:

[..]
Ik ben zelf een ouwe lul, maar misschien was het gewoon geen dingetje in de sociale/geografische omgeving waar ik ben opgegroeid :) Nog nooit van aardappelkoekjes gehoord namelijk :P
In het buitenland noemen ze het rosti of reifjes met ik d8 gekookte aardappels :)

P.s. ik ben ook niet meer de jongste dus misschien geografisch zoals jij zegt.
pi_201454029
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:06 schreef Sorella het volgende:

[..]
In het buitenland noemen ze het rosti of reifjes met ik d8 gekookte aardappels :)

P.s. ik ben ook niet meer de jongste dus misschien geografisch zoals jij zegt.
Hmm, ik heb even op wikipedia gekeken en daar is het volgende te lezen:

quote:
Aardappelpannenkoekjes zijn vooral bekend in de Duitse, Oostenrijkse, Poolse, Tsjechische, Oekraīense, Wit-Russische en Jiddische keuken. In Duitsland heeft het gerecht diverse namen, waaronder Reibekuchen en Kartoffelpuffer. In de joodse keuken heten ze latkes of latkas en worden ze gegeten tijdens het chanoekafeest. In Polen zijn placki ziemniaczane algemeen verkrijgbaar als fastfood, onder andere in milkbars en in restaurants die soms zelfs in placki gespecialiseerd zijn (plackarnia), ook om af te halen. In veel landen zijn aardappelpannenkoekjes diepgevroren te koop in de supermarkt.

Rijfkoeken maken tevens deel uit van de culinaire traditie van oostelijk Gelderland (in het bijzonder de Achterhoek), alwaar ze in dialect riefkuukskes worden genoemd[
Ik kom uit Rotterdam en dan is het ook misschien niet verwonderlijk dat ik het niet ken :P
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  dinsdag 21 september 2021 @ 13:10:33 #34
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201454031
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:03 schreef Sicstus het volgende:

[..]
Ik ben zelf een ouwe lul, maar misschien was het gewoon geen dingetje in de sociale/geografische omgeving waar ik ben opgegroeid :) Nog nooit van aardappelkoekjes gehoord namelijk :P
In Duitsland
Kartoffelpuffer of Reibekuchen, worden geserveerd met appelmoes

Het deeg is rauwe aardappels en ei, soms met uit en knoflook

In Zwitserland, Rösti, zonder ui of ei


In Polen, placki ziemniaczane, gekookte aardappels met ei en bloem


In Spanje, Tortilla
Rauwe aardappels met ui en veel ei
pi_201454054
@Sicstus ligt niet aan jou, gebeurde laats bij mijn stiefmoeder ook en bij mij ook.;)
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
pi_201454059
Ik krijg nu spontaan trek in aardappelkoekjes maar geen aardappels in huis en ben ziek dus mag de deur niet uit ;(
  dinsdag 21 september 2021 @ 13:15:04 #37
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_201454082
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 12:50 schreef Sicstus het volgende:
Zo ziet er dus uit als je het vers uit de verpakking in het koekepannetje hebt gemieterd. Klein beetje onappetijtelijk, maar niet zonder potentie.
Ik bewonder jouw verbeeldingskracht (en optimisme) :D
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  dinsdag 21 september 2021 @ 13:20:43 #38
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201454173
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:13 schreef Sorella het volgende:
Ik krijg nu spontaan trek in aardappelkoekjes maar geen aardappels in huis en ben ziek dus mag de deur niet uit ;(
Ze zijn ook erg lekker en heb nooit zo begrepen waarom het in NL nooit aangeslagen is. Waarschijnlijk teveel werk
  dinsdag 21 september 2021 @ 13:58:35 #39
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_201454798
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:10 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
In Duitsland
Kartoffelpuffer of Reibekuchen, worden geserveerd met appelmoes
[ afbeelding ]
Het deeg is rauwe aardappels en ei, soms met uit en knoflook

In Zwitserland, Rösti, zonder ui of ei
[ afbeelding ]

In Polen, placki ziemniaczane, gekookte aardappels met ei en bloem
[ afbeelding ]

In Spanje, Tortilla
Rauwe aardappels met ui en veel ei
[ afbeelding ]
Tortilla rauwe aardappels? Wtf?
Siesta & Fiesta!
  dinsdag 21 september 2021 @ 14:02:30 #40
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201454852
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:58 schreef Bramito het volgende:

[..]
Tortilla rauwe aardappels? Wtf?
ja, Tortilla wordt net als Reibekuchen met rauwe aardappels gemaakt, placki ziemniaczane weer met gekookte.
  dinsdag 21 september 2021 @ 14:06:23 #41
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_201454916
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 14:02 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
ja, Tortilla wordt net als Reibekuchen met rauwe aardappels gemaakt, placki ziemniaczane weer met gekookte.
Nee joh, die worden eerst op laag vuur gefrituurd. Meer een soort gekonfijt. Daarna laat je ze uitlekken, vermeng je ze met de eieren en bak je de tortilla.
Siesta & Fiesta!
  dinsdag 21 september 2021 @ 14:08:06 #42
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201454943
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 september 2021 14:06 schreef Bramito het volgende:

[..]
Nee joh, die worden eerst op laag vuur gefrituurd. Meer een soort gekonfijt. Daarna laat je ze uitlekken, vermeng je ze met de eieren en bak je de tortilla.
Ja, en je begint dus met rauwe aardappels, niet met een stel gekookte die je al had als verwerking van resten. Dat confijten van de plakjes is deel van het maken van de tortilla.
  dinsdag 21 september 2021 @ 14:11:05 #43
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_201454986
Ik snap ‘m nu ;)
Siesta & Fiesta!
  dinsdag 21 september 2021 @ 14:20:25 #44
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201455105
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 september 2021 14:11 schreef Bramito het volgende:
Ik snap ‘m nu ;)
^O^
  dinsdag 21 september 2021 @ 14:22:56 #45
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201455152
Ik wil trouwens nog wel eens overgebleven aardappels opbakken en er een omelet mee maken, een soort valse tortilla. Met knoflook en peterselie, en serveer het met Ketchup. Laat ze dat in spanje maar niet horen.
  dinsdag 21 september 2021 @ 14:44:01 #46
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_201455393
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 14:22 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Ik wil trouwens nog wel eens overgebleven aardappels opbakken en er een omelet mee maken, een soort valse tortilla. Met knoflook en peterselie, en serveer het met Ketchup. Laat ze dat in spanje maar niet horen.
Ze maken hier ook wel snelle tortillas met chips. Dat heb ik ok wel eens geprobeerd, maar dat vond ik eigenlijk niks. Je kan dan beter aardappels met een beetje olie microwaven.
Siesta & Fiesta!
pi_201455458
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 14:20 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
^O^
Ja ik snap 'm dus nog niet, want ik ben ook weleens begonnen aan zo'n 'tortilla' (voordat ik wist dat er een heel mooi Nederlands woord voor was, 'aardappelpannekoekje'), dan raspte ik een rauwe aardappel boven een koekepannetje hete olie, maar dat werd een natte, vochtige derrie, door al het water wat er in rauwe aardappel zit! Niet te vreten..
Ongetwijfeld heb ik het verkeerd gedaan, misschien de verkeerde aardappels gebruikt, maar ik snap het dus nog steeds niet.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
pi_201456091
Wat ik doe is: aardappels raspen, de ene keer vastkokend de andere keer kruimig, dan het vocht eruit knijpen voor krokantere koekjes of niet voor iets minder krokante koekjes. Ui raspen en erbij doen, peper en zout erbij doen, kruiden naar smaak (of niet) parikapoeder, kerrie, peterselie, bieslook, knoflook etc.
Dit mengen en ik gooi er altijd wat bloem bij want het blijft toch wat vochtig ook als het uitgeknepen is.
Dan olie en boter in de pan en heet laten worden, 3 of 4 hoopjes aardappelmengsel erin doen en plat maken.
vuur half hoog 3 tot 4 min. per kant.

Of de bodem van je pan bedekken met het aardappelmengsel+/- 1/2 tot 1 cm dik en vuur laag zetten, na 15 minuten even kijken of de onderkant bruin begint te worden, is dat het geval op een bord laten glijden en de ongare kant in de pan doen, anders wachten.

Bon appetito :)
  dinsdag 21 september 2021 @ 15:31:37 #49
194233 Friday12
Originele kloon
pi_201456119
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 12:51 schreef Sorella het volgende:
Ik hab mijn bedenkingen bij stoommaaltijden maar de beef teriyaki is zeker goed te eten (is ook de enige die ik tot nog toe geprobeerd heb maar ga er wel meer proberen).

Vroeger heette hashbrowns aardappelkoekjes maar niet hip genoeg zeker :)
Kip tandoori is niet zo lekker
  dinsdag 21 september 2021 @ 15:43:57 #50
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_201456287
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 14:51 schreef Sicstus het volgende:

[..]
Ja ik snap 'm dus nog niet, want ik ben ook weleens begonnen aan zo'n 'tortilla' (voordat ik wist dat er een heel mooi Nederlands woord voor was, 'aardappelpannekoekje'), dan raspte ik een rauwe aardappel boven een koekepannetje hete olie, maar dat werd een natte, vochtige derrie, door al het water wat er in rauwe aardappel zit! Niet te vreten..
Ongetwijfeld heb ik het verkeerd gedaan, misschien de verkeerde aardappels gebruikt, maar ik snap het dus nog steeds niet.
Raspen, zout erop, vocht eruitknijpen, mengen met wat ei (niet veel) indien gewenst zodat de koekjes niet uit elkaar vallen, koekenpan met olie/boter verhitten, 2 of 3 kleine hoopjes aardappelmengsel in de pan, beetje platdrukken zodat het koekjes worden ipv hoopjes, aan beide zijden bakken, uitlaten lekken op keukenpapier :)
Zo deed mijn oma het iig.

Verder is een tortilla mijn inziens geen aardappelpannenkoekje, maar eerder een dikke en flink met aardappel gevulde "omelet".
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')