abonnement Unibet Coolblue
pi_199241832
https://www.nu.nl/klimaat(...)en-op-de-veluwe.html

quote:
Het gaat dramatisch met de Veluwe, ons grootste natuurgebied op land, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs wetenschappers.

Veel eikenbos is op sterven na dood. Mezenjongen breken door kalkgebrek hun pootjes in het nest.

Heidevlinders en unieke bloeiende planten staan op de rand van uitsterven. Oorzaak: stikstofvervuiling, decennialang.

De Veluwe is een geliefd gebied voor miljoenen Nederlanders, zeker in coronatijd. Maar er is iets aan de hand: het wordt er steeds stiller.

Hoeveel vogels hoor je er fluiten? Hoeveel bijen gonzen? Afgezien van wandelaars, fietsers en grote grazende zoogdieren, verdwijnt het leven uit het landschap. Zelfs roofvogels vinden op de Veluwe steeds minder te eten. Hier is tegenwoordig een woord voor: de stikstofcrisis. Maar daarmee wordt vooral de hinder voor de bouw, boerenprotesten en de politieke impasse bedoeld. De echte crisis zit in de Nederlandse natuur, zeggen ecologen, die er het slechtst voorstaat van heel Europa. Naast verdroging en versnippering van leefgebieden voor dieren, is stikstofvervuiling de belangrijkste oorzaak.

Stikstof veroorzaakt op de Veluwe twee soorten natuurschade, zegt bodemecoloog Wim van der Putten: vermesting en verzuring. Door vermesting drukt een klein aantal snelgroeiende planten talloze andere soorten weg. Verzuring leidt daarnaast tot ernstige tekorten aan andere mineralen, waardoor eiken sterven en vogels verdwijnen.


Steeds meer gras, steeds minder bloemen

Vergrassing van heidevelden is een voorbeeld van vermesting. Niet alleen heideplanten komen hierdoor in de knel, maar meer nog talloze bloeiende kruiden die van oorsprong tussen de heidestruiken voorkwamen.

Het verzuren van de bodem, vooral veroorzaakt door ammoniak uit omliggende landbouwgebieden, geeft die heidevelden vervolgens een tweede klap, vertelt plantenautoriteit Joop Schaminée van Wageningen Universiteit. "Op de droge heide verdwijnt hierdoor bijvoorbeeld de kleine schorseneer, een gele bloem die vroeger tussen de paarse struikhei stond."

Andere Veluwse landschapstypen worden nog harder getroffen, zoals 'heischrale graslanden'. Die stonden vroeger vol met een kenmerkende stervormige bloem: valkruid. Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft net een omvangrijke studie naar alle voorkomende planten afgerond. "We vonden valkruid nog maar op één plek van een paar vierkante meter", zegt onderzoeksleider Jakob Leidekker. Die laatste planten zijn zo beschadigd dat ze niet meer tot bloei komen.
Ook op de Veluwe minder vlinders en bijen

De bedreigde planten zijn belangrijk voor zeldzame bijen, zweefvliegen en vlinders - die voor hun rupsen vaak afhankelijk zijn van één specifieke (waard)plant.

Een voorbeeld is het gentiaanblauwtje, dat de klokjesgentiaan nodig heeft. Die kleurde vroeger natte heidevelden blauw, maar verdwijnt door vermesting.


Als gevolg vliegen er op de Veluwe 60 procent minder gentiaanblauwtjes dan 25 jaar geleden, vertelt vlinderonderzoeker Michiel Wallis de Vries. De kleine heivlinder en bosparelmoervlinder namen zelfs meer dan 90 procent af, en de argusvlinder, duinparelmoervlinder en het tweekleurig hooibeestje verdwenen volledig.

En dat terwijl de Veluwe door z'n grote omvang voor veel vlindersoorten een laatste bastion was, zegt Wallis de Vries. "Elders op de zandgronden is het nog erger."

Ook andere insecten sterven af, zegt hoogleraar dierecologie Henk Siepel van de Radboud Universiteit. "Zo zijn de meeste zeldzame zweefvliegsoorten van Veluwse onderzoekslocaties weg. En soorten die eerder heel algemeen waren, hebben veel kleinere aantallen."

Ernstige mineraaltekorten nekken bomen en vogels

Niet alleen kleine planten leggen door verzuring het loodje, vertelt bosecoloog Jan den Ouden van Wageningen Universiteit. "In de zwaarst getroffen delen van de Hoge Veluwe is meer dan 90 procent van de eiken afgestorven."

Het is een wisselwerking van stikstof en klimaatverandering. Zo wordt de bodem tijdens hete, droge zomers nog zuurder. En doordat de gezondheid van de eiken achteruitgaat, worden ze kwetsbaarder voor klimaatplagen, bijvoorbeeld van de eikenprachtkever, die vanuit Zuid-Europa naar de Veluwe kwam. "Al die factoren spelen op elkaar in."Mineralentekort in bladeren tast hele voedselketen aan

Ook Roland Bobbink onderzoekt de Veluwse eiken, en ontdekte dat ook de nog levende bomen ernstig zijn aangetast door verzuring van de bosbodem. De eikenbladeren zitten propvol stikstof, maar bevatten veel te weinig fosfor, calcium, kalium en magnesium.

Dat mineralentekort tast de hele voedselketen aan, vertelt ecoloog Arnold van den Burg. Huisjesslakken die eikenblad eten, krijgen zo weinig calcium binnen dat ze geen slakkenhuis meer kunnen bouwen.

Dat heeft desastreuze gevolgen voor mezen, die normaal de slakken eten: een derde van de mezen die Van den Burg onderzocht heeft een dusdanig kalkgebrek dat hun eierschalen te broos zijn. Jongen die wel geboren worden, zijn zo verzwakt, dat ze in het nest hun pootjes breken.


Het korhoen is op de Veluwe uitgestorven

Als gevolg gaat op de Veluwe ook de sperwer, een roofvogel die leeft van kleine vogels, door voedselgebrek hard achteruit. Ook de havik, wespendief en draaihals (een zeldzame spechtensoort), worstelen met stikstofgevolgen, vertelt Albert de Jong van vogelonderzoekscentrum SOVON.

Maar het meest iconische stikstofslachtoffer is het korhoen - een fazantachtige vogel die vroeger algemeen voorkwam op Nederlandse heidevelden, maar op de Veluwe is uitgestorven.

Een handvol korhoenders overleeft ten oosten van de Veluwe op de Sallandse Heuvelrug. Ook die laatste Nederlandse populatie is door stikstofvervuiling gedoemd te verdwijnen, zeggen ecologen: kuikens vinden in het voorjaar steeds minder insecten, en de insecten die ze vinden, bevatten door verzuring te weinig mineralen.

https://www.nu.nl/klimaat(...)en-op-de-veluwe.html
Hier wordt je toch intens verdrietig van? Nederland is al zo schraal qua natuur, en dan wordt de Veluwe ook nog verpest. Zoals in het artikel te lezen valt gaan zowel flora áls fauna hier kapot aan. Maar laten we vooral doorgaan met intensieve veehouderij die grotendeels voor de export is, en waar maar relatief weinig Nederlanders van profiteren. In Brabant zie je hetzelfde gebeuren, bijvoorbeeld op de kampina. Daar worden gewoon megastallen aan de randen van natuurgebieden gebouwd. Vrijwel de gehele bevolking is tegen, maar de lobby van de varkensbaronnen is sterk.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 02-05-2021 08:00:12 ]
pi_199241849
Het is natuurlijk wel dubbel, maar varkensflats/megastallen met een gesloten ecosysteem zijn eerder een oplossing lijkt me.

Dan hebben we ook geen uitgestrekte weilanden vol bemesting nodig.
pi_199241870
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:03 schreef Kickinalfa het volgende:
Het is natuurlijk wel dubbel, maar varkensflats/megastallen met een gesloten ecosysteem zijn eerder een oplossing lijkt me.

Dan hebben we ook geen uitgestrekte weilanden vol bemesting nodig.
En waar blijft die ammoniak?
  zondag 2 mei 2021 @ 08:08:32 #4
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_199241876
Ik word hier niet echt intens verdrietig van. Dan gaat dat eikenbos toch dood joh, kan mij het schelen
Laffe huichelaar
pi_199241898
De boeren moeten gewoon een halt toegeroepen worden. Op alle fronten is dit niet meer houdbaar in Nederland. Wat mij betreft worden alle boeren uitgekocht, wordt het land gebruikt voor huisvesting én natuurbehoud/opbouw en kunnen we eindelijk als land weer gaan kijken naar het herstel van onze kostbare natuur.
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
  zondag 2 mei 2021 @ 08:16:17 #6
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_199241918
Snel halveren die veestapel. En als die FDF boeren gewoon met knetterharde repressie aanpakken.
pi_199241929
Alles wat ik zie is een stuk tekst en geen plaatjes. Het bewijs is er niet.
En van die 'plantenautoriteit' Joop Schaminée heb ik nog nooit gehoord.
Tevens staat er 'decennialang', is er ooit bij iemand op gekomen er wat eerder aan te doen?
Of is het nu in het kader van 'boeren afzeiken' met dat stikstofgedoe gewoon een gunstige bijval?

Zum kotzen :r
Google is your friend, abuse your friends
pi_199241938
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:08 schreef timmmmm het volgende:
Ik word hier niet echt intens verdrietig van. Dan gaat dat eikenbos toch dood joh, kan mij het schelen
Zolang je computertje op je zolderkamer maar blijft werken, he? :')

T is een duidelijk signaal dat we veel meer moeten investeren in natuurbehoud. Het lijkt allemaal voir sommige niet zo erg, maar uiteindelijk betalen we net z'n alje de prijs hiervoor. T is de vraag of we nog op tijd kunnen zijn...
  User die overal opduikt 2022 zondag 2 mei 2021 @ 08:22:17 #9
186611 Haags
pi_199241954
Ik zie de doelstelling van 1 miljoen woningen erbij voor 2030 ineens werkelijkheid worden.
Zonder wrijving geen glans
pi_199241967
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:22 schreef Haags het volgende:
Ik zie de doelstelling van 1 miljoen woningen erbij voor 2030 ineens werkelijkheid worden.
Alsof de VVD dit een probleem vindt joh. We redden bij lange na het klimaatakkoord al niet.

Haha wat een gaaf land!
pi_199241969
Nu.nl :')_!
  zondag 2 mei 2021 @ 08:26:06 #12
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_199241978
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:18 schreef Metalfrost het volgende:
Alles wat ik zie is een stuk tekst en geen plaatjes. Het bewijs is er niet.
En van die 'plantenautoriteit' Joop Schaminée heb ik nog nooit gehoord.
Tevens staat er 'decennialang', is er ooit bij iemand op gekomen er wat eerder aan te doen?
Of is het nu in het kader van 'boeren afzeiken' met dat stikstofgedoe gewoon een gunstige bijval?

Zum kotzen :r
Vertel eens, wat staat er dat niet waar is?
pi_199241988
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:08 schreef timmmmm het volgende:
Ik word hier niet echt intens verdrietig van. Dan gaat dat eikenbos toch dood joh, kan mij het schelen
Hier kan ik me eigenlijk ook wel in vinden.
Je hebt in totaal 88 likes gekregen van onze moderators.
pi_199241991
Dit is helaas bepaald geen nieuws. En ondanks dat we dit al decennia weten weigert de politiek serieus actie te ondernemen...
pi_199242016
Ik heb hier op de veluwe de laatste 50 jaar weinig zien veranderen qua natuur. De eiken doen het prima, de eikenprocessierups jammer genoeg ook. De tuin zit vol met meesjes die gewoon hun jongen krijgen zonder dat de pootjes afbreken.

De meneer die het stukje geschreven heeft maak een hoop drama wat nergens op gebaseerd is maar is rijp voor gedwongen opname en niet serieus te nemen.
pi_199242051
quote:
2s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:33 schreef machtpen het volgende:
Ik heb hier op de veluwe de laatste 50 jaar weinig zien veranderen qua natuur. De eiken doen het prima, de eikenprocessierups jammer genoeg ook. De tuin zit vol met meesjes die gewoon hun jongen krijgen zonder dat de pootjes afbreken.

De meneer die het stukje geschreven heeft maak een hoop drama wat nergens op gebaseerd is maar is rijp voor gedwongen opname en niet serieus te nemen.
Fijn dat we nu een expert hebben op FOK! die vindt dat het allemaal wel meevalt. Kunnen we ook weer 120 rijden op de snelweg.
pi_199242080
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:18 schreef Metalfrost het volgende:

Tevens staat er 'decennialang', is er ooit bij iemand op gekomen er wat eerder aan te doen?

Ja, al decennialang maakt een kleine club zich zorgen. Helaas zette dat nooit zoden aan de dijk.
  zondag 2 mei 2021 @ 08:48:23 #18
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits' La
pi_199242090
Eiken die afsterven... het is ook helemaal niet zo dat we een aantal bizar droge jaren achter de rug hebben ofzo :')
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_199242093
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:48 schreef PzKpfw het volgende:
Eiken die afsterven... het is ook helemaal niet zo dat we een aantal bizar droge jaren achter de rug hebben ofzo :')
Kan nog steeds een combinatie van factoren zijn.
pi_199242111
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:40 schreef Fugue het volgende:

[..]

Fijn dat we nu een expert hebben op FOK! die vindt dat het allemaal wel meevalt. Kunnen we ook weer 120 rijden op de snelweg.
Echt hè. Dit soort mensen is zo verschrikkelijk. Doet me denken aan collega.
Ging op de radio over massale bijensterfte door gifgebruik op golfbanen en welke gevolgen dat op termijn kan hebben. Reactie collega: “onzin, ik zat dit weekend in mijn tuin en heb meerdere bijen gezien”.

Bijzonder vermoeiend, daar is een zinvolle discussie verder ook niet mogelijk mee.
  zondag 2 mei 2021 @ 08:53:11 #21
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199242136
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:18 schreef Metalfrost het volgende:
Alles wat ik zie is een stuk tekst en geen plaatjes. Het bewijs is er niet.
:')

Als je een keer buiten komt dan kan je met je eigen ogen (gevolgen van) de stikstofproblematiek aanschouwen.
quote:
En van die 'plantenautoriteit' Joop Schaminée heb ik nog nooit gehoord.
Tevens staat er 'decennialang', is er ooit bij iemand op gekomen er wat eerder aan te doen?
Of is het nu in het kader van 'boeren afzeiken' met dat stikstofgedoe gewoon een gunstige bijval?

Zum kotzen :r
Dat 'stikstofgedoe' is niet iets nieuws. En ja, ecologen waarschuwen al decennia, alleen hangt er nu een ander naampje aan. Vroeger was het het mestprobleem, nu is het het stikstofprobleem. Nagenoeg niks veranderd, ook niet qua struisvogelpolitiek.
Huilen dan.
pi_199242145
Wat een dom gelul..

Dit is allemaal niet nodig als niet iedere vrouw zo graag 2 of meer kinderen wilt.

[ Bericht 0% gewijzigd door hoechst op 02-05-2021 09:21:23 ]
pi_199242200
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:40 schreef Fugue het volgende:

[..]

Fijn dat we nu een expert hebben op FOK! die vindt dat het allemaal wel meevalt. Kunnen we ook weer 120 rijden op de snelweg.
Overgang ?
  zondag 2 mei 2021 @ 09:03:07 #24
156258 Metalfrost
dude, what
pi_199242220
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:53 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

:')

Als je een keer buiten komt dan kan je met je eigen ogen (gevolgen van) de stikstofproblematiek aanschouwen.
De lucht ruikt nog hetzelfde als pakweg tien jaar geleden. Ik zie de vogels nestjes in bomen maken.
Het enige wat wel is veranderd, is het aantal kraaien en kraaiachtigen dat een opmars heeft gemaakt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Metalfrost op 02-05-2021 09:09:41 ]
Google is your friend, abuse your friends
pi_199242222
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:50 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Echt hè. Dit soort mensen is zo verschrikkelijk. Doet me denken aan collega.
Ging op de radio over massale bijensterfte door gifgebruik op golfbanen en welke gevolgen dat op termijn kan hebben. Reactie collega: “onzin, ik zat dit weekend in mijn tuin en heb meerdere bijen gezien”.

Bijzonder vermoeiend, daar is een zinvolle discussie verder ook niet mogelijk mee.
As je dat vervolgens weerlegt met argumenten wringt hij zich wel weer een andere kromme redenatiebocht.
Snap nooit zo goed waarom sommige mensen bepaalde feiten per se moeten blijven ontkennen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')