Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht
Kook mee met CUL!De regel:• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.
In de week van 26 april tot en met 2 mei koken we 1 of meerdere gerechten uit
Zuidelijk Afrika!Zuidelijk Afrika houdt in dit geval in: Angola, Zambia, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibie, Zuid-Afrika en Madagascar.
OP van Yinny:Poeh! Zuidelijk Afrika! Hoe ga je een stukje typen over zo veel landen? Heel Europa is ongeveer 10 miljoen km2 en alleen zuidelijk Afrika is 6 miljoen km2. Dan krijg je enig idee hoe groot dat stuk is.
De keuken van een land is afhankelijk wat er verbouwd kan worden en welke dieren er gehouden worden. Het klimaat varieert van woestijn tot tropisch. Sommige landen hebben een rijke kustlijn of veel rivieren. En dan zijn veel van deze landen kolonieën geweest in het verleden, waarbij de bezetter ook invloed heeft gehad op de nationale keuken.
Wat de keukens wel gemeen hebben, is heel veel soorten pap (gemaakt van sorghum, cassave- of maismeel) en rijst met bonen. Want heel veel mensen in Afrika zijn arm en dit zijn de goedkoopste maaltijden. Soms staat er ook stoofvlees of gegrild vlees/vis op het menu, maar vaak is dat voor speciale gelegenheden. Veel mensen hebben ook geen
koelkast, dus gedroogd vlees/vis, gedroogde groentes, gefermenteerde melk(producten) kunnen ook deel uit maken van hun dagelijks eten. Een, voor ons, bijzondere bron van eiwitten zijn insecten.
Angola:
Funge (pap van cassave) of pirão (soort polenta) met vis/kip/varken/bonen
Muamba de galinha (kipstoofschotel met kruiden en palm olie) (
https://en.wikipedia.org/wiki/Moambe_chicken)
https://en.wikipedia.org/wiki/Angolan_cuisineBotswana
seswaa (gekookt rund- of geitenvlees, daarna gestampt)
serobe (gekookte ingewanden)
https://en.wikipedia.org/wiki/Botswana_cuisineMalawi
chambo (tilapia vis)
nsima (pap van gemalen mais)
https://www.goway.com/tra(...)lawi/food-and-drink/Mozambique
kip piri-piri (gegrilde kip in piri-piri saus)
matapa (stoofpot van cassavebladeren,pinda's, knoflook, kokosmelk, voor extra smaak met krab en garnalen)
https://www.tripsavvy.com(...)n-mozambique-4146959Namibië
Oshitima (pap van mais of gierst)
Oodhingu (gedroogd vlees)
https://nomadparadise.com/namibian-food/Swaziland
Shiswala (pap van sorghum of mais)
Biltong (gedroogd vlees)
https://en.wikipedia.org/wiki/Cuisine_of_EswatiniZambia
Nshima (pap van mais)
Chikanda (soort cake van knollen, pinda's, pepers en baking soda)
https://theculturetrip.co(...)ile-youre-in-zambia/Zimbabwe
Sadza (pap van maismeel, geserveerd met jus, groentes, bonen en vlees of zure melk )
Bota (een dunnere pap van maismeel, als ontbijt met gemalen pinda's, melk, boter of met jam)
Mutakura (gekookte bonen en pinda's, als snack of bijgerecht)
https://en.wikipedia.org/wiki/Zimbabwe#CuisineZuid-Afrika/Lesotho
Zuid-Afrika is nog wel de meest bekende keuken in Nederland! Knorr heeft zelfs bobotie opgenomen in hun wereldgerechten. Bekend is ook de braai, een sociale gelegenheid waarbij vlees wordt gegrild (
https://kaapstadmagazine.nl/gedragsregels-braai-zuidafrika)
Hoe populair dat is? Nou, we hadden in Zuid-Afrika een hotelkamer met een balkonnetje. Daar hing dus een braai aan. Je kon eenvoudig kolen krijgen bij de receptie en de volgende ochtend werd de braai gewoon netjes voor je schoongemaakt. Ideaal! (In 2015 hebben we de Tuinroute gedaan in Zuid-Afrika, echt zo veel mooie dingen gezien en geweldige dingen gedaan!)
Verder bieden de guesthouses in het wijngaardengebied vaak een chauffeur aan. Een wijngaard bezoeken, heerlijke lunch eten (met hun wijn) en meer wijnen proeven, is dat idd aan te bevelen! (Ik was zwanger, dus de bob). Daar hebben we echt de heerlijkste maaltijden gehad!
Rooibos komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, je kan dus al meedoen met dit thema door het maken van een rooibos latté!
https://kaapstadmagazine.nl/zuid-afrikaanse-gerechten[ Bericht 14% gewijzigd door Muck op 25-04-2021 22:36:56 ]