abonnement bol.com Coolblue
pi_198009640
Na wat gezocht te hebben bleek dat er binnen DIG geen topic is over smart home / thuis automatisering / Home Automation (HA). Ik weet niet of er hier meer mensen zijn die daar mee bezig zijn, maar ik dacht, laat ik er eens een topic over openen :)

Met HA kun je op verschillende manieren beginnen. Neem de Klik Aan Klik Uit units die je vroeger (en nog steeds) hebt, waarmee je met een druk op de afstandsbediening een lamp aan kunt laten gaan, zonder op te moeten staan van de bank. Handig.

Of je thermostaat, een Nest bv, die best veel mensen hebben (maar CoolGuy niet), waardoor je op afstand je temperatuur in huis kunt regelen, zodat je in een lekker warm huis thuis komt. Philips Hue, waarmee je lampen automatisch aan uit of uit kunt laten gaan, of aan of uit kunt zetten met de app. Het zijn allemaal dingen die in principe je wooncomfort een beetje verhogen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om mee bezig te zijn :P

Maar wat nou als je wat meer wil dan dat? Wat als je dingen automatisch wil laten gaan, zonder dat er handelingen van jou nodig zijn? Dan kom je al snel uit bij een HA Controller. Die komen er in allerlei soorten, maten en prijzen. Ze doen allemaal ongeveer hetzelfde, maar de ene kan wat meer dan de andere, of werkt net wat handiger.

Die KaKu waar ik eerder over sprak? Dat werkt met een 433Mhz signaal. Maar die Philips Hue? Die werken obv het zogenaamde Zigbee protocol. Ze spreken elkaars taal niet dus heb je gescheiden systemen.

Toen ik mijn huidige huis kocht wilde ik eens voorzichtig gaan beginnen met wat aan HA te doen, maar welke controller koop je dan? Belangrijk om te weten is dat veel bedrijven die een controller uitbrengen, ook zelf direct sensoren en andere slimmigheden op de markt brengen, die te koppelen zijn met hun eigen sensoren. Dat is mooi, want dan heb je het bovenstaande issue dat ze elkaars taal niet spreken dus ook niet. Sommige controllers gaan iets verder dan hun eigen producten. Neem bijvoorbeeld Somfy. Iedereen kent deze wel, van de rolluikmotoren etc. Somfy kun je koppelen met bijvoorbeeld Philips Hue. Is het avond? Mooi, rolluik(en) naar beneden, en tegelijkertijd de lampen aan. Tof!

Maar ja, die lamp in de hoek daar, die zit nog op een KaKu schakelaar, die doet dus niet mee. Tevens heeft bijvoorbeeld Somfy ook hun eigen deur/raam sensoren. Dat is leuk, dan weet je wanneer een deur open gaat (bijvoorbeeld als je niet thuis bent), maar zo'n sensor kost wel rond de 80 euro per stuk.

Zijn er dan geen goedkopere alternatieven? Jawel, maar die zijn niet altijd zomaar koppelbaar met je controller. Sure, je kunt bijvoorbeeld een USB dongle kopen die de mogelijkheid geeft tot bijvoorbeeld het Z-Wave (Plus) protocol, maar ja, dan moet je alweer een uitbreiding kopen op het systeem dat je al hebt, kost dus weer extra geld.

Bovenstaande is ongeveer het proces waar ik doorheen liep, toen ik op zoek ging naar de (on)mogelijkheden van de verschillende controllers die er op de markt zijn. Ik wilde een controller die zoveel mogelijk protocollen sprak, right out of the box. En ik kwam uit bij de Homey, van Athom.Ik heb dit apparaat gekocht, omdat deze meerdere protocollen spreekt, namelijk:

433.92 MHz, 868 Mhz, Bluetooth, Bluetooth Smart, Somfy RTS, Z-wave, Z-wave Plus, ZigBee, Infrarood.

Daarmee heb je de 'grote protocollen' wel te pakken. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer vast zit aan een bepaald merk (met bijbehorende prijzen).

Met andere woorden, het is nu mogelijk om als een bewegingssensor van Philips Hue (zigbee) beweging detecteert, een lamp die op een Kaku unit (433Mhz) zit aan te laten gaan, maar kan bijvoorbeeld ook dienen als input om een Fibaro tussenstekker (Z-Wave Plus) aan of uit te laten gaan.

Stel je gaat in de ochtend werken, en je staat op. Je loopt voorbij de sensor die beneden in de keuken een lamp aan zet, en direct ook de stekker aan schakelt waar je koffie machine op zit, zodat je koffie klaar is op het moment dat jij klaar bent op de badkamer, waar ook nog een lampje is aan gegaan vanwege diezelfde (of een andere) bewegingssensor.

Je kunt ook zo ver gaan dat die lamp na een X aantal minuten weer uit gaat, of als diezelfde sensor bijvoorbeeld 60 seconden lang geen beweging meer heeft gedetecteerd. Omdat je een wekker hebt gezet en Homey dat weet, kan hij ook al je Nest / andere thermostaat) een uur van tevoren vertellen om te gaan verwarmen, zodat het warm is als je beneden komt.

Dat is de grote kracht van Homey. Het aantal verschillende protocollen dat hij aan kan, gecombineerd met de apps die je kunt installeren op Homey, waardoor ineens een hele range aan apparaten van bv een bepaald merk aan te sturen zijn.

Ik heb zelf in huis:

Athom Homey.
Verschillende Z-Wave Plus deur/raam sensoren.
Z-Wave Plus bewegingssensor.
2 Philips Hue Sensoren.
Philips Hue lampen.
KlikAan KlikUit units voor lampen.
Somfy RTS motor voor het rolluik (wordt in toekomst uitgebreid).

Is het alleen maar leuk, of levert het ook voordelen op?

Dat is maar hoe je het wil zien. Ik vind het makkelijk dat alles automatisch kunt laten gaan, of als je bv bent vergeten je droger uit te schakelen, je dat vanaf je telefoon kunt doen. Meest recente voorbeeld van wat ik heb gedaan is dat ik een Fibaro tussenstekker (die ook het verbruik bijhoudt) heb gezet tussen het stopcontact in de muur, en de verlengkabel waarop alle stekkers zitten van de audio/video op onze slaapkamer. Daardoor kwam ik er achter dat het standby hebben van de verschillende apparaten 87 watt per uur kostte ongeveer, en dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. Omdat die stekker op afstand uit te schakelen is staat alles nu uit.

Kosten

Tja, dat is altijd een belangrijke natuurlijk. Niet elke sensor kost evenveel, maar ook niet elke sensor kán even veel. Bijvoorbeeld. De Fibaro sensoren die ik heb op de buitendeur en de tuindeuren hebben ook een ingebouwde temperatuursensor. De sensoren die ik heb op de binnendeuren hebben dat niet, maar zijn daarom ook een stukje goedkoper.

De Homey Controller kost 299 euro.
Ik heb meerdere sensoren van Hank op de binnendeuren, die kosten ongeveer 35 euro per stuk.
De Fibaro multi-sensor kost rond de 60 euro, net als de deursensoren op de buitendeuren/ramen.
De tussenstekkers van Fibaro kosten ook rond de 60 euro. Daarvan heb ik er momenteel 5. Dan heb ik ook nog een NodOn tussenstekker, en die kost ongeveer 45 euro. Het prijsverschil zit hem (denk ik) in de grootte (of juist niet) van de stekker. De NodOn is een stukje lomper dan de Fibaro. De Fibaro hebben ook nog een lichtring die verandert op basis van het verbruik van dat moment. Overigens is dit (en nog héél veel meer) allemaal instelbaar op de stekker.

Je hebt ook goedkopere stekkers die schakelbaar zijn, van Neo Coolcam, maar die hebben een belangrijk nadeel. Ze dienen niet als repeaters voor het Z-Wave mesh netwerk.

Wat betekent dat?

Z-Wave is het protocol, en veel sensoren en stekkers praten via dat protocol met de controller. Maar die controller heeft geen ongelimiteerd bereik. Met andere woorden, een deur sensor die in ons geval op de zolder hangt, en door een batterijtje gevoed wordt, kan niet Homey rechtstreeks bereiken, want een te grote afstand, en krijgt zijn signalen dus bij Homey door over verschillende nodes heen te gaan. Die vertraging merk je niet, maar je hebt wél nodes nodig om je gehele huis 'gedekt' te krijgen. Die nodes worden gevormd door alles wat géén batterijvoeding, maar netstroomvoeding heeft', in dit geval dus mijn Fibaro tussenstekkers. Die van Neo Coolcam doen dit niet, daarom heb ik die niet.

Hoe ziet mijn Z-Wave Mesh er dan uit? Nou, zo:Het is een beetje een rommelige OP geworden, maar dat wil ik nog aanpassen/verder uitbreiden, dan wel met meer posts komen.

Hopelijk zijn er meer mensen hier die bezig zijn met HA. Vragen? Opmerkingen? Ervaringen? Moeilijkheden? Deel ze hier! :)

Openingspost komt van CoolGuy ©

Nieuw deeltje :)
  zondag 14 februari 2021 @ 22:35:23 #2
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_198010149
OP is wel lang en oud.

Anyway. Lente komt eraan en dat is een mooi moment om over m'n tuin na te gaan denken. Nu hoef ik geen BBQ met spraak besturing, maar m'n verlichting wel. Denk ik.

Hue lijkt me de beste keus, maar is wat duurder natuurlijk. Of misschien is een simpele zonnelamp ook goed? Gewoon overdag opladen en als het donker wordt branden. Leuk vlinders ofzo :+

Hoe hebben jullie je tuinverlichting, en ben je niet bang dat je tuin leeggeroofd wordt? :@
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
pi_198010336
quote:
3s.gif Op zondag 14 februari 2021 22:35 schreef Notorious_Roy het volgende:
OP is wel lang en oud.

Anyway. Lente komt eraan en dat is een mooi moment om over m'n tuin na te gaan denken. Nu hoef ik geen BBQ met spraak besturing, maar m'n verlichting wel. Denk ik.

Hue lijkt me de beste keus, maar is wat duurder natuurlijk. Of misschien is een simpele zonnelamp ook goed? Gewoon overdag opladen en als het donker wordt branden. Leuk vlinders ofzo :+

Hoe hebben jullie je tuinverlichting, en ben je niet bang dat je tuin leeggeroofd wordt? :@
Ik heb op dit moment geen tuinverlichting, maar er staat een lantaarnpaal die rechtstreeks op mijn tuin schijnt. Ook hebben mijn camera's IR dus geen probleem met het zien van mensen.
pi_198010342
Weet iemand een goede slimme radiator kraan die functioneert zonder internet/cloud en ik kan koppelen aan home assistant?
  Moderator zondag 14 februari 2021 @ 22:57:06 #5
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198010471
quote:
3s.gif Op zondag 14 februari 2021 22:35 schreef Notorious_Roy het volgende:
OP is wel lang en oud.

Anyway. Lente komt eraan en dat is een mooi moment om over m'n tuin na te gaan denken. Nu hoef ik geen BBQ met spraak besturing, maar m'n verlichting wel. Denk ik.

Hue lijkt me de beste keus, maar is wat duurder natuurlijk. Of misschien is een simpele zonnelamp ook goed? Gewoon overdag opladen en als het donker wordt branden. Leuk vlinders ofzo :+

Hoe hebben jullie je tuinverlichting, en ben je niet bang dat je tuin leeggeroofd wordt? :@
Ik heb Hue in de tuin inderdaad.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  zondag 14 februari 2021 @ 23:13:24 #6
277627 Seven.
We are Borg.
pi_198010660
quote:
3s.gif Op zondag 14 februari 2021 22:35 schreef Notorious_Roy het volgende:
OP is wel lang en oud.

Anyway. Lente komt eraan en dat is een mooi moment om over m'n tuin na te gaan denken. Nu hoef ik geen BBQ met spraak besturing, maar m'n verlichting wel. Denk ik.

Hue lijkt me de beste keus, maar is wat duurder natuurlijk. Of misschien is een simpele zonnelamp ook goed? Gewoon overdag opladen en als het donker wordt branden. Leuk vlinders ofzo :+

Hoe hebben jullie je tuinverlichting, en ben je niet bang dat je tuin leeggeroofd wordt? :@
Wij hebben Hue, erg blij mee!

En nee, we zijn niet bang :+
Resistance is futile.
pi_198010807
quote:
14s.gif Op zondag 14 februari 2021 23:13 schreef Seven. het volgende:

[..]

Wij hebben Hue, erg blij mee!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

En nee, we zijn niet bang :+
Ik ken die bakken van youtubers die eetbare planten kweken. Ik heb ze nog nooit gezien in ons land.
  zondag 14 februari 2021 @ 23:29:52 #8
277627 Seven.
We are Borg.
pi_198010860
quote:
0s.gif Op zondag 14 februari 2021 23:25 schreef Posergoth6667 het volgende:

[..]

Ik ken die bakken van youtubers die eetbare planten kweken. Ik heb ze nog nooit gezien in ons land.
In Australië gebruikt men ook zinken bakken voor hun raised beds, klopt. Dst was m'n inspiratie maar ik vind ze nieuw te gepolijst (glimmen nogal, ik hou van iets doorleefder)

Ik heb op marktplaats een roestige ijzeren voersilo gekocht van 8 meter hoog voor 150 euro, en mijn man heeft 'm in plakken geslepen van verschillende dikte en in elkaar geschoven. Raambescherming over de scherpe randjes getikt.
Resistance is futile.
pi_198010877
quote:
14s.gif Op zondag 14 februari 2021 23:29 schreef Seven. het volgende:

[..]

In Australië gebruikt men ook zinken bakken voor hun raised beds, klopt.

Ik heb op marktplaats een ijzeren voersilo gekocht van 8 meter hoog voor 150 euro, en mijn man heeft 'm in plakken geslepen van verschillende dikte en in elkaar geschoven. Raambescherming over de scherpe randjes getikt.
Slim gedaan. Dat is een zeer goedkope optie om het goed voor elkaar te krijgen. Het is dat het geen optie is voor mijn tuin, anders had ik hetzelfde gedaan.
pi_198156405
quote:
0s.gif Op zondag 14 februari 2021 22:57 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik heb Hue in de tuin inderdaad.
Hoe zit je met zigbee in je tuin? Ik heb daar hier toch wat moeite mee. Ik heb IKEA tradfri plugs gekocht en heb er eentje bij mijn achterdeur, maar in mijn schuur werkt de volgende niet. :(

Nu twijfel ik of ik er eentje buiten (onder overkapping) moet hangen. Weet niet of dat zomaar kan ivm veiligheid.

Hoe zit dat bij jou? Hoe zorg je ervoor dat je buitenlampen altijd in verbinding staan met Homey? Als je overal hue hebt dan moeten ze ook aanstaan willen ze als mesh werken toch?
  dinsdag 23 februari 2021 @ 07:28:44 #11
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_198156506
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 06:45 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Hoe zit je met zigbee in je tuin? Ik heb daar hier toch wat moeite mee. Ik heb IKEA tradfri plugs gekocht en heb er eentje bij mijn achterdeur, maar in mijn schuur werkt de volgende niet. :(

Nu twijfel ik of ik er eentje buiten (onder overkapping) moet hangen. Weet niet of dat zomaar kan ivm veiligheid.

Hoe zit dat bij jou? Hoe zorg je ervoor dat je buitenlampen altijd in verbinding staan met Homey? Als je overal hue hebt dan moeten ze ook aanstaan willen ze als mesh werken toch?
Hier werkt zigbee (HUE) prima in de tuin. Moet wel zeggen dat het langste stuk dat ie overbrugt zonder meshpunt ertussen een meter of 8 is, en dat was wel krap. Die spot staat wel echt op de grens van wat de verbinding haalt.
  dinsdag 23 februari 2021 @ 08:01:41 #12
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_198156683
En jatten van het spul... Mja, misschien de kabeltjes borgen zodat je niet ff snel een lampje los kan maken en weg kan lopen.
  dinsdag 23 februari 2021 @ 08:43:39 #13
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_198156974
Als ze het jatten heb ik er in ieder geval een video van :)
Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
pi_198157015
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 08:01 schreef bleiblei het volgende:
En jatten van het spul... Mja, misschien de kabeltjes borgen zodat je niet ff snel een lampje los kan maken en weg kan lopen.
Ik bedoelde met veiligheid meer brandveiligheid. Niet echt mijn terrein, maar ik plug niet zomaar buiten iets in.

Ik weet niet of ik zomaar een IKEA plug buiten kan inpluggen en of dat veilig is als het een keer hard regent ofzo. :@
pi_198157020
quote:
99s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 08:43 schreef XL het volgende:
Als ze het jatten heb ik er in ieder geval een video van :)
Hier ook. Tenzij ze mijn NAS en Eufy base station meenemen. ;(
  dinsdag 23 februari 2021 @ 08:55:07 #16
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_198157068
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 08:48 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Hier ook. Tenzij ze mijn NAS en Eufy base station meenemen. ;(
Ja, dat zou treurig zijn. Als ze daar komen hebben ze het wel echt verdiend. Mijn houtje-touwtje alarm is zo onvoorspelbaar (niet gebouwd door een profi, maar door een idioot (ikzelf)) en je moet zowel de NAS als de backup daarvan bij de kabelaansluiting en op de zolder weghalen. Een domme beweging en het licht in het hele huis en daarbuiten knippert (tenzij ze eerst alle lampen jatten), alle rookmelder loeien, de bewatering in de tuin gaat sproeien. De sirene buiten gaat aan. Het is echt een show voor de hele buurt dan!
Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
pi_198157135
quote:
99s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 08:55 schreef XL het volgende:

[..]

Ja, dat zou treurig zijn. Als ze daar komen hebben ze het wel echt verdiend. Mijn houtje-touwtje alarm is zo onvoorspelbaar (niet gebouwd door een profi, maar door een idioot (ikzelf)) en je moet zowel de NAS als de backup daarvan bij de kabelaansluiting en op de zolder weghalen. Een domme beweging en het licht in het hele huis en daarbuiten knippert (tenzij ze eerst alle lampen jatten), alle rookmelder loeien, de bewatering in de tuin gaat sproeien. De sirene buiten gaat aan. Het is echt een show voor de hele buurt dan!
Gelachen om je post :D

De bewatering ook als soort van alarm :D Dat zal ze leren!

Waar heb je je bewatering van overigens? Ik heb nu een Gardena hangen die automatisch sproeit op bepaalde dagen en bepaalde tijden, maar niet gekoppeld aan Homey. :(
  dinsdag 23 februari 2021 @ 09:21:31 #18
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_198157277
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 09:03 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Gelachen om je post :D

De bewatering ook als soort van alarm :D Dat zal ze leren!

Waar heb je je bewatering van overigens? Ik heb nu een Gardena hangen die automatisch sproeit op bepaalde dagen en bepaalde tijden, maar niet gekoppeld aan Homey. :(
Onder de grond (ventielen) ligt alles van profi spul (hunter), maar ik heb boven de grond ook de gardena voor verbinden met app en grasmaaier en smart home.
Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
  dinsdag 23 februari 2021 @ 09:31:10 #19
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_198157391
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 08:48 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Ik bedoelde met veiligheid meer brandveiligheid. Niet echt mijn terrein, maar ik plug niet zomaar buiten iets in.

Ik weet niet of ik zomaar een IKEA plug buiten kan inpluggen en of dat veilig is als het een keer hard regent ofzo. :@
Brandveiligheid... buiten moet je natuurlijk wel buitenspul gebruiken. HUE biedt allerlei outdoor spul aan bijv. Dus als je een ikea plug voor binnen gebruikt. Zorg er dan voor dat ie in een waterdichte box zit.
pi_198157713
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 09:31 schreef bleiblei het volgende:

[..]

Brandveiligheid... buiten moet je natuurlijk wel buitenspul gebruiken. HUE biedt allerlei outdoor spul aan bijv. Dus als je een ikea plug voor binnen gebruikt. Zorg er dan voor dat ie in een waterdichte box zit.
Misschien een hele domme vraag, maar de lichten van bijvoorbeeld HUE werken toch alleen in je mesh netwerk als ze aanstaan? Ik zoek vooral iets waardoor ik in mijn schuur ook Zigbee heb.

Als ik daarvoor iets van Hue in mijn tuin moet plaatsen (of onder overkapping), dan is dat prima. Maar liefst dan wel iets wat altijd werkt als doorgeefluik naar mijn schuur.
  dinsdag 23 februari 2021 @ 10:04:23 #21
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_198157753
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:01 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Misschien een hele domme vraag, maar de lichten van bijvoorbeeld HUE werken toch alleen in je mesh netwerk als ze aanstaan? Ik zoek vooral iets waardoor ik in mijn schuur ook Zigbee heb.

Als ik daarvoor iets van Hue in mijn tuin moet plaatsen (of onder overkapping), dan is dat prima. Maar liefst dan wel iets wat altijd werkt als doorgeefluik naar mijn schuur.
Zigbee werkt net als zwave.
Zolang er stroom op staat is ie actief als meshpunt. Daarom vreten hue lampen ook altijd 0.5w (ook als ze uit staan).

Gaat natuurlijk niet op als je met een schakelaar de stroom er af gooit.

Waar ik wel tegenaan liep is dat zigbee signaal (net als wifi) niet lekker door goed geïsoleerde muren of ramen heen gaat. Dus daar moet je wel rekening mee houden.
  Moderator dinsdag 23 februari 2021 @ 10:13:38 #22
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198157854
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 06:45 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Hoe zit je met zigbee in je tuin? Ik heb daar hier toch wat moeite mee. Ik heb IKEA tradfri plugs gekocht en heb er eentje bij mijn achterdeur, maar in mijn schuur werkt de volgende niet. :(

Nu twijfel ik of ik er eentje buiten (onder overkapping) moet hangen. Weet niet of dat zomaar kan ivm veiligheid.

Hoe zit dat bij jou? Hoe zorg je ervoor dat je buitenlampen altijd in verbinding staan met Homey? Als je overal hue hebt dan moeten ze ook aanstaan willen ze als mesh werken toch?
Dat probleem heb ik niet, maar ik heb dan ook geen diepe tuin. Daar komt bij dat ik voor Hue niet afhankelijk ben van Homey. Ik heb de lampen niet rechtstreeks aan Homey gekoppeld, maar aan de Hue bridge, en die is weer gekoppeld aan Homey.

Wellicht maakt dat, icm een niet diepe tuin verschil. Ik denk dat er tussen de lampen in de tuin (die op gelijke diepte 'de tuin in' staan) en de binnen-hue-lamp die het dichtste bij is wellicht een meter of...mwah 10 tot 12 zit, maar ze werken hier prima.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  dinsdag 23 februari 2021 @ 10:33:16 #23
495114 Mallerd01
Roept ook maar wat.
pi_198158100
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:01 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Misschien een hele domme vraag, maar de lichten van bijvoorbeeld HUE werken toch alleen in je mesh netwerk als ze aanstaan? Ik zoek vooral iets waardoor ik in mijn schuur ook Zigbee heb.
Zoals hierboven al gezegd: zolang er stroom op staat werken ze (je kent die HUE opzetstopcontacten vast wel), dat geldt dus ook voor hue-lampen, vandaar dat je vaak je schakelaar of vast moet zetten, of er rekening mee moet houden dat als je die schakelaar omzet, je lampen resetten. Vandaar dat ik liever ook gewoon met dimmers werk dan met 'slimme' lampen.

quote:
Als ik daarvoor iets van Hue in mijn tuin moet plaatsen (of onder overkapping), dan is dat prima. Maar liefst dan wel iets wat altijd werkt als doorgeefluik naar mijn schuur.
Ja dit kan, let er wel op dat bij zowel zwave als zigbee het zo is dat batterij-gestuurde nodes geen coördinator kunnen zijn. Concreet betekent dat, dat als je in je schuur zo'n ding ophangt en die is te ver van je mesh-netwerk verwijdert, je dan een node ertussen moet zetten die niet op een batterij staat, anders zal er niets veranderen.
pi_198158352
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:13 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Dat probleem heb ik niet, maar ik heb dan ook geen diepe tuin. Daar komt bij dat ik voor Hue niet afhankelijk ben van Homey. Ik heb de lampen niet rechtstreeks aan Homey gekoppeld, maar aan de Hue bridge, en die is weer gekoppeld aan Homey.

Wellicht maakt dat, icm een niet diepe tuin verschil. Ik denk dat er tussen de lampen in de tuin (die op gelijke diepte 'de tuin in' staan) en de binnen-hue-lamp die het dichtste bij is wellicht een meter of...mwah 10 tot 12 zit, maar ze werken hier prima.
Een bridge is toch niet nodig voor Homey? :o
pi_198158361
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:04 schreef bleiblei het volgende:

[..]

Zigbee werkt net als zwave.
Zolang er stroom op staat is ie actief als meshpunt. Daarom vreten hue lampen ook altijd 0.5w (ook als ze uit staan).

Gaat natuurlijk niet op als je met een schakelaar de stroom er af gooit.

Waar ik wel tegenaan liep is dat zigbee signaal (net als wifi) niet lekker door goed geïsoleerde muren of ramen heen gaat. Dus daar moet je wel rekening mee houden.
quote:
14s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:33 schreef Mallerd01 het volgende:

[..]

Zoals hierboven al gezegd: zolang er stroom op staat werken ze (je kent die HUE opzetstopcontacten vast wel), dat geldt dus ook voor hue-lampen, vandaar dat je vaak je schakelaar of vast moet zetten, of er rekening mee moet houden dat als je die schakelaar omzet, je lampen resetten. Vandaar dat ik liever ook gewoon met dimmers werk dan met 'slimme' lampen.
[..]

Ja dit kan, let er wel op dat bij zowel zwave als zigbee het zo is dat batterij-gestuurde nodes geen coördinator kunnen zijn. Concreet betekent dat, dat als je in je schuur zo'n ding ophangt en die is te ver van je mesh-netwerk verwijdert, je dan een node ertussen moet zetten die niet op een batterij staat, anders zal er niets veranderen.
Dank. :)

Ik ga me binnenkort toch maar eens verdiepen in Hue voor in de tuin. Sowieso heb ik nu grotendeels domme verlichting in de tuin, dus tijd voor wat nieuws. ;) Dat lost ook waarschijnlijk meteen mijn probleem op met Zigbee in de schuur.
pi_198158420
Ik heb maar eens een lijstje gemaakt van wat ik heb hangen. Ik ben ook wel benieuwd naar die van jullie. :Y

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  Moderator dinsdag 23 februari 2021 @ 11:03:38 #27
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198158466
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:54 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Een bridge is toch niet nodig voor Homey? :o
Dat is correct, maar als ik de lampen alleen aan Homey hang en Homey kapt er mee om een of andere reden, heb ik geen licht meer. Als ik Homey de Hue bridge aan laat sturen heb ik de voordelen van Homey, maar als die ermee kapt kan ik nog altijd met de Hue app mijn licht bedienen. :)
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  dinsdag 23 februari 2021 @ 11:07:50 #28
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_198158512
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:54 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Een bridge is toch niet nodig voor Homey? :o
Niet perse. Maar dan kan je bijv. Geen scenes maken en die door Homey laten schakelen. En de HUE lampen krijgen geen software updates.
  dinsdag 23 februari 2021 @ 11:13:00 #29
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_198158581
@CoolGuy; ik heb het nog steeds niet gefixed met de tv en lichtmeter :@ . Moet ook zeggen dat de WAF hard afneemt momenteel. SQ heeft al een paar keer geroepen dat ze helemaal klaar is met lampen die ineens aan of uit gaan :') .
  Moderator dinsdag 23 februari 2021 @ 11:29:40 #30
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198158811
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 11:13 schreef bleiblei het volgende:
@:CoolGuy; ik heb het nog steeds niet gefixed met de tv en lichtmeter :@ . Moet ook zeggen dat de WAF hard afneemt momenteel. SQ heeft al een paar keer geroepen dat ze helemaal klaar is met lampen die ineens aan of uit gaan :') .
Maar....waarom gaan lampen ineens uit of aan? :P Want dát gebeurt hier dan weer niet.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
pi_198191389
Lijstje volgt nog, nu te moe
Resistance is futile.
  Moderator donderdag 25 februari 2021 @ 10:19:15 #32
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198193860
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 11:00 schreef Lenny_Leonard het volgende:
Ik heb maar eens een lijstje gemaakt van wat ik heb hangen. Ik ben ook wel benieuwd naar die van jullie. :Y

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik ook maar even dan. Volgens mij ben ik zo compleet. In de keuken moet ik nog iets voor de inbouwspots. Dat zijn er 13, om die nu allemaal te vervangen voor Hue is ook zowat, dan kan ik beter een Fibaro switch achter de knop zetten denk ik, maar dat heb ik dus nog niet:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  donderdag 25 februari 2021 @ 11:21:33 #33
495114 Mallerd01
Roept ook maar wat.
pi_198194834
Ik zie hier wat lijstjes waarin beweging-sensoren in voorkomen. Nu ben ik zelf al een tijdje op zoek naar een goeie om mee aan de slag te gaan en twijfel een beetje tussen de Hue en de Aqara of zelfs nog een andere om mee te beginnen. Waar ik me vooral zorgen om maak bij de draadloze varianten is de batterijduur, ik heb weinig zin om iedere 2 maanden een nieuwe batterij erin te hangen.

Ik heb een aantal deursensoren die al ruim drie jaar hier hangen waarvan de batterij nu op 75% staat en dus nog wel een aantal jaren meekunnen, zoiets zoek ik eigenlijk ook voor beweging. Bedraad is eventueel ook een optie maar ik zou het wel prettig vinden als ik ze via Zwave of Zigbee aan zou kunnen sturen (om verkeer over m'n LAN te voorkomen) dus dan zou het alleen laden via bijvoorbeeld een USB-aansluiting zijn.

Concreet dus:
- Hoe zit het met die batterijduur ongeveer?
- Zijn er nog andere goede opties waar ik naar zou kunnen kijken (aansturing maakt weinig uit, gebruik Hass, bij voorkeur niet over wifi)?
  Moderator donderdag 25 februari 2021 @ 12:00:04 #34
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198195551
quote:
5s.gif Op donderdag 25 februari 2021 11:21 schreef Mallerd01 het volgende:
Ik zie hier wat lijstjes waarin beweging-sensoren in voorkomen. Nu ben ik zelf al een tijdje op zoek naar een goeie om mee aan de slag te gaan en twijfel een beetje tussen de Hue en de Aqara of zelfs nog een andere om mee te beginnen. Waar ik me vooral zorgen om maak bij de draadloze varianten is de batterijduur, ik heb weinig zin om iedere 2 maanden een nieuwe batterij erin te hangen.

Ik heb een aantal deursensoren die al ruim drie jaar hier hangen waarvan de batterij nu op 75% staat en dus nog wel een aantal jaren meekunnen, zoiets zoek ik eigenlijk ook voor beweging. Bedraad is eventueel ook een optie maar ik zou het wel prettig vinden als ik ze via Zwave of Zigbee aan zou kunnen sturen (om verkeer over m'n LAN te voorkomen) dus dan zou het alleen laden via bijvoorbeeld een USB-aansluiting zijn.

Concreet dus:
- Hoe zit het met die batterijduur ongeveer?
- Zijn er nog andere goede opties waar ik naar zou kunnen kijken (aansturing maakt weinig uit, gebruik Hass, bij voorkeur niet over wifi)?
Ik woon sinds oktober 2017 in dit huis. Ik heb ook in dit huis de Hue sensoren gekocht. De batterijwaarden beginnen nu laag te worden, maar:

Woonkamer: 26%
Slaapkamer: 38%
Overloop: 47%
Badkamer: 31%

Zaten een paar maanden tussen qua aanschaf steeds, dus we praten niet over 1 sensor gekocht in 2017 en de andere vorige week bij wijze van, deze waren allemaal in de 1e helft van 2018 in huis.

Ik heb een sensor van Fibaro gehad, maar die hing continue vast, dus die heb ik weg gedaan. Ik heb verder geen ervaring met andere sensoren. Xiaomi zou ik wel aandurven want de batterijtjes in die deursensoren gaan véél langer mee dan de batterijen in de fibaro en Hank deur/raamensoren die ik hiervoor had, dus denk ik dat de batterijtjes in de Xiaomi bewegingssensoren ook relatief lang mee gaan.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  donderdag 25 februari 2021 @ 14:34:17 #35
495114 Mallerd01
Roept ook maar wat.
pi_198197779
quote:
0s.gif Op donderdag 25 februari 2021 12:00 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik woon sinds oktober 2017 in dit huis. Ik heb ook in dit huis de Hue sensoren gekocht. De batterijwaarden beginnen nu laag te worden, maar:

Woonkamer: 26%
Slaapkamer: 38%
Overloop: 47%
Badkamer: 31%

Zaten een paar maanden tussen qua aanschaf steeds, dus we praten niet over 1 sensor gekocht in 2017 en de andere vorige week bij wijze van, deze waren allemaal in de 1e helft van 2018 in huis.
Thanks voor de info, dat valt goed mee, denk dat ik maar gewoon eens zo'n ding aanschaf en ermee ga puzzelen :)

quote:
Ik heb een sensor van Fibaro gehad, maar die hing continue vast, dus die heb ik weg gedaan. Ik heb verder geen ervaring met andere sensoren. Xiaomi zou ik wel aandurven want de batterijtjes in die deursensoren gaan véél langer mee dan de batterijen in de fibaro en Hank deur/raamensoren die ik hiervoor had, dus denk ik dat de batterijtjes in de Xiaomi bewegingssensoren ook relatief lang mee gaan.
Fibaro's heb ik hier in de muur zitten, zijn prima apparaten maar wel echt duur en voor mij niet de moeite om mee te gaan proberen. Daarbij hoor ik ook slechte verhalen over de batterijduur daarvan. Voordeel zou wel zijn dat het Zwave is, waar ik meer apparaten van heb en het netwerk wat stabieler van is. Zou voor een testje weinig uitmaken maar als ik echt die Zigbee sensoren op ga hangen moet ik nog wat extra bedrade controllers ergens weg gaan frommelen >:)
  Moderator donderdag 25 februari 2021 @ 14:37:05 #36
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198197819
quote:
0s.gif Op donderdag 25 februari 2021 14:34 schreef Mallerd01 het volgende:

[..]

Thanks voor de info, dat valt goed mee, denk dat ik maar gewoon eens zo'n ding aanschaf en ermee ga puzzelen :)
[..]

Fibaro's heb ik hier in de muur zitten, zijn prima apparaten maar wel echt duur en voor mij niet de moeite om mee te gaan proberen. Daarbij hoor ik ook slechte verhalen over de batterijduur daarvan. Voordeel zou wel zijn dat het Zwave is, waar ik meer apparaten van heb en het netwerk wat stabieler van is. Zou voor een testje weinig uitmaken maar als ik echt die Zigbee sensoren op ga hangen moet ik nog wat extra bedrade controllers ergens weg gaan frommelen >:)
Ik heb tig van die Xiaomi raamsensoren, en ik heb maar 1 controller, en dat is Homey. Maar, ik heb wel Hue door het hele huis, wat ook zigbee is, dus als die mee doen met een zigbee mesh dan zal het mesh netwerk hier in huis wel ruim voldoende zijn. Ik heb nog nooit een issue gehad met die Xiaomi sensoren.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  donderdag 25 februari 2021 @ 14:46:03 #37
495114 Mallerd01
Roept ook maar wat.
pi_198197956
quote:
0s.gif Op donderdag 25 februari 2021 14:37 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik heb tig van die Xiaomi raamsensoren, en ik heb maar 1 controller, en dat is Homey. Maar, ik heb wel Hue door het hele huis, wat ook zigbee is, dus als die mee doen met een zigbee mesh dan zal het mesh netwerk hier in huis wel ruim voldoende zijn. Ik heb nog nooit een issue gehad met die Xiaomi sensoren.
Probleem is vaak de afstand, ik had hier een GLEDOPTO hangen in mijn keuken (NAS staat in de meterkast) en het kwam regelmatig voor dat ie hem niet kon vinden. Toen m'n plantenbak maar van verlichting voorzien (en dus een bedrade schakelaar toegevoegd) en toen ging het al beter. Dus voor de benedenverdieping kan ik wel vooruit. Boven moet ik nog wat dingen gaan bedenken die nog 'slim' mogen :)
  Moderator donderdag 25 februari 2021 @ 14:49:35 #38
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198197995
quote:
0s.gif Op donderdag 25 februari 2021 14:46 schreef Mallerd01 het volgende:

[..]

Probleem is vaak de afstand, ik had hier een GLEDOPTO hangen in mijn keuken (NAS staat in de meterkast) en het kwam regelmatig voor dat ie hem niet kon vinden. Toen m'n plantenbak maar van verlichting voorzien (en dus een bedrade schakelaar toegevoegd) en toen ging het al beter. Dus voor de benedenverdieping kan ik wel vooruit. Boven moet ik nog wat dingen gaan bedenken die nog 'slim' mogen :)
Je hebt geen Hue dus? Tja, dan wellicht wat tussenstekkers die Zigbee doen, als repeater. Die heb je dan niet veel nodig want voor Z-Wave had ik aan 1 Fibaro tussenstekker per verdieping voldoende (maar ik heb er meer) om een dekkende mesh te krijgen.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  donderdag 25 februari 2021 @ 14:51:24 #39
495114 Mallerd01
Roept ook maar wat.
pi_198198014
quote:
0s.gif Op donderdag 25 februari 2021 14:49 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Je hebt geen Hue dus? Tja, dan wellicht wat tussenstekkers die Zigbee doen, als repeater. Die heb je dan niet veel nodig want voor Z-Wave had ik aan 1 Fibaro tussenstekker per verdieping voldoende (maar ik heb er meer) om een dekkende mesh te krijgen.
Ik heb hier 1 hue tussenstekker (de plantenbak), maar ik heb geen bridge.
Klopt, je hebt ook niet heel veel nodig, alhoewel Zigbee wel meer moeite heeft met muren dan Zwave is mijn ervaring.
  Moderator donderdag 25 februari 2021 @ 14:53:34 #40
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198198036
quote:
14s.gif Op donderdag 25 februari 2021 14:51 schreef Mallerd01 het volgende:

[..]

Ik heb hier 1 hue tussenstekker (de plantenbak), maar ik heb geen bridge.
Klopt, je hebt ook niet heel veel nodig, alhoewel Zigbee wel meer moeite heeft met muren dan Zwave is mijn ervaring.
Geen idee, ik heb beide protocollen door het hele huis, en beiden werken prima.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  Moderator vrijdag 26 februari 2021 @ 19:35:36 #41
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198222189
Zo, ein-de-lijk de laatste Fibaro raamsensor vervangen voor een Xiaomi. Die Fibaro hebben tamper alarm, maar bij Fibaro waren die continue in alarmstaat, waardoor er in de Homey app dus continue overal uitroeptekens te zien waren op die sensoren, terwijl er niks aan de hand was.

Ik had ze met de tijd al allemaal vervangen, en dit was de laatste. En ik heb ook nog een Wifi range extender besteld en in het schuurtje geplaatst, want de IP camera achter in de tuin had het moeilijk. Daarnaast is de TV in de tuin ook afhankelijk van wifi, want ik kijk daar TV met de Ziggo app (TV draait op Android), en dat werkte ook niet optimaal, dus hopelijk nu met de extender is dat probleem ook opgelost.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
pi_198422207
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 februari 2021 19:35 schreef CoolGuy het volgende:
Zo, ein-de-lijk de laatste Fibaro raamsensor vervangen voor een Xiaomi. Die Fibaro hebben tamper alarm, maar bij Fibaro waren die continue in alarmstaat, waardoor er in de Homey app dus continue overal uitroeptekens te zien waren op die sensoren, terwijl er niks aan de hand was.

Ik had ze met de tijd al allemaal vervangen, en dit was de laatste. En ik heb ook nog een Wifi range extender besteld en in het schuurtje geplaatst, want de IP camera achter in de tuin had het moeilijk. Daarnaast is de TV in de tuin ook afhankelijk van wifi, want ik kijk daar TV met de Ziggo app (TV draait op Android), en dat werkte ook niet optimaal, dus hopelijk nu met de extender is dat probleem ook opgelost.
Extender vind ik wel gekloot, maar hopelijk werkt het. Ik ben blij dat ik een unify netwerkje heb. :)
pi_198422234
Hier ook nieuw speelgoed trouwens *O*


Xiaomi humidifier. Krijg hem alleen nog niet op Homey omdat ik de token nog ergens vandaan moet toveren. Niet erg gebruiksvriendelijk.
  Moderator woensdag 10 maart 2021 @ 08:54:07 #44
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198422243
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 08:50 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Extender vind ik wel gekloot, maar hopelijk werkt het. Ik ben blij dat ik een unify netwerkje heb. :)
Ja, werkt goed, prima verbinding nu achter in de tuin. :)
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  Moderator woensdag 10 maart 2021 @ 08:56:36 #45
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198422285
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 08:53 schreef Lenny_Leonard het volgende:
Hier ook nieuw speelgoed trouwens *O*

Xiaomi humidifier. Krijg hem alleen nog niet op Homey omdat ik de token nog ergens vandaan moet toveren. Niet erg gebruiksvriendelijk.
Hmja, lastig. Nou ja, voor mij is er nu even een stop op nieuw speelgoed toevoegen, tot we definitief de knoop hebben doorgehakt of we gaan verhuizen of niet. Indien niet kan er weer nieuw spul bij, indien wel kan ik in een nieuw huis helemaal opnieuw beginnen :P
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
pi_198422482
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 08:56 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Hmja, lastig. Nou ja, voor mij is er nu even een stop op nieuw speelgoed toevoegen, tot we definitief de knoop hebben doorgehakt of we gaan verhuizen of niet. Indien niet kan er weer nieuw spul bij, indien wel kan ik in een nieuw huis helemaal opnieuw beginnen :P
Ohja, verhuizen. Dat staat hier ook nog op de planning. Er komt alleen heel weinig vrij wat aan onze wensen voldoet.

Ik wil graag wat meer grond (>2000m2). Mijn vriendin wil dat het veilig te fietsen moet zijn voor onze dochter vanuit het centrum (verlichte weg met huizen tot thuis).

Liefst een huis waar we zelf veel aan kunnen klussen. Dan maak ik het zelf wel naar wens.

Al een jaar aan het kijken maar tot nu toe 0 huizen die aan de wensen voldoen. :')
  Moderator woensdag 10 maart 2021 @ 09:15:38 #47
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198422518
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 09:12 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Ohja, verhuizen. Dat staat hier ook nog op de planning. Er komt alleen heel weinig vrij wat aan onze wensen voldoet.

Ik wil graag wat meer grond (>2000m2). Mijn vriendin wil dat het veilig te fietsen moet zijn voor onze dochter vanuit het centrum (verlichte weg met huizen tot thuis).

Liefst een huis waar we zelf veel aan kunnen klussen. Dan maak ik het zelf wel naar wens.

Al een jaar aan het kijken maar tot nu toe 0 huizen die aan de wensen voldoen. :')
Dit exacte issue heb ik ook. Ik wilde eerst een huis dat 'af' was, maar daar is toch altijd iets niet naar je smaak. Dus ben ik van dat idee afgestapt en inderdaad om een huis te kopen waar ik dan vervolgens iets van een ton insteek om het naar eigen wens te maken, maar iets fatsoenlijks als basis (lees: naar mijn zin) heb ik nog niet gezien.

Het geeft me wel de mogelijkheid om te plannen dat er van dit huis foto's worden gemaakt die dan nog niet online gaan komen, tot het moment dat ik iets vind. Dan kan ik dat andere kopen en vervolgens mijn huis in de verkoop gooien. Dat is wel een risico omdat ik dan 2 huizen tegelijkertijd heb voor de tijd dat mijn huis niet verkocht is, maar, ik denk dat mijn huis vrij snel verkocht zal zijn, dus het is eerst zaak om iets te vinden wat me zint.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
pi_198437814
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 08:50 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Extender vind ik wel gekloot, maar hopelijk werkt het. Ik ben blij dat ik een unify netwerkje heb. :)
Hier ook Unifi spul hangen Heb je ook camera's of alleen netwerk?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Overig 'smart home' spul:
WAF liet niet toe om meer toe te voegen in het budget met verhuizen vorig jaar.. :7
Had toen voorzien om een Homey controller met hier en daar wat lampen en sensoren te plaatsen, maar ik mis het eigenlijk niet zo achteraf. :@
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_198548241
Zijn er hier mensen die ook Home assistant gebruiken?
Ik ben nu bezig met een overgang van Domoticz naar Home assistant maar dat is wel even wennen.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  zondag 21 maart 2021 @ 17:08:19 #50
277627 Seven.
We are Borg.
pi_198621396
quote:
0s.gif Op woensdag 17 maart 2021 14:33 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Zijn er hier mensen die ook Home assistant gebruiken?
Ik ben nu bezig met een overgang van Domoticz naar Home assistant maar dat is wel even wennen.
Google home bedoel je?
Resistance is futile.
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')