abonnement Unibet Coolblue
pi_198009640
Na wat gezocht te hebben bleek dat er binnen DIG geen topic is over smart home / thuis automatisering / Home Automation (HA). Ik weet niet of er hier meer mensen zijn die daar mee bezig zijn, maar ik dacht, laat ik er eens een topic over openen :)

Met HA kun je op verschillende manieren beginnen. Neem de Klik Aan Klik Uit units die je vroeger (en nog steeds) hebt, waarmee je met een druk op de afstandsbediening een lamp aan kunt laten gaan, zonder op te moeten staan van de bank. Handig.

Of je thermostaat, een Nest bv, die best veel mensen hebben (maar CoolGuy niet), waardoor je op afstand je temperatuur in huis kunt regelen, zodat je in een lekker warm huis thuis komt. Philips Hue, waarmee je lampen automatisch aan uit of uit kunt laten gaan, of aan of uit kunt zetten met de app. Het zijn allemaal dingen die in principe je wooncomfort een beetje verhogen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om mee bezig te zijn :P

Maar wat nou als je wat meer wil dan dat? Wat als je dingen automatisch wil laten gaan, zonder dat er handelingen van jou nodig zijn? Dan kom je al snel uit bij een HA Controller. Die komen er in allerlei soorten, maten en prijzen. Ze doen allemaal ongeveer hetzelfde, maar de ene kan wat meer dan de andere, of werkt net wat handiger.

Die KaKu waar ik eerder over sprak? Dat werkt met een 433Mhz signaal. Maar die Philips Hue? Die werken obv het zogenaamde Zigbee protocol. Ze spreken elkaars taal niet dus heb je gescheiden systemen.

Toen ik mijn huidige huis kocht wilde ik eens voorzichtig gaan beginnen met wat aan HA te doen, maar welke controller koop je dan? Belangrijk om te weten is dat veel bedrijven die een controller uitbrengen, ook zelf direct sensoren en andere slimmigheden op de markt brengen, die te koppelen zijn met hun eigen sensoren. Dat is mooi, want dan heb je het bovenstaande issue dat ze elkaars taal niet spreken dus ook niet. Sommige controllers gaan iets verder dan hun eigen producten. Neem bijvoorbeeld Somfy. Iedereen kent deze wel, van de rolluikmotoren etc. Somfy kun je koppelen met bijvoorbeeld Philips Hue. Is het avond? Mooi, rolluik(en) naar beneden, en tegelijkertijd de lampen aan. Tof!

Maar ja, die lamp in de hoek daar, die zit nog op een KaKu schakelaar, die doet dus niet mee. Tevens heeft bijvoorbeeld Somfy ook hun eigen deur/raam sensoren. Dat is leuk, dan weet je wanneer een deur open gaat (bijvoorbeeld als je niet thuis bent), maar zo'n sensor kost wel rond de 80 euro per stuk.

Zijn er dan geen goedkopere alternatieven? Jawel, maar die zijn niet altijd zomaar koppelbaar met je controller. Sure, je kunt bijvoorbeeld een USB dongle kopen die de mogelijkheid geeft tot bijvoorbeeld het Z-Wave (Plus) protocol, maar ja, dan moet je alweer een uitbreiding kopen op het systeem dat je al hebt, kost dus weer extra geld.

Bovenstaande is ongeveer het proces waar ik doorheen liep, toen ik op zoek ging naar de (on)mogelijkheden van de verschillende controllers die er op de markt zijn. Ik wilde een controller die zoveel mogelijk protocollen sprak, right out of the box. En ik kwam uit bij de Homey, van Athom.



Ik heb dit apparaat gekocht, omdat deze meerdere protocollen spreekt, namelijk:

433.92 MHz, 868 Mhz, Bluetooth, Bluetooth Smart, Somfy RTS, Z-wave, Z-wave Plus, ZigBee, Infrarood.

Daarmee heb je de 'grote protocollen' wel te pakken. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer vast zit aan een bepaald merk (met bijbehorende prijzen).

Met andere woorden, het is nu mogelijk om als een bewegingssensor van Philips Hue (zigbee) beweging detecteert, een lamp die op een Kaku unit (433Mhz) zit aan te laten gaan, maar kan bijvoorbeeld ook dienen als input om een Fibaro tussenstekker (Z-Wave Plus) aan of uit te laten gaan.

Stel je gaat in de ochtend werken, en je staat op. Je loopt voorbij de sensor die beneden in de keuken een lamp aan zet, en direct ook de stekker aan schakelt waar je koffie machine op zit, zodat je koffie klaar is op het moment dat jij klaar bent op de badkamer, waar ook nog een lampje is aan gegaan vanwege diezelfde (of een andere) bewegingssensor.

Je kunt ook zo ver gaan dat die lamp na een X aantal minuten weer uit gaat, of als diezelfde sensor bijvoorbeeld 60 seconden lang geen beweging meer heeft gedetecteerd. Omdat je een wekker hebt gezet en Homey dat weet, kan hij ook al je Nest / andere thermostaat) een uur van tevoren vertellen om te gaan verwarmen, zodat het warm is als je beneden komt.

Dat is de grote kracht van Homey. Het aantal verschillende protocollen dat hij aan kan, gecombineerd met de apps die je kunt installeren op Homey, waardoor ineens een hele range aan apparaten van bv een bepaald merk aan te sturen zijn.

Ik heb zelf in huis:

Athom Homey.
Verschillende Z-Wave Plus deur/raam sensoren.
Z-Wave Plus bewegingssensor.
2 Philips Hue Sensoren.
Philips Hue lampen.
KlikAan KlikUit units voor lampen.
Somfy RTS motor voor het rolluik (wordt in toekomst uitgebreid).

Is het alleen maar leuk, of levert het ook voordelen op?

Dat is maar hoe je het wil zien. Ik vind het makkelijk dat alles automatisch kunt laten gaan, of als je bv bent vergeten je droger uit te schakelen, je dat vanaf je telefoon kunt doen. Meest recente voorbeeld van wat ik heb gedaan is dat ik een Fibaro tussenstekker (die ook het verbruik bijhoudt) heb gezet tussen het stopcontact in de muur, en de verlengkabel waarop alle stekkers zitten van de audio/video op onze slaapkamer. Daardoor kwam ik er achter dat het standby hebben van de verschillende apparaten 87 watt per uur kostte ongeveer, en dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. Omdat die stekker op afstand uit te schakelen is staat alles nu uit.

Kosten

Tja, dat is altijd een belangrijke natuurlijk. Niet elke sensor kost evenveel, maar ook niet elke sensor kán even veel. Bijvoorbeeld. De Fibaro sensoren die ik heb op de buitendeur en de tuindeuren hebben ook een ingebouwde temperatuursensor. De sensoren die ik heb op de binnendeuren hebben dat niet, maar zijn daarom ook een stukje goedkoper.

De Homey Controller kost 299 euro.
Ik heb meerdere sensoren van Hank op de binnendeuren, die kosten ongeveer 35 euro per stuk.
De Fibaro multi-sensor kost rond de 60 euro, net als de deursensoren op de buitendeuren/ramen.
De tussenstekkers van Fibaro kosten ook rond de 60 euro. Daarvan heb ik er momenteel 5. Dan heb ik ook nog een NodOn tussenstekker, en die kost ongeveer 45 euro. Het prijsverschil zit hem (denk ik) in de grootte (of juist niet) van de stekker. De NodOn is een stukje lomper dan de Fibaro. De Fibaro hebben ook nog een lichtring die verandert op basis van het verbruik van dat moment. Overigens is dit (en nog héél veel meer) allemaal instelbaar op de stekker.

Je hebt ook goedkopere stekkers die schakelbaar zijn, van Neo Coolcam, maar die hebben een belangrijk nadeel. Ze dienen niet als repeaters voor het Z-Wave mesh netwerk.

Wat betekent dat?

Z-Wave is het protocol, en veel sensoren en stekkers praten via dat protocol met de controller. Maar die controller heeft geen ongelimiteerd bereik. Met andere woorden, een deur sensor die in ons geval op de zolder hangt, en door een batterijtje gevoed wordt, kan niet Homey rechtstreeks bereiken, want een te grote afstand, en krijgt zijn signalen dus bij Homey door over verschillende nodes heen te gaan. Die vertraging merk je niet, maar je hebt wél nodes nodig om je gehele huis 'gedekt' te krijgen. Die nodes worden gevormd door alles wat géén batterijvoeding, maar netstroomvoeding heeft', in dit geval dus mijn Fibaro tussenstekkers. Die van Neo Coolcam doen dit niet, daarom heb ik die niet.

Hoe ziet mijn Z-Wave Mesh er dan uit? Nou, zo:



Het is een beetje een rommelige OP geworden, maar dat wil ik nog aanpassen/verder uitbreiden, dan wel met meer posts komen.

Hopelijk zijn er meer mensen hier die bezig zijn met HA. Vragen? Opmerkingen? Ervaringen? Moeilijkheden? Deel ze hier! :)

Openingspost komt van CoolGuy ©

Nieuw deeltje :)
  zondag 14 februari 2021 @ 22:35:23 #2
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_198010149
OP is wel lang en oud.

Anyway. Lente komt eraan en dat is een mooi moment om over m'n tuin na te gaan denken. Nu hoef ik geen BBQ met spraak besturing, maar m'n verlichting wel. Denk ik.

Hue lijkt me de beste keus, maar is wat duurder natuurlijk. Of misschien is een simpele zonnelamp ook goed? Gewoon overdag opladen en als het donker wordt branden. Leuk vlinders ofzo :+

Hoe hebben jullie je tuinverlichting, en ben je niet bang dat je tuin leeggeroofd wordt? :@
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
pi_198010336
quote:
3s.gif Op zondag 14 februari 2021 22:35 schreef Notorious_Roy het volgende:
OP is wel lang en oud.

Anyway. Lente komt eraan en dat is een mooi moment om over m'n tuin na te gaan denken. Nu hoef ik geen BBQ met spraak besturing, maar m'n verlichting wel. Denk ik.

Hue lijkt me de beste keus, maar is wat duurder natuurlijk. Of misschien is een simpele zonnelamp ook goed? Gewoon overdag opladen en als het donker wordt branden. Leuk vlinders ofzo :+

Hoe hebben jullie je tuinverlichting, en ben je niet bang dat je tuin leeggeroofd wordt? :@
Ik heb op dit moment geen tuinverlichting, maar er staat een lantaarnpaal die rechtstreeks op mijn tuin schijnt. Ook hebben mijn camera's IR dus geen probleem met het zien van mensen.
The media's the most powerful entity on earth. They have the power to make the innocent guilty and to make the guilty innocent... They control the minds of the masses.
pi_198010342
Weet iemand een goede slimme radiator kraan die functioneert zonder internet/cloud en ik kan koppelen aan home assistant?
The media's the most powerful entity on earth. They have the power to make the innocent guilty and to make the guilty innocent... They control the minds of the masses.
  Moderator zondag 14 februari 2021 @ 22:57:06 #5
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198010471
quote:
3s.gif Op zondag 14 februari 2021 22:35 schreef Notorious_Roy het volgende:
OP is wel lang en oud.

Anyway. Lente komt eraan en dat is een mooi moment om over m'n tuin na te gaan denken. Nu hoef ik geen BBQ met spraak besturing, maar m'n verlichting wel. Denk ik.

Hue lijkt me de beste keus, maar is wat duurder natuurlijk. Of misschien is een simpele zonnelamp ook goed? Gewoon overdag opladen en als het donker wordt branden. Leuk vlinders ofzo :+

Hoe hebben jullie je tuinverlichting, en ben je niet bang dat je tuin leeggeroofd wordt? :@
Ik heb Hue in de tuin inderdaad.
Breitling - Instruments for Professionals
  zondag 14 februari 2021 @ 23:13:24 #6
277627 Seven.
We are Borg.
pi_198010660
quote:
3s.gif Op zondag 14 februari 2021 22:35 schreef Notorious_Roy het volgende:
OP is wel lang en oud.

Anyway. Lente komt eraan en dat is een mooi moment om over m'n tuin na te gaan denken. Nu hoef ik geen BBQ met spraak besturing, maar m'n verlichting wel. Denk ik.

Hue lijkt me de beste keus, maar is wat duurder natuurlijk. Of misschien is een simpele zonnelamp ook goed? Gewoon overdag opladen en als het donker wordt branden. Leuk vlinders ofzo :+

Hoe hebben jullie je tuinverlichting, en ben je niet bang dat je tuin leeggeroofd wordt? :@
Wij hebben Hue, erg blij mee!





En nee, we zijn niet bang :+
Resistance is futile.
pi_198010807
quote:
14s.gif Op zondag 14 februari 2021 23:13 schreef Seven. het volgende:

[..]

Wij hebben Hue, erg blij mee!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

En nee, we zijn niet bang :+
Ik ken die bakken van youtubers die eetbare planten kweken. Ik heb ze nog nooit gezien in ons land.
The media's the most powerful entity on earth. They have the power to make the innocent guilty and to make the guilty innocent... They control the minds of the masses.
  zondag 14 februari 2021 @ 23:29:52 #8
277627 Seven.
We are Borg.
pi_198010860
quote:
0s.gif Op zondag 14 februari 2021 23:25 schreef Posergoth6667 het volgende:

[..]

Ik ken die bakken van youtubers die eetbare planten kweken. Ik heb ze nog nooit gezien in ons land.
In Australië gebruikt men ook zinken bakken voor hun raised beds, klopt. Dst was m'n inspiratie maar ik vind ze nieuw te gepolijst (glimmen nogal, ik hou van iets doorleefder)

Ik heb op marktplaats een roestige ijzeren voersilo gekocht van 8 meter hoog voor 150 euro, en mijn man heeft 'm in plakken geslepen van verschillende dikte en in elkaar geschoven. Raambescherming over de scherpe randjes getikt.
Resistance is futile.
pi_198010877
quote:
14s.gif Op zondag 14 februari 2021 23:29 schreef Seven. het volgende:

[..]

In Australië gebruikt men ook zinken bakken voor hun raised beds, klopt.

Ik heb op marktplaats een ijzeren voersilo gekocht van 8 meter hoog voor 150 euro, en mijn man heeft 'm in plakken geslepen van verschillende dikte en in elkaar geschoven. Raambescherming over de scherpe randjes getikt.
Slim gedaan. Dat is een zeer goedkope optie om het goed voor elkaar te krijgen. Het is dat het geen optie is voor mijn tuin, anders had ik hetzelfde gedaan.
The media's the most powerful entity on earth. They have the power to make the innocent guilty and to make the guilty innocent... They control the minds of the masses.
pi_198156405
quote:
0s.gif Op zondag 14 februari 2021 22:57 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik heb Hue in de tuin inderdaad.
Hoe zit je met zigbee in je tuin? Ik heb daar hier toch wat moeite mee. Ik heb IKEA tradfri plugs gekocht en heb er eentje bij mijn achterdeur, maar in mijn schuur werkt de volgende niet. :(

Nu twijfel ik of ik er eentje buiten (onder overkapping) moet hangen. Weet niet of dat zomaar kan ivm veiligheid.

Hoe zit dat bij jou? Hoe zorg je ervoor dat je buitenlampen altijd in verbinding staan met Homey? Als je overal hue hebt dan moeten ze ook aanstaan willen ze als mesh werken toch?
  dinsdag 23 februari 2021 @ 07:28:44 #11
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_198156506
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 06:45 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Hoe zit je met zigbee in je tuin? Ik heb daar hier toch wat moeite mee. Ik heb IKEA tradfri plugs gekocht en heb er eentje bij mijn achterdeur, maar in mijn schuur werkt de volgende niet. :(

Nu twijfel ik of ik er eentje buiten (onder overkapping) moet hangen. Weet niet of dat zomaar kan ivm veiligheid.

Hoe zit dat bij jou? Hoe zorg je ervoor dat je buitenlampen altijd in verbinding staan met Homey? Als je overal hue hebt dan moeten ze ook aanstaan willen ze als mesh werken toch?
Hier werkt zigbee (HUE) prima in de tuin. Moet wel zeggen dat het langste stuk dat ie overbrugt zonder meshpunt ertussen een meter of 8 is, en dat was wel krap. Die spot staat wel echt op de grens van wat de verbinding haalt.
  dinsdag 23 februari 2021 @ 08:01:41 #12
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_198156683
En jatten van het spul... Mja, misschien de kabeltjes borgen zodat je niet ff snel een lampje los kan maken en weg kan lopen.
  dinsdag 23 februari 2021 @ 08:43:39 #13
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_198156974
Als ze het jatten heb ik er in ieder geval een video van :)
Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
pi_198157015
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 08:01 schreef bleiblei het volgende:
En jatten van het spul... Mja, misschien de kabeltjes borgen zodat je niet ff snel een lampje los kan maken en weg kan lopen.
Ik bedoelde met veiligheid meer brandveiligheid. Niet echt mijn terrein, maar ik plug niet zomaar buiten iets in.

Ik weet niet of ik zomaar een IKEA plug buiten kan inpluggen en of dat veilig is als het een keer hard regent ofzo. :@
pi_198157020
quote:
99s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 08:43 schreef XL het volgende:
Als ze het jatten heb ik er in ieder geval een video van :)
Hier ook. Tenzij ze mijn NAS en Eufy base station meenemen. ;(
  dinsdag 23 februari 2021 @ 08:55:07 #16
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_198157068
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 08:48 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Hier ook. Tenzij ze mijn NAS en Eufy base station meenemen. ;(
Ja, dat zou treurig zijn. Als ze daar komen hebben ze het wel echt verdiend. Mijn houtje-touwtje alarm is zo onvoorspelbaar (niet gebouwd door een profi, maar door een idioot (ikzelf)) en je moet zowel de NAS als de backup daarvan bij de kabelaansluiting en op de zolder weghalen. Een domme beweging en het licht in het hele huis en daarbuiten knippert (tenzij ze eerst alle lampen jatten), alle rookmelder loeien, de bewatering in de tuin gaat sproeien. De sirene buiten gaat aan. Het is echt een show voor de hele buurt dan!
Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
pi_198157135
quote:
99s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 08:55 schreef XL het volgende:

[..]

Ja, dat zou treurig zijn. Als ze daar komen hebben ze het wel echt verdiend. Mijn houtje-touwtje alarm is zo onvoorspelbaar (niet gebouwd door een profi, maar door een idioot (ikzelf)) en je moet zowel de NAS als de backup daarvan bij de kabelaansluiting en op de zolder weghalen. Een domme beweging en het licht in het hele huis en daarbuiten knippert (tenzij ze eerst alle lampen jatten), alle rookmelder loeien, de bewatering in de tuin gaat sproeien. De sirene buiten gaat aan. Het is echt een show voor de hele buurt dan!
Gelachen om je post :D

De bewatering ook als soort van alarm :D Dat zal ze leren!

Waar heb je je bewatering van overigens? Ik heb nu een Gardena hangen die automatisch sproeit op bepaalde dagen en bepaalde tijden, maar niet gekoppeld aan Homey. :(
  dinsdag 23 februari 2021 @ 09:21:31 #18
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_198157277
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 09:03 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Gelachen om je post :D

De bewatering ook als soort van alarm :D Dat zal ze leren!

Waar heb je je bewatering van overigens? Ik heb nu een Gardena hangen die automatisch sproeit op bepaalde dagen en bepaalde tijden, maar niet gekoppeld aan Homey. :(
Onder de grond (ventielen) ligt alles van profi spul (hunter), maar ik heb boven de grond ook de gardena voor verbinden met app en grasmaaier en smart home.
Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
  dinsdag 23 februari 2021 @ 09:31:10 #19
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_198157391
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 08:48 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Ik bedoelde met veiligheid meer brandveiligheid. Niet echt mijn terrein, maar ik plug niet zomaar buiten iets in.

Ik weet niet of ik zomaar een IKEA plug buiten kan inpluggen en of dat veilig is als het een keer hard regent ofzo. :@
Brandveiligheid... buiten moet je natuurlijk wel buitenspul gebruiken. HUE biedt allerlei outdoor spul aan bijv. Dus als je een ikea plug voor binnen gebruikt. Zorg er dan voor dat ie in een waterdichte box zit.
pi_198157713
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 09:31 schreef bleiblei het volgende:

[..]

Brandveiligheid... buiten moet je natuurlijk wel buitenspul gebruiken. HUE biedt allerlei outdoor spul aan bijv. Dus als je een ikea plug voor binnen gebruikt. Zorg er dan voor dat ie in een waterdichte box zit.
Misschien een hele domme vraag, maar de lichten van bijvoorbeeld HUE werken toch alleen in je mesh netwerk als ze aanstaan? Ik zoek vooral iets waardoor ik in mijn schuur ook Zigbee heb.

Als ik daarvoor iets van Hue in mijn tuin moet plaatsen (of onder overkapping), dan is dat prima. Maar liefst dan wel iets wat altijd werkt als doorgeefluik naar mijn schuur.
  dinsdag 23 februari 2021 @ 10:04:23 #21
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_198157753
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:01 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Misschien een hele domme vraag, maar de lichten van bijvoorbeeld HUE werken toch alleen in je mesh netwerk als ze aanstaan? Ik zoek vooral iets waardoor ik in mijn schuur ook Zigbee heb.

Als ik daarvoor iets van Hue in mijn tuin moet plaatsen (of onder overkapping), dan is dat prima. Maar liefst dan wel iets wat altijd werkt als doorgeefluik naar mijn schuur.
Zigbee werkt net als zwave.
Zolang er stroom op staat is ie actief als meshpunt. Daarom vreten hue lampen ook altijd 0.5w (ook als ze uit staan).

Gaat natuurlijk niet op als je met een schakelaar de stroom er af gooit.

Waar ik wel tegenaan liep is dat zigbee signaal (net als wifi) niet lekker door goed geïsoleerde muren of ramen heen gaat. Dus daar moet je wel rekening mee houden.
  Moderator dinsdag 23 februari 2021 @ 10:13:38 #22
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_198157854
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 06:45 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Hoe zit je met zigbee in je tuin? Ik heb daar hier toch wat moeite mee. Ik heb IKEA tradfri plugs gekocht en heb er eentje bij mijn achterdeur, maar in mijn schuur werkt de volgende niet. :(

Nu twijfel ik of ik er eentje buiten (onder overkapping) moet hangen. Weet niet of dat zomaar kan ivm veiligheid.

Hoe zit dat bij jou? Hoe zorg je ervoor dat je buitenlampen altijd in verbinding staan met Homey? Als je overal hue hebt dan moeten ze ook aanstaan willen ze als mesh werken toch?
Dat probleem heb ik niet, maar ik heb dan ook geen diepe tuin. Daar komt bij dat ik voor Hue niet afhankelijk ben van Homey. Ik heb de lampen niet rechtstreeks aan Homey gekoppeld, maar aan de Hue bridge, en die is weer gekoppeld aan Homey.

Wellicht maakt dat, icm een niet diepe tuin verschil. Ik denk dat er tussen de lampen in de tuin (die op gelijke diepte 'de tuin in' staan) en de binnen-hue-lamp die het dichtste bij is wellicht een meter of...mwah 10 tot 12 zit, maar ze werken hier prima.
Breitling - Instruments for Professionals
  dinsdag 23 februari 2021 @ 10:33:16 #23
495114 Mallerd01
Roept ook maar wat.
pi_198158100
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:01 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Misschien een hele domme vraag, maar de lichten van bijvoorbeeld HUE werken toch alleen in je mesh netwerk als ze aanstaan? Ik zoek vooral iets waardoor ik in mijn schuur ook Zigbee heb.
Zoals hierboven al gezegd: zolang er stroom op staat werken ze (je kent die HUE opzetstopcontacten vast wel), dat geldt dus ook voor hue-lampen, vandaar dat je vaak je schakelaar of vast moet zetten, of er rekening mee moet houden dat als je die schakelaar omzet, je lampen resetten. Vandaar dat ik liever ook gewoon met dimmers werk dan met 'slimme' lampen.

quote:
Als ik daarvoor iets van Hue in mijn tuin moet plaatsen (of onder overkapping), dan is dat prima. Maar liefst dan wel iets wat altijd werkt als doorgeefluik naar mijn schuur.
Ja dit kan, let er wel op dat bij zowel zwave als zigbee het zo is dat batterij-gestuurde nodes geen coördinator kunnen zijn. Concreet betekent dat, dat als je in je schuur zo'n ding ophangt en die is te ver van je mesh-netwerk verwijdert, je dan een node ertussen moet zetten die niet op een batterij staat, anders zal er niets veranderen.
pi_198158352
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:13 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Dat probleem heb ik niet, maar ik heb dan ook geen diepe tuin. Daar komt bij dat ik voor Hue niet afhankelijk ben van Homey. Ik heb de lampen niet rechtstreeks aan Homey gekoppeld, maar aan de Hue bridge, en die is weer gekoppeld aan Homey.

Wellicht maakt dat, icm een niet diepe tuin verschil. Ik denk dat er tussen de lampen in de tuin (die op gelijke diepte 'de tuin in' staan) en de binnen-hue-lamp die het dichtste bij is wellicht een meter of...mwah 10 tot 12 zit, maar ze werken hier prima.
Een bridge is toch niet nodig voor Homey? :o
pi_198158361
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:04 schreef bleiblei het volgende:

[..]

Zigbee werkt net als zwave.
Zolang er stroom op staat is ie actief als meshpunt. Daarom vreten hue lampen ook altijd 0.5w (ook als ze uit staan).

Gaat natuurlijk niet op als je met een schakelaar de stroom er af gooit.

Waar ik wel tegenaan liep is dat zigbee signaal (net als wifi) niet lekker door goed geïsoleerde muren of ramen heen gaat. Dus daar moet je wel rekening mee houden.
quote:
14s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 10:33 schreef Mallerd01 het volgende:

[..]

Zoals hierboven al gezegd: zolang er stroom op staat werken ze (je kent die HUE opzetstopcontacten vast wel), dat geldt dus ook voor hue-lampen, vandaar dat je vaak je schakelaar of vast moet zetten, of er rekening mee moet houden dat als je die schakelaar omzet, je lampen resetten. Vandaar dat ik liever ook gewoon met dimmers werk dan met 'slimme' lampen.
[..]

Ja dit kan, let er wel op dat bij zowel zwave als zigbee het zo is dat batterij-gestuurde nodes geen coördinator kunnen zijn. Concreet betekent dat, dat als je in je schuur zo'n ding ophangt en die is te ver van je mesh-netwerk verwijdert, je dan een node ertussen moet zetten die niet op een batterij staat, anders zal er niets veranderen.
Dank. :)

Ik ga me binnenkort toch maar eens verdiepen in Hue voor in de tuin. Sowieso heb ik nu grotendeels domme verlichting in de tuin, dus tijd voor wat nieuws. ;) Dat lost ook waarschijnlijk meteen mijn probleem op met Zigbee in de schuur.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')