abonnement Unibet Coolblue
pi_197546192


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_197546196
quote:
0s.gif Op donderdag 21 januari 2021 10:25 schreef bambino het volgende:

[..]

Het was even lezen maar volgens mij heb ik het meeste nu wel in beeld.

Wat betreft saldering. Hoe het er exact uit gaat zien weet niemand, en waarom. Omdat energiemaatschappijen zelf mogen betalen voor stroom wat ze willen.

De saldering gaat er af. Maar dat zijn (zover bij mij duidelijk is) de belastingen.
Je betaald nu (pakweg) 6 cent plus 16-17 cent aan belastingen.
Die (laten we ff zeggen 16 cent) wordt in 2023 -9%, dan weer en weer en weer -9% tot er nog 28% over is (8 jaar later). Dat jaar gaat de laatste 28% er in 1 keer van af.
Dan zou je dus, in theorie, nog 6 cent krijgen voor elke kWh die je terug stuurt naar het net en (voor het gemak) 22 cent betalen voor elke die je koopt.

Het wordt dus een leermoment voor iedereen om zoveel mogelijk overdag te doen. Vaatwasser, droger, wasmachine, auto lader, boiler verwarmen etc. etc.

Wat ik verwacht is dat er partijen op gaan staan die meer gaan bieden. Zoals nu Powerpeers, Greenchoice en nog een legio al doen. Die bieden nu namelijk 10-11-12 cent voor elke kWh die je over hebt aan het einde van het jaar.
En er zijn zelfs partijen die voor de 1e 1000 die je extra hebt de volle pond geven dacht ik.

Ik verwacht dus dat uiteindelijk partijen dat weer gaan doen. Hoe dat precies in zijn werk gaat en wat daar wettelijk gezien in toegestaan is weet ik niet.

Voor de warmtepomp moet ik nu even uitgaan van het advies van je huidige offerte. Dus 8 á 9 kW.
Je kan dit zelf "berekenen". Pak je m2 woon oppervlakte maar 45W en je zit aardig in de richting.
Dus is je hele woning (begane grond plus verdieping) 165m2 dan heb je 7,425kW aan warmte nodig.

Zit je net boven een heel getal, dan gaat dat getal afgerond dus prima werken. Zoals hierboven een 7kW.
Een 6kW zou krap zijn, maar in 95% van de tijd (denk nog meer) gewoon werken.
Bij 7,4 zou ik een 8 aanbieden. Ook omdat 6 en 8 nog geen 200 euro verschil heeft.

Dan het verbruik.
6kW = 1100m3 = 2350kWh
8kW = 1400m3 = 3000kWh
10kW = 1800m3 = 3850kWh

Dit zijn kort door de bocht getallen. Maar dan heb je zelf een inschatting.

Wat wij neer zouden leggen qua panelen is je normale verbruik (voor een gezin is 3000 redelijk normaal, maar je kan kijken naar je huidige woning, verschil is nooit heel groot).

Dan moet je kijken naar ligging van je dak. Pal zuid is 95%, pal oost is 75% (west ook). Er tussen in kan je dan uitrekenen.
Dus als je meerdere daken hebt kan je dat bij elkaar op tellen met elk zijn eigen %. Bij schaduw iets er af halen, delen door aantal panelen, is totaal rendement systeem.

Met de laatste jaren zul je daar altijd boven zitten. Maar er komen ook wel weer zomers die minder goed zijn. Dus wij houden nog steeds deze percentages aan.

370wp is wel meestal wat duurder en die zijn vaak wat groter.
Wij gebruiken nu 330 all-black of 370 met witte backplate.
385 all-black komt er ook aan, maar die zijn nog groter.

330 is per m2 en wp nog steeds het meest aantrekkelijk.

We werken door heel Nederland als het om een redelijke klus gaat. Voor 4 panelen rij ik niet naar Amsterdam. Maar warmtepomp en 20 panelen, zeker wel.

Als je offerte wil kan je altijd ff DM sturen.
Of je huidige offerte hier neer knallen en dan kan ik openbaar er op reageren met onze prijzen. Wat jij wenst.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_197546350
Onze panelen liggen nu sinds vorige maandag (15 x 330 op ZW). Ik moet zeggen dat we, op basis van de info in dit topic, dus nu de vaatwasser, wasmachine en opladers overdag aanzetten ipv ‘s nachts, om zoveel mogelijk opbrengst eerst zelf te kunnen gebruiken.

Dank allen voor dit zeer informatieve topic!
Een complimentje mag ook wel eens toch 😉
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
pi_197551414
https://photos.app.goo.gl/GvmQW3HguDUSMTL68

https://photos.app.goo.gl/TV6S5XRvac1oBwtN8

https://photos.app.goo.gl/4CvBJ4MRPvtGXroC9

@bambino, hierbij nogmaals de foto's, via Imgur lukte het niet.

Een dakpan is 18cm breed en 45cm lang. De voorkant (met 2 panelen) is zuid, de zijkant is op het oosten en de achterkant is op het noorden. De lengte van de woning (buitenmuur zonder aanbouw is 10,80 meter).

Er zit al een warmtepomp in (nieuwbouw) en 2 schaampanelen. Ik wil het dak volleggen.

Is serieel mogelijk (voorkant en zijkant een pijpje).

De buurman heeft aangegeven dat hij in de zomer van 2021 een dakkapel wilt over de gehele breedte van de achterkant (noordkant). Heb ik hier last van qua schaduw denk jij?

[ Bericht 20% gewijzigd door ShoNuf op 21-01-2021 20:33:58 (Extra info toegevoegd) ]
pi_197567698
quote:
1s.gif Op donderdag 21 januari 2021 14:50 schreef ShoNuf het volgende:
https://photos.app.goo.gl/GvmQW3HguDUSMTL68

https://photos.app.goo.gl/TV6S5XRvac1oBwtN8

https://photos.app.goo.gl/4CvBJ4MRPvtGXroC9

@:bambino, hierbij nogmaals de foto's, via Imgur lukte het niet.

Een dakpan is 18cm breed en 45cm lang. De voorkant (met 2 panelen) is zuid, de zijkant is op het oosten en de achterkant is op het noorden. De lengte van de woning (buitenmuur zonder aanbouw is 10,80 meter).

Er zit al een warmtepomp in (nieuwbouw) en 2 schaampanelen. Ik wil het dak volleggen.

Is serieel mogelijk (voorkant en zijkant een pijpje).

De buurman heeft aangegeven dat hij in de zomer van 2021 een dakkapel wilt over de gehele breedte van de achterkant (noordkant). Heb ik hier last van qua schaduw denk jij?
Het is heel lastig om exact te zeggen wat er past.
Als ik moet gokken zou ik zeggen 6 onder in de rij op oost en 3 er boven.
Als het mee zit zou dat 7 en 4 worden.

Aan de voorkant de huidige 2 weghalen en dan 10 terug plaatsen.
Achterkant is noord. Zijn dakkapel is dus ten west. Krijg je daar schaduw van, ja. Maar dat zal bar weinig zijn. Einde van de dag, laatste uurtjes.

Achter passen er 11 denk ik.

Totaal zou je dan op 30 zitten (of misschien 32).
Ongeveer 7450kWh per jaar (gok ik 75%).


Zuid en Oost alleen, kan serie geschakeld.
Noord erbij moet parallel.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_197567797
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 januari 2021 09:57 schreef bambino het volgende:

[..]

Het is heel lastig om exact te zeggen wat er past.
Als ik moet gokken zou ik zeggen 6 onder in de rij op oost en 3 er boven.
Als het mee zit zou dat 7 en 4 worden.

Aan de voorkant de huidige 2 weghalen en dan 10 terug plaatsen.
Achterkant is noord. Zijn dakkapel is dus ten west. Krijg je daar schaduw van, ja. Maar dat zal bar weinig zijn. Einde van de dag, laatste uurtjes.

Achter passen er 11 denk ik.

Totaal zou je dan op 30 zitten (of misschien 32).
Ongeveer 7450kWh per jaar (gok ik 75%).


Zuid en Oost alleen, kan serie geschakeld.
Noord erbij moet parallel.
@bambino, bedankt voor je reactie. Op noord moet parallel, vanwege dat dakkapel of een andere reden?

Wat adviseer jij dan, Tigo, Solaredge of iets anders?

Welke omvormer adviseer jij erbij?

Als ik volgende week vrijdag de beste man gesproken heb en in het bezit ben van een offerte dan gooi ik deze ook op het forum.
pi_197587508
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 januari 2021 10:03 schreef ShoNuf het volgende:

[..]

@:bambino, bedankt voor je reactie. Op noord moet parallel, vanwege dat dakkapel of een andere reden?

Wat adviseer jij dan, Tigo, Solaredge of iets anders?

Welke omvormer adviseer jij erbij?

Als ik volgende week vrijdag de beste man gesproken heb en in het bezit ben van een offerte dan gooi ik deze ook op het forum.
Niet op noord moet parallel, maar dankzij noord moet parallel.
Er zijn weinig omvormers die 3 MPP's hebben, en dus 3 richtingen aankunnen (elk eigen string).
Ze zijn er overigens wel hoor.

Maar je krijgt hier een veel mooier systeem van als je die met optimizers doet.
Ben zelf fan van SolarEdge. Tigo voelt toch net een tandje minder (had ik op vorige woning).
Is net ff wat minder afgewerkt.

En indien SolarEdge moet je ook SolarEdge omvormer.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_197587801
Wat mensen vergeten zonnepanelen werken ook echt nog in de winter bij regen weer, hier komt dan wel een whoopie 60 watt uit maar dat is dus nog steeds "gratis" stroom voor de koelkast en mechanische afzuiging.
Helaas niet alle panelen doen dat zo kan het bijvoorbeeld voorkomen als je Solaredge hebt dat ze niet aanslaan omdat de spanning te laag is.

Even wat tips.
- Schoonmaken van panelen niet doen met kraanwater ivm kalk maar met demi water en dat hoeft maar zeer weinig ivm de coating wat erop zit, woon je in bosrijk gebied zul je vaker moeten schoonmaken, beetje vuil op de panelen doet overigens niet zoveel kwa redement dus maak je niet druk.
- Heb je een 1 fase omvormer maar een 3 fase huisaansluiting bedenk dan goed op welke fase je hem aansluit, de andere fases gaat alsnog door de meter, voorlopig niet erg ivm salderen maar dat kan in de toekomst anders worden.
- Hier heb ik een PV verdeler en is oorspronkelijk de wasmachinegroep opgeofferd dat mag bij kleine installaties, de wasmachinegroep wordt dan weer aangesloten bij de pv verdeler.
- Ook een slimme meter kan "terugdraaien" dan staat er vrolijk -800 watt op de meter.
- Slimme of ferrarismeter maakt niks uit, een ferraris geeft je geen voordeel zolang salderen er is, en na de afschaffing ben je verplicht een meter met 4 telwerken te nemen oftewel minimaal een digitale, die ferraris mag je niet houden of je wordt gekenmerkt als fraude als je toch gaat terugleveren.
- Met zonnepanelen wordt je dak iets koeler in de zomer, je zou dit ietsjes kunnen merken op boven dat het koeler is.

Ik heb 7x 325wp op zuid liggen met een Goodwe omvormer.
pi_197592103
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 januari 2021 11:46 schreef mrevil1337 het volgende:
- Heb je een 1 fase omvormer maar een 3 fase huisaansluiting bedenk dan goed op welke fase je hem aansluit, de andere fases gaat alsnog door de meter, voorlopig niet erg ivm salderen maar dat kan in de toekomst anders worden.
Ik heb 11 x 300 wp liggen ook op de wasmachine + droger groep, klopt het dat dan alleen de wasmachine en droger de zonne energie gebruiken? Of gaat dit toch het hele huis door, als ik op de meter kijk gebruik ik ruim 30% van de opgewekte energie zelf, voelt als veel als alleen de wasmachine en droger die energie gebruiken.
pi_197593375
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 januari 2021 16:25 schreef namliam het volgende:

[..]

Ik heb 11 x 300 wp liggen ook op de wasmachine + droger groep, klopt het dat dan alleen de wasmachine en droger de zonne energie gebruiken? Of gaat dit toch het hele huis door, als ik op de meter kijk gebruik ik ruim 30% van de opgewekte energie zelf, voelt als veel als alleen de wasmachine en droger die energie gebruiken.
Gaat door het hele huis heen.
Wij wilden niet boren om de installatie rechtstreeks in de meterkast aan te sluiten, want mooie ornamenten plafonds en zo. Dus we hebben nu onze droger-groep nu hiervoor geofferd. Deze zit in dezelfde ruimte als waar de draden het huis binnenkomen. (Wat niet erg is, want we gebruikten deze toch niet, omdat we een combi apparaat hebben (op andere wasmachine groep dus))
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
pi_197603381
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 januari 2021 11:46 schreef mrevil1337 het volgende:
- Heb je een 1 fase omvormer maar een 3 fase huisaansluiting bedenk dan goed op welke fase je hem aansluit, de andere fases gaat alsnog door de meter, voorlopig niet erg ivm salderen maar dat kan in de toekomst anders worden.
- Hier heb ik een PV verdeler en is oorspronkelijk de wasmachinegroep opgeofferd dat mag bij kleine installaties, de wasmachinegroep wordt dan weer aangesloten bij de pv verdeler.
- Ook een slimme meter kan "terugdraaien" dan staat er vrolijk -800 watt op de meter.
- Slimme of ferrarismeter maakt niks uit, een ferraris geeft je geen voordeel zolang salderen er is, en na de afschaffing ben je verplicht een meter met 4 telwerken te nemen oftewel minimaal een digitale, die ferraris mag je niet houden of je wordt gekenmerkt als fraude als je toch gaat terugleveren.
- Met zonnepanelen wordt je dak iets koeler in de zomer, je zou dit ietsjes kunnen merken op boven dat het koeler is.

Ik heb 7x 325wp op zuid liggen met een Goodwe omvormer.
Een meter registreert toch geen stroom per fase? Dus zie nog geen problemen met een 1-fase omvormers op een 3-fase aansluiting, zoals ik die heb. ;)

Als je per fase zou afrekenen, zou ik een nieuwe meter moeten hebben.
  zondag 24 januari 2021 @ 09:52:21 #12
359555 egelhond
Let' Rock Bitch!
pi_197603985
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 08:18 schreef skrn het volgende:

[..]

Een meter registreert toch geen stroom per fase? Dus zie nog geen problemen met een 1-fase omvormers op een 3-fase aansluiting, zoals ik die heb. ;)

Als je per fase zou afrekenen, zou ik een nieuwe meter moeten hebben.
Nu kan je nog salderen. Ofwel de opbrengst wordt verrekend met totaal verbruik. Straks is dat niet meer. Ofwel staan je zonnepanelen op een fase met weinig verbruik dan heb je er niet zoveel aan.
pi_197604636
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 08:18 schreef skrn het volgende:

[..]

Een meter registreert toch geen stroom per fase? Dus zie nog geen problemen met een 1-fase omvormers op een 3-fase aansluiting, zoals ik die heb. ;)

Als je per fase zou afrekenen, zou ik een nieuwe meter moeten hebben.
Meeste meters registreren per fase, maar ik heb nog even rondgekeken het zou wel zo moeten zijn dat netbeheerders per tijdblok het op 1 bult gooien en verrekenen en daaruit bepalen of er teruggeleverd wordt of niet.

Maar ik zou de PV installatie dus achter de fase zetten met het meeste stroomverbruik overdag.
pi_197605025
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 08:18 schreef skrn het volgende:

[..]

Een meter registreert toch geen stroom per fase? Dus zie nog geen problemen met een 1-fase omvormers op een 3-fase aansluiting, zoals ik die heb. ;)

Als je per fase zou afrekenen, zou ik een nieuwe meter moeten hebben.
Het gaat niet om het registreren, het gaat om waar de spanning over heen loopt.

Jip en Janneke uitleg:

Zonnepanelen op fase 1
Broodrooster op fase 1
Wasmachine op fase 2
Droger op fase 3
Kookplaat op krachtstroom

Zonnepanelen wekken 4200watt op (op "dit" moment)
Broodrooster verbruikt 1200watt
Wasmachine 800watt
Droger 1300watt
Kookplaat 900watt

Wat veel mensen dan denken is: verbruik 4200watt en opwek 4200watt. Ik "koop" niks.

Wat er gebeurd is:
De hoofdzekering krijgt 4200watt binnen van de aardlekautomaat van de omvormer op poort 1.
Echter wordt er op poort 1 ook 1200w plus 900/3W gevraagd = 1500W
De rest gaat dus door de hoofdzekering en door de meter op kabel 1 naar buiten en naar de verdeelkast in de straat.
Kabel 2 vraagt 800w
Kabel 3 vraagt 1300w
Die komen dus uit de verdeelkast aanstraat en gaan door de meter.

Je koopt dus op dat moment 2100W en je levert terug met 2100W.

Nu maakt dat nog 0 verschil. Salderen is toegestaan en levert hetzelfde op.
Zodra salderen afgebouwd wordt, zal het dus minder opleveren terwijl je er wel volledig voor betaald.

Met een 3-fase omvormer had je dus iets minder gesaldeerd.

Uiteindelijk is het verschil niet heel groot.
Want als je 3 fase in huis hebt, en je koopt zonnepanelen, dan zal de verkoper dit ook zien.
Als het om 8 paneeltjes gaat, krijg je gewoon een 1 fase omvormer (want goedkoper).
Dat prijs verschil voor een 3 fase omvormer is net te groot, dat dat kleine beetje terugleveren niet terugverdiend wordt in 10 jaar.

Over 10 jaar koop je een nieuwe omvormer en kan je alsnog naar 3 fase omdat je dan ook weet wat salderen kost. Dan kan je de berekening opnieuw maken.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_197611799
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 10:59 schreef bambino het volgende:

[..]

Het gaat niet om het registreren, het gaat om waar de spanning over heen loopt.

Jip en Janneke uitleg:

Zonnepanelen op fase 1
Broodrooster op fase 1
Wasmachine op fase 2
Droger op fase 3
Kookplaat op krachtstroom

Zonnepanelen wekken 4200watt op (op "dit" moment)
Broodrooster verbruikt 1200watt
Wasmachine 800watt
Droger 1300watt
Kookplaat 900watt

Wat veel mensen dan denken is: verbruik 4200watt en opwek 4200watt. Ik "koop" niks.

Wat er gebeurd is:
De hoofdzekering krijgt 4200watt binnen van de aardlekautomaat van de omvormer op poort 1.
Echter wordt er op poort 1 ook 1200w plus 900/3W gevraagd = 1500W
De rest gaat dus door de hoofdzekering en door de meter op kabel 1 naar buiten en naar de verdeelkast in de straat.
Kabel 2 vraagt 800w
Kabel 3 vraagt 1300w
Die komen dus uit de verdeelkast aanstraat en gaan door de meter.

Je koopt dus op dat moment 2100W en je levert terug met 2100W.

Nu maakt dat nog 0 verschil. Salderen is toegestaan en levert hetzelfde op.
Zodra salderen afgebouwd wordt, zal het dus minder opleveren terwijl je er wel volledig voor betaald.

Met een 3-fase omvormer had je dus iets minder gesaldeerd.

Uiteindelijk is het verschil niet heel groot.
Want als je 3 fase in huis hebt, en je koopt zonnepanelen, dan zal de verkoper dit ook zien.
Als het om 8 paneeltjes gaat, krijg je gewoon een 1 fase omvormer (want goedkoper).
Dat prijs verschil voor een 3 fase omvormer is net te groot, dat dat kleine beetje terugleveren niet terugverdiend wordt in 10 jaar.

Over 10 jaar koop je een nieuwe omvormer en kan je alsnog naar 3 fase omdat je dan ook weet wat salderen kost. Dan kan je de berekening opnieuw maken.
In theorie klopt dit. In de praktijk niet, want de meter saldeert intern. Altijd, ongeacht wat de regels gaan doen. Als je dus op fase 1 1kw terug levert en op fase 2 1 kw verbruikt zal de meter niets registreren, niet als teruglevering en niet als verbruik.
pi_197613776
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 16:31 schreef Makrolon het volgende:

[..]

In theorie klopt dit. In de praktijk niet, want de meter saldeert intern. Altijd, ongeacht wat de regels gaan doen. Als je dus op fase 1 1kw terug levert en op fase 2 1 kw verbruikt zal de meter niets registreren, niet als teruglevering en niet als verbruik.
Soms is het lastig om het in je hoofd helder te krijgen maar het klopt wat bambino zegt.

Het gaat juist om direct verbruik. Direct verbruik (op dezelfde fase!) komt sowieso niet door je (slimme) meter en dat saldeer je altijd 100%.

Als je 3kW opwekt op 1 fase en je verbruikt 3kW op een andere fase, dan loopt het wel via je (slimme) meter en is het afhankelijk van de regels / tarieven / salderingsregeling hoe dat verrekend wordt. Bij direct verbruik heb je niets te maken met je (slimme) meter en daar kan in de toekomst ook niet aan gerommeld worden door je netbeheerder / overheid.

Effectief wil je dus op 3-fasen opwekken als je 3-fasen in je meterkast hebt én dat evenwichtig verdeeld verbruiken als dat kan. Dat is ook de beste oplossing als je zelf echt CO2 wil besparen.

Niet voor niets heb ik 2x 3-fase omvormers maar ook een 3-fase warmtepomp om er optimaal gebruik van te maken, in 2018 al rekening houdende met het aankomende einde van salderen.

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 24-01-2021 17:43:53 ]
  zondag 24 januari 2021 @ 17:34:15 #17
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_197613869
Heeft iemand ervaring met deze :?

Prijzen lijken nogal goed

https://www.winkelman-zonnepanelen.nl/zonnepanelen/
pi_197613988
quote:
6s.gif Op zondag 24 januari 2021 17:34 schreef ikweethetookniet het volgende:
Heeft iemand ervaring met deze :?

Prijzen lijken nogal goed

https://www.winkelman-zonnepanelen.nl/zonnepanelen/
Is net zoiets als solar-bouwmarkt.nl
Zie ze wel eens op Tweakers voorbij komen.
pi_197614163
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 16:31 schreef Makrolon het volgende:

[..]

In theorie klopt dit. In de praktijk niet, want de meter saldeert intern. Altijd, ongeacht wat de regels gaan doen. Als je dus op fase 1 1kw terug levert en op fase 2 1 kw verbruikt zal de meter niets registreren, niet als teruglevering en niet als verbruik.
De meter laat niet zien welke fase verbruikt of opwekt. Maar telt wel apart.
Als fase 1 teruglevert en fase 3 stroom vraagt, lopen beide tellers tegelijk op.

Er is een scherm op je slimme meter die je totaal verbruik/opwek op dat moment laat zien. Die zal op dat moment op 0 staan.
Maar teller 1 en teller 3 lopen allebei.

Heb het even snel op google gezocht. Misschien heb je toch gelijk, maar dat zou technisch gek zijn.
Er staat online dat de meter intern saldeert. Maar mij is altijd geleerd dat 3 -fase omvormer op 3 fases kan terugleveren en dat voordeel oplevert.

Ik zal dit van de week eens met een collega bespreken en onze hoofdmonteur/elektricien vragen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_197614520
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 17:43 schreef bambino het volgende:

[..]

De meter laat niet zien welke fase verbruikt of opwekt. Maar telt wel apart.
Als fase 1 teruglevert en fase 3 stroom vraagt, lopen beide tellers tegelijk op.

Er is een scherm op je slimme meter die je totaal verbruik/opwek op dat moment laat zien. Die zal op dat moment op 0 staan.
Maar teller 1 en teller 3 lopen allebei.

Heb het even snel op google gezocht. Misschien heb je toch gelijk, maar dat zou technisch gek zijn.
Er staat online dat de meter intern saldeert. Maar mij is altijd geleerd dat 3 -fase omvormer op 3 fases kan terugleveren en dat voordeel oplevert.

Ik zal dit van de week eens met een collega bespreken en onze hoofdmonteur/elektricien vragen.
Er loopt op Tweakers al 5 jaar een topic over.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1650683

De theorie is dat ze in Nederland eerst over de fasen moeten salderen maar dat in de praktijk niet altijd doen, afhankelijk van netbeheerder en merk/type meter.

Daarom laat ik het er niet op aankomen en adviseer ik altijd om goed te verdelen zodat je optimaal direct verbruik hebt, buiten je meter om. Dan ben je in de toekomst nooit afhankelijk van veranderende opvattingen of technisch falen.

Daarnaast: als je panelen legt "voor een beter milieu" dan is het ook gewoon handig om je zelf opgewekte stroom optimaal te gebruiken ;)
  zondag 24 januari 2021 @ 17:55:13 #21
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_197614534
als netto teruglevert
-staat je verbruiksteller op 0
-staat er teruglever teller op xxxxxx

maakt niet uit als je verbruikt op een andere fase dan dat je teruglevert. Dit is bij alle merken hetzelfde. (heb al een vijftiental modellen bestudeerd)

Bij latere modellen (DSMR 4 en hoger meen ik) kan je via de p1 poort het actuele verbruik per fase uitlezen (1-0:21.7.0.255,1-0:41.7.0.255,1-0:61.7.0.255). Dit is alleen de aktuele waarde, totalen worden niet (uitleesbaar) per fase opgeslagen.

[ Bericht 6% gewijzigd door Speekselklier op 24-01-2021 18:12:35 ]
Tot nooit .......
pi_197620358
quote:
6s.gif Op zondag 24 januari 2021 17:34 schreef ikweethetookniet het volgende:
Heeft iemand ervaring met deze :?

Prijzen lijken nogal goed

https://www.winkelman-zonnepanelen.nl/zonnepanelen/
Ik heb daar wel eens spullen opgehaald. Is allemaal keurig verlopen!
pi_197620428
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 17:43 schreef bambino het volgende:

[..]

De meter laat niet zien welke fase verbruikt of opwekt. Maar telt wel apart.
Als fase 1 teruglevert en fase 3 stroom vraagt, lopen beide tellers tegelijk op.

Er is een scherm op je slimme meter die je totaal verbruik/opwek op dat moment laat zien. Die zal op dat moment op 0 staan.
Maar teller 1 en teller 3 lopen allebei.

Heb het even snel op google gezocht. Misschien heb je toch gelijk, maar dat zou technisch gek zijn.
Er staat online dat de meter intern saldeert. Maar mij is altijd geleerd dat 3 -fase omvormer op 3 fases kan terugleveren en dat voordeel oplevert.

Ik zal dit van de week eens met een collega bespreken en onze hoofdmonteur/elektricien vragen.
Ja ik weet ook niet beter dan dat het zo is...

aan de andere kant, als jouw theorie klopt, en je hebt een 3 fase omvormer, dan gebruik je maar 1/3e van je opwek weer op die ene fase. Kan je beter een 1fase omvormer hangen op dezelfde fase als zware apparaten die je vaak overdag gebruikt. :P
pi_197620871
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 21:27 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Ja ik weet ook niet beter dan dat het zo is...

aan de andere kant, als jouw theorie klopt, en je hebt een 3 fase omvormer, dan gebruik je maar 1/3e van je opwek weer op die ene fase. Kan je beter een 1fase omvormer hangen op dezelfde fase als zware apparaten die je vaak overdag gebruikt. :P
Naja, als je een elektrische kookplaat, warmtepomp of EV hebt (uitgaande van 3-fase) dan is het al snel handiger om toch een 3-fase omvormer te hebben :P
pi_197620945
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 21:43 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Naja, als je een elektrische kookplaat, warmtepomp of EV hebt (uitgaande van 3-fase) dan is het al snel handiger om toch een 3-fase omvormer te hebben :P
Yes, dan wel inderdaad. :P

Maar als je bv een eenfase EV hebt kan je weer beter een een fase omvormer nemen. ;)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')