Kenden we dit artikel met een van de matchers al?
quote:
Married at First Sight-expert Tila: ‘De alarmbellen gaan bij ons af als de singles de match niet begrijpen’
Het lijkt zo makkelijk: twee mensen die snakken naar de liefde én aan elkaars wensen voldoen aan elkaar koppelen. Toch blijkt dat in de praktijk niet zo simpel te zijn. Married at First Sight-expert Tila Pronk weet er alles van. Hoe worden de bruidsparen met elkaar gematcht en tegen welke obstakels loopt het team aan? Pronk geeft een inkijkje in haar werkwijze. ,,Soms gebeuren er dingen die je niet kunt voorzien, dus we zijn ook realistisch wat dat betreft.”
Ga er maar eens aan staan. Honderden vrijgezellen die allemaal een gooi naar de liefde doen en nota bene in het huwelijksbootje willen stappen met een volstrekt vreemde. Waar begin je? Welke kandidaten vallen op, welke personen vallen af, op basis van welke factoren match je de toekomstige bruidsparen met elkaar en misschien nog wel belangrijker: hoe weet je zeker dat de kandidaten met elkaar klikken en er een toekomst in zit?
,,We zijn in eerste instantie eigenlijk nog helemaal niet bezig met de matches, maar juist met de kandidaten‘’, legt universitair docent sociale psychologie Tila Pronk uit. ,,Ze krijgen een test van 1,5 uur voor hun kiezen en die kost veel tijd, energie en enorme bereidwilligheid om het achterste van je tong te laten zien en je kwetsbaarheid te tonen.” In de matchtest, die Pronk omschrijft als een ‘complex meetinstrument’, wordt er uitgebreid gekeken naar factoren als relatieverleden, voorkeuren, wensen, waar die persoon in het leven staat en op wat voor types iemand valt.
Veel van de aanmeldingen, dit jaar waren het er zo’n duizend, vallen na het maken van de test al af. ,,Dan ontdekken we bijvoorbeeld dat iemand net uit een relatie komt, een persoonlijkheidsstoornis heeft of met trauma’s kampt. Dat is iets waar we heel voorzichtig mee zijn: we willen dat de kandidaten beschermd worden en sterk in hun schoenen staan.” En dat is nodig, want wie tijdens de uitzendingen meeleest op sociale media, ziet geregeld beledigende reacties voorbij komen.
Pronk haalt Chantal en Henk aan als voorbeeld. De twee waren te zien in het vorige seizoen, maar wisten al tijdens hun huwelijksreis dat ze niet bij elkaar pasten. Vooral Chantal, die de bijnaam ‘wenkie’ kreeg, werd op sociale media door het slijk gehaald door de kijkers. ,,We hebben gezien hoe pittig dat was en zijn daar ook echt van geschrokken”, verklaart Pronk de strenge selectie.
Als een kandidaat na de matchtest de interesse van de experts heeft gewekt, wordt deze uitgenodigd voor een persoonlijk interview met het team. Daarin tasten zowel Pronk als matchmaker Marcelino Lopez onder meer af wat de intenties van de kandidaat zijn en wordt er dieper ingegaan op de test. ,,Er zijn natuurlijk ook mensen die alleen aan het programma willen deelnemen om beroemd te worden, daar moeten we voor waken.”
Koppelen
Dan volgt het koppelen van de toekomstige bruidsparen. Uit de matchtest komt een score voort tussen singles die met elkaar overeenkomen, maar die is volgens Pronk lang niet altijd zaligmakend. Denk maar eens aan de afstand tussen twee vrijgezellen. ,,Als iemand in Limburg woont en de ander in Friesland, is dat helemaal niet praktisch. Ook willen we een bepaalde balans in leeftijden van de koppels; we vinden het belangrijk dat de matches herkenbaar zijn voor een breed publiek.’’
Bovendien benadrukt Pronk dat het een fabeltje is dat tegenpolen elkaar aantrekken. Iets waar veel mensen heilig in geloven. ,,Dat is dus niet waar. Als je met iemand matcht, zal er herkenning ontstaan. Er ontstaat een prettige flow, die zorgt voor aantrekkingskracht en een vertrouwd gevoel geeft.” Juist die herkenningspunten zorgen voor een conflictloos leven met elkaar, legt Pronk uit. ,,Omdat je dus geen compromis hoeft te sluiten.’’
Toch blijkt dat een groot deel van de matches niet bij elkaar blijft. Sterker nog, van alle seizoenen zijn er nog slechts twee koppels samen. Maar al doende leert men en dat geldt ook voor Pronk. Daarom is het nodig dat de tactiek gedurende de seizoenen wordt aangepast.
,,We kijken op welke momenten moeilijkheden ontstaan. Dit seizoen hebben we bijvoorbeeld besloten meer op begeleiding na het huwelijk te zitten. De huwelijksreis is vaak geweldig, de kandidaten zitten op een roze wolk, maar dan komen ze terug en spat het snel uit elkaar.’’ Daarom zijn de experts op de koppels gezet, zodat ze een persoonlijk aanspreekpunt hebben. Daarnaast heeft het team, anders dan voorgaande jaren, een koppelweekend georganiseerd. ,,In dat weekend ontmoeten alle koppels elkaar voor de eerste keer. In de hoop dat ze ook steun aan elkaar hebben, want ze worstelen vaak met vergelijkbare dingen.’’
Gecompliceerd
Pronk ziet het echter niet als falen als de bruidsparen besluiten te scheiden. Wel als de kandidaten de matches niet begrijpen. ,,Dan gaan bij ons de alarmbellen af.” Gelukkig is dat nog niet voorgekomen. Waar het dan aan ligt dat een huwelijk mislukt? ,,Je kunt op alles matchen, maar als de vonk er niet is, lukt het niet. Dat blijft, ook voor de wetenschap een million dollar question. Natuurlijk hopen we in eerste instantie dat ze bij elkaar blijven, maar het is voor ons niet mislukt als dat niet zo is. De liefde is zó gecompliceerd.