abonnement Unibet Coolblue
pi_197283869
quote:
'Wild Wednesday': Trump-supporters bestormen Capitool Washington, zitting Senaat afgebroken

Vice-president Mike Pence en anderen overgebracht naar veilige locatie

WASHINGTON - Het Capitool in Washington is in een noodgebied veranderd nadat een woedende menigte Trump-supporters het politieke centrum van de hoofdstad bestormde. Een zitting van de Amerikaanse Senaat waarin de verkiezingsuitslag zou worden vastgesteld, is afgebroken. Volgens Amerikaanse media worden de politici naar een veilige locatie weggeleid. Tal van demonstranten hebben zich naar binnen gewerkt, zelfs tot binnen de ruimte waar de Amerikaanse Senaat normaal gesproken vergadert. De burgemeester heeft een avondklok ingesteld.

Trump-supporters betreden de trappen van het Capitool, het politiek centrum in Washington waar woensdag de verkiezingsuitslag wordt bevestigd.

Mogelijk willen de Trump-supporters het Capitool bezetten. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de prominente senator Chuck Grassley worden overgebracht naar een veilige locatie. Dat zegt een senator tegen het Amerikaanse NBC News. Pence is als vicepresident ook de voorzitter van de Senaat. Grassley is de zogeheten 'president pro tempore', die optreedt als senaatsvoorzitter als de vicepresident afwezig is.

Volgens persbureau Reuters zijn aanhangers van president Trump voor het gebouw slaags geraakt met de politie. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben onverwacht een noodpauze ingelast. Op beelden is te zien dat Trump-supporters het Capitool al filmend binnenwandelen met vlaggen. Ook is er rook te zien, maar waarvan is onduidelijk.

Ook zijn er harde botsingen tussen ordetroepen en Trump-supporters. Woensdag hoorden ze slecht nieuws: de Democraten krijgen door de verkiezingen in Georgia vermoedelijk de controle in zowel het Huis als de Senaat.

Terwijl zijn aanhangers het Amerikaanse Congres bestormden, kwam president Donald Trump niet met een oproep aan hen om te vertrekken en tot rust te komen. In plaats daarvan uitte hij kritiek op zijn eigen vicepresident, Mike Pence. Die ,,had niet de moed om te doen wat had moeten worden gedaan om ons land en onze grondwet te beschermen", schreef Trump op Twitter. ,,De Verenigde Staten eisen de waarheid!", voegde hij eraan toe. Later riep Trump wel op de politie en handhavers te respecteren en vredelievend te blijven. ,,Zij staan aan de kant van ons land."

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence weigerde op eigen houtje de ceremonie te saboteren waarmee officieel wordt vastgesteld dat Joe Biden de winnaar is van de presidentsverkiezingen in november. Trump had van tevoren zijn plaatsvervanger opnieuw opgeroepen een stokje te steken voor de officiële winst van Biden.
quote:
Welke consequenties heeft de bestorming van het Capitool voor Trump?
De bestorming van het Amerikaanse Capitool door Trump-aanhangers op woensdag roept in de Verenigde Staten vragen op over de betrokkenheid van president Donald Trump. Hij trekt de legitimiteit van de verkiezingsuitslag in twijfel en zweepte de betogers op. Welke consequenties kan dat voor hem hebben?

President Trump sprak woensdag de duizenden aanhangers toe die zich verzameld hadden in het park aan de zuidkant van het Witte Huis en moedigde hen aan naar het Capitool te gaan. "We gaan onze dappere senatoren en afgevaardigden toejuichen," zei hij, "en waarschijnlijk gaan we niet zo hard juichen voor sommigen van hen, want jullie kunnen ons land nooit terugveroveren met zwakte!"

Na zijn speech, waarin hij zo'n zeventig minuten lang brieste over verkiezingsfraude en gestolen winst, keerde de president terug naar zijn ambtswoning. De Trump-aanhangers trokken de heuvel naar het parlementsgebouw op en ontketenden daar de complete chaos.

Volgens bronnen binnen het Witte Huis weigerde Trump de Nationale Garde op te roepen om de overspoelde politie in het Capitool te ontzetten en moest vicepresident Mike Pence dat uiteindelijk doen. In een videoboodschap riep de president zijn aanhangers later wel op naar huis te gaan, maar herhaalde hij in dezelfde adem zijn ongefundeerde claims.

"Dit is wat je krijgt als een heilige monsterzege in de verkiezingen zo zonder ceremonie en op wrede wijze wordt afgenomen van geweldige patriotten, die al zo lang zo slecht en oneerlijk behandeld zijn", schreef hij op Twitter.

Vervolging zit er niet in
Juridische consequenties voor de rol die de president speelde rond de bestorming zijn onwaarschijnlijk. Trump droeg zijn aanhangers niet letterlijk op het Capitool te bestormen, wat strafrechtelijke vervolging ingewikkeld maakt - de complicaties rond het vervolgen van een zittend staatshoofd nog buiten beschouwing gelaten.

De Democratische afgevaardigde Ilhan Omar uit Minnesota liet woensdagavond weten een afzettingsprocedure voor te bereiden, maar zo'n politieke rechtszaak zou op dezelfde juridische problemen stuiten. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de leiders van haar partij daar veel voor voelen: het zou de immense verdeeldheid in het land nog verder aanwakkeren, en over minder dan twee weken treedt Joe Biden al aan als Trumps opvolger.

Schok bij de Republikeinen
Democraten zijn niet de enigen die tot op het bot geschokt zijn door de gebeurtenissen die zich woensdag voltrokken. Trump-loyalisten in het Congres braken publiekelijk met de president en veroordeelden zijn optreden.

Verschillende medewerkers van het Witte Huis, onder wie adjunct-nationale veiligheidsadviseur Matthew Pottinger en adjunct-perschef Sarah Matthews kondigden hun vertrek aan. Bronnen voorspellen dat anderen hun voorbeeld zullen volgen.

De onvrede is ook doorgedrongen tot het kabinet. Amerikaanse media melden dat daar wordt gepraat over de tijdelijke afzetting, door het 25ste amendement van de grondwet aan te roepen en te verklaren dat Trump niet langer in staat is zijn functie uit te voeren. Die geruchten zijn nog niet erg concreet.

Wel staat vast dat de instemming van vicepresident Pence en een meerderheid van de ministers noodzakelijk zou zijn. Dat is een hoge drempel.

Trump roept ene na andere storm op
De bestorming van het Capitool, een politiek heiligdom voor veel Amerikanen, en de rol die Trump daarbij speelde zijn historisch. Op veel fronten zal hij kunnen blijven vasthouden aan zijn imago als de man die de ene na de andere storm oproept en wonderwel ongedeerd blijft tussen het rondvliegende puin.

De vraag is vooral in hoeverre het chaotische en gewelddadige einde van zijn presidentschap invloed zal hebben op zijn macht over en nalatenschap binnen de Republikeinse Partij.

Liveblogs
https://nos.nl/liveblog/2(...)dklok-ingesteld.html

https://www.nu.nl/verkiez(...)dklok-ingesteld.html

https://www.telegraaf.nl/(...)ng-senaat-afgebroken
You know what they call a Quarter Pounder with Cheese in Paris?
  Beste/leukste mod 2022 vrijdag 8 januari 2021 @ 12:44:15 #2
319979 Fok-it
All is well
pi_197283896
- dit is niet de plek

[ Bericht 90% gewijzigd door Lonaa op 08-01-2021 12:58:05 ]
“And forget not that the earth delights to feel your bare feet and the winds long to play with your hair.”
pi_197283901
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 12:36 schreef W.H.I.S.T.L.E het volgende:
als ik Trump was had ik twitter gekocht(destijds), geld heeft ie wel toch
Hij moet bij zijn achterban bedelen om geld voor de rechtszaken, maar een miljardenbedrijf als Twitter neemt ie zo even over?
Dit, dus.
pi_197283903
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 12:42 schreef Cheeseburgert het volgende:

[..]

Daarintegen heeft hij de meeste Amerikaanse burgerslachtoffers gemaakt in de geschiedenis van het land :')
Trump heeft zich als een idioot gedragen, maar historisch gezien klopt hier natuurlijk weinig van.

Of ben je de Amerikaanse burgeroorlog en de rassenrellen uit de jaren '60 vergeten?
pi_197283933
Voor de echt fans bier met de meest markante man van de bestorming op het etiket. :D

https://www.omroepbrabant(...)-van-bredaas-biertje
pi_197283971
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 12:44 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Trump heeft zich als een idioot gedragen, maar historisch gezien klopt hier natuurlijk weinig van.

Of ben je de Amerikaanse burgeroorlog en de rassenrellen uit de jaren '60 vergeten?
Burgeroorlog waren voornamelijk soldaten, "maar" 50k burgers. Rassenrellen is ook peanuts in vergelijking met de shitshow van Covid. Ze zitten al ver boven de 350.000 doden.
You know what they call a Quarter Pounder with Cheese in Paris?
pi_197283987
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 12:50 schreef Cheeseburgert het volgende:

[..]

Burgeroorlog waren voornamelijk soldaten, "maar" 50k burgers. Rassenrellen is ook peanuts in vergelijking met de shitshow van Covid. Ze zitten al ver boven de 350.000 doden.
Oh god, zelfs het China virus is de schuld van Trump _O-
pi_197284002
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 12:51 schreef Scrummie het volgende:

[..]

Oh god, zelfs het China virus is de schuld van Trump _O-
Neuh, het virus zelf niet. Het maanden lang ontkennen van het virus, ontslaan van alle experts, negeren van al het advies en zelfs adviseren om dan maar bleek te injecteren, wel. :')
You know what they call a Quarter Pounder with Cheese in Paris?
pi_197284036
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 12:52 schreef Cheeseburgert het volgende:

[..]

Neuh, het virus zelf niet. Het maanden lang ontkennen van het virus, ontslaan van alle experts, negeren van al het advies en zelfs adviseren om dan maar bleek te injecteren, wel. :')
_O-

Je bedoelt het ontkennen van de ernst door direct vluchten vanuit China te willen blokkeren, terwijl de democraten met Pelosi voorop in koor stonden te schreeuwen dat dat echt niet kon? Dat ontkennen?
pi_197284051
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 12:35 schreef Oostwoud het volgende:

[..]

Dat valt inderdaad op. De extreme emoties over iemand die duizenden kilometers verderop wat bevoegdheden heeft. Ik heb als Nederlander niet echt het idee dat mijn leven enorm veranderd, ongeacht of het nu Obama, Trump of straks Biden als president van de VS is.
Een onstabiele president in de VS heeft anders een grotere invloed op het Nederlandse welzijn dan het zoveelste polderkabinet hier. Trump heeft een aantal keer met vuur gespeeld op het internationale toneel en we zijn daarin, ook als Nederland, een paar keer goed weggekomen voor wat betreft extreme importheffingen of exploderende olieprijzen. Hij heeft de spanningen een aantal keer te ver op laten lopen en het is tekenend dat het verstand bij andere onstabiele leiders in de wereld uiteindelijk voor de oplossing zorgde.

Dus ik snap de emoties wel. Ook omdat ze voor een deel voortkomen uit een aversie tegen onrecht en onbegrip.

Ik reken mezelf in discussie zelden tot een bepaald kamp, omdat er in elk onderwerp nuance aan te brengen is als je echt als doel hebt om toenadering te zoeken. Ik zie mezelf als uitgesproken genuanceerd op die manier. Maar mensen die nu nog menen dat Trump het beste voor heeft met de VS en de wereld en de beste president sinds tijden was, daar kan ik geen begrip meer voor opbrengen. Net zo goed als dat ik vind dat standrechtelijke executie van de man niet nodig is.
pi_197284168
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 12:56 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Een onstabiele president in de VS heeft anders een grotere invloed op het Nederlandse welzijn dan het zoveelste polderkabinet hier. Trump heeft een aantal keer met vuur gespeeld op het internationale toneel en we zijn daarin, ook als Nederland, een paar keer goed weggekomen voor wat betreft extreme importheffingen of exploderende olieprijzen. Hij heeft de spanningen een aantal keer te ver op laten lopen en het is tekenend dat het verstand bij andere onstabiele leiders in de wereld uiteindelijk voor de oplossing zorgde.

Dus ik snap de emoties wel. Ook omdat ze voor een deel voortkomen uit een aversie tegen onrecht en onbegrip.

Ik reken mezelf in discussie zelden tot een bepaald kamp, omdat er in elk onderwerp nuance aan te brengen is als je echt als doel hebt om toenadering te zoeken. Ik zie mezelf als uitgesproken genuanceerd op die manier. Maar mensen die nu nog menen dat Trump het beste voor heeft met de VS en de wereld en de beste president sinds tijden was, daar kan ik geen begrip meer voor opbrengen. Net zo goed als dat ik vind dat standrechtelijke executie van de man niet nodig is.
Ik snap heus wel dat Nederland niet in een isolement verkeerd.

Waar blijkt uit dat een Amerikaanse president meer invloed heeft op het Nederlandse welzijn? Volgens mij worden we nog altijd bestuurd, of iets wat daarvoor door moet gaan door een kabinet. In de wereld zijn er spanningen, die zijn er onder iedere Amerikaanse president. Daar heeft hij mee om te gaan. Trump is geen oorlog gestart, hoezo heeft hij het ver op laten lopen dan?

Of Trump het beste voor heeft met de VS, in zijn beleving zal dat zo zijn. Het lijkt mij wat ridicuul om te denken dat Trump regelmatig uit bed stapte in het Witte Huis met het idee: Vandaag ga ik de boel eens goed in de soep laten lopen, gewoon omdat het kan.

Beste president ooit? Ik lees niet alles op FOK! maar zo'n bericht heb ik hier nog nooit gezien. Dat zou ook overdreven zijn, net als over Obama, waarover ik wel zulke berichten van heb gezien op FOK!
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
pi_197284279
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 12:55 schreef Scrummie het volgende:

[..]

_O-

Je bedoelt het ontkennen van de ernst door direct vluchten vanuit China te willen blokkeren, terwijl de democraten met Pelosi voorop in koor stonden te schreeuwen dat dat echt niet kon? Dat ontkennen?
Die ene juist beslissing maakt geen zomer daarna heeft hij gewoon gefaald als een grote loser met zijn ontkenningen en met pasen is alles weer open, enz... we zijn een jaar verder....
  vrijdag 8 januari 2021 @ 13:14:56 #13
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_197284285
Ik lees nooit het hele topic terug dus forgive me als ik iets roep wat al gepost is. Maar ik denk dus dat Pence de held is in deze hele chaos. Pence heeft in de vergadering in het Capitol niet zijn oren laten hangen naar Trump. Pence werd belaagd in het Capitol en vervolgde daarna de vergadering en hij was duidelijk pissed off.

En ik vermoed dat Pence Donald op zijn knieën heeft gekregen. Hij heeft de troef in handen van het 25th amendment en dat heeft hij benut nadat hij wist dat een meerderheid daarvoor achter hem stond. Hij heeft Donald dus wss voor de keuze gesteld om zich over te geven en zich gedeisd te houden tot de overdracht van Biden of hij werd per direct afgezet. Het was op dat moment dus Pence die the finger on the trigger had en Donald moest kiezen of delen.

Pence kon dit makkelijker doen omdat Donald hem in zijn tweet ook al had afgevallen dat hij een lafaard was, maar daarnaast werd Pence in een levensbedreigende situatie gebracht door Donald in de bestorming van het Capitol waarbij vijf doden vielen. Genoeg reden om zijn positie volledig serieus te nemen en Donald tegen de muur te zetten. Einde oefening dus.

[ Bericht 1% gewijzigd door Tengano op 08-01-2021 14:10:46 ]
  vrijdag 8 januari 2021 @ 13:17:50 #14
330914 Sherlock_Holmes
2de plaats WIDM prono 2020
pi_197284319
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 13:14 schreef Tengano het volgende:
Ik lees nooit het hele topic terug dus forgive me als ik iets roep wat al gepost is. Maar ik denk dus dat Pence de held is in deze hele chaos. Pence heeft in de vergadering in het Capitol niet zijn oren laten hangen naar Trump. Pence werd belaagd in het Capitol en vervolgde daarna de vergadering en hij was duidelijk pissed off.

En ik vermoed dat Pence ook Donald op zijn knieën heeft gekregen. Hij heeft de troef in handen van het 25th amendment en dat heeft hij benut nadat hij wist dat een meerderheid daarvoor achter hem stond. Hij heeft Donald dus wss voor de keuze gesteld om zich over te geven en zich gedeisd te houden tot de overdracht van Biden of hij werd per direct afgezet. Het was op dat moment dus Pence die the finger on the trigger had en Donald moest kiezen of delen.

Pence kon dit makkelijker doen omdat Donald hem in zijn tweet ook al had afgevallen dat hij een lafaard was, maar daarnaast werd Pence in een levensbedreigende situatie gebracht door Donald in de bestorming van het Capitol waarbij vijf doden vielen. Genoeg reden om zijn positie van volledig serieus te nemen en Donald tegen de muur te zetten. Einde oefening dus.
Ja, Pence is nu de held. Zou wel van social media afblijven om die illusie te behouden :7
´ Just remember, there's a thin line between being a hero and being a memory´
pi_197284335
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 12:47 schreef Basp1 het volgende:
Voor de echt fans bier met de meest markante man van de bestorming op het etiket. :D

https://www.omroepbrabant(...)-van-bredaas-biertje
Verzamelaarsflesje hoor.
pi_197284350
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 13:17 schreef Sherlock_Holmes het volgende:

[..]

Ja, Pence is nu de held. Zou wel van social media afblijven om die illusie te behouden :7
Pence speelde een dag een goede rol. Verder blijft het natuurlijk een vreselijke engnek.
  Redactie Frontpage / Sport vrijdag 8 januari 2021 @ 13:25:14 #17
426493 crew  PippenScottie
pi_197284389
De term held is wel aan inflatie onderhevig als iemand die niet meewerkt aan een kansloze coup al zo wordt genoemd.
pi_197284399
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 13:25 schreef PippenScottie het volgende:
De term held is wel aan inflatie onderhevig als iemand die niet meewerkt aan een kansloze coup al zo wordt genoemd.
Als je dit al een coup noemt...
pi_197284452
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 13:25 schreef PippenScottie het volgende:
De term held is wel aan inflatie onderhevig als iemand die niet meewerkt aan een kansloze coup al zo wordt genoemd.
Hetzelfde geldt voor de term coup wat mij betreft.
pi_197284460
Alles is tegenwoordig een coup, net zoals alles tegenwoordig racisme is.
pi_197284474
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 12:47 schreef Basp1 het volgende:
Voor de echt fans bier met de meest markante man van de bestorming op het etiket. :D

https://www.omroepbrabant(...)-van-bredaas-biertje
Leuk zeg, iemand met nazisympathieën op je biertje zetten.
pi_197284493
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 13:31 schreef Scrummie het volgende:
Alles is tegenwoordig een coup, net zoals alles tegenwoordig racisme is.
Daarover gesproken, mag een Dame Blanche eigenlijk nog als coupe?
  vrijdag 8 januari 2021 @ 13:35:13 #23
168804 Buitendam
Commissaris.
pi_197284503
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 13:26 schreef Scrummie het volgende:

[..]

Als je dit al een coup noemt...
quote:
Een zelfcoup of autocoup, een daad waarbij een zittende heerser zijn macht uitbreidt op een manier die tegen de grondwet of de politieke gebruiken van een land ingaat, is ook een staatsgreep.
Je aanhangers richting het Capitol sturen om de officiële benoeming van je opvolger tegen te houden.
Dit, dus.
pi_197284533
quote:
14s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 13:35 schreef Buitendam het volgende:

[..]


[..]

Je aanhangers richting het Capitol sturen om de officiële benoeming van je opvolger tegen te houden.
Dit heeft alleen nooit plaatsgevonden.
pi_197284534
quote:
14s.gif Op vrijdag 8 januari 2021 13:35 schreef Buitendam het volgende:

[..]


[..]

Je aanhangers richting het Capitol sturen om de officiële benoeming van je opvolger tegen te houden.
Het was wel een hele kansloze poging. Als hij echt een coup had willen plegen dan waren er wel effectievere dingen te bedenken.

Dit was schofterig en verderfelijk, maar de term coup vind ik wat overdreven.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')