abonnement Unibet Coolblue
pi_197262926
quote:
'Wild Wednesday': Trump-supporters bestormen Capitool Washington, zitting Senaat afgebroken

Vice-president Mike Pence en anderen overgebracht naar veilige locatie

WASHINGTON - Het Capitool in Washington is in een noodgebied veranderd nadat een woedende menigte Trump-supporters het politieke centrum van de hoofdstad bestormde. Een zitting van de Amerikaanse Senaat waarin de verkiezingsuitslag zou worden vastgesteld, is afgebroken. Volgens Amerikaanse media worden de politici naar een veilige locatie weggeleid. Tal van demonstranten hebben zich naar binnen gewerkt, zelfs tot binnen de ruimte waar de Amerikaanse Senaat normaal gesproken vergadert. De burgemeester heeft een avondklok ingesteld.

Trump-supporters betreden de trappen van het Capitool, het politiek centrum in Washington waar woensdag de verkiezingsuitslag wordt bevestigd.

Mogelijk willen de Trump-supporters het Capitool bezetten. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de prominente senator Chuck Grassley worden overgebracht naar een veilige locatie. Dat zegt een senator tegen het Amerikaanse NBC News. Pence is als vicepresident ook de voorzitter van de Senaat. Grassley is de zogeheten 'president pro tempore', die optreedt als senaatsvoorzitter als de vicepresident afwezig is.

Volgens persbureau Reuters zijn aanhangers van president Trump voor het gebouw slaags geraakt met de politie. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben onverwacht een noodpauze ingelast. Op beelden is te zien dat Trump-supporters het Capitool al filmend binnenwandelen met vlaggen. Ook is er rook te zien, maar waarvan is onduidelijk.

Ook zijn er harde botsingen tussen ordetroepen en Trump-supporters. Woensdag hoorden ze slecht nieuws: de Democraten krijgen door de verkiezingen in Georgia vermoedelijk de controle in zowel het Huis als de Senaat.

Terwijl zijn aanhangers het Amerikaanse Congres bestormden, kwam president Donald Trump niet met een oproep aan hen om te vertrekken en tot rust te komen. In plaats daarvan uitte hij kritiek op zijn eigen vicepresident, Mike Pence. Die ,,had niet de moed om te doen wat had moeten worden gedaan om ons land en onze grondwet te beschermen", schreef Trump op Twitter. ,,De Verenigde Staten eisen de waarheid!", voegde hij eraan toe. Later riep Trump wel op de politie en handhavers te respecteren en vredelievend te blijven. ,,Zij staan aan de kant van ons land."

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence weigerde op eigen houtje de ceremonie te saboteren waarmee officieel wordt vastgesteld dat Joe Biden de winnaar is van de presidentsverkiezingen in november. Trump had van tevoren zijn plaatsvervanger opnieuw opgeroepen een stokje te steken voor de officiële winst van Biden.
quote:
Welke consequenties heeft de bestorming van het Capitool voor Trump?
De bestorming van het Amerikaanse Capitool door Trump-aanhangers op woensdag roept in de Verenigde Staten vragen op over de betrokkenheid van president Donald Trump. Hij trekt de legitimiteit van de verkiezingsuitslag in twijfel en zweepte de betogers op. Welke consequenties kan dat voor hem hebben?

President Trump sprak woensdag de duizenden aanhangers toe die zich verzameld hadden in het park aan de zuidkant van het Witte Huis en moedigde hen aan naar het Capitool te gaan. "We gaan onze dappere senatoren en afgevaardigden toejuichen," zei hij, "en waarschijnlijk gaan we niet zo hard juichen voor sommigen van hen, want jullie kunnen ons land nooit terugveroveren met zwakte!"

Na zijn speech, waarin hij zo'n zeventig minuten lang brieste over verkiezingsfraude en gestolen winst, keerde de president terug naar zijn ambtswoning. De Trump-aanhangers trokken de heuvel naar het parlementsgebouw op en ontketenden daar de complete chaos.

Volgens bronnen binnen het Witte Huis weigerde Trump de Nationale Garde op te roepen om de overspoelde politie in het Capitool te ontzetten en moest vicepresident Mike Pence dat uiteindelijk doen. In een videoboodschap riep de president zijn aanhangers later wel op naar huis te gaan, maar herhaalde hij in dezelfde adem zijn ongefundeerde claims.

"Dit is wat je krijgt als een heilige monsterzege in de verkiezingen zo zonder ceremonie en op wrede wijze wordt afgenomen van geweldige patriotten, die al zo lang zo slecht en oneerlijk behandeld zijn", schreef hij op Twitter.

Vervolging zit er niet in
Juridische consequenties voor de rol die de president speelde rond de bestorming zijn onwaarschijnlijk. Trump droeg zijn aanhangers niet letterlijk op het Capitool te bestormen, wat strafrechtelijke vervolging ingewikkeld maakt - de complicaties rond het vervolgen van een zittend staatshoofd nog buiten beschouwing gelaten.

De Democratische afgevaardigde Ilhan Omar uit Minnesota liet woensdagavond weten een afzettingsprocedure voor te bereiden, maar zo'n politieke rechtszaak zou op dezelfde juridische problemen stuiten. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de leiders van haar partij daar veel voor voelen: het zou de immense verdeeldheid in het land nog verder aanwakkeren, en over minder dan twee weken treedt Joe Biden al aan als Trumps opvolger.

Schok bij de Republikeinen
Democraten zijn niet de enigen die tot op het bot geschokt zijn door de gebeurtenissen die zich woensdag voltrokken. Trump-loyalisten in het Congres braken publiekelijk met de president en veroordeelden zijn optreden.

Verschillende medewerkers van het Witte Huis, onder wie adjunct-nationale veiligheidsadviseur Matthew Pottinger en adjunct-perschef Sarah Matthews kondigden hun vertrek aan. Bronnen voorspellen dat anderen hun voorbeeld zullen volgen.

De onvrede is ook doorgedrongen tot het kabinet. Amerikaanse media melden dat daar wordt gepraat over de tijdelijke afzetting, door het 25ste amendement van de grondwet aan te roepen en te verklaren dat Trump niet langer in staat is zijn functie uit te voeren. Die geruchten zijn nog niet erg concreet.

Wel staat vast dat de instemming van vicepresident Pence en een meerderheid van de ministers noodzakelijk zou zijn. Dat is een hoge drempel.

Trump roept ene na andere storm op
De bestorming van het Capitool, een politiek heiligdom voor veel Amerikanen, en de rol die Trump daarbij speelde zijn historisch. Op veel fronten zal hij kunnen blijven vasthouden aan zijn imago als de man die de ene na de andere storm oproept en wonderwel ongedeerd blijft tussen het rondvliegende puin.

De vraag is vooral in hoeverre het chaotische en gewelddadige einde van zijn presidentschap invloed zal hebben op zijn macht over en nalatenschap binnen de Republikeinse Partij.

Liveblogs
https://nos.nl/liveblog/2(...)dklok-ingesteld.html

https://www.nu.nl/verkiez(...)dklok-ingesteld.html

https://www.telegraaf.nl/(...)ng-senaat-afgebroken

[ Bericht 16% gewijzigd door Frutsel op 07-01-2021 13:12:17 ]
pi_197262928
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 10:57 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Deze cowboys plunderen ook.
Niet allemaal. Maar bij de BLM protesten ging niet "iedereen" plunderend een winkel binnen. Deze redneck-meute doet dat wel. De BLM demonstratie op de Dam in A'dam bv bleef rustig (muv wat verbaal geweld van Akwasi), maar er waren mondkapjes etc. De rechtse meute is gewoon mbt de Corona-regels al een moordaanslag te noemen
Mooi hoe corona bij de ene groep een argument is, maar dan met droge ogen de BLM demonstraties een zin ervoor noemen.

En het argument 'niet iedereen ging plunderen'. Nee klopt, ook niet iedereen ging gister het Capitool binnen. Volgens de berichten zo'n 500 dacht ik.

[ Bericht % gewijzigd door Frutsel op 07-01-2021 12:04:18 ]
pi_197262946
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 10:57 schreef Stoorzendert het volgende:

[..]

Wel erg 'trigger happy' hoor... Maargoed. 'play stupid games, win stupid prizes'.
Nee. Eerder 'te allen tijde hun taak uitvoerend; beschermen van regeringsleiders.' Daarbij maken ze geen enkele concessies.
"Pools are perfect for holding water"
pi_197262947
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 10:57 schreef Stoorzendert het volgende: [..] Wel erg 'trigger happy' hoor... Maargoed. 'play stupid games, win stupid prizes'.
Niets trigger happy. Het is heel duidelijk, de secret service heeft als opdracht gekregen om de senaat te beschermen en er is bepaald tot welke plek de menigte mocht komen voor er lethal force gebruikt mocht worden. De secret service kennende is daar duidelijk over gecommuniceerd met de indringers.

Dit zijn geen straatagenten die op eigen inzicht handelen. Dit is de crème de la crème van de beveiliging van de democratie. Die schieten niet omdat ze bang zijn, of omdat ze graag iemand omleggen of een Napoleon complex hebben. Die schieten omdat er een duidelijke regel is vastgesteld
pi_197262969
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:00 schreef Scrummie het volgende:

[..]

Mooi hoe corona bij de ene groep een argument is, maar dan met droge ogen de BLM demonstraties een zin ervoor noemen.

En het argument 'niet iedereen ging plunderen'. Nee klopt, ook niet iedereen ging gister het Capitool binnen. Volgens de berichten zo'n 500 dacht ik.
Fair point ^O^ .

Maar wacht even Scrummie ... Geef je hier nou eindelijk mee toe dat het overgrote deel van de BLM demonstraties niet gewelddadig waren?
"Pools are perfect for holding water"
pi_197262977
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:00 schreef Scrummie het volgende:

[..]

Mooi hoe corona bij de ene groep een argument is, maar dan met droge ogen de BLM demonstraties een zin ervoor noemen.

En het argument 'niet iedereen ging plunderen'. Nee klopt, ook niet iedereen ging gister het Capitool binnen. Volgens de berichten zo'n 500 dacht ik.
Gingen er bij een BLM demonstratie 500 mensen een winkel binnen?
Wat is de bron van die 500?
Bovendien: Trump riep op naar het Capitool te gaan. Welke BLM-organisator riep op om een winkel te plunderen. Een BLM-organisator is niet verantwoordelijk voor iemand die ten tijde van de demonstratie ineens gaat plunderen. In hoeverre is zo'n figuur onderdeel van de BLM-demonstratie?
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197262990
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:03 schreef probeer het volgende:

[..]

Fair point ^O^ .

Maar wacht even Scrummie ... Geef je hier nou eindelijk mee toe dat het overgrote deel van de BLM demonstraties niet gewelddadig waren?
Nee, zeker niet. Het overgrote deel was gewelddadig. Het ging hier louter om hoeveel mensen er plunderden.
  donderdag 7 januari 2021 @ 11:05:25 #8
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_197262993
Wat is dat voor een bullshit? Die vergelijkingen? Alsof mensen proberen deze achterlijke praktijken (van beide kampen), goed te praten door ze te vergelijken met een andere gebeurtenis.

Heel bizar vind ik dat.
Kinderachtig ook trouwens. Beetje niveautje "ja maar hij deed dat!!" Als je op je lazer krijgt van je moeder 8)7 .
pi_197263011
quote:
1s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:02 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Niets trigger happy. Het is heel duidelijk, de secret service heeft als opdracht gekregen om de senaat te beschermen en er is bepaald tot welke plek de menigte mocht komen voor er lethal force gebruikt mocht worden. De secret service kennende is daar duidelijk over gecommuniceerd met de indringers.

Dit zijn geen straatagenten die op eigen inzicht handelen. Dit is de crème de la crème van de beveiliging van de democratie. Die schieten niet omdat ze bang zijn, of omdat ze graag iemand omleggen of een Napoleon complex hebben. Die schieten omdat er een duidelijke regel is vastgesteld
Precies dit ja.

En van een 14jarige luchtmacht militair met 'high level security clearance' mag je verwachten dat ze dat ook weet.
"Pools are perfect for holding water"
pi_197263022
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:04 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Gingen er bij een BLM demonstratie 500 mensen een winkel binnen?
Wat is de bron van die 500?
Bovendien: Trump riep op naar het Capitool te gaan. Welke BLM-organisator riep op om een winkel te plunderen. Een BLM-organisator is niet verantwoordelijk voor iemand die ten tijde van de demonstratie ineens gaat plunderen. In hoeverre is zo'n figuur onderdeel van de BLM-demonstratie?
Ik denk dat alles bij elkaar er duizenden mensen geplunderd hebben ten tijde van de BLM demonstraties. Heb je de beelden afgelopen zomer niet gezien?

Je vergelijkt nu Trump met BLM organisatoren? Om vervolgens te zeggen dat een BLM organisator niet verantwoordelijk is voor plunderingen. Zeg je dan eigenlijk dat Trump niet verantwoordelijk is voor het gedoe gisteren?
pi_197263027
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:05 schreef Scrummie het volgende:

[..]

Nee, zeker niet. Het overgrote deel was gewelddadig. Het ging hier louter om hoeveel mensen er plunderden.
:D

Bijna ..
"Pools are perfect for holding water"
pi_197263043
quote:
1s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:02 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Niets trigger happy. Het is heel duidelijk, de secret service heeft als opdracht gekregen om de senaat te beschermen en er is bepaald tot welke plek de menigte mocht komen voor er lethal force gebruikt mocht worden. De secret service kennende is daar duidelijk over gecommuniceerd met de indringers.

Dit zijn geen straatagenten die op eigen inzicht handelen. Dit is de crème de la crème van de beveiliging van de democratie. Die schieten niet omdat ze bang zijn, of omdat ze graag iemand omleggen of een Napoleon complex hebben. Die schieten omdat er een duidelijke regel is vastgesteld
Omstanders geven ook aan dat ze meermaals gewaarschuwd is. Maar ze lijkt door al die Q-meuk zo ontzettend te zijn geradicaliseerd dat ze niet meer voor rede vatbaar was.
pi_197263047
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:07 schreef probeer het volgende:

[..]

:D
Wel blij dat je het eindelijk eens met mij bent dat mensen die plunderen, vernielen, etc, terroristen zijn :). Jammer dat je daar de gehele zomer wat minder uitgesproken over was.
  donderdag 7 januari 2021 @ 11:08:23 #14
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_197263048
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:05 schreef Scrummie het volgende:

[..]

Nee, zeker niet. Het overgrote deel was gewelddadig.
Oja? Bron graag.
Huilen dan.
pi_197263073
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:08 schreef Scrummie het volgende:

[..]

Wel blij dat je het eindelijk eens met mij bent dat mensen die plunderen, vernielen, etc, terroristen zijn :). Jammer dat je daar de gehele zomer wat minder uitgesproken over was.
Volgens mij ben ik er altijd zeer duidelijk over geweest dat degenen die plunderden en vernielden bij BLM 'demonstraties' hartstikke fout zaten en daarvoor strenge vervolging verdienden.

Blijf er echter wel achter staan dat BLM grotendeels geweldloos was.
"Pools are perfect for holding water"
pi_197263079
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:06 schreef Scrummie het volgende:

[..]

Ik denk dat alles bij elkaar er duizenden mensen geplunderd hebben ten tijde van de BLM demonstraties. Heb je de beelden afgelopen zomer niet gezien?

Je vergelijkt nu Trump met BLM organisatoren? Om vervolgens te zeggen dat een BLM organisator niet verantwoordelijk is voor plunderingen. Zeg je dan eigenlijk dat Trump niet verantwoordelijk is voor het gedoe gisteren?
Ik denk dat....
Graag een bron dat "duizenden mensen" rechtvaardigt.

Ik heb beelden gezien van enkelen (geen duizenden) die een winkel binnenstappen. Ze droegen geen "BLM"-vlaggen. Dus heeft dit niks met de BLM-demonstraties te maken. Gewoon mensen op dezelfde plek.

De cowboys in het Capitool droegen wel Trump-vlaggen.
En Trump riep op om naar het Capitool te gaan.

Dus is Trump wel verantwoordelijk van de bestorming van het Capitool en een BLM-organisator niet verantwoordelijk voor de plundering van een winkel.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  donderdag 7 januari 2021 @ 11:10:16 #17
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_197263082
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:09 schreef probeer het volgende:

[..]

Volgens mij ben ik er altijd zeer duidelijk over geweest dat degenen die plunderden en vernielden bij BLM 'demonstraties' hartstikke fout zaten en daarvoor strenge vervolging verdienden.

Blijf er echter wel achter staan dat BLM grotendeels geweldloos was.
Je hebt de feiten aan je zijde.
Huilen dan.
pi_197263084
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:09 schreef probeer het volgende:

[..]

Volgens mij ben ik er altijd zeer duidelijk over geweest dat degenen die plunderden en vernielden bij BLM 'demonstraties' hartstikke fout zaten en daarvoor strenge vervolging verdienden.

Blijf er echter wel achter staan dat BLM grotendeels geweldloos was.
Oh oke, dan heb ik dat nooit zo goed begrepen. Kan gebeuren.

En dat laatste is niet verboden, gelukkig.
pi_197263090
quote:
1s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:05 schreef bleiblei het volgende:
Wat is dat voor een bullshit? Die vergelijkingen? Alsof mensen proberen deze achterlijke praktijken (van beide kampen), goed te praten door ze te vergelijken met een andere gebeurtenis.

Heel bizar vind ik dat.
Kinderachtig ook trouwens. Beetje niveautje "ja maar hij deed dat!!" Als je op je lazer krijgt van je moeder 8)7 .
RT
pi_197263100
quote:
1s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:05 schreef bleiblei het volgende:
Wat is dat voor een bullshit? Die vergelijkingen? Alsof mensen proberen deze achterlijke praktijken (van beide kampen), goed te praten door ze te vergelijken met een andere gebeurtenis.

Heel bizar vind ik dat.
Kinderachtig ook trouwens. Beetje niveautje "ja maar hij deed dat!!" Als je op je lazer krijgt van je moeder 8)7 .
Die vergelijkingen komen o.a. uit 'de media' he. Ga daar klagen.
pi_197263109
quote:
14s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:10 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Je hebt de feiten aan je zijde.
Ik roem je nog steeds om je fervente inzet in die reeks.
"Pools are perfect for holding water"
  donderdag 7 januari 2021 @ 11:13:00 #22
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_197263129
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:11 schreef Scrummie het volgende:

[..]

Die vergelijkingen komen o.a. uit 'de media' he. Ga daar klagen.
Niet zo gek hè, gezien het grote verschil in optreden van de ordehandhavers.
Huilen dan.
pi_197263148
quote:
7s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:13 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Niet zo gek hè, gezien het grote verschil in optreden van de ordehandhavers.
Klopt, ik vind dat ook niet gek.

Het is vrij apart dat een zomer lang grote groepen ongestoord konden plunderen, vernielen, afbreken, en gister het na 1 onrustig avondje direct afgelopen is.
pi_197263152
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:13 schreef bleiblei het volgende:

[..]

En jullie zijn daar onderling over aan het bekvechten. Geen haar beter dan de media dus. 8)7
Ja maar hunnie doen het, dus dat is een rechtvaardiging om het zelf ook te doen ondanks dat je dat beweert te veroordelen.
pi_197263155
Maare ... als 'If BLM stormed the capitol, there would be black bodies all over the stairs' opmerkingen flinke aannames zijn, is het wellicht beter om maar niet te veel bezig te gaan met andere vergelijkingen tussen BLM en deze lui?
"Pools are perfect for holding water"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')