FOK!forum / Culinesse à gogo / Kook mee met CUL: Vietnam, 7-13 december
Yinnyvrijdag 4 december 2020 @ 22:28
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL!

De regel:

• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past

In de week van 7 december - 13 december koken we 1 of meerdere gerechten die passen bij Vietnam!

Vietnamese-food-spread.gif

We gaan op culinaire reis door Vietnam!

Ik weet niet hoe jullie eerste ervaring is met de Vietnamese keuken, maar bij mij begon het bij zo'n wit kraampje op wielen en een gefrituurde Vietnamese loempia met saus. Die verkochten soms wel eens andere dingen, maar een loempiaatje voor een gulden was het belangrijkste. Tegenwoordig zie je die bijna niet meer en verkopen ze, naast loempia, broodjes en vele andere snacks. De loempiakraam heeft plek gemaakt voor een heuse foodtruck!
Foto-de-loempiakraam-van-de-familie-Pham-op-hun-geliefde-plekje.jpg?v=dDQ-1jLVwODWHAgrUckbig2

Wat eten ze in Vietnam?
Ongeveer 6000 jaar geleden begonnen de mensen in Vietnam met het verbouwen van rijst en dit maakt nu ook nog een belangrijk deel uit van het dagelijks eten.
Ergens rond 200 voor Christus, maakte Vietnam deel uit van het Chinese keizerrijk en maakt men kennis met iets nieuws: noedels! Dit werd gauw een onmisbaar onderdeel van het Vietnamees menu. Er zijn veel invloeden van de Chinese keuken in Vietnam, maar wel met een eigen draai. Zo is het belangrijk om vijf smaakelementen in een gerecht te verwerken: zoet, zuur, zout, bitter en kruidig. Behalve deze spelen de vijf soorten voedingsstoffen (poeder?, water, mineralen, proteïne en vet) en de vijf kleuren (zwart, wit, groen, geel en rood) ook een rol in het eten. Dit zorgt voor uitgebalanceerde en kleurrijke gerechten die een plezier zijn voor oog en tong.
De Vietnamese vissaus is vaak een onmisbaar ingrediënt voor vele gerechten en anders wordt het in combinatie met andere dingen gemengd tot een dipsaus: Nuoc cham.
Ik vind het wel een “acquired taste”, je moet er vooral niet aan ruiken!

In de 19de eeuw kwamen de Fransen in Vietnam en lieten het land kennis maken met de Franse keuken. In deze tijd ontstond ook pho: de bekendste Vietnamese noedelsoep. Bahn mi: baguette gevuld met groentes en allerlei lekkers. Banh xeo: goed gevulde pannenkoekjes. Oeh, en Vietnamese koffie! Heel sterk en heel zoet, door de gecondenseerde melk erin.

Wat ben ik nog vergeten?
Heerlijke streetfood! Door heel Vietnam kan je langs de weg bij kleine stalletjes eten kopen en ook daar opeten op een plastic krukje. Ook zijn ze daar dol op alles op een stokje, die ze nog snel even grillen/opwarmen voor je.
viet-food-featured.jpg
De loempia’s maken hier natuurlijk ook deel van uit! Die zijn er natuurlijk gefrituurd, maar ook heerlijke verse rolletjes gemaakt door rijstebloem velletjes te vullen met veel groentes en garnalen, of andere dingen.
medium_goi-cuon-shutterstock_1160846143_0ab6a5298d.jpeg

Oeh, en laatst was er een kleine hype over egg coffee! Ja, ei en koffie in een kopje, een Vietnamese creatie...wie gaat deze proberen?
https://www.eieiei.nl/vietnamese-egg-coffee/

Eten ze daar ook, voor de gemiddelde Nederlander, rare dingen?
Vietnam is een van de Aziatische landen waar hondenvlees als delicatesse wordt beschouwd. Er zijn speciale restaurants die zich daarin hebben gespecialiseerd. Alhoewel dit langzamerhand minder populair wordt (GELUKKIG!)
Eierembryo’s, AKA de meer bekende Philippijnse balut, alleen dan van eend in plaats van kip. Ja, ze zeggen dat die eieren een geweldige bron is van vele vitamines en daardoor juist geschikt voor kinderen in de groei.
Slangen, schildpad, rauw bloed, zeewormen, kikkers, ratten, zijdewormen, larve van een Vietnamese keversoort en vele soorten ingewanden staan ook wel eens op het menu. Voor een avontuurlijke eter is er nog genoeg te ontdekken in Vietnam!
Hier staan foto’s van deze gerechten, kijk (of juist NIET!)
https://onemoredestination.com/en/vietnams-10-strangest-dishes/

Ik wens jullie veel plezier met het koken en eten van Vietnamese gerechten!

Leuke linkjes:

https://www.roughguides.c(...)ods-you-need-to-try/
https://www.vietworldkitc(...)eef-noodle-soup.html
https://www.vietworldkitchen.com/blog/category/recipes-vietnamese
https://www.hungryhuy.com(...)namese-spring-rolls/
https://www.vickypham.com/
http://www.anniesfoodblog.com/
https://stickyrice.typepad.com/

[ Bericht 0% gewijzigd door Yinny op 05-12-2020 08:04:01 ]
Yinnyvrijdag 4 december 2020 @ 22:34
Op de planning staan bo kho, gestoofd rundvlees en de verse loempia's.
@Lonaa Kies jij voor een Vietnamees broodje? ;)
marc0871zaterdag 5 december 2020 @ 00:20
Hier staat nog elke zaterdag zo'n karretje voor de Jumbo.
Best lekker, af en toe.

Ik heb wel eens een poging gedaan om ze zelf te maken

H9UrKLp.jpg

Viel nog niet tegen ook :9
golferzaterdag 5 december 2020 @ 00:27
@z80 !
Lonaazaterdag 5 december 2020 @ 08:14
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 december 2020 22:34 schreef Yinny het volgende:
Op de planning staan bo kho, gestoofd rundvlees en de verse loempia's.
@:lonaa Kies jij voor een Vietnamees broodje? ;)
Uh :@ Nou :@ Ik wilde eigenlijk wel een Bahn mi maken, ja. :@

:')
Lonaazaterdag 5 december 2020 @ 08:15
Goede OP! trouwens. Bedankt. Ik ga m even linken aan de rest.
Yinnyzaterdag 5 december 2020 @ 08:19
quote:
2s.gif Op zaterdag 5 december 2020 08:14 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Uh :@ Nou :@ Ik wilde eigenlijk wel een Bahn mi maken, ja. :@

:')
Brooooooooood! O+
Lonaazaterdag 5 december 2020 @ 08:37
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 08:19 schreef Yinny het volgende:

[..]

Brooooooooood! O+
:D Ja. O+ Ik vind brood echt fantastisch. O+
Lucky_Strikezaterdag 5 december 2020 @ 08:48
Goede OP ^O^

Ik ben niet zo bekend met de Vietnamese keuken. Ik zal eens kijken of ik daar verandering in kan brengen deze week.
Hupjezaterdag 5 december 2020 @ 16:11
Dit is niet mijn ding. Succes allemaal!
Yinnyzaterdag 5 december 2020 @ 16:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 00:20 schreef marc0871 het volgende:
Hier staat nog elke zaterdag zo'n karretje voor de Jumbo.
Best lekker, af en toe.

Ik heb wel eens een poging gedaan om ze zelf te maken

[ afbeelding ]

Viel nog niet tegen ook :9
Zien er goed uit!
Doedezemaarzaterdag 5 december 2020 @ 16:50
Oh, goede aanleiding om het Vietnamese stoofvlees van Robin weer eens te maken, als ik puf heb deze week https://www.aziatische-in(...)etnamees-stoofvlees/
Lucky_Strikemaandag 7 december 2020 @ 10:34
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:50 schreef Doedezemaar het volgende:
Oh, goede aanleiding om het Vietnamese stoofvlees van Robin weer eens te maken, als ik puf heb deze week https://www.aziatische-in(...)etnamees-stoofvlees/
Ja, die is onwijs lekker. Goed idee.
Goitskemaandag 7 december 2020 @ 21:10
Ik ben absoluut geen bekende van deze keuken... Ja de loempia's van Bay Luu (ja en andere vind ik niet lekker...)
111210dinsdag 8 december 2020 @ 02:18
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:50 schreef Doedezemaar het volgende:
Oh, goede aanleiding om het Vietnamese stoofvlees van Robin weer eens te maken, als ik puf heb deze week https://www.aziatische-in(...)etnamees-stoofvlees/
Goeie, op de basilicum heb ik alles in huis.
Lucky_Strikedinsdag 8 december 2020 @ 17:27
My first banh mi O+ Ik heb het halve internet afgezocht en er is geen eenduidig antwoord op wat een banh mi exact is. Het is wit stokbrood met een proteïne, een groente-pickle en minimaal één van deze sauzen: mayonaise, sriracha en hoisin.
Ik heb het gedaan met wat ik had en wat op moest.

Allereerst de pickle. Er hoort in elk geval wortel in en het liefst daikon (Chinese radijs), komkommer mag ook. Ik had alleen nog wat sneue radijsjes in de tuin staan dus de verhouding was wat zoek maar dat mocht de pret niet drukken.
bRCLkLJ.jpg
Eerst de groenten snijden, dan even laten staan met zout en suiker en af en toe roeren. Na 5-10 minuten maak je een mengsel van 2 eetlepels suiker, 150ml azijn en 150ml warm water. Je spoelt de groenten af en doet ze in het azijnmengsel. Minimaal een uur laten staan.

Daarna het marineren van de proteïne. Ik gebruikte een half doosje pulled oats in ongeveer 2-3 eetlepels vissaus, 1 eetlepel knoflookolie, 2 theelepels honing, 1 theelepel suiker en flink wat zwarte peper. Je kunt ipv de olie ook wat olie en een gehakt teentje knoflook gebruiken. Uurtje laten marineren. Die oats zuigen de marinade volledig op.
qn7rfOL.jpg

dLUXaLT.jpg

Daarna werden de oats in 10 minuten gebakken tot knapperig. Dan is er nog brood, sla, saus, lente-ui en koriander nodig.
QLhRP43.jpg

LsTTapZ.jpg

Lekker O+
Lonaadinsdag 8 december 2020 @ 18:31
En pate. Er moet ook pate op. ;(
Lonaadinsdag 8 december 2020 @ 18:32
vind ik

Ik eet morgen mijn banh mi. Mijn buikspek staat te marineren en de zwoerd uit te drogen
111210dinsdag 8 december 2020 @ 23:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 december 2020 17:27 schreef Lucky_Strike het volgende:
My first banh mi O+ Ik heb het halve internet afgezocht en er is geen eenduidig antwoord op wat een banh mi exact is. Het is wit stokbrood met een proteïne, een groente-pickle en minimaal één van deze sauzen: mayonaise, sriracha en hoisin.
Ik heb het gedaan met wat ik had en wat op moest.
Ja er is niet letterlijk 1 recept voor, maar qua marinade en pickle komt het allemaal wel een beetje inde buurt.

Mijn chicken lemongrass en wortel daikon liggen nu in de koelkast, maak het altijd 1 dag van te voren.
Lonaawoensdag 9 december 2020 @ 20:04
Dit:
lyp7zij.jpg

ging op een vers knapperig stokbrood:
TAA7Ocb.jpg

Ik maakte pork belly vanmiddag. En de pickle. Daar heb ik geen foto's van.

We hadden er ook nog Saigon Export bier bij. Dat was mweh. De Banh Mi was fantastisch.
Yinnywoensdag 9 december 2020 @ 20:55
quote:
2s.gif Op woensdag 9 december 2020 20:04 schreef Lonaa het volgende:
Dit:
[ afbeelding ]

ging op een vers knapperig stokbrood:
[ afbeelding ]

Ik maakte pork belly vanmiddag. En de pickle. Daar heb ik geen foto's van.

We hadden er ook nog Saigon Export bier bij. Dat was mweh. De Banh Mi was fantastisch.
Geweldig! Vlees overload
111210woensdag 9 december 2020 @ 22:56
https://imgshare.io/image/NKouX6
Beetje donkere foto maar het broodje smaakte prima! (van de turkse bakker, die zijn wat zachter en veel luchtiger)
Doedezemaardonderdag 10 december 2020 @ 11:19
Zo, het stoofvlees a la Robin staat op. Geen bouillon gebruikt, maar een laurierblad. Ik had toevallig verse kurkuma, dus ik heb gewoon in mijn hakmolentje een boemboe gemaakt van de sjalotjes, knoflook, kurkuma, rode peper en het binnenste van een paar stengels citroengras.
Yinnydonderdag 10 december 2020 @ 13:06
quote:
1s.gif Op woensdag 9 december 2020 22:56 schreef 111210 het volgende:
https://imgshare.io/image/NKouX6
Beetje donkere foto maar het broodje smaakte prima! (van de turkse bakker, die zijn wat zachter en veel luchtiger)
Ook al zo'n mooi broodje!
Yinnydonderdag 10 december 2020 @ 13:12
Goed, mijn Vietnamese stoofpot
https://www.imnotthenanny(...)w-bo-kho-recipe.html
Beginnen met een trip naar de toko en dit:
E2irt2m.jpg
Halverwege
mgZfcBk.jpg
Nog een uurtje te gaan
3xho2x4.jpg
Met rijstnoedels, die helaas niet helemaal zacht waren
S0sinR0.jpg
In plaats van aardappelen, een rettich erin, omdat aardappelen niet lekker invriezen. Helaas vind vriend het niet lekker, dus veel ingevroren en ik al 2 dagen dit aan het eten.
Doedezemaardonderdag 10 december 2020 @ 21:51
Na ruim 6 uur zachtjes stoven was het stoofvlees heerlijk zacht geworden. Ik had een ruime hoeveelheid gemaakt, dus er kan wat in de vriezer. We aten het met rijst, komkommer zoet-zuur en kroepoek en ik heb geen foto’s gemaakt want het is hier veel te donker
111210donderdag 10 december 2020 @ 22:41
quote:
1s.gif Op donderdag 10 december 2020 21:51 schreef Doedezemaar het volgende:
Na ruim 6 uur zachtjes stoven was het stoofvlees heerlijk zacht geworden. Ik had een ruime hoeveelheid gemaakt, dus er kan wat in de vriezer. We aten het met rijst, komkommer zoet-zuur en kroepoek en ik heb geen foto’s gemaakt want het is hier veel te donker
Was dat dat recept met steranijs? Die ga ik na het weekend maken denk ik.
Doedezemaarvrijdag 11 december 2020 @ 09:00
quote:
0s.gif Op donderdag 10 december 2020 22:41 schreef 111210 het volgende:

[..]

Was dat dat recept met steranijs? Die ga ik na het weekend maken denk ik.
Yep, was de tweede keer dat ik het maakte, echt een blijvertje. Met wat gewone basilicum er overheen gestrooid.
Yinnymaandag 14 december 2020 @ 19:51
We hadden zaterdag tijd om zelf wat te rollen. Na enige voorbereiding:
KYQvR32.jpg
Een beetje van dit, een beetje van dat
BLCdzxw.jpg
En rollen maar!
NxJKJ2O.jpg
HAP!
IAa7Q4t.jpg

Mijn vriend maakte zijn rolletjes meer als een pannenkoek: oprollen en saus er over, anders te moeilijk

https://sallysbakingaddic(...)peanut-dipping-sauce
https://www.hungryhuy.com(...)namese-spring-rolls/
Barreltjezaterdag 2 april 2022 @ 06:45
quote:
2s.gif Op dinsdag 8 december 2020 18:32 schreef Lonaa het volgende:
vind ik

Ik eet morgen mijn banh mi. Mijn buikspek staat te marineren en de zwoerd uit te drogen
Ja hallo, heb je hier ook een recept voor..voor die buikspek? @Lonaa