Ik had laatst al wat gemaakt
Gevuld speculaas
Pepernoten brood
Sinterklaas/pepernoten brood maakt ik 1 a 2x per jaar. Voor de dag van de intocht en evt voor pakjes avond
500 gram bloem (ik gebruik amerikaans patent bloem)
12 gram gedroogde gist
1 ei
50 gram witte basterd suiker
200/225 ml water (beetje afhankelijk hoe het deeg er uit ziet)
6 gram speculaas kruiden
extra nodig:
300 gram pepernoten
100 gram parelsuiker
1 ei om af te strijken
Meng alle ingredienten en kneed tot een deeg.
Meng de pepernoten en parelsuiker, steek met een deegsteker het deeg open en voeg een deel van de pepernoten en parelsuiker toe. Vouw het deeg dicht.
Herhaal dit tot alle pepernoten en parelsuiker door het deeg hebt verwerkt. Laat het deeg 30 min rijzen
Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm het als een vloerbrood waardoor het deeg een lange vorm krijgt.
Laat 15 min rijzen
Vorm het deeg opnieuw en leg het in 2 bakblikken (ik heb een soort cake blikken gebruikt van de Lidl is een beetje een kruizing tussen een broodblik en cakeblik)
Strijk de bovenkant af met ei en laat 45-60 min narijzen
Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 35 min
Banketstaaf
Speculaasstaaf
Kruitnoten door de kinderen gemaakt
Kruidnootjes:
200 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram donkere basterdsuiker, 2 eetlepels speculaaskruiden, 1 theelepel kanaal, 1/4 theelepel gemalen kruidnagel, 75 gram zachte boter, 1-2 eetlepels melk
Meng alles, wikkel het deeg in plastic folie en laat minimaal 30 min rusten, mijn voorkeur is een nacht
Oven 180 graden en vorm de kruidnootjes. Bak op 15 min
Pieten granola
Pieten granola
225 gram havermout
50 gram zonnebloempitten
50 gram pompoen pitten
100 gram amandelen
3 theelepels koekkruiden
3 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels honing
100 gram gehakte kruidnoten of als die niet beschikbaar zijn schuddebuikjes
Verwarm de oven voor op 175 graden
Hussel alles door elkaar behalve de kruidnoten die gaan er pas bij als het gebakken is
Verdeel het mengsel op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Bak 20 min op 175 graden. Hussel halverwege even alles zodat alles goed gebakken wordt
Laat alles afkoelen, de havermout wordt dan ook knapperig.
Meng de kruidnoten er door.
Evt kun je ook stukjes schuimpjes er door doen om strooigoed effect te krijgen.
Evt een goede hand cranberries extra toevoegen
[ Bericht 18% gewijzigd door Goitske op 30-11-2020 21:26:14 ]