Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL!De regel:
• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past
In de week van
16 november- 22 november koken we 1 of meerdere gerechten uit
Marokko.
MAROKKO Het mooiste land waar ik geweest ben. Eigen foto'tjes! Ik ben er zeker wel vijf keer geweest, altijd een paar weken, en altijd met eigen vervoer. Het land is vreselijk mooi. En vol heerlijkheden om te eten en te drinken.
De originele bevolking van Marokkko zijn de berbers. Hun keuken is eenvoudig en bijzonder smakelijk. Denk aan lamsvlees, tajines (stoofpotten), knoflook en komijn. Het nationale gerecht van Marokko, couscous, komt uit hun keuken.
Eind zevende eeuw trokken de Arabieren de Magreb binnen, en brachten allerlei nieuwigheden, zoals een nieuwe godsdienst. Maar ook brood, wat juichend ontvangen werd. Via de Arabieren kwamen ook allerlei Oosterse invloeden de keuken binnen; kikkererwten, gember, saffraan. De bedoeïnen brachten dadels, melk, en de bereiding van vlees grillen.
De moren veroverden Spanje, en Andalusische ingredienten kregen een warm onthaal: citrusfruit, perziken, olijven en olijfolie.
Marokko heeft veel kust, en dus ook een rijke viscuisine, met een traditioneel kruidenmengsel speciaal voor visgerechten: Chermoulla.
In Marokko kan je overal waar mensen wonen stalletjes vinden waar eten gemaakt en geserveerd wordt. Een heel enkel keertje moeten ze het eten nog maken, maar al moeten ze de kip nog vangen: dat eten komt er (been there, done that). Maar eerst: thee! Altijd en overal thee! Muntthee,gezet van thee en verse munt en met veel te veel suiker. Uit een klein theepotje, en het is een hele kunst om eruit te schenken zonder te morsen. Verder lijken ze zelf niet erg van koffie te houden, maar ze kunnen uitstekende koffie zetten, espresso, met veel melk tenzij je de garcon ervan weet te overtuigen dat dat niet moet. En Marokkaans sinaasappelssap, versgeperst, is een belevenis.
Dat verse is wel een ding. Heel veel eten wordt in straatstalletjes bereid, en veel
koelkasten hebben ze niet. Hooguit voor toeristencola ofzo. Dus vlees is vers. Het is ook ander vlees dan bij ons, want een dagje laten besterven is er niet bij. Vers. Heel vers. De stalletjes die gehaktstaven grillen, zitten gewoonlijk direct naast de stal met vlees, de slager. Als klant loop je naar de slager, koopt stuk vlees dat de slager voor je tot gehakt maalt waar je bijstaat, geeft het aan de grilljongen, die kruidt het en gooit het op de grill. Zo zie je zelf dat je vlees vers is. Vis is als het even kan nóg verser
Alle maaltijden van de dag kan je kopen op straat; als ontbijt zijn er hardgekookte eieren met komijnpoeder, of verse msemmen, vierkante pannekoekjes, met naar keuze hartig of zoetige vulling erin gerold. Vanaf het middaguur staan tajines uitgestald, op een vuurtje, en je kan tot midden in de nacht wel ergens harira, kikkererwtensoep, vinden.
Dit soort stalletjes zijn in elke plaats te vinden, wat groter of wat kleiner. Mijn Marokkaans is beperkt, dus een gedetailleerde bestelling is er nooit bij (geen idee of er keuze is
), maar het is altijd heerlijk.
Tajine, en brood om de pot uit te soppen :p
Klei-ovens, hierin wordt dat heerlijke platbrood gebakken. Ok, dit is niet in dat stadje hierboven, maar bij een pleisterplaats in de woestijn (Fort Bou-Jerif).
Vers vlees.
Deze meneer grillt dan je versgekochte versgemalen vlees.
Als je ooit in Guelmim belandt: laat die kamelenmarkt maar zitten. Zoek kip met patat. Geen idee waarom, maar daar zijn ze in gespecialiseerd.
Van oudsher is de Marokkaanse keuken er meer een van mondeling overgeleverde recepten dan van papieren handleidingen met preciese instructies en exacte hoeveelheden korreltjes zout per slak.
Gelukkig zijn er tegenwoordig wel sites met recepten en inspiratie. Ik heb er even een paar gezocht:
https://keukenvansou.be/receptenindex/http://www.ellouisacooking.nl/p/marokkaanse-gerechten.htmlhttps://uitdekeukenvanfatima.nl/recepten/[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 15-11-2020 11:35:22 ]