Thanks, goede suggesties!quote:Op zondag 15 november 2020 00:02 schreef Claudia_x het volgende:
@:_serial_, ik heb nog een idee voor een grafiek. Over het algemeen gebruiken we de grafieken om te kijken hoe het er nu voorstaat met de verspreiding van het virus. Prima, heel informatief, houden zo. Een tweede grafiek lijkt me interessant, namelijk om terug te kijken naar de ontwikkeling van de verspreiding van het virus in relatie tot de maatregelen van overheidswege. In die grafiek zouden bijvoorbeeld kunnen staan:
- de gele lijn uit je reguliere grafieken ('Total') zonder de dagen waarvan je verwacht dat er nog veel mutaties komen (dus pak 'em beet de laatste vijf dagen in ieder geval niet weergegeven)
- de datum van elk pakket maatregelen
- het aantal uitgevoerde testen en misschien ook het percentage positieve testen (om rekening te kunnen houden met tekortkomingen in testcapaciteit)
- dit alles het liefst weergegeven over de periode vanaf maart tot nu, maar als dat te onduidelijk wordt dan in ieder geval voor de hele tweede golf
- een opmerking bij de grafiek t.a.v. het aantal dagen vertraging dat je verwacht tussen het uitvaardigen van een maatregel en een veranderende trend (de 6 dagen die gemiddeld zitten tussen besmetting en het ontwikkelen van klachten?)
Dan kunnen we eindelijk de discussie over het herfstvakantie-effect beslechten.quote:Op zondag 15 november 2020 14:45 schreef _serial_ het volgende:
[..]
Thanks, goede suggesties!
Ik ga daar deze week als ik wat meer tijd heb daar wat tijd aan besteden
Als we kijken naar de getallen waar de meeste mutaties al geweest zijn (10 dagen minus de laatste 5)quote:Op maandag 16 november 2020 16:44 schreef VoMy het volgende:
@:_serial_:
Even vergelijken met vorige week maandag:
16 november:
Van de vandaag gemelde besmettingen zijn er 3157(-619 t.o.v. gisteren) van de afgelopen 5 dagen, 1308(+125) t.o.v. gisteren) van de 5 dagen daarvoor, en de overige 228 (-39 t.o.v. gisteren) nog ouder. De datavertraging lijkt iets minder te worden, wat inherent is aan minder besmettingen, maar is duurt nog altijd z'n 10 dagen voor de meeste mutaties zijn verwerkt, in het weekend lijkt de vertraging weer verder op te lopen.
9 november:
Van de vandaag gemelde besmettingen zijn er 3134 van de afgelopen 5 dagen, 973 van de 5 dagen daarvoor, en de overige 519 nog ouder. De datavertraging lijkt iets minder te worden, wat inherent is aan minder besmettingen, maar is duurt nog altijd z'n 10 dagen voor de meeste mutaties zijn verwerkt.
Dus:
5 dagen geleden - 3157 (was 3134)
5-10 dagen geleden - 1308 (was 973)
meer dan 10 geleden - 228 (was 519)
Het aantal besmettingen van de afgelopen 5 dagen is grofweg gelijk aan het aantal van vorige maandag, maar het aantal besmettingen dat bij 5-10 dagen geleden wordt geplaatst, ligt hoger dan vorige maandag. Wat betekent dit? Moeilijk te zeggen, omdat dit ook een samenraapsel van verschillende stromen is. Het betekent wellicht dat het totale aantal van vorige week meer een onderrapportage was die nog ten dele werd gecompenseerd door een achterstand die werd ingehaald (relatief veel van +10 dagen). Dat is denk ik positief voor wat betreft het vraagstuk: stijgen we of dalen we of vlakken we af. Denk ik, het is complexe materie, zoveel is duidelijk.
Over de afgelopen 2 dagen:quote:Op zaterdag 14 november 2020 17:52 schreef DireStraits7 het volgende:
De volledige lijst:
+Aantal testen GGD (% van vandaag gemelde testen) +/- % in verhouding tot het aandeel van afgelopen 14 dagen
Inmiddels zie je overigens dat de R eerder naar de 0,9 gaat dan rond 0,85 blijft hangen. Zo staat de R van een week geleden voor een aantal dagen alweer boven 0,9, terwijl die alleen maar hoger wordt i.v.m. rapportagevertraging.quote:Op zaterdag 14 november 2020 18:08 schreef DireStraits7 het volgende:
De R0 blijft hangen rond 0,85 momenteel
[ afbeelding ]
Ik wil deze geupdate, kan dat?quote:Op zaterdag 14 november 2020 18:08 schreef DireStraits7 het volgende:
De R0 blijft hangen rond 0,85 momenteel
[ afbeelding ]
Ja hoor, dat kun jij willen.quote:
Mooi. Ja, ik heb eenzelfde beeld met de ZKH, dat het nog altijd niet boven de 1 komt en er dus nog altijd sprake is van afname. Die lagere ratio komt omdat er meer DPL/DON (in absolute waarde) is dan eerst volgens mij.quote:Op donderdag 19 november 2020 17:17 schreef DireStraits7 het volgende:
@:VoMy
Aangezien mijn berekening met zesdaagse gemiddelen werkt is de trend nog niet boven de 1 geweest (zoals wellicht wel bij het RIVM gerapporteerd gaat worden), maar de puntschatting is op één dag (11-11) boven de 1 (1,01) geweest. Dat is ook de enige dag die in de buurt is gekomen van de 1 sinds 24-10 (sindsdien zijn we structureel onder de 1 geweest volgens mijn amateurberekeningen).
Het loopt iets op, maar schommelt ook heel erg. Door die schommelingen zitten we (vooralsnog) vrij constant rond de 0,9 als je naar het zesdaagse gemiddelde kijkt. Zo rond 11-11 zal het even lopen tot ongeveer 0,95, waarna het daarna weer snel zal zakken.
[ afbeelding ]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
Ja, dat is de technische verklaring ervan.quote:Op donderdag 19 november 2020 17:25 schreef VoMy het volgende:
Die lagere ratio komt omdat er meer DPL/DON (in absolute waarde) is dan eerst volgens mij.
Ik zie nu dat ik een foutje had gemaakt. Ik was uitgegaan van 6 dagen terug (vanwege de gemiddelde incubatietijd), maar het is beter te vergelijken met 7 dagen terug. Als je 6 dagen terug gaat vergelijk je bv. een zaterdag met een zondag (en op zondag wordt doorgaans minder getest). Ik heb nu de formule gezet op 7 dagen terug en dan gaat 11-11 terug tot 0,97, nog steeds onder de 1 dus.quote:Op donderdag 19 november 2020 17:17 schreef DireStraits7 het volgende:
@:VoMy
Aangezien mijn berekening met zesdaagse gemiddelen werkt is de trend nog niet boven de 1 geweest (zoals wellicht wel bij het RIVM gerapporteerd gaat worden), maar de puntschatting is op één dag (11-11) boven de 1 (1,01) geweest.
Waarom tel je die twee getallen bij elkaar op in de staafgrafiek? Ze horen toch niet bij elkaar?quote:Op zondag 22 november 2020 21:17 schreef _serial_ het volgende:
Tenslotte nog een grafiek over de de cijfers zoals ze nu bekend zijn (de laatste 10 dagen zijn zeker nog niet compleet)
[ afbeelding ]
Tijd voor een update. Het gaat hard de laatste dagen en dat heeft naar ik inschat vooral te maken met vertraagde rapportage. Volgens mijn berekening heb ik nu al vijf dagen (11-11/15-11) een R die rond de 1 zit. Nog net op 0.99, maar goed inclusief de onzekerheid zegt dit niet zoveel dus.quote:Op vrijdag 20 november 2020 16:26 schreef DireStraits7 het volgende:
Met de kanttekening dat het slot van de grafiek erg onzeker is: het daalt nog steeds. Maar door de schommelingen heen kijkend inderdaad minder hard (R zit rond de 0,95 nu).
[ afbeelding ]
Inmiddels zit het dus niet meer rond de 70 à 75%, maar is het opgeklommen naar de ('ouderwetse') 80%.quote:Op donderdag 19 november 2020 17:21 schreef DireStraits7 het volgende:
Wat ook opvalt is dat het % DOO rond de 70 à 75% blijft hangen, waar het tot 10 dagen geleden nog constant rond de 80% zat.
[ afbeelding ]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 11% gewijzigd door DireStraits7 op 24-11-2020 15:15:12 ]Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
Ja, het is onduidelijk hoe de R van de RIVM tot stand komt. Het is een samenhang van clusters binnen de samenleving geloof ik, dus absolute aantallen zeggen niets alles.quote:Op dinsdag 24 november 2020 14:48 schreef DireStraits7 het volgende:
Misschien dat @:VoMy nog wat kan zeggen over zijn R* o.b.v. de ziekenhuiscijfers. Volgens het RIVM zit deze nu rond de 1, maar o.b.v. de gemelde besmettingen kom ik zelf veel lager uit.(zelfs < .9).
En dat terwijl mijn berekeningen tot nog toe eigenlijk altijd vrij goed overeen kwamen.
Ja, ik heb mijn grafieken even herijkt, zodat deze samenvalt met die van het RIVM. Een en ander kan ook te maken hebben met het gebruik van DOO. De grafiek zes dagen opschuiven was het grootste deel van de oplossing.quote:Op dinsdag 24 november 2020 15:22 schreef VoMy het volgende:
De combi's R+dag luistert niet zo heel nauw voor het beeld volgens mij, dus zoals je net deed en de boel wat dagen opschuiven, lijkt me een prima callibratiemethode.
Zou je inmiddels niet a.d.h.v. het verleden een redelijk accurate voorspelling voor de toekomst kunnen doen? Ik bedoel, zou jij niet nu al redelijkerwijs kunnen voorspellen waar bv. 23-11 op gaat eindigen?quote:Op donderdag 26 november 2020 16:10 schreef _serial_ het volgende:
Tenslotte nog een grafiek over de de cijfers zoals ze nu bekend zijn (de laatste 10 dagen zijn zeker nog niet compleet)
Ja hoor, dat zal ik morgen even proberen te bekijken.quote:Op donderdag 26 november 2020 19:16 schreef DireStraits7 het volgende:
[..]
Zou je inmiddels niet a.d.h.v. het verleden een redelijk accurate voorspelling voor de toekomst kunnen doen? Ik bedoel, zou jij niet nu al redelijkerwijs kunnen voorspellen waar bv. 23-11 op gaat eindigen?
Leuk zo per provincie. Opvallend dat de noordelijkste provincies het hardst piekten. Maar die gingen vast van vrij weinig naar iets minder weinig.quote:Op zaterdag 28 november 2020 14:46 schreef DireStraits7 het volgende:
De R lijkt weer naar beneden te gaan:
[ afbeelding ]
En deze trend geldt overal overigens:
[ afbeelding ]
74 over de de hele maand September.quote:Op zaterdag 28 november 2020 17:19 schreef Nia het volgende:
Noord-Brabant is de laatste dagen koploper als het gaat om het doorgeven van oude positieve tests. Zo zijn er bij 28 september maar liefst 33 bijgeschreven.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |