In 2008 kozen we een stuk van ons land om te gaan gebruiken als moestuin. Een stuk van ongeveer 100m2, met een brede strook gras er omheen. Later verdubbelden we de moestuin.
Nu zijn we zoveel moestuin wel een beetje zat. Een paar dingen zijn leuk of bijzonder lekker om zelf te verbouwen of echt vers te eten, maar 200m2 is een beetje veel daarvoor. De kleine helft daarvan is ook wel genoeg.
Maar op extra maaiwerk zitten we ook niet te wachten. Geen leuk werk, en ook niet echt ergens goed voor, zo'n grasveld in de verre hoek. Dus... wat dan? Nou, een voedselbos!
We gaan een poging doen de helft van de huidige moestuin, plus aangrenzende grasstrook, om te tuinen. De herfst en winter zijn een goede tijd voor het planten van bomen en struiken, dus we willen komende maanden toch wel echt wat concrete poten in de modder. Dus echt een en ander aanplanten wat we daarna laten uitgroeien tot ons eigen heuse voedselbos.
Wat is een voedselbos, vroeg
@Claudia_x . Goeie vraag

Om dit topic te kunnen maken heb ik nog maar weer wat meer rondgelezen op the internetwebs. Úren studie zit er inmiddels wel in, dus ik ben nu wel expert denk ik
Ten eerste is een voedselbos gebaseerd op de principes van de permacultuur, dus je moet eerst wel even weten wat permacultuur eigenlijk is. Aangezien daar een soort gereformeerde godsdienstoorlogen over uitgevochten worden laat ik dat even achterwege en beperk ik me tot de uitkomsten:
• niet ploegen/spitten
• geen braakliggende grond
• geen/weinig eenjarigen
• geen pesticiden/kunstmest en andere duivelse zaken
Goed, dat is dus de basis, maar op die basis kan je een ook prima een kniehoog siertuintje maken. Er moeten dus nog extra regels bij om een voedselbos te beschrijven. Dit is wat ik ongeveer ervan maak na al die studie:
• meerdere 'lagen', waaronder bomen
• planten met een nutswaarde
• benut het terrein
Over die lagen; een illustrerend plaatje.
![voedselbos-lagen.png]()
Op dit plaatje worden er zeven genoemd. Soms worden er ook wel 9 gespot. In een voedselbos wordt je geacht minstens 5 lagen wel te hebben. Eigenlijk 'moet' er Grote Boom in, maar om het behapbaar te houden gaan de rekkelijken akkoord met Kleinere Boom als hoogste laag voor de kleinere voedselbospostzegelachtertuin.
Over die nutswaarde; er wordt nogal veel waarde gegeven aan planten waarvan je thee kan zetten, of blaadjes door de sla kan doen. Ook kan een plant veel nut hebben omdat bijen, vlinders of gevederde vrienden ervan houden. Desnoods is een plant nuttig omdat andere planten het leuk vinden en in het uiterste geval omdat de natuur nu eenmaal blijkbaar van braam en brandnetel houdt.
Om een terrein te benutten voor een voedselbos, moet je een idee hebben van water, wind, zon, bodemgesteldheid. In onze contreien wil je zon optimaal benutten, water wat kunnen bufferen maar ook afvoeren, en wind speelt bij ons niet zo'n rol.
Het idee is dat je met deze uitgangspunten een stuk land inricht met planten waar je zelf van kan oogsten, niet veel onderhoud vergt, robuust is, en ook aan veel fauna onderdak biedt. Uiteindelijk zou het op een bosrand moeten lijken, niet op een bos.
Onkruid moet je omarmen als nuttig deel van het al, maaien zou uitzondering moeten zijn. Snoeien is wel toegestaan.
Zoals altijd; kosten gaan voor de baat uit enzo; de eerste jaren zal er toch flink gearbeid moeten worden, maar na het zuur komt het zoet.
Kortom, appeltje eitje.
Nu nog even een plattegrondje en een lijstje met aan te schaffen boompjes, struiken, heersters, klimmers en kruipers en dan staat dat voedselbos als een huis. Dat heb ik alleen allemaal dan nog net niet. Maar met een topic heb ik in elk geval een stok achter de deur.