abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_195091074
quote:
In de straten van Minsk en andere steden in Wit-Rusland zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen president Loekasjenko, die het land al 26 jaar regeert. De politie kwam in actie en pakte demonstranten op. Militaire voertuigen blokkeren wegen die naar het centrum van Minsk leiden, om mensen die daar willen demonstreren tegen te houden.

Volgens een eerste exitpoll heeft Loekasjenko bij de verkiezingen van vandaag 79,7 procent van de stemmen gekregen. De belangrijkste oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja zou slechts 6,8 procent van de stemmen hebben behaald. In een voorlopige uitslag van de Centrale Kiescommissie krijgt Loekasjenko zelfs ruim 82 procent van de stemmen toebedeeld.

De hele middag stonden er bij de stembureaus op veel plekken lange rijen, ook nog op het moment dat de stembureaus dichtgingen. Veel mensen hebben dus niet kunnen stemmen. Ook bij de Wit-Russische ambassade in Den Haag hebben zo'n tweehonderd mensen vergeefs gewacht om hun stem te kunnen uitbrengen.

De hele dag al zijn overal politiemensen en militairen op de been en internet is grotendeels platgelegd. Veel mensen werden opgepakt door anti-terrorisme-eenheden, vaak zonder dat ze te horen kregen waarom. Daarmee lijkt het erop dat leger en politie het regime trouw blijven en dat protesten tegen de verkiezingsuitslag net als voorheen desnoods met geweld onderdrukt zullen worden.
Meer bij de bron: https://nos.nl/artikel/23(...)ent-loekasjenko.html

In ‘de laatste dictatuur van Europa’ is het momenteel erg onrustig. Eerder vandaag waren daar verkiezingen, maar zoals verwacht zijn die door zittend dictator Luhashenko gemanipuleerd.

In meerdere grote steden in Wit-Rusland zijn momenteel protesten gaande. In hoofdstad Minsk treedt de politie hard op. Uit andere steden komen juist berichten over de-escalatie.

(originele openingspost van trein2000)
pi_195091900
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 15:33 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Ik heb er slechts ÚÚn voorbeeld van waarbij dat gebeurde. Dat was in 2014 met een interview van Poetin.

Maar de backlash was zo groot, het voorbeeld is daarna zo vaak gebruikt. Dat de NOS echt wel uitkijkt.
Het verschil tussen dat geval en dit geval is dat de NOS het originele beeldmateriaal heeft en het nu moeilijker is om onafhankelijk het verhaal van de ambassadeur te ontkrachtigen of te bevestigen.
quote:
Zelf ben ik ook niet zo'n fan van de NOS. Ze zenden geen leugens uit. Maar willen dingen nog wel eens op een aparte manier kaderen. Het gaat dan inderdaad om het weglaten van stukken en het toevoegen van bepaalde zinnetjes van verslaggevers.
Waardoor de ambassadeur ineens hervormingsgezind over komt, terwijl hij een genuanceerd verhaal over zijn steun aan Lukashenko wilde houden?
quote:
Ik denk dat de ambassadeur inderdaad hervormingsgezind wilde overkomen. Maar nu dus op zijn woorden terugkomt.
Dan kom je bij het probleem dat hij recent is aangesteld in een periode waarbij veel hervormingsgezinde hoge overheidsfunctionarissen op de achtergrond zijn gezet en zeker niet op nieuwe hoge posten zijn benoemd.

Verder kom je door een gebrek aan kritische vervolgvragen op hetgeen uitgezonden is niet uit bij een beeld waarbij de ambassadeur tegen het beleid ingaat (zoals de ambassadeurs in Slowakije en Spanje dat eerder wel deden), terwijl hij in zijn positie zelfs voor minimale kritiek ontslagen kan worden.

Ook is het verhaal dat de ambassadeur een interview van 20 minuten lang had afgesproken aannemelijk: er is immers meer tijd benodigd om een genuanceerde positie (bijvoorbeeld over de steun aan het Lukashenko beleid) uiteen te zetten, dan een felle stellingsname. In de ruimte van enkele citaten had best een felle positie uiteengezet kunnen worden, maar het is toch echt te weinig ruimte voor een genuanceerde hervormingsgezinde positie of een genuanceerde positie waarin Lukashenko werd gesteund.

quote:
Sowieso stikt het van het fake-news bij de Wit-Russische overheid.
Dat maakt niet dat de NOS zich er niet schuldig aan zou kunnen maken. Ik ben kritisch op beide kanten.
pi_195092151
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 16:34 schreef nezalezhnost het volgende:

[..]

Het verschil tussen dat geval en dit geval is dat de NOS het originele beeldmateriaal heeft en het nu moeilijker is om onafhankelijk het verhaal van de ambassadeur te ontkrachtigen of te bevestigen.
Het interview was toch in de Wit-Russische ambassade opgenomen?

Dan hadden ze zelf het interview ook moeten filmen. Dat gebeurt ook wel vaker bij interviews.

quote:
Ook is het verhaal dat de ambassadeur een interview van 20 minuten lang had afgesproken aannemelijk: er is immers meer tijd benodigd om een genuanceerde positie (bijvoorbeeld over de steun aan het Lukashenko beleid) uiteen te zetten, dan een felle stellingsname.
Dat is niet aannemelijk. Niemand krijgt namelijk 20 minuten de tijd om in een nieuwsitem zijn kant van het verhaal uit te lichten. Zulke interviews worden altijd korter geknipt.
pi_195092241
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 16:45 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Het interview was toch in de Wit-Russische ambassade opgenomen?

Dan hadden ze zelf het interview ook moeten filmen. Dat gebeurt ook wel vaker bij interviews.
Dat hadden ze inderdaad moeten doen. Of ze het gedaan hebben weet ik niet.

quote:
Dat is niet aannemelijk. Niemand krijgt namelijk 20 minuten de tijd om in een nieuwsitem zijn kant van het verhaal uit te lichten. Zulke interviews worden altijd korter geknipt.
De vraag is of hij voor een nieuwsitem of voor een volledig interview is geinterviewd. Zelf beweert hij het laatste. Ik vind het niet aannemelijk dat hij zijn medewerking heeft verleend voor een kort nieuwsitem.
pi_195092491
quote:
Het hoofd van de Russische inlichtingen prees de organisatie van het vreedzame protest in Belarus

Het hoofd van de Russische Dienst Buitenlandse Inlichtingen Sergej Naryshkin zei, dat de VS achter de gebeurtenissen in Belarus zitten.

Volgens zijn woorden begon het Westen de protesten voor te bereiden lang voor de presidentsverkiezingen.

De tv-zender REN TV haalt de volgende woorden van het hoofd van de Russische inlichtingen aan:
"In de gebeurtenissen in Belarus kan er een duidelijk Westers spoor worden terug gevonden. De protestacties kennen sinds het begin een goed georganiseerd karaker en worden vanuit het buitenland gecoordineerd".

Ook beweert hij dat Svetlana Tichanovskaja, zoals ook andere oppositie leden, zich bevind onder de stevige curatele van Washington.
https://naviny.media/new/(...)-protesta-v-belarusi
pi_195092961
quote:
Lukashenko wil op 7 november de kerncentrale in werking stellen

Op een ontmoeting 16 september met politiek gelijkgestemde kondigde Aleksandr Lukashenko aan de Belarussische kerncentrale op 7 november in werking te stellen.

"Onze eerste kerncentrale wordt voorbereid voor de ingebruikname. Ik nodig iedereen uit op, ik denk, 7 november, een voor ons memorabele dag. Wij kunnen daar bij zijn en onderkennen dat we de eerste elektriciteit van onze kerncentrale ontvangen", zei Lukashenko.

Fragmenten van zijn optreden worden gepubliceerd door het telegram kanaal "Pul pervogo".

Eerder werd gemeld, dat het opstarten van het eerste energieblok van de Belarussische kerncentrale met de opname van haar in het energiesysteem van het land gepland was in het vierde kwartaal van 2020. In het begin van september zei de staatssecretaris van energie Mikhail Mikhadjuk tegen journalisten, dat de eerste kilowatt uren van de Belarussische kerncentrale gepland waren om in november te worden geproduceerd en aan het net te worden geleverd.

Het tweede energieblok van de centrale is geplanned om in 2021 in werking te worden gesteld. Volgens een prognose van het Ministerie van Energie zal de kerncentrale nadat hij de volledige capiciteit heeft bereik jaarlijks meer dan 19 miljard Kilowatt uur aan electriciteit leveren, merkt BelaPAN op.
https://naviny.media/new/(...)-stanciyu-7-noyabrya
pi_195093140
quote:
Tichanovkaja is bereid Lukashenko veiligheid te garanderen in het geval van een vrijwillige aftreden

Svetlana Tichanovskaja zei, dat ze bereid is Aleksandr Lukashenko veiligheid te garanderen in het geval, wanneer hij vredig aftreed.

De politica zei in een interview met "De linkse oever [lb.ua]" dat "het allemaal bespreekbaar is". Ze onderstreepte, dat "als hij vredig aftreed, dat mensenlijk gezien, een dergelijke mogelijkheid bestaat. Je zou kunnen zeggen een zekerheid".

Echter, merkte ze op dat, die vraag beslist zal worden door alle burgers.
https://naviny.media/new/(...)ezopasnost-v-sluchae
pi_195093320
quote:
Medeoprichter van PandaDoc Mikita Mikado heeft het project stilgezet dat hulp bood aan wethandhavers, die ontslag hebben genomen

De medeoprichter van het IT-bedrijf PandaDoc Mikita Mikado legde het project stil dat hulp bood aan medewerkers van wethandhavende organen, die vrijwilig ontslag hebben genomen.

Zoal de [Russischtalige redactie van de] BBC opmerkte, gaat het om een persoonlijk besluit, dat gemotiveerd is door onrust inzake de veiligheid van collega's: "Ik wil niet, dat er nog iemand die niet betrokken is bij mijn initatief in de cel wordt geplaatst".
https://naviny.media/new/(...)-pomoshchi-silovikam

Ik heb vandaag al ergens een bericht gezien over iemand die mogelijk het stokje over wilt nemen.
pi_195093630
quote:
Tsepkalo vertelde, wie het lot van Belarus zal beslissen zonder Lukashenko

De niet geregistreerde presidentskandidaat Valerij Tsepkalo is overtuigd, dat enkel vrije verkiezingen antwoord kunnen geven op de vraag: hoe wil Belarus haar binnenlandse- en buitenlandse politiek vormen.

In de ether van radiozender "Echo Moskou" zei hij, dat het vandaag de dag niet belangrijk is "hoe het Kremlin zich zal inzetten", het is veel belangrijker "hoe het Belarussische volk zich zal inzetten, zondermeer, zal zij beslissen, hoe Belarus zal worden zonder Lukashenko".

"Bij ons zijn opiniepeilingen inzake de maatschappeljke mening verboden - daar staat gevangenisstraf voor. Bij ons zijn exitpolls officieel veboden, ook daar staat gevangenisstraf voor. Veel zaken, die de normaalste zaak van de wereld zijn in het Westen en in Rusland - daar krijg je bij ons gevangenisstraf voor. Daarom moeten er vrije democratische verkiezingen worden gevoerd, waar we de interresses en de verwachtingen van de Belarussen kunnen begrijpen. En tot slot zullen we kunnen begrijpen, hoe Belarus haar binnenlandse- en buitenlandse politiek wil vormen. Het is heel duidelijk, dat het onder Lukashenko niet mogelijk is om dat te doen", onderstreepte Tsepkalo.
https://naviny.media/new/(...)arusi-bez-lukashenko
pi_195093732
twitter


De Slowaakse president heeft vandaag contact gehad met Aleksievich, het enige overgebleven in vrijheid en in Belarus lid van het presidium van de nationale coordinatie raad.
pi_195093840
quote:
West plotted Belarusian protests for ten years — Lukashenko

The president of Belarus said that the orchestrators of the current events built their tactics in accordance with the classic American textbook of color revolutions

MINSK, September 16. /TASS/. Analysis of the events unfolding in Belarus showed that the protest rallies which engulfed the country had been plotted by the Western countries for over ten years, Belarusian President Alexander Lukashenko stated on Wednesday during a meeting with political activists, the BelTA news agency reported.

"A step-by-step analysis of the events in the country reveals true schemes and tactics of the external aggressors of Belarus, not even opponents." The head of state said that over the past ten years they had been meticulously preparing for the present critical moment.

"In order to unmask them all at once, let us name the players. At the level of global centers this is above all the United States of America, more precisely - their network of foundations to support the so-called democracy. In the European continent the American satellites were the most active, including Poland, Lithuania, Czech Republic, and, unfortunately, our Ukraine," the agency quoted the president.

Each of these countries played its part, he stressed. "The Czech Republic for a long time [served] as a resource hub, Poland at first [served] as an incubator of media channels (Belsat, NEXTA, and others) and then - as a platform for alternative agencies in exile. Lithuania, peeved by the BelNPP (Belarusian nuclear power plant - TASS) issue [served] as a battering ram of Belarusian-European relations. Ukraine, despite our constant support for it (for example, in the issues of territorial integrity and in many others), despite the spirit of our relationship, became the outpost of political provocations," Lukashenko stated.

"Thus, we clearly see the subjects of this process, their middlemen and abettors," he continued. "The tactics of the masterminds was built in accordance with the classic American textbook of color revolutions by well-known Gene Sharp. Now we can look back and analyze in detail all stages of the scenario to destroy our country which we, fortunately, staved off and will never let happen," he added.

Plans to embroil Belarus in crisis

Alexander Lukashenko claimed that coordinators of the protest campaign seek to drag the country into a protracted political and economic crisis.

"Trying to embroil the country in a lengthy political and economic crisis, the protest coordinators hand out instructions for economic resistance as they put it, or tax evasion, non-payment of utility bills, withdrawals from trade unions and so on," the BelTA news agency quoted Lukashenko as saying.

"The 2020 Belarusian scenario consists of an alloy of the most effective color [revolutions] techniques of destabilization which have been tested in a variety of countries. It is obvious that the stake is on the scale and duration of the protests, on wearing the strength down and on draining up resources. We know those in charge pursuing some goals in Belarus, so we do not relax and are ready to respond to any challenge," the Belarusian president said.
https://tass.com/world/1201543
TASS

Lukashenko gaat gewoon weer op dezelfde voet verder.
pi_195093938
Kort nieuws waarvoor ik te weinig tijd heb om het allemaal te vertalen:

- Grodno Azot werkt weer op volle kracht, aldus het bedrijf zelf. Gisteren meldden diverse media over een noodstop van een deel van de productie die mogelijk politiek gemotiveerd zou zijn. Het bedrijf erkent de noodstop, maar zegt dat deze geen verbinding houdt met politiek doelen van het stakingscommitee dat eerder opriep het bedrijf stil te leggen;

- Het Noorse Yara is van plan om een bezoek aan Soligorsk te brengen in verband met de situatie bij Belaruskalij. Ze hopen dat ze ten tijde van een bezoek aan het bedrijf meer kracht kunnen geven aan hun zorgen omtrent de mensenrechtensituatie;

- Op de Belarussische Staatsuniversiteit voor Informatica en Radio-elektronica (BSUIR) proberen studenten een staking te plannen. Er is veel onvrede ontstaan nadat eerder een 4e jaars student hardhandig werd gearresteerd.
pi_195096734
Ik heb het item met de Wit-Russische ambassadeur even teruggekeken.

En het is gewoon te factchecken. En wat hij zegt klopt niet.

quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 14:11 schreef nezalezhnost het volgende:

Belarusian ambassador talks about twisted interview with Dutch TV channel

(...)

I appeared on the screen only three times and for roughly 30 seconds in total. The most revolting thing is that many statements were mixed, cut, or twisted. My answers were matched with different questions.”

(...)

https://eng.belta.by/poli(...)channel-133505-2020/
BelTA
Hij werd zes keer geciteerd:
1. Van 30:56 tot 31:05 > 9 seconden.
2. Van 31:31 tot 31:58 > 27 seconden
3. Van 32:14 tot 32:45 > 31 seconden
4. Van 33:01 tot 33:46 > 45 seconden
5. Van 34:02 tot 34:50 > 48 seconden
6. Van 35:30 tot 35:60 > 30 seconden

Hier is de link. https://www.npostart.nl/nieuwsuur/11-09-2020/VPWON_1310910

Er valt nog over te schipperen, want de interviewster stelt ook vragen, dat gaat dan weer van zijn tijd af. Maar dat hij maar drie keer in beeld was, en dan voor 30 seconden in totaal, is gewoon absoluut niet waar.

Dus je ziet maar dat zo'n ambassadeur fake-news verspreidt. En nezalezhnost dit als argument overneemt.

[ Bericht 0% gewijzigd door luxerobots op 16-09-2020 20:16:04 ]
pi_195099307
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 20:10 schreef luxerobots het volgende:
Ik heb het item met de Wit-Russische ambassadeur even teruggekeken.

En het is gewoon te factchecken. En wat hij zegt klopt niet.
Hij heeft het (ik heb het nu aan de hand van jouw link nog een keer teruggekeken) aangedikt. Maar dat maakt zijn verhaal in de kern niet gelijk geheel ontwaar.

quote:
Er valt nog over te schipperen, want de interviewster stelt ook vragen, dat gaat dan weer van zijn tijd af. Maar dat hij maar drie keer in beeld was, en dan voor 30 seconden in totaal, is gewoon absoluut niet waar.
Ik denk dat de kern van zijn boodschap is dat hij beduidend minder dan afgesproken in beeld is geweest, dat een aantal vragen zijn ingesproken in de vorm van commentaar buiten het interview om en dus niet noodzakelijk samenhangen met de vragen die hem gesteld zijn en er antwoorden zijn gemonteerd onder vragen die geen betrekking hadden op het gegeven antwoord. Die 3 keer in beeld zijn voor 30 seconde is natuurlijk aandikking.

quote:
Dus je ziet maar dat zo'n ambassadeur fake-news verspreidt.
Hij heeft het aangedikt.
quote:
En nezalezhnost dit als argument overneemt.
Ik denk dat je het verkeerd ziet.

Ten eerste plaats ik een nieuwsfeit, ongeacht of het waar is wat Yeudachenka inhoudelijk zegt is het feit dat hij iets dergelijks zegt nieuwswaardig. Ik heb het Yeudachenka zelf op beeld horen zeggen gisteren in een fragment op de Belarussische staats-tv dus ik kan bevestigen dat Yeudachenka kritiek heeft geuit op de NOS naar aanleding van het betreffende interview. Het is dus geen nepnieuws dat Yeudachenka kritiek heeft, maar de kritiek die hij heeft kan geheel, gedeeltelijk of geheel niet waar zijn.

Daarnaast heb ik als mijn eigen mening toegevoegd dat ik zijn verhaal aannemelijk vind. Nu wil ik daar best aan toevoegen dat hij het wat aangedikt heeft maar dat doet niets af aan de gewichtige redenen, die ik heb om de kern van zijn verhaal geloofwaardig te vinden:

- ik heb van het begin af aan gezegd dat ik het item pro-Lukashenko propaganda vind. Ik heb dat in een vorig deel van dit topic al geuit, nog voordat Yeudachenka publiekelijk iets over het interview gezegd had. Als een individu die de afgelopen maand tussen de 4 en 16 uur per dag besteed aan het volgen van Belarussisch nieuws, kan ik simpelweg het beeld dat de NOS weg probeerde te zetten van een hervormingsgezinde Yeudachenka niet serieus nemen. Daarmee is mijn beeld consistent zowel voor als na de recente kritiek van Yeudachenka;

- het is moeilijk te geloven dat Lukashenko recentelijk een hervormingsgezinde functionaris op een dergelijke post heeft benoemd;

- het is niet aannemelijk dat Yeudachenka akkoord is gegaan met een interview dat flink geknipt als nieuwsitem is gepresenteerd. Het risico dat zijn mening door bewerkingen wordt bijgesteld is veel te groot in de tijd van de huidige politieke spanningen.
pi_195099788
quote:
Latushko en Leschenja zijn ontnomen van hun diplomatieke rang vanwege het onjuist uitvoeren van hun verplichtingen

De voormalig ambassadeur van Belarus in Polen en in Frankrijk, het lid van het presidium van de nationale coordinatie raad Pavel Latushko is ontnomen van zijn diplomatieke rang.

"Pavel Latushko en Igor Leschenja (de voormalig ambassadeur van Belarus in Slowkije - Interfax) zijn ontnomen van hun diplomatieke rang van bijzonder en gevolmachtigd ambassadeur in verband met het verrichten van handelingen, die lasterljk zijn voor de staats (diplomatieke) dienst", meldt het staatspersbureau BelTA.

Dergelijke Oekazes ondertekende de Belarussische president Aleksandr Lukashenko woensdag.

Met nog een Oekaze bevrijde Lukashenko Vasilij Markovich van de functie van buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van de Republiek Belarus in de Letse Republiek en ontnam hem zijn diplomatieke rang "wegens een onjuiste uitvoering van de functionele verplichtingen".

Eerder veroordelen Latushko en Leschenja het hardhandig neerslaan van protestacties in Belarus door wethandhavers. Latushko werd daarna lid van het presidium van de nationale coordinatie raad, die werd ingesteld door aanhangers van een voormalig Belarussisch presidentskandidaat [Svetlana Tichanovskaja] voor het overdragen van de macht in het land.
https://interfax.by/news/policy/vnutrennyaya_politika/1283455/
interfax-ZAPAD
pi_195101054
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 21:54 schreef nezalezhnost het volgende:

[..]

Hij heeft het (ik heb het nu aan de hand van jouw link nog een keer teruggekeken) aangedikt. Maar dat maakt zijn verhaal in de kern niet gelijk geheel ontwaar.
Dit is niet aandikken. Dit is gewoon de werkelijkheid verdraaien. Hij zegt 30 seconden tijd gehad te hebben. Wat in werkelijkheid 6 keer zoveel was.

quote:
Ik denk dat de kern van zijn boodschap is dat hij beduidend minder dan afgesproken in beeld is geweest, dat een aantal vragen zijn ingesproken in de vorm van commentaar buiten het interview om en dus niet noodzakelijk samenhangen met de vragen die hem gesteld zijn en er antwoorden zijn gemonteerd onder vragen die geen betrekking hadden op het gegeven antwoord. Die 3 keer in beeld zijn voor 30 seconde is natuurlijk aandikking.
We weten niet wat afgesproken is en of er vragen verdraaid zijn. Mocht dat het geval zijn, waar geen bewijs van is, dan heeft de NOS een probleem wat betreft geloofwaardigheid. Wat terecht tot een stroom negatieve publiciteit zou leiden. (Kortom, de NOS kijkt wel uit.)

quote:
Hij heeft het aangedikt.
Je hebt het nu al voor de derde keer over aandikken. Maar het is gewoon de waarheid verdraaien.

quote:
Ik denk dat je het verkeerd ziet.
Gast :')

quote:
Ten eerste plaats ik een nieuwsfeit, ongeacht of het waar is wat Yeudachenka inhoudelijk zegt is het feit dat hij iets dergelijks zegt nieuwswaardig. Ik heb het Yeudachenka zelf op beeld horen zeggen gisteren in een fragment op de Belarussische staats-tv dus ik kan bevestigen dat Yeudachenka kritiek heeft geuit op de NOS naar aanleding van het betreffende interview. Het is dus geen nepnieuws dat Yeudachenka kritiek heeft, maar de kritiek die hij heeft kan geheel, gedeeltelijk of geheel niet waar zijn.

Daarnaast heb ik als mijn eigen mening toegevoegd dat ik zijn verhaal aannemelijk vind. Nu wil ik daar best aan toevoegen dat hij het wat aangedikt heeft maar dat doet niets af aan de gewichtige redenen, die ik heb om de kern van zijn verhaal geloofwaardig te vinden:
Je meet met twee maten. Yeudachenka heeft zichtbaar onwaarheden verteld. Maar toch vind je zijn versie van het verhaal aannemelijk en neem je aan dat de NOS er naast zit. Daarbij heeft ook de NOS redenen om niet te liegen of onwaarheden te verspreiden.

quote:
- ik heb van het begin af aan gezegd dat ik het item pro-Lukashenko propaganda vind. Ik heb dat in een vorig deel van dit topic al geuit, nog voordat Yeudachenka publiekelijk iets over het interview gezegd had. Als een individu die de afgelopen maand tussen de 4 en 16 uur per dag besteed aan het volgen van Belarussisch nieuws, kan ik simpelweg het beeld dat de NOS weg probeerde te zetten van een hervormingsgezinde Yeudachenka niet serieus nemen. Daarmee is mijn beeld consistent zowel voor als na de recente kritiek van Yeudachenka;

- het is moeilijk te geloven dat Lukashenko recentelijk een hervormingsgezinde functionaris op een dergelijke post heeft benoemd;

- het is niet aannemelijk dat Yeudachenka akkoord is gegaan met een interview dat flink geknipt als nieuwsitem is gepresenteerd. Het risico dat zijn mening door bewerkingen wordt bijgesteld is veel te groot in de tijd van de huidige politieke spanningen.
Toch zijn het Yeudachenka's eigen woorden over hervormingen die nodig zijn en eigenlijk al in gang gezet zouden moeten zijn.

Als er flink geknipt zou zijn in die woorden. Kun je dat meestal wel terughoren. Een stem heeft een andere warmte als het op een ander moment gezegd is. Ook kloppen zinnen dan niet meer. De citaten zijn te lang om (goed) verknipt te zijn.

Maar goed, je zou ook met bewijzen kunnen komen.
pi_195101431
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 22:51 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Dit is niet aandikken. Dit is gewoon de werkelijkheid verdraaien. Hij zegt 30 seconden tijd gehad te hebben. Wat in werkelijkheid 6 keer zoveel was.
Dat zijn dan 3 minuten, dat is bijna 7 keer zo weinig als de 20 minuten die hem naar eigen zeggen beloofd waren. Ik kan het hem niet kwalijk nemen dat hij niet met een stopwatch naast de tv gaat zitten om het punt te maken dat hij duidelijk minder tijd heeft gekregen dan beloofd. Wat nog maar een van de beloftes betreft die volgens hem geschonden zouden zijn en daarvan mijns insziens nog de minst relevante.
quote:
We weten niet wat afgesproken is en of er vragen verdraaid zijn. Mocht dat het geval zijn, waar geen bewijs van is, dan heeft de NOS een probleem wat betreft geloofwaardigheid. Wat terecht tot een stroom negatieve publiciteit zou leiden. (Kortom, de NOS kijkt wel uit.)
Ik denk dat je veel vertrouwen in de NOS stelt. De NOS heeft hier een laag risico, gezien de slechte reputatie van Belarussische officials en het feit dat zij als enige over het originele materiaal beschikken.
quote:
Je hebt het nu al voor de derde keer over aandikken. Maar het is gewoon de waarheid verdraaien.
Ik denk dat jij nu al voor de derde keer (ik heb niet getelt, het kunnen ook meer of minder keren zijn) niet wilt kijken naar de hoofdzaak, maar je alleen richt op een bijzaak.

quote:
Je meet met twee maten. Yeudachenka heeft zichtbaar onwaarheden verteld.
Hij heeft misschien niet met een stopwatch naast de TV gezeten, dat maakt niet heel zijn verhaal ongeloofwaardig.
quote:
Maar toch vind je zijn versie van het verhaal aannemelijk en neem je aan dat de NOS er naast zit.
Dat doe ik niet onbezonnen, ik kom daarvoor met steekhoudende argumenten.
quote:
Daarbij heeft ook de NOS redenen om niet te liegen of onwaarheden te verspreiden.
De NOS is al eerder op een dergelijk geval betrapt dus hun reputatie is ook niet feilloos.
quote:
[..]

Toch zijn het Yeudachenka's eigen woorden over hervormingen die nodig zijn en eigenlijk al in gang gezet zouden moeten zijn.
Zonder dat hij daar concreet over is en zonder dat de NOS daar kritisch over heeft doorgevraagd in het stuk dat ze uitgezonden hebben. Terwijl het maar weer eens blijkt dat Yeudachenka een man is die vierkant achter Lukashenko staat. De NOS had toch kunnen weten dat een ambassadeur die recent benoemd is een goede verstandshouding met Lukashenko heeft? Dan hadden ze toch door moeten vragen?

quote:
Als er flink geknipt zou zijn in die woorden. Kun je dat meestal wel terughoren. Een stem heeft een andere warmte als het op een ander moment gezegd is. Ook kloppen zinnen dan niet meer. De citaten zijn te lang om (goed) verknipt te zijn.
Ik heb toch nergens geclaimd dat er midden in zinnen is geknipt. Dat er in geknipt is toch wel duidelijk gezien sommige vragen door de voice-over worden ingeleid en niet door de interviewster worden gesteld?

Ik bedoel het is toch een vreemd verhaal dat de NOS een man die vierkant achter Lukashenko staat probeert weg te zetten als een hervormer? Ik had daar al kritiek op voordat Yeudachenka zelf publiekelijk commentaar op de NOS had.
pi_195101969
quote:
Tichanovskaja spreekt uitspraken tegen, die zeggen dat de VS achter de gebeurtenissen in Belarus zitten

De voormalige Belarussische presidentskandidate Svetlana Tichanovskaja noemde uitspraken van Russische overheidsfunctionarissen over pogingen van de VS een "kleuren revolutie" in de republiek te organiseren een propagandistische stempel.

"Er is een oorzaak van de protesten in Belarus en die is iedereen bekend: Lukashenko heeft de verkiezingen verloren, maar wilt niet weg gaan. Het volk dat de voormalige president haar vertrouwen en steun geweigerd heeft, eist zijn vertrek", klinkt het in het bericht van Tichanovskaja op "Telegram".

"Dit is een interne politieke crisis, de eisen van de demonstranten bevatten niets wat verband zou kunnen houden met de betrekkingen met andere landen of het veranderen van de orientatie van de Belarussische buitenlandse politiek", merkte Tichanovskaja op.

Eerder op woensdag zei de directeur van de Russische Buitenlandse Inlichtingendienst Sergej Naryshkin, dat de VS proberen een "kleuren revolutie" en een niet-constitutionele staatsgreep te organiseren in Belarus.

"Feitelijk gaat het hier over een slecht gesluierde poging om weer een "kleuren revolutie" en een niet-constitutionele staatsgreep te organiseren, waarbij de doelen en taken daarvan niets gemeenschappelijk hebben met de interesses van Belarussische staatsburgers", klinkt het in het bericht van Naryshkin, dat "Interfax" ontving.

Volgens zijn woorden, "staat Washington in haar contacten met Europese bondgenoten op de noodzaak van het vergroten van de druk op Minsk voor het aandringen van de wettelijke leiding van Belarus tot het starten van een dialoog met de zogenoemde nationale coordinatie raad voor vragen die verband houden met de 'machtsoverdracht'".

Naryshkin merkte op, dat "volgens informatie waar de Buitenlandse Inlichtingendienst over beschikt, de VS een sleutelrol spelen in de huidige gebeurtenissen in Belarus". "Hoewel Washington in het openbaar probeert zich in "de schaduw" te houden, hebben de Amerikanen na de start van de massale straat uitingen veelvoudig de financiering van Belarussische anti-regeringskrachten laten groeien. Het volume daarvan wordt gerekend in tientallen miljoenen dollars", zei de directeur van de Buitenlandse Inlichtingendienst.

Volgens zijn woorden, "hebben de VS voormalig presidentskandidate Svetlana Tichanovskaja onder hun stevige curatele genomen en ook andere oppositie activisten, die gepositioneerd worden in de rol van "nationale leiders" en toekomstige bestuurders van "een democratisch Belarus".

In Belarus houden sinds 9 augustus massale protestacties aan tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, waar het huidige staatshoofd Aleksandr Lukashenko, die deze post sinds 1994 bekleed, tot winnaar werd uitgeroepen. De oppositie erkende de door de autoriteiten afgekondigde verkiezingsresultaten niet en noemt deze vervalsd.
https://interfax.by/news/policy/vnutrennyaya_politika/1283439/
interfax-ZAPAD
pi_195102001
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 23:08 schreef nezalezhnost het volgende:

[..]

Dat zijn dan 3 minuten, dat is bijna 7 keer zo weinig als de 20 minuten die hem naar eigen zeggen beloofd waren.
Naar eigen zeggen.

quote:
Ik kan het hem niet kwalijk nemen dat hij niet met een stopwatch naast de tv gaat zitten om het punt te maken dat hij duidelijk minder tijd heeft gekregen dan beloofd. Wat nog maar een van de beloftes betreft die volgens hem geschonden zouden zijn en daarvan mijns insziens nog de minst relevante.
Het andere punt dat hij zei was dat hij maar drie keer in beeld kwam.

Dat had hij op zijn vingers na kunnen tellen, dat was aanzienlijk meer (6 keer, en eigenlijk nog vaker omdat zijn zinnen ondersteund werden door beelden).

quote:
Ik denk dat je veel vertrouwen in de NOS stelt. De NOS heeft hier een laag risico, gezien de slechte reputatie van Belarussische officials en het feit dat zij als enige over het originele materiaal beschikken.
Wederom dus wel verdachtmakingen van je, maar geen feiten.

quote:
Ik denk dat jij nu al voor de derde keer (ik heb niet getelt, het kunnen ook meer of minder keren zijn) niet wilt kijken naar de hoofdzaak, maar je alleen richt op een bijzaak.
En die hoofdzaak is? Graag onderbouwen met feiten en bronnen, wat ik dus deed met dat interview.

quote:
Dat doe ik niet onbezonnen, ik kom daarvoor met steekhoudende argumenten.
:')

quote:
De NOS is al eerder op een dergelijk geval betrapt dus hun reputatie is ook niet feilloos.
Nee, maar fouten komen weinig voor. Dat er nu opeens met feiten geknoeid is zou nieuwswaardig zijn. Maar je laat niets zien.

Overigens meet jij met twee maken. De Wit-Russische tv liet beelden van Maria Kolesnikova zien waarop ze uitgejouwd werd. Hoewel dat uitjouwen in werkelijkheid voor een overheidsfunctionaris was. Dat is de feiten verdraaien. Toch neem jij de woorden van een overheidsfunctionaris, die duidelijk onzin heeft verkondigd, uitermate serieus. Terwijl de NOS neergezet wordt als organisatie die feiten verdraait.

quote:
Zonder dat hij daar concreet over is en zonder dat de NOS daar kritisch over heeft doorgevraagd in het stuk dat ze uitgezonden hebben. Terwijl het maar weer eens blijkt dat Yeudachenka een man is die vierkant achter Lukashenko staat. De NOS had toch kunnen weten dat een ambassadeur die recent benoemd is een goede verstandshouding met Lukashenko heeft? Dan hadden ze toch door moeten vragen?
Ze lieten hem gewoon zijn verhaal doen. En het waren zijn eigen woorden.

quote:
Ik heb toch nergens geclaimd dat er midden in zinnen is geknipt. Dat er in geknipt is toch wel duidelijk gezien sommige vragen door de voice-over worden ingeleid en niet door de interviewster worden gesteld?
En waar is dat dan storend?

quote:
Ik bedoel het is toch een vreemd verhaal dat de NOS een man die vierkant achter Lukashenko staat probeert weg te zetten als een hervormer? Ik had daar al kritiek op voordat Yeudachenka zelf publiekelijk commentaar op de NOS had.
Het is vreemd. Daarom was het ook nieuws.

[ Bericht 1% gewijzigd door luxerobots op 16-09-2020 23:51:12 ]
pi_195102213
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 23:45 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Naar eigen zeggen.
Als de NOS zou reageren op zijn aantijgingen, dan hadden we misschien iets om ze tegen af te leggen.
quote:
[..]

Het andere punt dat hij zei was dat hij maar drie keer in beeld kwam.

Dat had hij op zijn vingers na kunnen tellen, dat was aanzienlijk meer (6 keer, en eigenlijk nog vaker omdat zijn zinnen ondersteund werden door beeld)
Dat is dus allemaal bijzaak. Je blijft je maar focussen op bijzaken, i.p.v. in te gaan op de hoofdzaak. Die man gaat niet met een stopwatch naast de tv zitten of op zijn vingers tellen. Die man kijkt het interview terug op de TV en ziet dat hij beflikkerd is, vervolgens doet hij zijn beklag in de media zonder als een autist te gaan tellen.
quote:
[..]

Wederom dus wel verdachtmakingen van je, maar geen feiten.
Ik heb ook nooit beweerd dat het een feit is, wel dat ik het aannemelijk vind. En jij hebt mij met jouw argumenten niet van het tegendeel kunnen overtuigen.
quote:
[..]

En die hoofdzaak is?
Dat er in hetgeen uitgezonden is er gedraaid is. Dat Yeudachenka geen hervormer is en wel zo wordt weggezet lijkt mij een goede reden om dat aan te nemen.
quote:
Graag onderbouwen met feiten en bronnen, wat ik dus deed met dat interview.
Je hebt alleen wat staan te tellen, waarmee je hoogstens kunt stellen dat Yeudachenka bedoeld of onbedoeld de zaak heeft aangedikt.
quote:
Nee, maar fouten komen zeer weinig voor. Dat er nu opeens met feiten geknoeid is zou nieuwswaardig zijn. Maar je laat niets zien.
Als ik over de originele opnames beschikt had ik dat met liefde gedaan. Maar ik presenteer het niet als een feit, maar als een aanname, die ik onderbouw met mijn eigen analyse, waarbij ik er tevens nog de aandacht op wil vestigen dat alvorens Yeudachenka publiekelijk met commentaar kwam, ik reeds zijn optreden als pro-Lukashenko propaganda heb betitelt, wat haaks staat op het beeld dat de NOS weg probeerde te zetten.
quote:
Overigens meet jij met twee maken.
Nee, ik ben altijd kritisch. Omdat ik ook in Nederland niet blind de staatstv vertrouw.
quote:
De Wit-Russische tv liet beelden van Maria Kolesnikova zien waarop ze uitgejouwd werd. Terwijl dat uitjouwen in werkelijkheid voor een overheidsfunctionaris was. Dat is de feiten verdraaien.
En de NOS kan dergelijke taferelen niet uithalen, bijvoorbeeld door te knippen en plakken in haar eigen opnames?
quote:
Ze lieten hem gewoon zijn verhaal doen. En het waren zijn eigen woorden.
Het waren zijn eigen woorden, maar het is geen integrale uitzending van hetgeen is opgenomen. Ofwel de mogelijkheid om zodanig te knippen en te plakken in het materiaal dat zijn standpunt verdraaid kan worden is aanwezig. Of dat ook gebeurd is kun je enkel over speculeren zonder over het bronmateriaal te beschikken. Ik heb reeds de redenen die het fundament onder mijn aanname vormen tot uiting gebracht.
quote:
En waar is dat dan storend?
Het gaat er niet over of iets storend is. Het gaat er over of het standpunt van Yeudachenka waarheidsgetrouw is uitgezonden. Afgezien dat hij zelf van mening is dat dat niet het geval is, zijn er nog tal van argumenten waar jij steeds niet op wilt ingaan.

quote:
Het is vreemd. Daarom was het ook nieuws.
Dan is het nu ook nieuws dat Yeudachenka commentaar heeft. Dat is ook heel vreemd.
pi_195102286
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2020 00:06 schreef nezalezhnost het volgende:

Dat is dus allemaal bijzaak. Je blijft je maar focussen op bijzaken, i.p.v. in te gaan op de hoofdzaak. Die man gaat niet met een stopwatch naast de tv zitten of op zijn vingers tellen. Die man kijkt het interview terug op de TV en ziet dat hij beflikkerd is, vervolgens doet hij zijn beklag in de media zonder als een autist te gaan tellen.
Als je het hebt over seconden en drie keer in beeld. Maak je het hard.

Aangezien iedereen de beelden kan bekijken. Kan iedereen zien dat hij onwaarheden vertelt.

quote:
Ik heb ook nooit beweerd dat het een feit is, wel dat ik het aannemelijk vind. En jij hebt mij met jouw argumenten niet van het tegendeel kunnen overtuigen.
Omdat jij je fouten niet toe kunt geven. Het begon er al mee dat je het eerst propaganda voor Loekasjenko vond. Maar je dagen later achter het negatieve gezwam van de ambassadeur schaarde.

quote:
Dat er in hetgeen uitgezonden is er gedraaid is. Dat Yeudachenka geen hervormer is en wel zo wordt weggezet lijkt mij een goede reden om dat aan te nemen.
Weggezet? Hij zegt het zelf. In een lang citaat.

quote:
Je hebt alleen wat staan te tellen, waarmee je hoogstens kunt stellen dat Yeudachenka bedoeld of onbedoeld de zaak heeft aangedikt.
Slechts aangedikt, door onwaarheden te vertellen.

quote:
Als ik over de originele opnames beschikt had ik dat met liefde gedaan. Maar ik presenteer het niet als een feit, maar als een aanname, die ik onderbouw met mijn eigen analyse,
Analyse?

quote:
waarbij ik er tevens nog de aandacht op wil vestigen dat alvorens Yeudachenka publiekelijk met commentaar kwam, ik reeds zijn optreden als pro-Lukashenko propaganda heb betitelt, wat haaks staat op het beeld dat de NOS weg probeerde te zetten.
Eerst was het pro-Loekasjenko propaganda, daarna was de ambassadeur beflikkerd. Dat rijmt niet met elkaar.

quote:
Nee, ik ben altijd kritisch. Omdat ik ook in Nederland niet blind de staatstv vertrouw.
Ik ook niet, maar ik vertrouw de Wit-Russische kanalen, bijvoorbeeld die ambassadeur, nog minder.

Waarbij ik bij die ambassadeur nog aangetoond heb dat hij onzin verkondigde. En nee dat was niet aandikken:

quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 14:11 schreef nezalezhnost het volgende:
16 September 2020, 12:36

Belarusian ambassador talks about twisted interview with Dutch TV channel

(...)

I was deeply disappointed by what was aired as a result. I was actually used as a screen for their own program. I appeared on the screen only three times and for roughly 30 seconds in total. The most revolting thing is that many statements were mixed, cut, or twisted. My answers were matched with different questions."
Dus die drie keer en 30 seconden kloppen niet. En van het verdraaien van statements is geen bewijs.

Maar goed, jij vindt het dus aannemelijk.

quote:
En de NOS kan dergelijke taferelen niet uithalen, bijvoorbeeld door te knippen en plakken in haar eigen opnames?
Alles is mogelijk, maar eerder in deze reeks ging je nog uit van de onschuldigheidspresumptie.

quote:
Het waren zijn eigen woorden, maar het is geen integrale uitzending van hetgeen is opgenomen. Ofwel de mogelijkheid om zodanig te knippen en te plakken in het materiaal dat zijn standpunt verdraaid kan worden is aanwezig.
Aangezien het een lang citaat is, er geen kenmerken van lassen/verdraaiingen inzitten is die kans maar klein.

Daarbij heeft de NOS altijd nog een betere reputatie dat de kanalen van Loekasjenko.

quote:
Of dat ook gebeurd is kun je enkel over speculeren zonder over het bronmateriaal te beschikken. Ik heb reeds de redenen die het fundament onder mijn aanname vormen tot uiting gebracht.
Ja, speculeren doe je graag. Vooral als het in je straatje past.

quote:
Het gaat er niet over of iets storend is. Het gaat er over of het standpunt van Yeudachenka waarheidsgetrouw is uitgezonden. Afgezien dat hij zelf van mening is dat dat niet het geval is, zijn er nog tal van argumenten waar jij steeds niet op wilt ingaan.
Je komt maar weinig met argumenten.
pi_195102371
We gaan wel heel erg op de details in.

Het belangrijke punt dat ik wil maken is dat je de kanalen van Loekasjenko maar moeilijk serieus kan nemen.

Normaal kunnen we in Nederland maar lastig factchecken of de propaganda van Loekasjenko klopt, maar omdat de ambassadeur het over een Nederlands item heeft, is het nu voor iedereen hier goed te zien. (post #13 dus)
pi_195102589
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2020 00:16 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Als je het hebt over seconden en drie keer in beeld. Maak je het hard.

Aangezien iedereen de beelden kan bekijken. Kan iedereen zien dat hij onwaarheden vertelt.
Dit had hij inderdaad beter kunnen doen. Daarom zeg ik ook dat hij het wat aangedikt heeft, maar dat maakt de rest van zijn verhaal niet onwaar.
quote:
Omdat jij je fouten niet toe kunt geven.
Een ad hominem verwijt. Als dat nou maar niet eens terugkaatst...
quote:
Het begon er al mee dat je het eerst propaganda voor Loekasjenko vond. Maar je dagen later achter het negatieve gezwam van de ambassadeur schaarde.
Ik zie niet hoe die twee punten elkaar uitsluiten. Sterker nog 'het gezwam' van de ambassadeur versterkt dat hij achter Lukashenko staat, wat dus het eerste punt ondersteund.
quote:
Weggezet? Hij zegt het zelf. In een lang citaat.
Kun jij ook dingen in de context zien? In de context van het hele item?
quote:
Slechts aangedikt, door onwaarheden te vertellen.
Wat maakt dat uit voor de kern van zijn zaak? Kun je ook nog eens een keer ingaan op de gronden die ik genoemd heb als fundament onder mijn aanname? Of zijn die zo ijzersterk dat je er maar wat graag aan voorbij gaat?
quote:
Analyse?
Lees mijn eerdere posts maar op een rijtje. Tel dan tot tien. Lees ze vervolgens nog eens.
quote:
Eerst was het pro-Loekasjenko propaganda, daarna was de ambassadeur beflikkerd. Dat rijmt niet met elkaar.
Juist wel want aan het grote publiek werd geprobeerd om hem als hervormer neer te zetten, terwijl hij eigenlijk pro-Lukashenko propaganda wilde verkondigen. Dat ik daar doorheen prik zegt meer over mij dan over het beeld dat geprobeerd wordt om neer te zetten voor een groot publiek dat niet beschikt over mijn achtergrondkennis en het beeld dat de NOS probeert te schetsen als zoette koek slikt. Terwijl voor mij van meet af aan al duidelijk was dat die man vierkant achter Lukashenko staat.
quote:
Ik ook niet, maar ik vertrouw de Wit-Russische kanalen, bijvoorbeeld die ambassadeur, nog minder.
Daarom ook dat ik mijn aanname niet klakkeloos bazeer op hetgeen Yeudachenka zegt, ik kom met een aantal gronden. En daarbij benadruk ik dat ik het item eerst op nieuwsuur heb gezien, daarna reacties op de onafhankelijke (dus niet van de staat) Belarussische media toen het daar ook in het nieuws kwam en pas als laatste de reactie van Yeudachenka heb gezien. Juist door mijn initiele eigen kritiek en de reactie in Belarus, waar mensen (die veel beter de achtergrond kennen dan het Nederlandse publiek) ook zagen dat de positie van Yeudaschenka veel dichter bij die van Lukashenko lag dan bijvoorbeeld die van Leschenja, ben ik kritisch gaan kijken naar het item van de NOS en toen daar de reactie van Yeudachenka bij kwam, heb ik die dan ook serieus genomen.
quote:
Maar goed, jij vindt het dus aannemelijk.
En daar heb ik gronden voor aangedragen, waar jij niet op in gaat.
quote:
Alles is mogelijk, maar eerder in deze reeks ging je nog uit van de onschuldigheidspresumptie.
Ik heb het ook niet als feit gebracht, terwijl jij Lukashenko wel graag een paar moorden in zijn schoenen wilt schuiven en daar vrij stellig in bent.
quote:
Aangezien het een lang citaat is, er geen kenmerken van lassen/verdraaiingen inzitten is die kans maar klein.
Er is kennelijk meer materiaal opgenomen dan uitgezonden en er is duidelijk geknipt en geplakt. Dat je dan niet het potentieel om daar mee te knoeien erkent, verklaart grotendeels jouw positie. Jij ziet zoiets als onmogelijks. Ik weeg de argumenten dat het gebeurd is af tegen de argumenten dat het niet is gebeurd. En ik vind hetgeen dat de NOS de beste man heeft neer proberen te zetten als een hervormer terwijl hij vierkant achter Lukashenko staat, wat maar weer eens blijkt, een best wel goed argument tegen over de NOS. Ook als ze zijn mening niet verdraaid zouden hebben, dan hebben ze nog nagelaten om hem kritische vragen te stellen en is als gevolg daarvan onjuist het beeld ontstaan dat de beste man hervormingsgezind is. Ik noem dat bedrog van de Nederlandse kijker en niet-professioneel handelen van de NOS.
quote:
Daarbij heeft de NOS altijd nog een betere reputatie dat de kanalen van Loekasjenko.
Maar geen feilloze reputatie... Je zou ook eens kunnen proberen om de argumenten die het fundament vormen onder mijn aanname onderuit te halen.
quote:
Ja, speculeren doe je graag.
Speculatie is een onderdeel van de opinie. Je zou in plaats van dit ad hominem te spelen kunnen ingaan op de argumenten die het fundament vormen onder mijn aanname.
quote:
Vooral als het in je straatje past.
En dat straatje bestaat uit?

quote:
Je komt maar weinig met argumenten.
Als jij niet komt met een weerwoord op mijn argumenten, dan zie ik ook geen reden om nieuwe argumenten aan te dragen.
pi_195102600
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2020 00:25 schreef luxerobots het volgende:
We gaan wel heel erg op de details in.

Het belangrijke punt dat ik wil maken is dat je de kanalen van Loekasjenko maar moeilijk serieus kan nemen.
Ja, maar nu gaat het over de NOS. En als je onder de kanalen van Lukashenko Yeudachenka bedoelt, dan moet je wel weten dat de NOS hem serieus heeft genomen en hem heeft uitgezonden.
quote:
Normaal kunnen we in Nederland maar lastig factchecken of de propaganda van Loekasjenko klopt, maar omdat de ambassadeur het over een Nederlands item heeft, is het nu voor iedereen hier goed te zien. (post #13 dus)
We hebben het bronmateriaal niet.
pi_195102769
quote:
Belarus leader Lukashenko disparages protests as US plan

By VLADIMIR ISACHENKOV and YURAS KARMANAU September 16, 2020 GMT

MOSCOW (AP) — Belarus’ authoritarian leader on Wednesday sought to disparage protesters demanding his resignation for a sixth straight week following a disputed election by accusing the United States of fomenting the unrest.

In a long speech to top officials, Belarusian President Alexander Lukashenko ranted against the alleged U.S.-led plan to destabilize the country and claimed that American allies in Europe have participated in the effort that took years to prepare, part of his attempts to cast the opposition as Western stooges.

Lukashenko didn’t provide evidence to back his claim that the U.S. had any involvement in the demonstrations.

His main challenger in the election, Sviatlana Tsikhanouskaya, dismissed his comments as an attempt to divert public attention from rigging the vote and the violent crackdown on protests.

“There is just one reason behind the protests in Belarus and it’s known to everyone: Lukashenko has lost the vote, but he doesn’t want to step down,” Tsikhanouskaya told The Associated Press in a written comment. “People have denied Lukashenko their trust and support and demand that he leave.”

Protesters in Belarus have flooded the streets of the Belarusian capital and other cities denouncing Lukashenko’s landslide reelection in the Aug. 9 vote as rigged. The huge demonstrations were driven by frustration with the Belarusian strongman’s 26-year iron-fist rule, his cavalier response to the coronavirus and the worsening economy.

The U.S. and the European Union have criticized the election as neither free nor fair, and urged Lukashenko to start talks with the opposition — a call he has rejected.

“We had the vote and got the result, period,” Lukashenko said in Wednesday’s speech before top officials. “It’s time to stop stirring up society.”

U.N. Secretary-General Antonio Guterres told reporters Wednesday he hopes his repeated calls will be heeded for an inclusive political dialogue among Belarusians. He said re-establishing a national consensus “is absolutely essential for the harmonious development of the country.”

Sergei Naryshkin, director of Russia’s Foreign Intelligence Service, claimed in a statement carried by Russian news agencies Wednesday that the U.S. has funded the Belarusian opposition and encouraged the protests.

In an apparent attempt to delegitimize the Belarusian protests, Naryshkin added that his agency has information that “the U.S. is playing a key role in the current developments in Belarus.” He alleged that the U.S. has earmarked tens of millions of dollars to finance Belarus’ opposition groups, but provided no evidence.

The U.S. Embassy in Minsk had no immediate comment.

Tsikhanouskaya, the main opposition challenger who left for Lithuania a day after the vote under official pressure, rejected Naryshkin’s statement.

“It’s an internal political crisis, and the protesters’ demands contain nothing regarding relations with other countries or a shift in Belarus’ foreign policy course,” she said in written remarks to the AP. “Mr. Naryshkin should better understand that instead of airing dated propaganda cliches.”

In Wednesday’s speech, Lukashenko charged that the Czech Republic, Poland, Lithuania and Ukraine have helped fuel protests. All those countries have denied similar claims by Lukashenko in the past.

“The Belarusian 2020 scenario is a combination of the most effective ‘color’ destabilization technologies that have been tested in various countries,” he said in a reference to the color-coded protests that have ousted unpopular rulers in other ex-Soviet nations. “They obviously count on the scale and duration of protests to wear us down and exhaust our resources. We aren’t relaxing and stand ready to respond to any challenge.”

After a fierce crackdown on protests in the first days after the vote in which nearly 7,000 were detained and hundreds were brutally beaten by police, Belarusian authorities changed tactics and tried to stifle dissent with selective detentions of demonstrators and jailing of opposition leaders.

Belarusian prosecutors have launched a probe against the opposition activists who created the Coordination Council to push for a new election, jailing some of its top members and forcing a few others to move abroad.

Maria Kolesnikova, a leading council member who has been in jail for more than a week after she ripped her passport to avoid the forcible expulsion to Ukraine, was charged Wednesday with making calls for the seizure of power and forcible change of the constitutional order. She could face up to five years in prison if convicted.

Kolesnikova was suffering from allergy in prison but remains in good spirits, said her lawyer Lyudmila Kazak.

“She wants to tell people that never regretted acting as she did even for a second,” the lawyer said.

German Foreign Minister Heiko Maas, whose country holds the European Union’s rotating presidency, noted that and his colleagues from other EU countries will meet Monday to consider how to proceed with sanctions.

“I will say openly that if the violence against the peaceful opposition doesn’t stop, then these measures will have to be extended to significantly more people, and then we will have to talk about Mr. Lukashenko,” Maas told the German parliament on Wednesday.

Western pressure has pushed Lukashenko to further cement ties with Russia, his main sponsor and ally. The neighboring countries have a union agreement and maintain strong political, economic and military ties.

Russian President Vladimir Putin announced a new $1.5 billion loan to Belarus when he hosted Lukashenko on Monday — a financial lifeline condemned by the Belarusian opposition, which warned Moscow that it would tarnish future ties between the countries.

In a bid to rally Moscow’s support, Lukashenko has cast the protests as part of a Western plot to isolate Russia. Earlier this week, Russian paratroopers deployed to Belarus for the drills that will run through Sept. 25 near Brest, on the border with Poland.

At a meeting with Russian Defense Minister Sergei Shoigu who visited Belarus Wednesday for talks on deepening military cooperation, Lukashenko said he hopes to get more Russian weapons and suggested planning more maneuvers in the future.

The German foreign minister noted that Russia “carries a very special responsibility” given its close ties with Belarus and warned that “with its unconditional support for Lukashenko so far and hybrid exertion of influence, Moscow will certainly lose the sympathy of people in Belarus.”

Maas also sought to allay the Kremlin fears of Belarus falling into the Western orbit.

“For us inside the European Union as well, this is not about detaching Belarus from Russia and incorporating it in the European Union,” he said. “This is simply about us standing up for people in Belarus being able to decide themselves what road they take in a free and fair election.”
https://apnews.com/bcb6fd86b0fe18f2cddd96d06efafb22
AP
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')