abonnement Unibet Coolblue
pi_196348642
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2020 19:35 schreef Meke het volgende:
Mijn eerste algemene tip is dat je de app pocket casts moet downloaden _O_ Is echt ontzettend fijn, en heel erg veel mogelijkheden O+
Vandaag eindelijk gedaan en meteen 15 podcasts aangeklikt :D Prima voor de donkere dagen :7
pi_196349956
Dit topic straks maar eens gaan lezen.

Voor liefhebbers van true crime is Death in Ice Valley van de BBC/NRK een echte aanrader:

quote:
It's a mystery that has intrigued Norway for nearly 50 years.

In November 1970, the badly burnt body of a woman was found in a remote spot in Norway's Isdalen valley.

Someone had cut the labels off her clothes, and scraped distinctive marks off her belongings - as if to stop her from being identified.

And as police started investigating her death, they uncovered a trail of coded messages, disguises, and fake identities - but never cracked the case.

Forty-six years later, Norwegian police and NRK journalists have decided to reopen the investigation.

This is the story of the Isdal Woman - and the perplexing trail of clues she left behind.
pi_196350116
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2020 21:15 schreef Meke het volgende:
VINK, de podcastgids van Nederland; De titel zegt het eigenlijk al :D Drie totaal verschillende mensen (Mischa Blok, radiopresentator, Vincent Bijlo, radiorecensent en Stan Putman, krantrecensent) bespreken iedere week vier podcast: ze dragen er allebei drie aan én eentje aangedragen door een luisteraar. Op een gegeven moment weet je ook wel een beetje wie je meestal volgt. En een hele leuke manier om nieuwe podcasts te leren kennen :D
Ik ben geen vaste luisteraar, maar ook al is de besproken podcast niet interessant dan blijft het gekibbel tussen het drietal leuk. Wel een goede podcast om podcasts te leren kennen die buiten je reguliere interesses liggen.

quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2020 21:15 schreef Meke het volgende:
De laatste dans; een man vertelt in z'n stamcafé dat hij doodgaat en dat hij z'n laatste maanden op een zonnig eiland door wil brengen. Ze zamelen geld voor hem in, hij vertrekt.. Maar gaat niet dood. De zanger van het lied waarop hij z'n laatste dans in het stamcafé deed, gaat op zoek naar het verhaal achter dit vertrek.
Mooie speurtocht. ^O^

quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2020 21:15 schreef Meke het volgende:
El Tarangu; Een wielrenner uit de jaren '70 is overleden. Tóch gaat een van zijn wielerbuddies met hem uiteten, begin 2000. Ze vragen zich steeds meer af wat daar precies gebeurd is en wie dat precies was :? Er wordt uitgezocht wat daar precies gebeurd is, stap voor stap komt de waarheid steeds meer naar boven.
Kan je even langskomen? ; Met deze woorden wordt een jonge man gebeld en wordt hem verteld dat hij vader gaat worden. De moeder is een vrouw waarmee hij een paar keer een leuke avond heeft beleefd. In de afleveringen die volgen praat hij over verschillende stappen die ze in die negen maanden zetten en hoe ze dat allemaal regelen :Y
Mooie speurtocht. ^O^ Soms wel wat langdradig, had best wat korter gemogen.

quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2020 21:15 schreef Meke het volgende:
De Volksjury; Twee Vlaamse vrouwen bespreken tweewekelijks een moord. Ze gaan stap voor stap door de moord heen en bespreken allerlei kanten van het verhaal. Het is gewoon een gezellig geklets, wat best gek is bij het onderwerp _O- Maar ze zijn wel heel respectvol naar slachtoffers en nabestaanden.
Ik heb er denk ik een stuk of zes geluisterd maar ben toen afgehaakt omdat ik het gegiechel te erg vond, ook weinig diepgang. Veel verder dan Wikipedia kwamen ze niet, terwijl het wel interessante zaken waren.
pi_196350161
quote:
14s.gif Op woensdag 9 september 2020 13:40 schreef Meridiaan het volgende:
Een andere podcast die ik nog graag onder de aandacht breng is de BNR Perestrojkast.

In deze podcast worden actuele zaken aangaande de (MOE-)landen en gebieden ten oosten van de rivier de Elbe besproken. Meestal wordt er nieuws besproken met een lokale Nederlandse journalist of andere deskundige. De afgelopen periode gaat het natuurlijk met name over Lukashenko, Wit-Rusland en de verkiezingen, en het is wel een interessante manier om het nieuws op die manier te volgen dan alleen via de reguliere media . Verder zijn thema's onder andere de huidige situatie in Polen, het omgaan Covid in de diverse regio's, Poetin uiteraard, maar er is ook een podcast over boekentips uit Centraal- en Oost-Europa.

De podcast wordt regelmatig afgesloten met een (flauw) mopje.
In een klein uurtje word je even bijgepraat en het is voor een buitenstaander als ik, die echter wel een bovengemiddelde interesse heb voor Oost-Europa, goed te volgen. Momenteel zijn de uitzendingen niet zo heel divers wegens Covid en de situatie in Wit-Rusland wat (terecht) aandacht krijgt, maar dat trekt zich wel weer recht te zijner tijd.
Ik ben deze gaan volgen sinds protesten in Wit-Rusland, erg interessante podcast.
Dit vind ik ook zo'n voorbeeld dat podcasts echt toegevoegde waarde hebben. In Een Vandaag of Nieuwsuur krijgt zo'n onderwerp vijf minuten zendtijd, bij een podcast is er veel meer tijd om iets bespreken.

[ Bericht 27% gewijzigd door TargaFlorio op 21-11-2020 17:06:20 ]
pi_196350184
quote:
14s.gif Op maandag 14 september 2020 12:51 schreef Meridiaan het volgende:
Een andere podcast in het true crimegenre is De moord op Patrick van Agros/VPRO.

Bijna twintig jaar terug is in 2002 de 36-jarige tennisleraar Patrick in Heerlen vermoord. De moord is vooralsnog niet opgelost. Er is veel uit de kast getrokken om de moord op te lossen, waaronder betrokkenheid van de Universiteit van Maastricht, rechercheurs die over de landsgrenzen zijn gegaan en blijkbaar 20 rechercheurs die aan de zaak hebben gezeten. Toch is het een cold case en uit de podcast blijkt dat de politie een tunnelvisie had op de ex van Patricks nieuwe vriendin, consequent 'de Turkse ex' genoemd. Maar dat er ook fouten zijn gemaakt, waardoor de crime scene waarschijnlijk vervuild is geweest en er niet goed met de familie is gecommuniceerd.

Prima opgebouwde podcast, alleen trek ik de presentatrice/host Sanne Boer érg slecht. Ze heeft soms kinderlijke uitleg van situaties, een niet-prettige stem en zit (mi) wat in een eenzijdige visie.
^O^ ^O^ ^O^ Samen met De Showbizzmoord de beste Nederlandse true crime podcast.

De Kofferbakmoord is ook een aanrader.
pi_196350215
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 september 2020 20:23 schreef Meridiaan het volgende:

[..]

Ik luister niet wekelijks, maar zal gaan opletten :7

Afgelopen dagen heb ik De Cokevissers beluisterd, een vertelling over cokevissende Urker vissers die samenwerkten met de Amsterdamse onderwereld. Het verhaal luistert voor geen meter weg. De Urkers spreken met een verschrikkelijk Amsterdams accent (?), de dialogen voelen opgelezen aan en de persoon van lokale journalist Anne vd Wal wordt echt als verschrikkelijk onwetend neergezet. Een meisje uit het christelijke Veenendaal dat niet weet dat ze op Urk niet van vloekende mensen houden? En nog wel meer -onnodig- betrekken van de kerk erbij.
Kortom: geen aanrader wat mij betreft.
Hoog hoorspelgehalte :') Toch heb ik hem met plezier geluisterd, verhaal is op zich wel interessant.
Wel lullig voor die andere Jelle Hakvoort. :')
pi_196350263
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 18:54 schreef Meridiaan het volgende:
De podcast De Kofferbakmoord gaat over de moord op Ralf Meinema uit Klazienaveen. Hij wordt in de kofferbak van zijn auto gevonden in een kanaal in Drenthe, ik dacht in 2017. De zaak is nog niet opgelost. De podcast wordt gepresenteerd door twee journalisten van Dagblad van het Noorden.

Aan de hand van gesprekken met zijn ouders, vriendengroep, beste vriend en zijn vader, maar ook mensen van het OM en een rechercheur. Er wordt een beeld geschetst van een voorbeeldige jongen die voornamelijk werkt, bier drinkt met zijn vrienden en regelmatig bij zijn ouders eet, maar ondertussen is er wel een woonwagenkampbewoner aangehouden geweest en zijn er wat schimmige geruchten over betrokkenheid bij drugshandel.

Jammer vond ik dat de journalisten lijken te denken dat zij de zaak moeten oplossen. Daarnaast had ik soms wat moeite om de geïnterviewden te verstaan. Hoewel sommigen met een accent spreken, is er een behoorlijk verschil in volume, waardoor sommigen echt heel moeilijk te horen zijn.
Ik vond de podcast vrij abrupt afgelopen, heb drie keer gecheckt of er echt niet nog een extra aflevering was.
Dus tja, interessant om eens te luisteren en het is heel naar om het verdriet van de ouders van Ralf te horen, het zijn een paar korte afleveringen van 20 minuten, maar ik ken andere onopgeloste moordzaken die beter worden gepresenteerd in een podcast.
Daar heeft Sanne Boer in de Moord op Patrick ook wel wat last van, maar is dat geen natuurlijke reactie van een maker laat staan een journalist, zeker als de politie niets lijkte te doen?

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door TargaFlorio op 21-11-2020 17:05:41 ]
pi_196350282
Sorry voor al mijn gequote, wilde alleen even aangeven wel podcasts wel een aanrader zijn. :@
pi_196350329
quote:
De Gijzeling van Gladbeck
In De Gijzeling van Gladbeck maken journalist Marcel van Roosmalen en zijn jeugdvriend Roel Gootzen een roadtrip door Duitsland voor een reconstructie van één van de meest roemruchtige bankovervallen ooit. Dat was in het Duitse stadje Gladbeck in 1988. Op de overval volgde een bloedige gijzeling.
Welke rol speelden de media in dit spraakmakende gijzeldrama? Zijn er nog onbeantwoorde vragen? Marcel en Roel zoeken hier antwoord op in deze zesdelige serie. Deze podcast is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1.
Eigenlijk is de gijzeling zelf maar bijzaak, gaat vooral over de sensatiezucht van de media.
Je moet wel tegen Marcel van Roosmalen kunnen.
pi_196350378
quote:
The Cold War Conversations, https://coldwarconversations.com/
Podcast over koude oorlog en het leven achter het ijzeren gordijn.
Interviews met auteurs, militairen en andere ooggetuigen.
pi_196350408
quote:
Dossier AIVD
Stel dat je mag rondsnuffelen bij de AIVD. Stiekem kijken wat onze Inlichtingen- en Veiligheidsdienst allemaal uitspookt. In deze spannende NPO Radio 1-podcast van de KRO-NCRV nemen we je mee achter de schermen. We spreken mensen die er werken, of gewerkt hebben, en duiken in hun geheimen en de opwinding die de job met zich meebrengt.
En hoe belangrijk is het eigenlijk dat we zo’n inlichtingendienst hebben?

Ontrafel samen met makers Wil van der Schans en Constant Hijzen de mysteries van de AIVD.
Nog maar twee afleveringen geweest. Ging tot nu toe eigenlijk alleen nog maar over hoe medewerkers in het verleden en nu bij de dienst terecht kwamen. Beetje saai tot nu toe.
pi_196353160
Veel podcasts die hier genoemd worden al geluisterd, heerlijk! Ik luister tijdens reizen, sporten en chillen op de bank. Ik merk dat ik vooral fan ben van truecrime.

Ben nu alle afleveringen van de Volksjury aan het bingen. O+

Ik mis nog hier de 'Dat kan mijn kleine nichtje ook':
quote:
In de podcast 'Dat kan m’n kleine nichtje ook' duiken Noortje en Gisbert de musea in. Hij is kenner en groot liefhebber, zij wil het graag leren waarderen maar begrijpt er vooralsnog de ballen van. Per aflevering reizen ze af naar een museum waar ze één kunstenaar uitlichten en aan de hand van een aantal werken in vogelvlucht door het leven van de maker gaan. Wist je bijvoorbeeld dat Picasso verdacht werd van het stelen van de Mona Lisa? Aan de hand van verhalen en anekdotes leert het duo je de kunstenaars en hun meesterwerken kennen. En wie weet kun jij binnenkort op een verjaardag vertellen waarom er scheuren in de werken van Piet Mondriaan zitten!
Leuk laagdrempelige kunstweetjes. Daarna, of tijdens, kijk je op Instagram voor de begeleidende doeken.

En ik lig dubbel om de Krokante Leesmap:
quote:
Voormalig bladenrecensenten Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries, trekken het land in.

Waar moet je zijn en waar kun je beter met een grote boog omheen rijden? Marcel, Noortje en Roelof zijn je onmisbare gidsen. Zolang COVID-19 rondwaart: De Coronafiles.
Ze zijn eerst begonnen met bladen te recenseren en punten geven, slap geouwehoer en mensen bellen. Superflauw en soms hilarisch. Ook gebinged vanaf aflevering 1 tot er nieuwe afleveringen waren.

Ik luister via de google podcasts app, daar kan je je abonneren voor als er nieuwe afleveringen zijn.
pi_196353190
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 16:56 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Eigenlijk is de gijzeling zelf maar bijzaak, gaat vooral over de sensatiezucht van de media.
Je moet wel tegen Marcel van Roosmalen kunnen.
Als je dat kunt, raad ik je de krokante leesmap aan :)
pi_196353254
Ik heb laatst ook de (oude, maar niet minder interessante en intrigerende) podcasts geluisterd van de radioprogramma's met Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat.
Als je ze gaat luisteren is de tip om eerst Bomans te luisteren en dan Wolkers :)
Echt geweldig _O_
pi_196353311
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 20:35 schreef Blues het volgende:

[..]

Als je dat kunt, raad ik je de krokante leesmap aan :)
Dat vind ik iets te veel flauwe klets.
pi_196353367
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 20:37 schreef Blues het volgende:
Ik heb laatst ook de (oude, maar niet minder interessante en intrigerende) podcasts geluisterd van de radioprogramma's met Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat.
Als je ze gaat luisteren is de tip om eerst Bomans te luisteren en dan Wolkers :)
Echt geweldig _O_
Aantal weken terug Het beste van Biesheuvel geluisterd.
Introductie en dan een kort van verhaal van Maarten Biesheuvel, door hemzelf voorgelezen.
pi_196366388
Tof, Blues & TF, zitten interessante dingen tussen.

Ik heb nog Sterk Water aan te bevelen.
In Sterk Water worden verhalen verteld die direct of indirect met Terschelling te maken hebben, maar sowieso met de zee. In ongeveer negen tot twaalf minuten wordt een waargebeurd verhaal uit de doeken gedaan. Het wordt vlot verteld door de personen die het zelf hebben meegemaakt, vrijwel allemaal eilanders, inclusief de presentatrice.

Voorbeelden zijn het overboord slaan van iemand op zee, het handelen met gejutte spullen, een illegale zeehondenopvanger en flessenpost. Het zijn niet veel afleveringen, dus je bent er zo doorheen, maar het is zeer de moeite waard.
pi_196366921
Misschien iets anders dan wat hier al genoemd is, maar waar ik blij van wordt zijn de (uiteraard) muziek-podcasts van Stenders&Blokhuis:

1. Nieuwe release vrijdag
Nieuwe releases die je waarschijnlijk gemist hebt, maar zou moeten kennen. Stenders & Blokhuis praten je bij.

2. De Beste 10
Je kent ze wel, de lijstjes van de beste songs of albums van bands en artiesten. Ga er maar even aan staan? Zoek de 10 beste songs van Elton John, U2, The Hollies of The Stranglers maar eens uit? Dat is eigenlijk onbegonnen werk. Niet voor Stenders & Blokhuis die zich elke week als vakkundige onderzoekers werpen op een nieuwe kwestie. Natuurlijk, het lijstje van de absolute beste 10 bestaat niet. Iedereen heeft zijn eigen mening of smaak. Maar de manier waarop dit duo zich in de podcast van De Beste 10 zich verantwoorden is subliem. Daarnaast gaan ze nooit voor de inkoppertjes en is het lijstje van Stenders & Blokhuis telkens weer uitermate verrassend en met visie gekozen.

Ze hebben ook nog een derde, maar daar vind ik dan weer niet zo goed door heen te komen:

3. De Tapes
Stenders & Blokhuis gaan in gesprek met muziekjournalist Jean Paul Heck over zijn interviews de afgelopen decennia met de grootste popiconen ter wereld. Inclusief de nooit eerder gepubliceerde audio opnames!
pi_196455102
Voor mensen met interesse in geschiedenis:

quote:
De Bourgondiërs
In 'De Bourgondiërs' neemt Bart Van Loo u mee op sleeptouw door de middeleeuwen en deze reeks zal ook downloadbaar zijn als podcast. Alle afleveringen zijn ondertussen beschikbaar via alle grote platformen. Abonneer u op onze podcast en mis niets van een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars.
https://klara.be/debourgondiers

quote:
Trojka! Naar Rusland
In 2017 was het exact 100 jaar geleden dat er in Rusland een revolutie plaatsvond, die de wereldgeschiedenis, en ook die van ons, heeft veranderd. Klara bracht naar aanleiding van die historische verjaardag de reeks ‘Naar Rusland, met Johan de Boose', en die is nog steeds als podcast te downloaden.

Van Ivan de Verschrikkelijke tot Lenin
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat er in Rusland een revolutie plaatsvond, die de wereldgeschiedenis, en ook die van ons, heeft veranderd.

Die revolutie is geboekstaafd als de Oktoberrevolutie.
In deze 5 -delige Klara-reeks reconstrueert auteur en Rusland-kenner Johan de Boose deze revolutie maar hij kijkt ook naar wat er zoal voorafging aan die Oktoberrevolutie.

Hij duikt de geschiedenis in om Rusland, zijn volk en zijn cultuur beter te begrijpen. Van Ivan De Verschrikkelijke tot Nicolaas II, de laatste van de Romanov’s.

Hij belicht de politiek, de literatuur en de gebruiken van dit bijzondere volk. Een meeslepend verhaal vol verlangen, schoonheid en tragiek.

Of zoals iemand ooit zei: "Wie in Rusland woont, leeft in een meeslepend, maar ook verschrikkelijk boek".
https://klara.be/trojka-0

Beide zijn aanraders, erg interessant maar dankzijn Bart van Loo (De Bourgondiërs) en Johan op de Beeck (Trojka) ook erg prettig om te luisteren.

Op klara.be (klassieke zender van de Vlaamse publieke omroep) is nog meer moois te vinden.
pi_196456197
Goede tip, ik vind de Russische (cultuur-)geschiedenis erg boeiend
pi_196465314
Ik vind de afleveringen van Alicante ook erg leuk. Hebben interessante invalshoeken over grote en kleine onderwerpen. Ze zijn bijvoorbeeld een paar weken terug in de wereld van Flight simulator gedoken. Over mensen die hele weekenden fictieve vluchten maken vanuit hun eigen huis. Andere afleveringen over accenten van het Nederlands, de Turkse voetbalclub Istanbul Basksehir (speeltje van Erdogan) en de wereld van de complotdenkers.

https://www.nporadio1.nl/podcasts/alicante
De zwemmer zwemt, hij zwemt in zee
pi_196465336
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 november 2020 17:08 schreef TargaFlorio het volgende:
Voor mensen met interesse in geschiedenis:
[..]

https://klara.be/debourgondiers
Ik heb het boek, erg leuk! Dus de podcast zal ook wel goed zijn :P
pi_196465774
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 20:35 schreef Blues het volgende:

[..]

Als je dat kunt, raad ik je de krokante leesmap aan :)
De krokante leesmap, ja, waar gaat dat eigenlijk over? Eigenlijk over helemaal niks, maar het werkt erg goed. Het is alsof je in een kroeg zit met de drie gasten en ze zeiken op elkaar, op hun omgeving, op de instructies van hun baas, etcetera. Twee mannen van ‘middelbare leeftijd’ en de twintiger Noortje maken een goede combinatie.
Oorspronkelijk bespraken ze ‘de bladen’ met elkaar, inmiddels heeft de actualiteit hen ingehaald en hebben ze een tour gedaan langs verschillende toeristische attracties en momenteel zijn ze aan huis gebonden door de Covidregels. Maar dat wordt dan weer geinig opgepakt doordat ze elk een boek bespreken of een schilderij maken.

Als je wikipedia mag geloven is aflevering 48 nooit uitgezonden wegens een ruzie tussen Noortje en Marcel waarbij Marcel is weggestormd. Daar kan ik mij wel een voorstelling van maken, aangezien ze allemaal moeilijk zijn te overtuigen van een andere mening :')
pi_196467332
quote:
1s.gif Op zondag 29 november 2020 13:49 schreef Meridiaan het volgende:

[..]

De krokante leesmap, ja, waar gaat dat eigenlijk over? Eigenlijk over helemaal niks, maar het werkt erg goed. Het is alsof je in een kroeg zit met de drie gasten en ze zeiken op elkaar, op hun omgeving, op de instructies van hun baas, etcetera. Twee mannen van ‘middelbare leeftijd’ en de twintiger Noortje maken een goede combinatie.
Oorspronkelijk bespraken ze ‘de bladen’ met elkaar, inmiddels heeft de actualiteit hen ingehaald en hebben ze een tour gedaan langs verschillende toeristische attracties en momenteel zijn ze aan huis gebonden door de Covidregels. Maar dat wordt dan weer geinig opgepakt doordat ze elk een boek bespreken of een schilderij maken.

Als je wikipedia mag geloven is aflevering 48 nooit uitgezonden wegens een ruzie tussen Noortje en Marcel waarbij Marcel is weggestormd. Daar kan ik mij wel een voorstelling van maken, aangezien ze allemaal moeilijk zijn te overtuigen van een andere mening :')
Het is echt zulke leuke onzin. Ooit toevallig voorbij zien komen en toen achter elkaar gebinged vanaf afl. 1.
Wel ff wennen.

Dat moest ik ook aan de volksjury, maar luister ook nu vanaf afl 1. Ben bij Tanja Groen. En als er een nieuwe is doe ik die dan weer eerst.
Heb ze ook op fb, daar plaatsen ze dan fotoos en/of filmpjes van de zaak die gedaan hebben.
pi_196467395
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 november 2020 17:08 schreef TargaFlorio het volgende:
Voor mensen met interesse in geschiedenis:
[..]

https://klara.be/debourgondiers
[..]

https://klara.be/trojka-0

Beide zijn aanraders, erg interessant maar dankzijn Bart van Loo (De Bourgondiërs) en Johan op de Beeck (Trojka) ook erg prettig om te luisteren.

Op klara.be (klassieke zender van de Vlaamse publieke omroep) is nog meer moois te vinden.
Fijne tip!
Ben dol op geschiedenis en wetenschap O+
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')